Przedstawiam przepis na pyszne gofry bezglutenowe. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Odradzam na pory popołudniowe (jest w nich cukier, który w naszych okolicznościach powoduje nadpobudliwość). Przepis udaje się na gofrownicach o małej mocy (700 W), ale wtedy trzeba je piec około 8 minut z 30 sekundową przerwą w środku na odparowanie wilgoci. Na gofrownicy o mocy powyżej(...)wszystkie suche składniki. Inna opcja (80 g mąki gryczanej, 60 g mąki kukurydzianej, 20 g mąki ryżowej, 20 g skrobi kukurydzianej -> mieszanie tych mąk jest naprawdę dowolne, można dać mąkę jaglaną zamiast kukurydzianą itd., itd., itd., i jeszcze na koniec - ilość mleka też zależy od wchłanialności mąki, jak każda dobra kuchnia, również bezglutenowa też wymaga wyczucia). 2. Następnie dodajemy
Kawa z mlekiemokreślane jest jako „angielskie śniadanie” – i też będzie to w dużej mierze trafione. Ale tak naprawdę nasz tytuł wziął się po prostu z braku lepszego określenia na podobne danie, jakie zdarzyło mi się zobaczyć w pewnej restauracji z amerykańskim jedzeniem „Amerykańskie śniadanie” 2017-09-03 17:24:01 Jajka sadzone ze smażonym boczkiem, fasolką i grillowanymi(...)pieprzem i bazylią. Kładziemy na suchej, dobrze rozgrzanej na średnim ogniu patelni grillowej, najpierw rozciętą częścią do dołu. Grillujemy niezbyt gwałtownie przez ok. 15 minut, w międzyczasie odwracając na drugą stronę. W międzyczasie na dobrze rozgrzanej na średnim ogniu zwykłej patelni układamy „na sucho” plastry boczku. Smażymy przez ok. 3-4 minuty, na lekko rumiano i do wytopienia tłuszczu
Kulinarna Pokusadwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy ok 12 min, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Dokładnie miksujemy. Odkładamy mikser. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy(...)blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go kawą i nakładamy warstwę konfitury. Wykładamy krem z klasycznymi michałkami i za pomocą szpatułki rozprowadzamy go równomiernie. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go kawą. Nakładamy konfiturę, a następnie krem z białymi michałkami. Wyrównujemy go szpatułką i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy
Słodki Pomysłpostarać. Fast food, który teraz chcemy jeść to dania z budek podane w restauracjach, przygotowane w bardziej przystępny dla organizmu sposób, z różnymi ciekawymi dodatkami. Coś jak haute dogi, o których pisałem rok temu. Nie wiem jak to się dzieje, że w pewnym okresie staje się modna kuchnia z danej części świata. W tym roku może być to wynik(...)mocno doprawione dania wkracza do świata, który uważa się za bardziej cywilizowany, a właściwie na stoły w tym świecie. No, bo czasem chce się zjeść coś egzotycznego w przerwie od dań regionalnych :) W związku z powyższym przedstawiam Wam pierwsze z dań kuchni afrykańskiej, które dla Was przygotuję. Danie pochodzi z Etiopii
Kryzysowa Książka Kucharskapszczeli jest substancją, której nie da się do końca przebadać, bo pszczoły pozyskują go z młodych pędów różnych drzew. W każdej rodzinie pszczelej zatem kit jest inny w ciągu danego roku. Różni się nie tylko składem, ale też kolorem i konsystencją (im cieplej tym bardziej jest miękki i kleisty, w chłodzie staje się substancją stałą). W ulu pełni rolę uszczelki(...)pszczeli (propolis) W dużej butelce z szerokim otworem umieścić rozdrobniony kit pszczeli. Wlać do butelki spirytus. Potrząsnąć i odstawić w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Potrząsać zawartością co drugi dzień, by nalewka dobrze się macerowała. Nalewkę stosować po miesiącu macerowania. Nie usuwać osadu z dna! Można go ponownie zalać setką spirytusu albo użyć do gojenia ran. Stosowanie : najwygodniej: na łyżce
