satysfakcjonował musicie zwrócić uwagę na kilka kwestii: • czas parzenia - każdorazowo jest zamieszczony na opakowaniu herbaty, zbyt krótkie parzenie spowoduje, że herbata nie uwolni całego swojego aromatu, a zbyt długie da nam jedynie gorzki posmak. Z przykrością muszę stwierdzić, że wielokrotnie dostawałam w restauracjach wybitnie przeparzone herbaty, tak gorzkie, że nawet kilka łyżeczek cukru nie było w stanie im pomóc. Pamiętajcie(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki drobno zmielonej herbaty TET Lord Grey 1 duża gruszka Wykonanie: Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu, w drugim mokre. Następnie do mokrych składników dodajemy stopniowo suche i mieszamy do połączenia się. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Na koniec do ciasta dodajemy herbatę
Pora coś zjeśćtylko te zaniedbane, ciemne zaułki miasta, ale także ma okazję pojawić się na imprezie w rezydencji Boyle’ow czy przybytku przyjemności „Golden Cat”, gdzie znaleźć można bardziej wyrafinowane dania, a w tym morelowe tartaletki. Niestety w grze próżno szukać wskazówek co do składników, więc posłużyliśmy się tradycyjnym połączeniem – kruchego spodu z migdałami, słodkiej masy z mascarpone oraz kawałków dojrzałych(...)dół. 4. WAŁKOWANIE CIASTA + NAPEŁNIANIE FORM (10 min) Schłodzone ciasto umieszczamy na blacie lub papierze od pieczenia posypanym mąką i wałkujemy na grubość ok. 3mm (można też wałkować przez drugi arkusz papieru). Następnie wykrawamy z ciasta kółka o 2 cm większe niż średnice foremek do tartaletek. Ciasto nakładamy na formy i dociskamy je palcami do dna oraz boków. Nadmiar
Nerds Kitchenzaplanowana jest np. sałatka jarzynowa, wtedy trzeba zastanowić się ile jej potrzeba i orientacyjnie wyliczyć: np. kilogram marchwi, pół kilograma pietruszki, 2 puszki kukurydzy...i tak dalej. Przy każdym daniu zrobić podobną listę, a na końcu zsumować wszystko. Trudne? Proste, prawda? :) Kiedy lista zakupów będzie gotowa, wtedy pozostanie już tylko zdecydowanie kiedy i co będziemy przygotować. Niektóre potrawy powinny(...)ponad tygodniowe...ja jednak uważam, że ciasto najsmaczniejsze jest do maksymalnie 3 dni od przygotowania. Pieczywo - kupione w sklepie ma zawsze określoną trwałość, jednak wiadomo, ze już na drugi dzień rzadko które jest świeże. Pieczywo upieczone własnoręcznie wystarczy owinąć w bawełnianą lub lnianą ściereczkę i wytrzyma w zależności od rodzaju od 2 do 5 dni. Sałatki owocowe - powinny być
Codzienna kuchnia niecodziennaSmakowita szarlotka na kruchym cieście z budyniem to znakomity dodatek do kawy. Przepis na nią dostałam od koleżanki wydał mi się interesujący więc postanowiłam go wypróbować
Smakowite DaniaChyba nie ma nikogo, kto nigdy nie próbował nutelli lub przynajmniej o niej nie słyszał. Czekoladowo-orzechowy krem to słabość wielu osób, również i moja. Jednak
peanutbuttermonsterpięciu dniach deszczu padającego cięgiem. Śliwa zaatakowana w kwietniu przez mszycę urodziła kilkanaście owoców wielkości winogrona, które bardzo szybko opadły. To samo brzoskwinia – jedno wielkie, smutne nic… Jabłoń dała nam jabłek na całe dwie szarlotki i porządną porcję crumble. Bida. Ale pomidorów miałam (i jeszcze mam!) ponad 40 odmian i to z nich w tym sezonie powstał dżem – mój(...)jego gotowania będzie się różnić w zależności od wielu czynników – decyduje o tym to ile płynu puszczą pomidory po zasypaniu cukrem, jak jest ich dużo, jak wiele pestek ma dana odmiana a także od tego, jak szerokie jest naczynie w którym szykujecie dżem i jak szybko odparowuje z niego płyn. Średnio to 2-3h. OPCJA
