Uwielbiam ciasta marchewkowe i jak tylko znajdę jakiś nowy przepis od razu musze go wypróbować. Tym razem sięgnęłam po nieco chudszą wersje tego ciasta. Mniej kaloryczne
Kolizje SmakówPyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu 1 kg ziemniaków
My Culinary ArtTaki kurczak robi się praktycznie sam, a smakuje wybornie. Lubię piec kurczaka szczególnie w niedzielne popołudnie, wtedy mogę krócej stać w kuchni i więcej czasu
Z Majeczką w kuchniKolejna sprawdzona propozycja imprezowa. Ciasto francuskie jest naprawdę wspaniałym rozwiązaniem, kiedy chcemy przygotować coś wyjątkowego , a nie mamy czasu na długie gotowanie. Jest to dobra alternatywa
Mania GotowaniaKolejne danie, które jest dowodem na to że dieta LCHF wcale nie musi być nudna. Już dłuższy czas eksperymentowałam z przygotowaniem idealnych wrapów do tortilli, które nie będą przypominać omletów czy naleśników Strzałem w dziesiątkę było dodanie odrobiny mąki konjac! W ten sposób powstały tortille, które śmiało można tak właśnie nazwać. Nie dość że przygotowanie jest(...)papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się. Podpiekać na suchej, rozgrzanej patelni. Delikatnie obrócić na drugą stronę i również podpiec. Wrapy podawać z ulubionym mięsem, warzywami i sosami. Tortille można przechowywać w lodówce np w bawełnianej ściereczce. Jeszcze nie testowałam mrożenia ale zamierzam sprawdzić przy
Ola la LCHFmamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę). Makaroniki można wyciskać bezpośrednio z worka lub użyć okrągłej tylki – dzięki temu ciasteczka będą miały równiejsze brzegi. Przy ciasteczkach w kształcie serduszek zdecydowanie łatwiej zrobić(...)makaroniki odstawiamy do przestudzenia. Krem przygotowujemy ubijając krótko kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Przekładamy krem do worka z ozdobną końcówką. Parujemy ciasteczka według rozmiaru, wyciskamy krem na co drugą połówkę i sklejamy. Gotowe makaroniki podajemy od razu lub wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładamy na min. godzinę do lodówki – wtedy są jeszcze lepsze! Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyMATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16-20 g/kg -sól nie jodowana 20-22 g/kg (do słoniny) -cukier 2 g/kg -pieprz czarny mielony 2-3 g/kg -czosnek dobrej jakości według uznania ja dałem 5 g/kg -woda 100 ml do zmielonej wołowiny -woda 100 ml dodana przed samym napełnianiem w osłonki -osłonki białkowe 55 -sznurek wędzaniczy WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą(...)przez około 50-70 min do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 68-70 stopni. Odwieszamy w chłodne miejsce na 2 godziny następnie chowamy do lodówki. Na drugi dzień można się zajadać. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.rację? Niestety już podczas smażenia u wielu osób zaczynają pojawiać się niewielkie problemy. Najczęściej jest to przywierające ciasto do powierzchni patelni. Bywa też, że jeden placek wychodzi idealny, drugi grubszy, zaś trzeci to totalna porażka. Co prawda ja mam idealne patelnie, doskonały sposób na ciasto i mnie te trudności nie dotyczą, ale z przyjemnością przetestowałam urządzenie Crepe(...)ciasta. Dodatkowo wygląd naleśnikarki również "cieszy oko". Obudowa jest estetyczna i wykonana dość solidnie . Urządzenie posiada antypoślizgowe nóżki, które zapewniają lepszy komfort i bezpieczeństwo podczas jego użytkowania. Dane o produkcie: - moc: 1000 W - wymiary: 34 x 34 x 8,5 cm - nieprzywierająca powłoka - termostat - włącznik - dwa drewniane akcesoria (szpachelka i szpatułka) - gwarancja na 2 lata Moje zdanie: Czy mogę
Di gotujeprzyrządzać pyszne potrawy w rozsądnym czasie i co ważne - łatwe do zabrania do pracy. Recenzja "Jedz i pracuj" Karoliny i Macieja Szaciłło "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" to druga część bestselleru Karoliny i Macieja Szaciłło, który ukazał się pod tym samym tytułem na początku zeszłego roku nakładem Wydawnictwa Zwierciadło . Jak piszą autorzy to "podróż w krainę smaku(...)jesień i zimę oraz wiosnę i lato. Kolejne dwie części to spis przepisów podzielonych na tygodniowe menu, a każdy jego dzień przynależy do kuchni z innego kraju. Znajdziemy tu dania tureckie, izraelskie, hawajskie, gruzińskie, hiszpańskie..., czyli tak naprawdę kolorową kuchnie z całego świata. Przepisy są podzielone na śniadania, obiady, przekąski, kolacje i desery. Książka jest okraszona przepięknymi i bardzo
