zawsze myślałam, że pieczenie pieczywa na zakwasie to już wyższa jazda i nie dam sobie z tym razy. Do momentu, aż nie spróbowałam... i mogę stwierdzić ze ręką na sercu, że żadne pieczywo na drożdżach, nawet to najlepsze, nie dorówna temu na zakwasie... Ale od początku, czyli zaczynamy od przygotowania zakwasu. Przewertowałam wiele stron w internecie oraz w książkach kucharskich(...)bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok 25-27st.C) na 24 godziny. Jeśli zauważymy, że zakwas niebezpiecznie zbliża się do "ucieczki" ze słoika, należy go zamieszać. Drugi dzień rano: Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli zakwas bardzo szybko rośnie, możemy do zamieszać. Trzeci dzień rano: Dokarmiamy
Kuchnia domowa Animnie idealna pierś z kaczki to t soczysta, miękka i różowa w środku. Jest to wykwintne, ale i szybkie danie bo nie wymaga dodatkowego pieczenia w piekarniku. Wspaniale komponuje się zarówno smakowo, jak i wizualnie z puree brokułowym, którym łatwo podbijać dodatkowy tłuszcz w makro. Składniki: 4 piersi kaczki ze skórą sól himalajska pieprz czarny świeżo(...)się patelni w zależności od wielkości i grubości piersi ok 6-7 minut od strony ze skóry, zmniejszając w trakcie ogień by mięso nie przypaliło się. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 4-5 minut. Gotowe piersi zdjąć z patelni i odstawić na 5 minut. Po tym czasie można je podawać w całości lub pokrojone w plastry
Ola la LCHFrozdrobnić w palcach. Rozrzucić na sałacie. Sałatkę posypać kiełkami rzeżuchy i grubą solą. Całość polać dwiema łyżkami oliwy i skropić sokiem z cytryny. Po przeczytaniu " Niewinności " Deana Koontza postanowiłam dać autorowi jeszcze jedną szansę. I muszę przyznać, że to była dobra decyzja, bo "Przepowiednia" mnie pochłonęła 😎 W miasteczku Snow Village w stanie Kolorado pewnej burzowej nocy 9 sierpnia(...)porodówkę Rudy natknął się jednak na dziwnego klauna, Konrada Beezo. Jego żona Natalie też znalazła się na porodówce z zagrożoną ciążą. Dyżurujący lekarz kursował między jedną pacjentką a drugą i nie udało mu się uratować życia Natalie. W odwecie klaun zastrzelił lekarza i jedną z pielęgniarek. Rudy, zszokowany świadek zdarzenia, wręczył Konradowi zawiniątko z jego synem i to nieco
Weekendy w domu i ogrodzietygodnia , kiedy nie chce nam się wydziwiać w kuchni , a z braku czasu łatwiej coś odgrzać , niż mozolnie przyrządzać . Duszonego kurczaka, można zrobić nawet dzień wcześniej . Polecam , to proste danie Składniki : 1 świeży kurczak 50 ml słodkiej śmietanki mąka rozrobiona z woda , do zagęszczania sosu ( około ,łyżka od zupy na 1/2 szklanki ) 1 ząbek czosnku sól(...)dodajemy do momentu ,aż stwierdzimy ,że konsystencja nam odpowiada , dusimy jeszcze 5 minut . Dolewamy śmietankę , delikatnie mieszamy i wyłączamy gaz . Posypujemy pieprzem i możemy podawać lub zostawić i odgrzać drugiego dnia Smacznego ! Post Duszony kurczak w jasnym sosie pieczeniowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDzisiaj mam dla Was przepis na danie z indyka. Postanowiłam go zapiec w kapuście, dodałam pieczarki i wszystko otuliłam aromatem ziół i przypraw. Wyszło pyszne danie Składniki: filet z indyka (około 800 g) 1 średnia główka kapusty 300 g pieczarek 1 cebula (brak na zdjęciu) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki(...)cebuli, posoliłam. Dusiłam na średnim ogniu i kiedy kapusta puściła sok dodałam pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszałam i po chwili duszenia zdjęłam z gazu. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę masła i wrzuciłam pieczarki. Chwilę podsmażyłam na średnim ogniu. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i zdjęłam z ognia. Mięso wyjęłam z lodówki i przełożyłam na rozgrzany na patelni olej
