aromatycznego sosu pomidorowego oraz sporej ilości sera, który po upieczeniu niesamowicie się ciągnie. Wbrew temu co sugerowałaby nazwa, korzeni tego dania nie powinno się szukać w Parmie. O miano ojczyzny parmigiany walczą ze sobą Sycylia, Calabria i Campania. Danie to zyskało ogromną popularność na całym świecie, przy okazji doczekując się niezliczonej liczby wariacji. Jedną(...)czas warto nieco poeksperymentować, aby podkręcić nieco smak potrawy. Do bułki tartej warto dodać chociażby ziół, orzechów lub nieco sera. Ta drobna zmiana może dać zaskakujące efekty. Co zrobić z bakłażana? Parmigiana nie jest jedynym daniem, jakie warto zrobić z bakłażana. To wyjątkowo smaczne warzywo idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Jest podstawą greckiej moussaki i bliskowschodniej pasty
okolicepalnika.plpomaga kontrolować wzrost, leczy uszkodzone komórki i reguluje nasz metabolizm. 7. Czosnek Grupa żywności: warzywa Czosnek jest niezbędnym składnikiem w kuchni ze względu na jego zdolność do urozmaicenia każdego dania, ale to warzywo jest również bardzo dobre dla zdrowia. Jest bogaty w składniki odżywcze, ponieważ pochłania minerały bezpośrednio z gleby. Czosnek okazuje się dużym źródłem witaminy(...)korzyści zdrowotne. Chipsy ziemniaczane i frytki to jedne z najbardziej lubianych przekąsek, ale mogą być wyjątkowo niezdrowe z powodu dużej ilości soli i oleju użytych do ich przygotowania. Z drugiej strony gotowanie lub gotowanie na parze ziemniaków jest jednym z najzdrowszych i najprostszych sposobów ich przyrządzania. Pozostawienie ich do ostygnięcia po ugotowaniu pozwala im tworzyć odporną skrobię, co czyni
ProstePesto.plbardzo istotna w przypadku osób, które decydują się na przejście na wegetarianizm i ograniczają się jedynie do nabiału i jajek. Warto sprawdzić dokładne tabele zawartości białka w danym pożywieniu. Tak np. w przypadku tej sałatki z jajkami warto przeliczyć ile zaserwujemy sobie białka w podstawowych produktach: jajka - 13% (13g/100g) - 2 jajka to ok. 14-15g białka(...)przeciśniętego czosnku, plus pieprz i sól robimy sos. Bierzemy sporą salaterkę i układamy nasze składniki: najpierw kładziemy połowę papryki, na to połowę brokuła, smarujemy sosem, posypujemy słonecznikiem i układamy drugą warstwę papryki, brokuła, na to połówki jajek, resztę sosu i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do lodówki aby się dobrze sałatka schłodziła (na godzinę do 2) i możemy konsumować. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieRyby są pyszne przygotowane na wiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 1 świeży stek z tuńczyka około 300 g sól, pieprz do smaku 2 łyżki(...)szatkujemy. Komosę mieszamy z warzywami i owocami, wlewamy sok z cytryny i jedną łyżeczkę octu balsamicznego. Stek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po dwie minuty z jednej i drugiej strony. Następne skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na 5 minut aby doszedł. Salsę nakładamy na talerz, na to pokrojony stek i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Podajemy od razu
Kulinarne Fantazje MarioliPolecam to danie na wielkanocny obiad. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy smak. Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów(...)schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 – 25 minut w 220 stopniach (po 10 minutach przewrócić na drugą stronę). Sos: Rozpuścić masło w niewielkim garnku, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu, następnie wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać
KuchniaWeDwoje.plZapiekane dania to dobry pomysł na obiad, czy kolacje! Myślę, że to również dobry pomysł na kolację dla gości- ponieważ można je wcześniej przygotować i w odpowiednim czasie włożyć do piekarnika i gorąca kolacja gotowa. SKŁADNIKI: 2 woreczki ugotowanego ryżu w vegecie duża pojedyncza pierś z kurczaka(około 500g) przyprawa gyros 2 łyżki masła klarowanego oliwa z oliwek(...)kroimy w cienkie paski, rozkładamy na ryżu, z majonezu, ketchupu i śmietany robimy sos, smarujemy ryż w naczyniu, rozkładamy zeszkloną na maśle cebulę i pomidorki koktajlowe, posypujemy serem, rozkładamy drugą część ryżu z kurczakiem, smarujemy sosem. posypujemy serem, pieczemy w zamkniętym naczyniu około 20 min. , następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 min. i gotowe
