drugie danie - 14640 przepisów (strona:646/976)

Spaghetti z makrelą po polsku i "Miłość z nutą imbiru" 174

Dzisiejszy makaron jest inspirowany sycylijskim daniem zaprezentowanym w programie Nigeli Lawson. Jej włosko-angielskie dodatki zastąpiłam polskimi zamiennikami, dzięki czemu powstało aromatyczne i bogate w smaku danie idealne jako posiłek na początek pracowitej soboty. Ciasto na pierniczki dojrzewa na balkonie od pewnego czasu, keks właśnie się piecze (przepis wkrótce), a trzeba jeszcze upiec piernik (być(...)makaron polany dobrym olejem i skropiony sokiem z cytryny. W sierpniu rozpisywałam się i emocjonowałam "Szczęściem na wagę" , pierwszym tomem serii "Wszystkie smaki życia" Agnieszki Olejnik . Dziś czas na drugi tom "Miłość z nutą imbiru" . Relacje Ewy i jej córki Klaudii układają się pomyślnie. Nadal podtrzymują dawny sposób odżywiania, dzięki któremu obie schudły. Klaudia intensywnie uprawia różne sporty i marzy

Weekendy w domu i ogrodzie
Filet ze szpinakiem w cieście francuskim 146

Dziś przepis na pysznego, soczystego kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim.  Chociaż dnie wygląda na skomplikowane to w gruncie rzeczy jest bardzo łatwe  i

magiczna kuchnia Kasi
Leczo z dynią i papryką 159

gustu. Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki. Jeżeli sądzicie, że może być dla Was zbyt ostre, zmniejszcie ilość przypraw o połowę. W moim przepisie dodałam do lecza dynię piżmową, jednak z powodzeniem możecie użyć innej odmiany dyni, jak na przykład hokkaido. Leczo z dynią to kolejny przepis, który zapisuję do mojej listy „dań(...)tymianek, sól. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około 20-30 minut - od czasu do czasu mieszając. 5 Podajemy z ulubionym pieczywem, bądź ryżem. Leczo jest najlepsze na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą. Artykuł Leczo z dynią i papryką pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Leczo z dynią i papryką 212

gustu. Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki. Jeżeli sądzicie, że może być dla Was zbyt ostre, zmniejszcie ilość przypraw o połowę. W moim przepisie dodałam do lecza dynię piżmową, jednak z powodzeniem możecie użyć innej odmiany dyni, jak na przykład hokkaido. Leczo z dynią to kolejny przepis, który zapisuję do mojej listy „dań(...)tymianek, sól. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około 20-30 minut - od czasu do czasu mieszając. 5 Podajemy z ulubionym pieczywem, bądź ryżem. Leczo jest najlepsze na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą. Artykuł Leczo z dynią i papryką pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Kurczak w sosie z sera pleśniowego oraz słodkiej śmietanki! 162

Dziś bardzo smaczny pomysł na obiad. Jest to filet z kurczaka w sosie zrobionym na bazie śmietanki 30% oraz sera pleśniowego, do tego kukurydza,papryka, szczypiorek

Gotuj z Mąką
Kasza gryczana z pieczarkami i zielonym groszkiem 218

osoby nie czytają dalej)... kasza gryczana polana masełkiem z podsmażoną cebulką, posypana dość obficie grubszą solą i do towarzystwa szklanka lodowatego mleka do popicia. Tak mogłabym się zajadać co drugi dzień, na przemian z naleśnikami ze szpinakiem.  Ale dziś wersja "na bogato", czyli efekt sprzątania lodówki z pieczarek, które miały być do pizzy, ale pizzy nie było, a groszek(...)doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na małym ogniu od przykryciem na 2-3 minuty. Posypujemy sporą ilością natki pietruszki i koperku.   Podajemy jako odrębne danie lub jako dodatek do gulaszu. Smacznego

bistro mama
Pełnoziarniste ciastka 2w1 173

wypieki mają to do siebie, że smakują zawsze i zawsze zjada się i więcej niż wypada, staram się więc omijać temat jeśli się da, a jeśli się już nie da to przynajmniej stosować zdrowsze rodzaje mąki, dorzucić kakao i gorzką czekoladę. Pozostaje jeszcze kwestia rodzaju wypiekanych ciastek, bo nie może przecież być tak dobrze, żeby wszyscy zgodnie jeden rodzaj wybrali(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli     Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto jasne, wymaga ono schłodzenia 2. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól 3. W drugiej misce miksujemy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy ok 2 minuty aż masło stanie się jasne i puszyste, dodajemy jajko, mieszamy, następnie dodajemy suche składniki i łączymy całość