Kuchnia u KrysiDlaczego wczorajsza , wychodzę z założenia aby nie marnować i wyrzucać jedzenia , kiedy zrobi mi się np. kotletów mielonych za dużo ,zawszę na drugi dzień wykorzystuję to w zapiekance , bardzo fajnie się sprawdza takie wykorzystanie jedzenia tak aby nie wyrzucić go , zapraszam do wypróbowania , naprawdę smakuje rewelacyjnie . Składniki ( dla 4 osób(...)stopniach przez 25 minut , po koniec naszego czasu posypujemy na wierzch serem żółtym i pieczemy około 5 minut aż ser nam się rozpuści . I danie mamy gotowe do podania
Mój Smakzawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji: 500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki(...)bezpośrednio do mąki ). 2. Wlewamy mleko i oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto ( jeśli wyrabiamy mikserem – najpierw kilka minut na pierwszym biegu, później jeszcze chwilę na drugim). 3.Ciasto przekładamy do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) u mnie sprawdzony czas oczekiwania to 1,5 godziny. 4. Po tym czasie ciasto dzielimy
vaniliowoczekoladowarewolucje spowodowały, że kąt nie wchodzi już w grę jako lokum dla rabarbaru. Pełni obaw wykopaliśmy go, kiedy zaczął wypuszczać pierwsze liście i władowaliśmy do wielkich donic. Mniejsze, które dało się logistycznie ogarnąć, powędrowały w świat (dostałam cynk, że jeden się przyjął! :-D). Większe zajmują pół tarasu- bo rabarbar nic sobie nie zrobił z przeprowadzki i urósł wielki jak zwykle(...)tego, że tego drożdżowca przygotowuję w robocie planetarnym. Dlatego nie denerwuje mnie kiedy masa początkowo jest dość rzadka- zostawiam ją do wyrośnięcia i ewentualnie dodaję mąki przy drugim wyrabianiu. Jeśli polegacie na sile swoich rąk, może się okazać, że trochę mąki trzeba będzie dodać przy pierwszej obróbce ciasta- byle dodatek nie był zbyt duży, ponieważ ciacho nie będzie
les mirabellesktóre ciężko dostać w stacjonarnych supermarketach, głównie na herbacie matcha... Posłuchajcie więc jak to u mnie wyglądało ;) Już na wejściu, by cokolwiek zrobić musiałam się zalogować podając większość standardowych danych. To akurat dobrze, bo o ile w większych miastach dowiozą nam dosłownie wszystko- łącznie z nabiałem, mięsem i alkoholem, tak w odległe regiony z tym akurat jest problem. Podając(...)robię zakupy. Chciałam jednak sprawdzić jak taka paczka będzie wyglądać i czy obsługa zadba o to, by spożywka była "jakoś" zabezpieczona. Doręczenie: Zamawiając do południa jednego dnia, na drugi dzień paczka była już u mnie. Wszystko oczywiście zmieściło się w jednym pudełku. Z wielką ciekawością zabierałam się za otwarcie i sprawdzenie swojego zamówienia. Zgadzało się wszystko, ale... Moje przypuszczenia
Kuchnia w czekoladziedanie, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Przepyszne, soczyste kacze piersi z sosem śliwkowym z wyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami (2 porcje) Składniki: 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych w ósemki(...)każdej strony solą i pieprzem i posmaruj oliwą. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach
karmelowywakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków(...)ułożyć pomidory przekrojone na pół. Wstawić na średnią półkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Wyjąć do przestudzenia i zdjąć skórkę z pomidorów. Na drugiej blasze ułożyć pokrojone na 4 części papryki - skórką do góry. Wstawić do piekarnika na górną półkę. Włączyć górną grzałkę i nastawić na 200 stopni. Kiedy skórka na papryce się
Kulinarne Inspiracjedałam masło) 140 g cukru (dałam 110) +3-4 łyżki do posłodzenia jabłek oraz do posypania wierzchu 2 jajka o temperaturze pokojowej, lekko roztrzepane 1 łyżeczka esencji waniliowej (dałam ekstrakt) 1 kg kwaśnych, winnych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych, starta skórka z cytryny sok z całej cytryny 30 ml rumu, winiaku, brandy lub innego wysokoprocentowego alkoholu płatki(...)się połączy). Jabłka wymieszać w misce, zlać sok. 3. Nałożyć cienką warstwę ciasta na dno tortownicy (ja robiłam to za pomocą dwóch łyżek i nakładałam kupki ciasta jedna obok drugiej), na to połowę jabłek, następnie kolejną cienką warstwę ciasta (to będzie bardzo trudne, bo ciasto klei się bardzo do jabłek) i resztę jabłek - ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto; jeśli
