Dziś zapraszam na zupę cebulową. Nie gości ona w mojej kuchni zbyt często. Traktuję ją jako danie od święta. A to błąd, bo jest niezwykle prosta, za to smakiem odwdzięczas się wręcz boskim. Sekret tkwi w przyprawach i ich odpowiednim doborze oraz dodatku białego wina. Spróbujcie! Kilka razy zupę cebulową próbowałam we Francji. Była wspaniała, przygotowana(...)mięso na bulion. Gotujemy na wolnym ogniu. Po jakimś czasie dodajemy zeszkoloną cebulę. Chwię gotujemy całość. Zupę można zostawić z bulionową konsystencją lub połowę zawartości garnka zmiksować a druga połowę zostawić z cząstkami cebuli. Według uznania. Zupę doprawiamy winem, sporą ilością tymianku oraz solą i pieprzem. Zupa najsmaczniejsza jest podana z grzankami i tartym żółtym serem. Ja dodałam także
Raj dla Podniebieniaodwrotnie niż ryż – zawierają lizynę, a są ubogie w metioninę). Z racji tego, że Tomek ostatnio zaczął się fascynować wegańską kuchnią, na blogu będą pojawiać się także wegańskie dania. Moją dzisiejszą propozycją są kotlety fasolowo-ryżowe w pomidorowym sosie – prawdziwe wegańskie pulpety. Składniki na 4 porcje : 100g ryżu parboiled 400g fasoli pinto 2 łyżki świeżo mielonego siemienia(...)ziarenkach sezamu. Z masy uformowałam 24 pulpety, po 6 sztuk na porcję. Oliwę rozgrzać na patelni i smażyć pulpety na złoty kolor, obracając z każdej strony. Na drugą patelnię wylać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Usmażone pulpety przed podaniem obtoczyć w sosie pomidorowym. Pulpety
Dietologbardziej ochotę to postanowiłam zrobić miks... i tak powstały placki cukiniowo-ziemniaczane 😉 Aby placki były zdrowsze i mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku i zamiast zwykłej mąki dać pełnoziarnistą. Podałam do nich sos ogórkowo-czosnkowy . Plusem pieczenia w piekarniku, oczywiście oprócz tego, że są mniej tłuste, jest to, że wszystkie placki pieczemy razem w tym samym czasie(...)niego nie przywarły. Następnie wykładamy ciasto, formując placuszki dowolnej wielkości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min. Po tym czasie, placki odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 10 min, tym razem z termoobiegiem. Podajemy z ulubionym sosem → u mnie: ogórkowo-czosnkowy
Kuchnia MagdaLenyMoja dzisiejsza propozycja, łosoś w cieście francuskim okazał się ogromnym hitem. Co roku staram się przygotować na Święta „coś nowego”. Danie, którym można mile zaskoczyć swoich bliskich. Dzisiaj zapraszam właśnie na taką nowość. Przygotowałam duży pieróg z ciasta francuskiego w kształcie ryby. Nadziałam nietypowym farszem z ryżu, jajek i marynowanego łososia z puszki. Jeżeli(...)szerokości ok 1 cm. Brzeg ryby zwilżyć lekko zimną wodą i przykleić wzdłuż przygotowane paski. Na środek wyłożyć farsz ryżowo-jajeczny, a na wierzchu rozłożyć kawałki marynowanego łososia. Z drugiego ciasta francuskiego wyciąć łeb ryby, ogon i kieliszkiem kółeczka na łuski. Poukładać na wierzchu, posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i piec w 180 stopniach, do zrumienienia (około 40 minut
Pieguskowa KuchniaTUŃCZYKIEM Zrobimy coś naprawdę pysznego i kolorowego!! ;) Bardzo lubię bawić się smakami i tworzyć nowe połączenia - stąd dzisiaj w naszej kuchni pojawi się tuńczyk w meksykańskim wydaniu. Lubię to danie, bo mogę dorzucić do niego garść groszku, bobu lub szparagi albo pomidorki koktajlowe - właściwie ten przepis można dostosować do każdej pory roku. Tortille(...)fasolę i posiekaną kolendrę, smażymy przez około 3 minuty lub do czasu kiedy zawartość patelni stanie się gorąca - utrzymujemy w cieple. Krok 2. Placki tortilli podgrzewamy jeden po drugim na patelni grillowej (bez tłuszczu). Krok 3. Na każdy placek nakładamy gorące warzywa z tuńczykiem, posypujemy tartym żółtym serem, który od ciepła potrawy lekko zmięknie, całość posypujemy sałatą lodową
