Wołowina z pieczarkami i komosą Dzisiejszy post z dedykacją dla tych, którzy lubią mięso. Soczysta wołowina, podana z pieczarkami w maślanym sosie z komosą ryżową. Danie bardzo proste i szybkie do zrobienia. Idealne dla całej rodziny. Nie wymaga od Nas żadnych szczególnych uzdolnień. Najważniejsze to aby kupić ładny kawałek mięsa, pamiętajcie, że mięso wołowe powinno mieć(...)jednej rozpuszczamy masło, dodajemy szalotkę posiekaną i czosnek, delikatnie przesmażamy, jak będą szkliste dodajemy pieczarki i całość podsmażamy przez 3 minuty, potem przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Na drugiej patelni (zaczynając od ciepłej patelni) smażymy wołowinę oprószoną solą i pieprzem, tak jak na steki. Przypominam Wam najprostszy patent na to, jak dotykając mięso sprawdzić czy jest już określonej
SMYKWKUCHNIryżu. Wyszła mi ... hmmm... moja domowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki: 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 0,5 szklanki kaszy jaglanej, 0,5 szklanki quinoa, woda, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz(...)quinoa. Dodajemy sól, pieprz i blendujemy na gładką masę naleśnikową. Patelnię rozgrzewamy na maxa, do czerwoności :-). Wylewamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron (przewracamy na drugą stronę, gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy
Jeść, by żyć w zdrowiuprzy okazji wyczyści nieco lodówkę. Ale... Ale gdyby ktoś jednak chciał skorzystać z gotowego pomysłu, sprawdzonego, smakowitego, a na dodatek kow(t)(m)bojskiego... Polecam! PS Użyłem w daniu fasolki dostarczonej przez firmę Jamar . Smaczne, duże i równe ziarna w zalewie bez konserwantów sprawdziły się znakomicie. Składniki: 1 batat 1 - 2 łyżeczki posiekanej papryczki jalapeno (lub chili(...)papryczką, sosami i sokiem z limonki. Posolić do smaku. Wyłożyć puree na połowę tortilli. Ułożyć na nim warstwę odsączonej z zalewy i przepłukanej fasoli, a następnie plastry mozzarelli. Przykryć drugą połową tortilli. Smażyć na suchej patelni wg instrukcji z opakowania tortilli (około 20 sekund z obu stron). Podawać z jogurtem wymieszanym z sokiem limonkowym i solą oraz posiekaną kolendrą
zadanie-gotowaniecenie, składzie i wielkości. Jest na to wszystko jednak rada! Dzisiejszy przepis pokaże Wam jak zrobić bulgur z hummusem . Ostatnio sałatka bulgur to moja ulubiona pozycja na uczelnię, jako drugie śniadanie. Szybka w wykonaniu i nie wymaga, Bóg wie jakich, składników. To co może być interesujące dla wegan, to to, że dzięki połączeniu ciecierzycy ze zbożem, jakim jest(...)bardzo fajnie sprawdzi się kasza gryczana niepalona czy jaglana (byle nie rozgotować). Kasza jest jedynym produktem glutenowym w tej sałatce, dlatego łatwo będzie Ci ją przekształcić w danie bezglutenowe. Sprawdź przepis na hummus ! Artykuł Sałatka bulgur z hummusem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmancenie, składzie i wielkości. Jest na to wszystko jednak rada! Dzisiejszy przepis pokaże Wam jak zrobić bulgur z hummusem . Ostatnio sałatka bulgur to moja ulubiona pozycja na uczelnię, jako drugie śniadanie. Szybka w wykonaniu i nie wymaga, Bóg wie jakich, składników. To co może być interesujące dla wegan, to to, że dzięki połączeniu ciecierzycy ze zbożem, jakim jest(...)bardzo fajnie sprawdzi się kasza gryczana niepalona czy jaglana (byle nie rozgotować). Kasza jest jedynym produktem glutenowym w tej sałatce, dlatego łatwo będzie Ci ją przekształcić w danie bezglutenowe. Sprawdź przepis na hummus ! Sałatka bulgur z hummusem Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: Hummus z 1/2 porcji z przepisu na hummus 200g kaszy
BlendmanRozpoczął się nowy rok szkolny, więc wracam do tradycji i co niedzielę piekę na cały tydzień dla Niny ciasteczka na drugie śniadanie do szkoły (obiecuję, że przepisy będą w publikowane w niedzielę). Oczywiście, to nie są zwykłe ciasteczka, tylko na tyle zdrowe na ile to jest możliwe, aby taki wynalazek zjadł dzieciak, zresztą, ja też je zabieram(...)jest fala na snobowanie z taki wynalazkami. Uwierzcie mi, nikt absolutnie nikt nie chciał ode mnie aronii, mimo tego, że za darmo chciałam rozdać, więc to czego nie dałam rady przerobić wdzięcznie wisi na krzaku i będzie karmą dla ptaków Składniki na około 20 ciastek o średnicy 8 cm: 250 g płatków owsianych (górskich lub zwykłych) 200 g mąki pszennej