Kuchnia Prezydentowejklasyczny sos pomidorowy, sos serowy czy beszamelowy. I inne, np. sos z owoców morza czy fasolowy, różnego rodzaju pesto. Początkującym przydadzą się też na pewno instrukcje, jak przygotować buliony. Drugą część książki stanowią przepisy, podzielone tematycznie, według rodzajów makaronów z poprzednich rozdziałów. Np. tagliatelle możemy przygotować z prostym sosem borowikowym lub bardziej ambitnie - w sosie z dzika :) To prawdziwa(...)jacket potatoes, turkey pot pie, samosa, sushi... jeśli to brzmi tajemniczo - przestanie :) Wszystkie przepisy z pierwszej części książki, czyli ok. 170 stron zobrazowane są instrukcjami "krok po kroku", jak daną potrawę przygotować. Ostatnie 70 stron to dodatkowe przepisy ze zdjęciami, ale już bez szczegółowych instrukcji, na kolejne potrawy z każdego omawianego wcześniej regionu. Doskonałe źródło pomysłów na obiady
Kraina Tysiąca SmakówKurczak piccata to na pozór zwykły sznycel, a tak naprawdę to danie z mega powerem smakowym, które spokojnie możesz podać na co dzień i od święta. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Jest coś takiego w kuchni włoskiej, że proste jedzenie zamienia w magię. Kurczak piccata jest tego najlepszym przykładem. Ot, kawałek panierowanego(...)zwróć uwagę, że na sznycle, schabowe panierowane kładzie się plaster cytryny, żeby po wyciśnięciu, sok zmiękczył skorupkę panierki. Tu całą robotę bierze na siebie sos. Kurczak piccata to danie bardzo proste. Najpierw pokrój kurczaka na cieńsze plastry mięsa, a następnie jeszcze dodatkowo rozbij je młotkiem. Słowo „piccata” można przetłumaczyć jako rozbity na placek:) Potem panierujesz mięso
Niedzielny kucharzNa jutrzejsze śniadanie polecam pyszny omlet z cukinią i pomidorem. Omlet jest szybki i łatwy do przygotowania. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne, mięciutkie i chrupiące pieczone placki ziemniaczane . Moim zdaniem, ta wersja jest dużo lepsza niż tradycyjna - smażone na patelni . Najlepiej smakują mi z sosem czosnkowym :) Składniki
Domowa Kuchnia u Mamyzaczęto ją serwować nie tylko z foodtrucków, ale też w restauracjach. Przepis teraz rozchodzi się po całym świecie i dociera także na mojego bloga. To wspaniałe szybkie w przygotowaniu danie. Nie wymaga wielkich umiejętności w kuchni. W oryginale obowiązkowym składem jest szarpana wieprzowina i pikle. W moim przepisie są odpowiednio typowo polskie akcenty – smażony boczek(...)ugniataniu na patelni. Na rozkrojone strony bułki rozsmarowujemy musztardę. Na jedną z części kładziemy kolejno ogórki, ser, szynkę, boczek smażony, znowu ser, salami i jeszcze raz ser. Całość przykrywamy drugą połówkę. Bierzemy się za smażenie. Kanapkę dociskamy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy masło. Smażymy tak kilka minut, po czym ostrożnie odwracamy kanapkę. I gotowe! Do kanapki możecie używać
Kuchennyviral.plzaczęto ją serwować nie tylko z foodtrucków, ale też w restauracjach. Przepis teraz rozchodzi się po całym świecie i dociera także na mojego bloga. To wspaniałe szybkie w przygotowaniu danie. Nie wymaga wielkich umiejętności w kuchni. W oryginale obowiązkowym składem jest szarpana wieprzowina i pikle. W moim przepisie są odpowiednio typowo polskie akcenty – smażony boczek(...)ugniataniu na patelni. Na rozkrojone strony bułki rozsmarowujemy musztardę. Na jedną z części kładziemy kolejno ogórki, ser, szynkę, boczek smażony, znowu ser, salami i jeszcze raz ser. Całość przykrywamy drugą połówkę. Bierzemy się za smażenie. Kanapkę dociskamy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy masło. Smażymy tak kilka minut, po czym ostrożnie odwracamy kanapkę. I gotowe! Do kanapki możecie używać