Moja Książka Kucharskaobiad. Moje burgery są z mięsa wieprzowego. Dla niektórych to może być profanacja, no cóż. Takie miałam mięso akurat w zamrażalniku :) Uwierzcie mi, pomimo świadomości, że jest to danie dosyć kaloryczne, to nie żałuję, bo wiem co w tej bułce się znalazło, a wyszła zdecydowanie taniej niż z niejednej restauracji. Składniki : (4 osoby) 4 duże(...)wyjdą. W międzyczasie rozkrawamy bułki. Robimy sosy: musztardowo - ketchupowy (ostrzejszy) i musztardowo-ketchupowo-majonezowy (łagodny) Przynajmniej po szklance sosów na 4 bułki. Smarujemy jedną połówkę sosem ostrym, drugą - łagodnym. Układamy całość naszego hamburgera. Dajemy liść lub dwa liście sałaty, na to cebula, pokrojona w krążki. Na to układamy serce naszej bułki- czyli mięsko, potem plaster sera żółtego
Justa próbuje gotowaćbakaliami. W tym roku planuję przygotować chałwę samodzielnie, ponieważ taka domowa smakuje prawdopodobnie najlepiej. Zresztą jak wszystko co domowe Jakoś wcześniej nie było ku temu okazji. Na pewno dam wam znać jak wyszła. A wracając do ciast, mam tu dla was dokładnie 5 propozycji na ciasta oraz jeden deser. Wśród ciast znajdziecie opcję bez pieczenia, serniki, ciasto na bazie maślanki(...)chałwy. W skład ciasta wchodzi olej, maślanka oraz miód. Jedyne na co musimy zwrócić uwagę to porządne ubicie białek na pianę, reszta to praktycznie wymieszanie jednych składników z drugimi i gotowe Ciasto jabłkowe z chałwą i migdałami. 3. DESER TRUFLOWO – CHAŁWOWY Deser truflowo chałwowy Jako przerywnik od ciast polecam pyszny deser czekoladowo chałwowy z malinami. Ja miałam
Relaxtimecurry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-4 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie składniki przygotować wcześniej tak aby od razu jeden po drugim wrzucać do garnka. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grube kawałki. Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości(...)cukinię , za chwilę grzyby, paprykę, brokuł i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Danie powinno być lekko słodkawe, słone i ostre. Na sam koniec, już po wyłączeniu palnika dodać połowę liści bazylii tajskiej i pokrojone pomidorki koktajlowe. Curry podać z ryżem
Jemy Pijemyprzepisach na moją urodzinową tartę gruszkową i ciasto gruszkowe , przyszła pora na kolejne ciasto. Tym razem wykorzystałam gruszki z kompotu, który ugotowałam w sześciolitrowym garze, z dodatkiem goździków. Nie daliśmy rady zjeść wszystkich gruszek z kompotu, choć bardzo je lubimy:) Odcedziłam więc porządnie część z nich na sitku, zmiksowałam i dodałam do korzennego ciasta. Dzięki gruszkowemu puree ciasto wyszło bardzo(...)Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać w sodą i przyprawą do pierników. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na gęsty krem. Stopniowo dodawać masło i gruszki. Zmiksować. Zmniejszyć moc miksera do minimum, wsypać mąkę z sodą i przyprawą i zmiksować tylko do połączenia
Posadzone i zjedzonepyszności. Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę ryżową z bananami i migdałowymi ziarenkami. Połączenie idealne. Taka zapiekanka ryżowa z bananami i migdałowymi ziarenkami doskonale sprawdzi się również w formie drugiego śniadania czy kolacji. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego zachęcam do spróbowania. Pyszna zapiekanka ryżowa z bananami i migdałowymi ziarenkami 2016-04-22 09:49:48 Write a review Save Recipe(...)osoby) 1 1/2 szklanki mleka 2 1/2 łyżki mieszanki prażonych ziaren "Migdałowy Przylądek" 1 średni banan 12 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych 1 łyżka cukru (możecie również posłodzić danie np. miodem) Przygotowanie W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z cukrem i prażonymi mieszanką ziaren "Migdałowy Przylądek". Zmniejszamy gaz na minimalny. Dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy
Słodkie okruszkilodówki zawsze można przygotować pyszne danie. Dziś zapraszam Was na prosty, choć efektowny przepis na nadziewane tortille z mięsem mielonym, serem i sałatą rzymską. Takie danie troszkę z wyglądu przypomina popularny fast food ;) Spróbujcie. Składniki: około 100 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1/2 cebuli 1/4 żółtej papryki 1/2 łyżeczki soli(...)dużych oczkach tarki (na całej powierzchni). Po czy wykładamy nasz mięsny farsz (bez płynnej części, jeśli taka nam zostanie na patelni). Całość obficie posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Tak przygotowaną tortillę wkładamy do mikrofalówki (lub piekarnika nagrzanego do 180 stopni). Zostawiamy, aż ser się stopi i połączy całość. Następnie kroimy nadziewaną tortillę w trójkąty (jak pizzę