Kuchnia Beatymojej kuchni można znaleźć przepisy na dania proste i wyszukane, tradycyjne i nowe. Gotuję potrawy, które już znam i takie, które są dla mnie nowością a ich przepisy stanowią dla mnie inspirację. Wiele moich potraw powstało pod wpływem tego, co podpowiada życie. Znajdzie też potrawy przetestowane przez innych, którzy doskonale znają się na kuchniach regionalnych i na zdrowym jedzeniu(...)Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną, wyjątkowo zdrową zupę krem z pomidorów, której składniki zostały tak dobrane, żeby łącząc się ze sobą nie stanowiły tylko produktów, ale żeby dały to co najcenniejsze... zdrowie. Składniki: 600 g dojrzałych pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych na cząstki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej kawałeczek
Kuchnia u KrysiDługo się wzbraniałam przed zrobieniem leniwych. Zawsze wydawało mi się, że będzie to bardzo czasochłonne w przygotowaniu danie. W końcu złamałam się na kolejną już prośbę Królewicza. W dziwo nie zajęło mi to zbyt wiele czasu :) a leniwe wyszły znakomite. Palce lizać. Składniki na około 4 porcje: 160 g mąki ( szklanka i trochę(...)pokroić pod skosem na średniej wielkości kawałki. Jak na kopytka. Wrzucić na wrzącą wodę i zamieszać delikatnie od spodu drewnianą łyżką. Kluski wypłyną jak będą gotowe. Ja drugą partię jeszcze podgotowałam ok pół minuty dłóżej i wyszły miększe "puchate ". Wyjąć łyżką cedzakową prosto na talerz. Nie hartować. Polać roztopionym masłem. Posypać brązowym cukrem i cynamonem
Jemy PijemyGalantyna z kurczaka To prawda że jest to danie przy którym musimy wykazać się odrobiną kuchennej zręczności. Lecz gotowy efekt z pewnością jest tego wart. składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 250 g piersi z kurczaka 250 g surowego boczku 200 g wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju(...)farsz a następnie obwiązujemy całość nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo spiąć za pomocą wykałaczek) . Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju, kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprzwiem czy w Bułgarii faktycznie taki chleb występuje, ale to nie ma znaczenia :) Znaczenie ma to, że jest pyszny! Trochę coś jak chałka, ale nie tak słodki. Składniki da ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka 12 g drożdży instant Dodatkowo(...)dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrąg o średnicy 30-35 cm i grubości około 1 cm. Pierwszy placek dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem, znów smarujemy i tak cały czas, aż 4 płaty ciasta położymy. I oczywiście wierzch czwartego placka też smarujemy masłem. Teraz dzielimy przy pomocy ostrego noża na 16 kawałków
Marder&Marder Manufacturenajlepsze. Ale zauważyliście być może, że czasami z tych samych ziemniaków mogą wyjść lepsze i gorsze frytki. Powiem wam zatem jak zrobić te lepsze. Sekrety są dwa, jeden mniejszy, drugi większy. Mniejszy to taki, że frytek musi być idealna ilość. A co to znaczy idealna? No taka właśnie właściwa :) Nie za dużo, żeby miały miejsce dla siebie w garnku, żeby(...)prostu po wystudzeniu zlewamy olej do słoika i czeka on tam sobie na kolejne smażenie. Oczywiście nie można używać go w nieskończoność, ale kilka razy bez problemu się da. Zresztą moim zdaniem taki lekko (podkreślam: lekko) przechodzony olej daje frytkom fajny aromat. Olej podgrzewamy do temperatury 150 stopni i smażymy w nim frytki przez 7-8 minut. Przypominam: frytek
Marder&Marder ManufacturePotyczki Kulinarne Blogerów 2015 czas rozpocząć! O zasadach konkursu organizowanego przez sklep e-gustus.pl pisałam Wam w tym poście >klik< Teraz pora przedstawić swoje konkursowe danie. Większością głosów wygrała lista zakupów, gdzie głównym składnikiem była wołowina. Przyznam się, że długo myślałam co przygotować, żeby wykorzystać jak najwięcej(...)aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek. Warzywa przesmarować
