drugie danie - 14640 przepisów (strona:629/976)

Placuszki (pancakes) palce lizać! 1093

życie? Może stos pysznych placuszków w wersji pancakes z bananami i miodem? To smaki, które zachwycą dzieci i dorosłych. Danie na śniadanie Pancakes to rewelacyjne danie śniadaniowe. Zwłaszcza gdy do powstania ich zaangażujemy całą rodzinę. Małe dzieci będą zachwycone, gdy podamy im na osobnym talerzyku pokrojone owoce, którymi samodzielnie udekorują placuszki. Zabawa(...)patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy banany i cukier, lekko mieszamy (banany muszą leżeć w jednej warstwie), smażymy banany około 1 minuty na małym ogniu. Po minucie odwracamy banany na drugą stronę i ponownie smażymy minutę. Patelnię teflonową rozgrzewamy, z ciasta formujemy na patelni placki o grubości około 4-5 mm i smażymy na średnim ogniu do momentu

KulinarneImpresje.pl
Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 175

mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest mi źle.  Zapragnęłam warzyw! niestety jest zima i wybór jest mocno ograniczony ale dałam sobie radę :) marchewki rządzą, jak się okazało p oraz kolejny! Z pomocą znowu przyszła książka  "5 składników" Jamiego Olivera. Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 350 g marchewek (kolorowych, najlepiej małych(...)wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy zawartość opakowania ze zbożami. Podgrzewamy minutę a następnie przekładamy do miski z marchewkami. Mieszamy i nakładamy na talerze. Sałatkę posypujemy ziarnami granatu z jego drugiej połówki oraz pokruszona feta i listkami mięty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śledzik z jabłkiem i musztardą 197

Ostatnio w naszej kuchni przedświąteczne szaleństwo. W tym tygodniu postawiliśmy na śledzie. Zostały przygotowane na przeróżne sposoby, a jeden z nich prezentujemy poniżej. Pomysł na to danie, a właściwie przystawkę powstał z sentymentu do dzieciństwa. Michał za dzieciaka wszystko smażył na musztardzie, więc dzisiaj usmażył na niej jabłka. Jak się okazało, powstało coś mega smacznego(...)Ostudzone jabłka wykładamy na talerz. Na nich układamy śledzie w sosie. Całość posypujemy koperkiem.  Podsmażone jabłka można również wymieszać z resztą składników i podać w formie sałatki na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Makaron smażony na maśle 114

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Zupa czosnkowa z chipsem serowym 159

Nastały chłodne dni i wzmożony okres zachorowań. Trzeba się jakoś bronić przed chorobami więc teraz u mnie rozgrzewające dania i zupy. Dzisiaj zupa czosnkowa w trochę wersji od tej . Podałam ją z chipsem serowym i olejem rydzowym. Było pysznie.  Porcelana Bogucice Składniki: 1 litr bulionu mięsno warzywnego 15 ząbków czosnku 4 ziemniaki 1 średniej wielkości cebula 3 łyżki(...)Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu) i nałożyć na płasko niewielkie porcje sera. Smażyć do momentu aż ser od dołu zrobi się lekko złoty, odwrócić i podsmażyć na złoto z drugie strony. Przełożyć na ręcznik papierowy. Do miski wlać porcję zupy czosnkowej, skropić olejem rydzowym i dodać chipsy serowe

Ala piecze i gotuje
Ziołowo-serowe kotleciki z bakłażana (Cotolette di melanzane con erbe e parmigiano) 112

friggere sale, pepe PRZYGOTOWANIE Bakłażany kroimy w plasterki o grubości   1 cm. Przygotowujemy 3 miseczki. W pierwszej mieszamy mąkę z dodatkiem soli i pieprzu . W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka ze startym parmezanem  a w trzeciej bułkę tartą  z ziołami  prowansalskimi. Plasterki bakłażana najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku(...)friggete le melanzane circa 2-3 minuti su ciascun lato fino a quando saranno ben dorate. Scolate le melanzane e trasferitele su un piatto foderato con carta assorbente da cucina. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Zapiekana botwina z jajkami 133

