Pokrywka czajnika - zazwyczaj nie zwracamy uwagi na taki drobiazg, a jest to dość istotne dla naszego bezpieczeństwa. Na rynku spotkamy trzy rodzaje pokrywek. Pierwsze z nich wymagają ręcznego otwarcia, drugie możemy otwierać automatycznie poprzez naciśnięcie przycisku umieszczonego na pokrywce lub na uchwycie. Trzeci rodzaj pokrywek, to te które musimy przekręcić, aby otworzyć lub zamknąć czajnik. Jak nie trudno(...)producent zapewnia m.in. w czajnikach Breville High Gloss VKJ944X ) Miarka poziomu wody - posiada ją niemal każdy czajnik elektryczny. Dzięki niej możemy wlać do czajnika dokładnie tyle wody, ile w danym momencie potrzebujemy. W niektórych modelach jest ona dodatkowo podświetlana, co ułatwia korzystanie w słabo oświetlonych pomieszczeniach. Uchwyt - powinien być dobrze wyprofilowany i wykonany z nienagrzewającego się, antypoślizgowego materiału. Podstawa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoznacza, że nie jedna patelnia pojdzie w ruch :-) jeśli szukacie pomysłu na śniadanie dla ukochanego lub ukochanej pędzę do Was z dwoma propozycjami na skodko i na słono. Dajcie znać która wersja jest bliższa Waszemu sercu :-) Składniki na placuszki: 1 szklanka mąki 3 łyżeczki cukru lub cukru waniliowego jajko 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 2 banany czerwony barwnik(...)czubek małej łyżeczki do herbaty. Placki smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej teflonowej patelni z obu stron. Jeżeli placuszek pokryje się pęcherzykami to znak że powinniśmy go przekręcić na drugą stronę. 100 ml mleczka kokosowego gotujemy razem cukrem pudrem, sokiem oraz skórką z limonki lub cytryny. W drugiej połowie mleczka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Następnie wlewamy do gotującego sie mleka
Życie zaczyna się w kuchnimąk zawiera mąkę jaglaną dającą niewielkie wrażenie goryczki, jest to o tyle potrzebne w tym wydaniu, że dzięki temu nie ma na końcu efektu przesycenia cukrem i w rezultacie danie nie staje się mdłe. Polecam. Składniki na ciasto: 100 g mąki gryczanej 100 g mąki jaglanej 20 g mąki ryżowej (1 łyżka) 20 g skrobi ziemniaczanej(...)Staramy się, by naleśniki były dość cienkie, więc wylewamy na patelnię niepełną chochelkę. Smażymy króciutko, jak zaczną odchodzić od brzegów, przerzucamy na talerz. Potem, razem z farszem obsmażamy z drugiej strony, na maśle. 3. W misce przy pomocy widelca rozdrabniamy twaróg, słodzimy tyle ile potrzebujemy, następnie dodajemy łyżkę śmietany, żółtko i mieszamy. Farsz gotowy. 4. Na usmażonym z jednej
Kawa z mlekiemCIASTO: `~~~~~~~~ 2(NIEPEŁNE)SZKL.MĄKI 1SZKL.MLEKA 1 SZKL.WODY 2 JAJKA SÓL 2 ŁYŻKI OLEJU `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ.UPIEC NALEŚNIKI. MUS JABŁKOWY: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 4 KWAŚNE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodawajcie, dla mnie na tyle zjedzonych różnych wersji omletów przyszedł czas na ten z dodatkiem sera. Bo lubię. Opcjonalnie możecie dodać także pieczarki. Przygotowanie łatwe i szybkie, a danie syte – do tego pasują prawie wszystkie dodatki, warzywa, owoce, sery, wędliny, nawet smakuje na słodko z twarożkiem lub ulubioną konfiturą. Dla dzieci i nie tylko(...)międzyczasie na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze, omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy ukladamy na nim dwa plastry żółtego sera i nasz pomidorowo-cebulowy farsz, chwilkę smażymy, zwijamy omlet drewnianą
Zasmakuj Kuchniprzygotować typowe danie chińskie z ryżem? Sposobów jest wiele. My przedstawimy Ci te najlepsze. Gdy mówimy o typowym „chińczyku” z ryżem, mamy na myśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują potrawy powstające z drobno posiekanych składników, podsmażanych szybko w woku. I to właśnie wok – głęboka patelnia, najczęściej żeliwna(...)gotujemy „na sypko” (można w woreczkach), a następnie wysypujemy do miseczki, gdzie następnie umieszczamy całą potrawkę, lub też podsmażamy z pozostałymi składnikami, by przesiąknął ich aromatem. To w tej drugiej postaci ryż jest najbardziej doceniany przez miłośników dobrego smaku. Co do ryżu? Wersji typowych chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz ma swój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które
Kuchcik gotujesmaków i aromatów umila czas spędzony w kuchni. Przygotowując posiłki musimy mieć świadomość jakości produktów, których używamy. Warzywa i owoce są szalenie ważne w naszej diecie, plasując się na drugiej pozycji w piramidzie żywienia. Są bowiem skarbnicą składników odżywczych i źródłem witamin, a jednocześnie stanowią podstawę każdej diety odchudzającej. Niestety te w supermarketach (a nawet na bazarkach) często pochodzą(...)szpinakiem i czosnkiem . Jest to dodatek zdecydowanie w moim guście. Nie mam na myśli wykorzystania ich tylko do kanapek! Zastanawiacie się zatem jakie dania można przygotować z ich wykorzystaniem? Oto pyszna, wielokolorowa propozycja czterech dań przygotowanych przez amabasadora marki Almette Davida Gaboriaud. 1. Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo
Tradycyjna KuchniaIdealne ciepłe śniadanie na weekendowy leniwy poranek. Delikatny, puszysty smak omlet z dodatkiem aromatycznych pomidorków i cebuli. Opcjonalnie możecie dodać także pieczarki. Przygotowanie łatwe i szybkie, a danie syte - do tego pasują prawie wszystkie dodatki, warzywa, owoce, sery, wędliny, nawet smakuje na słodko z twarożkiem lub ulubioną konfiturą. Dla dzieci i nie tylko z pewnością fajna(...)międzyczasie na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze, omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy układamy nasz pomidorowo-cebulowy farsz, chwilkę smażymy, zwijamy omlet drewnianą łyżką lub płaskim talerzem na pół
Zasmakuj Kuchnifunkcji dolna grzałka. 2. Reszta warzyw: Pierwszą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać kapustę kwaszoną i 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i krótko smażyć. Drugą cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na grubym oczku. Dołożyć do reszty warzyw. Dusić pod przykryciem 10 minut. 3. Drążenie talerzy: Z obu połówek upieczonej dyni wydrążyć miąższ(...)funkcji termoobiegu. W takim zestawieniu dynia piżmowa traci swój naturalnie mdły smak. Kwaśna kapusta nadaje jej wyrazistego charakteru, a mozzarella wspaniale dopełnia kompozycji i zamyka danie
Pij soki wyciskaneSkładniki: mięso mielone drobiowe 1 kg, bułka namoczona w mleku 1 duża, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny
W Mojej Kuchni Lubiędawna. Obserwuję również fanpage na facebooku i często korzystałem z przepisów tam zamieszczanych. Problematyczne było jedynie „dogrzebanie” się do przepisu po jakimś dłuższym czasie np. aby komuś dać linka, gdy nawał nowych przepisów przysypywał ten, którego akurat szukamy. Czasem spędzałem na blogu długie minuty szukając tego, co mnie interesuje. Bezskutecznie. Jak to mawiają – „diabeł przykrył ogonem(...)które wykonują w domu koktajle dzielą się z grubsza na dwie grupy. Pierwsza to ta, która wie, co i dlaczego wrzuca i jakie są konsekwencje spożycia takiego koktajlu. Grupę drugą, która wrzuca składniki trochę bez wiedzy na tzw. czuja można podzielić znów na trzy mniejsze. Jedna, która wrzuca składniki, które po prostu lubi i preferuje je smakowo. Druga
Mr. Tasteśmiało możecie popić np. czerwonym barszczem. Nadzienie mięsne również można zastąpić na swoje ulubione – świetnie sprawdzi się warzywne albo serowe. Koniecznie wypróbujcie! Dla mnie czebureki to taki danie, którego nigdy nie odmawiam i do którego zawsze z przyjemnością wracam! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl * woda – 0,5 szkl * sól(...)oraz majeranek. Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ). Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoMoja druga propozycja z wykorzystaniem kaszy jaglanej od EcoBlik i zarazem kolejna z serii "Zdrowe słodycze" - tarta z kremem jaglanym z przepisu Marty Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu(...)soli morskiej *u mnie 1 szkl orzechów i 1 szkl mieszanki płatków migdałów, wiórek kokosowych i pestek słonecznika Masa jaglana: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ja dałam kaszę jaglanej z suszonymi wiśniami od EcoBlik ) 1/4 szklanki brązowego cukru 3 łyżki oleju/2 łyżki masła 1-2 łyżki kakao słoik wiśni drylowanych garść płatków migdałów 1. Daktyle namoczyć w ciepłej
Kto ugości moich gości?zawsze w zapasie i taki szybki obiad lub kolację serwuję mojej Rodzinie często, jednak w większości przypadków sięgam po zdrowszy makaron razowy, który bardzo Wam polecam również do tego dania :) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje): 200-250 g makaronu spaghetti (można użyć innego rodzaju) około 150 g krewetek 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła(...)osuszone na ręczniku papierowym krewetki i smaż je około 2 minuty z jednej strony. Posól, popieprz, dodaj płatki chili, drugi ząbek czosnku starty na tarce i pozostałe 0,5 łyżki masła. Zamieszaj i smaż krewetki kolejne 2 minuty z drugiej strony. Dodaj teraz pokrojone na pół pomidorki, wymieszaj wszystko dokładnie i przesmaż całość jeszcze 2 minuty
Słodko-Słony Świat IlonyPropozycja obiadowa idealna na chłodne zimowe dni. Aksamitny i aromatyczny sos, kruche i delikatne mięso - pyszny i prosty gulasz, który "robi się sam". Składniki: 1 kg
