Kurczak piccata to na pozór zwykły sznycel, a tak naprawdę to danie z mega powerem smakowym, które spokojnie możesz podać na co dzień i od święta. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Jest coś takiego w kuchni włoskiej, że proste jedzenie zamienia w magię. Kurczak piccata jest tego najlepszym przykładem. Ot, kawałek panierowanego(...)zwróć uwagę, że na sznycle, schabowe panierowane kładzie się plaster cytryny, żeby po wyciśnięciu, sok zmiękczył skorupkę panierki. Tu całą robotę bierze na siebie sos. Kurczak piccata to danie bardzo proste. Najpierw pokrój kurczaka na cieńsze plastry mięsa, a następnie jeszcze dodatkowo rozbij je młotkiem. Słowo „piccata” można przetłumaczyć jako rozbity na placek:) Potem panierujesz mięso
Niedzielny kucharzNa jutrzejsze śniadanie polecam pyszny omlet z cukinią i pomidorem. Omlet jest szybki i łatwy do przygotowania. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne, mięciutkie i chrupiące pieczone placki ziemniaczane . Moim zdaniem, ta wersja jest dużo lepsza niż tradycyjna - smażone na patelni . Najlepiej smakują mi z sosem czosnkowym :) Składniki
Domowa Kuchnia u Mamyzaczęto ją serwować nie tylko z foodtrucków, ale też w restauracjach. Przepis teraz rozchodzi się po całym świecie i dociera także na mojego bloga. To wspaniałe szybkie w przygotowaniu danie. Nie wymaga wielkich umiejętności w kuchni. W oryginale obowiązkowym składem jest szarpana wieprzowina i pikle. W moim przepisie są odpowiednio typowo polskie akcenty – smażony boczek(...)ugniataniu na patelni. Na rozkrojone strony bułki rozsmarowujemy musztardę. Na jedną z części kładziemy kolejno ogórki, ser, szynkę, boczek smażony, znowu ser, salami i jeszcze raz ser. Całość przykrywamy drugą połówkę. Bierzemy się za smażenie. Kanapkę dociskamy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy masło. Smażymy tak kilka minut, po czym ostrożnie odwracamy kanapkę. I gotowe! Do kanapki możecie używać
Kuchennyviral.plzaczęto ją serwować nie tylko z foodtrucków, ale też w restauracjach. Przepis teraz rozchodzi się po całym świecie i dociera także na mojego bloga. To wspaniałe szybkie w przygotowaniu danie. Nie wymaga wielkich umiejętności w kuchni. W oryginale obowiązkowym składem jest szarpana wieprzowina i pikle. W moim przepisie są odpowiednio typowo polskie akcenty – smażony boczek(...)ugniataniu na patelni. Na rozkrojone strony bułki rozsmarowujemy musztardę. Na jedną z części kładziemy kolejno ogórki, ser, szynkę, boczek smażony, znowu ser, salami i jeszcze raz ser. Całość przykrywamy drugą połówkę. Bierzemy się za smażenie. Kanapkę dociskamy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy masło. Smażymy tak kilka minut, po czym ostrożnie odwracamy kanapkę. I gotowe! Do kanapki możecie używać
Kuchennyviral.plstopni. Pieczemy 30 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto w poprzek na dwie części. Jedną wkładamy z powrotem do foremki. Masa malinowa: – około 400 g malin (można dać mniej) – 1,5 galaretki malinowej (ostatecznie okazało się, że zamiast malinowej mam w domu wiśniową, nikt nie zauważył różnicy ) – 450 ml wrzątku We wrzątku rozpuszczamy galaretkę mieszając od czasu(...)mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy z gazu i wrzucamy do niego masło. Miksujemy tak długo, aż masło się rozpuści i połączy z budyniem. Gorący przelewamy na galaretkę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem można je przyozdobić. Ja wykorzystałam do tego odrobinę bitej śmietany, ale można też ciasto posypać kakao
Relaxtimeniebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło lub zimno(...)paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Nakładamy paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pokruszonym piernikiem. To samo robimy z drugim płatem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj mam dla Was francuski Quiche… ktoś by powiedział Francja-elegancja, a to nic innego jak tarta z wytrawnym nadzieniem. Danie zaskakujące w swej prostocie, pyszne i bardzo sycące. Co jeszcze może Was przekonać? Kisz smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno, więc można go zabrać ze sobą dosłownie wszędzie: do pracy(...)Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej. 4) Ściągnać jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo
