ziemniaczane z dodatkiem cebuli, bez jajek - polane dressingiem czosnkowym Nie znam osoby, która by nie lubiła chrupiących placków ziemniaczanych. Każdy je zna, każdy je lubi, proste danie a takie smaczne. A jakie powinny być idealne placuszki, na pewno chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. A co tyczy się dodatków to już sprawa(...)ziemniaki na pół, pierwszą część ziemniaków ścieramy na małych oczkach ( użyłam do tego specjalnej tarczy w blenderze do szatkowania) i wykładamy na sitko, pod sitko podkładamy jakieś głębsze naczynie. Drugą część ziemniaków oraz cebulę ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Tak jak pokazane na zdjęciu. 2. Kiedy z 1 części ziemniaków odcedzimy nadmiar wody, wodę odlewamy a skrobia która
Mój pomysł najest. Biszkopt nie rośnie wysoki, jednak gdy chcemy mieć większy tort to podwajamy porcję i na biszkopt i na masę. Delikatne, puszyste... bez glutenu i laktozy, a da się nawet bez cukru! Osoby uczulone powinny sprawdzić odpowiednie oznaczenia na produktach. Biszkopt kukurydziany: 1 szkl. mąki kukurydzianej 4 średnie jajka 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Studzimy najlepiej przez dobę i kroimy na pół. Mleczko kokosowe ubijamy z cukrem. Masło orzechowe i czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Ponownie miksujemy. Przekładamy jeden biszkopt masą. Nakładamy drugi i ponownie nakładamy masę. Dekorujemy orzechami lub suszonymi owocami (u mnie pokrojone suszone śliwki
CzarnawisienkaPrzede wszystkim oryginalne połączenie ryby z pomarańczą. Idealne danie obiadowe dla wegetarianów i zdrowa przekąska. Czas trwania: 40 min Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 200 g filetów rybnych (np. miruna – 3 szt) 100 g płatków kukurydzianych (3 szklanki) 100 g bułki tartej (2/3 szklanki) 2 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka ½ łyżeczki(...)płatkami. Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni (po 12 minutach przewrócić na drugą stronę). Najlepiej skropić papier odrobiną oliwy, aby kawałki ryby się nie przykleiły. Dip: Dobrze wymieszać mleko z mąką, doprawić pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu przez
KuchniaWeDwoje.plKolejna pozycja na szerokiej liście dań, które można wykonać z czerstwego chleba. Kolejna po stronie kuchni włoskiej. niewątpliwie wynika to z faktu, jaką pozycję ma tam chleb. Jak ktoś był w Rzymie i poczęstował się małymi kawałkami chleba leżącymi na stole w restauracji to wie jaki on jest cenny :) Ciężko zlokalizować twórcę straty, nie jest nim bynajmniej Alessandro(...)zaby uzyskać charakterystyczny zapach. Składniki: - czerstwe pieczywo - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki - cebula - oregano Wykonanie: Są dwie metody wykonania straty. Starsza zakłada układanie kromek chleba warstwowo na przemian z farszem. Druga, ta nowsza i moim zdaniem ciekawsza, to mieszanie pokrojonego w kostkę pieczywa z farszem. Taką też zastosowałem :) Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy razem według starej polskiej receptury :) Dodajemy
Kryzysowa Książka Kucharskawoda w której ugniatamy masło będzie po prostu czysta. Następnie do masła dodać sól, ja daje tak ze 2-3 szczypty ale jeśli ktoś lubi bardziej słone masło może dać więcej. I jeszcze raz ugniatać masło razem ze solą. Sól sprawi, że z masła pozbędziemy się resztek wody. I mamy gotowe masełko, które możemy już zajadać. Z 2 litrów śmietanki(...)lodówką skwaśnieje jeszcze szybciej. Z takiej śmietany też można zrobić masło tylko z tego co zauważyłam to zdecydowanie dłużej trzeba ją ubijać. Na pierwszym zdjęciu świeże masełko, na drugim zamrożone osełki. Każda porcja zrobiona z 2 litrów śmietanki. Tak wyglądają etapy powstania masełka począwszy od powstawania pierwszych małych grudek
