drugie danie - 14640 przepisów (strona:596/976)

Ryż z Kurczakiem i Warzywami 96

SKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię - pół łyżeczki curry - pół łyżeczki kurkumy - 5-6

Dziś Ja gotuje
Ryż z Kurczakiem i Warzywami 121

SKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię - pół łyżeczki curry - pół łyżeczki kurkumy - 5-6

Dziś Ja gotuje
Szarlotkowe muffinki ze słonecznikową kruszonką-pyszne i wilgotne 257

Witam Kochani tego ciepłego jesiennego dnia :) Złota polska jesień sobie o nas przypomniała i nadrabia zaległości racząc nas słoneczkiem od rana. Z tej okazji mam dla

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ryż z kurczakiem i warzywami 96

SKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6

Dziś Ja gotuje
Spaghetti z Papryką i Pieczarkami 128

Składniki: - 400g makaronu Spaghetti - 350g mięsa mielonego wieprzowego - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 2 duże papryki - jedna puszka pomidorów krojonych - 350g pieczarek - 110g koncentratu pomidorowego

Dziś Ja gotuje
Prawdziwa lasagna z sosem bolońskim i beszamelem 154

Lasagna z sosem bolońskim i beszamelem czyli najbardziej klasyczna jej wersja. Sama lasagna to po prostu specyficzny rodzaj makaronu – prostokątne duże płaty, które przekłada się

Pociąg Do Kuchni
Hamburger wołowy 150

Hamburger wołowy z rozpływającym się serem. Szybki obiad lub kolacja. Zdrowy, domowy, pożywny fast-food Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4

KuchniaWeDwoje.pl
Deser jabłkowy na kruchych ciastkach z mleczkiem kokosowym 123

Deser bez pieczenia z jabłkami na kruchych ciastkach polany mleczkiem kokosowym  Łatwy deserek bez pieczenia, mało składników a wszystko razem tworzy przepyszną całość. Aromat jabłek

Mój pomysł na
wątróbki z jabłkami 100

       Wątróbki z jabłkami smażonymi na maśle Składniki  Przepis dla czterech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 3 duże twarde jabłka

Miód i pieprz
Piersi kaczki w warzywach z pieczonymi ziemniakami 177

Dzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1

Kuchenne Wariacje
Tradycyjne kotlety de volaille 311

4 filety z piersi kurczaka100 g masła2 jajka150 g tartej bułkisólolej do smażeniaWśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych

Świat Domowej Kuchni
SAŁATKA WIELOWARZYWNA Z JABŁKIEM 159

Sałatka WIELOWARZYWNA lub jak kto woli jarzynowa  domowej roboty  to najprostsze i najsmaczniejsze danie , które możemy przygotować dla naszych gości lub dzieci.Dziś przepis z użyciem jabłuszka.Troszke się różni od tej zwykłej jarzynowej kilkoma składnikami , ale w smaku jest tak samo pyszna jak ta klasyczna.Zapraszam. 1 duży seler lub rzepy 4 ugotowane ziemniaki(...)lekko solą i pieprzem. 4.Przygotować sos : wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą , polać sałatkę , dobrze wszystko razem przemieszać, przybrać według gustu i wstawić do lodówki .Najlepsza jest na drugi dzień.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bratkartofle , stare, proste, regionalne. 131

chętnie sięgamy po stare sprawdzone, nasze rodzime przepisy. 😊 Fajnie jak ktoś wie jakie danie potrzebuje, gorzej gdy ktoś opisuje swoje doznania i   przeżycia z tym związane, a nie pamięta składu, o nazwie nie wspomnę. Jednak i to się da pokonać, potrzeba tylko więcej czasu. Bratkartofle, trochę spolszczona nazwa niemieckiej potrawy   bratkartoffeln czyli(...)słabo się podpiekają. Dlatego radzę zdjąć z patelni cebulkę, pozostawiając tłuszcz, podsmażyć ziemniaki z jednej strony. Doprawiamy solę i czarnym pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.  Po obróceniu  na drugą stronę, dodajemy  cebulą i podsmażamy. Nie trzeba gotować specjalnie ziemniaków, można ugotować więcej dzień wcześniej  na obiad,  a przed podaniem tylko obsmażyć.  Aromatyczne, chrupiące

