jarmużem. Zanim się zorientowałam połowę zeżarły włochate gąsienice. A teraz o pysznej rybce którą dziś jedliśmy. Od kiedy mamusia ma dietę, my też jemy zdecydowanie zdrowiej doprawiając często danie dopiero na talerzu. Rybka owa to makrelka, ale możecie użyć filetów innej ryby. Ugotowałam ją w parze wytworzonej przy duszeniu warzyw. To bardzo dobry sposób(...)Posól i popieprz do smaku warzywa. Gdy będą prawie miękkie ułóż płaty ryby skórą do dołu. nakryj pokrywką. Po kilku minutach, g dy mięso ryby zbieleje przewróć płaty na drugą stronę. Po kilku minutach wyłącz ogień. Rybę ułóż na półmisku pozostawiając część warzyw na patelni. Wymieszaj je z ryżem uprzednio ugotowanym i zagrzej na patelni doprawiając do smaku
Gotuj Sam!Omleciki brokułowe to propozycja na śniadanie, które da nam zastrzyk energii na cały dzień. A przy tym jest bardzo zdrowe i smaczne... Składniki: 1/2 średniej wielkości brokuła 3 jajka 100 g sera żółtego pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego pęczek koperku garść ziaren słonecznika sól, pieprz Wykonanie: Brokuła myjemy i gotujemy(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wykładamy masę jajeczną łyżką, tworząc 3-4 małe omleciki. Smażymy 3-4 min., aż jajka się zetną. Odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 min. Sos: Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucamy posiekany koperek, jogurt grecki i garść ziaren słonecznika. Miksujemy
Kuchnia MagdaLenySernika. Tym razem Ciasto na niedzielę , to właśnie Sernik . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone (4 op. x 250g) - 200g serka kremowego light (akurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana) - 1 i 1/3 szklanki(...)tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (można pokroić w plastry), równamy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkowykorzystaniem pysznej i zdrowej cukinii. O jej cudownym wpływie na nasze zdrowie pisałam już w poprzednim wpisie. Tym razem serwuję przepis na cukinię faszerowaną szynką, serem mozzarellą i pomidorami. Danie lekkie i smaczne w sam raz na kolację lub przystawkę. Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami Składniki dla 4 osób: 4 cukinie oliwa(...)posmarowanej oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 20 min. Do upieczonych cukinii wkładamy szynkę parmeńską lub kabanosy. Układamy na nich plastry mozzarelli jeden obok drugiego i posypujemy pomidorami pokrojonymi w kostkę. Tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 min. Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i podajemy. Można dodać grzanki. Cukinia faszerowana szynką
Pyza i SurówkaPiękny poranek, lubię takie. Jest ledwo po 6, nigdy długo nie śpię. Dzień jest niestety za krótki, czasu ciągle za mało. Madzia śpi, jeden kot śpi, drugi kot poleciał gdzieś pohasać, a ja robię co trzeba. Czyli dokarmiłem zakwas (po południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie(...)często, właściwie codziennie niemal, przewijają się tam pytania w stylu: "Słuchajcie, macie jakiś pomysł na dzisiejszy obiad?" . Tak, mamy pomysł :) Będziemy więc zamieszczać tutaj takie proste i szybkie dania, pewnie nie jednej osobie się one przydadzą. My, do przygotowania tego obiadu, użyliśmy multicookera, którym zabawiamy się od jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy
Marder&Marder Manufacturekulturę Gruzji. Ciągle uśmiechnięta i pozytywnie nastawiona sprawia, ze w jej towarzystwie ciężko myśleć o problemach dnia codziennego Pierwszy raz spotkaliśmy się podczas warsztatów kuchni gruzińskiej, które prowadziła Keti. Dania jej rodzinnych stron były pyszne, a umiejętność przekazywania wiedzy sprawiły, że nasze ponowne spotkanie musiało się wydarzyć w ramach mojego projektu Zastanawiałem się co moglibyśmy wspólnie przygotować i doszedłem(...)tego nie zrobić w marcu Aby zrobić gozinaki nie potrzeba wielu produktów – tak naprawdę trzy Są to orzechy, miód, trochę cukru i – jak było w naszej drugiej wersji – tabliczka czekolady Zaczęliśmy od posiekania orzechów. Zapytałem Keti czy nie szybciej i łatwiej byłoby wrzucić orzechy do blendera jednak stwierdziła, że nie będą tak ładnie i odpowiednio rozdrobnione