Nie tylko w kuchnidodać do suchych składników, następnie dodać przestudzoną lekko czekoladę i alkohol. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wstawić do lodówki, bo inaczej cisto absolutnie odmawia współpracy i nie chce dać się rozwałkować. Po około 1 godzinie, rozwałkować ciasto na stolnicy obsypanej cukrem, na grubość ~1 cm i wykrawać ciasteczka. Zostawić do wysuszenia na minimum 6h (lub tak jak ja na całą(...)cukrem, na grubość ok 7 mm. Wykrawać gwiazdki i zostawić na min. 6h (lub na całą noc). Ja wyrobiłam ciasto wieczorem, na obydwa rodzaje ciasteczek. a piekłam je na drugi dzień. Piec również 6 min. w 200 C. Bea w przepisie zaproponowała jeszcze posmarowanie gwiazdeczek lukrem, ja się jeszcze zastanawiam :} Dla chętnych do zrobienia lukru potrzebujemy 1 białko + 175g cukru
Przepysznik - BLW i nie tylkopieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka. 3. Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy(...)czasie, warstwę brzoskwiniową możemy zrobić dzień wcześniej. Na dno tortownicy wykładamy folię spożywczą, na to płat wafla i dalej jak w opisie- brzoskwinie oraz tężejąca galaretka. Na drugi dzień gotową warstwę delikatnie przenosimy na masę makową. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziesucro ( do nabycia w internecie) 400 ml likieru kawowego. Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko, śmietankę i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować kilka minut do miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać biały(...)zapach!!! Tak prezentowały się polędwiczki wieprzowe. A efekt końcowy dostojnie prezentował się na talerzu. Pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnym sosem z czekoladą i kawą. Ja przy tym daniu zaniemówiłam. Mowę odebrała mi kompozycja smaków. Kiedy skończyliśmy degustować przyrządzone dania, naszym zadanie było poczuć się kiperem smaku kawy. Pan Marcin zaparzył 12 filiżanek rożnych gatunków
AZgotuj!Jola z bloga http://smakmojegodomu. blox.pl/html Gosia z bloga http://kochamgary. blogspot.com/ piekłyśmy duńskie, maślane bułeczki, Tebirkes. Przyznam się, że to mój drugi raz z tym wypiekiem, pierwszy raz piekłam je dla Mamy, "na drogę". Po prostu nie mogła się oprzeć, kiedy je zobaczyła, a ja nie mogłam się przecież oprzeć prośbie matki(...)mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe: wyrośnięty rozczyn 50 g bardzo miękkiego masła 10 g soli morskiej 20 g cukru ok. 200 g mąki pszennej (dałam ok. 230 g, bo ciasto było trochę za rzadkie do formowania) ok. 100 g masła do posmarowania ciasta (roztopiłam w garnczku, bardzo krótko trzymając na płycie) Nadzienie serowe o smaku lemon
Kuchnia Prezydentowejciasta. Jest to spowodowane tym, że przyrządzaniem deserów w moim domu zajmuje się głównie moja osoba. Jak wyfrunę z gniazdka wówczas będę mogła nieco bardziej poszaleć z nie-słodkimi daniami :) Karpatkę zna chyba każdy. I pewnie wielu z Was ma swój niezawodny przepis na ten wypiek. Ja dzisiaj prezentuję swoją wersję. Krem wzbogaciłam o cytrynę, aby nabrał bardziej zdecydowanego charakteru(...)przybrać nieco jaśniejszą barwę. Ciasto rozsmarowujemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 220 stopni aż ciasto się zezłoci. W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek. * Podana porcja jest na jeden blat ciasta. Pieczemy dwa takie same placki - w tym celu podwajamy ilość podanych składników. Krem: 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 łyżek
My simple kitchenłyżka cukru pudru aromat cytrynowy 1 galaretka agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty [ nie dałam] 1/2 szkl.gorącej wody 1-2 łyżeczki prawdziwego miodu sok z cytryny Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wylać do formy (24/36(...)cukrem, dodać kilka kropel aromatu i serek, dobrze wymieszać. Do śmietany dodać pokrojoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Krótko zmiksować wszystko razem i szybko wyłożyć na przygotowane ciasto. Przykryć drugim i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w trzech szklankach wody i schłodzić. Wsypać owoce i gdy galaretka zacznie tężeć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniemiesiac szparagow.Jedzmy je jak najczesciej,bo sa po prostu zdrowe.Oto moja nastepna propozycja na naprawde wykwintne szparagi .Sa lekkie,swieze,pachnace cytryna i tymiankiem.To niezwykle proste i eleganckie danie z powodzeniem wykonana nawet poczatkujacy kucharz.Zapraszam do wyprobowania przepisu.Skladniki na dwie porcji:500 g bialych szparagow1 cytrynatymianek cytrynowygruba sol2 lyzki masla gheeWykonanie:Szparagi umyc,odlamac zdrewniale koncowki.Oblamywanie(...)lyzeczke cukru.Gotowac w zaleznosci od grubosci szparagow od 10-15 minut.Sprawdzac w trakcie gotowania,bo za miekkie sa niesmaczne.Powinny byc lekko chrupiace. 