Dieta moja pasja
Naleśniki z serem zapiekane z sosem waniliowym 245

waniliowy: 3 żółtka, 4 łyżki cukru,  ziarenka z 1 laski wanilii, 250 ml śmietany kremówki. Dodatkowo: cukier puder do posypania. Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym to idealne danie, które można zaserwować zarówno na śniadanie jak i na obiad. Po upieczeniu naleśniki są i mięciutkie i wilgotne. Po prostu rozpływają się w ustach :) Zaczynamy od smażenia(...)ściśle przylegały do siebie. Ze składników na sos waniliowy przygotować masę do zalania naleśników. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W drugim naczyniu ubić śmietankę przez około 1 minutę, tylko do momentu, aż się spuszy (nie ubijać na sztywno!). Do masy jajecznej dodać ziarenka z wanilii i ubitą śmietankę. Delikatnie zamieszać i połączyć wszystkie składniki

Świat Domowej Kuchni
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM 248

Wystarczy tylko pokroić na drobne plastry i może śmiało zastąpić wędliny. Do zrobienia pieczeni zainspirowała mnie moja mama. Zwłaszcza kiedy mi powiedziała, że przepis jest szybki i prosty,a danie wygląda naprawdę nieźle. Więc zabrałam się do roboty. Teraz w okresie Wielkanocy w sam raz wpasuje się w świąteczne menu… SKŁADNIKI : mięso mielone – pół kilo(...)niego śmietanę i posiekany lub zmielony czosnek – 2 ząbki. Połowę mięsa ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego. Ułożyć szpinak. Obrać jajka i położyć na szpinaku w rzędzie. Całość przykryć drugą warstwą mięsa. Piekarnik nagrzać do 200 º i nastawić na grzanie góra i dół. Piec 50 – 60 minut. Moją pieczeń serwowałam na obiad ze słodkimi ziemniakami. Wystarczyło 2 ziemniaki pokroić

kuchniabellissima.wordpress.com
“Przepisy na szczęście” – recenzja 144

Jeśli kochacie “ Qmam kaszę ”, czyli pierwszą książkę Mai Sobczak, to w księgarniach jest jej druga część. Tak jak pierwsza książka była jesienna z przepisami na jarskie, zdrowe kasze z owocami i warzywami, tak “Przepisy na szczęście” są letnie z gotowaniem na ognisku, czereśniami i kwiatami bzu na okładce. Obie łączy niezwykły, magiczny klimat, który wprowadza do kuchni Maia Sobczak(...)nasze zmysły, dając nam szczęście i zdrowie, bez którego nie można być w pełni szczęśliwym. Cała ta książka to też wspomnienia o smaku. Smaku placków babci i egzotycznych dań warzywnych jedzonych na wakacjach na Bali czy w Indiach, oraz smaków lata wspomnianych teraz, kiedy czytamy tę książkę na przednówku. Smaku dobrego jedzenia. Dobre jedzenie odżywia nas i robi

Ugotowane pozamiatane
Warzywny gulasz z wędzonym tofu 140

życiu bywa, zebrałam same ochy i achy. Nie wiem, czy tylko tak u mnie w domu bywa, ale bardzo często tak jest, że gdy kombinuję i obmyślam super danie przez tydzień, to słyszę, że dobre, a jak robię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest(...)wielkości (max 3 cm kawałki) Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto pokrojone w kostkę tofu (5-8 minut) a pod sam koniec dorzuć nerkowce. Na drugiej rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzyć wszystkie warzywa, smaż je 3 minuty mieszając od czasu do czasu, po czym dodaj przyprawy, a po kolejnych 5 minutach dodaj mleko kokosowe/sojowe