Weekendy w domu i ogrodzieprocesie rozdrabniania uprażonych nasion. Pastę sezamową tahini łatwo przygotować w domu. Sezamowa pasta jest idealna w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako dodatek do przeróżnych dań. Najbardziej znane to hummus i i baba ghanous. Można również wykorzystać ją do chałwy, lodów lub sezamek. W Azji sezam uważany jest(...)cytryny 0,5 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) około 50 ml oliwy (np.sezamowej) Główny składnik czyli ciecierzycę wypłukałam i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na całą noc aby zmiękła i napęczniała. Na drugi dzień gotowałam ją przez około 1-1,5 godziny do miękkości pod przykryciem w lekko osolonej wodzie. Odsączyłam ją i przełożyłam do malaksera. Dodałam czosnek, kumin, sok z cytryny
potrawyregionalneKarkówka to bardzo popularne mięso na grilla oraz pieczeń. Dziś zrobimy z niej pieczone kotlety. Zapraszam! Do przygotowania tego dania potrzebujemy: Karkówka Czosnek Przyprawa do wieprzowiny Rozmaryn Majeranek Młode ziemniaki Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem kroimy na odpowiadające nam porcje. Jeżeli trafimy na zbyt tłustą karkówkę, nadmiaru tłuszczu możemy się pozbyć. Mięso polewamy(...)Każdego ziemniaka dokładnie szorujemy. Będą pieczone w całości. Wybieramy te mniejsze ziemniaki. Staramy się, by miały jednakową wielkość. Możemy przekroić, gdy część jest zbyt duża. Ziemniaki na drugiej blaszce lub w drugim naczyniu polewamy oliwą i doprawiamy solą. Można użyć przyprawy do ziemniaków lub ziół prowansalskich, ale wtedy uważajmy z solą. Nasze mięso miało być w piecu
MarcinChefwydaje się wymyślne i nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie o tym mówić swoim gościom;) którzy z pewnościa będą zachwyceni tym daniem). 1 pierś z kaczki przyprawa "pięć smaków" 4 gałązki grubego szczypioru 4 małe pak choi 100ml bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gruszka 3 łyżki(...)minut. Położyć na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu, zmniejszyć gaz i smażyć przez około 10 minut, aż skóra będzie dobrze przypieczona, złota i chrupiąca, następnie przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć kolejne 10 minut (lub dłużej w zależności czy chcemy pierś krwistą czy dobrze wypieczoną). W międzyczasie na patelnię dodać gwiazdkę anyżu, pokrojony w plasterki szczypior
Codzienne Gotowaniesmaki, które gościły u mnie w rodzinnym domu. Dzięki młodej kapuście danie robi się nadzwyczaj szybko. Nadwyżkę makaronu można wysuszyć i mieć pod ręką w słoju. Doprawiona Maggi smakuje wyśmienicie. Mój mięsożerny syn pochwalił moją"robotę". 500 gram mąki razowej 2 jaka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki zimnej wody Z podanych składników zagnieć makaron. Rozwałkuj(...)wlej wodę, tak aby była na wysokości 2-3 cm. Włóż poszatkowaną kapustę, przyprawy. Zacznij gotować na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj przyprawę Maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze doprawione. Duś jeszcze klika minut. Potem wrzuć makaron i mieszaj razem z warzywami. Dodaj drobno
AZgotuj!okna przesunie się metr w lewo to będzie lepiej. A te książki na półce to właściwie ładnie leżą, ale jak zamieni się je półkami, tzn. te z górnej półki da się na dolną i na odwrót to przecież znacznie lepiej będzie, no nie? Jak powiedziałem: nie rozumiem tego, ale podobno tak ma być i trzeba to akceptować :) Więc(...)uporała z moimi mąkami i dość szybko z plackami. I kolacja gotowa :) Potrawa nie jest może jakaś wykwintna i wizualnie atrakcyjna, ale po pierwsze jest smaczna, a po drugie mąka jaglana nie jest jakoś tak wielce popularna i w sumie nie tak łatwo znaleźć przepis, w którym można by ją wykorzystać. Więc jeśli przypadkiem posiadacie taką mąkę