Kuchenne Wariacjewszystko dzięki guaranie. Ja ją nazywam "naturalną amfetaminą". Wprawdzie nie udowodniono, aby uzależniała, ale działa mocno pobudzająco. Nie raz korzystałam z jej pomocy na nocnej zmianie. Naprawdę nie da się po niej zasnąć, ale jest i minus tego wszystkiego, jeśli nie zmrużyłam przez nią całej nocy i potem funkcjonowałam w dzień, to później to co nie spałam musiałam porządnie odespać(...)Jest jednak dobra wiadomość, poniżej podaję przepis na "drink", w którym smak guarany jest niewyczuwalny. Dziś postanowiłam odpuścić sobie kawę, zamiast niej wypić drink z guaraną. Zrobiłam dwukolorowy, do drugiej części dodałam karob, widzę na zdjęciach, że nie widać mocnego kontrastu między warstwami, ale różnica w kolorach delikatna była. Karob nadał fajnego smaku, polecam. Wracając do guarany, proszę
Blondynka GotujeBigos to polskie danie, które znajduje zwolenników nie tylko wśród polaków, zresztą jak cała nasza kuchnia. Ja przygotowuję go zawsze na każde święta i aby zatrzymać smak dłużej zagotowuję go również w słoikach. Super mieć pod ręką coś pysznego dla nieoczekiwanych gości. Tak, więc... SKŁADNIKI: 60dag. karkówki 50 dag. chudego boczku świeżego 1 kg. żeberek(...)majeranek, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć na margarynie lub smalcu prawie do miękkości mięsa, wówczas dodać koncentrat pomidorowy wymieszać i chwilę przesmażyć, W drugim garnku ugotować żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, następnie pokroić mięso w kostkę, W osobnym garnku gotować w vegecie około 1/2h
Kuchnia BeatyŚwiąt zostało jeszcze co prawda trochę czasu, ale jest to czas najwyższy na poszukiwanie wiosennych inspiracji, które później w postaci dań zagoszczą na Naszych stołach. I tak postaramy się przedstawić kilka pomysłów na dania, które u Nas w domach cieszą się największym powodzeniem w tym okresie. Dziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, a będzie(...)Mąki dodajemy stopniowo do jajek i miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawiamy czystą. Przekładamy do foremki najpierw całą masę kakaową, póżniej białą, a na końcu z makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimasy z kokosem i migdałami, zamknięte w niewielkiej kulce to zestawienie tak dobrze dobrane, że obawiałam się, że nigdy nie uda mi się stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :)Biszkopt (mała blaszka):2 jajkapół kubka cukru pudrupół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)pół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem kokosowy:puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych3 łyżki cukru(...)jednak polałam od serca nie rozwodząc się zbytnio. Wyszłam z założenia, że masa zgęstnieje jeszcze dzięki wiórkom kokosowym, które dodajemy na końcu. Warto jednak poeksperymentować z konsystencją, być może druga wersja będzie jeszcze smaczniejsza. Biszkopt kroimy na 2 lub 3 blaty, które przekładamy kremem kokosowym i posypujemy płatkami migdałów. Wierzch tortu oraz boki również smarujemy masą
