ciasto - 162020 przepisów (strona:561/10802)

Pączki z jabłkami 82

jednak sentyment pozostał. Karnawał bez pączków z jabłkami, nie byłby dla nas karnawałem.  Najlepsze pączki z jabłkami, taki smak pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Doskonale puszyste ciasto i najlepsze polskie jabłka z Grójecczyzny.   Pączki z jabłkami  proporcje na 16-18 owalnych pączków, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży(...)wymieszaj. Jeżeli masz świeże drożdże, to najpierw przygotuj rozczyn. Tutaj znajdziesz opis jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży . 2. Do mąki dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem do ciasta, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zajmuje to około 10 minut. 3. Dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto go całkowicie wchłonie. Odstaw ciasto na pączki

Cztery Fajery
Gnocchi ziemniaczane 77

Mąkę wymieszaj z solą. Rozsyp około 120 g mąki na silikonowej stolnicy. Do mąki dodaj przestudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki,  rozbełtane jajko i wymieszaj palcami. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i bardzo się klei do rąk, to dodaj pozostałą mąkę, ale pamiętaj, że im mniej mąki dodasz, tym smaczniejsze będą gnocchi.  3. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto(...)staraj się zrobić to bardzo szybko i nie wyrabiaj ciasta na gnocchi zbyt długo.  4. Oderwij kawałek ciasta, pozostałe ciasto przykryj folią spożywczą, aby nie obsychało. Na podsypanej mąką stolnicy zroluj ciasto w wałeczek o średnicy około 2 cm. Pokrój go na około 2-2,5 cm kawałki. Postępuj tak samo z pozostałym ciastem.  5. Teraz uformuj rowki

Cztery Fajery
Chleb Maryny 126

foremce, więc jest dość duży a właściwie to bardzo duży. Poprzednio piekłam na kamieniu w kształcie okrągłego bochenka.  Warkocze na chlebie są proste do zrobienia. Wystarczy odjąć odrobinę ciasta właściwego dodać mąki, wyrobić i można tworzyć na powierzchni chleba różne wzory. Dekorujemy powierzchnię ciasta po wyłożeniu do foremki przed wyrośnięciem. Do każdego chleba można dodać odrobinę prażonej mąki nawet(...)mąki prażonej, • 450g wody z solą  /16-17g/. Ponownie mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin. Miskę z ciastem chlebowym czy zaczynem, zawsze wkładam do dużej torby foliowej i lekko zawiązuję u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. W tym czasie ciasto powinno ładnie

Leśny Zakątek
Ciasto z owocami 54

Lekkie, delikatne ciasto do którego pasują każde owoce: zarówno świeże jak i mrożone. Składniki 1,5 szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 4-5 łyżek cukru Piana: 4 białka szczypta soli pół szkl. cukru 1 budyń śmietankowy Blaszka(...)Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, zagniecione ciasto dzielimy na 2 części (nie muszą być równe). Jedną częścią ciasta wylepiamy blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto nakłuwamy widelcem), druga część ciasta ląduje w zamrażalce. Blachę z jedną częścią ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C ( pieczemy aż się zrumieni). Kiedy ciasto będzie podpieczone układamy owoce (jakie

Wasze Przepisy
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka 90

Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka Pierogi w lanym cieście to pierogi ruskie dla wszystkich tych, którzy nie mają miejsca na wałkowanie ciasta, czasu na lepienie pierogów albo po prostu mają ochotę na małą odmianę. Dobrze znany smak farszu z ziemniaków i białego sera zaskakująco dobrze komponuje się ze smakiem ciasta naleśnikowego. Tak przygotowane pierogi smażone są na tłuszczu(...)podawane na gorąco. Podobnie jak w przypadku klasycznych pierogów, te w lanym cieście również można odsmażać lub odgrzewać w piekarniku. Przepis na pierogi w lanym cieście pochodzi z Przedmieścia Dubieckiego (gmina Dubiecko). Zaprezentowano go w ciekawej regionalnej publikacji pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka Składniki: Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 średnia cebula