nich tylko na własną głupotę? Bo ja tak. Gdybym słuchała wszystkich i nie wbijała sobie do głowy romansu jak z kartek książki, to pewnie pogoniłabym drania wcześniej. Z drugiej strony, gnojek jest chytry, więc pewnie by mnie gotować nie nauczył. Mam mściwą satysfakcję, bo koniec końców, okazało się, że robię to lepiej niż on. Ave Ja! Zostawmy durnych byłych(...)stopniach do ścięcia białek. Jeśli dodajecie ser i mocno doprawioną wędlinę, pamiętajcie, żeby uważać z solą, bo może wyjść senne marzenie dyrekcji kopalni w Wieliczce. Jeśli nie lubicie botwiny, dajcie młodą kapustę, jarmuż, co tam lubicie. Post Zapiekana botwina z jajkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów 171

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów Kolejna zupa z soczewicy , którą bardzo lubię , zarówno tą zieloną jak i czerwoną . Zupy zresztą , też bardzo lubię , wręcz

Ogrodnik w podróży
MUFFINY MARCHEWKOWE Z MĄKI JAGLANEJ 176

Babeczki marchewkowe z mąki jaglanej polane lekkim kremem z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu naturalnego. Muffiny mają przyjemny korzenny smak, są proste w wykonaniu idealna 

Kukuleczki
SZNYCEL WIEDEŃSKI 209

wysuszeniem mięsa. Bułka nie powinna być dociskana do kotleta, dzięki czemu podczas smażenia zacznie odstawać od mięsa. Klarowane masło nadaje całości wyrazistego, lekko orzechowego smaku i stanowi o jakości dania. Jeśli jeszcze nie znacie bądź nie używacie go w swojej kuchni, ten przepis będzie dobrym pomysłem do jego przygotowania. Wystarczy podgrzewać w rondelku dobrej jakości masło (na małym ogniu(...)stron doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i ostrożnie rozbijamy na grubość 3 mm. W głębokim talerzu widelcem roztrzepujemy jajko z mlekiem. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę, a na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię z 4 łyżkami klarowanego masła. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy około 3 minuty

cool and minty
Wołowina po tajsku z jajkiem sadzonym 219

inspirowane kuchnią tajską czyli pikantną wołowinę stir-fry z jajkiem sadzonym. To idealny wybór, kiedy potrzebujemy szybkiego i treściwego śniadania, które doda nam energii na resztę dnia. Danie możesz wzbogacić też warzywami – brokułami, porem, słodką papryką lub innymi, które aktualnie masz w lodówce. : ) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, pokrojone drobno(...)czas mieszając. 6 Dodaję sos rybny, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. 7 Patelnię zdejmuję z palnika, mięso posypuję pietruszką, mieszam i odstawiam. 8 Drugą patelnię lekko posmarowaną gęsim smalcem podgrzewam na średnim ogniu, wybijam jajko i przykrywam. Podgrzewam 3 - 4 minuty aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne. 9 Wołowinę wyciągam

Book of spells
PĄCZKI - NAJLEPSZE 205

wszyscy tak uważają ?!    Wiem,że tłusty czwartek za nami,ale nic nie stoi na przeszkodzie by pączki zrobić na ostatki czy na sobotę - zachęcam,skorzystajcie z przepisu i dajcie znać jak Wam smakują. Składniki:   50 dag mąki pszennej 10 dag tłuszczu ( masło,margaryna) 5 żółtek 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 kieliszek spirytusu marmolada(...)naczynia i rąk. Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto grubo rozwałkować,wykrawać krążki.Na jeden krążek nakładać marmoladę bądź inne nadzienie,przykrywać drugim krążkiem,brzegi zlepić palcami i jeszcze raz wycisnąć tą samą foremką lub szklanką,żeby brzegi dobrze i mocno do siebie przywarły. Drugi sposób jest szybszy i łatwiejszy: wycinać grubsze krążki

