Składniki / 2 porcje: – 2 jajka – 1 szklanka mleka – 200 g mąki pszennej typu 500 – 100g szynki parmeńskiej – 50 g roszponki – 100g sera ricotta – sól i pieprz
I LOVE LIFEspacer, a Pączusia szalała dziko, jak to ma w zwyczaju. Gdy weszliśmy na groblę, gdzie po jednej stronie z zawrotną teraz szybkością przelewa się woda niewielkiego potoku, a z drugiej wiatr szumi w nadjeziornych szuwarach, zwróciłam uwagę C. na to, że może powinniśmy nieco bardziej uważać na Pączusię, bo jeszcze chwila, a wyląduje w wodzie. C. spojrzał na mnie(...)październiku, ja stwierdziłam, że na taki podły styczeń również nada się w sam raz. Przepis nieco zmieniłam - moja czekolada nie jest aż tak gęsta (ale moim zdaniem wystarczająco), dałam też mniej masła orzechowego, a i tak jego smak jest doskonale wyczuwalny na tle delikatnego karmelu. Moim zdaniem wyszła obłędna - nie da jej się wypić zbyt dużo, ale już taka niewielka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubisz zestawienie słodko -ostre w jedzeniu? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla Ciebie! (przepis autorski) Składniki – na dwie porcje filet i marynata: 1
Oka w rosole czyli KaFka gotujetartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną witamin surówką z czerwonej kapusty. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym(...)Rybę myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy. Do szerokiej miski wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek mleka lub wody, mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż żółtko i białko połączą się. Do drugiej miski wysypujemy jedną trzecią szklanki tartej bułki i jedną trzecią szklanki tartego parmezanu. Do trzeciej miski wsypujemy kilka łyżek mąki. Zabieramy się za panierowania ryby. Najpierw obtaczamy
Niedzielny kucharzzróbcie to od razu, potem tylko wrzucacie w odpowiedniej kolejności nie martwiąc się czy marchew się już rozpadła, czy też sos wyparował i się przypala. ps. Za to danie w skali 0-10 dostałam od Miśki 15,5, nie pytajcie mnie dlaczego nawet to pół, ale wcinała jak wściekła. Składniki na 6 porcji(...)miedzy czasie na dużej patelni partiami podsmażać boczniaki, maja się przyrumienić a nie ugotować, czyli wrzucić 1/3 grzybów, smażyć 3 minut i dopiero potem przemieszać i smażyć „z drugiej strony) 2-3 minut, odłożyć na bok i podsmażyć kolejną partię, tak samo postąpić z pieczarkami. Do garnka gdzie smaży się cebula, marchew i pietruszką dodać paprykę, smażyć kolejne
greenscarfZachęcające kolorkiem i smakiem leniwe z jakże zdrowym dodatkiem, a o czym mowa ? O jarmużu 😊 Składniki na 2 porcje: około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków
Gotowanie...to proste !Oj takie śniadania mogę jeść :) Jajo to ulubione jedzenie mojej Miśki, więc zawsze mam towarzysza w jedzeniu. A że groszkiem też nie pogardzi, to sami możecie
Gotowanie z pasjąObco brzmiące słowo ajvar, kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili
Smaki Ewyhiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw albo podać z ajwarem, czy innym pikantnym sosem. Jest wyśmienita na ciepło i po wystygnięciu. To pyszne i sycące danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię o średnicy 20 cm, porcja dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 biała cebula 4 jajka łyżka świeżo(...)czasie zdjąć pokrywkę, przykryć patelnię dużym talerzem i odwrócić tak, aby tortilla znalazła się na talerzu. Następnie trzeba ją zsunąć z powrotem na patelnię, aby usmażyła się z drugiej strony. Wystarczą 2 minuty. Gotową tortillę podajemy na ciepło, albo na zimno posypaną szczypiorkiem, z szynką dojrzewającą, albo pomidorami z cebulą. Świetnie smakuje z domowym ajwarem