greenscarfproszku do pieczenia - w skład którego wchodzą trzy składniki - mąka, cukier i jajka. Nie potrafię upiec lekkiego jak piórko biszkoptu nie wspomagając go proszkiem do pieczenia. Postanowiłam, że dam sobie spokój, przynajmniej na razie, i będę piekła biszkopt taki, który mi się udaje - z proszkiem. Jest tu również kilka łyżek wrzątku, który rozgrzewa żółtka sprawiając, że ubita masa jest naprawdę(...)nastawić na 170 - 175°C . Tortownicę 26 cm wysmarować tłuszczem. dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Do jednej miski wlać białka, do drugiej żółtka. W trzeciej misce wymieszać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem, gdy zaczną się stawać puszyste, wlewać wrzątek, po jednej łyżce. Ubijać masę dalej
Posadzone i zjedzonePyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na śrubę i pieczone nad ogniskiem, ja jednak chciałam Wam pokazać że można je przygotować również w warunkach domowych i nadal jest doskonałe :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu(...)żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym szczelnym naczyniem z grubymi ściankami). Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami: smalec, połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, połowa cebuli, kiełbasa i boczek, marchewka, burak, druga połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, druga połowa cebuli. Na wierzch kładziemy pęczek koperku i natki pietruszki, całość szczelnie przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Kładziemy pokrywkę
My Culinary Artwkładką Tą przystawkę jadłam pierwszy rak rok temu przy okazji jakiejś rodzinnej imprezy. Od razu bardzo mi posmakowała i robię ją teraz dość często jako przekąskę. Jest to takie danie przy którym jest ogromna dowolność jeśli chodzi o "wkładkę" naprawdę pomysłów jest na to mnóstwo a przede wszystkim do środka można włożyć co się tylko chce(...)śmietana - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo. Szczypiorek i pieczarki marynowane ( tutaj ilość według uznania) siekam na drobno i wrzucam do miski. W międzyczasie do drugiej miski wkładam kotkę rosołową i wlewam 1,5 litra przegotowanej wody, wsypuję żelatynę i mieszam wszystko razem.Wymieszaną żelatynę doprawiam do smaku solą i pieprzem i odstawiam do ostygnięcia
Tanio smacznie i prostoradziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ). Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście francuskim - przepis: Składniki: 300 g filetów z ryby np. dorsza, halibuta, szczupaka (u mnie(...)ryby wchłonie mąka). Dwa blaty ciasta francuskiego złączamy między sobą i wałkujemy na cieńszy blat. Po tym na jedną połowę ciasta, górką wykładamy wcześniej przyszykowaną rybę. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy swobodną część. Po tym wykrawamy za pomocą noża formę ryby, tak aby filety okazały się w samym jej środku. Boki rybki dociskamy za pomocą widelca, dzięki
Kuchnia ŁukaszaJeżeli nie boicie się nowych smaków, to koniecznie musicie spróbować. Z podanej ilości sosu można zrobić więcej niż 2 sztuki piersi z kurczaka. Danie najlepiej podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i sałatką z sosem winegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka garść bazylii oliwa 1 kulka mozzarelli 330 g śmietany 18% 1 ząbek(...)nakładać masę bazyliową i lekko rozsmarować, po czym zawinąć (boki można spiąć wbijając z każdej strony wykałaczkę). Do garnuszka lub miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnioną drugą połowę mozzarelli, łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać nieco sosu śmietanowego, ułożyć na nim zawinięte
Passions hobbies lifejuż nigdy mi nie umknął. Pierogi z mięsem, które pozostało nam na przykład z gotowania rosołu, chyba każdy dobrze zna. W moim domu było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi(...)zauważyć jego elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczkę, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część pozostawiamy w misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Pierogi z mięsem (25 sztuk): 1/2 porcji ciasta z przepisu powyżej mięso z dwóch udek i dwóch skrzydełek kurczaka ugotowanych w rosole
Mango PapajaPrzepis nadesłany przez moją mamę :) Uwielbiam takie dania. Ich plusem jest to, że każdy może do farszu dodać swoje ulubione składniki i z pewnością będzie smaczne. Można jeść bez żadnych dodatków, lecz tak jak to moja mama mówi, najlepiej smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka(...)cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić ). Na wszystkie składniki położyć drugi placek ciasta francuskiego i dobrze skleić z dolnym ciastem. Na górę położyć salami, pokrojone na cztery części. Piec na papierze do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180stopni) przez ok.35min