Niespełnione zdolności kulinarne
ZAPIEKANKA Z KURCZAKA I RYŻU + FILMIK 288

pyszniejszych zapiekanek i w dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. Ryż zapieczony w sosie pomidorowym staje się mega smaczny, delikatny a pałki z kurczaka są soczyste i mięciutkie. Całe danie jest mega smaczne, polecam(...)około 1 godziny.  Kiedy ryż wchłonie całą zalewę a kurczak jest ładnie przypieczony wykładamy zapiekanki. Nakładamy porcję na talerz i podajemy, smacznego.  Zapiekanka jest również smaczna na drugi dzień, wystarczy ja odgrzać w mikrofalówce.                                        Zapraszam do obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
Dziady 132

pewnie 90% obchodzących nie wie, a z kraju, który zasadniczo ma bardzo ubogą tradycję, za to jakże jest widoczny :) O Irlandii usłyszą, ale dopiero na późniejszym etapie swojego rozwoju. Drudzy odnoszą się do ludowych tradycji obcowania ze zmarłymi i wzorują się na obrzędach, które miały tutaj miejsce w czasach, kiedy o Ameryce nikt jeszcze nie wiedział nawet Wikingowie. Żeby było(...)taka potrawa, która ma wiele nazw, w zależności od regionu kraju, ale jedna bardzo mi się spodobała. Oprócz tego ma bardzo oryginalny sposób przygotowania i podania. Samo danie z wyżej wymienionym obrządkiem ma niewiele wspólnego, chyba, że obecność pszenicy pod postacią mąki :) Składniki: - ziemniaki - mąka - cebula Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Kiedy będą

Kryzysowa Książka Kucharska
Pierś z kaczki 139

Filet z kaczki może być doskonałym obiadem np. świątecznym lub może stanowić dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje

Bon appetit mon amie
kotlety ze schabu z kurkami 163

wrócić z koszykiem tych smacznych grzybów. Już w drodze powrotnej z lasu wiedziałem że grzyby przyrządzę  razem z wieprzowym schabem, gdyż jest to jedno z moich  ulubionych dań. Uważam bowiem iż kurki,  soczysty schab i gęsta słodka śmietana tworzą razem kompozycję wręcz idealną.   Składniki dla  czterech osób 300-400 g kurek 4 kotlety(...)kilkanaście sekund. Następnie na patelnię dodajemy grzyby doprawiamy je pieprzem i smażymy przez kilkanaście minut na dość dużym ogniu. Teraz na drugiej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i układamy zamarynowane kotlety ze schabu, rumieniąc je z każdej strony na złoty kolor. Przesmażone kotlety dodajemy do grzybów, całość podlewamy słodką śmietaną, solimy

Miód i pieprz
Galette z cukinią i ricottą 211

wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się(...)kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i delikatnie solimy. Pozostawiamy tak na 30 minut. Po tym czasie cukinia puści sok, który usuwamy przykrywając plasterki cukinii drugim ręcznikiem papierowym. Do ricotty dodajemy starty parmezan, mozzarellę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy bazylią, odrobiną soli i świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wałkujemy

Wędrówki po kuchni
Karkówka z szynkowaru 150

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po

Proste-przepisy.pl
Fit and healthy czyli kilka słów wstępu 144

jednak przejdę do właściwych postów, kilka słów wstępu. Moja przygoda ze zdrowym odżywianiem rozpoczęła się kilka lat temu, kiedy po pierwsze dolegliwości zdrowotne zaczęły mi mocno przeszkadzać, a po drugie waga wskazywała zbyt wiele. Ze względu na to, iż był to okres wielkiego boom na tzw. fit lifestyle czyli zdrowe odżywianie połączone z aktywnością fizyczną, materiałów do zgłębiania(...)jestem dietetykiem i cały czas zgłębiam wiedzę z dziedziny odżywiania we własnym zakresie. Fit kuchnia czyli co nowego znajdziecie na blogu? niewątpliwie masę sprawdzonych przepisów zdrowych dań, które nie dość, że są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych, to świetnie sprawdzają się w opcjach codziennego jadłospisu oraz tych dla osób walczących o fit sylwetkę. pojawią