sama złodyczWprawdzie dopiero w drugiej połowie stycznia, ale w końcu przyszły mrozy i spadł śnieg. Zrobiło się ślisko, biało, zimowo :) Niektórzy z utęsknieniem czekali, aż przyjdzie, inni woleliby, żeby w ogóle nas nie odwiedzała w tym roku. Jednak taka kolej rzeczy. Taki mamy klimat ;) Zima zadomowiła się u nas na dobre i raczej tak prędko jej nie wygonimy. Ja chyba(...)sylwetki ;) Nawet ja kręcę nosem na sałatki, kiedy za oknem temperatura spada poniżej zera, dlatego muszę kombinować tak, by i wilk był syty, i owca cała. Danie, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, może spokojnie zastąpić gęsty, tłuściutki gulasz, fasolkę po bretońsku czy inne zimowe przysmaki. Nie zamierzam w ogóle ich sobie odmawiać, ale czasami po prostu
Ratunku obiadTo jest moje naj naj … śniadanie. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z solą ubić na sztywną pianę. Dodawać po żółtku, ale mieszać już bardzo
Kuchnia Pokoleńpołączyć z przyprawami oraz odrobiną mąki. Otrzymamy proste i zdrowe placuszki, które doskonale pasować będą do niemal każdego obiadu. Pewnie większość osób kojarzy placki ziemniaczane z dosyć kalorycznym daniem. I tak rzeczywiście jest jeśli są smażone na bardzo głębokim tłuszczu, a do masy dodajemy dużo mąki i jajka. Moja propozycja obeszła się bez jajek i tylko z odrobiną mąki(...)Ziemniaki obieramy i kroimy drobno. Miksujemy za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Łączymy z pozostałymi składnikami i smażymy na odrobinie oleju (4 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej). Zapisz
rabarbarowoJeśli lubicie kuchnię meksykańską to z całą pewnością chilli con carne jest idealnym daniem dla Was. Potrawa najlepiej smakuje z wołowiną, ale możecie również użyć wieprzowiny, albo mięsa wołowo- wieprzowego. Poniżej przepis- jest tylko inspiracją więc możecie chilli con carne urozmaicić wg własnego uznania. Jeśli przygotujecie więcej chilli con carne możecie przełożyć je do słoików i pasteryzować. Pamiętajcie jedynie(...)posiekany czosnek i pokrojone chwilę wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie przekładamy do większego garnka. Na drugiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso . Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Przesmażone mięso również przekładamy do garnka z dodanymi wcześniej warzywami. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Długi weekend majowy za nami, a to oznacza zaliczoną inaugurację sezonu grillowego. Dziś jedno z moich ulubionych dań z grilla - ryba :) Wybrałam przepyszną doradę, a do niej oczywiście komosę ryżową, tym razem czerwona sprawdziła się rewelacyjnie. Plus coś, obok czego o tej porze roku nie można przejść obojętnie - świeży czosnek niedźwiedzi. Polecam! Składniki: 5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy(...)stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorkami i oliwkami, które też warto trochę podpiec. Do przystrojenia ryby użyłam również wiosennych bratków i nierozwiniętych kwiatów czosnku niedźwiedziego, jedne i drugie pięknie wyglądają i są jak najbardziej jadalne ;) Smacznego :) Piękne ryby na grilla można kupić w Delikatesach Alma http://www.alma24.pl
Quinoa Raz!ważne, dlatego warto skorzystać z profesjonalnego cateringu. Wiele firm oferuje usługę, w ramach której codziennie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); dostarczanych jest 5 posiłków, czyli zbilansowane menu na cały dzień. Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja zapakowane są w specjalne pojemniki i dostarczane każdego ranka pod wskazany adres. Nad składem menu i doborem składników czuwa doświadczony dietetyk, który komponuje(...)ochoty spędzić wielu godzin w kuchni? Skorzystaj z pomocy profesjonalnej firmy cateringowej , która pomoże zaplanować menu, dobrać sezonowe składniki oraz zatroszczy się o atrakcyjny wygląd przekąsek i dań głównych. Atrakcyjne oferty firm cateringowych znajdziesz na starofservice.pl, gdzie szybko przejrzysz propozycje i uzyskasz indywidualny kosztorys, który uwzględni ilość osób, dobór dań i termin planowanego przyjęcia. Kolejny krok