Marder&Marder Manufacturestale obserwują pracę na hali, niemniej jednak żadna ludzka ręka nie tyka produktu. Jaki z tego wniosek ? Ano taki, że makarony Lubella są produkowane w najwyższych standardach jakości. Drugim zwiedzanym obiektem był młyn. Fabryka Lubelli jest bowiem samowystarczalna. Nie kupuje mąki z zewnątrz, a robi ją sama, na miejscu, we własnym młynie. Gdyby ktoś pytał - mąki nie sprzedaje(...)zakończyła się na lubelskim Starym Mieście, w restauracji Browar Grodzka 15. Nie zgadniecie co jedliśmy ! ... Tak, tak - makarony. Były i takie na zimno, w sałatkach i w daniach na ciepło. Niestety, z racji popołudniowych planów, musiałam szybko opuścić lokal i wracać do domu. Zabrakło czasu na luźne rozmowy... Oj, będzie ku temu jeszcze nie jedna okazja. Taką
kolorowotorcikowosmakowo się komponują i do tołpygi idealnie pasują. Groszek, który jest na parze przygotowany, a potem zamrażany, w kilka min się gotuje i dzięki temu bardzo dobrze smakuje. To danie jest kolorowe i w smaku wyjątkowe. Składniki 6 porcji: p uree: 250 g groszku zielonego gotowanego na parze Bonduelle, 1 łyżka masła, sól(...)wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od str. skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku
Moniki Smakołykipozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie go. Łosoś był dość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki(...)przykryj kołderką z przygotowanej pasty. Blachę przykryj pokrywą lub owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Piecz rybę przykrytą pastą przez około 50 minut (ja piekłam 40 minut). Podawaj na gorąco. The post Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką
Moja Delicjasię również z zamiennikiem w postaci bobu), obtoczonej w sezamie z dodatkiem aromatycznych przypraw, a następnie smaży się je na złoty kolor. Są one jednym z moich ulubionych wegańskich dań. Tym razem falafel przygotujemy w towarzystwie: surówki z marchewki z dodatkiem imbiru oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji(...)przypadku hummusu ciecierzycę należy namoczyć przez noc, jednak jej nie gotujemy. Jeśli nie mamy tyle czasu, to polecam zalać ją dwukrotnie wrzątkiem (pierwszy raz, odczekać godzinę i drugi raz znów odczekać godzinę). Następnie ciecierzycę razem z cebulą i czosnkiem mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy
Food SquareWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z trochę zmienionym przepisem na ciasto,które niedawno ukazało się na blogu . Mowa tu o szarlotce z orzechami
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis na dziś jest równie prosty, co interesujący i rzadko spotykany. Chciałbym Was dziś zainteresować pastą brokułowo-serową, która nadaje się na kanapki, ale nie tylko
Proste-przepisy.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Połączenie muffinów i kawy to coś idealnego w trakcie niezbyt udanego dnia ;). Ważne, żeby kawa
Corner With Recipespodsmaż go dość mocno. Kiedy kalafior będzie miał już oznaki działania wysokiej temperatury, czyli będzie mieć złoto – brązowy kolor, wyjmij go łyżka z dziurami na talerzyk. Po drugie wrzuć do rondla cebulę, chwilę podsmaż, dodaj czosnek, chwilę podsmaż, teraz dodaj pomidorki, cynamon i kalafior, wlej kubek wody, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 25 minut(...)tylko z Polski, ale z całego świata. Świetne zdjęcie profesjonalistów, ale także amatorów. Zapraszam Cię w to jedyne w swoim rodzaju miejsce na FB Oczywiście to nie jedyne danie z Grecji , które znajdziesz na mojej stronie. Czy wiesz, że… Oliwa z oliwek ma wysoką temperatura „dymienia” (około 210ºC) i jest znacznie wyższa niż