Kuchennyviral.plstopni. Pieczemy 30 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto w poprzek na dwie części. Jedną wkładamy z powrotem do foremki. Masa malinowa: – około 400 g malin (można dać mniej) – 1,5 galaretki malinowej (ostatecznie okazało się, że zamiast malinowej mam w domu wiśniową, nikt nie zauważył różnicy ) – 450 ml wrzątku We wrzątku rozpuszczamy galaretkę mieszając od czasu(...)mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy z gazu i wrzucamy do niego masło. Miksujemy tak długo, aż masło się rozpuści i połączy z budyniem. Gorący przelewamy na galaretkę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem można je przyozdobić. Ja wykorzystałam do tego odrobinę bitej śmietany, ale można też ciasto posypać kakao
Relaxtimeniebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło lub zimno(...)paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Nakładamy paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pokruszonym piernikiem. To samo robimy z drugim płatem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj mam dla Was francuski Quiche… ktoś by powiedział Francja-elegancja, a to nic innego jak tarta z wytrawnym nadzieniem. Danie zaskakujące w swej prostocie, pyszne i bardzo sycące. Co jeszcze może Was przekonać? Kisz smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno, więc można go zabrać ze sobą dosłownie wszędzie: do pracy(...)Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej. 4) Ściągnać jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo
Fitsweet.meśpiewają! Zaczęły gdzieś o drugiej, a ja pół nocy nie spałam, cały czas nasłuchiwałam, upajając się ich śpiewem. Aż szkoda było zasypiać... Mam na myśli słowików w parku za oknem;) Po takim koncercie wstałam z jeszcze większą energią i pozytywnym nastawieniem i zabrałam się za śniadanie. Rozkoszne to było śniadanie - pyszny puszysty omlet z zielonym groszkiem i szynką. Zrobienie(...)podaje poniżej. I jeszcze jedno moje odstępstwo od klasyki - do masy jajecznej dodaję śmietanę lub jogurt, dzięki czemu omlet jest niezwykle lekki i miękki. W zasadzie takie danie sprawdzi się też jako obiad, gdy podamy go z solidną porcją ulubionej surówki. Składniki (na 1 porcję): 2 małe jajka 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
Obiad gotowyśpiewają! Zaczęły gdzieś o drugiej, a ja pół nocy nie spałam, cały czas nasłuchiwałam, upajając się ich śpiewem. Aż szkoda było zasypiać... Mam na myśli słowików w parku za oknem;) Po takim koncercie wstałam z jeszcze większą energią i pozytywnym nastawieniem i zabrałam się za śniadanie. Rozkoszne to było śniadanie - pyszny puszysty omlet z zielonym groszkiem i szynką. Zrobienie(...)podaje poniżej. I jeszcze jedno moje odstępstwo od klasyki - do masy jajecznej dodaję śmietanę lub jogurt, dzięki czemu omlet jest niezwykle lekki i miękki. W zasadzie takie danie sprawdzi się też jako obiad, gdy podamy go z solidną porcją ulubionej surówki. Składniki (na 1 porcję): 2 małe jajka 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
Obiad gotowyMuffiny jaglane z dodatkiem białej czekolady, posypane płatkami migdałów, lekkie, proste w wykonaniu. Aby otrzymać mąkę jaglaną wystarczy zmielić kaszę jaglaną, którą można wykorzystać nie
Kukuleczkisporo) to i tak zewsząd atakują go diety cud, spalacze tłuszczu w kapsułkach, wypełniacze żołądka w tabletkach, chromowi pogromcy cukrów w płynie itp. To ja już wolę smaczne dania w wersji niskokalorycznej. Oto jedno z nich – inspirowane przepisem z gazetki z Biedronki. Składniki: 2 świeże dorady 4 ząbki czosnku garść listków świeżej bazylii (można zastąpić suszoną) 2 łyżki(...)naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami, oliwkami, bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i podlać niewielką ilością bulionu. Można podać z ziemniaczkami lub z samą surówką w wersji jeszcze bardziej fit. Smacznego