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakoktajle. Nie wygladają może zachęcajaco ale sa pyszne. Nie jestem dietetykiem dlatego długo szperałam w internecie i książkach co z czym łączyć i oto mogę się wypowiedzieć na temat danych produktów. Skala smaku - 10/10 Pomelo Zawiera więcej witaminy C niż cytryna (61mg/100g) i ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców. Pomelo jest źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Poza(...)miażdżycą. Szpinak jest źródłem przeciwutleniaczy oraz bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Koktajl jest zatem bombą witaminową, wspomaga oczyszczanie i odtruwanie organizmu. Idealny na pierwsze lub drugie śniadanie. Składniki na 1 porcję: 1 plaster świeżego ananasa 1/4 pomelo 1 duża garść szpinaku w liściach kawałek imbiru ok. 0,5-1cm 3/4 szkl. przegotowanej wody Wszystko
Kubki smakuwątróbki z jabłkami Składniki Przepis dla czterech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 3 duże twarde jabłka 50
Miód i pieprzProjekt pod nazwą: wszystko z kaszy jaglanej trwa ;). Nie zawsze z sukcesami, ale tym razem nie mam zastrzeżeń. Przepis na spód znalazłam na blogu p. Marioli
Corner With Recipesżurawinę i jej walory prozdrowotne. Zasięgnąłem więc " języka " i okazało się, że żurawina jest tutaj bardziej popularna niż myślałem. Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do.... + 15 stopni C Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu(...)natka pietruszki do dekoracji ewentualnie niewielka ilość mąki do zagęszczenia sosu, ale nie sądzę, żeby była potrzebna Przygotowanie Kawałki kurczaka podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, boczek parzony
W Mojej Kuchni Lubiępolecam wersje "gyrosowa".Przepis na tzatziki pochodzi z gospodarstwa ekologicznego na Krecie.Co prawda aromat mojego ogrodowego tymianku nie moze rownac sie tym oslawionym tymiankiem z Krety,ale gyrosowy smak dania zostal odtworzony Polecam.Skladniki na 4-6 porcji:1 kg karczku3-4 lyzki oleju lub oliwy1,5 lyzeczka soli1 plaska lyzeczka cukru1/2 lyzeczki ostrej papryki2 czubate lyzeczki slodkiej paparyki1 lyzeczka(...)jesli podeszla woda) i piec na mocno rozgrzanej duzej patelni,az straci surowy charakter i sie zrumieni .Mozesz podzielic smazenie na dwie porcje,jesli nie dysponujesz wystarczajaco duza patelniana drugiej patelni zrumienic posiekana cebule z czosnkiem .Mieso polaczyc z podsmazona cebula,podlac szklanka wody ,przykryc patelnie pokrywka i dusic do miekkosci - okolo 20-30 minut.Pod koniec zdjac pokrywe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na ciasto:25 dag mąki12 dag masła (bądź margaryny)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1 jajko3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%Wszystkie składniki
upichcicPrzepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze
Oryginalny smakZapiekanka powstała bardzo spontanicznie, robi się ją ekspresowo, a znika jeszcze szybciej. Po kuchni roznosi się fantastyczny zapach, a smakuje wybornie. Aromat pieczonego chorizo jest boski
Apetyczna babeczkaDziś zacznę od wykładu ;) odnośnie tłuszczu pewnie na słowo tłuszcz każde z nas ma gęsią skórkę ....Stety czy też dla nie których niestety nie da się ich całkowicie wykluczyć z naszego życia Tłuszcze dzielimy na kilka grup, warto je znać i odróżniać i wyeliminować te, które są dla naszego organizmu nie zdrowe... Tłuszcze roślinne(...)kawasy Omega-3 . Głównym źródłem są nasiona lnu, kukurydza, nasiona słonecznika, nasiona soi, olej słonecznikowy, orzechy włoskie oraz ryby tj. łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk. Jedne i drugie są korzystne dla naszego zdrowia, obniżając dodatkowo poziom złego cholesterolu LDL. Z drugiej strony zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, który przeciwdziała powstawaniu zatorów w żyłach
NaKońcuJęzyka