Codzienna kuchnia niecodziennatajemnicy, że łatwiej się go piecze w formie prostokątnej 20x30 cm, piecze się równomiernie. Piekłam też w tortownicy, jednak musiałam wtedy wydłużyć czas pieczenia i sprawdzać patyczkiem, czy już :) Da się dobrze upiec i w tortownicy, ale jeśli nie czujesz się pewnie w dziedzinie pieczenia, upiecz w formie prostokątnej, daję słowo, że bez problemu Ci wyjdzie. Każdy czerwony wyraz(...)wrzuciłam czekoladę połamaną na kosteczki. Po chwili wymieszałam masło z rozpuszczoną czekoladą i odstawiłam do wystygnięcia. W jednej miseczce wymieszałam kakao, śmietanę, mleko i wystudzoną kawę. Odstawiłam. Do drugiej miseczki przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i sodę. No i teraz do dużej miski wbiłam jajka, wsypałam szczyptę soli i miksowałam do czasy aż jajka nabrały puszystości, następnie partiami wsypywałam
Blondynka Gotujeciasto będzie szersze). Układamy wzdłuż 6 namoczonych herbatników, na które wykładamy część masy i równo ją rozsmarowujemy. Aby struktura ciasta była stabilna kolejną warstwę rozpoczynamy od połówki herbatnika (kończymy druga połówką). Ponownie kładziemy masę. Kolejną warstwę zaczynamy od całego herbatnika. I tak do wyczerpania herbatników i masy z tym, że ostatnią warstwę będą stanowić herbatniki (wyjdzie 7 warstw(...)masła. Dalej postępujemy, jak w przepisie. Torcik migdałowo pistacjowy z powodzeniem nada się na różne okazje, czy uroczystości rodzinne. Wybór smaku i dodatków zależy od upodobań. Można zamiast migdałów dać zmielone orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu
mojewypiekiinietylkoczasu to nic złego.Jak juz niezdrowo,to na całego.Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel,chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie,ale tak pyszny,ze od torciku nie da się oderwac.Kto raz skosztował kremu russel,wie doskonale,że to najsmaczniejszy y kremów.Na pewno nie skończycie na jednym kawałku.Kupna beza nie jest tak mieciutka jak upieczona w domu(...)końcu kroplami dodawać sok z cytryny i wmieszać otartą skórke cytrynowa oraz rum lub wódke.Dodatek alkoholu bardzo podniesie smak kremuna jeden spód bezowy wyłożyć połowę masy,przykryć drugim spodem i wyłożyć następną porcję masy.Przykryć ostatnim spodem i przyozdobic według uznaniazostawiłam kilka lyżek kremu i wysmarowałam również bok dookoła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 3 łyżeczek kurkumy, 3 łyżeczek przyprawy garam masala, 10 suszonych listków curry, oliwy, 70 gram masła, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od naszykowania poszczególnych składników, które trzeba w dość szybkim tempie umieszczać na patelni. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekałem. połowę czerwonej i połowę zielonej papryczki(...)łyżki oliwy, do której dodałem 30 gram masła. Po rozpuszczeniu masła ułożyłem na patelni filety z ud kurcząc przyprawioną stroną do dołu i przyprawiłem solą i pieprzem z drugiej strony. Smażyłem mięso na średnim ogniu na złoty kolor. Kiedy mięso się zarumieniło zdjąłem je z patelni. Na ten sam tłuszcz dodałem cebulę i czosnek, które smażyłem około pół minuty
Wyprawy kulinarneBavette - część brzuszna ćwierci tuszy wołowej, odcięta od rostbefu. Pochodzi z części lędźwiowo-brzusznej. Stanowi część łaty wołowej o czerwonej barwie. Mięso jest sprężyste i
królestwo garówMyślałam o jakimś wyrazistym smaku i do tego przepisu wykorzystałam dwa rodzaje musztard. Obie idealnie się uzupełniają. Smak i te cudowne kuleczki ( oczywiście wiadomo - gorczyca ). Wyszło
Smaki EwyCo powiecie na śniadanie w amerykańskim stylu? Pyszne, puszyste naleśniki w towarzystwie apetycznych dodatków to zdecydowanie najlepsza recepta na udany poranek. Więc jeśli tylko macie chwilę
peanutbuttermonsterDzisiaj bardzo prosty i naprawdę szybki sposób na kurczaka nieco inaczej niż tradycyjnie. Nasza propozycja to szaszłyczki z kurczaka i ananasa najpierw delikatnie podsmażane, a