RafalCookniezbyt śródziemnomorski składnik, ale do takich batoników pasuje bardzo). Wyszły przepyszne! - nie kruszą się i nie rozpływają i są odpowiednio słodkie. Jeśli macie ochotę, możecie modyfikować przepis - dać same suszone daktyle, czy migdały zamiast orzechów włoskich. Pilnujcie jednak proporcji pomiędzy suszonymi owocami i pozostałymi składnikami batoników. Domowe batoniki z orzechów i suszonych owoców Składniki / na 18 sztuk: 150 g suszonych(...)talerz i zostaw do ostygnięcia, a na patelnię wsyp orzechy włoskie i również praż je przez minutę lub dwie, aż zaczną intensywnie pachnieć. Orzechy przesyp na drugi talerz i zostaw do ostygnięcia. Gdy orzechy włoskie ostygną, drobno je posiekaj. Suszone owoce odsącz z wody, przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Do zmiksowanych suszonych owoców dodaj wszystkie
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiamy pizze pod wszelakimi postaciami, bo można dodać do niej ulubione składniki a potem zajadać pyszny obiad, kolację czy śniadanie. Dziś do ciasta dodałam pure z
Moje Małe Czarowaniekońcowy egzamin, więc jest niezwykle nerwowa i roztrzepana. Ostatnio musiałam ratować ją plastrami, nożyczkami do paznokci i czystymi skarpetkami... Ale to już nie jest historia na blog kulinarny. Z drugiej strony pogłębiam znajomości już nawiązane, wyznając starą, dobrą zasadę, że z ludźmi, którzy cię karmią, należy żyć dobrze. Więc żyję. Piwo nawet wypiję (ja w końcu mam końcowy egzamin(...)orzeszki . Kremowe nadzienie (na które trzeba uważać, bo lubi wypływać) smakuje obłędnie, a w połączeniu z lukrem kawowym to prawdziwa uczta. C. zabrał dwanaście sztuk do pracy; dali im radę we czterech. I jeszcze było im mało! Zostałam obwołana pączkową królową i obsypana taką ilością komplementów, że zarumieniłam się po same czubki uszu. Tego po prostu musicie spróbować! Pączki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki na 6 dużych naleśników (smażonych na patelni o śr. 28 cm): 1 szklanka (150 g) mąki gryczanej 2 lekko czubate(...)gorącą patelnię, kulistymi ruchami patelni równomiernie rozprowadzić ciasto cienką warstwą po całej powierzchni. Smażyć około minutę, kiedy brzegi naleśnika zaczną odchodzić, naleśnik delikatnie podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze około pół minuty. Kontynuować do wyczerpania ciasta. Na gotowe naleśniki wykładać rukolę lub np. listki młodego szpinaku oraz upieczone warzywa, składać w kieszonki lub zawijać
Even Better FoodLeczo do słoików na zimę. Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza. A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Podaję Wam mój sprawdzony(...)duszone. Warzywa myjemy i osuszamy. 2 cebule pokrojone w piórka szklimy na oleju. 8 dużych pomidorów nacinamy na krzyż i parzymy wrzącą wodą, ściągamy skórę. Połowę pomidorów miksujemy, a drugą połowę kroimy w ósemki i całość dodajemy do cebuli, chwilkę dusimy (ok. 5 minut), dodajemy 1 dużą cukinię ze skórą, ale bez gniazdek nasiennych pokrojoną w kostkę, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDawno nie robiłam zapiekanek bo jakoś lepiej było mi przygotowywać dania z patelni np. takie jak risotto <--klik czy spaghetti <--klik :) Jak widać zapiekanka ta nie jest zbyt fotogeniczna ;) ale smakowała nam bardzo, a podałam ją w towarzystwie mizerii :) Składniki na 3-4 osoby: 5-6 ziemniaków 1/2 drzewka brokułowego 1/2 drzewka kalafiora duża garść(...)wykładamy dno plasterkami ziemniaków na nie wykładamy (posypujemy) połową, pokrojoną w kawałeczki fasolkę szparagową. Następnie dajemy część brokuła i część kalafiora. Skrapiamy oliwą obsypujemy całość koperkiem. Następnie wykładamy drugą warstwę, tak samo jak poprzednią skrapiamy całość oliwą i obsypujemy koperkiem. Wystające różyczki kalafiora i brokuła obsypujemy bułką tartą (możecie również całość posypać bułką, ja wolałam posypać tylko różyczki