Karo in the Kitchenszybkie w przygotowaniu, zachwycające smakiem i zapachem . Smacznego :) **** Buon sabato a Tutti! Iniziamo il weekend con dei golosi muffin al cocco con cioccolato bianco e mirtilli rossi, un dolcetto da realizzare in poco tempo, che delizierà il palato di tutta la famiglia. Buon appetito :) SKŁADNIKI (12 babeczek) 250 g m ąki 100 g suszonej żurawiny(...)Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia; dodajemy szczyptę soli, żurawinę oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem. Stopniowo dodajemy olej oraz rozpuszczon ą czekoladę z mlekiem. Do mlecznej masy stopniowo dodajemy mąkę z żurawiną i wiórkami
La grande e la piccola cuocapierniki przystało 😉), a i zabawa z tym ciastem to sama przyjemność więc nie ma się co zastanawiać tylko działać! Z dekoracją można zaszaleć do woli, a najlepiej dać dzieciom i niech same szaleją! 😊 Ponieważ zachowują świeżość nawet ponad 2 tygodnie, to można upiec je już teraz, schować do pojemniczka, a potem- w świątecznym okresie- cieszyć się ich smakiem 🎄 Około(...)włożyć na 2 godziny do lodówki, aby ciasto dobrze się schłodziło (to bardzo ważne, inaczej ciasteczka się rozleją!). Następnie jedną część ciasta wyjąć na stolnicę podsypaną delikatnie mąką- druga część spokojnie musi czekać w lodówce na swoją kolej. Ciasto lekko rozpłaszczyć, a na wierzchu położyć folię spożywczą, aby ewentualnie nie przyklejało się do wałka. Rozwałkować na grubość
Kraina Miodem Płynącacynamonowe. Jednak gdy znalazłam przepis na dyniowe ślimaczki postanowiłam zaryzykować! Pierwsza próba poskromienia ciasta drożdżowego nie wyszła najlepiej – drożdżówki okazały się nie dopieczone. Za drugim razem, według oceny specjalistki od ciasta drożdżowego, były nie wyrośnięte! Przy ostatnim podejściu, gdy ciasto po długim wyrabianiu i leżakowaniu pięknie wyrosło, wiedziałam(...)wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Jeśli ciasto będzie bardzo kleić się do rąk dodajemy trochę mąki, uważając, aby nie dać jej za dużo. Ciasto powinno być trochę klejące. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lekko oprószonej mąką miski. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe
Słodki Pomysłleniwe śniadanie wpisuje się w Wasz weekendowy plan dnia ? To dobrze ! Tosty, niby zwykłe, a jednak nie. Tosty można przygotować w sposób niebanalny i "na wypasie". Wówczas zyskują miano dania wyrafinowanego. Proponuję Wam śniadaniowe tosty z pysznymi dodatkami. W moich tostach znalazły się: ser camembert, szynka dojrzewająca ( parmeńska lub inna ), czerwony buraczek oraz dżem z rokitnika. Tosty z serem(...)osuszyć i obrać ze skróy. Następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ser kamember pokroić w plastry. Kromki chleba tostowego smarować masłem i dżemem z rokitnika ( jedna kromka masłem, druga dżemem ). Na kromce posmarowanej masłem układać 2-3 plasterki buraczka, plaster szynki oraz kawałki sera camambert. Przykryć kromką posmarowaną dżemem z rokitnika. Kanapki opiekać w opiekaczu, aż chleb się
kolorowotorcikowoTemperatura na zewnątrz drastycznie spadła i do tego nieprzyjemnie wieje. Ważne jest zatem rozgrzewanie się po powrocie do domu. Poza przyprawami zrobi to w tym aromatycznym daniu piwo, w którym upieką się pałki. Składniki (na 2 porcje): 4 pałki (podudzia) kurczaka płaska łyżeczka mielonej kozieradki pieprz mielony płaska łyżeczka ostrej papryki czosnek suszony sól 150 ml piwa olej Rano(...)serię "Zakręty losu" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . Na razie przeczytałam tom pierwszy i drugi ( "Braterstwo krwi" ). W pierwszym tomie poznajemy głównych bohaterów: Kasię i Krzysztofa, którzy wpadają na siebie podczas treningu w parku. Oboje mają 18 lat. Kasia właśnie przeprowadza się do nowego domu do drugiej żony ojca. Zyskuje przez to przyrodnią siostrę, Małgośkę, ich rówieśnicę. Dziewczyny nie przypadają sobie