Tetiisheri
Puszyste naleśniki 165

Puszyste naleśniki, idealne na śniadanie. Uwielbiam je, a z wiśniami to poezja. Przepis na thermomix na dole Żółtka, cukier, syrop cukrowy lub miód, utrzeć na puszystą

Kuchnia Pokoleń
Omlet z bekonem i cebulką 156

Dzisiaj omlet w wersji wytrawnej. takie śniadanie doda nam energii na długi czas. Przygotowanie nadzienia – łyżkę masła roztopić, wrzucić cebulkę pokrojoną we wiórki i smażyć

Kuchnia Pokoleń
Domowa granola 177

Domowa granola Kiedy nie masz pomysłu/czasu na przygotowywanie śniadania, domowa granola jest świetnym rozwiązaniem! Przygotowanie granoli zajmuje nie więcej jak kilkadziesiąt minut, potem wystarczy cieszyć

Moje Qulinaria
Pieczony pasztet z łopatki 226

pociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet . Ten ostatni przeważył , tym bardziej , że na hasło , odzew był od całej familii i nie dało się już wykręcić . No cóż większość rządzi , choćby mniejszość , nie była w zachwycie , taki klimat , takie życie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pieczony pasztecik , plus ogóreczek(...)tyle , że przy nakłuciu widelcem zacznie się rozdzielać , dokładamy wątróbkę , dusimy jeszcze około 3 minut , wyłączamy gaz i zostawiamy na noc do ostygnięcia . Wątróbka ma pozostać niedogotowana . Na drugi dzień przepuszczamy przez maszynkę o jak najdrobniejszym sitku , razem z warzywami , galaretka i tłuszczykiem , jednym słowem całą zawartość garnka , bez garnka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Teraz

Ogrodnik w podróży
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 150

masła roślinnego (użyłam kokosowego) lub 120 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli łyżeczka przypraw tj. tymianek, rozmaryn, bazylia (ulubionych) Masa: 400 ml jogurtu wegańskiego naturalnego 3 łyżki kleiku ryżowego * dałam dla pewności, że masa nie będzie pływać, następnym razem zrobię bez kleiku 50 g wegańskiego sera *opcjonalnie 100 g tofu naturalnego * jeżeli jogurt nie był zbyt gęsty pomidory suszone(...)się przyrumieniły, po wyjęciu z piekarnika odczeka c aż przestygną i masa jeszcze bardziej się zwiąże. Ja najbardziej lubię quiche na zimno, a już w ogóle genialny jest na drugi dzień po pogrzaniu. te zdjęcia robiłam w kuchni, stąd inny kolor Smacznego

greenscarf
Letni obiad wegetariański III, Detektyw 192

Pyyszne! Na zdjęciu: bób, mizeria, nuggetsy jaglane (pomysł od smakoszki jaroszki ), cukinia z curry, ziemniaki po węgiersku  (bez papryki). Jak zrobić nuggetsy? Składniki: 1 filiżanka

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierogi z selera z nadzieniem grzybowo-orzechowym i musem marchewkowym z chipsami z jabłka 177

proste, a efekt zachwycający! Całe danie skomponowane przez szefa Tomka Nowaka to prawdziwa petarda! Każdy element dania zaskakuje smakiem, różne tekstury połączone w całość robią niepowtarzalne wrażenia smakowe. Zachęcam Was gorąco do przygotowania tego dania w domu i oczywiście do skorzystania z oferty szkoleń w Centrum Kulinarnym w Chorzowie. Naprawdę warto! Składniki: seler(...)będzie miękka odlewamy mleko i blendujemy ją na puree. Dodajemy do smaku curry, sól, musztardę i chili. Mieszamy. Jabłka kroimy w cienkie plastry, obsypujemy cukrem pudrem, układamy jeden obok drugiego na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 80 stopni C przez 1 godzinę. Gotowe dodatki układamy na talerzu wg uznania. Bezglutenowe pierogi z selera przygotowałam w duecie