Kulinarne InspiracjeNa dzisiaj proponuję słuszny kawałek mięsa a mianowicie pieczeń z łopatki z czosnkiem. Łopatka idealnie nadaje się na taką pieczeń. Smakowicie wygląda i smakowicie smakuje. Składniki
Smaki EwyDobrze jednak, by użyć takiego rodzaju mięsa, które nie jest zbyt suche i chude. Pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Wystarczy, że jest go nawet niedużo, ale dzięki temu danie na pewno zyska pełniejszy smak i soczystość. Od razu przepraszam za zdjęcie, ale moi chłopcy dopadli do naczynia z takim apetytem, że myślałam, że nic już(...)czosnkiem. 6. Brytfannę wstawić do piekarnika. Mięso piec do absolutnej miękkości około 1,5 – 2 godzin w temp. 180 stopni C. W połowie pieczenia można obrócić plastry na drugą stronę. 7. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniNaleśniki z tego przepisu wychodzą przepyszne. Są delikatne, elastyczne, nie przypalają się na brzegach. Dla mnie – idealne. Dzieciaki je pokochają w wersji z serem lub
Mieszam w GarnkuZielone jajka – wyjątkowo prosty i zaskakująco smaczny przepis na omlet ze szpinakiem. To pyszne i szybkie śniadanie dla dzieci oraz wygodne i bardzo odżywcze drugie śniadanie do szkoły, choć oczywiście dorośli także docenią smak zielonych jajek. Zielone jajka – omlet ze szpinakiem – przepis: jajka – 3 szpinak (świeży lub mrożony) – garść olej kokosowy do smażenia(...)można go jeść bez użycia sztućców. Pyszny na ciepło, jest także smaczny na zimno , przez co można dać go dzieciom do szkoły zamiast chleba albo wziąć ze sobą jako przekąskę na rodzinną wycieczkę. W domu możesz oczywiście rozwinąć to danie i podać je np. z boczkiem i grillowanymi czy duszonymi warzywami. Szpinak jako cudowne źródło żelaza
PaleoSMAKZdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić
Moje domowe kucharzeniecałym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii chuchania i dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych zdolności, kruche ciasto nie zdążało skruszeć, a szpinakowo-serowa masa stężeć(...)praskę i szklimy na patelni na łyżeczce masła. Dodajemy do szpinaku i zostawiamy całość do przestudzenia. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich mleko. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Jedno i drugie dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Doprawiamy. Składniki na kruche ciasto: - 150 gram mąki pszennej - 150 gram mąki krupczatki - 200 gram masła - 2 żółtka - odrobina zimnej wody (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
Życie zamknięte w smakuksiążka. Kocyk. Jak co miesiąc, wraz z dziewczynami z grupy blogowej podejmujemy wyzwania kulinarne. Listopadowi przewodzi temat jak najbardziej komponujący się z aurą panującą na dworze. Brzmi on "Rozgrzewające dania na jesienne wieczory". Przyznam, że temat był dla mnie bardzo przyjemny, ponieważ miałam kilka pomysłów na takie małe rozgrzewające co nieco. Koniec końców zdecydowałam się na konkretną grochówkę - solidnie(...)czasie gotowania należy dolewać stopniowo wodę, aby groch się nie przypalił. Ja dolałam 2 szklanki wody a przy końcu gotowania jeszcze 0,5 szklanki. W międzyczasie w drugim garnku umieścić żeberka i zalać je 0,5 l wody. Dorzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu aż warzywa i mięso
My simple kitchenTo ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie
Salonik smakówochota na owoce morza. Wybór padł na krewetki, w lekkim, wiosennym, pysznym wydaniu! :) Sałatka ta zaspokoi nawet duży głód, a przy tym nie musimy się martwić o kaloryczność tego dania. Większość kalorii pochodzi z krewetek, które są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Sałata, warzywa i owoce dostarczą nam błonnika, witamin i składników mineralnych. Zatem na zdrowie! :) SKŁADNIKI: Dla 3 osób(...)smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. 4. Zanim czosnek zacznie się zarumieniać dodajemy krewetki. Smażymy przez chwilę na jednej stronie, po czym odwracamy krewetki na drugą stronę. 5. Chwilę smażymy, następnie dodajemy białego wina. Zwiększamy ogień i odparowujemy połowę płynu. 6. Dodajemy sok z pomarańczy wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu. Odparowujemy połowę objętości płynu
W kuchni Katietrunku, w produkcji którego Szwajcaria naprawdę jest mocna, czyli w winie. Z czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie(...)wykałaczką (przed podaniem usunąć). Każdą roladę lekko obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. W głębokiej patelni lub garnku, rozgrzać tłuszcz, obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na drugiej patelni, przełożyć do mięsa. Dolać wino, zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, uzupełniając co jakiś czas ilość płynu wodą. Gdy mięso jest już miękkie dodać
Pełny talerzNajpopularniejsza potrawa kuchni włoskiej pizza, jest chyba jednym z najbardziej znanych i rozpoznawalnych dań na świecie, nie da się ukryć, że obecnie panuje pewien trend kuchni włoskiej, powiedziałabym nawet, że jest ona modna. Może Was zaskoczę, ale przypuszczalnie pomysł na ten włoski placek, zrodził się w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz(...)miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny ręcznik). Na oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe ciasto przez 10 minut, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Połowę ciasta zamarzam, z drugiej połowy ugniatam 6 placków, nakrywam je wilgotnym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 10 sztuk suszonych pomidorów na słońcu 2 łyżeczki
Pause Gotowanie!Omlet z serem, a do tego grzanki z pastą z pomidorów to doskonałe danie na śniadanie jak i na kolację. Wykonanie jest proste i zapewniam, że nasyci największych głodomorów. Omlet: 4 jajka 100 g sera żółtego np. Ementaler pieprz sól olej do smażenia Pasta z pomidorów: 3 - 4 pomidory 1 łyżeczka tymianku(...)wymieszać, Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać jajka z serem i smażyć. Gdy spód omleta się zapiecze, złożyć na pół, chwilę smażyć i ewentualnie delikatnie obrócić na drugą stronę. Stopień wysmażenia zależ od naszych upodobań. W czasie smażenia środek omleta może być lekko płynny, gdyż ser żółty topi się. Omlet podawać z grzanką i pastą pomidorową
Kuchcik gotujemiksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym kremem ,Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę.Następnie posypujemy zmielonymi orzechami i i posiekanymi rodzynkami. Smacznego :) Ingredienti: torta(...)possibile aggiungere il rum , amaretto ho Dalam alcuni vasetti e un secondo sciroppo di menta , cioccolato e menta , perché io stesso ... yum delizia buonissimo !!! creato da : Prugne macinare in un tritacarne , fry ( ho cucinato in un nieprzywierającym pentola ), l'aggiunta di zucchero , fino a quando la consistenza desiderata . Al termine della cottura aggiungere del cacao e cioccolato rotta . Friggere
w mojej kuchninakładamy papier do pieczenia. Worek napełniamy ciastem i obcinamy jeden rożek.Po namalowaniu wszystkich śnieżynek papier przekładamy do zamrażarki (najlepiej zrobić to na jakiejś podkładce, np. desce do krojenia).Drugie ciasto przygotowujemy zaczynając od ubicia piany z białek i żółtek – jak na kogel mogel. Ubijamy białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier (można dodać też winian sodu(...)odwracamy z powrotem.Zwijamy ciasto w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Orzechy kroimy na drobne kawałki, żelatynę namaczamy w małej ilości wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem (można wcześnie włożyć do zamrażarki trzepaczki miksera i miskę), dodajemy