Mama z miastapojawiło się już tysiąc jeden postów (a za chwilkę, gdy będziecie to czytać, całe tysiąc dwa). Jestem zachwycona to liczbą. Sami musicie przyznać: wygląda to naprawdę imponująco. Z drugiej strony, nieco mnie to zbiło z tropu; bo czy aby na pewno dobrze zużywam mój wolny czas, na którego nadmiar nie mogę narzekać...? Najpierw w samochodzie i pod prysznicem(...)będziecie je musieli schować bardzo, bardzo głęboko, żeby dotrwały Świąt. Przepis znalazłam już w zeszłym roku na blogu Cake Caprice , ale jak to bywa tuż przed Świętami, nie dałam rady go wtedy wypróbować. Ciągle jednak chodził mi po głowie, bo połączenie kruchutkich, lekko pikantnych pepparkakor z kawą, której smak i zapach w wypiekach wprost ubóstwiam, nie mogło się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWprawdzie każdy wie, że chipsy bez problemy kupimy nawet w najmniejszym sklepie. Do wyboru jest ogrom różnego rodzaju smaków, rozmiarów i grubości. Chipsy przyrządzone w domu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Omlet obok jajecznicy i jajek gotowanych to bodaj najpopularniejsze danie śniadaniowe. Jego niepodważalnym walorem jest fakt, ze możemy dowolnie komponować jego smak wybierając ulubione składniki. Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne. Składniki: 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa 3 jajka 1/3 strąka czerwonej papryki ½ średniej białej cebuli ½ małej cukinii około(...)dużym talerzem i bardzo szybkim ruchem obracamy do góry dnem. Następnie omlet zsuwamy z talerza z powrotem na patelnie i trzymamy na ogniu jeszcze chwilę do ścięcia omletu z drugiej strony. Serwujemy z pieczywem posypane świeżymi ziołami
Pyry na Gazmojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który możecie wykorzystać do wielu drobnych owoców np. malin, porzeczek, truskawek, jagód. Sernik jest bardzo smaczny, kremowy ale jednocześnie puszysty, borówki idealnie się tu sprawdzają. Składniki na tortownicę 23 cm: Składniki na spód(...)wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera). W drugiej misie ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Żelatynę delikatnie podgrzać np. w mikrofalówce, tak aby stała się płynna, do żelatyny dodać dwie łyżeczki masy serowej wymieszać, następnie
moj przepis naJeśli lubicie ziemniaki to ta sałatka ziemniaczana jest dla Was. Dołączyła ona do grona poniższych sałatek z ziemniaków. Polana sosem o smaku curry jest naprawdę pyszna
potrawyregionalne3 szklanki mąki 25 dag twarogu 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody ok. 450 g mięsa
Gotowanie jest łatwePstrąg na sposób francuski Składniki 4 filety z pstrąga tęczowego 4 małe cukinie 4 małe pomidory duża cebula 2 ząbki czosnku cytryna 6 łyżek oliwy z
R'n'G KitchenCiasto jest ciężkie i wilgotne. Najlepszy z lekko słonym serkiem Philadelphia, który nadaje ciastu niebanalny charakter. Niesamowity kolor ciasta uzyskujemy przy pomocy barwnika spożywczego. Niestety, nie da się go zastąpić naturalnym - choćby buraczanym, kolor ciasta wychodzi wtedy ziemisty i mało apetycznie wygląda. Gwarantuję Wam niesamowite doznania smakowe i wzrokowe - tort zrobi wrażenie na wszystkich i każdy, kto jeszcze(...)dwie tortownice o średnicy 24 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia zaś boki wysmarować masłem. Suche składniki, tj. mąkę, sól, cukier - przesiać do miski i wymieszać widelcem. W drugiej misce przygotować mokre składniki: jajka roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem wymieszać również widelcem. Następnie połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać je widelcem
Garniec Magaliepostać ze dwa dni aby zmiękło wtedy pięknie się kroi. Można je zrobić na dwa sposoby: warstwą orzechową do góry lub też warstwą orzechową do kremu a na wierzch dać polewę czekoladową. Mi najbardziej odpowiada ta pierwsza wersja. Choć mam w planach pokusić się na jeszcze inną opcję i zrobić orzechy na obu plackach. składniki: ciasto 3 szklanki mąki(...)rondelku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać posiekane orzechy i jeszcze chwile podgrzewać cały czas mieszając aby składniki się połączyły. Ponownie natłuścić tortownicę i wylepić dno drugą częścia ciasta. Na wierzchu rozsmarować warstwę orzechową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Przygotować krem. Do garnuszka wlać
Monia miesza i gotuje