Monia miesza i gotujeFilety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4
Bulliokwaśne to nasze życie - jak ten tu pleśniak z rabarbarem. Trzeba dodać mu smaku, nikt nam szczęścia nie da, jak sami go nie ugnieciemy sobie. "Ty, Bóg, dasz mi szczęście? Aha, mało masz... " W doczesnym wymiarze szczęście chwilowe możemy sobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru(...)umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości około 25 na 40 centymetrów. Może się lekko rwać, nie szkodzi, "łatam" rwanymi kawałkami i jest dobrze. Do drugiej części dodaję kakao, trzecią najlepiej umieścić w lodówce. Zagniatam ciasto z kakao, do uzyskania brązowej jednolitej barwy. Dobrze już teraz włączyć piekarnik i rozgrzewać do 180 stopni. Zanim przyjdzie pora
I tu będę miała takie tePieczone jabłka - deser klasyka :-) i oczywiście znów jest to jedno z tych dań, które każdy robi po swojemu, a zawsze wychodzi pysznie :-) Już sam zapach pieczonych jabłek powoduje, że nie ruszam się z kuchni póki nie wyjmę ich gotowych z piekarnika :-) a w połączeniu z bakaliami są wprost obłędne... Ja sama robię je w różny sposób, a najczęściej(...)takie zostają) i mieszamy razem, a następnie wsypujemy w dziurkę po gnieździe nasiennym, zalewamy miodem lub syropem i posypujemy cynamonem lub kardamonem (a najlepiej jednym i drugim). Przykrywamy odciętą górą, przypinamy ją wykałaczką. Jabłka wkładamy do kokilek lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut (pieczemy bez przykrycia
Czary - gary w kuchniSkładniki: 100g fasoli mung 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego
Łycha smakówNajwspanialsze mięso do wszelkich duszonych potraw .Świetnie się komponuje z różnymi sosami i smak tego mięso każdego potrafi zniewolić.Ja uwielbiam po prostu karkówkę czy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiFilety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4
Bullio500 g śledzi marynowanych 200 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 1 jabłko sól pieprz 1-2 pieczone lub gotowane buraczki 1 łyżka
Gotowanie jest łatweimprezy czy przyjęcia. Po prostu niezawodny, niezastąpiony! Gorąco polecam. Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szkl cukru (dałam 3/4) 3 łyżki kakao 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu 10 jajek(...)Pierwszą część ciasta zetrzeć do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze poprzyklejać w dno formy. Na spód wylać masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 170st.C około 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu (polecam piec w kąpieli wodnej. Jak to się robi możecie przeczytać TUTAJ ). Po tym czasie uchylić piekarnik
Nastoletnie WypiekanieTo już kolejna propozycja na zagospodarowanie pysznej cukinii. Cukiniowy okres dopiero przed nami, ale w sklepach jest ona już od dawna dostępna. Zapraszam do wykorzystania tego
Smaki Ewystary żeby nie trzeba było dodawać drożdży, tak pewnie minimum z pół roku musi mieć. Jeśli mamy dość młody zakwas to jednak z 5-8 gram drożdży trzeba będzie dać. No i tak: wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy(...)grzecznie aż ostygnie. A jeśli faktycznie ktoś ma młody zakwas i doda troszkę drożdży, to proces wyrastania będzie znacznie szybszy, myślę, że po 2 godziny na pierwsze i drugie rośnięcie trzeba by poświęcić. Jakoś tak bardzo niedługo, w najbliższym czasie, zrobię też chleb orkiszowy z automatu, z maszyny chlebowej. Bo doszły mnie słuchy, że moje czytelniczki się tego
Marder&Marder ManufactureNaleśniki to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Proste do przygotowania i niesamowicie smaczne. Jeszcze kilka lat temu nie potrafiłam usmażyć naleśników, ponieważ ciasto ciągle przywierało do patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką(...)kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Najpierw przesmażyć cebulę, a gdy ona się zeszkli dodać mięso z kurczaka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia.Na drugiej rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso z cebulką (dodatkowo farsz możecie posypać startym żółtym serem). Naleśniki zwinąć, formułując trójkąty. Podawać