Kolizje Smakówtutaj sól nie była potrzebna. Bez wątpienia ten tydzień był pyszny i kolorowy mimo tego, że dania robiłem bez soli, mam nadzieję, że dla Elżbiety i jej projektu będzie to przydatne. Papryka faszerowana orzechami, to mój hit z tego tygodnia, szukając podobnych dań, nie natknąłem się na wersję na słodko, gdzie orzechy naprawdę grają główną rolę, zawsze(...)białą część. Dobrze, to już mamy idźmy dalej. Po pierwsze i pół, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wsyp kuskus, podpiecz go, aż poczujesz fantastyczny zapach w kuchni. Po drugie wsyp kuskus do rondla, wlej wody 1 cm powyżej kuskusu i gotuj ok. 10 minut, czasami mieszając, następnie przelej go przez durszlak. Po drugie
RafalCookfino ad ottenere un composto denso e bianco. A questo punto aggiungete i tuorli, poi la farina setacciata con il cacao. Mescolate delicatamente il tutto. Fo derate con carta da forno una teglia rettangolare di 30x40 cm e versate l'impasto. Infornate la torta in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 10 minuti. Una volta cotta, lasciate(...)wykrawamy k ó ł ka o średnicy 8 cm. **** Dall'impasto ricavate dei cerchi di 8 cm di diametro. Torciki przekładamy przygotowanym kremem. Układamy jeden na drugi, tworząc 3 warstwy. Wierzch torcików dekorujemy kremem chantilly, oprószamy gorzk ą czekolad ą. Przed podaniem torciki schładzamy w lod ó wce. **** Distribuite la crema chantilly su due dischi
La grande e la piccola cuocakwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu Masa orzechowa: - 400 g wyłuskanych orzechów (dałam różne – włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka w proszku - 2 łyżeczki kakao - aromat rumowy (opcjonalnie) Polewa(...)wystudzony miód – ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Po wymieszaniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki (lub w jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, dosyć cienko rozwałkowujemy i wykrawamy foremką kółka. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkomiska) miksujemy jajka z cukrem. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy(...)kroimy roladę na równe krążki (szerokość ok. 4 cm) i od razu układamy na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z drugi kawałkiem ciasta. Trak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 190°C - 200°C. Przed pieczeniem wierzch roladek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na 2 poziomie
Moniki Smakołykiswojego apetytu na takie zawijaski - proszę, niech napisze jak to zrobić. Zawijaski czosnkowe. Ponieważ nie wszyscy lubią z czosnkiem zrobiłam podwójną porcję ciasta i jedną zawinęłam z czosnkiem a drugą z cebulką smażoną i tymiankiem. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj lub na FB Ja przepis trochę wzbogaciłam o ziarna i otręby nie licząc farszu. Zawijaski cebulowe(...)godzinę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Masło roztop w garnuszku, przestudź. Do letniego masła wrzuć czosnek i dodaj trochę soli. Odstaw by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować. Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko na kształt prostokąta i posmaruj masłem z czosnkiem. Złóż je w pół i pokrój w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna). Jeśli wolisz
Gotuj Sam!Witajcie:) ostatnio Monika założyła grupę Intergalaktyczne gotowanie . Jest to bardzo fajne bo w tym samym czasie w naszych domach powstają pyszne te same dania, chociaż wszystkie mieszkamy daleko od siebie to jednak przez takie gotowanie coś nas łączy, jesteśmy tak jak by razem :) W ten weekend pieczemy mięsa dowolne ale z dodatkiem cynamonu i miodu(...)rękawa do pieczenia, cebulę obieramy i kroimy w ósemki.Przekładamy do mięsa razem z gałązkami rozmarynu i tymianku, zawiązujemy dobrze końce worka i odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso z rękawem przekładamy do blaszki lub brytfanki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 2 godzin co najmniej. Po włożeniu widelca mięso musi być miękkie. Powiem Wam że moja
