doskonałą bazę do sałatki). Mrożę – ok, czasem zdarza się, że się przeliczymy i mamy za dużo jedzenia. Wkładam je wtedy do pojemników i mrożę. Dzięki temu mam gotowe danie w kryzysowe dni, gdy nie mam czasu na gotowanie. A jakie Wy macie sposoby na niemarnowanie? Dzisiejszy przepis na Dietetyczny krem z batatów to sposób(...)dokładnie zmiksuj. Do słoiczka lub wysokiej szklanki wyłóż 1/4 kremu z batatów, wyrównaj wierzch. Następnie dodaj twaróg i przykryj go 1/4 kremu z batatów. W ten sam sposób przygotuj drugą porcję. Przed podaniem deser udekoruj świeżymi lub suszonymi owocami. Smacznego Artykuł Dietetyczny krem z batatów pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniu0142ka ubite na pian\u0119.\r","Mieszamy \u0142y\u017ck\u0105.\r","Po\u0142ow\u0119 ciasta przek\u0142adamy ju\u017c do blaszki, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy.\r","Drug\u0105 po\u0142ow\u0105 wyk\u0142adamy do drugiej blaszki.\r","Pieczemy w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka.\r","\r"," Krem\r","1 szkl. mleka zagotowujemy(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ocet. Dodajemy 4 białka ubite na pianę. Mieszamy łyżką. Połowę ciasta przekładamy już do blaszki, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Drugą połową wykładamy do drugiej blaszki. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka. Krem 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem i laską wanilii, z której
Mieszam w Garnkulievito per dolci. Montate a neve gli albumi con un pizzico di sale, poi incorporateli all'impasto. Foderate uno stampo (30 cm x 40 cm) con carta da forno e versate al suo interno l'impasto. Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 30-40 minuti. Lasciate raffreddare la torta su una gratella(...)ottenere una consistenza omogenea. Fatela raffreddare in frigorifero per circa 1 ora. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 blaty. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy krem czekoladowy, przykrywamy go drugim blatem. Ciasto dekorujemy pozostałym kremem czekoladowym. ***** Una volta raffreddata, tagliate la torta in due strati. Distribuite la crema su primo disco, chiudete con il secondo. Decorate
La grande e la piccola cuocaczuła sie na tyle dobrze by z nami pojechać. Niespodziewanie, bo zdecydowałam się w ostatniej chwili. Niestety zabrakło fotografa :( Jeden potencjalny fotograf wyjechał w góry i zdobywał Orla Perć, drugi biegał nad zalewem na zalewem Nakło-Chechło. Nie ma więcnaszych zdjęć potraw, nie ma ... może ktoś jednak zrobił fotkę? Narazie znalazłam kilka naszych fotek na stronie Dziennika Zachodniego. Autorką(...)własnej roboty) Nakrywamy jabłka czapeczką i zapiekamy. Przed podaniem pod czapeczkę wkładamy wiśnie lub inne owoce w likierze, posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy z sosem czekoladowym. Niestety mimo wykwintnych dań nie zmiesciliśmy się w pierwszej trójce, ale przyjemność gotowania na dziedzińcu zameczku w Koszęcinie pod estradą na której śpiewali soliści zespołu Śląsk była ogromna! Mamusia była zachwycona, bo jest
Gotuj Sam!Pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami to moja propozycja pożywnego obiadu dla wielbicieli kasz. Danie przygotowałam na sposób przygotowywania risotto, dzięki czemu pęczak jest niesamowicie aromatyczny. Zobacz też: Wołowina z kurkami i pęczakiem Przepis na pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 1 średnia cebula(...)czasu mieszamy. Kiedy całość bulionu się wchłonie w kaszę, dolewamy kolejna partię bulionu - i tak powtarzamy czynność do momentu, aż pęczak będzie miękki. 3 W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie posiekany czosnek do zeszklenia. Następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie, doprawiamy gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny - dokładnie mieszamy. 4 Gotowy szpinak dodajemy
Kuchnia BazyliiNasza wspaniała dynia powoli znika ze sklepów, więc trzeba ją wykorzystać, póki jeszcze czas. Ostatnio były muffinki, zupy, dania obiadowe z jej użyciem, więc czas na ciasto! Przed Wami placek dyniowy z jabłkami, pyszny, zdrowy, wilgotny wypiek z nutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska(...)nadaje wyrazistości i słodyczy temu wypiekowi, inne odmiany mogą być bardziej mdłe Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej miseczce. Jabłka obieramy i ścinamy na tarce o dużych oczkach. W drugiej misce mieszamy purée, starte jabłka, mleko, żółtko i porządnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami
Be Fit Be Strongpotrawy używamy puree z dyni, które utworzy kremowy sos. Dodatkiem są pieczarki z świeżym rozmarynem, który nadaje cudownego aromatu. To danie jest must have w obecnym sezonie dyniowym! Risotto z dynią, pieczarkami i rozmarynem porcja dla 2-3 osób Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto 1,5 szklanki puree z dyni 2 pieczarki około(...)pierwsza porcja zostanie wchłonięta. W połowie czasu dodać dynię i wymieszać. Gdy ryż będzie miękki, ale lekko twardy w środku, dodać ser, sól i wszystko razem wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Pieczarki pokroić na ćwiartki i wrzucić na patelni. Dodać gałązkę rozmarynu i smażyć razem przez około 4 minuty, aż pieczarki się zarumienią. Podawać
