drugie danie - 14640 przepisów (strona:574/976)

Sernik z mlekiem w proszku 362

formę 35 x 26 cm: - 1 kg sera z wiaderka - 8 jaj (rozmiar L) - 2 budynie śmietankowe bez cukru - ½ szklanki mleka w proszku (zwykłe, nie granulowane) - ½ szklanki mąki pszennej (dałam typ 00, ale może być zwykła pszenna) - 500 ml schłodzonej śmietanki 30% - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego) - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - szczypta soli (do białek(...)pieczenia. Gotowy sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Jedne po upieczeniu opadają mniej, inne więcej. Sernik z mlekiem w proszku należy do tej drugiej grupy. Pomimo tego jest wyśmienity w smaku, co zawdzięcza pewnie dodatkowi mleka w proszku. Delikatny, kremowy, wilgotny, puszysty.W tej wersji piekłam po raz pierwszy, więc zrobiłam skromniejszą, ale dla chętnych

mojewypiekiinietylko
Chicken Tikka Masala 187

Jedno z dań kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę z okazji jego imienin :) Wywołało prawdziwe szaleństwo doznań smakowych. Rewelacja. Składniki na Chicken Tikka Masala (5 - 6 porcji): 3 średniej wielkości piersi z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego sok z 1 limonki 2 cebule 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleka kokosowego szklanka(...)minimum pół godziny. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać łyżkę masła i smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli należy dodać posiekany czosnek, chili, imbir i drugą połowę mieszanki przypraw. Smażyć 2 - 3 minuty. Dodać na patelnię kawałki kurczaka w jogurcie z przyprawami i smażyć około 7-10 minut dopóki nie staną się miękkie. Dodać pomidory, koncentrat

Karola gotuje
Czerwone curry i "Odzyskać utracone" 199

deszczowy i wietrzny dzień przyda się rozgrzewające danie. Niedawno dostałam zapasik różnych ryżów. Wśród nich znalazła się odmiana czerwona. Postanowiłam wypróbować jako dodatek do curry, w którym przeważał również kolor czerwony. Wyszło egzotycznie, pachnąco, kolorowo i smacznie 😋 Składniki (na 2 porcje): szklanka czerwonego ryżu pojedyncza pierś kurczaka łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka szafranu(...)kafiiru, jedną chili w całości i słodki sos chili. Gotować na małym ogniu do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec gotowania curry dodać paprykę pokrojoną w kostkę i rozdrobnione drugie chili. Doprawić sos resztą papryki w proszku, solą i pieprzem. Podawać gorące curry z ryżem. Wskazane jest posypanie go natką kolendry. "Odzyskać utracone" Katarzyny Kołczewskiej to - jak czytamy

Weekendy w domu i ogrodzie
Kanapki z figą i łososiem! Mniam!!! 229

Figi są przepysznymi owocami, które nadają się do wielu dań. Figi można dodawać do śniadania, czy to na kanapkę, czy do owsianek, jaglanek, do gofrów czy naleśników. Można z nich wyczarować najlepsze na świecie konfitury, lubią połączenie z mięsem bądź rybą. Smakują dobrze świeże, jak i pieczone. Możecie być pewni, że pokażę Wam kilka fajnych i pysznych pomysłów(...)łososia a na sam wierzch pokrojone w cienkie plastry figi. Gotowe! Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą.  Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe bądź włoskie i obsyp kanapkę. Trzecia wersja: użyj sera pleśniowego pokrojonego na małe trójkąciki Życzę smacznego

SMYKWKUCHNI
Lato 2017: Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 174

tarkę o dużych oczkach, durszlak, słoiki, ewentualnie łyżkę z długą rączką. Przygotuj składniki 2,5 kg fasolki szparagowej, 5 cebul, 6 marchewek, 1 łyżkę soli + ewentualnie sól do doprawienia dania przed włożeniem do słoików, ½ szklanki cukru, 1 mały słoik koncentratu pomidorowego, ½ szklanki octu, ½ szklanki oleju, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę majeranku, 3 listki laurowe. Fasolkę umyj(...)tłuszczu podsmaż cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej marchewkę i listki laurowe. Całość dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Gdy marchewka zmięknie, zdejmij patelnię z ognia. Do drugiego garnka przełóż koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, bazylię, oregano i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Sos pomidorowy dopraw do smaku solą. Słoiki umyj, wyparz

blog.moje-pasje.info
Golonki indycze z kapustą. 153

Kolokwialnie ujmując.. Jak zrobić, żeby się nie narobić, a osiągnąć swój cel ? 😋 Co nie znaczy, że lubię byle co i byle jak. Może się wydawać, że jedno wyklucza drugie. Nic bardziej mylnego,  zdecydowanie bardziej pasuje mi maksyma lepsze wrogiem dobrego, albo mniej znaczy więcej. I tak jest w przypadku mojej dzisiejszej propozycji, wcale nie trzeba wielu(...)dusimy do miękkości. W razie potrzeby można podlać wodą. I to wszystko, bogactwo smaków z duszonej kapusty, przenika do mięsa i odwrotnie.  Prosty sposób, na smaczne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo. SMACZNEGO

