drugie danie - 14640 przepisów (strona:636/976)

Chinkali 2932

zbliżyć do ust, przegryźć w jednym miejscu i przed zjedzeniem wyssać powstały w procesie przyrządzania „rosołek”. Chinkali 2020-10-26 13:26:03 Chinkali kojarzone głównie z Gruzją, stanowią danie tradycyjne dla całej kuchni kaukaskiej. Proste w przygotowaniu, choć wymagają odrobinę cierpliwości i wprawy. Zapisz przepis Drukuj Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 300 ml ciepłej(...)ciasta i zaczynamy najtrudniejszą część - formowanie sakiewki. Można sobie w tym pomóc płytką miseczką lub talerzykiem o średnicy zbliżonej do krążka ciasta. Ciasto trzymamy palcami jednej ręki, a drugą formujemy fałdki lekko je dociskając. Czynność kontynuujemy aż do zamknięcia sakiewki. Na koniec dokręcamy nadmiar ciasta. Tak przygotowane chinkali kładziemy na półmisek czy deskę, którą uprzednio podsypujemy mąką by ciasto

Kulinarna Pokusa
Jajko w bułce. Śniadanie na niedzielę, na dobry początek dnia wolnego. 142

małych przyjemności. Najpierw spacer po lesie, a w niedziele rano takie oto śniadanko mi się trafiło. Parę minut po 8-ej otworzyłam oko... w normalnych warunkach przekręciłabym się na drugi bok i poszła spać dalej, ale kiedy moje oko otwiera się u Mamy to mózg stwierdza, że szkoda czasu na spanie i już nie ma opcji. Jak to zwykle popędziłam(...)żółtko pozostało płynne. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorem, u nas świeżo zerwany z ogródka.  Podajemy z kawusią i ulubionymi warzywami. No powiem, że mega. Prostota tego dania i smak jajka na miękko w bułce powalają. To naprawdę mega energetyczny i prosty sposób na pyszny początek dnia. Ja Mamie zrobiłam przyjemność zabierając ją do lasu

Kuchnia po mojemu
Wege ciato a’la miodownik (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 203

kukurydzaną, gryczaną, ziemniaczaną oraz sodę. 3. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane śmietankę roślinną. Całość dokładnie zagnieść. 4. Ciasto powinno być dość plastyczne i dać się rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinać kwadraty o wymiarach 17x17 cm (my użyłyśmy takiej deseczki jako szablon). Miejsca gdzie będzie trzeba dolepić ciasto aby uzupełnić braki(...)rozrobić z kilkoma łyżkami przegotowanej wody. 3. Pierwszy blat polać kilkoma łyżkami rozrobionego mleka, poczekać aż wsiąknie. 4. Następnie nałożyć (znów :P) kilka łyżek kremu. Krem rozsmarować i nałożyć drugi blat itd. 5. Całość zawinąć w duży worek i wstawić do lodówki na minimum 3 dni aby blaty miały szansę zmięknąć. Kilka łyżek pozostałego kremu zamknąć szczelnie w pudełku

Candy Pandas
Deser ze Skyrem, truskawkami i mango 283

Skyr to bardzo gęsty jogurt typu islandzkiego, wytwarzany według tradycyjnej receptury. Charakteryzuje się naturalnym brakiem tłuszczu i bardzo wysoką zawartość białka. Ma kremową konsystencję, śmietankowy, lekko

Moja Delicja
Piersi kurze z pysznym nadzieniem 157

Dziękuje Adam za przepis, ten obiadek był pyszny. Przygotowanie nadzienia ( guacamole ) – awokado przeciąć na pół. Wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Czosnek obrać i posiekać bardzo

Kuchnia Pokoleń
Sałatka warstwowa z tortellini 1227

sycąca i - naprawdę dająca się polubić. To propozycja dla fanów gyrosa - bardzo podobna, jednak inna. Nie ma kurczaka, są za to pierożki. Nie ma kapusty pekińskiej, jest sałata lodowa. Dałam też przesmażone pieczarki.  Idealna propozycja na imprezy rodzinne, domówki itp. A może i Sylwestra? Jednocześnie chciałabym Wam życzyć wszystkiego dobrego w nadchodzących Nowym Roku. By był lepszy niż(...)ilości miseczek. Można dołożyć inne ulubione składniki, czy np. mięso z kurczaka.  Ja układałam tak: - jedna część sałaty - ogórki - jedna część sosu czosnkowego - pieczarki - ketchup - tortellini - kukurydza - pomidory - druga część sosu czosnkowego - druga część sałaty.  Sałatka trzyma się długo. Nie puszcza dużej ilości soków. Spokojnie może stać w lodówce nawet przez 3 dni.  Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szaszłyki drobiowo-warzywne z ryżem curry 149

chudego mięsa kurczaka i mnóstwa kolorowych warzyw. Podane z wcześniej przygotowanym ryżem, który smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno to świetny pomysł na pełnowartościowe danie, którym możemy ugościć sympatyków zdrowego jedzenia. A czy Wy już rozpoczęliście sezon grillowy? Składniki (2-3 porcje): Szaszłyki (ok. 8 szaszłyków): 1 podwójna (ok. 400 g) pierś(...)patelni grillowej, grillu lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla (nagrzanym do 180 stopni) około 20 min, aż warzywa i kurczak zarumienią się, w połowie czasu odwrócić na drugą stronę. 6) Ryż ugotować w osolonej wodzie. 7) Na rozgrzanej patelni z masłem lekko podsmażyć cukinię startą na dużych oczkach, żeby delikatnie zmiękła. 8) Dodać ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem

Fitsweet.me
Szaszłyki drobiowo-warzywne z ryżem curry 171

chudego mięsa kurczaka i mnóstwa kolorowych warzyw. Podane z wcześniej przygotowanym ryżem, który smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno to świetny pomysł na pełnowartościowe danie, którym możemy ugościć sympatyków zdrowego jedzenia. A czy Wy już rozpoczęliście sezon grillowy? Składniki (2-3 porcje): Szaszłyki (ok. 8 szaszłyków): 1 podwójna (ok. 400 g) pierś(...)patelni grillowej, grillu lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla (nagrzanym do 180 stopni) około 20 min, aż warzywa i kurczak zarumienią się, w połowie czasu odwrócić na drugą stronę. 6) Ryż ugotować w osolonej wodzie. 7) Na rozgrzanej patelni z masłem lekko podsmażyć cukinię startą na dużych oczkach, żeby delikatnie zmiękła. 8) Dodać ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem

Fitsweet.me
ŁOSOŚ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ 197

Tym razem zapraszam Was do spróbowania łososia z chrupiącą, aromatyczną, ziołową skórką. Ten przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, i stanowi urozmaicenie w porównaniu z tradycyjnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kotleciki rybno – ziemniaczane 175

Moje dzieci (ku mojej wielkiej rozpaczy) nie przepadają za rybą. W żadnej postaci. Nie udaje mi się jej przemycić ani w formie pasty rybnej, paluszków, pulpetów

Kolizje Smaków
Zsiadłe mleko. Regionalne Smaki 188

Zsiadłe mleko, to produkt trochę zapomniany. Kiedyś gdy nieprzetworzone mleko sprzedawano w szklanych butelkach lub woreczkach, kwaśne mleko było wytwarzane w każdym domu. Wystarczyło pozostawić je

Codziennik Kuchenny
Pakora z kalafiora 265

Kontynuujemy naszą przygodę z kuchnią indyjską, w której dużo jest prostych i smakowitych dań. Tym razem bierzemy się za pakorę, niezwykle szybką do zrobienia przekąskę, która powali Was orientalnym smakiem. W naszym przepisie użyliśmy kalafiora (gobi pakora), ale możecie wykorzystać także brokuła i wyjdzie równie przepysznie :) Od świeżych kalafiorów i brokułów półki sklepowe się uginają, więc nie pozwólmy(...)dobrze rozgrzanym oleju (lejemy go trochę więcej na patelnię, żeby ciasto było w nim trochę zanurzone). Smażymy go ok. 2-3 minuty, aż ładnie się zarumieni i przekręcamy na drugą stronę.  Naszą gotową pakorę odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku 298

Pyszne i sycące niedzielne śniadanie tylko we dwoje ? Oczywiście, że tak, tym bardziej, że zbliżają się Walentynki.  Dziś podrzucam Wam przepis na takie właśnie danie, które swój rodowód ma w Meksyku. Jest bardzo proste do przygotowania, zachwyci nie tylko podniebienie, ale także nasze oczy. Oto huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku, i  oczywiście(...)minuty i dodajemy pomidory i cukier. Mieszamy i dusimy, aż sos nieco zgęstnie, posypujemy natka. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, chorizo w plasterki, a potem w paski. Na drugiej nieco większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy chorizo, chwilę smażymy, a potem dodajemy ziemniaki. Smażymy, aż ziemniaki lekko się przyrumienią. Dodajemy do nich pomidory z drugiej patelni

Kulinarne przygody Gatity
Sałata z wątróbką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym 191

cebulką. Ale kto próbował wątróbki drobiowej, ten wie, że jest dużo delikatniejsza i o niebo lepsza w smaku. W zestawieniu z gruszką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym zamienia się w danie niemalże wykwintne. Warto spróbować(...)gruszki tak, aby na siebie nie zachodziły. Podsmażamy ją około minuty na średnim ogniu. Gruszka ma  tylko delikatnie zmięknąć. Zdejmujemy z patelni układając plasterki jedne na drugich tak, aby bardzo nie ostygływ czasie, kiedy będziemy smażyć wątróbkę. Na patelnię, na której obsmażaliśmy gruszki, dokładamy trochę masła, podkręcamy gaz i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy z każdej

Simple Dish
Burger z kotletem z buraka 149

Składniki: 5 buraków 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3

Łycha smaków