Fitsweet.meśpiewają! Zaczęły gdzieś o drugiej, a ja pół nocy nie spałam, cały czas nasłuchiwałam, upajając się ich śpiewem. Aż szkoda było zasypiać... Mam na myśli słowików w parku za oknem;) Po takim koncercie wstałam z jeszcze większą energią i pozytywnym nastawieniem i zabrałam się za śniadanie. Rozkoszne to było śniadanie - pyszny puszysty omlet z zielonym groszkiem i szynką. Zrobienie(...)podaje poniżej. I jeszcze jedno moje odstępstwo od klasyki - do masy jajecznej dodaję śmietanę lub jogurt, dzięki czemu omlet jest niezwykle lekki i miękki. W zasadzie takie danie sprawdzi się też jako obiad, gdy podamy go z solidną porcją ulubionej surówki. Składniki (na 1 porcję): 2 małe jajka 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
Obiad gotowyśpiewają! Zaczęły gdzieś o drugiej, a ja pół nocy nie spałam, cały czas nasłuchiwałam, upajając się ich śpiewem. Aż szkoda było zasypiać... Mam na myśli słowików w parku za oknem;) Po takim koncercie wstałam z jeszcze większą energią i pozytywnym nastawieniem i zabrałam się za śniadanie. Rozkoszne to było śniadanie - pyszny puszysty omlet z zielonym groszkiem i szynką. Zrobienie(...)podaje poniżej. I jeszcze jedno moje odstępstwo od klasyki - do masy jajecznej dodaję śmietanę lub jogurt, dzięki czemu omlet jest niezwykle lekki i miękki. W zasadzie takie danie sprawdzi się też jako obiad, gdy podamy go z solidną porcją ulubionej surówki. Składniki (na 1 porcję): 2 małe jajka 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
Obiad gotowyMuffiny jaglane z dodatkiem białej czekolady, posypane płatkami migdałów, lekkie, proste w wykonaniu. Aby otrzymać mąkę jaglaną wystarczy zmielić kaszę jaglaną, którą można wykorzystać nie
Kukuleczkisporo) to i tak zewsząd atakują go diety cud, spalacze tłuszczu w kapsułkach, wypełniacze żołądka w tabletkach, chromowi pogromcy cukrów w płynie itp. To ja już wolę smaczne dania w wersji niskokalorycznej. Oto jedno z nich – inspirowane przepisem z gazetki z Biedronki. Składniki: 2 świeże dorady 4 ząbki czosnku garść listków świeżej bazylii (można zastąpić suszoną) 2 łyżki(...)naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami, oliwkami, bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i podlać niewielką ilością bulionu. Można podać z ziemniaczkami lub z samą surówką w wersji jeszcze bardziej fit. Smacznego
Mama z miastapojawiło się już tysiąc jeden postów (a za chwilkę, gdy będziecie to czytać, całe tysiąc dwa). Jestem zachwycona to liczbą. Sami musicie przyznać: wygląda to naprawdę imponująco. Z drugiej strony, nieco mnie to zbiło z tropu; bo czy aby na pewno dobrze zużywam mój wolny czas, na którego nadmiar nie mogę narzekać...? Najpierw w samochodzie i pod prysznicem(...)będziecie je musieli schować bardzo, bardzo głęboko, żeby dotrwały Świąt. Przepis znalazłam już w zeszłym roku na blogu Cake Caprice , ale jak to bywa tuż przed Świętami, nie dałam rady go wtedy wypróbować. Ciągle jednak chodził mi po głowie, bo połączenie kruchutkich, lekko pikantnych pepparkakor z kawą, której smak i zapach w wypiekach wprost ubóstwiam, nie mogło się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWprawdzie każdy wie, że chipsy bez problemy kupimy nawet w najmniejszym sklepie. Do wyboru jest ogrom różnego rodzaju smaków, rozmiarów i grubości. Chipsy przyrządzone w domu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Omlet obok jajecznicy i jajek gotowanych to bodaj najpopularniejsze danie śniadaniowe. Jego niepodważalnym walorem jest fakt, ze możemy dowolnie komponować jego smak wybierając ulubione składniki. Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne. Składniki: 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa 3 jajka 1/3 strąka czerwonej papryki ½ średniej białej cebuli ½ małej cukinii około(...)dużym talerzem i bardzo szybkim ruchem obracamy do góry dnem. Następnie omlet zsuwamy z talerza z powrotem na patelnie i trzymamy na ogniu jeszcze chwilę do ścięcia omletu z drugiej strony. Serwujemy z pieczywem posypane świeżymi ziołami