Słodki Kompromis
PIEROGI Z BANANAMI 141

Czy pierogi na słodko muszą być z serem albo truskawkami?! Nie koniecznie! Ja do swoich dodaję banany i podaję je z sosem karmelowym albo bitą śmietaną

Ostra na Słodko
Grochówka z kapustą kiszoną 150

Kolejna zupka...grochowa i kapuśniak w jednym..kiedyś planowałam zrobić na święta groch z kapustą, ale jakoś nic z tego nie wyszło..teraz gotując dużo zupek

Moje domowe kucharzenie
SUTO HANDROLL – czyli sushi po australijsku! 142

mniej formalnej i wygodniejszej formy. Takie rolki wygodnie można wziąć na wynos i rozkoszować się swoimi ulubionymi smakami gdziekolwiek jesteśmy. Lokal jest mały, ale bardzo ciekawie urządzony. Nastawiony na dania na wynos, ale oczywiście jest też miejsce, żeby sobie klapnąć w środku i zjeść ulubione sushi na miejscu! MENU: Menu tak urozmaicone, że każdy znajdzie coś dla siebie(...)siedziba mieści się przy ul. Szczepańskiej 3, ale miłośnicy krakowskiego Kazimierza również mogą się cieszyć rolkami! Obok znanych i lubianych ( szczególnie nocą, po imprezach ) zapiekanek na okrąglaku jest też drugi lokal SUTO ( Plac Nowy 4B, okienko 30 ), gdzie do późnych godzin nocnych możecie zakupić świeże, pyszne handrolle. A jeśli do domu chcecie zamówić? Nie ma problemu! Mapkę dowozu zobaczycie

Ostra na Słodko
Kurczak w sezamie z glazurowaną marchewką 135

Chrupiąca pierś z kurczaka podawana z glazurowaną, młodą marchewką. Marchewka ma charakterystyczny smak dzięki dodatkowi estragonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Przepis dla 3-4

Bullio
Krokiety z farszem z piersi kurczaka, boczniaków i suszonych pomidorów 179

Chrupiące, z aromatycznym farszem, sycące... przepyszne! To danie doskonale sprawdzi się jako domowa mrożonka, wystarczy wyciągnąć z zamrażalnika, odgrzać w piekarniku i gotowe ;) Składniki: Farsz: 2 piersi z kurczaka 250g boczniaków 2 szalotki 200ml passaty pomidorowej kilka suszonych pomidorków mały pęczek pietruszki zioła prowansalskie chilli sól i pieprz Naleśniki: 1 szklanka mleka  1 szklanka wody(...)naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki (najlepiej blenderem) i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie dobrze rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Układać na talerzu jeden na drugim, aby nie wyschły. Na naleśniki nakładać gotowy farsz i zwijać zgodnie ze sposobem podanym poniżej:  Zwinięte krokiety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i bułce

Piąty grzech główny
Tort śmietanowy z truskawkami na cytrynowym biszkopcie. 205

masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz startą skórkę cytryny i delikatnie za pomocą łopatki(...)połączą się a masa zgęstnieje. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na który układamy pokrojone truskawki- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, truskawki- przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem, wygłądzamy i… DEKORUJEMY : Boki tortu obkładamy płatkami migdałowymi. Na wierzchu układamy

Domowe Torty
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 207

W weekend, kiedy mamy rano więcej czasu, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zakasać rękawy i chleb upiec samemu. Tym bardziej, że nie musimy kupować różnych

Karo in the Kitchen
Kurczak w sezamie z glazurowaną marchewką 231

Chrupiąca pierś z kurczaka podawana z glazurowaną, młodą marchewką. Marchewka ma charakterystyczny smak dzięki dodatkowi estragonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Przepis dla 3-4

Bullio
Pierekaczewnik 253

możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy dużą ilość cebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie(...)łyżka mąki 1 łyżka cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku) słodka papryka sól pieprz listonic_name = "Pierekaczewnik z indykiem

CoolinarniePL
Muffinki z dżemem 210

Pieczenie z dziećmi to zawsze wielka frajda. Razem z Jachem postanowiliśmy upiec muffinki z dżemem. Wybrałam bardzo prosty przepis by maluch sobie z nim poradził i