UgotowaćTakie inne danie, wątróbka z jabłkiem jest stosunkowo popularna, ale z rabarbarem, nigdy nie słyszałam i tak mi przyszło do głowy, rabarbar kwaskowy, jabłka najlepiej pasujące do wątróbki też są kwaskowe, dlaczego by nie zaryzykować i nie spróbować takiego połączenia! Jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę, czasem warto eksperymentować. Dzieci zajadały się z apetytem(...)zwiększyć ogień. Dodać wątróbkę z mlekiem, zasypać mąką i podsmażyć mieszając. W momencie, gdy mąka zacznie przypalać się do patelni dolać szklankę mleka. Dusić, aż wątróbka będzie miękka. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone jabłka i rabarbar, smażyć, aż jabłka się zrumienią, a rabarbar będzie pół twardy. Dodać jabłka i rabarbar do wątróbki, zostawić troszkę do ozdobienia
dom-agi.ploleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną(...)Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarneoleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną(...)Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarneKOTLETY MIELONE to popularne i chętnie serwowane danie kuchni polskiej .Ja oprócz tradycyjnych przypraw dodaję: paprykę, oregano i odrobinę vegety. Można dodać również bazylię. Najczęściej używam mięsa wieprzowego- łopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka(...)nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku były dobrze uduszone
Kuchnia BeatyPrzepis na wegański dip czosnkowy - dla Andżeliki :)) Króla brokuła znają wszyscy. Piękny zielony, źródło wapnia i witaminy C; po trosze też innych witamin i minerałów. Najlepiej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec. Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej - 250g(...)pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę (lub masło
mojewypiekiinietylkoszynki parmeńskiej6 listków laurowych4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine + dodatkowo do serwowaniasól morska i świeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:sznurek (najlepiej wędliniarski) 6 kawałków po około 30 cm każdyWyjątkowe danie, które na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowane, ale wcale takim nie jest. Dodatkowo jest niezwykle reprezentacyjne i może stanowić doskonałą potrawę na ciepło, z okazji(...)świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka
Świat Domowej KuchniDzisiaj tartaletki z pitają (smoczym owocem), o której pisałam w poprzednim wpisie. Jak już wspomniałam, owoc w smaku nie zachwyca, ale łącząc go z innymi składnikami
Oryginalny smakKopytka : 6 srednich ziemniakow 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 jajka sol Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera) Wysupujemy ziemniaki na stolnice Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke(...)Dodac siemtany i wszystko razem podgrzac ok 5 min bez przykrycia Kopytka z sosem: Kopytka wykladamy na talerz Polac sosem kopytka I danie gotowe Smacznego
Klaudynkowa kuchniaCzarna fasola ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z
Apetyczna babeczkaW okresie jesienno-zimowym wzrasta nasze zapotrzebowanie na witaminę C , produktem , który polecam ( nie tylko w tym okresie) jest kapusta kiszona. Minęły już czasy