Pyry na Gazmojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który możecie wykorzystać do wielu drobnych owoców np. malin, porzeczek, truskawek, jagód. Sernik jest bardzo smaczny, kremowy ale jednocześnie puszysty, borówki idealnie się tu sprawdzają. Składniki na tortownicę 23 cm: Składniki na spód(...)wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera). W drugiej misie ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Żelatynę delikatnie podgrzać np. w mikrofalówce, tak aby stała się płynna, do żelatyny dodać dwie łyżeczki masy serowej wymieszać, następnie
moj przepis naJeśli lubicie ziemniaki to ta sałatka ziemniaczana jest dla Was. Dołączyła ona do grona poniższych sałatek z ziemniaków. Polana sosem o smaku curry jest naprawdę pyszna
potrawyregionalne3 szklanki mąki 25 dag twarogu 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody ok. 450 g mięsa
Gotowanie jest łatwePstrąg na sposób francuski Składniki 4 filety z pstrąga tęczowego 4 małe cukinie 4 małe pomidory duża cebula 2 ząbki czosnku cytryna 6 łyżek oliwy z
R'n'G KitchenCiasto jest ciężkie i wilgotne. Najlepszy z lekko słonym serkiem Philadelphia, który nadaje ciastu niebanalny charakter. Niesamowity kolor ciasta uzyskujemy przy pomocy barwnika spożywczego. Niestety, nie da się go zastąpić naturalnym - choćby buraczanym, kolor ciasta wychodzi wtedy ziemisty i mało apetycznie wygląda. Gwarantuję Wam niesamowite doznania smakowe i wzrokowe - tort zrobi wrażenie na wszystkich i każdy, kto jeszcze(...)dwie tortownice o średnicy 24 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia zaś boki wysmarować masłem. Suche składniki, tj. mąkę, sól, cukier - przesiać do miski i wymieszać widelcem. W drugiej misce przygotować mokre składniki: jajka roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem wymieszać również widelcem. Następnie połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać je widelcem
Garniec Magaliepostać ze dwa dni aby zmiękło wtedy pięknie się kroi. Można je zrobić na dwa sposoby: warstwą orzechową do góry lub też warstwą orzechową do kremu a na wierzch dać polewę czekoladową. Mi najbardziej odpowiada ta pierwsza wersja. Choć mam w planach pokusić się na jeszcze inną opcję i zrobić orzechy na obu plackach. składniki: ciasto 3 szklanki mąki(...)rondelku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać posiekane orzechy i jeszcze chwile podgrzewać cały czas mieszając aby składniki się połączyły. Ponownie natłuścić tortownicę i wylepić dno drugą częścia ciasta. Na wierzchu rozsmarować warstwę orzechową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Przygotować krem. Do garnuszka wlać
Monia miesza i gotujeŚwiąteczne szaleństwo coraz bardziej się rozkręca, blogi kulinarne wrzucają swoje propozycje świątecznych potraw, sklepy chwalą się wystawami, a telewizja puszcza świąteczne reklamy. Aby dać Wam chwilę wytchnienia, dzisiejszy przepis jest jesienno-zimowy, ale niekoniecznie świąteczny. Idealny dodatek do gorącej herbaty na mroźny wieczór. Smakołyk popularny na sklepowych pułkach, choć jego cena waha się w okolicach(...)chwilę mieszając. Gdy cukier się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej całkowitego).Wafle - u mnie kupne, gdyż nie mam jak ich zrobić samodzielnie - smaruję, przygotowanym syropem i składam drugim, suchym.Gotowe wafle najlepiej obciążyć na jakąś godzinkę, aby się nie rozeszły i odpowiednio nasiąkły słodką masą.Najlepiej smakują z gorącą herbatą!Smacznego
Słodkie Przyjemnościgazecie, jakiej nie pytajcie (wyrwałam kartkę już jakiś czas temu...). Sobie autorstwa nie przypisuję, choć ciacha zmodyfikowałam na własne potrzeby, zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast cukru dałam ksylitol. Kolejne pyszne, kruche ciacha skradły nasze podniebienia. Podane było iż wychodzi z przepisu 20 sztuk, więc automatycznie podwoiłam ilości... wyszło mi 80... :-) Ale to dobrze bo inaczej nawet(...)foremkami dowolne kształty. U mnie gwiazdki i kwiatki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy zapełnioną blaszkę na ok.10 minut do lodówki. W trakcie chłodzenia zapełniamy ciachami drugą blaszkę. Gdy pierwsza blaszka wędruje do piekarnika, to ta druga wchodzi na jej miejsce do lodówki. I tak do wyczerpania składników. U mnie wyszły 4 blaszki ciastek. Pieczemy