W kuchni u Monikimusi być zdrowa, nie widzę inaczej :) Madzia teraz gotuje dwie zupy, więc piszę szybko przepis i lecę na zupę. A nawet na dwie może się załapię. Jedna z topinamburem, druga z czarną rzepą. Składniki na 2 małe bochenki: 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 10 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 480 ml wody Mieszanka ziaren(...)Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy chleby 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, tego chleba nie da się kroić na ciepło więc musimy cierpliwie poczekać aż wystygnie. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureFarsz: * 30dag pieczarek * 2 cebule * 3-4 filety rybne (zalezy od wielkosci) * sól, pieprz=ja dałam mrożone warzywa -mieszanke zamiast pieczarek(...)rybki smarujmey bialkiem i z pozostalego po wycieciu ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadl. Na wyciety tulów ryby kladziemy filety rybne, nakladamy pieczarki i wyrównujemy. Walkujemy druga czesc ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon i glowe. Gotowa rybe smarujemy rozklóconym jajkiem i wstawiamy
w mojej kuchnitakiego nie powstydziła. Ech... Co zrobiłam źle...? Ponieważ ciasta ucierane nie są moją mocną stroną, stwierdziłam, że to z pewnością moja wina. Mając w głowie rekomendacje Maggie, przystąpiłam do drugiej tury, nieco zmieniając przepis. Efekt? Kolejny zakalec, choć już nie taki spektakularny. Tylko pół ciasta się zapadło... Stwierdziłam więc, że do trzech razy sztuka - pozmieniałam jeszcze więcej, wstawiłam formę(...)warta zachodu.Jeśli nie boicie się ucierańców - spróbujcie. Ciacho bowiem naprawdę smakuje wyjątkowo. Czy skorzystacie z mojego przepisu z pewnymi zmianami, czy z oryginalnego - wybór pozostawiam Wam. Koniecznie jednak dajcie znać, jak wyszło - mam nadzieję, że nikt nie będzie miał z nim takich problemów, jak ja.Pomarańczowe ciasto z polentą i syropem pomarańczowo-rozmarynowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKlasyczne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest miękkie i aromatyczne.. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg schabu karkowego bez kości (na 8 kotletów) sól, pieprz, majeranek, oregano, kurkuma, slodka papryka mąka zwykła lub bezglutenowa 2 cebule 3 ząbki czosnku ocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę) Marynowanie mięsa: nie jest konieczne ale wpływa(...)kotlety. Każdy kotlet obtaczamy lekko w mące. Na patelnie wlewamy tyle wody aby zakryła dno i doprowadzamy do wrzenia. Kotlety kładziemy na wrzątkiem i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Zmniejszamy gaz, dolewamy trochę zimnej wody i zakrywamy patelnię pokrywką. Kiedy podczas duszenia mięso zacznie przywierać do patelni dolewamy szklankę zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Cebule
prawdziwe jedzeniefilety drobiowe 2 szt 1 op ciasta francuskiego sól pieprz oregano oliwa czosnek niedźwiedzi wędzona słonina ok 50 g ewentualnie boczek żółty ser ok 50 g
Gotowanie jest łatweSernik Oreo, czyli sernik na zimno z dodatkiem ciasteczek Oreo. Bardzo proste w wykonaniu ciasto, które świetnie smakuje w upalne dni oraz
KuchniaWeDwoje.plDziś na blogu przepis na panierowaną mozzarellę. Wystarczy ją pokroić w plastry i usmażyć jak kotleta schabowego. W ten sposób będziemy mieli
magiczna kuchnia KasiWściekły pies to już klasyk – popularny shot, którego nie czuje się zaraz po wypiciu, a który uderza po jakimś czasie. Dziś piąteczek, więc możemy sobie pozwolić
Proste-przepisy.plPyszne kotleciki z mielonego mięsa. Proporcje na 8 kotletów. Smacznego! Składniki 300 g mięsa mielonego wołowego 1 żółtko 1½ łyżki ryżu 2 łyżki posiekanej natki 1
Tureckie PrzepisyPyszne ciasto czekoladowo-czekoladowe. Bez mąki. Lekkie, puszyste i cudownie pachnące czekoladą. Jest naprawdę proste w wykonaniu. Polecam! Składniki: 6 jajek 2 tabliczki 70% gorzkiej
potrawyregionalneNie jest to imponujący przepis na miarę powrotu do blogowania, ale za to miła propozycja na leniwe śniadanie. Jak tylko dorwę swój aparat obiecuję poprawę w
Corner With RecipesOstatnio znajomi zaprosili nas na pizzę do jednej z najlepszych pizzerii w naszym mieście. Zapowiadała się niezła wyżerka, bo lokal istnieje już ładnych parę
Rozpustne gotowaniePo poniedziałkowej, prostej zapiekance ziemniaczanej miałam mocne postanowienie przygotować normalny "szanujący" się obiad na następny dzień. Wieczorem wyjęłam mięsko na gulasz by we wtorek z
Kuchnia po mojemuDzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym
Oryginalny smakLubię potrawy gotowane na parze. Może ktoś powie,że niedobre bo mało doprawione...Nic z tych rzeczy, mozna się do tego smaku przyzwyczaić tym bardziej
Z Majeczką w kuchni