2)podsmazyc na patelni.Zdecydowanie wybieram ten drugi sposob.Na rozgrzanym masle krotko je obsmazyc i dusic pod przykryciem.Czas uzalezniony jest oczywioscie od grubosci szparagow.Moje byly gotowe po 8 minutach.Pod koniec smazenia dodac 2 lyzki wycisnietego soku z cytryny,posiekany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zamiast obgotowania kapusty to ją przesmażyłam… jak szaleć to szaleć…;) Zapiekanka okazała się jednak całkowitym sukcesem, bo smakowała wszystkim bez wyjątku. Na pewno warta powtórzenia! To danie idealne na jesienną słotę czy zimowe dni Zapraszam więc, oto pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kapustą kiszoną…:)Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną(...)grubsze.)2. Jedną cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Jak cebula zmiękła dodałam mieloną wołowinę i smażyłam, mieszając około 8-10 minut. Doprawiłam solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.3. Drugą cebulę obrałam, pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Dodałam odsączoną kapustę (można ją pokroić ) i doprawiłam pieprzem, papryką i majerankiem. Smażyłam około 10 minut.4. Naczynie żaroodporne o wymiarach
UgotujmyTo.plsię znakomicie. Mnóstwo pysznego jedzenia z różnych stron świata. Byli goście z Polski, Hiszpanii, Turcji, Estonii, Niemiec, Włoch, Francji, Anglii, Ukrainy, i sama już nie wiem, skąd jeszcze. Przynieśli dania charakterystyczne dla swoich krajów, ale też te ulubione, własne. Najadłam się... Aż wstyd się przyznać, jak bardzo. Bardzo. Mmm... Poza tym rozmawiałam z wyjątkowo ciekawymi ludźmi, i ogromnie(...)babeczek (a i tak zmniejszyłam ilość cukru o połowę). Biała czekolada w połączeniu z palonym masłem nadała babeczkom orzechowo-karmelowego smaku - coś pysznego. Zabrałam jedną do szkoły na drugie śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały. Na brunch przygotowałam je w formie na muffiny (bardziej podzielna - wyszło 12 sztuk) i z jagodami zamiast
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie zdarza się to często, ale czasami rezygnuję z tradycyjnej owsianki na śniadanie, jednak taka decyzja wymaga godnego, równie pysznego zastępstwa. I wcale nie trzeba się
peanutbuttermonsterChlebków dyniowych robiłam już kilka, ale to jest mistrzowskie. Mój mąż, który nie przepada za dyniowymi wypiekami (daniami zresztą też) rozsmakował się strasznie w tym cieście. Nie jestem nawet pewna, czy poznał, że jest dyniowe. Moja wersja ciasta była wzbogacona o orzechy z nalewki orzechowej - nasączone alkoholem. Nie było go jednak w cieście czuć(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę (proszek), przyprawę. Dodać rodzynki (żurawinę) i orzechy i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajka, dynię i olej. Połączyć zawartość misek. Nie trzeba mieszać zbyt dokładnie, mogą zostać małe grudki. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika
Sto kolorów kuchniprzygotowuje się równie słodkie przetwory. Dżem z pomidorów może i brzmi dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone w słodkim syropie . Są przykładem tradycyjnego greckiego deseru γλυκό του κουταλιού, po ang. spoon sweet - całych owoców powoli gotowanych w wodzie(...)solance . Podobno mają słonawo-ostry smak , przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" ( co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego ) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych . Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić. Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki w produkcji sera
Chilli Czosnek i Oliwapotrzeb, czyli zmieniłam przede wszystkim mąkę pszenną na mix mąk bezglutenowych i zastąpiłam kupną polewę prawdziwą, czyli z czekolady i mleka. Składniki: * I wariant : 1 i 1/3 szklanki mąki: dałam najwięcej mąki jaglanej, mniej ryżowej i najmniej zmielonego siemienia lnianego II wariant : 1 i 1/3 szklanki mąki: po równo kokosowej, jaglanej i mąki z ciecierzycy(...)przemiany (g) i pianę z białek. W drugiej wersji ciasta mąkę kokosową i jaglaną dodałam w przemianie (sł), a mąkę z ciecierzycy w (sn). Umieściłam w okrągłej formie wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką i wsadziłam do piekarnika na ok. 40 min. Po wyjęciu i przestudzeniu ciasto lekko opuściło foremkę (przy drugim zostawiłam podstawę z tortownicy
Zdrowa Kuchnia Sowymożna trzymać je w zamrażalniku? Ile czasu upieczona szynka może stać na biesiadnym stole? Odpowiedzi na te pytania mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i wartości odżywczych posiłku. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia co roku umiera 420 tys. osób w związku z zatruciem nieświeżym, źle przygotowanym, niewłaściwie przechowywanym jedzeniem. Sprawa nie jest błaha, choć wiele osób bagatelizuje zagrożenie. Bakterie, które(...)Obchodzenie się z surowym mięsem wymaga ostrożności. Zwłaszcza z surowym drobiem. W tym wpisie najwięcej będzie informacji właśnie o mięsie drobiowym. Raz, że jest najczęściej jedzone przez Polaków. Po drugie nieumiejętne przygotowany drób, niedogotowany, źle i zbyt długo trzymany w temperaturze pokojowej, może być źródłem zatruć i groźnych chorób. Jak przechowywać mięso, żeby jego jedzenie było bezpieczne