Ciastkozercytakie dania, które najlepiej smakują u mamy. Można je jeść w restauracji, u ciotki czy koleżanki, a te mamine i tak będą najlepsze. Jedną z takich potraw są dla mnie kopytka. Zawsze miękkie, zawsze smaczne, rozpływające się w ustach. Ubóstwiam je i mogłabym jeść dzień i noc. Wykradłam przepis na te kulinarne cuda i szczerze polecam wypróbować(...)które kroimy na skośne kawałki. Tak przygotowane kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Czekamy, aż wypłyną. Odliczamy 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Po chwili przekładamy na drugi suchy talerz (pozwoli to uniknąć gumowatości kopytek). Podajemy z podsmażoną cebulką lub/i parówką
Kolizje Smakówlubimy. Co to znaczy? Weźmy przykładowo moje menu dzienne - lubię jeść, nie przywiązuję wagi do wartości odżywczych posiłków, wiecznie nie mam czasu: Śniadanie: Kajzerka z żółtym serem i ketchupem Drugie śniadanie: Kolejna kajzerka np. tym razem z szynką i majonezem Obiad: Zupa oraz 5 pierogów ruskich ze sklepu pod pracą Kolacja: Lasagne W związku(...)smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light; Da się, da? Da! Ale mówiłam, żeby nie rezygnować z tego co lubimy więc jak ten makaronik zastąpić warzywami, jak zamiast serka żółtego mam wcinać chudy twaróg? Otóż okazuje się, że jeśli
Brzuszki ŁakomczuszkiWitam Kochani tego jesiennego listopadowego dnia. Kurcze już 22 listopada a zrobiła nam się wiosna. U mnie dziś 16 stopni...Pamiętam jak w minionych latach bywało
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupojawia się od święta. Może jest dostępny w marketach, ale ja korzystam ze sklepików osiedlowych i czasem Biedry i tam bywa jedynie w okolicy świąt. Mój drugi faworyt to ser z Wielunia i trzeci poznaliście dzisiaj. Do takich tłustych serów, nie ma konieczności dodawania już tłuszczu, więc można ciut dopłacić do ich ceny i mieć prawdziwie dobry ser. Przepis zapisałam(...)łyżki erytrolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% Masa serowa 1 kg sera mielonego tłustego 4 jajka 1/2 szkl. erytrolu (dałam 2/3 szkl. cukru) 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (w oryginale orkiszowej jasnej) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka otarta z połowy pomarańczy
Mieszam w Garnkuwiecznie głodnego z pokoju obok! On je po prostu uwielbia i ma rację Obłędnie pyszne, rozpływające się w ustach, krokiety pieczarkowo – cebulowe. Krokiety może nie są super dietetycznym daniem ale jeśli na co dzień jesz zdrowo, to taki pyszny krokiet raz na jakiś czas z pewnością nie zaszkodzi. Do tego pyszny domowy barszczyk i pyszny obiad gwarantowany. INNE(...)Jajko / lub 2 – Bułka tarta PRZEPIS: Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą na patelnię, rozprowadź równo poruszając patelnią. Gdy naleśnik się zarumieni odwróć na drugą stronę. Tak usmaż wszystkie naleśniki. Z tej ilości ciasta wychodzi około 10 sztuk. 1. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, cebule przekrój na pół i pokrój w pióra
globuskulinarnyPlacki ziemniaczane jada się głównie na słono, ze śmietaną, jogurtem czy keczupem. Ale równie pysznie smakują na słodko, podane z cukrem (wtedy pomijamy czosnek i cebulę). Placki ziemniaczane to danie z dzieciństwa. To potrawa, którą warto co jakiś czas zaserwować na obiad. Cały dom wypełni się wówczas dobrze znanym zapachem, który błyskawicznie poprawi nam humor(...)wyjdą twarde. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Łyżkę masy ziemniaczanej umieszczamy na patelni i formujemy owalny placek, smażymy na średnim ogniu około 1,5-2 minuty, przewracamy na druga stronę i kontynuujemy smażenie jeszcze przez około 1-1,5 minuty. Placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym po to, aby wchłonął on nadmiar tłuszczu. Przed smażeniem kolejnej partii