Smaczne Zdrowecukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam.Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious składniki800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej1 łyżeczka(...)ogniu. Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu na patelnię lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć aż spód się ładnie zezłoci - około 2 minut. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze ok 1 - 2 minut.Podawać natychmiast, lub w temperaturze pokojowej jako np przystawkę Smacznego
Stare GaryWilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne…Składniki:Ciasto:8
Oryginalny smakgładkiej masy. Zostawiamy do wystudzenia. Mąkę, sodę, proszek, sól - należy przesiać. Oba cukry wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy do nich roztopione masło, krótko miksujemy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do uzyskania puszystej i jasnej masy. Powoli wlewać mleko kokosowe, na przemian z przestygniętą czekoladą; miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki (mąka, soda, proszek i sól), zmiksujemy, tylko(...)się je złożyć i pod warstwą czekoladową pęknięcia zniknęły) przekładamy kokosowym kremem. Wierzch dekorujemy polewą. Polewa czekoladowa: - 125 ml mleka kokosowego- 125 g gorzkiej czekolady (70%) ja dałam dożo więcej i mleczną połączyłam z gorzką.) Mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nim połamaną czekoladę. Czekamy chwilę, mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przed wylaniem
Malinowe PocałunkiSzafran to słupki kwiatowe, które krokus ma tylko trzy. W trakcie suszenia traci on 80% swojej wagi, aby otrzymać 1 g szafranu potrzeba, aż 200 kwiatów
cookplpierwsze, wlej wodę do miski, dodaj cukier i drożdże, bardzo dobrze wymieszaj i pozostaw na jakieś 10 minut. Po drugie, dodaj część mąki do miski i wymieszaj, dodaj sól, oliwę z oliwek najwyższej jakości, tymianek, wymieszaj i dodaj druga część mąki. Teraz zdaje się, że po trzecie, wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się lepić(...)wystygnąć. Podczas gdy ja szykuję kolejny Grecki przepis. Ty jeśli spodobała Ci się ten, zostaw swój komentarz pod postem, będzie mi bardzo miło. Dziękuję . Oczywiście to nie jedyne danie z Grecji , które znajdziesz na mojej stronie. Jeśli szukasz inspiracji w Kuchni, to zapraszam na grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” . Bez wątpienia
RafalCookdługie godziny… o ile w ogóle poradzicie dwóm sztukom;) Danie nie jest skomplikowane, powiedziałabym, że jest szybkie do przygotowania. Powtórzę się – bardzo je lubimy. Podaję też przepis na moje ulubione naleśniki. Jeśli z niego skorzystacie wyjdzie Wam ich więcej niż potrzeba do tego dania, ale zawsze możecie je odłożyć i zjeść na śniadanie(...)oraz solą i niewielką ilością pieprzu. Odkładamy do lekkiego przestudzenia. Na każdym naleśniku rozprowadzamy niewielką ilość pieczarek, dajemy parówkę, posypujemy tartym serem. Zawijamy. Naleśniki układamy w formie, jeden obok drugiego, i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut (aż naleśniki się zagrzeją, a ser roztopi
Smaki Na TalerzuWydałam jednak 4 dychy bo oczywiście na fali lekkiego świra musiała być bio eko sreko i teraz staram się zużyć w jakiejkolwiek postaci byleby tego nie pić W cieście dała fajny herbaciany posmak i kolor oczywiście, ale śmiało zastąpcie ją po prostu kakao. Babka jest lekko wilgotna i przyjemnie miękka. ps. Normalnie użyłabym cukru trzcinowego, ale tata chciał jasne ciasto(...)powstałej masy przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodaj mleko i zmiksuj/dokładnie wymieszaj ciasto, które jest dosyć gęste, ale nawet ręczny mikser/blender to ogarnie. Połowę masy przełóż do drugiej miski, dodaj do niej herbatę/kakao i wymieszaj dokładnie. Formę wysmaruj olejem/margaryną i lekko oprósz mąką, a jeżeli pieczesz w formie bez dziurki np. w tortownicy to możesz
greenscarfgorzka kawa lub herbata i jesteśmy w niebie. Masło orzechowe musi być gładkie bez kawałków orzechów. Źródło przepisu mojewypieki.com Ciastka 200 g gorzkiej czekolady + 150 g czekolady gorzkiej(dałam 100g) 40 g masła 2 jajka 140 g cukru 35 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W rondelku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać 200 g drobno posiekanej(...)śmietany kremówki 30% W misce zmiksować masło wraz z masłem orzechowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i ponownie ubić. Na ciastko wyłożyć krem i przykryć drugim ciastkiem. ciastka brownie z masłem orzechowym
