dałam 10g+ posypałam dodatkowo - 2 łyżki brązowego cukru dałam 2 łyżki cukru trzcinowego - 1/2 szklanki orzechów laskowych dałam laskowe i włoskie(...)Kawałki ciasta ułożyłam na 2 blaszkach. Po ok.10 minutach pierwsza blacha powędrowała do piekarnika nagrzanego do 200*C, piekłam do lekkigo zrumienienia. Pierwszą partię piekłam 15 minut na termoobiegu, drugiej blaszce wystarczyło już 10 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne ZdroweWłochów ze środkowych regionów kraju jest zamiłowanie do zbierania leśnych grzybów. We Włoszech prym wiedzie oczywiście cenna trufla, dodawana prawie do wszystkiego, od jajecznicy po makaron. A na drugim miejscu są porcini czyli prawdziwki, lubiane również u nas. Jak wiecie, tegoroczny sezon na grzyby w Polsce był bardzo urodzajny. Mój tata to zapalony grzybiarz i wraz z mamą(...)podaną z pajdą opieczonego chleba. Zupa jest gęsta, sycąca i idealna na jesienny obiad. Smakuje wybornie posypana natką pietruszki i polana dobrej jakości oliwą, której funkcją jest finalne doprawienie dania. Sięgnęłam po lekko pikantną oliwę Monini DOP Umbria o typowym dla tego regionu aromacie leśnego poszycia (czyż nie cudownie komponuje się z grzybami!). Oliwa ta posiada Chronioną Nazwę Pochodzenia
Chilli Czosnek i OliwaKiedy na kartach kalendarza pojawia się wrzesień najczęściej pachnie już jesienią. Jesień nie jedno ma imię w smakach kulinarnych i każdy z nas może mieć własny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPlacuszki są rewelacyjne, polecam. Z tej porcji wychodzi około 15 racuszków. Przepis na thermomix na dole. Przygotowanie kaszy – kaszę ugotować do miękkości, według instrukcji na
Kuchnia Pokoleńdziewczyn upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Upiekł się doskonale! PROSTY CHLEB Z GARNKA / wg EWY 350 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli (dałam 1,5 ) 1,5 łyżeczki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 szkl ciepłej wody ( nie gorącej ) opcjonalnie 1 szkl ulubionych ziaren: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni(...)piekarnika (zmniejszyć temperaturę do 200 st.) i przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. przez 30 minut (góra-dół, druga pólka od dołu ), po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony bochenek wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce. Chleb jest upieczony, gdy po wyjęciu
Pieguskowa KuchniaSzybki obiadek dla miłośników kuchni włoskiej. Pyszne i delikatne pulpeciki z mięsa z indyka gotowane z gałązką z pomidorów. Jak pewnie już wiecie, najwięcej pomidorowego aromatu
Klasyka Gotowaniadyniowy idealnie komponuje się bowiem z wędzonym twarogiem i szczypiorkiem. W wersji dla wegan polecam zamiast twarogu wędzone tofu lub po prostu tylko wędzoną słodką paprykę, lub jedno i drugie. Dla mnie najlepsza jest zarówno z wędzoną papryką jak i z serem i do tego szczypiorek...hmmm.. bajeczny smak. Jeszcze nigdy krem dyniowy nie smakował(...)marchew gotowałam osobno, bo dopiero po czasie wpadłam na pomysł by ją dodać, dlatego nie ma jej na zdjęciu...). Całość mieszamy, zalewamy bulionem (u mnie 350ml) i częścią (dałam ok.300ml) wody lub samą wodą, gdy nie mamy bulionu (ja zawsze odlewam bulion od warzyw, gdy gotuję sałatkę -mam jarzynowy lub odlewam część z rosołu. Wlewam gorące w słoiki i zamykam
Smaczne ZdroweTego typu dania to jedne z tych, które lubię najbardziej w leniwe dni, kiedy mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. Przepyszne placki z cukinii podane z chrupiącym chipsem z boczku oraz moją ulubioną formą jajka- czyli w koszulce to idealny posiłek, który z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 200 gram cukinii 50 gram żółtego sera(...)ogień pod garnkiem do średniego. Jajko wbijam do niewielkiej miseczki na następnie jednym sprawnym ruchem dłoni przelewam z miseczki do garnka. Gotuję minutę. Analogicznie postępuję tak samo z drugim jajkiem. Usmażone placki (4-5 sztuk) podaję z chipsem z boczku i jajkiem w koszulce od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaDziś kolejne danie z sosem od FOLWARK :-) Dziś na tapecie sos barbecue - sam w sobie jest lekko słodkawy, dlatego w mojej propozycji występuje w zestawieniu z ostrzejszymi przyprawami. Samo przygotowanie skrzydełek nie zabiera dużo czasu, czekanie trochę wydłuża cały proces, ale efekt końcowy jest rewelacyjny :-) Mięso nie jest suche, a panierka jest fantastycznie chrupiąca :-) A jeśli(...)koniec w bułce. Skrzydełka kładziemy na rozgrzany tłuszcz i na silnym ogniu smażymy 2 - 3 minuty, następnie zmniejszamy płomień do minimum i smażymy 12 minut. Odwracamy skrzydełka na drugą stronę i znów smażymy 2 - 3 minuty na silnym ogniu i 12 na małym. Dzięki temu panierka będzie chrupiąca, a skrzydełka w środku usmażone, nie będą też suche. Inne