Kolizje Smaków
Chleb pszenno-żytni na maślance 173

Ogrzany starter przekładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki na zakwas, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc (8-12 godzin) w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. W DNIU PIECZENIA Do chleba potrzebujemy 350 g przygotowanego zakwasu. Resztę przekładamy(...)piekarnik spryskujemy wodą, żeby go zaparować. Chleb pieczemy 45-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na kratkę do studzenia, aby odparował. * Garowanie to drugie wyrastanie chleba. Jest ono niezwykle ważne, bo podczas tego procesu drożdże ponownie zaczynają pracować i produkować dwutlenek węgla. Tworzy się struktura ciasta i pieczywo nabiera puszystości. Dłuższy i wolniejszy

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 203

wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce) Wymieszać, podzielić na 2 części i do jednej wsypać kminek lub czarnuszkę, a do drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba. Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno(...)najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę. Rodzaje użytej mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć. wyrośnięty chleb upieczony jeszcze ciepły

Kuchcik gotuje
Ciasto marchewkowe 382

wielu lat robiłam ciasto marchewkowe z jednego wypróbowanego przepisu (https://ugotujmyto.pl/amerykanskie-ciasto-marchewkowe/) i zawsze wszystkim smakowało. Ale pomyślałam, że trzeba dać szansę innym przepisom….;) Ten przepis na ciasto marchewkowe zwrócił moją uwagę swoim pięknym wyglądem. W oryginale to ciasto powinno być zrobione z dodatkiem pistacji, ale musiałam z nich zrezygnować, ponieważ jeden z moich gości ma alergię na orzechy(...)greckiego jogurtu, schłodzonego350 g cukru pudru, przesianego1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy do miski. Dodać jajka, cukier i olej. Zmiksować. 2. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, rodzynki, skórkę z limonki i posiekane pistacje (jeśli je dodajemy) i dodajemy do masy jajecznej.3. Spody dwóch tortownic o średnicy 23 cm wyłożyć papierem

UgotujmyTo.pl
CYTRYNOWY KURCZAK 162

Swój smak i aromat kurczak zawdzięcza nie tylko cytrynie, jego delikatnośc zależy od leżakowania w kwaśnym mleku. Kto nie próbował zachęcam, naprawdę wyśmienity Składniki: kurczak ok

Z Majeczką w kuchni
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 208

utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła,  400g cukru,  szczypta soli,  fioletowy(...)przykryć, ale klosz świetnie się sprawdzi jeśli na paterze zaserwujemy jakieś zwykłe ciasto pokrojone  na kawałki. Barwnik w żelu sprawdził się doskonale, aczkolwiek do najciemniejszej masy musiałam go dać znacznie więcej niż przypuszczałam, jednak mimo to barwnik jest bardzo wydajny. Smak kremu pozostał nie zmieniony:) Troszkę obawiałam się czy ta plastikowa patera utrzyma mój tort, szczególnie, gdy zostanie

Z miłości do słodkości
Puchate naleśniczki z borówkami 173

Naleśniki to zawsze dobry pomysł. Na śniadanie, obiad czy kolację. Zawsze smakują one wyśmienicie.  Naleśniki to kolejne danie, które można przygotowywać na różnorakie sposoby.  W Polsce najbardziej znane są oczywiscie te z masą serową, czy z dżemem.  W Holandii odkryłam słony wariant naleśników, np. z serem i szynką. Z pewnością pojawi się kiedyś(...)ciasta naleśnikowego na patelnię. Na każdy, jeszcze surowy okrąg kładziemy po kilka borówek. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu do momentu aż naleśniczek lekko się zezłoci. Przekładamy na druga stronę i równieź smażymy na złoty kolor. Gotowe naleśniczki polewamy syropem klonowym. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym 229

makaron z kurczakiem, z dodatkiem pysznego aromatycznego pomidorowego sosu. Możesz sterować ostrością makaronu dodając więcej lub mniej chilli, to zależy od Twoich upodobań. A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron . Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze(...)zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż posiekanego w niewielkie paseczki kurczaka. Po usmażeniu dodaj kurczaka do sosu, dodaj także ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą. Przykryj patelnię

nietylkopasta.pl
Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym 247

makaron z kurczakiem, z dodatkiem pysznego aromatycznego pomidorowego sosu. Możesz sterować ostrością makaronu dodając więcej lub mniej chilli, to zależy od Twoich upodobań. A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron . Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze(...)zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż posiekanego w niewielkie paseczki kurczaka. Po usmażeniu dodaj kurczaka do sosu, dodaj także ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą. Przykryj patelnię