Smakowity Blog Kulinarny
Piątkowe menu : "Paszteciki bez mięsa" 165

Witajcie :) Nasze dzisiejsze danie to wyśmienita propozycja na obiad, ale również jako przekąska na party :) Uwielbiamy róże wersje nadziewanego ciasta francuskiego i dzisiaj podamy Wam jeden z naszych pomysłów. Nazywamy to pasztecikami i są bezmięsne oczywiście.  Nasza wersja to dwa rodzaje farszu : - z pieczarkami - ze szpinakiem Na dodatek podajemy meksykańską salsę i w naszej wersji(...)papryką, pieprzem i ziołami. Mieszamy i drugi farsz gotowy :) Teraz czas na ciasto. Ciasto francuskie musi być schłodzone, więc trzymajcie je zawsze w lodówce. Rozkładamy na stolnicy i kroimy na równe kwadraty, wielkość jest dowolna. My tniemy je na kwadraty o boku ok. 6 cm. Jedno ciasto faszerujemy pieczarkami, a drugie farszem szpinakowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

vegetanie
Owocowa kasza jaglana z karkówką z parowaru 190

Przeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim

Parowar Faceta
Galaretka z miodu pitnego z jabłkami łąckimi i miodem kurpiowskim 150

polskiej kuchni regionalnej stało się tematem przewodnim wielu zacnych akcji kulinarnych.  Uwielbiam te chwile, kiedy mogę łączyć ulubione smaki.  Chwile, kiedy nie muszę wybierać między jednym a drugim, i zamiast tego po prostu użyć obu, a nawet trzech - Trzech znaków smaku (klik). Wybrałam więc dwójniak, jabłka łąckie i miód kurpiowski - cudowne trio, z którego powstał niebywale(...)Kotliny Łąckiej. Owoce te charakteryzują się dość wysoką kwasowością, tzw. „górską zieloną nutką”, wyjątkową soczystością i aromatem, a także wysoką jędrnością miąższu oraz rumieńcem większym i wyraźniejszym niż jabłka danego gatunku pochodzące z innych miejsc. W dodatku, jak mawiają sadownicy, „nie rdzewieją” – czyli obrane nie brązowieją. Swój wyjątkowo wyrazisty smak i zapach oraz piękne wybarwienie jabłka łąckie zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny

KUCHARNIA
Tort ajerkoniakowo ananasowy 222

cukier waniliowy - aromat (według uznania) Składniki na krem: - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera - 600ml zimnego mleka - 200g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki - sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy) Polewa: - 100g dobrej czekolady - 2 łyżki masła - 1 łyżka wody - 1-2 łyżki cukru O r a z: - kwiaty zrobione ze świeżego ananasa - listki zrobione z czekolady Mąkę przesiewamy(...)uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Gotowym kremem przekładamy biszkopt. Pierwszy blat – nasączamy sokiem (najwygodniej przy użyciu pędzelka) i smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na dżem nakładamy warstwę kremu. Kładziemy drugi blat – nasączamy – warstwa kremu. Trzeci wierzchni blat biszkoptu kładziemy odwrócony, aby tort miał równą powierzchnię (czyli „skórką” do środka”). Ponownie nasączamy sokiem i kładziemy kolejną warstwę kremu, tym razem też

mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno - Czekoladowe trio 342

24x24cm)1/2 masła1 szkl cukru pudru1 kg twarogu sernikowego (u mnie President)9 łyżeczek żelatyny3/4 szkl zimnej wody600 ml śmietanki 30%100g czekolady gorzkiej (ja akurat nie miałam więc dałam mleczną+4 łyżki kakao)100g czekolady mlecznej100g czekolady białej Uwaga: czekolady muszą być dobrej jakości bo niektóre najtańsze czekolady mają tak jakby kwaskowaty posmak, który może popsuć smak - wiem(...)części masy serowej, zmiksować. Wylać na pierwszą warstwę. Włożyć na chwilę do zamrażarki.8. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 3 części masy serowej, zmiksować. Wylać na drugą warstwę. Ozdobić kakao lub zetrzeć na wierzch czekoladę. Odstawić do lodówki (najlepiej na całą

Kto ugości moich gości?
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 208

Jesień ma swoje plusy, chociażby takie że w sklepach pojawiają się owoce granatu a granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców

Mechanik w kuchni
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 143

frittata zetnie się od góry. Albo zsuń ją na duży talerz, przykryj patelnią i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze 2-3 minuty, aż zetnie się z drugiej strony.   Rukolę wymieszaj z 1 łyżką oliwy i octem balsamicznym, dopraw solą. Sałatkę ułóż na środku gotowej frittaty i podawaj. Wtorek - Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą(...)suchej białej fasoli i rozdzielić po połowie do obu dań. Zamiast gałązek świeżych ziół (jeśli nie macie) możecie wykorzystać suszony tymianek. ➤ Kliknij - Przepis na zupę ribollitę Piątek - Kaszotto z pieczonymi burakami i pomidorami Ten przepis wypatrzyłam w książce Nigela Slatera "Jedz. Mała księga szybkich dań" - prawdziwej kopalni inspiracji na proste obiady! Kaszotto z dodatkiem pieczonym buraków

Chilli Czosnek i Oliwa
Miska sushi bez zawijania 83

jest daniem dla leniwych, którym nie chce się rolować ryżu w osłonce z glonów, a mają ochotę na sushi. Jeśli też tak masz to udało ci się trafić we właściwe miejsce. Czas: 30 minut Poziom trudności: Nie za trudne Liczba porcji : 2 duże Sushi bowl, czyli miska sushi bez zawijania to uproszczony sposób przygotowywania popularnego japońskiego dania. Pomysł(...)mayo. Jeśli chodzi o pierwszy z nich, to możesz go uprościć i po prostu wymieszać 2 łyżki cukru z łyżką octu i trzema łyżkami wody i polać ryż. Nazwa drugiego “sos mayo” jest myląca, bo majonezu w nim nie ma. Zastąpiliśmy go gęstym jogurtem, choć trzeba przyznać, że z majonezem jest pyszny. Nasza misa sushi bez zawijania powstała

Niedzielny kucharz
CIASTECZKA OWSIANE 222

ciasteczka często będą u nas gościć, są po prostu rewelacyjne. Na dodatek bajecznie proste w wykonaniu. Wspaniały pomysł na drugie śniadanie lub po prostu coś chrupiącego do kawy. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki orkiszowej lub dowolnej razowej szczypta soli po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody 3 szklanki płatków owsianych górskich 2 jajka(...)czasu gdy wystygną i ściągamy z blachy. P rzechowujemy w szczelnym pojemniczku. Smacznego :) Z podanego przepisu wyszło mi 30 sporych ciasteczek. MAŁA RADA:   Do ciasta zamiast smalcu można dać masło. Do ciastek dodajemy swoje ulubione bakalie.  Cukier można zastąpić dowolnym słodzikiem lub miodem.   Przepis podpatrzony od  KINGI

Pani na deser
FRITTATA 241

Frittata czyli jajeczna masa zapiekana z warzywami, serem, szynką lub z czymkolwiek zapragniesz. Popularne danie serwowane we Włoszech i Hiszpani. Sycące, a zarazem lekkie i delikatne. W sam raz na śniadanie jako niezły zastrzyk energii! SKŁADNIKI : jajka – 4 sztuki ziemniak – 1 duża sztuka pieczarki – 2 sztuki kukurydza – 2 łyżki szpinak – garść czarne oliwki – 4 sztuki(...)pokrywkę. Znowu dodać odrobinę oleju, do miski wbić dwa jajka, roztrzepać i wlać na patelnię. Po uśmażeniu jednej strony odwrócić, nałożyć wszystkie skladniki z miski i przykryć całość drugim omletem, który został przygotowany wcześniej. Po chwili znów zakryć pokrywką, przełożyć frittatę z patelni na pokrywkę w celu odwrócenia na drugą stronę. Przygrzać przez chwilę i gotowe

kuchniabellissima.wordpress.com
Najlepsza szarlotka z cynamonkami 134

Gdyby tylko dało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z najlepszymi jesiennymi jabłkami, z kruchymi ciasteczkami pełnymi cynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko (1-2mm) na długi prostokąt. Rozsmarowujemy na nim masę cynamonową (jeśli dalej jest płynna, przekładany ją na kilka minut […] Artykuł Najlepsza szarlotka z cynamonkami