Gotowanie...to proste !Jak już można się domyśleć, w weekendy kombinujemy ze śniadaniami :) Tym razem cukinia w roli głównej od dłuższego czasu z nami - nie wiem co będzie dzisiaj
Gotowanie z pasjąNie ma nic lepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:). 1 kg ziemniaków 300g kiełbasy 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1/2 puszki
Szefowa kuchniskromnie udekorowany. Myślę, że przypadłby Wam do gustu :) Polecam. PS Osobom zainteresowanym różnego rodzaju szkoleniami polecamz apoznanie się z ofertą http://www.szkolenia-semper.pl/ :) Duży wybór! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)takich samych składników upiec drugi blat biszkoptu. Masa twarożkowa z brzoskwiniami: 600 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 600 ml śmietany kremówki 150 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych w niedużą kostkę W misce umieścić twaróg, 100 g cukru pudru i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do gładkości. W drugim naczyniu umieścić kremówkę
Domowa cukiernia EwyKrucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu. Deser nad deserami, na paterze prezentuje się przepięknie, wbrew pozorom przygotowanie wcale nie jest trudne! Składniki: 3 blaty bezowe(...)masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję. Dwie duże płaskie blachy-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, na jednej rysuję dwa okręgi o śr 20 cm na drugiej jeden, masę bezową dzielę na 3 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło. Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut
Wanilia i KardamonSzparagi, jakże zdrowe ❤, szkoda, że są sezonowe, dlatego teraz, jak najczęściej dania z ich udziałem przyrządzajcie 🍴 i nimi się zajadajcie. Ja 👩 szparagi w piekarniku zapiekałam, do których jajek 🍳 przepiórczych dodałam i z serkiem oraz prażonymi pinii podałam. Całość ekspresowo przygotowałam i jako przystawkę rodzinie 👪 podałam. Składniki na ok 4 porcje: pęczek szparagów zielonych, najlepiej cienkich, ok. 8 jajek(...)pieczenia i układamy na nim szparagi, które polewamy niewielka ilością oleju. Posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy je w oleju i układamy je tak, aby przylegały do siebie jeden koło drugiego. Piekarnik nastawiamy na 220°C i wkładamy blachę ze szparagami (na dolny poziom) i pieczemy ok. 6 min. Czas pieczenia powinien być uzależniony od grubości szparagów, mają być al dente
Moniki SmakołykiKolejny pomysł na kurczaka. Tym razem całe kotleciki z pieczonego kurczaka i ryżu, jako jedno danie na wzór podobnych z jajka czy kaszy. Jest to ciekawa odmiana od zwykłych kotletów. Składniki: 150 gram pieczonego kurczaka 2/3 szklanki ryżu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku pieprz jajko bułka tarta Zagotować(...)tłuszczem, dodać do ugotowanego ryżu. Dodać również kurczaka i przyprawy. Wszystko wymieszać i pozostawić na chwilę do przestygnięcia. Na patelni rozgrzać olej. Na talerz wysypać bułkę tartą, a na drugi talerz wbić jajko i delikatnie rozkłócić. Z masy ryżowej formować kulki, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej, następnie delikatnie w jajku i ponownie w bułce. Smażyć na rozgrzanej patelni