Smaczne ZdroweFrancji. Nie wiedzialam czego sie spodziewac i przyznam, ze na podane mi Coquille Saint Jacques patrzylam dosc nieufnie. Zaraz potem okazalo sie, ze jest to jedno z moich ulubionych dan. Jak juz wspomnialam okres Swiat i Nowego Roku to czas wszelkich morskich stworzen, w sklepach az roi sie od roznych promocji. Wlasnie dzieki takim promocjom moglam nabyc za nieduze(...)Przegrzebki posypujemy curry, sola i pieprzem. Oliwe z oliwek rozgrzewamy na teflonowej patelni. Ukladamy przegrzebki zgodnie ze wskazowkami zegara. Smazymy je 2 minuty z kazdej strony. Przewracamy je na druga strone w takiej samej kolejnosci jak ukladalismy na patelni. Przegrzebki powinny byc sprezyste. 1 lyzke octu winnego mieszamy z 2 lyzkami oliwy z oliwek az do uzyskania jednolitego plynu
Przysmaki KarolkiWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z klasykiem ,którym jest sernik królewski. Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Przepis, który prezentuje ma wiele zalet
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzez butelki z uprzednio zamarzniętą wodą do mrożonej żywności, oraz worki z zamrażalnikiem do tego, co wychodzi z lodówki. Cała zawartość lodówki jest przenoszona do zamrażarki, najlepiej poza upałem. Drugi krok, zabezpieczyć podłogę ręcznikami lub mopami. Im więcej jest mrozu, tym więcej wody będzie: jeśli zamrażarka jest pełna mrozu, ręczniki umieszczone wewnątrz, a nawet pojemniki nie będą zbyt duże(...)przedmiotu!), zamiast ryzykować zalanie kuchni. Rozmrozić lodówkę za pomocą pary wodnej: napełnić pojemnik wystarczająco duży, aby zmieścił się w komorze do rozmrażania za pomocą wrzącej wody. Umieścić go w danej komorze, zamknąć drzwi i pozostawić na 10 minut przed sprawdzeniem: gorąca para wodna topi mróz. Jeśli woda stanie się zimna, opróżnij pojemnik i zacznij od nowa. Na bardzo mroźną lodówkę
ProstePesto.plrodzaju porady, pozwalające przyspieszyć gotowanie. Niestety, nie zawsze da się pójść drogą na skróty. Jeszcze do nie dawna byłam przekonana, że jedną z nielicznych kuchennych dziedzin, w której nie da się oszukać czasu jest produkcja domowych alkoholi i nalewek. Zwykle muszą one odstać kilkanaście dni, a czasem jest to nawet kwestia wielu miesięcy. Ale ostatnio udało mi się znaleźć mały(...)rozwój bakterii. Zachowując przy tym ich wszystkie właściwości odżywcze. Przekonałam się o tym wykonując prosty eksperyment przy pomocy pomidora przekrojonego na pół. Jedną część włożyłam do pojemnika SuperVAC, a drugą położyłam tak jak zwykle. Poniżej widzicie co się z nimi stało po tygodniu w lodówce. Efekty mówią same za siebie. Cały sekret tkwi w szczelności, gdyż w przeciwieństwie
okolicepalnika.plPrzepyszne chrupiące kotlety ziemniaczane. Danie bardzo proste, efektowne i smaczne. Składa się z zaledwie kilku składników, a efekt jest wart każdej spędzonej minuty przy ich wykonywaniu. Chrupiące z wierzchu, kremowe wewnątrz - poezja w każdym calu! Najlepiej zrobić od razu z podwójnej porcji. :) Potrzebujemy: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz(...)ziemniaków. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, posiekany koperek, a także pieprz i sól. Wyrabiamy przez chwilę, aby składniki się ze sobą połączyły. W talerzyku rozkłócamy jajko, w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej nabieramy sporą łyżkę, którą rozpłaszczamy na dłoni. Przez środek nakładamy pasek korbacza i zawijamy boki, aby ukryć w środku serową nitkę. Takiego krokieta
MamaOskarkaLubię kolorowo! Sos orzechowy jest smaczny i często go robię jako dip do grillowanego mięsa. W tym przepisie wszystkie składniki włącznie z mięsem powędrowały do wspólnego garnka. To danie widziałam kiedyś gotowe w słoiku, nawet jadłam kiedyś i bardzo mi smakowało. Postanowiłam odtworzyć ten smak i myślę, że mi się to udało. Mam nadzieję, że Przypadnie(...)talerz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Batata obierz i pokrój w dużą kostkę. Chili oczyść z pestek i pokrój w krążki. Roztop drugą łyżkę masła i wrzuć cebulę, chili, pokrojone suszone pomidory i bataty na patelnię. Smaż aż cebula się zeszkli. Wlej wywar z kurczaka, dodaj orzechowe masło i czosnek. Zagotuj