Mienta blog
Słodko-pikantne paluszki z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym. 290

przechodząc do spraw kibicowskich ;) O! i właśnie w tym momencie przypomniało mi się jakie było moje pierwsze stadionowe jedzenie! Nie, nie były to paluszki z kurczaka ;) Może zrobię to danie i wtedy okaże się, co to było. A na dzisiaj mamy coś, co spełnia chyba w pełni kryteria meczowej przekąski. Małe kawałki kurczaka, miękkie w środku(...)Wykonanie: Kurczaka pokroić w paski o grubości około 1 cm. W misce połączyć składniki od pozycji 2 do 7 i obtoczyć w masie mięso. Zostawić na 15 minut. W drugiej misce wymieszać rozdrobnione krakersy i płatki (można również użyć bułki tartej) i obtoczyć w nich dokładnie kawałki kurczaka. Paluszki ułożyć na natłuszczonej blasze i skropić od góry oliwą. Wstawić

zadanie-gotowanie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wg Aleex 132

jakiś czas temu, ale mimo „dziwności” ciasta, nadal do niego wracam. Dlaczego? Bo ciasto świetnie smakuje: jest puchate i wysokie. Idealne, aby połączyć je z pierwszymi letnimi śliwkami. Może dacie się namówić? Składniki: • 6 łyżek oleju • 60 dag mąki • 3 duże jajka • 6 pełnych łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 8 dag drożdży • 1 szklanka mleka • szczypta soli • bułka tarta Dodatkowo(...)końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C. 8. Ciasto ostudzić na deseczce lub kratce.Posypać cukrem pudrem. 9. Świetnie smakuje jeszcze ciepłe, ale jest równie pyszne także na drugi dzień. Smacznego

W mojej kuchni
Najlepsze Faworki 121

mąki pszennej 4 łyżki masła (ok 50g) 1 jajko 4 żółtka ½ łyżeczki soli 1 łyżkę cukru pudru 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżkę rumu lub spirytusu (rum da fajny smak) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na małe kawałki masło. Rozcieramy to wszystko bardzo dokładnie i szybko, żeby zbytnio nie ogrzać masła. W osobnej misce ubijamy(...)wycinałam za pomocą linijki i kółka do pizzy. Długie paski dzielimy na mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni. I tak jak przy pączkach, przyda nam się termometr i duży garnek lub frytownica. Faworki smażymy partiami. Szybko rosną i robią się pęcherzyki

ladykitchen
Frittata mediterranea po mojemu 115

Każdego dnia. Otwierasz przepadzistą torbo-lodówkę i wyciągasz portapranzo, potocznie u nas zwane lunch-box-em. Co w nim króluje? W moim zazwyczaj na zimno, bo inaczej się nie da- rozpychała się frittata mediterranea. Tworzona na tysiące sposobów, z tego co się miało pod ręką, ważne aby przy spożywaniu, była zimna , a i robiła się szybciuśko! Składniki 4 jaja(...)szybko na gaz, pod przykryciem smażyłam na małym ogniu, aby wierzch się również ściął. Nie odwracam tego typu frittaty góra-dół. Na koniec dołożyłam fety i czarnego sezamu. Na drugiej gorącej i suchej patelni uprażyłam pestki dyni, około 3 łyżek na frittatę. Uwaga ! Strzelają! Wtedy są gotowe ! Posypuję frittatę, dzielę na trójkąty i zaczynam tęsknić

Z Kuchni Do Kuchni
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 210

grzybami , które bardzo, ale to bardzo zauroczyło mnie zarówno swą delikatnością jak i cudownym smakiem. Choć pracy przy nich niemało, to warto niekiedy poświęcić go na przygotowanie tak cudownego dania. Najlepsze polane stopionym masełkiem... mmmm... Z podanych ilości wychodzi ok.80 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) wody - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 10g masła klarowanego(...)trochę więcej mąki, (ja przygotowywałam ciasto w dwóch turach- sypałam więc mąki z dwóch różnych torebek- jedna dostawa, a bardzo różniły się w wilgotności, jedno ciasto wyszło idealne, do drugiego musiałam dosypać mąki, gdyż się kleiło... W ostatnim czasie pierogi przygotowywałam 5x, zdarzyło się to tylko raz, ale niemniej wyczulam) Można także wyrobić ciasto ręcznie, wówczas musimy odczekać trochę dłużej