Czerwony Gupikdzięki nim - oprócz zaoszczędzenia czasu , zaoszczędzimy także pieniądze . Nie damy się złapać na wiele promocji, które kuszą atrakcyjnymi cenami i kolorowych etykietami. To również wygoda, gdyż bezpośrednio możemy porównać dany produkt z innymi, dostępnymi - nie tylko w ofercie konkretnego sklepu. W internetowym supemarkecie Frisco.pl można nabyć praktycznie wszystko, co jest niezbędne do zaoapatrzenia naszej lodówki i domu(...)ważności. Po Berlinki (a były w promocyjnej cenie) i lody poszłam już do osiedlowego sklepu... Dlaczego? Frisco stawia na świeżość i terminowość , więc nie wszystkie produkty są wysyłane na drugi koniec Polski. Z jednej strony to bardzo dobrze, ponieważ mamy pewność, iż nasze zakupy będą pewne i dobrej jakości. No cóż, oferta sklepu jest bardzo bogata , ceny atrakcyjne i dodatkowo
Di gotujeSzynka wieprzowa pieczona w otrzewnej, w niskiej temperaturze zachwyci nie jedno podniebienie. Jest delikatna, soczysta... po prostu pyszna. Warto zaprzyjaźnić się z rzeźnikiem i od czasu
królestwo garówBuraki znajdują się w czołówce moich ulubionych warzyw, więc musiałam je przemycić równiez do krakersów. Oprócz tego, że są zdrowe i smaczne, to nadają potrawom ładny
Kasia SarnaQuesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Zwykle tortilla zapiekana jest z serem ale można dodawać do niej swoje ulubione składniki jak kurczaka, pomidory, grzybki itp... Serwowana jest na śniadanie, obiad lub jako przekąska. Ja do swojej wrzuciłam oprócz sera mojego ulubionego kurczaka i kurki. Wyszła przepyszna :) 4 tortille 200 g startego żółtego sera 1 pojedyncza pierś(...)grilla (można też użyć dużej patelni i podgrzewać quesadillę bez użycia tłuszczu), ułożyć placek tortilli, posypać serem, kurczakiem i kurkami (kilka zostawić do dekoracji), znów serem i przykryć drugim plackiem. Grillować po kilka minut z obu stron do lekkiego przyrumienienia i stopienia się sera
Smakołyki AsiKolejny pomysł na szparagi, tym razem śniadaniowy. Puszysty omlet, chrupiące szparagi, słodycz pomidorków, pikantność dymki...całość cudownie rozpływająca się na podniebieniu. Smaczne, zdrowe i sycące danie na cały poranek. SKŁADNIKI: 6-7 zielonych szparagów 4 pomidorki koktajlowe 1 dymka 3 jajka sól pieprz masło A jak to zrobić: Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce. Grubsze końce delikatnie(...)zagarniając masę od brzegów patelni do środka. Gdy masa lekko się zetnie ułożyć na wierzchu szparagi, pokrojone pomidorki i pokrojoną dymkę. Smażyć, aż spód lekko się zarumieni. Odwrócić na drugą stronę i znów lekko podsmażyć. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachsamo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem. Składniki: 5 udek z kurczaka sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki oleju sól, pieprz papryka słodka(...)Zeszklić drobno posiekną cebulkę z czosnkiem, dodać puszkę pokrojonych pomidorów, oregano, cukier, ocet balsamiczny i dusić około 15 minut. Puszkę przepłukać wodą i dolać do sosu obrócić kurczaka na drugą stronę i zalać przygotowanym sosem pomidorowym. Dusić kolejne 20 minut podawać z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ząbki czosnku Wykonanie: Jak ja to zrobiłam? Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki, szynkę w grube paski, szczypiorek drobno, a gorgonzolę w grubszą kostkę. Wstawiłam osoloną wodę na makaron. Na drugim palniku postawiam patelnię. Na rozgrzaną patelnię włożyłam łyżeczkę masła i zrumieniłam na nim szynkę parmeńską, po kilku chwilach dołożyłam do niej czosnek. Kiedy szynka się rumieniłam na już(...)podgrzewając tylko kilka chwil. Dosłownie chwileczkę. Patelnię zestawiłam z ognia dorzuciłam uprażone na suchej patelni orzeszki piniowe (pokrojone z grubsza) i szczypiorek. Wymieszałam i po prostu danie nałożyłam do talerzy. Ps. Jeśli nie chcesz typowo serowego sosu, po prostu dolej śmietany kremówki, pobaw się proporcjami ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Ps. Ten sos jakieś trzy lata