Weekendy w domu i ogrodziedzień, jak i „od święta”. Sandacz z kurkami 2016-09-04 00:21:52 Szlachetny sandacz z sosem kurkowo-śmietanowym, czyli niebanalne, choć mało wymagające w przygotowaniu danie dla prawdziwych smakoszy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g fileta z sandacza 150g kurek 1/2 łyżeczki owoców kolendry (startych) 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (startych) 1/4 łyżeczki(...)rozgrzewamy łyżkę masła. Kurki podsmażamy przez 2-3 minuty często mieszając. Patelnię lub rondel przestawiamy na mały ogień. Dodajemy 5-6 łyżek śmietany, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drugą połowę przypraw. Gotujemy powoli pod przykryciem przez ok. 10 minut, czasami mieszając. Na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy po 2 łyżki masła i oliwy
Kulinarna Pokusato znika u mnie w tempie ekspresowym. Wszystkim smakuje co mnie bardzo cieszy. Lasagne z mięsem mielonym możecie zobaczyć tutaj Może i Wy skusicie się na danie z kuchni włoskiej w moim wydaniu? Składniki: Sos boloński 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)doprawić solą i pieprzem. Chwilę wszystko razem dusić. Sos beszamelowy W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem
O kuchni z uczuciemkulki i układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub sylikonową matą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 50 minut, w połowie czasu pieczenia obracamy kuleczki na drugą stronę, żeby się równomiernie spiekły. Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Fioletowe ziemniaki obieramy ze skórki i wydzielamy z nich kulki za pomocą wykrawacza. Następnie kuleczki gotujemy na parze(...)razu serwujemy (jeśli sałatka postoi dłużej to "falatelki" zmiękną, też będą smaczne, ale jednak chrupiące są lepsze). Smacznego :) * Mąka kokosowa wykazuje właściwości higroskopijne, wchłonie nadmiar wilgoci, ale gdy damy jej zbyt dużo, masa zrobi się za sucha i nie będzie można uformować kuleczek. http://warzywneinspiracje.pl
Quinoa Raz!zadowolą kubki smakowe moje i Dominika. Może to nie do końca Włochy na talerzu, ale na pewno smaczna propozycja zamiast nudnego schabowego. ;) Oryginalne przepisy Buddy'ego Valastro na to danie i jego składniki możecie znaleźć TUTAJ i TUTAJ . Panierowane kotlety: 0,5 kg piersi z kurczaka (2 piersi) ok. 1 szklanki bułki tartej(...)śniadaniową i drobno rozbijamy. Rozbicie piersi zapewni im niesamowitą chrupkość. Następnie każdą część doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Przygotowujemy 4 talerze: na pierwszy wsypujemy mąkę, na drugim rozbijamy jajka i dodajemy połowę startego sera i mieszamy, na trzeci wsypujemy mąkę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do pizzy oraz natkę pietruszki i resztę startego
Cooking Monsterciasto ;) Bez pieczenia nawet :D Smakuje rewelacyjnie. Bardzo podobne do popularnego 3bita, jednak tutaj na wierzch ciasta wykładamy podprażony słonecznik. Smakuje wszystkim, bez wyjątku ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)ucierając stopniowa dodawać przestudzony budyń. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, odłożyć. Prostokątną formę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników, kolejno wyłożyć masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan - fix. Śmietanę wyłożyć na górę i uprażonym słonecznikiem. Ciasto schłodzić
Domowa cukiernia EwyDrugi tom „Rywalek”. Do pałacu przybyło trzydzieści pięć dziewcząt. Teraz zostało ich tylko sześć. Ami i książę Maxon stają się sobie coraz bliżsi, jednak dziewczyna wciąż pamięta o Aspenie, chłopaku, którego darzyła szczerą miłością jeszcze zanim trafiła do pałacu. Tytuł: Elita Tytuł oryginalny: The Elite Seria/cykl wydawniczy: Rywalki #2 Autor: Kiera Cass Wydawnictwo: Jaguar Liczba stron: 328 Data premiery(...)poślubienie księcia i tytuł księżniczki Ilei. „Rywalki” fantastycznie wprowadzają czytelnika w świat wyborów i reguł nim rządzących. Pierwsze decyzje zostały już podjęte. W „Elicie” została już jedynie szóstka młodych dam. Staną w obliczu niełatwych wyborów, trudnych zadań oraz śmiertelnych niebezpieczeństw. „Elitę” podobnie jak „Rywalki” pochłonęłam bardzo szybko. Niewątpliwie jest to zasługa niezwykle lekkiego stylu Kiery Cass. Autorka postawiła na nieskomplikowane