Czary - gary w kuchniDla nas idealne połączenie smaków. Proste do zrobienia, no może troszkę trzeba uważać przy obracaniu, ale efekt końcowy powala smakiem. Składniki 300 g filetów drobiowych
R'n'G KitchenPolecam przepis na pyszną rybę smażoną w cieście serowym. Składniki: ok 0,5 kg filetów rybnych (u mnie mintaj) 200 g sera żółtego 2 jajka 2
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 2 kg żeberek wieprzowych (super mięsnych) 6 dużych cebul sól, pieprz do smaku mielona ostra papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami
ClauditteMissCookingKiedyś zastanawiałam się jak można usunąć kości z kurczaka, sądziłam, że to niemożliwe. A jednak możliwe i wcale nie jest trudne. Farsze można robić różne. Ja
Smaki EwyLubicie proste i smaczne sałatki ? Ja uwielbiam te które nie posiadają w sobie majonezu i dzisiaj takową dla Was przygotowałam. Pyszne połączenie, które idealnie sprawdzi się
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPieczarkowe gołąbki Gołąbki to potrawa którą lubią raczej wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego
Ogrodnik w podróżyDzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie. Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko. Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami(...)skóry, pokrój w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny. Wyjmij dynie z piekarnika, na wierzchu ułóż awokado i skrop całość olejem rydzowym. Smacznego! P/s. Danie to bardzo dobrze smakuje również na zimno. Polecam Wam również pozostałe trzy przepisy - znajdziecie je w październikowym Dbam o zdrowie
Garniec MagalieHreczanyki to danie pochodzące z Kresów Wschodnich. Są to niewielki kotlety z ugotowanej kaszy gryczanej i mięsa mielonego, doprawione solą, pieprzem i czosnkiem. Wydaje się, że takie połączenie składników to nic specjalnego, a jednak! Kotlety są bardzo smaczne i aromatyczne. I nie tylko kasza nadaje im smak, ale przede wszystkim czosnek, który idealnie pasuje do takiego(...)świeżego pieprzu. Z tych składników wyrobić masę, z której dłońmi zwilżonymi wodą formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Kiedy spód się zrumieni obrócić na drugą stronę i również usmażyć. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc hreczanyki na papierowym ręczniku. Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzWyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie zwykłej piersi z kurczaka. Robi się go całkiem prosto i szybko. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację
Podróż w kulinariaCo jeść na śniadanie zamiast owsianki? Odpowiedź jest prosta. Kuskusiankę! Białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, sód, żelazo - to wszystko znajduje się w tym prostym śniadaniowym przysmaku
My Chcemy Jeśćananasowy: 1 puszka ananasów 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (z górką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku) 200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g) Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :)) 1 duża cytryna ewentualnie sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Białka(...)lodówki do częściowego stężenia kremu, ma mieć konsystencję ubitej śmietanki. Pierwszy blat kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy ananasowej, rozprowadzić na nim połowę kremu. 2. Następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć do tak jak poprzednio. Potem wyłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię, wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, wlać
Na Ciasteczkowych PapierachŚliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące
My Chcemy Jeśćzupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki dla 4 osób 2-3 flądry
Miód i pieprzTym razem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z
Kuchenne WariacjePychotka! Szybkie danie w odświętnej szacie:) Polecam! Przepis znalazłam na stronach Video Dzień Dobry TVN. Składniki na 4 porcje: 1 duży por; 1 łyżeczka suszonego tymianku; 500 g piersi z kurczaka; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 1/3 szklanki śmietanki 30%; 30-40 g masła; olej do podsmażenia kurczaka; 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego(...)można dodatkowo rozbić tłuczkiem (ja pokroiłam w średnią kostkę). Posolić, doprawić pieprzem i pozostałym tymiankiem, skropić sokiem z połowy cytryny i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około jednej minucie. Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Wyjąć 1/3 część porów i zmiksować, dodać
In my kitchenPrzepis na placek ze śliwkami węgierkami. Ciasto z naszymi rodzimymi śliwkami węgierkami to symbol drugiej części wakacji. Węgierki świetnie nadają się do jedzenia jak i na ciasto. Najważniejszą dla mnie sprawą jest jednak by śliwek było w cieście dużo bez żałowania, dlatego też układam je tak ciasno. Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)rozgrzanym do temperatury 180 C około 45min, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego Ważne. Gdy chcemy zrobić całą blachę ciasta wszystkie składniki należy dać podwójnie The post Placek ze śliwkami węgierkami appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnyPrzekładane ciasto migdałowe z bezą to bardzo pracochłonny i słodki deser. Dwa kruche spody z dżemem oraz bezę przełożone masą budyniową
KuchniaWeDwoje.plSzybka i elegancka propozycja na obiad lub kolację. Kombinacja faktur i smaków: wieprzowiny i delikatnej ryby, kremowego z przypieczonym, chrupkiego z miękkim. Zrobienie całości nie zajmie
Karo in the Kitchenposadziłam w sumie w czterech miejscach wokół amorfy. Po pierwsze dlatego, że obserwując rabaty, które mi się najbardziej podobały, zauważyłam, że powtarzane elementy dodają spójności w grupie roślin. Po drugie- po prostu się w nich zakochałam. Ogólnie nie jestem fanką tych roślin i gdyby nie to, że w części ogrodu mamy nicienie, nie myślałabym nawet o nich (aksamitka(...)wsadzić akant- mamie udało się wytargać sadzonkę ze ścieżki, dochodzi do siebie w doniczce, a kiedy będzie gotowy zobaczymy jak spodoba mu się nowe miejsce. No i czy konQbek da się przekonać- bo czy akant da się jeść? ;-) Wiem, że ta moja zabawa w rabatę to ogromna prowizorka. Mamy za sobą parę błędów- jak przycięcie amorfy w połowie (odrasta jeszcze
les mirabellesJakiś czas temu zainstalowałam sobie na tablecie aplikację Przepisy.pl. Można tam znaleźć zakładkę „MENU DNIA”, z rozpisanymi daniami na bieżący tydzień. Tam właśnie upatrzyłam przepis na Magiczne ciasto. Gdyby nie komentarze, że prezentowane zdjęcie jest z innego przepisu, pewnie bym go nie zrobiła, a tak zaintrygowało mnie;) Miałam jednak nosa sądząc, że „magia” zawarta(...)puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną margarynę. Następnie, nie przerywając ucierania, naprzemiennie dodajemy w kilku partiach mleko oraz mąkę (ciasto wyjdzie bardzo rzadkie, ale tak ma być). W drugiej misce ubijamy białaka, dodając już do sztywnej piany sok z cytryny. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy zawartość obu misek. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy na około
Smaki Na TalerzuOmlet z kurkami – przepis na śniadanie ! Omlet z kurkami czyli typowo wczesnojesienne danie. Omlet z kurkami, to proste i pyszne danie, na dodatek sycące i dające energię na dobry początek dnia. U nas dokładnie takie było śniadanie, dokładnie kilkanaście minut temu :) Tak, tak teraz chwila moment na bloga, potem poranne(...)czasie spokojnie zrobimy sobie herbatę, kawę. Omlet gotowy jest wtedy gdy całość od góry jest zapieczona i omlet możemy przesunąć po patelni. I teraz możemy przełożyć omlet na drugą stronę. Ja do tego używam pokrywki od patelni, zsuwam na nią omlet delikatnie, od góry przykładam patelnię i przekładam raz jeszcze omlet na patelnię. Przypieka mi się wtedy górna część