codojedzenianapełnić takim farszem naleśniki, a następnie zapiec je w piekarniku, jeszcze kiedy indziej, do takiej patelni z mięsem i sosem dodać surowy makaron i poddusić – otrzymamy wówczas pyszne danie jednogarnkowe. Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. Jeśli mamy ugotowane w mundurkach ziemniaki i już zmielone mięso, robi się(...)chwilę, po czym dokładamy mielone mięso. Kiedy mięso straci różowy kolor, dodajemy pomidory wraz z zalewą (ja jeszcze nalewam do puszki po pomidorach niewielką ilość wody, mieszam, przelewam do drugiej puszki, zbieram wszystko to, co zostało na jej ściankach i wlewam na patelnię) . Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż sos pomidorowy wyraźnie się zredukuje
Smaki Na Talerzutortellini Bardzo smaczna sałatka z serowym makaronem tortellini, szynką, warzywami i pysznym czosnkowym sosem. Rewelacyjna opcja na imprezy ale nie tylko. Sałatka ta może stanowić pożywną kolacje lub ciekawe drugie śniadanie w pracy. Polecam! 250g tortellini z serem 20 dkg szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony(...)sałatki. Dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę jeszcze doprawiamy solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji – KLIKNIJ TUTAJ Imprezowe hity! Przepisy na przekąski, dania i przystawki – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka z tortellini pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemprzedstawić caprese w dwóch wersjach – tradycyjnej na zimno i odlecianej, bo na ciepło i do tego w ogórkach! Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie? Sałatka caprese to włoskie danie, niskowęglowodanowa przekąska, która świetnie się sprawdzi zarówno jako starter, jak i jako lekka kolacja. Polecam je szczególnie diabetykom, którzy zwracają uwagę na ilość węglowodanów w posiłkach. Dziś(...)listkami bazylii. 1 porcja to ok. 360kcal , węglowodany: 9g. białko: 20g, tłuszcz: 27g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,9WW i 3,2WBT A teraz wersja druga, moja własna wariacja na temat caprese. Pewnie się zdziwicie, że na ciepło i że zapiekana w ogórkach. Uwielbiam takie eksperymenty, tym bardziej jeśli są udane i później mogę się
Dietologomlety takie, jakie znamy dziś. Na polskie stoły trafiły dzięki Marysieńce Sobieskiej, która przywiozła przepis z jednej z podróży. Omlety jemy głównie na śniadanie, ale mogą być też smacznym daniem obiadowym. Oto przepis na pyszny obiadowy omlet z kurczakiem z dodatkiem rukoli i czerwonej papryki. Składniki 200 g piersi z kurczaka 5 jajek 2 szalotki 2 garście rukoli ½ czerwonej(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Omlet z kurczakiem podajemy na gorąco na obiad z dodatkiem ulubionego sosu. Taki obiadowy omlet to również propozycja na smaczne drugie śniadanie. Jednym ze składników obiadowego omletu z kurczakiem jest czerwona papryka. Warto wiedzieć, że czerwona papryka to skarbnica witamin i składników odżywczych nie tylko dla zdrowia, ale także
My Chcemy JeśćDziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki(...)gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku tymiankiem oregano, bazylią, solą i pieprzem. A w drugim garnku gotujemy makaron do spaghetti według przepisu na opakowaniu. I gotowe :) Smacznego
Gotuj z Mąkąsmakuje :) Ktoś kto rozpoczyna swoją przygodę z kuchnią azjatycką będzie niestety musiał zostawić w sklepie trochę pieniędzy, ale spokojnie, sos sojowy, rybny i olej sezamowy wystarczy na wiele takich dań. A gdy będą już w lodówce wystarczy tylko dokupić kilka prostych składników i orientalny, szybki obiad gotowy. U mnie wersja dla leniwych, bo z gotowej mieszanki chińskiej(...)przykryciem aż rozmarzną, następnie zdjąć pokrywkę, przyprawić solą (ostrożnie, sos sojowy i rybny będą słone) i smażyć aż woda odparuje. Ponownie dodać krewetki i dobrze odsączony makaron. Dodać drugą łyżkę oleju sezamowego, sos sojowy i rybny, sol z limonki, imbir, pieprz, czosnek i sól do smaku. Wymieszać wszystko na mocnym ogniu. Na talerzu posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego
Cook&Lovejuż kolejny rosół prezentowany na blogu. Tym razem zrobiony został z kaczki, dodatkowo z pietruszkowymi kluskami. Kaczka nadaje specyficznego smaku temu daniu. W sklepach często można kupić porcje rosołowe. Jeżeli będziecie planować rosół, spróbujcie ugotować go z właśnie z kaczki, jest smaczny. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki 2 ½ l wody 3 marchewki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera(...)mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto było znacznie gęstsze niż do naleśników. Do garnka wlewamy wodę i solimy. Dodajemy również olej. Wodę zagotowujemy. Podczas gotowania nabieramy łyżką ciasto a drugą łyżką część zsuwamy do wody. Po minucie gotowania ( jak wypłyną ) odcedzamy kluski i wykładamy je na talerz. Do klusek wlewamy rosół wraz warzywami. Smacznego. (function
Smaki Ewyjaglanych Co prawda nie jest to klasyczny majonez, który wielu z Was zna z domu czy sklepów, w którym mamy masę oleju i jajca… Tutaj chcę Wam przedstawić, drugi już na blogu, wegański majonez . Tym razem wykonany z płatków jaglanych i mleka sojowego. Poprzedni, czyli sojonez , również jest godny polecenia, ale niestety jest tłustszy. Majonez z płatków jaglanych jest(...)pewno niejeden majonezoholik, do których zawsze się zaliczałem A jaki jest Wasz ulubiony roślinny majonez? Próbowaliście tego z płatków jaglanych? A może wolicie z fasoli albo klasyczny sojonez ? Dajcie znać w komentarzu. Majonez z płatków jaglanych Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 110g płatków jaglanych 300g mleka sojowego 100ml wody 70ml oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki musztardy czarna sól i pieprz
BlendmanAnglia dała nam nie tylko piłkę nożną i najlepszy klub piłkarski na świecie FC Liverpool. Dała nam też możliwość skonfrontowania się z typowym angielskim śniadaniem. Zdajemy sobie sprawę, że nie każdemu przypadnie ono do gustu. Jeśli ćwiczycie z Chodakowską, nie mówcie jej o tym. To bomba kaloryczna jakich mało, ale też źródło protein i zastrzyk energii na znaczną część dnia(...)patelni. Podsmaż z obu stron na złocisty kolor. Zdejmij i przekrój w poprzek, robiąc trójkąciki. Na tą samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i posadź jajka. Rozgrzej drugą patelnię i przygotuj bekon. Podsmaż boczek z obu stron. Anglicy nie używają do tego tłuszczu, ponieważ ma się on wytopić z tłustego i tak mięsa. Ułóż na talerzu kolorową
Ania i Marcin gotująKochani wczoraj byłam na warsztatach z Develey relację dam w późniejszym terminie ,a dzisiaj chce wam pokazać jak się robi bułeczki burger-owe. Prowadzący Jerzy Nogal robił pyszne bułeczki , a my razem z nim . Wyszły pyszne i delikatne w połączeniu z burgerem wołowym rewelacja. Składniki na klasyczna bułka burger - owa 500 g mąki pszennej(...)ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem z odrobina mleka i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po 30 minutach możemy posypać bułki sezamem. Z drugiej połowy ciasta zaplotłam chałkę. Bułki i chałkę piekłam 15 minut w 200 stopniach
Różowa kuchniaHola ! Czyli "cześć" po hiszpańsku : ) Dzisiaj przy ostatnich ciepłych powiewach lata postanowiliśmy zaproponować Wam danie z gorącego Meksyku. Tortilla to najbardziej znane meksykańskie danie. Nasz przepis nie jest szczególnie odkrywczy, ale chcemy Wam go polecić, ponieważ jest niezwykle smaczny i szybko się go robi, co jest ważne dla zapracowanych ludzi, którzy(...)posypujemy startym na drobnej tarce żółtym serem zostawiając trochę miejsca na krawędziach. Na ser układamy nasz farsz warzywny i ponownie posypujemy żółtym serem. Na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem. Tak przygotowane tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię lekko posmarowaną oliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :) Przekładamy