Sama słodycz i szczypta chiliktórych trudno dotrzeć przeciętnemu, zwykłemu człowiekowi. Coraz więcej ludzi może urzeczywistniać i urzeczywistnia marzenia o dalekich wyprawach, w egzotyczne zakątki globu. Obecność zaś przedstawicieli odmiennej kultury czy rasy w danym rejonie już zupełnie nie dziwi miejscowych. Niewiele jest bowiem miejsc, do których za pośrednictwem telewizji czy internetu nie dociera wiedza o pozostałych zakątkach ziemi. Czy sprawia to, że ludzie przestają(...)wahania kupiła bilet. I tak, pewnego dnia wylądowała w Kenii. Świat, który odkryła na miejscu z jednej strony stanowił ucieleśnienie jej wyobrażeń, tych pozytywnych przekonań o wymarzonym miejscu, z drugiej zaś stanowił całkowite zderzenie z jej delikatnością, brakiem życiowego doświadczenia i dość mocno wywierał negatywny wpływ na jej osobę. Kenia okazała się zarówno miejscem wspaniałym, pełnym ludzi przyjaznych, służących
Krzywa Prostasmażonych na maśle borowików z orzechami laskowymi tworzy fantastyczną całość. Tworzy danie, któremu nikt się nie oprze i które każdy będzie zajadał ze smakiem! Danie smakuje obłędnie! Smaki fantastycznie się komponują, przegryzają i uzupełniają! Każdy kęs jest początkiem kolejnego! Taka tarta ptysiowa jest fantastycznym pomysłem na przyjęcie! Jest wygodna do podania, pyszna(...)wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy „gniazdka” na blachę wyłożoną papierem. Wyciskamy jedno gniazdo obok drugiego, tak by się łączyły i tworzyły okrągłą tartę. Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C. FARSZ: Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, posypujemy szczyptą cukru
Ostra na Słodkopowtórka przepisów. Ale jak tylko mam „wolną rękę” to już coś nowego wymyślam. Tym razem był to obiad dla dwóch osób, czyli dla mojego męża i dla mnie. Oczywiście danie musiało być i smaczne i musiało przyciągnąć wzrok. A co... ? My też jemy tak ładnie i tak elegancko.... J Dzisiaj mam dla Was wspaniały przepis(...)kostkę cebulę. Po chwili dodałam tymianek. Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki konfitury. Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował. Na drugiej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Na gorącą patelnię wkładałam odsączone z marynaty polędwiczki. Smażyłam krótko z obu stron, na rumiano. Moje polędwiczki udekorowałam gałązkami rozmarynu. Przez
Kuchnia u Krysidruga część chwali się, że po powrocie z pracy panowie mężowie gotują, piorą, sprzątają, robią zakupy, bawią się z dziećmi, kąpią je, kładą do snu... I tej drugiej grupie akurat nie wierzę... No przykro mi, ale nie wierzę... a grupa deklarujących taki stan rzeczy była dość pokaźna... I tak sobie od razu pomyślałam jak mój mąż mi pomaga(...)gdzieś musiałam tę moją dzisiejszą refleksję wygłosić ;-) Padło na Was, bo przecież jemu nie powiem, że wiem... ;-) A za cierpliwość podczas czytania mam dla Was przepis na danie sezonowe - taki mój pomysł na makaron z bobem. Makaron domowy, gryczany, mam nadzieję, że lubicie... Chwilę z tym schodzi, ale warto... ;-) SKŁADNIKI Makaron: 2 szklanki mąki gryczanej
Czary - gary w kuchnimigdałowym (tak wiem, nie jestem całkiem normalna ; ). Nie zawsze jednak było to możliwe – gdy odwiedzałam kawiarnię obok domu to nie było to problemem, ale wożenie ze sobą mleka na drugi koniec miasta wydawało mi się (na szczęście) absurdalne. Zaczęłam więc szukać, namawiać i próbować. Z czasem nie tylko okrywałam coraz to nowsze kawiarnie, ale też mleko te zaczęło być dostępne(...)świeżo mielonej kawy. Do tej pory myślałam, że zapachy wyczuwalne z ulicy są tylko możliwe w przypadku kebaba i innych fast foodów, jak się jednak okazało – także dobrą kawę da się wyczuć. Cophi na Hożej, jak to określiła moja znajoma, podchodzi do kawy bardzo na serio. To super małe miejsce jest przy okazji super przytulne. Miejsca jest mało, bo zaledwie
Fill The Bowlłyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier do smaku (dałam ok 50 g dodatkowo: kasza manna, cukier puder do posypania opcjonalnie Mąkę i cukier wymieszaj dokładnie, dodaj masło pokrojone w kostkę, otartą skórkę z cytryny. Zagnieć , następnie dodaj żółtka(...)rozwałkować, możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach a potem docisnąć, albo odrywać mniejsze kawałki i wylepić dno. Posyp delikatnie kaszą manną. Wchłonie namiar wilgoci. Na jabłka zetrzyj drugą część ciasta. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, aż wierzch zrobi się złoty. Podałam na PORCELANIE BOGUCICE Smacznego