nietylkopasta.pl
Kotleciki z ciecierzycy i "Ręka Fatimy" 174

szafce znalazłam zapomnianą puszkę ciecierzycy i przyszedł mi pomysł na placuszki z dużą ilością różnych przypraw. Do tego trochę konfitury z aronii, kasza jaglana, surówka z selera i danie w 40 minut gotowe 😊 Składniki (na 3 porcje): puszka ciecierzycy jajko 3 ząbki czosnku mała cebula pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku szczypta mielonej kolendry(...)Jeśli masz ciekawy przepis na zastosowanie nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, zgłoś go do mojej akcji kulinarnej (szczegóły po kliknięciu na baner niżej) "Ręka Fatimy" jest drugą książką, która wyszła spod pióra Ildefonso Falconesa i drugą, którą przeczytałam z jego dorobku. Akcja książki ciągnie się od roku 1568 do 1612 na terenie Hiszpanii. Jest epopeją

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowa granola “pumpkin spice” 240

przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wszystkie mokre składniki z dodatkiem przypraw korzennych i ksylitolu rozpuszcza się w rondelku na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej (ja wybieram ten drugi sposób) do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zmieszane suche składniki polewa się płynnymi i miesza aż wszystko dobrze się połączy. Tak przygotowaną mieszankę wykłada się na blachę i przyklepuje, żeby(...)osobna przekąska. Tak jak już wcześniej wspomniałam jest dość uzależniająca, więc może warto od razu przygotować podwójną porcję? U mnie po granoli ze zdjęć zostało już tylko wspomnienie. :) Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram , dołącz do mnie

Book of spells
Szybki piernik – najlepszy 182

mąką pszenną, tak aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Przygotuj dwie miski oraz rondelek. W pierwszej misce wymieszaj: miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawę piernikową, cynamon oraz kakao. W drugiej misce natomiast roztrzepane jaja, mleko, kawę zbożową oraz sodę. Rondelek (musi być na tyle duży aby pomieścił całe ciasto) postaw na kuchence. Wrzuć masło i je roztop, po czym(...)czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Szybki piernik – najlepszy pochodzi

nietylkopasta.pl
“Retrowarzywa” – recenzja 142

Gotowaniezpasja.pl, to blog prowadzony przez Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Ich druga książka – “Retrowarzywa” opowiada o różnorodności warzyw, które kiedyś były jadane codziennie, ale potem stały się rzadkością. Dlaczego zniknęły? Bo łatwiej było produkować na skalę przemysłową mniej odmian, albo trudno się je obiera jak topinambur czy wężymord, albo dlatego, że inne odmiany miały więcej składników odżywczych, albo(...)sobie pyszne, oryginalne dania i móc spróbować tych starych warzyw jako ciekawych nowości.   W swojej książce chłopaki z Gotowaniezpasja.pl sięgają nomen omen do korzeni i oprócz przepisów fundują nam też rys historyczny o tym jak spożywano to warzywo drzewiej. Przepisy są jednak całkiem nowoczesne i ciekawe, Z oryginalnych pomysłów można podpatrzeć dodawanie owoców do dań

Ugotowane pozamiatane
Batony kawowe - zdrowe słodycze 178

przepisów, które są na blogu, ale również przypominajki - żebyście mogli wrócić do jakiegoś przepisu - lub zapowiedzi przepisów wraz z wymienionymi składnikami - żebyście mogli, dzień wcześniej, kupić składniki na przygotowanie dania  :)  Traktuję moją stronę na FB jako mini pomocnik kucharski. Fanpage prowadzę przede wszystkim dla Was. Jeśli będziecie mieć jakieś sugestie, jestem szeroko otwarta na wszelkie propozycje :) Szczęśliwa(...)godzin  Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki. Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem przygotowałam masę. Włożyłam na noc do lodówki i na drugi dzień miałam batoniki gotowe Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Batony kawowe - zdrowe słodycze 178

przepisów, które są na blogu, ale również przypominajki - żebyście mogli wrócić do jakiegoś przepisu - lub zapowiedzi przepisów wraz z wymienionymi składnikami - żebyście mogli, dzień wcześniej, kupić składniki na przygotowanie dania  :)  Traktuję moją stronę na FB jako mini pomocnik kucharski. Fanpage prowadzę przede wszystkim dla Was. Jeśli będziecie mieć jakieś sugestie, jestem szeroko otwarta na wszelkie propozycje :) Szczęśliwa(...)godzin  Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki. Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem przygotowałam masę. Włożyłam na noc do lodówki i na drugi dzień miałam batoniki gotowe Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Parówki w cieście z serem (ciasto na pizzę) 391