Kuchnia na wzgórzuRoladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)roladkę obtaczamy w mące. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy roladki z każdej strony aż się porządnie zarumienią. Kiedy są już podpieczone, układamy je jedna obok drugiej, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy 250 ml bulionu, przykrywamy i prużymy około 20-30 minut. Roladki są już gotowe, wyciągamy je i studzimy
Kulinarne Fantazje Marioliwłasnego losu, totalnie niezależna, wolna. Tak to sobie wyobrażałam. Przeczytałam książkę "Master"- Olgierda Świerzewskiego . Mój pogląd na ten wielki świat zmienił się o 360 stopni. Książka w sumie nawet dała mi odpowiedź dlaczego nie osiągnęłam w życiu nic spektakularnego na wielką skalę. Czytało mi się ją świetnie. 530 stron machnęłam w niecałe 3 dni, praktycznie na bezdechu. Zanurzając się(...)podobało mi się budowane przez autora napięcie, huśtawkę emocji i zaskakujące zakończenie. Totalnie nieprzewidywalne. Sam Aleks Rymer, główny bohater wywoływał u mnie skrajne emocje, z jednej strony podziw, z drugiej potępienie jego niektórych czynów. Tak jak teraz siedzę i piszę, mogę Wam napisać, że ja osobiście wyciągnęłam sobie z niego kilka cech, tylko to co uważałam za przydatne
Blondynka GotujeKiszone jajka to znakomite danie na przykład na wielkanocny stół. Nie tylo urozmaicają jajeczne smaki, ale również, stosowane jako dodatek, mogą podnieść wartość innych świątecznych potraw. Zwłaszcza mięs. Kiszone jajka Jajko na twardo – jajko gotowane w wodzie tak długo, aż dojdzie do całkowitego ścięcia żółtka[1]. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami(...)wody. Kminku musi być dużo, by jajka przejęły ten aromat. W takiej miksturze jajka gotujemy jeszcze przez kilka minut. Potem jaja wsadzamy do słoja (lub kamionki), zalewamy wodą z drugiego gotowania i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowane jajka nadają się do jedzenia już po dwóch dniach. Są świetnym dodatkiem do kanapek, podkreślają smak wędlin. Kminkowy aromat nie jest dominujący
Gotowanie-ukmarcepanową wiedziałam już, że to jest to co będzie na pewno pyszne. Tak też jest, nie tylko smakuje ale też wywołuje ciekawe doznania smakowe i właśnie o to w daniach chodzi musi być to coś ten element zaskoczenia. Zapraszam... Stopień trudności proste, marcepan może się ciężko rozcierać ja sobie pomogłam mikserem Skala smaku 10/10 zajadać można już następnego dnia(...)cynamonu 1 łyżeczka płaska kardamonu 1 łyżeczka płaska imbiru po 1/2 łyżeczki zmielonej galki muszkatołowej i zmielonych goździków po 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego- nie dałam szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masla 1 jajko drobno posiekane orzechy- pół szklanki, skorka pomarańczowa- pół szklanki 225g marcepanu- można dodać więcej 1/2 szklanki cukru
Kubki smakuŻenujący Żart Prowadzącego #1: Gość luksusowego hotelu składa u kelnera zamówienie: - Poproszę dwa gotowane jajka. Jedno tak miękkie, że zarówno żółtko i białko ma być w stanie płynnym, a drugie takie twarde, żebym miał kłopoty z jego pogryzieniem. Proszę również dwa plasterki boczku, zimne, ale z jednej strony zwęglone oraz spalonego, kruszącego się w dłoniach tosta. Masełko niech(...)osób na diecie bezglutenowej. Ale ja nie zamierzam używać proszku, zostanę przy drożdżach. Zatem konieczny był dodatek mąki pszennej. Właściwie to dodatkiem była mąka kukurydziana, bo znacznie mniej jej dałem niż pszennej. Boooosz, chyba zaczynam się zapętlać w tym co piszę, eeehhh... Dobra, przepraszam, że przynudzam, jeszcze tylko zdanie, czy dwa i dojdziemy do właściwego przepisu. Bo chciałem jeszcze tylko
Marder&Marder Manufacturezrobić pyszny omlet. Często w potrawach jak ta ginie, smak składnika głównego, czyli kurek. Tutaj grzyby czuć doskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją dla tego dania była propozycja z książki Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie”. SKŁADNIKI (na 2 omlety) 7 wiejskich jajek średniej wielkości 6 łyżek śmietanki 30% 4 duże garście kurek(...)chwilę, aż jajka z wierzchu się zetną. Zsuwamy omlet na talerz, składamy na pół. Na wierzchu układamy połowę kurek odłożonych do ozdoby. Posypujemy z koperkiem. Analogicznie postępujemy z drugim omletem
OstryKęs