Blondynka Gotujeodwiedzam, często mnie dziwił ogrom wymagań co do konkursów i powiem wam, że w pewnym sensie jest to nie sprawiedliwe, ponieważ jedni spełniają wszystko i ponadto, a drudzy, a drudzy no cóż... Dlatego wchodzę w zasady dodatkowego losu, sprawdza się. Zasady: Obowiązkowe: wkleić baner na swojego bloga Pozostawić komentarz z adresem bloga / Facebooka (dla osób, które nie mają bloga(...)udział w zabawach :) tak więc jak sami coś organizujecie to pozostawiajcie namiary :) Wzór Baner: +1 Email: +0 Obserwuje jako: TAK/NIE +1 Lubię na Facebooku jako: TAK/NIE ( nie wymagam pełnych danych imię + pierwsza i ostatnia litera nazwiska) +2 Notka na blogu: + link TAK/NIE + 1 Notka na Facebooku + link TAK/NIE + 1 Zabawa trwa tylko i wyłącznie na terenie polski. Zgłaszać się można
W Moim Magicznym DomuDań świątecznych mi przybywa - mam nadzieję, że Wam również! Moja kolejna propozycja na świąteczny obiad to rolady drobiowe. Wypełniłam je farszem pieczarkowo - pomidorowym, a sos zrobiłam na pietruszce korzeniowej. Podczas gotowania rolad wywar nabrał subtelnego aromatu pomidorów, co miało duże znaczenie dla jego końcowego smaku. Rolady smakują fantastycznie polane sosem i obficie posypane posiekaną zieloną pietruszką. Jako(...)dodatek do dania polecam Ci gotowane ziemniaki w mundurkach , ziemniaki w kawałkach , bądź maślano - kremowe purée ziemniaczane . Nie zapomnijcie też o surówce! Składniki (Porcji: 6) 6 filetów drobiowych, opłucz i osusz 1 duża cebula, obierz i pokrój w drobną kostkę 10 większych pieczarek, obierz każdą i opłucz, następnie przekrój wzdłuż na 4 części i pokrój w poprzek
Szybko SzybkowarOmlet – to słowo, które chyba najczęściej kojarzy nam się z posiłkami sportowców czy też osób będących na diecie. Dziś pokażę Wam fantastyczny pomysł na kolejny
Ostra na Słodkomnie, to idealny i tani obiad, spróbujcie. Zapraszam również na: leczo z cukinii z kiełbasą przyprawione włoskimi ziołami , sałatkę z cukinią i dresingiem z kefiru oraz dietetyczne danie z cukinią . Składniki: (ponad 20 małych placuszków) 1 cukinia (u mnie około 350 g) 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu 4 czubate łyżki mąki pszennej(...)pietruszki, mieszamy delikatnie. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy po łyżce masy tworząc małe placuszki. Placuszki smażymy aż około 2-3 minuty, aż będą ładnie rumiane. Następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki z cukinii po ściągnięciu z patelni odsączamy na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, jogurtem lub innym sosem. Smacznego
Słodkie okruszkiznikają podane w miseczce i posypane cukrem-takie uwielbia moja córka, a mi się zachciało galaretki z truskawką i tak powstał deser iście truskawkowy, bardziej truskawkowo już się nie da:) Łatwy i szybki w wykonaniu, jedyny minus tego deseru to czas oczekiwania - jak to na galaretkę przystało. Składniki: 5 galaretek truskawkowych 400 ml śmietanki kremówki 30% pół szklanki mleka zagęszczonego(...)bądź zwykła tortownica. Formę na deser należy wysmarować oliwą, lub opłukać zimną wodą, następnie wlać galaretkę bez owoców i wstawić ją do lodówki, by zastygła. Śmietanę ubić z drugim cukrem waniliowym ( a kto lubi słodsze desery może odrobinę posłodzić śmietanę). Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i w zimnym mleku. Wymieszać żelatynę ze śmietaną i wylać
