czyli mieszanka wspomagająca trawienie – to popularna w Indiach mieszanka pięciu przypraw. Tradycyjnie mieszanki tej używa się w całości, nigdy się jej nie mieli. Może być używana zarówno do dań wegetariańskich jak i mięsnych. Bywa również używana do przygotowywania indyjskich marynat. Skład: kmin rzymski, koper włoski, kozieradka, czarnuszka, gorczyca. Mąka ryżowa – wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu(...)rozpuszczonym (niewielka ilość) olejem kokosowym. Placuszki smażymy na małym ogniu. Aby łatwiej się później obracały smażmy je pod przykryciem (pokrywką). Gdy pojawiają się bąbelki odwracamy je ostrożnie na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy (już bez pokrywki). Podajemy w towarzystwie ulubionej herbaty oprószone cukrem pudrem z listkami świeżej mięty. Smacznego
Słodkie okruszkinasze posiłki będą częściej obfitowały w takie rzeczy jak: Kasza gryczana Kasza jaglana Niełuskany ryż Soja Soczewica Ciecierzyca Sezam Siemię lniane Słonecznik A oto kilka przepisów na bezglutenowe dania i wypieki, które nie tylko są pozbawione glutenu, ale również w myśl diety bezglutenowej dostarczają składników odżywczych: Pizza 300g mąki bezglutenowej uniwersalnej lub chlebowej ½ opakowania drożdży instant(...)szklanki mąki bezglutenowej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny skórka otarta z 1 cytryny W misce mieszamy mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i olejem na gładką masę Stopniowo dodajemy sypką część Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny Wylewamy masę na przygotowaną formę (natłuszczoną i obsypaną
Kuchcik gotujesmaczny soczysty i łatwy w przygotowaniu. Marynowany w zalewie z miodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje po upieczeniu rewelacyjnie. Do steku przygotowałam potrawkę z ciecierzycy i pieczarek. Danie podajemy z miksem sałat. SKŁADNIKI : 500 g karczku wieprzowego 3 plastry centymetrowej grubości 1 puszka ciecierzycy 200 g pieczarek 1 cebula 100 ml śmietany(...)częściowo zredukuje, wsypujemy do sosu 1/2 puszkę ciecierzycy i mieszamy. Sos jest gotowy, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Karczek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Można go upiec na patelni grillowej lun na grillu. Po kilku minutach, kiedy już mięso ładnie się wypiekła, odkładamy na 30 minut i przykrywamy
Kulinarne Fantazje Mariolitymczasem wystarczyło tylko 200 g i tak oto zostałam z 300 gramami jogurtu, który do niczego mi nie pasował. Do jednego było go za dużo, a do drugiego za mało. Wiedziałam, że lada chwila jogurt może się zepsuć ponieważ stał już kilka dni, więc robiłam dziś deser dosłownie z tego co było pod ręką. Jogurt wymieszałam z masą krówkową, dodałam(...)chałwy Jogurt wymieszałam dokładnie z masą krówkową. Herbatniki połamałam, a chałwę pokruszyłam i to by było na tyle, jeżeli chodzi o przygotowania. Do każdej szklanki dałam na dno po jednym połamanym herbatniku i odrobinie chałwy, a następnie zalałam je masą jogurtowo-krówkową. Warstwy jeszcze raz powtórzyłam. Na końcu ułożyłam jeszcze raz warstwę suchą czyli herbatniki z chałwą. Deser schłodziłam
RelaxtimeWidzę to po tym, jak często odwiedzacie strony właśnie z przepisami na żeberka. Czytam Wasze komentarze i wiem, że żeberka należą do ulubionych dań zwłaszcza wśród panów. Dlatego zrobiłam kolejną wersję dania z żeberkami w roli głównej, tym razem w sosie słodko - pikantnym z nutą chili... Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych listek laurowy(...)włączyłam na 180 °C. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, zalałam sosem, przykryłam srebrną folią i wstawiłam do piekarnika na 45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia poodwracałam żeberka na drugą stronę i ponownie wstawiłam do pieczenia. Sprawdziłam czy mięso jest miękkie. Żeberka wymagały dopieczenia, więc wstawiłam je do piekarnika jeszcze na 15 minut, tym razem bez przykrycia