Tetiisherikości i mięciutka kapusta. Takie właśnie jest to danie choć przyznam szczerze, że jak je robiłam po raz pierwszy nie do końca byłam przekonana. Danie bardzo zasmakowało mojej rodzince i wpisało się na listę tych ulubionych. Żeberka z kapustką padałam z pieczywem ale można też podać z innymi dodatkami. składniki(...)kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu. Przyprawione wcześniej żeberka obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Na kapuście ułożyć obsmażone żeberka. Przykryć drugą częścią kapusty. Kapustę na wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać wodą. Naczynie przykryć, jeśli nie mamy pokrywki można naczynie dokładnie przykryć folią aluminiową tak ayb nie uciekała para
Monia miesza i gotujedrugi i niestety w tym sezonie ostatni przepis na bób. Tak jak pisałam we wcześniejszym - za rok muszę się sprężyć i wykorzystać sezon jeszcze bardziej! Dzisiaj proponuję pastę kanapkową z bobu. Jest to coś a'la hummus - ponieważ dodałam do niej olej sezamowy, tahini oraz sok z cytryny. Wyszło przepysznie! Pół pasty wyjadłam za jednym razem w towarzystwie surowej marchewki(...)cytryny ~60ml przegotowanej wody ~sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki oprócz wody i przypraw miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dodajemy wodę, do otrzymania pożądanej konsystencji (można dać nawet więcej niż 60ml jeśli wolicie rzadszą pastę, ale wtedy smak będzie mniej intensywny) oraz doprawiamy do smaku. Pastę przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku/słoiczku maksymalnie tydzień. Smacznego! :) Przepis dodaję
chili & sugarabsolutnie to nie jest wpis sponsorowany- za mała jestem do cery mieszanej serię Bielendy skin clinic profesional/zieloną na olejek do demakijażu, serum i krem (z każdego to moje drugie opakowanie) a zamiast toniku używam wody różanej tez z Bielendy i robi cuda z twarzą. Serum i krem są świetne, jeżeli zdarzają się wam niespodzianki hormonalne na twarzy(...)ciało i podstawowe kryterium czyli wzrost bym miała, tak więc mam 174 cm!). Znalazłam też koreańskie kosmetyki, za 6,99 zł kupiłam 30 płatków kolagenowych pod oczy- przetestuję i dam znać czy warte wypróbowania
greenscarfintensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe. Szpinakowe naleśniki Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju ok.1(...)smażymy z obu stron, Z reguły jest tak, że pierwszy naleśnik nie wychodzi, ale nie należy się tym przejmować, kolejny już będzie piękny. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugi na talerzu, żeby zbyt szybko nie wystygły i nie wyschły, chyba, że jemy je od razu na bieżąco
Kulinarne przygody GatityProste, szybkie i zdrowe danie na wiosenny obiadek. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, który świetnie łączy się on z rozpływającym się żółtkiem jajka w koszulce. 400 g makaronu (ja użyłam kokardek) ser z pleśnią (np typu blue) opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka łyżeczka octu łyżka masła, sól, pieprz(...)solimy). Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie zamieszajmy ją łyżką w jedną stronę, jajko wbijamy do miseczki i powoli wlewamy je w środek „wiru”. Za chwilę podobnie postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy je tak przez ok. 2,5 minuty. Jajko ułożyć na makaronie z sosem... i można zacząć delektowanie się wypływającym żółtkiem :D Smacznego
MarciochaKucharzy