JaglusiaPrzepis na pyszne i efektowne ciasto. Wykorzystałam mrożone maliny, jeśli ich nie macie, możecie dać inne owoce, albo w ogóle z nich zrezygnować. Składniki: Murzynek: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masę jogurtowa: 700 g jogurtu naturalnego opakowanie budyniu śmietankowego łyżka mąki(...)wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy do połączenia się składników. Na blaszkę (moja ma wymiary ok 22x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta murzynkowego, na nie masę jogurtową i drugą połowę ciasta. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w 180 C około godzinę do suchego patyczka
e-PrzepisyKulinarneLubię seksowne jedzenie. Takie, które przyciąga wzrok i widząc je, już wiesz, że chciałbyś to zjeść. Najlepiej tu i teraz. To danie to dla mnie zdecydowanie sexifood i pornfood zarazem. Obłędnie smaczne, przyciągające uwagę i kubki smakowe a zarazem tak genialne w swej prostocie. Idealnie ugotowane jajko w koszulce, chips z boczku, rozgnieciony bób i kremowe(...)średniej wielkości gotujemy wodę, kiedy stanie się wrząca wlewamy jednym, zdecydowanym ruchem jajko do garnka i gotujemy je przez minutę do półtorej. Wyławiamy jajko i postępujemy analogicznie z drugim. Bułki smarujemy masłem, nakładamy plastry awokado, boczek oraz jajko w koszulce. Całość posypujemy rozgniecionym bobem i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy, rzecz jasna, od razu :) Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprzygotować pesto. Uwierzcie, że całość smakuje, tak samo jak wygląda! Zróbcie w tym połączeniu smakowym koktajl w domu, gdyż ten smak wart jest samodzielnego przygotowania w domu. Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam ten koktajl smakował… bo Piotrek powiedział, że nie jest królikiem, liści jeść nie będzie Składniki na rzodkiewkowy koktajl: (porcja 2 porcje) składniki na zielony kolor: liście(...)tego samego pojemnika przekładamy rzodkiewkę, sól i jogurt, wszystko dokładnie miksujemy. 2 łyżki odkładamy do dekoracji. Do jednej szklani wlewamy zieloną warstwę, uzupełniamy różową warstwą. A do drugiej wlewamy różową i uzupełniamy zieloną warstwą koktajlu, koktajl podajemy od razu. Smacznego! Inspiracja: tutaj. The post Koktajl z rzodkiewek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcodziennie” postanowiłam, że choinki będą w trzech odcieniach zieleni. W tym celu użyłam specjalnego adaptera do wykonywania trójkolorowych dekoracji. Muszę przyznać, że miałam trochę technicznych kłopotów, ale jakoś dałam radę :D Następnym razem na pewno pójdzie mi sprawniej :) Jeśli nie macie takiego adaptera lub po prostu wolicie jednokolorową choinkę wówczas użyjcie tylko jednego odcienia zieleni. Muffinki-choinki na pewno będą(...)Wilton: Soczysta zieleń, Zieleń liści, Zieleń mchu) kolorowe posypki do ciast Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy szczyptę soli oraz skórkę pomarańczową . W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier i miksujemy. Po chwili dolewamy również olej, sok pomarańczowy i maślankę. Łączymy suche i mokre składniki, tak aby całość była wilgotna. Piekarnik rozgrzewamy
MyCookBook.plMokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki na jedną porcje 2 jajka szczypta sody około 150 gr maki tortowej około 100-120 ml wody 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki(...)smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;) 4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej i około 10 min z drugiej strony. Smacznego !!! Źródło blog mniam...mniam
Gotowanie...to proste !naczyń. Do jednej z nich dodajemy suszone daktyle - zmielone, zblendowane, pocięte, jak nam wygodniej :) i mieszamy. Czystą masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony czekoladowy spód, wygładzamy. Na nią umieszczamy drugą masę - serowo - daktylową. I teraz najważniejszy punkt programu - kąpiel wodna sernika! Pewnie dla wielu z Was nie będzie to nowością ;) Foremkę z całością sernika umieszczam w blaszce piekarnikowej(...)upieczony sernik powinien być wilgotny, więc test zapałki się nie sprawdzi, ale! powinien także być sprężysty jak gęsta galareta - to znak, że jest gotowy! Po tym czasie, przed spałaszowaniem, dajmy mu spokojnie ochłonąć w lekko uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce ;) Schłodzony sernik można udekorować oprószając go lekko kakao. Smacznego! aa-kuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!placuszki, których nie jadłam od niepamiętnych czasów. Taki kolejny smak dzieciństwa;) Jest to banalnie proste, a jednocześnie niesamowicie smaczne danie. Może równie dobrze stanowić danie główne jak i deser czy podwieczorek. 3 – 4 jabłka 400ml wody 400ml mleka 1 duże jajko 200-300g mąki kilka kropel ekstraktu waniliowego pół(...)jabłka pokryły się ciastem i tak przygotowaną mieszankę wlewam na patelnię. Smażyć na niewielkim ogniu aż ciasto na wierzchu zacznie wysychać, przerzucić łopatką na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem i/lub cynamonem. Smacznego
Codzienne Gotowanie