vegetanieWitajcie :) Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować Wam prostą zapiekankę makaronową. Jesteśmy fanami wszelkich zapiekanek od makaronowych przez ryżowe czy ziemniaczane. Wspaniałe danie, które daje nieograniczone możliwości :) Tak naprawdę idealne w momencie, kiedy nie wiesz co masz ugotować. Otwieramy szafki, lodówkę i wrzucamy co mamy akurat dostępne i zawsze wyjdzie jakaś fajna zapiekanka :) Nam udało się ostatnio kupić zielony(...)różyczki i razem z fasolką wrzucamy do zagotowanej lekko osolonej wody. Paprykę kroimy w grubszą kostkę i układamy warzywa, wcześniej lekko blanszowane, w blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek. Etap drugi : dodajemy makaron ugotowany al dente, mieszamy z warzywami i posypujemy obficie bazylią, pieprzem i możemy też delikatnie skropić sosem sojowym. Etap trzeci : Po wymieszaniu składniki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy
vegetaniewielu składników. Czasem wystarczy dobrze przejrzeć szafki kuchenne i lodówkę ;) Reszta sama się dokona ;)Jak niektórzy wiedzą, tegoroczne wakacje były wyjątkowe pod względem gości, którzy mnie odwiedzali. Jedno wyjeżdżali, drudzy przyjeżdżali, a jeszcze inni zapowiadali się :) Nie pamiętam takie roku, jak ten :) Gości trzeba jednak nakarmić, a chciałoby się niebanalnie i smacznie. W ten sposób powstało kilka ciekawych potraw(...)oraz sól i pieprz. Sos połączyć ze składnikami sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszać.Proporcje jakie podałam są dość umowne. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, wtedy niech doda więcej grzybków i pora. Ja do części sałatki dodałam drobno posiekaną marynowaną papryczkę chili. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagości na naszym stole dość często. Jednak dzięki rozmaitym sposobom przyrządzenia nie przykrzy się i można je jeść naprawdę często. Dzisiaj propozycja podania kurczaka po meksykańsku. Oczywiście z typowymi daniami meksykańskimi ma nie wiele wspólnego :)... ale jest wyjątkowe i pyszne w smaku. Przy tym można je przyrządzić bardzo łatwo w krótkim czasie. Polecamy! Ilość porcji: 2 Składniki: 2 piersi(...)patelnie. Wszystkie składniki smażymy. Dorzucamy startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dusimy chwilę pod przykryciem i dorzucamy fasolę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Placki od tortilli podsmażamy na drugiej patelni, aż się zarumienią i kroimy w trójkąty. Tuż przed podaniem siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do mięsa, mieszamy. Na talerz wykładamy kurczaka w sosie wraz z plackami pokrojonymi
Kolizje Smakówwykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Za 4 tygodnie , kiedy to pokaże Wam, jak wyglądają gotowe kiszone cytryny, podam Wam więcej informacji na temat ich wykorzystania w kuchni(...)słoika (i bardziej przypominają odmianę wykorzystywaną do kiszenia w Maroku). Możecie przygotować dowolną ilość cytryn - ogólna zasada jest taka, aby połowę cytryn ponacinać i nafaszerować solą, a z drugiej połowy wycisnąć sok, którym zalewamy cytryny. Jeżeli soku cytrynowego będzie niewystarczająco, aby zakryć cytryny, można dopełnić słoik wrzącą wodą (albo wycisnąć więcej cytryn ;)). Najważniejsze jest to, aby cytryny były całkowicie
Chilli Czosnek i OliwaKorzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście. Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki . Wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretkę wylewamy
Słodkości i nie tylko