Trzeci talerz
Chleb orkiszowy na drożdżach pieczony w żeliwnym garnku 89

przykładu podaje (orientacyjny) grafik według którego przygotowuję ten chleb: Dzień 1 18:00 – mieszam mąki i wodę, autoliza 19:00 – dodaję drożdże i sól, wyrabiam ciasto 19:30 – składam 20:00 – składam 20:30 – składam 21:00  – ostatni raz składam i wstawiam ciasto do lodówki na noc, do garowania Dzień(...)wyjmuje miskę z ciastem z lodówki 08:00 – wykładam ciasto na blat, formuje bochenek i przekładam do koszyka 09:00 – piekę Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły drożdży i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Składniki 200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

Tajemnice Smaku
Gęsie łapki, pyszne i kruche serowe ciasteczka 61

kruche i pyszne serowe ciasteczka. Skąd taka zabawna nazwa tych ciasteczek? Ponieważ kształtem przypominają  właśnie takie błoniaste gęsie łapki.  Dodatek masła i sera sprawia, że konsystencja upieczonego ciasta przypomina bardzo ciasto francuskie. Ciasto podstawowe możemy również wykorzystać do innych wypieków, jak  strudel czy tarta. Dzięki temu, że nie zawiera cukru sprawdzi się zarówno w daniach słodkich(...)masło się nie rozpuściło. Masło powinno być twarde, możemy je nawet przed tarciem lekko przemrozić.  Następnie, ścieramy do mąki twaróg. Dodajemy żółtka i za pomocą rąk szybko mieszamy ciasto, aż wszystkie składniki  zaczną się łączyć. Wyrzucamy ciasto na blat i krótko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (ciasto

Tajemnice Smaku
Ciasta Bez Pieczenia 108

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Idealne dla osób, które nie lubią piec, a chcą przygotować smaczy deser w formie ciasta. Ciasta bez pieczenia można przygotować na herbatnikach, krakersach lub biszkoptach. Świetnym dodatkiem do nich będzie mascarpone, śmietanka 30%, a także masa kajmakowa. Ciasta bez pieczenia to cudowny wynalazek, który cieszy się w ostatnim(...)czasie ogromną popularnością. Kiedy mamy ochotę na szybki i smaczny deser, na co stawiamy? Oczywiście na ciasto bez pieczenia , ponieważ nie ma nic szybszego i smaczniejszego! Jedynym minusem tego deseru jest to, że po jego przygotowaniu musimy go odstawić do lodówki na kilka godzin, aby odrobinę się schłodziło i nie rozwalało podczas krojenia. Ciasta bez pieczenia to idealny wybór

Przepiski.pl
Michałek (bez pieczenia) 87

Ciasto bez pieczenia przygotowane na herbatnikach w czekoladzie, pomiędzy którymi znajduje się orzechowo-kakaowa masa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Masa wykonana została z serka macarpone, masła orzechowego oraz kakao. Wierzch ciasta zdobi bita śmietana kremówka oraz drobno posiekane orzeszki ziemne. Ciasto jest genialne w smaku i bardzo przypomina popularne cukierki "Michałki". Dodatkowo jest bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu(...)składa się z niewielu składników. Przepis na ciasto pochodzi z mojego e-booka  Ciasta Bez Pieczenia , w którym znajduje się 40 przepisów na pyszne i proste ciasta przygotowane bez użycia piekarnika. Teraz E-book z kodem rabatowym -15% taniej! kod: NOWYROK2021      ➤   Kup teraz Składniki: 24 szt. herbatników w czekoladzie  typu "Maltanki