O kuchni z uczuciemjakby połączyć pożywne śniadanie z ulubionym deserem, tudzież ciastem? Przychodzę do Was z pomysłem na placuszki, które doskonale łączą w sobie cechy tych dwóch posiłków. Wyglądają jak ciasteczka, ale nie dajcie się nabrać - w środku są miękkie i wilgotne. To przez dodatek gruszki, która, moim zdaniem, idealnie łączy się z czekoladowym smakiem. Czarę słodyczy dopełnił karmel daktylowy , który ostatnio(...)mieszamy, a następnie smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Na jeden placuszek przypada 1,5 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu placuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, natychmiast przerzucamy je na drugą stronę. Z podanych proporcji wyszło mi osiem placuszków wielkości takiej, jaka jest na zdjęciach. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były to płatki pełnoziarniste bez cukru z suszonymi
Kuchnia Elliedało się mnie odspawać od tacy z ciastkami, Olivki i Amelki zresztą też nie. Amelka oczywiście musiała sprawdzić czy kruche ciasteczka są na prawdę kruche... (Chyba przy Amelce zatrudnimy kurę w domu na pół etatu - jajka będą przy okazji... ) Chyba muszę wzmocnić swoją siłę woli i być bardziej asertywny w stosunku do ilości spożywanych węglowodanowych posiłków przez(...)stwierdzić, że poziom ospałości nie pojawia się w ogóle albo bardzo sporadycznie... Za to jest więcej sił witalnych, więcej ochoty na sex i można powiedzieć, że przeżywa się drugą młodość... 😃 No! Niech tylko Amelka przestanie ząbkować i będzie spokojnie spała... to będzie się działo... 😄 * Nie musicie czekać 12 lat, 6 lat temu było podobnie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole. SKŁADNIKI : 0,5 kg ugotowanych jeszcze ciepłych ziemniaków (ubiłam tłuczkiem) 1/3 kostki stopionego masła lub margaryny 2 kopiate łyżki cukru (zalecam dać więcej) 2 żółtka 5 dag świeżych drożdży 2/3 szklanki ciepłego mleka ok. 60 dag mąki pszennej + do podsypania cukier waniliowy 0,5 kieliszka spirytusu lub wódki ORAZ : cukier puder(...)wyrośnięcia. SMAŻENIE : Tłuszcz nagrzewamy, wrzucamy kawałek ciasta, jak nam wypłynie możemy wrzucać pączki. Wrzucamy po jednym pączku i nastawiamy średni ogień, przykrywamy pokrywką. Gdy się zarumienią odkrywamy, przekręcamy na drugą stronę i smażymy tym razem bez przykrywania. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku . NA KONIEC : Nadziewamy szprycą ze specjalną końcówką i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pani na deserwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku. Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności. Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania(...)słony.) Zawartość patelni zalać masą jajeczną. Całość nakryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta. Następnie placek delikatnie zsunąć na talerz i przełożyć (na patelnię) na drugą stronę. Frittatę obficie posypać startym serem i zapiekać (bez przykrycia) do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujePyszna lekka zupa z botwinki :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Zadanie-Gotowanie . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g mięsa drobiowego na wywar 1 pęczek włoszczyzny 2 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody 2 pęczki botwinki, drobno posiekanej 3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru(...)botwinkę. Gotujemy 5 minut, doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut, zabielamy śmietanką, dodajemy posiekany koperek. Podajemy z pokrojonym jajkiem na twardo. Botwinka najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy też nabiera pięknego różowego koloru :) Smacznego! Uwagi: do przygotowania botwinki możemy użyć gotowego rosołu