KulinarneImpresje.plkiedyś musi być ten pierwszy raz... oto są - jogurtowe pyszności z fioletowymi kleksami z jagód! Jestem osobą, która nie lubi się rozdrabniać. Jeśli gotuję, to naprawdę porządne porcje, by dania starczyło chociaż na 2 dni, gdy piekę, to dużą blachę ciacha. Ale są też dni, gdy lubię małe porcyjki słodkości jak np. serniczki lub muffinki, Gdy w domu zostało(...)owocowego, który ma rzadszą konsystencję niż jogurt grecki, to nie używajcie już mleka. Zasada jest prosta - w jednej miseczce łączymy składniki mokre, czyli jogurt, jajka oraz masło, a w drugiej miseczce łączymy składniki suche, czyli cukier mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mleko dodajemy dopiero po wymieszaniu wszystkich składników, jeśli masa jest zbyt gęsta. Suche składniki wsypujemy do mokrych
Cooking Monstersię udało :) Oryginalnie do pad thai'a dodaje się sos rybny, pastę z tamaryndowca, jajko i najczęściej krewetki lub inne mięso, ale bez tych składników również można przygotować to danie. Zajęło mi trochę czasu, zanim obmyśliłam wegańską wersje, ale myślę że się udało. Zamiast sosu rybnego dodałam sojowy, pastę z tamaryndowca zastąpiłam sokiem z limonki (pasta(...)limonki oraz wodę. Wymieszać i odstawić na bok. Pokroić szczypiorek na 5 cm kawałki. Makaron zalać gorącą wodą. Tofu podzielić na dwie równe porcje. Jedną pokroić w kostkę, drugą część rozdrobnić (jak do tofucznicy:)) Czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem. Podsmażyć do momentu aż zbrązowieje. Dodać tofu i wymieszać. Chwilę podsmażyć. Odsączyć
wegujemyziół, podane z dodatkiem naszego ulubionego sosu czosnkowego....Mmmm... bajeczny obiad. Takie danie nie potrzebuje już innego towarzystwa, ale może oczywiście być tylko dodatkiem do dania właściwego. Polecam, ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu (one robią się same...), a są naprawdę warte spróbowania. Zioła można dodawać dowolne, w zależności od upodobań lub od zawartości skrzyneczki(...)pieczenia. Można także pokrojone ziemniaki wyłożyć od razu na blaszkę i posypać posiekanymi ziołami, przyprawami i skropić oliwą z oliwek, zamieszać. Ja preferuję ten pierwszy sposób, moje dziecię woli drugi, tak więc co komu bardziej odpowiada. Wszystko dozwolone... Na blaszkę z ziemniakami wyłożyć przekrojoną na pół całą główkę czosnku. Blachę z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowekremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy(...)uzyskania gęstej,kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na który układamy pokrojone truskawki- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, truskawki- przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem. Wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Boki tortu
Domowe Tortywata cukrowa, a następnego czerstwe i niesmaczne. Zafundowałam sobie maszynę do pieczenia chleba. Zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba. I trwa do dziś :) Po roku wypiekacz do chleba dałam siostrze, bo dostałam nowy z możliwością wypieku bagietek. Wygrałam ją w konkursie kulinarnym :) Przez pół roku szukałam na różnych stronach, jak wypiekać domowy chleb na zakwasie. Próbowałam wyciągnąć przepis(...)wodą, bo zwiększa się ryzyko powstania pleśni. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy Jak rozpoznać? Po pierwsze masa zmieni zapach na kwaskowaty, sfermentowany. Po drugie pojawią się bąbelki na wierzchu masy. Powyższy zakwas robi się tylko raz. Potem kolejne chleby piecze się na odłożonej garści ciasta chlebowego i przechowuje w lodówce. Mój zakwas