Kuchnia MagdaLeny
Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu 95

czego oznaką jest również już drugi przepis opublikowany na naszej stronie. Z myślą o tegorocznym karnawale postanowiliśmy powiększyć nasz zbiór przepisów na przekąski. Pierwszą z nich są ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu , czyli szybkie, proste i sycące danie. Sprawdzą się one zarówno jako przekąska na ciepło lub zimno, a także jako danie obiadowe podane np. z barszczem(...)czerwonym . Udostępnij Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego (po 300 g) 500 g mięsa z rosołu 2 marchewki z rosołu 500 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki chili 1 łyżka sosu Worcester kilka łyżek pikantnego

niecodziennikpary
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 121

tylko żółtek, nie dodajemy białek. Ta sama zasada tyczy się masła, kostka masła (200g) na kilogram mąki. Reszta składników to cukier, mleko i alkohol, który dodajemy po to, aby ciasto podczas smażenia nie chłonęło oleju. Mąka do przygotowania pączków powinna być jak najlżejsza - sięgnij po extra tortową o typie 450. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę zawsze przesiewamy(...)drożdżami i łyżką cukru, odstaw na 25 minut. Stop masło w rondelku i przestudź. Moja babcia nie ubija na puszystą masę żółtek z cukrem tylko dodaje je bezpośrednio do ciasta, ale moja mama, jak i ja (np. w przepisie na drożdżową chałkę) ucieram żółtka z cukrem na puch i dopiero dodaje do masy, tą technikę stosują również szefowie kuchni

SMYKWKUCHNI
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. 86

pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami pojawią się w tym roku również pierogi z kaszą gryczaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej typ 480 2 żółtka 1 łyżka oleju około 300 ml mocno ciepłej wody ½ łyżeczki soli Składniki na farsz: 50 g suszonych grzybów 1 cebula 2 ząbki(...)czosnku 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej to około 3/4 szklanki kaszy suchej 2-3 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku Instrukcje Ciasto: Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do miski lekko posypanej mąką

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto Euforia 109

przyłożyłam się zbytnio do zdjęć tego ciasta, a wszystko dlatego, że spód wyszedł mi lekko zakalcowato. Tak przynajmniej wygląda. Po rozkrojeniu uznałam, że ciasto się nie udało i nawet nie zabierałam się za fotografowanie go. Nie zrobiłam nawet polewy;) Co się okazało? Że w smaku wyszło tak dobre, że ani się obejrzałam, nie miałam już obiektu do zdjęć. Te kawałki(...)które widzicie na zdjęciu, to są ostatnie, jakie się uchowały. Wierzcie mi, wyszło bardzo smaczne. Uwaga, jest dosyć słodkie! Ciasto ciemne: 1 szkl. mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 6 białek 1/2 szkl. zaparzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki) 2 łyżki kakao 1/2 szkl. + 3 łyżki cukru 1/3 szkl. oleju Ciasto makowe: 100 g masła

Smaki Na Talerzu
Tarta z Jabłkami i Bezą 75

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z jabłkami i bezą to idealny pomysł na smaczny deser. Kruche ciasto z dodatkiem puszystej pianki i jabłek to prawdziwy raj dla podniebienia. Na naszym blogu znajdziecie również inne przepisy na domową tartę: Tarta z Malinami Tarta z Dżemem Tarta z Borówkami i Kruszonką Tarta z Malinami i Kremem Mascarpone Wersja z jabłkami pojawia się jednak(...)kawałeczek, szczególnie do popołudniowej kawki. Skusicie się na kawałek? Jeśli tak. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA TARTĘ Z JABŁKAMI I BEZĄ Składniki: CIASTO: 300 g mąki tortowej 200 g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru 3 żółtka, szczypta proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA: 20 g proszku budyniowego śmietankowego 200 ml mleka łyżka cukru

Przepiski.pl
ciasto miodowe z wkładką toffi 69

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasta miodowe: 280 g mąki 125 g masła 1 jajko 3 łyżki miodu 50 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Każdą cienko rozwałkowujemy na wielkość foremki (ok.22×32 cm, miara dna). Przekładamy do formy wyłożonej papierem(...)pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano, przez ok. 15 min. Upieczone ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy (40 g) 1 łyżka mąki pszennej 50 g cukru 250 g masła, w temperaturze pokojowej wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy

Domowy Smak Jedzenia