Parówki i ciasto na pizzę mój syn mógłby jeść każdego dnia, ale takiego połączenia codziennie się przecież nie da ! Postanowiłam mu coś wykombinować i 2 w 1 przygotować. Ciasto na pizzę wyrobiłam, ser pokroiłam, parówki poukładałam, przypraw dodałam, ciasto złączyłam i piekarnik na 200 ° C nastawiłam. Po upieczeniu w paski pokroiłam i ketchup dołożyłam.   Dzieci po pasku zjadały(...)posypujemy pieprzem, bazylia i na połowi nakładamy ser pokrojony w kosteczkę lub starty. Parówki układamy w równych odległościach, na części z serem, po szerokości (na połowie ciasta) . Przykrywamy  drugą połową ciasta, sklejamy brzegi, dociskamy ciasto między parówkami i przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź podsypaną mąką. Wierzch posypujemy startym serem. Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
Omlet Kaiserschmarrn 157

omlet, ale podrasowany tak, że nawet sama Cesarzowa Sisi, obsesyjnie dbająca o figurę, nie mogła mu się oprzeć. Nie jest to z resztą jakoś szczególnie tuczące czy wybitnie niezdrowe danie, wręcz przeciwnie, moim zdaniem to jedno z lżejszych i najbardziej sytych śniadań jakie znam. Mała Tosia jest wielbicielką placków wszelkich, to ma po mamie, naleśniki kręcą(...)garść rodzynek. Ciasto wykładamy na dobrze rozgrzaną patelnię i na małym ogniu pod przykryciem smażymy aż spód będzie porządnie sztywny, a wierzch lekko się zetnie. Następnie przewracamy na  drugą stronę i smażymy ok. 1 minuty, po czym szpatułką dzielimy omlet na paski, później paski na mniejsze romby. Pociętego omleta obsypujemy cukrem kokosowym i mieszamy przez chwilę, aż cukier

Przepysznik - BLW i nie tylko
Brownie potrójnie czekoladowe z kajmakiem 180

tego małego niedociągnięcia ciasto skradło moje serce. Dzięki czekoladzie deserowej nie jest zbyt słodkie - dla mnie idealne :) Jeśli jednak preferujecie słodsze, wystarczy zmniejszyć ilość czekolady deserowej, a w zamian dać mleczną.  Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 150 g masła 1/3 szklanki * tradycyjnego kakao 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii czubata szklanka mąki 3/4 łyżeczki proszku(...)Podczas miksowania dodać część rozpuszczonego masła z kakao (1/4 szklanki), zwiększyć obroty miksera. Następnie dodać resztę masła z kakao i już normalnie miksować do całkowitego połączenia składników. 4. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Mieszankę powoli wsypywać do ucieranej masy. Miksować do połączenia składników. 5. Gęste ciasto przełożyć do formy

Domowa Cookierenka Agi
Babka cytrusowa 171

taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć, co zajmuję trochę czasu, no i druga kwestia: nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia, by babka nie upadła. Składniki: 35 dag margaryny lub masła 82% 1 ¾ szklanki cukru 7 dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki(...)koniec można jeszcze dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto można dać na wierzch babki lub do środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym dać ciemne

Smakowy Raj
Czekoladowe ciasto drożdżowe do odrywania 362

Kolejny mój drożdżowy wypiek, chyba szybko nie dam wam z nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który chodził już za mną od grudnia zeszłego roku ale przepisy świąteczne dominowały mi tamten czas na blogu więc dopiero teraz zaprezentuje wam mojego odrywańca. Smaczne proste ciasto, również można je zrobić w wersji cynamonowej(...)mieszamy i możemy poczekać aż cukier się lekko zeszkli. Następnie rozwałkowujemy ciasto i smarujemy go rozpuszczonym masłem z kakaem. Kroimy ciasto na paski i układamy je jeden na drugim. Ostatnim krokiem jest przekrojenie  ciasta w poprzek w kwadraciki i ułożenie ich w pionie w podłużnej blaszce, jedno koło drugiego. Całość smarujemy białkiem z wierzchu i wkładamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ćevapcići z sosem tzatziki 214

Kuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana. Możemy w niej znaleźć zarówno mięsa, jak i owoce morza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z baraniny, jagnięciny i wieprzowiny, rzadziej z drobiu. Natomiast na wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające(...)uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę.  Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem

W poszukiwaniu inspiracji