Z Kuchni Do KuchniCoś sezonowego i coś pysznego! O jeeeee, ogóry! :) Jakoś tak nie przepadam za kiszonymi, ale za małosolne to bym dał rękę sobie uciąć. Nooo, może nie całą, tak do łokcia :) Pewnie każdy potrafi zrobić małosolne, ale pomyślałem, że i tak zamieszczę tutaj ten przepis, tak w hołdzie ogórowi małosolnemu :) A pracy nie ma w tym żadnej, chyba najbardziej pracochłonna rzecz(...)nasypujemy solidne dwie łyżki soli . Mieszamy i wrzucamy ogórki . Dobrze żeby nie za dużo ogórków było, tzn. żeby trochę przestrzeni miały, żeby nie były tak niemiłosiernie ściśnięte jeden obok drugiego. I dodajemy składniki, z którymi można nieco eksperymentować. Ja mam swój stały skład: kilka ząbków czosnku, dużo kopru, liść chrzanu, korzeń chrzanu, liść laurowy, ziele angielskie . A spotykałem się też
Marder&Marder Manufacturediecie, niech ucieka! ;) Danie to na pewno nie spodoba się liczącym kalorie, ale to jeden z fajniejszych wariantów na wykorzystanie mięsa mielonego. Na Bałkanach mają coś do tego typu przepisów. Ten przyrządza się bardzo podobnie (równie łatwo), jak chorwackie Ćevapčići , co dziwić nikogo nie powinno. ;) dla trzech osób: pół kilo mieszanego mięsa mielonego 4 ząbki(...)centymetrów, po czym przekładamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy kilka minut. Gdy jedna ze stron już się zrumieni, przekładamy kotlet na talerz lub pokrywkę i odwracamy na drugą stronę, uważając, by wszystko się nie rozpadło i smażymy około 5, do 8 minut na średnim ogniu. Cały placuch, ułożony na dużym talerzu, serwujemy na stół tak, by każdy mógł
Kuchenna Kontrrewolucyauchem) oraz w poprzek wzdłuż linii którą tworzą łuski. Następnie nacinamy rybę wzdłuż grzbietu i odcinamy górny filet prowadząc nóż przy ościach ryby. Tak samo postępujemy z drugiej strony karpia. W filecie zostaną malutkie ości ale nie trzeba je usuwać ponieważ ryba będzie w zalewie octowej, która rozpuści ości. Dolną część mięsa możemy również odciąć od ości, ale wtedy(...)mięsa, następnie zmielić cebulę a na koniec odciśniętą bułkę. Do zmielonych składników dodać jajka, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli mięso jest zbyt luźne i nie da się z niego lepić kulek można dodać 2 - 3 łyżki bułki tartej i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki a następnie obtoczyć je w tartej bułce. Kulki
Mama Gotujejest dobra okazja do świętowania? Z tej okazji postanowiłyśmy zrobić Naszą drugą rozdawajkę. W związku z tym, że Nasza pierwsza rozdawajka nie została rozstrzygnięta, w drugiej postanowiłyśmy rozdać od razu 2 zestawy produktów. Tak jak już pisałyśmy przy pierwszym rozdaniu udało Nam się przygarnąć ostatnio trochę nagród, między innymi różne przyprawy i postanowiłyśmy(...)godziny 23.59. Jedna osoba może wpisać tylko jeden komentarz z ulubioną potrawą, jeśli wpisów od jednej osoby lub wybranych potraw będzie więcej, weźmiemy pod uwagę pierwszy wpis danej osoby. Komentarze anonimowe, a niepodpisane nie będą brane pod uwagę. Kto zgarnie nagrodę: Każda z Nas wybierze spośród Waszych komentarzy swój ulubiony przepis. Jeśli więcej niż jedna osoba poda
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyć takie wypieczone jak moje ( pomyliłam temperaturę piecyka). Mimo zbyt dużego wypieczenia bułeczki i tak były pyszne i upiekę je jeszcze nie raz. Zrobiłam z podwójnej porcji. Drożdży dałam 1 i 1/2 łyżeczki. Warto upiec 2x więcej - porcja jest bardzo mała - i część ewentualnie zamrozić. Mnie się zamrozić nie udało - bułki zostały zjedzone za szybko(...)Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po 6 w rzędzie, blisko siebie, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok 30 min - powinny 2x urosnąć i przylegać jedna do drugiej. przed pieczeniem można posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 220 ° C przez 15-18 minut lub do czasu aż lekko się zrumienią. Przełożyć na kratkę do studzenia
Stare Gary