Smaczne Zdrowe
Tuńczykowo-marchewkowy pasztet z soczewicy 118

Domowy pasztet na Święta to u mnie danie obowiązkowe :) Chociaż każda okazja będzie dobra aby go przyrządzić bo smakuje każdemu! szklanka ugotowanej zielonej soczewicy (100 g suchej) szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (100 g suchej) szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 80ml oleju rzepakowego + 3 łyżki do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka(...)oleju i połowę wymieszanych ziół i przypraw(oprócz kurkumy). Dodajemy także odsączonego tuńczyka po czym miksujemy na gładką masę. Po zmiksowaniu dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Do drugiej miski dodajemy resztę kaszy i cebulki, czerwoną soczewicę, resztę ziół i przypraw razem z kurkumą. Dodajemy […] Artykuł Tuńczykowo-marchewkowy pasztet z soczewicy pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Warsztaty Świąteczne E.Wedel 132

czekała piękna, brązowa podkładka, która okazała się...grubym blatem czekoladowym (o wadze 2 kg), na którym miał stanąć bohater wieczoru: domek z czekolady. Naprawdę w pierwszej (drugiej i trzeciej chyba też) chwili byłam przekonana, że to najzwyklejsza podkładka do pracy ;) W misach robotów kuchennych rozgrzewała się czekolada. Obok nas piętrzyły się stosy najróżniejszych czekolad, pralinek, trufli(...)lodówkach przyszła pora na chatkę.  Na początku dość niezgrabnie mi szło, bo najpierw ściany nie chciały stać prosto, a potem dach się obsuwał ;) ale jakoś dałam radę i dom stanął. Przyszedł czas na dekorowanie i tu niestety objawiał się mój antytalent artystyczny ;) Jakoś jednak powstała ta moja słodka rezydencja. Tak czy inaczej, byłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 140

dojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki.  Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast, knedli - polecam przepis na KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ dań mięsnych polecam WIEPRZOWINĘ PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM  i na powidła. POWIDŁA ŚLIWKOWE W 100 g jest zaledwie 45 kcal. Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon(...)masłem i posypałam tartą bułką. Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta. Ułożyłam na nim śliwki. Zmieliłam migdały. Wymieszałam je z cukrem wanilinowym i posypałam śliwki. I jeszcze odrobina cynamonu. Drugą połowę ciasta starłam na tarce. Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piekłam 45 minut w temp.180 stopni.  Po ostygnięciu, posypałam ciasto cukrem pudrem. Wyszło pyszne! Kruche

potrawyregionalne
Jak naparzyć Sandacza? Łatwizna! 139

pietruszki zioła dalmatyńskie suszona papryka słodka świeżo mielony pieprz kolorowy makaron gryczany Soba Przygotowanie: Sandacza kupiłam całego, więc zaczęłam zabawę od filetowania (skórę pozostawiłam). Gotowe płaty ryby, posoliłam i dałam im po leżakować. Warzywa tradycyjnie należy umyć! Następnie białą część pora, marchew, selera i pietruszkę kroimy w cieniutkie paseczki. Paprykę i awokado w kosteczkę i doprawiamy łyżką sosu sojowego oraz(...)już paruje, to wkładamy do niej rybę pamiętając by położyć nasze filety skórą do dołu. Rybka nie potrzebuje zbyt dużo czasu. Starczą jej 2-3 minutki i przewrócenie na drugi boczek. W tak zwanym między czasie do wszystkiego należy ugotować makaron wg przepisu i po odcedzeniu dodać go do warzyw na patelni. Wymieszać i utrzymywać ciepło. Mimo obszernego opisu, obiad

Karczma Honorietty