Niedzielny kucharzKiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik
Kuchnia Pełna PasjiOchłonęłyśmy już wstępnie po świętach, odpaliłyśmy konkursowego maila a tu przepisów a przepisów Fajnie, zaraz wszystkie wrzucimy. Zaczynamy od piernikowej kostki z pysznym nadzieniem. Delicja! Bezglutenowa
CoolinarniePLprzepis na genialne, mrożone smoothie kokosowo-bananowe z masłem orzechowym, lodami, karmelem i orzechami . Nieziemsko pyszne! Takie smoothie jest świetnym pomysłem na deser, słodką przekąskę albo drugie śniadanie! W jego przygotowaniu pomógł mi mój nowy pomocnik – Blender wysokoobrotowy Happycall Axlerim. Jak się spisał? Czy warto w niego zainwestować? Jakie ma funkcje i co można nim przygotować? Zobaczcie(...)jest dla mnie Temper z termometrem ułatwiającym kontrolowanie temperatury blendowanego produktu. Pierwszy raz mam styczność z takim dodatkiem i przyznaję , ze jest to niesamowicie miłe zaskoczenie i ogromny plus da sprzętu. Silnik super uAC , w połączeniu z nożami oraz idealnym stalowym połączaniem ułatwia miksowanie nawet bardzo twardych składników – lodu, orzechów, twardych warzyw i owoców. Bez problemu możemy przygotować
Ostra na Słodkopizzico di sale PRZYGOTOWANIE W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: przesian ą mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier, drobno pokrojoną czekoladę oraz szczyptę soli. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki: mleko, olej, jaja, otartą skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto(...)olio, il succo d'arancia e la scorza grattugiata di una arancia. Versate il mix di uova sul composto di farina e lavorate rapidamente. Foderate uno stampo da plumcake (12 cm x 26 cm) con carta da forno e versate al suo interno l'impasto. Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa
La grande e la piccola cuocaużyłam śmietany 30%, którą po ubiciu lekko zakwasiłam sokiem z cytryny. Przekąska z dodatkiem śmietany i kawioru smakowała wybornie, niby zwykłe placuszki, a z takimi dodatkami tworzą pyszne danie. Składniki: 250 g mąki gryczanej 150 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru(...)minut do wyrośnięcia. Bliny smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu na średniej mocy palnika. Ciasto nakładać łyżką formując małe placuszki, placuszki przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni będą widoczne kratery (małe dziurki). Smażyć z obu stron do przyrumienienia. Podawać jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną i innymi dodatkami rybnymi oprószonymi odrobiną pieprzu według uznania. Zobacz również
Kuchcik gotujesporego pomidora 4 plasterki pomidora gouda 1 ogórek kiszony Sałata Cebula sałatkowa pokrojona w krążki 2 + 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy rosyjskiej olej Wykonanie: Do dania tatarskiego dodajemy 2 łyżki majonezu (t ylko majonez dla nadania soczystości. Na ogół mięso jest one przyprawione, więc nie dodajemy przypraw, ewentualnie pieprz jeżeli wolicie bardziej pikantne ). Wyrabiamy(...)bułki wykładamy po plasterku sera. Wyłączamy piekarnik gdy ser zacznie się trochę topić. Piekarnik otwieramy i wykładamy po kolei: burgery, ogórki cebulę i pomidory. Całość polewamy sosem. Na drugą połowę wykładamy sałatę. Całość składamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyznajedziemy też m.in. w plastikowych butelkach (chociażby z wodą). Od BPA chyba się w 100% nie ucieknie, aczkolwiek warto go ograniczać.Z tego względu rzadko sięgam po puszki. Z drugiej strony osoby na diecie low fodmap muszą się trochę z puszkami przeprosić jeśli chcą jeść strączki. Cieciorka z puszki ma mniej fodmapów niż cieciorka świeża (namoczona i ugotowana), jest(...)płatkach makaron (u mnie kukurydziany) Przygotowanie: Na głęboką patelnie/wok wylej passatę Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj Pokrój pomidory i dodaj do passaty, warto dodać też trochę oleju z pomidorów - dadzą fajny aromat Dodaj soczewicę, podgrzej Gotowe :) W międzyczasie ugotuj makaron ;) Smacznego