Słodkie okruszkiWitam serdecznie Propozycja na pyszny golas z kaszy gryczanej . Jest to proste i zdrowe danie, zawiera dużo pełno wartościowego białka i złożonych węglowodanów . Będziemy potrzebować : 300 g kaszy gryczanej (przed gotowaniem) 500 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 2 cebule (około 150 g) 4 łyżki oleju masło lub inny tłuszcz do wysmarowania foremki(...)masłem przekładam masę , delikatnie ugniatając . Górę smaruję olejem – biorę trochę oleju na dłoń i smaruję górę golasa olejem . Pieczenie golasa : Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Golas powinien ładnie się zrumienić . Po upieczeniu od razu nie wyjmuję
Uwaga Babcia Gotujeprzypalenia, w tym przypadku wszystko będzie do wyrzucenia. Mieszamy, około 15-20 minut, cały czas będąc blisko garnka. Po około 10 minutach mąka zacznie ciemnieć i pachnieć jak popcorn. Dajcie jej 20 minut, poświęćcie się mieszając, aż osiągnie kolor ciemnego karmelu – mlecznej czekolady. Im ciemniejsza zasmażka tym lepszy, głębszy smak . Gdy osiągnie już odpowiedni kolor, wrzućcie wszystkie pokrojone warzywa(...)udka z kurczaka (około 700g) 250g mrożonych gotowanych krewetek, średnich 250g wieprzowej kiełbasy wędzonej, jak najlepszej (u mnie delikatnie jałowcowa wieprzowa) 2 średnie cebule, 200g, jedna pokrojona drobno, druga na ćwiartki 9 gałązek selera naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego
Karo in the KitchenKilka dni temu chodziły za mną dwa smaki: ostry i słodki. Żeby nie rozdrabniać się na przygotowywanie dwóch różnych dań spełniających te zachcianki postanowiłam oba smaki zakląć w formę babeczek. Trochę zabawy, małe zamieszanie aż w końcu jedno pieczenie i przekąska z deserem gotowe za jednym zamachem. Zamysł był prosty: ta sama podstawa do ciasta przyprawiona(...)manipulować jest 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Na początku mieszam dokładnie mąkę (całe 300 gram) z proszkiem do pieczenia. Dzielę na dwie równe części. W drugim naczyniu mieszam łyżką 2 jajka z 3 łyżkami jogurtu, mlekiem oraz 1/2 puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem
Kuchnia po mojemugrudki i pieczemy 25 minut w 190 stopniach Celsjusza. Muffiny najlepsze są jeszcze lekko ciepłe- wilgotne, miodowe, bardzo aromatyczne i, przez syrop mleczowy, trochę cytrynowe. Dla mnie są na drugim miejscu jeśli chodzi o smak, zaraz po muffinach kasztanowych. El Muffin Upiekłam je dziś w przerwie, ale oczywiście nie zdążyłam zjeść. Spakowałam sobie dwa jeszcze ciepłe(...)takim składem całkiem w porządku. Marka zdecydowanie godna polecenia ( ich strona ). I deszcz się może schować! I wprawdzie nie udało mi się rozegnać deszczowych chmur, ale nie dałam się pogodzie. Dalej nucę sobie Yvesa Montanda i wyobrażam sobie, że moje balerinki i prochowiec są prosto z paryskiego butiku, a deszcz jest po to żebym mogła stąpać z wdziękiem pomiędzy kałużami
les mirabellesnimi nie dzieje. Przyszedł czas na przetestowanie kolejnych produktów tej firmy. Wybór padł na obieraczki. Tydzień temu otrzymałam trzy obieraczki firmy Victorinox jedna normalna tradycyjna ze sztywnym ostrzem, druga również tradycyjna ale z ząbkowanym ruchomym ostrzem no i trzecia poprzeczna. Obierałam przysłanymi mi obieraczkami ogórki, również kiszone i konserwowe, pomidory, cukinię, ziemniaki, jabłka, cytryny i tonę marchewki:-) Po tygodniu(...)paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki, cukinii, ogórka - nięki tej obieraczce można stworzyć np. taką sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco grubiej niż dwie pozostałe przysłane mi do testowania, dzięki czemu obrane wstążki warzyw można również wykorzystać do roladek warzywnych. Największym minusem tej obieraczki jest brak