Dieta moja pasja
Placuszki z ricottą z pieczonym rabarbarem i truskawkami 163

Puszyste placuszki z ricottą z pieczonym rabarbarem i truskawkami Składniki / na 4 porcje: na pieczony rabarbar: 400 g rabarbaru pociętego na 3-centymetrowe kawałki, 50 g brązowego cukru (ja dałam 3 łyżeczki stewii w proszku, można zamienić na 3 łyżki miodu), sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy, pesteczki z 1/2 laski wanilii 200 g ricotty 200 ml mleka(...)Delikatnie wymieszaj, wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min, aż rabarbar będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia. Do miski włóż ricottę, mleko i żółtka i wymieszaj wszystko trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zrób na środku dołek i wlej do niego ricottę z żółtkami. Wymieszaj do powstania gładkiego ciasta.  Białka ubij

Chilli Czosnek i Oliwa
Prosty pomysł na figi! 180

czekać na tańsze opcje i nie kombinować. Dlaczego? To proste jest za krótki, żeby nie korzystać z niego od razu. Figi są przepysznymi owocami, które nadają się do wielu dań. Figi można dodawać do śniadania, czy to na kanapkę, czy do owsianek, jaglanek, do gofrów czy naleśników. Można z nich wyczarować najlepsze na świecie konfitury, lubią połączenie(...)łososia a na sam wierzch pokrojone w cienkie plastry figi. Gotowe! Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą.  Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe bądź włoskie i obsyp kanapkę. Trzecia wersja: użyj sera pleśniowego pokrojonego na małe trójkąciki Życzę smacznego

SMYKWKUCHNI
drożdżowe ciasteczka z jagodami goji 166

1132mg.  Pokrywa to zapotrzebowanie w 24%. ~Żelazo:  składnik hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu. Często spotykane są niedobory u osób unikających mięsa i wegetarian. Tych drugich być może zaskoczy fakt, że  goji zawierają przeciętnie dwa razy więcej przyswajalnego żelaza niż soja. ~Cynk:  niezbędny do budowy białek, łańcuchów DNA. Jego zawartość w naszych ulubionych(...)autorski // ok. 15 ciastek ~155g mąki pszennej + ew. do podsypania ~55g jagód goji ViVio ~60g miękkiego masła ~1/2 szklanki cukru trzcinowego (ciastka są mało słodkie przy tej ilości, można dać więcej jeśli wolicie słodsze) ~jajko ~15g świeżych drożdży ~40ml mleka (u mnie ryżowe) Mleko podgrzewamy do "letniej" temperatury. Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżeczką cukru i mąki, zalewamy mlekiem i mieszamy

chili & sugar
Paszteciki z kapustą i grzybami 189

Żaden problem, wystarczy rozwałkować ciasto na grubszy placek. ;)   http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 + jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych(...)moczymy, najlepiej przez kilka godzin. Po tym czasie kroimy je w małą kostkę. Jeśli używamy świeżych, robimy to samo bez moczenia i podsmażamy na łyżce masła. Na patelni z drugą rozgrzaną porcją masła podsmażamy także koncentrat, do którego następnie dokładamy kapustę. Wlewamy do niej wodę z grzybów i dusimy kilka chwil, aż wyparuje. Następnie wrzucamy do niej pokrojone grzyby

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka z boczniakiem królewskim i winogronami z parowaru 220

zaplanowanego, więc mogłem się skupić na gotowaniu nowych potraw na bloga :) Słońce coraz częściej i dłużej świeci, także i w tygodniu mam nadzieję, że będę częściej wrzucał nowe propozycje dań. Sił po zimie i ochoty do działania z każdym słonecznym dniem mam coraz więcej :)     Na obiad zrobiłem pierś kurczaka z boczniakiem królewskim z zielonymi winogronami oraz(...)rzymskim. Boczniaka królewskiego myjemy i kroimy na małe kawałki. Winogrona myjemy.  Mięso przekładamy na tackę z folii aluminiowej na 1 poziom parowaru, obok układamy ziemniaki również na folii. Drugiego ziemniaka jak się nie zmieści na dole układamy na 2 poziomie. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i kroimy