Kuchnia u Krysiminut. Migdały mają się lekko „przypalić” - powinny przybrać niezbyt ciemny brązowy kolor. Masło utrzeć na pianę. Dodawać po jednym żółtku i po trochę cukru. Nie robimy tego na wyścigi, dajmy spokojnie ubić się masłu z żółtkami i cukrem. Białka ubić na sztywna pianę. Masę maślano-żółtkową wymieszać z migdałami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przelać do tortownicy(...)stężeje. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Ja obkrawam brzegi ciasta. Krem podzielić na trzy części. Na jeden placek nałożyć jedną część kremu, na nim ułożyć maliny, przykryć drugą częścią kremu. Na nim ułożyć drugi placek, na którym ułożyć trzecią część kremu. Na wierzchu ułożyć maliny. Kremu nie trzeba równo, pięknie rozsmarowywać... :) zastawa
królestwo garówdodatkiem cukinii, jajko w koszulce z płynnym żółtkiem i uprażony bekon. Nie jest to lekkie śniadanie, jest to bomba kaloryczna, jest to pornfood w pełnej krasie. Jest to danie na które patrzysz i wiesz, że właśnie TO chcesz dziś zjeść! Składniki (na 2 duże lub 3 mniejsze porcje): 250 gram cukinii 200 gram mąki pszennej(...)piekę przez 4-5 minut, aż gofry staną się chrupkie. Postępuję analogicznie z pozostałym ciastem, natomiast upieczone gofry przekładam na kratkę, jeden obok drugiego. Upieczone gofry układam na talerzu jeden na drugim (około 4-5 sztuk). Podaję z jajkiem w koszulce i chipsem z boczku lub podmażonym bekonem. Całość posypuję cebulą dymką. Obie wersje przetestowane, są równie smaczne
Mango PapajaKopytka to moje pierwsze danie jakie samodzielnie przygotowywała, chociaż ziemniaków nie gotowałam. Babcia mi składniki przygotowała i z ukrycia mnie obserwowała. Wcześniej już jej pomagałam, więc co nie co wiedziałam. Ziemniaki z mąką połączyłam, jajka wbiłam i cisto wyrabiałam, aż wypieki na policzkach miałam. Mąki ciągle dosypywałam bo dużo przygotowanej obok miałam. Potem kopytka z ciasta(...)teraz nie mam problemów z kopytek przygotowaniem. Dzisiaj polecam kopytka dwukolorowe, tradycyjne, a wewnątrz szpinakowe. Kształtem się pobawiłam i całkiem je zmieniłam. Na świeżo, gotowane smakują znakomicie, ale na drugi dzień, podsmażone na masełku - wyśmienicie :) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 4 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo zmielony
Moniki SmakołykiJuż od kilku lat zawsze na święta piekę pierniki, ale dopiero te mi smakowały. Jakoś nie jestem przekonana do pierników, które muszą leżeć kilka tygodni żeby dało się je zjeść... A te można jeść zaraz po upieczeniu i na prawdę są to najlepsze pierniki jakie do tej pory jadłam :) Nawet mój małżonek jedząc oryginalne "Toruńskie pierniczki" stwierdził(...)lodówki. Ciasto raz jeszcze krótko zagniatamy ( będzie dość twarde) i wałkujemy na grubość ok 2 mm, wycinamy większą foremką kółka, na środku kładziemy pół łyżeczki powideł, przykrywamy drugim kółkiem i wycinamy mniejsze kółka, bądź serca w zależności od tego w jakim kształcie mają być pierniczki. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego
Słodka Kraina Wypiekówzawsze coś muszę robić. Taka ze mnie bestia :) Do ciasteczek wykorzystałam nutellę domowej roboty, którą Wam również polecam. Ciasto 4 jajka 250 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 1 łyżkę cukru waniliowego własnej roboty) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g + 4 łyżki mąki pszennej Jajka z cukrem ubić mikserem (ale nie na pianę). Dodać olej(...)razem. Dekoracja 1 szklanka mleka barwnik żółty, czerwony, pomarańczowy cukier Szklankę mleka podzielić na trzy równe części i wlać do miseczek. Do jednej dodać barwnik żółty, do drugiej barwnik czerwony, a do trzeciej pomarańczowy. Każde ciasteczko moczyć kolejno w barwnikach z każdej strony, a następnie obtaczać w cukrze. Pozostawić do wyschnięcia , a najlepiej na całą noc. Żródło mojewypieki.com Zamiast
O kuchni z uczuciemjuż kolejny przepis na faszerowanego ( wyluzowanego ) kurczaka. Efektowne danie. Wymaga trochę pracy, ale warto, szczególnie gdy biesiadnikom smakuje. Moi byli zadowoleni i to było najważniejsze. Składniki: 1 kurczak ½ kg mięsa wołowego mielonego ½ kg mięsa wieprzowego mielonego ½ kg pieczarek Suszone pomidory ze słoika ( połowa ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Czerwony delikat do mięs 1 łyżka oleju(...)około godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 o C przez około 2 godziny ( zależnie od wagi, 1kg =1 godzina ). Przyrumieniamy z jednej strony ( od strony piersi ), obracamy przyrumieniamy z drugiej strony. Ponownie obracamy i przykrywamy folia aluminiową. W ten sposób pieczemy do końca. Po upieczeniu kroimy w plastry. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyzawinąć odrobiną folii spożywczej, dzięki czemu rączki będą cały czas czyste a i przyjemniej będzie się jadło :) Naleśniki te bogate są w węglowodany złożone, pochodzące z płatków owsianych, co da energię maluchom na kilka godzin. Bogate są także w białko oraz witaminy. Smakują wyśmienicie, są słodziutkie, mięciutkie, delikatne, lekkostrawne i myślę, że każdy maluch byłby zadowolony z takiego lunchu :) Składniki(...)patelni rozlej odpowiednią ilość masy naleśnikowej, tak aby wyszły 3-4 naleśniki o średnicy 20 cm. Smaż z pierwszej strony do pojawienia się pęcherzyków, następnie przewróć na drugą stronę i smaż 1-2 minuty. Teraz przygotuj owocowy twarożek. Do miseczki przełóż twarożek, dodaj maliny i banana oraz miód. Wszystko dokładnie rozgnieć za pomocą widelca i wymieszaj
Zdrowie na języku :PDanie to ma wiele nazw i można spotkać je w różnych formach, np upieczone w keksówce. Ja piekę w foremce silikonowej do babki, więc tak też je nazywam. Jest to punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego(...)bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pozostałym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy babkę przed podaniem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipory karpia jadłam tylko w Święta i tak mi się kojarzył. Karp smażony w tradycyjnej panierce to danie, na które czekam cały rok, aż do grudnia, bo pewnie jakby się go jadło częściej nie smakowałby tak dobrze w Święta. Jednak ostatnio robiąc generalne czyszczenie zamrażarki na jej dnie odnalazłam zapomniany, zamrożony płat karpia. Stwierdziłam(...)porcje. Oczyszczonego karpia mocze w mleku min godzinę. Następnie opłukuję osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwięcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już z niego nie będzie. Na szczęście po godzinie ciasto urosło i stało się delikatniejsze. Bez kłopotu dało się wałkować. Koniecznie użyjcie przyprawy za'atar!Przepis z tej stronyskładniki na 2 placki ok 25 cm średnicy2 szklanki pszennej mąki1 łyżeczka soliok 1/2 szklaki letniej wody1/2 łyżeczki(...)średnicy ok 25 cm. Posmarować połową oliwy wymieszanej z za'atarem, wsunąć do piekarnika na ok 8 - 10 minut. W międzyczasie przygotować do pieczenia drugi chlebek. Smacznego!Uwagi. Oryginalny przepis zawierał mniej wody - aby zagnieść ciasto, musiałam jednak podwoić jej ilość. Stąd moja uwaga aby wodę w miarę potrzeby ewentualnie uzupełnić
Stare Gary