pyszne zdrowościszybkie, pięknie wyglądają, można do nich włożyć na co tylko ma się ochotę i zawsze smakują świetnie. Aż sama się dziwie, że tak banalne rozwiązanie jak pieczarki i kurczak dały taki efekt! Ps. lajki w prawym górnym rogu bardzo mile widziane :) Składniki: ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli nadzienie: - pojedynczy filet(...)łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i kurczaka pokrojonego w paski. Oprószamy solą morską i czarnym pieprzem. Smażymy 2 minuty z każdej strony i przekładamy na talerzyk. Na patelnię dodajemy drugą łyżkę masła i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i smażymy aż cała woda odparuje, a pieczarki zaczną nabierać złotego koloru. Wyjmujemy ciasto z lodówki
Cook&Lovepyszne i mięciutkie babeczki, które Ci dzisiaj proponuję zawierają jabłko, marchewkę, rodzynki, orzechy, cynamon, a nawet płatki kokosowe! Wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Muffinki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Taka słodka przekąska będzie idealna dla malucha i dla starszego dziecka do szkoły. Banalnie proste - wiesz o co chodzi? Mieszamy suche + mokre składniki bez użycia(...)ciasto wydawało mi się za gęste) 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynny) 1 jabłko (starte na grubych oczkach) 2 garście marchewki (starte na grubych oczkach) coś do osłodzenia (ja dałam 2 łyżki cukru nierafinowanego) opcjonalnie: rodzynki orzechy płatki kokosowe 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Kilka słów o składnikach Przepis jest elastyczny i możesz go zmienić pod siebie. olej kokosowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkuchni greckiej. Zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa przykryte kremowym sosem beszamelowym. Nie musisz wyjeżdżać do Grecji, by poczuć się jak na wakacjach. Proste danie, które bez problemu przygotujesz w domu. Bakłażana najlepiej zgrillować w piekarniku lub upiec na blaszce, nie tylko wchłonie mniej tłuszczu, ale będzie idealnie miękki. Moussaka jest(...)pokroić w 1 cm plastry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować plasterki olejem przy pomocy pędzla. Piec około 8 minut do zrumienienia, następnie plastry bakłażana odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 8-10 minut do zrumienienia. Upieczone zdjąć z blachy i odłożyć na talerz na dużej patelni zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiśniami i kawałeczkami g orzkiej czekolady. Najsmaczniejsze jeszcze ciep ł e, smacznego :) **** I muffin alle amarene con pezzetti di cioccolato fondente sono delle delizie morbide e delicate da mangiare ancora caldi. Buon appetito :) SKŁADNIKI na 12 sztuk 120 gr m ą ki pszennej 60 gr m ą ki migdałowej 16 gr proszku do pieczenia(...)Czekoladę kroimy na drobne kawałki. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: mleko, olej i jaja. Składniki mokre dodajemy do suchych, mieszamy. Na koniec dodajemy wiśnie i czekoladę, ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Formę
La grande e la piccola cuocajuż końcówka sezonu truskawkowego więc staram się je jeszcze wpleść w różne dania, a jednym z nich są naleśniki. Myślę że takimi naleśnikami nie pogardzi nawet najbardziej wybredny mały jegomość ;) Składniki na 10-12 naleśników: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szkl mleka 2/3 szkl wody mineralnej lub filtrowanej 3 łyżeczki cukru 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli zapach(...)twarogiem. Odstawiamy na czas usmażenia naleśników. 3. Sos truskawkowy: miksujemy truskawki z cukrem pudrem oraz śmietaną (śmietanę i/lub cukier możemy pominąć ;) 4. Smażymy naleśniki, układając je jeden na drugim i przykrywając talerzem ( to sprawi że zmiękną i łatwo będzie je nam formować w rulony czy koperty) 5. Usmażone, nadziewamy i jeśli chcemy to podgrzewamy delikatnie jeszcze na patelni
Gotowanie...to proste !razem zaczynam opis od przepisu na wykonania w thermomix. Na dole będzie opis i normalne wykonanie. Super danie, bardzo dobre klopsiki i pyszny sosik. Bardzo polecam Klopsiki drobiowe Do naczynia miksującego wrzucić lekko pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, suszoną chilli czas 5 sek, obroty 7 – dodać kawałki kurczaka, kwaśną śmietanę, sól, paprykę słodką, pieprz, czas(...)obroty 4 – wlać wodę, dodać kostkę rosołową, ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, Nałożyć koszyk do gotowania na parze, na dno rozłożyć obrane ziemniaki i marchewki – na drugi koszyk nałożyć klopsiki, przykryć , Verona, 40 minut, obroty 1 , wsteczne. Zdjąć koszyk z klopsikami i warzywami. Do sosu wlać śmietanę i dodać posiekaną pietruszkę. Włożyć klopsy do sosu i serwować