Kulinarne przygody Gatitychude", raz "grube", ale ciągle pracowaliśmy nad naszym małym skrawkiem ziemi (właściwie cyberziemi, bo przecież hodujemy nasz agrobiznes w Internecie), aby doczekać się plonów. Rok orania, siania i plewienia dał nam piękne zbiory, których chyba sami nie oczekiwaliśmy. Przede wszystkim w formie osób, które nas czytają, odwiedzają, komentują i rekomendują nasze przepisy, gdyż głównie tematyka kulinarna pojawiała się na blogu(...)bieganie i jeszcze raz bieganie. Będzie o powrocie do formy, zrzuceniu zbędnych kilogramów, o diecie i w końcu o zawodach, do których zabieramy się na poważnie, a jak już drugi raz o tym piszemy, to znaczy, że to bardzo, bardzo ważne :) Więcej ciekawostek, porad i tricków w kuchni roślinnej. Rozpoczęcie działalności Bananowego Pola na YouTube - vlog i przepisy
Bananowe PoleBurgery z komosy ryżowej z sałatk ą z pomarańczy to pomysł na lekkie danie bezmięsne, pełne witamin i zdrowia. Burgery upiekłam ale można je również usmażyć na patelni z odrobin ą ilością oleju(...)delikatnie olejem. Wykładać burgery na papier do pieczenia. Burgery piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. Sa ł atka Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki i moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Pomarańcze pokroić
La grande e la piccola cuocaChoucroute garnie oznacza mniej więcej tyle, co „udekorowana kiszona kapusta”. Teoretycznie to danie kuchni francuskiej, jednak z racji jego głównego składnika ma ono więcej wspólnego z niemiecką czy nawet polską tradycją kulinarną. Francuzi zainteresowali się kiszoną kapustą mniej więcej w połowie XVII wieku, po tym jak pod panowaniem francuskich władców znalazły się niemieckie dotąd Alzacja(...)sposobu podania. Jak to zwykle bywa z potrawami z kiszonej kapusty, mogą być one mniej lub bardziej kwaśne. Wszystko zależy w pierwszym rzędzie od upodobań, a w drugim – od tego czy i na ile odciśniemy i namoczymy kapustę. Postępowanie z kapustą w naszym przepisie zakłada raczej wariant zrównoważony smakowo, ale jeśli wolicie inaczej – pomińcie kroki mające na celu
Kulinarna Pokusałyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy do bigosu). Żeberka wędzone i mięso wieprzowe zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy(...)mieć brązowy kolor i pachnieć wędzonką. Przez 3 dni bigos staropolski podgrzewamy przez ok. 30 minut od zagotowania. Oczywiście nikt nam nie zabroni już go jeść, ale… warto dać mu „dojrzeć”. Podajemy z pajdą świeżego pieczywa. „Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem, Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie, Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie, Zniknął, uleciał
mojewypiekiinietylkomną jest, że nie przepadam za jedzeniem z sieciowych fast foodów ale obok budki z kebabem czy hamburgerem ciężko jest mi przejść. Jednak rzadko w takich miejscach jadam dania rybne - jakoś nie przekonuje mnie zmielona ryba w sztucznej panierce a takie z reguły dostajemy w fast foodach. Dlatego też jakiś czas temu zrobiłam swojego pierwszego fish burgera - wyszedł(...)opiekacza (piekarnika) aby zrobiły się ciepłe i chrupiące. Grahamkę polewamy majonezem. Kładziemy na nią sałatę, kilka plastrów pomidora i ogórka, na to rybę. Rybę po wierzchu polewamy ketchupem. Przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego!!! Przepraszam za słabą jakość zdjęcia
sierotka maRysia w kuchniMowa o sorgo, które - według informacji podanej na opakowaniu - jest bogatym (13%) źródłem białka oraz zawiera mikroelementy: wapń i żelazo. Próbowałam je zmielić na sucho, ale mój blender nie dał rady :( Młynka do kawy nie chciało mi się myć ;) Zanim przystąpiłam do wyrabiania ciasta na chleb, namoczyłam (ok. 3 godzin) ziarna w ok. 150 ml przefiltrowanej wody. Składniki na keksówkę(...)wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni C. przez ok. 1,5 godziny do "suchego patyczka". Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Uwaga: Im dłużej będziemy czekać na drugie wyrośnięcie chleba, tym będzie bardziej kwaśny. Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika, że najlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin. Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego
Weekendy w domu i ogrodzie