IMPRESJA SMAKUświeżą sałatką. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z udźca jagnięcego bez kości, 1 cytryny, 4 średnich czerwonych cebul, 6 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 ogórka, 100 gram zielonych oliwek, 500 gram pomidorków koktajlowych, 1 główki sałaty rzymskiej, suszonego oregano, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa(...)niej szaszłyki. Piekarnik nagrzałem do temperatury 160 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim szaszłyki przez 45 minut. W razie nadmiernego przypiekania się cebuli należy przełożyć szaszłyki na drugą stronę. W międzyczasie przygotowałem sos tzatziki. Można oczywiście przygotować go na bazie jogurtu greckiego, ale ja osobiście ostatnio preferuję gęściejszą wersję przygotowywaną na bazie serka homogenizowanego. W celu przygotowania
Wyprawy kulinarneOstatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju(...)placem o grubości 2-3 mm. Patelnię o średnicy 24 cm mocno rozgrzewamy i smażymy na niej chlebek przez 1 minutę z jednej strony i kolejną minutę z drugiej. Ciasto powinno się lekko zarumienić i powinny pojawić się na nim brązowe plamki. Tak samo postępujemy z kolejnymi chlebkami. Podajemy od razu, kiedy są jeszcze ciepłe
Kulinarne przygody GatityDanie z cyklu zostało mi i co z tym zrobić ? Tym razem zostało mi odrobinę makaronu nitki z rosołu - za mało do następnej zupy czy na zapiekankę -ot taka garstka .W zasadzie nie wiem skąd ten pomysł. Nie widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie(...)grube plastry (6). Na patelni po smażeniu makaronu rozgrzać olej. Ułożyć plastry pomidora - posypać rozmarynem , posolić i posypać pieprzem. Na każdym plastrze ułożyć porcję masy makaronowej. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć aż jajko spajające makaron się zetnie , a placuszek zrumieni. Nie ma to trwać długo żeby pomidor nie zmiękł za bardzo i nie rozpadł się. Podajemy
Buniabaje w kuchniDawno nie gotowałam kapuśniaku. Nie tylko ja to zauważyłam. "Kochana... Wiesz, wczoraj widziałam w prasie zdjęcie pysznego kapuśniaku.". "Adrianno, tak za mną kapuśniak ostatnio chodzi.." Czyste aluzje dały mi do myślenia. I skłoniły do działania. Ruszyłam więc do kuchni. Nie miałam czasu na długie gotowanie. Poszłam na łatwiznę, do czego przyznaję bez bicia. Skorzystałam z notatek Babci, przerabiając(...)rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio rozmiękną, nie szkodzi - zupa stanie się gęstsza. Najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkitamtej pory, gdy pierwszy raz napisałam tutaj, ani jedno danie nie powtórzyło się w moim domu, ani jedno ciasto nie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem. Tak samo jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK , pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki. Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość(...)miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego, a do drugiej waniliowego. Budynie bardzo delikatnie połączyłam z każdą masą. Następnie na herbatniki wyłożyłam masę czekoladową, a na wierzch masę waniliową, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika. Sernik piekłam przez
W kuchni Karmel-itkiJakoś tak przez przypadek kupiliśmy tę fasolę, parówki z czystej ciekawości. I wiecie co? Posmakowały nam ;) Postanowiliśmy więc połączyć w całość z dodatkiem aromatycznych przypraw i
R'n'G KitchenW kręgu wegańskich znajomych zostałam mianowana królową naleśników. Nieskromnie muszę przyznać, że wszelkie przygotowane przez mnie wersje są smaczne. Dla niektórych wydaje się niemożliwe usmażyć naleśniki
Jeść, by żyć w zdrowiuMakaron spaghetti można przygotować z wieloma przeróżnymi, ulubionymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam go w wersji wegetariańskiej, z pesto bazyliowym i pieczoną cukinią.
Kulinarne Fantazje MarioliOd dawna kuszą mnie na innych blogach zdjęcia biscotti (włoskie ciasteczka, inaczej zwane cantuccini, podwójnie pieczone). W tym roku zrobiłam je sama i mam zamiar zrobić
Corner With RecipesBędąc ostatnio na zakupach kupiliśmy piękne świeże pomidory i bazylię i postanowiliśmy z tego zrobić pyszny sos do kurczaka. Do tego ugotowaliśmy nasz ulubiony makaron i
Kuchenne WariacjeBardzo lubiana u mnie w domu – śródziemnomorska zupa rybna. Ten przepis mam ze starej książeczki (z „Biedronki”), otrzymanej od mojej Mamy. Trochę go
mojewypiekiinietylkoDziś zapraszam na smaczną i kolorową zapiekankę. Wyszła naprawdę pyszna i uważam, że to jedna z najlepszych zapiekanek jakie zrobiłam. Do zapiekanki użyłam wędzonego łososia od
Monia miesza i gotuje