na moim stole...prażone firmy Reypol zachwycają swoim smakiem, można je nawet jeść prosto ze słoiczka, są wyraziste, słodkie i smaczne. W mojej kuchni w przyszłości sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych i innych ciast . składniki na 1 formę ciasta 4 jajka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 200g kwaśnej śmietany 250 g masła 2 łyżeczki proszku(...)nagrzanym do 180 st.C. piekarniku do zarumienienia wierzchu ciasta .Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika wykładamy na nie prażone jabłka i posypujemy cynamonem a wierzch jabłek przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temp. 180st. C. około 45 minut . Śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem .Ciasto posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy ubitą śmietaną
Smakowite DaniaTak mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam
My Culinary ArtDuszonki, prażonki, nazwa różna, zależy od regionu kraju.U nas zawsze duszonki. Najlepsze oczywiście są zrobione na ognisku. Ale dziś chciałam się podzielić przepisem na duszonki domowe
Kuchnia z widokiem na ogródludzi, którzy nas do tego zaczynają zniechęcać. 2. CZYSZCZENIE LODÓWKI Pozbywamy się produktów, które nie pomogą wytrwać nam w postanowieniu: słone i słodkie przekąski, dania gotowe, zupy oraz sosy w proszku, wędliny paczkowane itp. Kupujemy warzywa, owoce (głównie sezonowe), produkty zbożowe (pełnoziarniste), nabiał, chude mięsa, ryby a także zaopatrujemy się w wodę, herbaty, zioła oraz(...)DZIAŁAMY WEDŁUG USTALONEGO PLANU. Po pierwsze planujemy posiłki i robimy listę zakupów na cały tydzień, pamiętając by w pełni wykorzystywać to, co przygotujemy. Po drugie wyznaczamy sobie czas w ciągu dnia na aktywność fizyczną oraz pogłębianie wiedzy na temat zdrowego żywienia (dla ułatwienia korzystamy z porad dietetyka). 5. PLANUJEMY NAJLEPSZĄ DLA NAS AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ
Życie na widelcuniesamowite zdjęcia i, co najważniejsze, NIEZWYKŁE PRZEPISY. Sophie tak pięknie pisze, ozdabia każdą potrawę niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra! Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika(...)gałki muszkatołowej 1, 1/2 szklanki moreli suszonych, posiekanych olej kokosowy do nasmarowania blachy (opcjonalnie) jagody do posypania Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj płatki, dynię, migdały,wiórki i sezam. W drugiej zmieszaj miód z sokiem jabłkowym, ekstraktem, dodaj przyprawy:cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę natłuść olejem kokosowym. Suche składniki wymieszaj
Gotowanie to kochanieświetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania. SKŁADNIKI: 400-500g łososia (w jednym kawałku) 2 łyżki masła klarowanego duży por korzeń pietruszki sól, pieprz czarny suszona natka pietruszki ¼ cytryny płat ciasta francuskiego żółtko jajka płatki(...)Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony por z pietruszka. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około
Pyry na Gazmiałam miejsca w lodówce, a mieszkanko małe i już i tak się przewracam o własne nogi, postanowiłam zrobić puree. Dzięki temu mogły zaistnieć na moim blogu takie dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny(...)wstawiamy do niego połowę dyni na 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia odchylamy kawałek folii. Gotową dynię wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową. Za pomocą łyżki wydrapujemy miąższ z dyni i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie porcjami przekładamy na sito ustawione nad dużą miską i zostawiamy każdą porcję
W poszukiwaniu inspiracjisłodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe, z suszonych(...)ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę
Świat Ciasta