Parowar Faceta
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 178

nadto, postanowiłam więc zabrać się za kolejny autorski przepis. Jaki był efekt? Słodka marchewka i delikatnie chrupiące, aromatyczne buraki otulone mięciutkim, delikatnym ciastem... Powoli zaczynam się przekonywać do dań bezmięsnych, których fanką do tej pory zdecydowanie nie byłam. Potrzebne nam: - 2 duże lub 3 średnie buraki - 1,5 sporej marchewki - łyżka oliwy - 150 g ricotty - 5 łyżeczek cukru(...)formy lub naczynia żaroodpornego. Ricottę nakładać porcjami na warzywa, następnie całość opruszyć solą, pieprzem i tymiankiem.  Przygotować ciasto:  Jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą (1 łyżeczka) i łyżeczką tymianku, przelać do niej masę jajeczną i ubić mikserem na gładkie ciasto. Tak przygotowane wylać na warzywa. Clafutis wstawić

W poszukiwaniu inspiracji
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 170

nastąpi... Jeszcze nie było u mnie żadnego ciasta (a jemy ich dużo) więc... :)) Tytułem wstępu - to ciasto powstało jako totalny eksperyment (czyli "dosypiemy mąki, upieczemy i zobaczymy czy to da się zjeść") ale był to eksperyment tak bardzo udany, że od tego dnia często gości na naszym stole, bo jest po prostu super! Pysznie smakuje, jest fajnie wilgotne, nadziane bakaliami(...)dwóch, zależy ile zostało jaglanki; chodzi o to, żeby wszystko porządnie w tej mące obtoczyć, - dodajemy trochę proszku do pieczenia , - chlust oleju (tak mniej więcej pół szklanki) -  i drugi chlust mleka (u mnie sojowe) - to już naprawdę na wyczucie -  tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Domowe wafelki kokosowo-krówkowe 211

folię aluminiową i chowamy do lodówki co najmniej na 2 godz. Ja zwykle chłodzę wafle całą noc. Dobrze jest też całość obciążyć. Zwykle kładę wafle na jednej desce, przykrywam drugą i kładę na niej na płasko 2 litrowe kartony mleka. Dzięki temu wafle dobrze się sklejają i mają ładny kształt. Na koniec kroimy całość ostrym nożem na mniejsze porcje(...)wiemy, czym nasze wafle przekładamy. Kupne tej zalety już nie mają. Poza tym to doskonała propozycja na imprezę zarówno dla starszych, jak i młodszych gości. Dużo na raz nie da się ich zjeść, bo są naprawdę sycące, ale to raczej kolejna ich zaleta :) Polecam serdecznie

Ratunku obiad
Naleśniki amerykańskie, puszyste 206

Te naleśniki nazwałam amerykańskie, ponieważ wyglądają podobnie. Jednak są wykonane z innych składników, użyłam sody i jogurtu. Natomiast amerykańskie są na mleku i proszku do pieczenia

Kuchnia Pokoleń
Krokiety z mięsem z rosołu 579

  Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowania żywności.   Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z 

kuron.com.pl
Roladki ze schabu faszerowane szpinakiem- na sosie z pomidorów 165

Przepis troszkę czasochłonny i mało dietetyczny ale warto go w wypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje

Kopystką po garach
Roladki ze schabu faszerowane szpinakiem- na sosie z pomidorów 232

Przepis troszkę czasochłonny i mało dietetyczny ale warto go w wypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje

Kopystką po garach
czekoladowe pancakes na śniadanie 154

Skoro mamy weekend można się spodziewać co będzie na blogu. Ulubione śniadanie Miśki - placuszki. Ale żeby nie było cały czas tak samo, wprowadzam różne kombinacje. Tym

Gotowanie z pasją
Surowa tarta z malinami – bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez nabiału 210

Surowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia, którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru

Moja Delicja
kotlety mielone z mozzarellą... 183

Składniki: mięso mielone 60 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula podsmażona 1 większa, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, bułka tarta 2

W Mojej Kuchni Lubię
Idealna domowa tortilla 571

 Tortilla meksykańska, to bardzo popularny i często używany na całym świecie rodzaj chleba . Jest to cienki placek zazwyczaj o średnicy od 6 do 30 cm

Kuchnia Łukasza
Kulinarna podróż w ciepłe kraje, czyli omlet z łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami 201

Pogoda na zewnątrz nie nastraja optymistycznie, a tęsknota za latem odwrotnie proporcjonalna do słupka rtęci na termometrze. Czujecie to samo? Warto więc zafundować sobie krótką, kulinarną

peanutbuttermonster