My Culinary Artinne kotlety mielone. Kotlety mielone z cukinią powstały z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnych kotletów mielonych oraz placków z cukinii , których smak bardzo lubię. W mojej kuchni, tego typu dania, doprawiam czosnkiem i majerankiem. Moim zdaniem, połączenie idealne :) Dzięki cukinii i wodzie kotlety są mięciutkie i soczyste. Cukinia dodaje im również s zczególnego smaku i aromatu(...)stron na złoto- brązowy kolor. Czas smażenia zależy od temperatury i wielkości kotlecików. Ja smażyłam na kuchence elektrycznej: 10 minut na polu o mocy 5, następnie z drugiej strony 6 minut na polu o mocy 5. Smacznego
Smak mojego domuwtedy jedliśmy pączki. Do dzisiaj tak mam, że pączków sklepowych nie lubię i nie jadam, natomiast tym maminym, domowym oprzeć się nie potrafię. A teraz, co z dziecięciem? Można dać mu domową marmoladę ze środka :D Całego pączka Tosia spróbuje już niedługo, ale pieczonego w piekarniku, przepis wkrótce! Pączki 60g drożdży 2 szkl. mleka 6 szkl. mąki 12 żółtek(...)odkładać stroną zlepienia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz (żeby to sprawdzić, można wrzucić kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie, tłuszcz jest odpowiednio gorący) i smażyć do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Prawidłowo usmażony pączek poznaje się po jasnej obrączce na obwodzie. Osączone pączki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, są pyszne w każdej formie :) Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkodnie naczynia i tu bywało różnie, dopóki patelnia była nowa, działało, a potem bywało różnie, poza tym taka plamka, była dla mnie mało czytelna i niewidoczna podczas używania, gdy danie znajdowało się już na patelni, dlatego tak sobie chwalę Ballarini, bo Thermopoint znajduje się na rączce i kolory są bardzo widoczne, a odczyt zawsze czytelny(...)Smaży się bez wcześniejszego posmarowania patelni tłuszczem, Tak dokładnie, smażyłam beztłuszczowo! Dodatkowo widać nasz Thermopoint jest czerwony, znaczy to, że patelnia jest mocno rozgrzana. Tu już przewróciłam naleśnik na drugą stronę i widzicie, że nie jest ani postrzępiony i nie widać śladów, aby przywierał do patelni. Bo bez problemu przekręciłam go na drugą stronę. To jeszcze nie koniec
Blondynka Gotujeowoce morwy białej Ciekawe są też owoce kandyzowane takie jak np. agrest (w czekoladzie), porzeczka , gruszka , orzechy np. kemiri , o których wcześniej nie słyszałam a także czekolada... bez cukru ! Drugim działem, któy odwiedziłam były herbaty - każda z nich jest szczegółowo opisana a już same nazwy powodują ślinotok :) Słyszeliście kiedyś o herbacie np. U niebios bram , Leśny(...)wymieniać i chwalić - lepiej sprawdźcie sami:) Firmę pochwalę jeszcze tylko za to, że wszystko jest tak szczegółowo opisane - dzięki temu nawet mało doświadczony czytelnik może mieć swoje wyobrażenie o danym produkcie
Kto ugości moich gości?przykryciem dzieją się rzeczy niezwykłe. Mięso staje się miękkie i samo odchodzi od kości, a kapusta nabiera rewelacyjnego smaku z owoców i gęsiego tłuszczu. Moje uwagi: 1. Do tego dania uda mogą być mrożone - mrożenie nie szkodzi gęsinie. 2. Najlepsza gęś, to polska owsiana. Jednak nawet jeżeli traficie na opakowanie z niemieckimi oznaczeniami, sprawdźcie producenta. Często jest to mięso(...)wodą), pokroić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Nogi gęsie położyć na zimnej suchej patelni, podsmażyć z obu stron na rumiano (wytopi się tłuszcz). 2 łyżki gęsiego tłuszczu przelać na drugą rozgrzaną patelnię, dołożyć kapustę. Chwilę podsmażyć. Wlać sok jabłkowy, zagotować, dorzucić śliwki, żurawinę i resztę majeranku. Wymieszać. Do żaroodpornego naczynia przełożyć kapustę. Na wierzchu ułożyć mięso (skórą do góry
Pełny talerzblogu przepis na ciasto z dodatkiem oliwy i wreszcie natrafiłam na odpowiedni przepis. Arcygrecki bo z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, na czasie, bo aromatyzowany cytrusami (zamiast limonek możecie dać cytryny), na które właśnie trwa sezon. I co najważniejsze - jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, dziecinne niczym robienie muffinek. Mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, wlewamy do formy(...)krem limonkowy (przepis poniżej) Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę do pieczenia natłuść oliwą. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre, aż się dobrze połączą. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników, jak przy muffinkach. Przełóż masę
Chilli Czosnek i Oliwa