greenscarf
Ryba inspirowana orientem 150

wkąłdamy do piekarnika na drugą półkę od góry. Ważne, aby pod kratkę włożyć blaszkę, ponieważ z ryby może ściekać marynata. Pieczemy przez 5 min z jednej i drugiej strony. Po tym czasie włączamy funkcję grilla na 2 min. Aby stała się chrupiąca od zewnątrz. Na tym etapie nie zostawiamy ryby "samej", bo może bardzo łatwo sie przypalić, Wyciągamy(...)sezamowy - bardzo krótko przesmażamy, można dodać ziarenek sezamu, ale nie jest to konieczne. Przesmażenie makaronu spowoduje, że nie będzie on suchy, ani nie będzie się plątał. Składamy danie - na makaron wykładamy warzywka, na wszystkim układamy rybę. Można posypać kolendrą, ziarnami sezamu lub posiekaną ostra papryczką. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Kolorowa sałatka z cukinii 136

Wtedy właśnie sięgam do spiżarni po różne, kolorowe sałatki. Otwieram słoik a tam smaki, zapachy i kolory lata. Sałatka z cukinii jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Pasuje do wielu dań obiadowych, ale również jako dodatek do kanapek. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania(...)dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie myjemy i wyparzamy słoiki i pokrywki. Pokrywki wycieramy do sucha. Warzywa odsączamy z soku, przekładamy do drugiej miski . Dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy zalewę do warzyw i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły

Wędrówki po kuchni
Oliwa z oliwek - co powinniśmy o niej wiedzieć 218

ręce ekspertów i wziąć udział w degustacji oliwy bądź warsztatach kulinarnych. Takie szkolenia prowadzi np. Marco Ghia , szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, gdzie oliwa króluje niepodzielnie. Po drugie, zawsze czytajcie etykietę. Na etykiecie musi widnieć nazwa marki, producenta i/lub dystrybutora, informacja dotycząca procesu produkcji, pochodzenia oliwek i miejsca produkcji, a także krótka charakterystyka produktu. Wymagana prawem jest(...)smakowo-zapachowych, o czym wyrokują specjalnie w tym celu wyszkoleni testerzy, klasyfikując świeżo wytłoczoną oliwę jako extra vergine. Charakterystyczną cechą dobrej extra vergine jest bardzo intensywny smak wyróżniający daną odmianę oliwek i jednocześnie wskazujący na wczesny okres ich zbioru. Taka oliwa ma przyjemny, zdecydowany zapach gaju oliwnego, świeżo skoszonej trawy, zielonego pomidora, a nawet migdała. Pozostawia uczucie silnego drapania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biała kiełbasa w plecionce z ciasta 129

danie, które nie dość, że jest pyszne to pięknie się prezentuje na stole. Miła odmiana od kiełbasy dodawanej do żurku czy zwyczajnie gotowanej. Możecie przygotować kilka kiełbas w jednej wielkiej plecionce czy wieńcu lub każdą osobno. Efektowna propozycja na Wielkanoc. Składniki: 4 białe kiełbasy  500g mąki pszennej  250g jogurtu  250g masła  szczypta(...)kiełbasy. Następnie układamy paski ciasta tworząc plecionkę. Gotową plecionkę dociskamy do ciasta, odcinamy odstające paski. Układamy pionowe paski ciasta, następnie układamy na nich poziome paski. Układając poziome podnosimy, co drugi pionowy pasek. Jest to bardzo łatwe, a prezentuje się niesamowicie efektownie. Ciasto smarujemy mlekiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 190*C na 12-15 minut