Kuchnia PokoleńDomowa szynka to pozycja obowiązkowa w moim domu na liście świątecznych dań. Uwielbiam połączenie mięsa i miodu, a z dodatkiem ciepłej żurawiny pieczeń od razu nabiera świątecznego wymiaru. Składniki: 1kg szynki wieprzowej* 3 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki miodu spadziowego 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka soli 100ml wody słoiczek konfitury z żurawiny(...)minutach wyjmujemy naczynie, przekładamy szynkę na drugą stronę i pieczemy ponownie przez 30 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, gdy ostygnie możemy ją kroić na kawałki. Szynkę możemy kroić na cienkie plasterki jako wędlinę oraz na grube plastry jako pieczeń. W drugim przypadku w rondelku podgrzewamy konfiturę z żurawiny i ciepłą polewamy kawałek pieczeni
Gotowanie i blogowanieDomowa tortilla z mąki pełnoziarnistej z czosnkową pastą z awokado, prażoną na ostro ciecierzycą, pomidorkami cherry, rukolą i mozzarellą, podawana z pieczonymi batatami (Danie na 2 osoby) Składniki: Tortille: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) 70 ml gorącej wody 1 łyżka oleju (polecam olej kokosowy lub roztopione masło klarowane) szczypta soli Czosnkowa pasta z awokado(...)krótkim czasie ciasto dzielimy na 4 równe części i rozwałkowujemy na okrągłe tortille. Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni około 30 sekund z jednej strony i tyle samo z drugiej. Obserwuj je cały czas bo bardzo łatwo jest je przypalić. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. Placki powinny być trochę
Moja MichaPierogi to takie danie które kojarzy się z naszą typową polską kuchnią. Wariacji na ich temat są miliony. To dzisiejsza moja propozycja. zapraszam ! ;-) Składniki na farsz; 25 dag kapusty kiszonej 25 dag kapusty słodkiej sól, pieprz cebula 20 dag boczku Składniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju(...)gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Ciasto zostawiamy na około pół godziny. Kapustę gotujemy do miękkości. W jednym garnku słodką a w drugim kiszoną. (Kapuste słodką możemy ugotować w kawałku a następnie jak będzie miekka drobno poszatkować.) Kapusty odciskamy z wody i drobno kroimy, dodajemy wcześniej podsmażony boczek pokrojony w kosteczke
Radość kipiąca uśmiechem.600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka pietruszki - szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry(...)pietruszki i kremówkę. Wody dolewamy tyle, by uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Lepiej zawsze wlać jej mniej i dolewać w trakcie gotowania niż wlać jej od razu zbyt dużo. Na drugi dzień wzbogaciliśmy naszą zupkę o mini skwareczki z drobno pokrojonego boczku. Nadały jej super smaczku ;-) Przed podaniem posypać natką pietruszki lub szczypiorem. Smacznego
Smaczne ZdroweWitajcie dzisiaj zapraszam na zapiekankę warstwową z sosem pomidorowym. Do sosu użyłam przecieru pomidorowego firmy Ogródek Dziadunia . Zapiekanka to szybki sposób na pyszne danie , można do niej dodać wszystko co akurat mamy w lodówce :) Składniki : 1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1 duża(...)szklankę bulionu . Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Małe żaroodporne naczynie smarujemy margaryną . Makaron układamy jeden koło drugiego na wzór lazanii . Następnie wykładamy troszkę mięsa i posypujemy serem żółtym. Następnie wykładamy makaron i pokrojone w plasterki obrane awokado lekko solimy i pieprzymy. Następnie mięso , ser żółty , makaron
Sama słodycz i szczypta chilipieczona z czerwoną czubrycą Składniki: 1 kg odtłuszczonej łopatki wieprzowej w jednym ładnym kawałku MARYNATA: 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli – można dać odrobinkę więcej 1 łyżeczka czerwonej czubrycy 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Wykonanie: Mięso opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez(...)termo obiegiem. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie, żeby się nie poparzyć parą, rozcięłam rękaw, mięso wyjęłam do ostudzenia, a powstały podczas pieczenia sos zlałam do słoiczka, aby na drugi dzień go zagęścić i wykorzystać do polania mięsa
Kuchenne zapiski EdytyPyszne ciasto zrobione na soczkach Kubuś- zrobiłam warstwy z czerwonego i zielonego Kubusia. Ostatnio robiłam ciasto z bananowym Kubusiem , też wyszło bardzo dobre:) Smaku nie da się opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru(...)rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: Przygotowujemy sobie 2 garnki. Do każdego wlewamy 3/4 Kubusia (w jednym zielony, a w drugim czerwony) gotujemy, do pozostałej części soczku (w oddzielnych szklankach zielony i czerwony) wsypujemy po jednym budyniu i po łyżce cukru. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie
Aga w kuchnikolejny i nie żałuję:) Soczysty i dobrze doprawiony kurczak z duszoną cykorią w sosie ze słodkim winem Marsala smakował wybornie. Słodkie wino świetnie zbalansowało gorycz cykorii. Ponadto danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala (4 porcje) Składniki: oliwa(...)cykorię, przekrojoną stroną do dołu, 2 gałązki tymianku i czosnek, po czym smaż przez 3-4 minuty, aż skórka kurczaka będzie już porządnie zarumieniona. Przełóż kurczaka i cykorię na drugą stronę, wlej wino i gotuj przez chwilę zdrapując przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Dodaj bulion wraz z masłem i gotuj całość na średnim przez około 10 minut, polewając
karmelowyProste i bardzo tanie danie z kurczaka, niewymagające specjalnego wysiłku i umiejętności. Jeśli jesteś gospodynią domową (lub nawet studentem wyższego roku) to pewnie nie masz co dalej czytać - ten (jak i inne niektóre przepisy nie są raczej dla Ciebie), to coś z kim każda osoba doświadczona w kuchni nie ma najmniejszych problemów. Składniki: - udko z kurczaka(...)odskakujemy na chwile bo tłuszcz zaczyna pryskać bo prawdopodobnie nie chciało wam się dobrze osuszyć kurczaka po umyciu. Smażymy kurczaka przez 3-4 minuty po czym odwracamy go na drugą stronę. Smażenie w wysokiej temperaturze powoduje że skórka będzie bardziej chrupiąca. Gdy udko jest wstępnie obsmażone z obu stron, zmniejszamy temperaturę na średnią i smażymy (najlepiej pod przykryciem) dalsze
Tanie przepisy studenckieWolnowar cały czas pracuje. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na obiadowe danie. Wymieszać, wrzucić, poczekać 5 godzin i gotowe. Mięso bardzo miękkie ( uprzedzam - polędwiczki nie kroiły się najlepiej ), sos bardzo smaczny i wyrazisty. Wiem, można być może krócej w piekarniku czy na patelni, ale dla mnie cały urok tego urządzenia polega(...)umyć, osuszyć, starannie oczyścić z błon. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Na dno misy nalać 2 - 3 łyżki marynaty, na nie j ułożyć polędwiczki - jedna obok drugiej, i zalać resztą marynaty. Ustawić na program low i gotować 5 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie. Po 2 i po 4 godzinach można polędwiczki odwrócić
Stare Garycukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel. 2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy trochę ciasta z makiem, na to ciasto z kakao(...)stężeje, przekładamy ciasto.5. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!***Ponieważ po upieczeniu ciasta zostało mi 5 żółtek, postanowiłam coś z nimi zrobić. Niestety samych żółtek nie da się zamrozić jak białek i ponownie użyć. Zrobiłam coś innego :) Otóż zagniotłam ciasto kruche i zamroziłam. Będzie w sam raz na szarlotkę lub kruche babeczki
Kuchnia domowa Anijajkiem.Do przygotowania jej zainspirowała mnie Asia chwaląc się wielkanocnymi sakiewkami. Postanowiłam jej pomysł wykorzystać do zrobienia mojej sałatki.Składniki sałatki:sałata lodowa,groszek zielony konserwowy,ogórek konserwowy (ja dałam miniaturki marynowane z chili),boczek wędzony,zielona pietruszka,jajka.Boczek pokroić w paseczki i na średnio gorącej patelni wytopić tłuszcz tak, aby te paseczki boczku stały się(...)przez kilka minut gotować na delikatnym ogniu. (Delikatne wrzenie sprawia, że ugotowane białko nie staje się twarde. Porównajcie sami gotując jedno jajko na mocnym ogniu, a drugie na delikatnym, a sami przekonacie się, jaka jest między nimi różnica.)Ugotowane jajka wyjąć z folii i ułożyć na środku półmiska. Sałatkę możemy podać z dowolnym
Codzienna kuchnia niecodziennabogatą ofertą oraz atrakcyjnymi promocjami ( KLIK ). Wybór produktów jest naprawdę bardzo duży i każdy znajdzie coś dla siebie, a jeśli jednak czegoś Wam brakuje- nie ma problemu! Dajcie znać tutaj . Wkrótce zapraszam również po przepisy z nowymi produktami oraz recenzje. A teraz powrót do konkretów. Sam omlet to 232,4kcal w tym 16,4g białka , 6,1g tłuszczu(...)pokrojonym bananem Dodać cynamon, proszek do pieczenia oraz wodę i ponownie zmiksować Smażyć na teflonowej patelni, bez tłuszczu, pod przykryciem Po około 1,5 minuty przekręcić ostrożnie na drugą stronę, ponownie przykryć i smażyć jeszcze około 1 minuty Później pozostaje dodać ulubione dodatki i nieziemsko pyszny i puszysty omlet gotowy
peanutbuttermonsterzmianę raz to, kilka dni tamto. Aż kiedyś zrobiłam sobie śniadanie zupełnie dla mnie nietypowe, czyli naleśniki, które zawsze kojarzyły mi się (i tak je jadłam dotychczas) z daniem obiadowym. Tymczasem bardzo mi zasmakowało takie śniadanko i od tego czasu serwuję sobie bardzo często a to naleśnik, a to omlet czy inną wariację na temat. Dzisiaj na poczekaniu skomponowałam(...)mleko umieściłam w misce i lekko ubiłam. Wylałam na rozgrzaną patelnię, na której rozpuściłam masło i smażyłam na raczej małym ogniu najpierw z jednej strony, a potem chwilkę z drugiej. Ściągnęłam omlet z patelni, na połowie rozłożyłam jabłka i posypałam startą kostką czekolady, a wierzch fruktozą. Zrobiłam szybką sesję foto i rozpłynęłam się w zachwycie;) Kolejne fazy - omlet
Zdrowa Kuchnia Sowy