Weekendy w domu i ogrodzieNietypowe naleśniki bo z ziemniaków. Łatwe w przygotowaniu. Przepis z gazetki " Przyślij przepis 5/2009 ". Składniki : 1 kg ziemniaków 20-25 dag mąki 3-4 jaja ( dałam 3 ) 1 szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki(...)pieczarki tniemy na ćwiartki, mniejsze na pół. Kapary i czosnek drobno siekamy. W płytkim naczyniu do zapiekania ( najlepiej jakby było na tyle duże żeby pieczarki nie leżały jedna na drugiej ) mieszamy wszystkie składniki wyżej wymienione oprócz soku z cytryny i natki pietruszki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego
w mojej kuchniblogiem nie jest, ale z opisu poszczególnych kategorii wynika, że właśnie w tej powinnam go umiejscowić. Biorę udział w konkursie, aby dotrzeć z moim blogiem do nowych osób, aby dać się znaleźć w sieci nie tylko z poziomu wyszukiwarek przepisów ;) Zależy mi, aby ta myśl, która przyświecała jego powstaniu, że weganizm może być prosty, poszła jak najszerzej w świat(...)blog. W tej chwili blog i sklep to "naczynia połączone", poświęcam im dużo swojego czasu i energii i mam nadzieję, że zrozumiałym jest, że zależy mi na ludziach po drugiej stronie, bo bez nich - bez Was - moje wysiłki w ogóle nie miałyby sensu :) :) Głosując na wybranego bloga (możecie głosować na dowolny i w dowolnej kategorii) robicie przy okazji coś
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEswoją obecnością - tak, tak, nauczyłam się żyć z duńską zmiennością pogodową. Co najważniejsze, z pracy nie dzwonili, właśnie więc z dziką wręcz radością myślę o tym, że to już drugi wolny dzień z rzędu. Jutro od szóstej rano, ale tylko sześć godzin, więc to prawie też jak wolne. I jeszcze czwartek... Aż żyć się chce!Ponieważ C. jednak(...)rewelacja! Nie tylko jako dodatek do zupy, ale samo w sobie jako przekąska sprawdzi się również znakomicie.Ciasto wyrabiałam mikserem - jest mięciutkie i sprężyste, i nawet mikser o niewielkiej mocy da sobie z nim radę. Nieco się lepi, użycie miksera znaczą więc ułatwia sprawę. Po wyrośnięciu cała lepkość znika, formowanie placuszków to już sama przyjemność. Polecam - niewielkim nakładem sił i środków
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRzadko kupuję ananasa i rzadko też jadam (co jedno z drugim zapewne ma jakiś związek;) Ostatnio kupiłam (choć to zima, a w takim okresie ananas - jako owoc z rejonów południowych służący ochładzaniu - nie jest zalecany) i czekał, aż wpadnie mi pomysł jak go wykorzystać, a ponieważ od kilku dni chodzą za mną naleśniki z mąki z ciecierzycy(...)więc ananas w połowie poszedł na mus do tychże naleśników (a w drugiej połowie na coś jeszcze lepszego, ale to za chwilę). Składniki na 4 naleśniki: * 3 kopiate łyżki mąki z ciecierzycy * 1 łyżka mąki ryżowej * jajko * łyżeczka oleju * ok. 150 ml zimnej wody * kurkuma na końcu łyżeczki, 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Zdrowa Kuchnia Sowyjeszcze przed pieczeniem. Jeśli chcesz zrobić szybki i efektowny obiad, to jest to pomysł w sam raz dla Ciebie. Należy tylko pamiętać by kupując papryki, wybierać takie które dadzą radę same stać w naczyniu ;) A tutaj, po upieczeniu. Na moją porcję mięsa kupiłam 4 dosyć duże papryki- wg mnie taka jedna papryka dla jednej osoby to całkiem solidna(...)smaku, dodajemy zioła. Kaszę i ryż gotujemy wedłg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie 1-2 minuty krócej, jeżeli wolicie gdy są bardziej twarde). Połowę mięsa mieszamy z ryżem, a drugą połowę z kaszą. Wypełniamy papryki farszem, potem na każdą z nich nakładamy po kawałku masła i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze
Czerwona Porzeczka