Gotowanie i blogowanie
Sernik krakowski 186

kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków i przez noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie o wym. 39cm x 30 cm). Najwygodniej jest robić to układając rozpłaszczoną porcję ciasta między dwa arkusze papieru do pieczenia(...)budynie w proszku – dodajemy do masy serowej. Miksujemy ponownie „żyrafą”, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodajemy namoczone, odsączone z wody i oprószone mąką rodzynki lub suszoną żurawinę (ja dałam ¾ żurawiny i ¼ rodzynków) – mieszamy i przelewamy do blaszki na upieczony spód półkruchy. Blaszka będzie pełna, aż po „szczyt”, ale nie musimy się obawiać. Ciasto „nie wykipi” , bo nie wyrośnie

mojewypiekiinietylko
Świąteczne ciasteczka cz. I - Cranberry Noël 155

stwierdził co następuje: "Wyglądają jak lody waniliowe... Pachną jak lody waniliowe... Żeby były dobre, trzeba je włożyć do lodówki... Dziwne ciasteczka..." :D Największym nawet dziwakom trzeba jednak dać szansę, zatem spróbował i... się zakochał. Chyba jestem zazdrosna :] Cranberry Noë l 225g miękkiego masła 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja wlałam cały flakonik(...)minut. Część ciasteczek piekłam na blasze, a część w foremce do ciasta postawionej na kratce i okazało się, że te pierwsze troszkę za mocno przypiekły się na spodzie, drugie natomiast były idealne. Ot, taka konkluzja i podpowiedź na koniec. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór

Przepysznik - BLW i nie tylko
JAGODOWA ZUPA NIC 208

słyszał, jadalne kasztany są trudno dostępne, a migdały - zbyt drogie. Czasy jak widać się zmieniają, także i w kuchni. Może i jadano bardziej tłusto, ale królowały kasze wszelakie, pierogi, dania mączne, a przede wszystkim to, co pole oferowało w sezonie. Dziś tego brakuje.     "Zupa nic" to wielkie coś! Nigdy nie jadłam czegoś równie dobrego biorąc pod uwagę(...)dodając cynamon i cukier puder. W garnku zagotowuję mleko uważając, by nie wykipiało. Kiedy zawrze, zmniejszam ogień i na powierzchni układam po łyżce ubitych białek. Po minucie przewracam na drugą stronę i po kolejnej minucie wyjmuję z garnka, układam na talerzu. Postępuję tak do wyczerpania piany z białek. Do pozostałego, gotującego się mleka wsypuję umyte, przebrane i pozbawione ogonków

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE W NOWEJ ODSŁONIE 205

Popularne u nas kotlety mielone, zyskały nowy letni smak. Mała zmiana przypraw i pyszne danie gotowe. Takie mielone świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe, ale idealne są również na zimno - do kanapek. Składniki na ok.10 sztuk: - 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie samodzielnie mielona łopatka z minimalną ilością karkówki) lub dowolnego(...)odkładamy na talerz. Mnie z podanych składników wyszło 10 klopsów. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i smażymy nasze mielone, po kilku minutach mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej. W trakcie smażenia przewracamy mięso kilka razy. Ja smażę zwykle ok.15 minut. Nasze mielone podałam z upróżoną na oleju kokosowym i maśle klarowanym cebulą. Pychotka ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 388

Witajcie, Kochani! W pierwszych słowach jeszcze raz dziękuję za Wasze wsparcie, a w drugich donoszę, że pracuje mi się dobrze i mam nadzieję, że będzie coraz lepiej. Jestem niezmiernie szczęśliwa, że mogę wychodzić do pracy i wracać z pracy, nie mieć na nic czasu i chociaż zmęczona, obolała, czasem nawet bez uśmiechu, to jednak przepełnia mnie przekonanie(...)świątki, piątki ani niedziele.                     Dziś podzielę się z Wami fantastycznym daniem - tortilkami ziemniaczanymi z boczkiem, pieczonymi w formie do muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników

Kuchnia Prezydentowej
Otrębowy omlet z jabłkami 133

piorunujące wrażenie, wyszłam z kina wstrząśnięta i poruszona, nie należę do osób łatwo się wzruszających i płaczących na filmach, zwłaszcza publicznie, jednak w przypadku tego filmu nie da się zareagować inaczej, łzy lały mi się strumieniami.. z całego serca polecam Wam ten film, których choć po części przybliżyła tragedię tamtych dni. *** Nie wiedziałam czy dodawać przepis(...)omlet smażymy na DUŻEJ, rozgrzanej, teflonowej patelni (na której rozpuściliśmy 0,5 łyżeczki masła) smażymy na małym ogniu i kiedy omlet zacznie się ścinać staramy się go przewrócić na drugą stronę jabłko obieramy i kroimy w kostkę smażymy z niewielką ilością wody, 1 łyżką miodu i 1 łyżeczką cynamonu, aż zmiękną, a woda, miód i sok z jabłek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Okoń morski z pomidorkami i białym winem 156

pyszne, aromatyczne danie z ryby. Myślę, że w ten sposób można przygotować także filety pstrąga, czy łososia. Podczas przygotowania na patelni powstaje pyszny, aromatyczny sos - który można zbierać z talerza kawałkiem świeżej ciabatty. Składniki: 4 filety okonia morskiego (lub innej ryby) płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku(...)usmażyć rybę. Zdejmujemy z patelni czosnek. Układamy filety na patelni skórką do dołu. Smażymy tak rybę przez 5-7 minut w zależności od grubości fileta. Przekładamy rybę na drugą stronę, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilkę smażymy. Skrapiamy całość sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym koperkiem, a po chwili dodajemy białe wino - skórka ryby nie powinna być

Kulinarne Inspiracje
Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem 142

kolejne urządzenie - tym razem parowar, więc przyszedł czas na eksperymenty. Na pierwszy ogień (a właściwie na pierwszą parę) poszedł łosoś, bo to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Czas przygotowania to raptem 10 minut i 15 minut parowania. Składniki (proporcje na dwie osoby) 400 g filetów z łososia skórka z 1/4 kiszonej cytryny ( link  do  przepisu(...)małe kawałki skórki z kiszonej cytryny (lub 2 plasterki świeżej cytryny) - znowu 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli Całość zawijamy w folię i w ten sam sposób przygotowujemy drugą połówkę filetu Parujemy około 15 minut. Po podaniu wyjmujemy plastry cebuli i posypujemy filet szczypiorkiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krewetki w gorącej oliwie z chilli 350

Każdy kto lubi barcelońskie gambas in oil albo andaluzyjskie gambas pili pili doceni to danie. A kto nie zna ten pewnie też polubi. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 16 dużych krewetek 5 dużych ząbków czosnku 2 łyżki masła garść świeżej kolendry ok. 6 papryczek suszonych papryczek pili pili ok. 4 cm świeżej czerwonej papryczki chilli(...)razu dorzucamy krewetki uważając przy tym by czosnek się nie zrumienił. Zawartość patelni posypujemy papryką pimenton – ostrą i łagodną oraz kuminem. Po 2 minutach przekręcamy krewetki na drugą stronę. Smażymy kolejne 2 minuty na dużym ogniu. Zdejmujemy krewetki wraz z oliwą do gorącego naczynia wyjętego z piekarnika. Dodajemy masło, które szybko się rozpuści. Całość posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą

OstryKęs
Pieczona cukinia z pomidorami i brzoskwinią 151

niecierpliwych,bo ta pyszna pieczona jarzynka robi sie wlasciwie sama.Dodatek slodkiej brzoskwni w niebywaly sposob podnosi jej smakowitosc i czyni danie bardziej egzotycznym.Brzoskwinia przelamuje smak do jakiego przywyklismy w tradycyjnej kuchni.Wysmienita do wszystkich dan miesnych i rybnych.Dla wegetarian smaczny dodatek do makaronu,ryzu lub kaszy.Skladniki na 4 porcje:2 male zielone cukinie1 mala zolta cukinia2(...)koncu mocno skropic oliwa.Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut.Cukinia powinna pozostac al dente.Przed podaniem posypac swiezo startym parmezanem.Jarzynki mozna przygotowac od razu wiecej i zuzyc na drugi dzien.Resztki przelozyc do garnuszka dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego i 3-4 lyzki wody lub bulionu oraz spora szczypte cukru.Podrzewac pod przykryciem.Swietne do makaronu lub ryzu albo kaszy.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!