łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietany kremówki (36%) 1 galaretka cytrynowa bez cukru (np. celiko) 2 łyżki erytrytolu opcjonalnie można dodać owoce - ja dałam borówki na polewę czekoladową: olej kokosowy - ok. 5 czubatych łyżek 2 łyżki kakao erytrytol do dosłodzenia (do smaku) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywną pianę(...)kremówkę i stopniowo cały czas ubijając dodawać przestudzoną galaretkę Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 placki. Na dolną część wykładamy masę śmietanową, na to owoce i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch dajemy polewę przygotowaną z roztopionego oleju kokosowego, kakao i erytrytolu. Smacznego
Marta próbujeinną marynatą. Tym razem przygotowałam mięso w marynacie ketchupowo- miodowej. Soczyste mięso, słodko- kwaśna marynata to połączenie idealne, które doskonale pasuje do ryżu. Tak naprawdę jest to danie proste i szybkie, cała tajemnica tkwi w przygotowaniu odpowiedniej marynaty, reszta "robi się" już sama ;) Koniecznie przygotujcie takie pałki dla swojej rodziny, a gwarantuję Wam sukces obiadowy(...)nagrzać do 160'C. Na formę do pieczenia wyłożyć mięso, wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny (po upływie pół godziny mięso najlepiej odwrócić, by upiekło się z drugiej strony
Zrób to smaczniejest jedno z ulubionych dań w naszej rodzinie. Polecam bardzo jest pyszne. Przygotowanie grzybów – grzyby umyć i pokroić w plasterki, Cebulę obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć aż cebulka lekko zmieni kolor. Następnie dodać grzyby i smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę i podgrzewać(...)pieczarki i na to kawałki kurczaka.Z obydwu stron naciąć boki ukośnie tworząc choineczkę. nacięcia zrobić w odstępach 2 cm. Zawijać od góry, na przemian raz z jednej raz z drugiej strony. Po zawinięciu ciasta posmarować u góry ubitym lekko jajkiem i obsypać dowolnymi ziołami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Musi się rolada
Kuchnia PokoleńDanie może nie należy do najzdrowszych i dietetycznych z racji ilości sera , a więc i tłuszczu, ale za to jest bardzo smaczne. Nie za często, ale czasem można sobie pozwolić na taki grzeszek :) Cannelloni z zapiekane z mięsem smakuje rewelacyjnie i jest naprawdę sycące. Na przepis natrafiłam tutaj . Składniki: ok. 700g mięsa mielonego 250g makaronu(...)czosnkiem, dodać połowę drobno startego sera, zioła, sól, pieprz, a kiedy całość ostygnie, wbić jajka i wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Rurki nafaszerować mięsem i układać jedna obok drugiej w naczyniu. Pomidory z puszki przelać do miseczki, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zioła i zmiksowć blenderem. Doprawić solą. Sosem zalać makaron, tak aby był dokładnie przykryty. Wstawić
kuchnia doskikurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i po prostu prze-pysz-ne! :) Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać(...)będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem. Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnibabeczki udekorowane truskawkowym budyniem. Wyglądają przeuroczo, a smakują tak dobrze, że na pewno sięgniecie po dokładkę :) Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami, wykorzystując zimowe zapasy ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje, odłożyć do wystudzenia. W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch kłaść
Domowa cukiernia Ewyciasto Shrek . Różni je tylko kolor soku użytego do przygotowania masy budyniowej. Zainspirowałam się przepisem z bloga Takietampichcenie i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty. składniki: 1 l soku pomarańczowego typu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru 2 opakowania ciastek(...)się rozpuści. Pomarańczową masę budyniową nieco przestudzić i wylać na biszkopty. Ładnie wyrównać i odstawić do przestudzenia. Gdy masa będzie letnia ułożyć na niej delicje, galaretką do góry. Drugą galaretke rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać wystudzoną tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. Wierzch ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Wstawić
Monia miesza i gotujeciepłe , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże. Składniki: masa: pół kilograma ugotowanych już ziemniaków 2 banany 200 g orzechów włoskich 100 g brązowego cukru jakiś aromat ja dałam ziarenka z 1 laski wanilii 50 ml wody po gotowanej ciecierzycy (wg mnie pominięta nie wpłynie znacząco na ciasto, będzie bardziej zbite) Ciasto: 400 g mąki (u mnie było(...)sztywna panię. Połącz te wszystkie składniki razem ale pianę dodaj na samym końcu delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników. Przełóż masę do formy. Wyrównaj i na wierzch przełóż drugą część ciasta. Resztki cista pokrusz i rzuć na górę. Picz ciasto około 50 miuut w temp. 180 C. Ciasto delikatnie rośnie ale w trakcie studzenia opadnie, jak to sernik
greenscarfciepłe , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże. Składniki: masa: pół kilograma ugotowanych już ziemniaków 2 banany 200 g orzechów włoskich 100 g brązowego cukru jakiś aromat ja dałam ziarenka z 1 laski wanilii 50 ml wody po gotowanej ciecierzycy (wg mnie pominięta nie wpłynie znacząco na ciasto, będzie bardziej zbite) Ciasto: 400 g mąki (u mnie było(...)sztywna panię. Połącz te wszystkie składniki razem ale pianę dodaj na samym końcu delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników. Przełóż masę do formy. Wyrównaj i na wierzch przełóż drugą część ciasta. Resztki cista pokrusz i rzuć na górę. Picz ciasto około 50 miuut w temp. 180 C. Ciasto delikatnie rośnie ale w trakcie studzenia opadnie, jak to sernik
greenscarfpostaci mrożonej, gdyż doskonale nadają się do tej potrawy kształtem i rozmiarem. Nie zawierają też w praktyce ości, co jest bardzo wygodne i bezpieczne nawet dla dzieci. Z drugiej strony może lepiej nie dawać fish and chips małym dzieciom, bo, jakby nie patrzeć, to panierowana ryba smażona w głębokim oleju. Nie będzie więc dietetycznie i niskokalorycznie. Sama panierka jest(...)frytek nie było tak całkiem przypadkowe i właśnie od jego lektury powinniście zacząć przygotowanie fish and chips. Oczywiście wniosek z tego taki, że to nawet „podwójnie niezdrowe” danie… Frytki możecie w tym wypadku przyrządzić na tym samym oleju co rybę, po uprzednim wstawieniu tej ostatniej bez przykrycia w jakieś ciepłe miejsce – najlepiej do piekarnika rozgrzanego
Kulinarna PokusaPrzepis jest inspiracją na danie z zeszytu kulinarnego MSM MOŃKI, który dostałam wraz z paczką od producenta. Aczkolwiek ja ten przepis zmodyfikowałam ponieważ nie dopuszczam do sytuacji gdzie zżynam przepis od a do z od kogoś innego. *** MSM Mońki jest jedną z najnowocześniejszych mleczarni w Polsce, intensywnie inwestującą w rozwój, między innymi w nowoczesne narzędzia(...)serkiem. Na nasz serek, który jest bazą smaku i konsystencji położyć ulubione dodatki (składniki) i ciasno zawinąć. Można jeść jako tortille lub jako krążki. Idealne jako przystawka lub drugie śniadanie do szkoły, pracy czy też na wycieczkę. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI Sery topione kremowe smakują świetnie nie tylko na kanapce, ale są również doskonałym dodatkiem
ClauditteMissCookingbardzo łatwo, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować, a potem przy pomocy łyżki nakładać malutkie porcje na patelnie. Smażyć parę minut i gotowe. Uwierzcie, że nie da rady poprzestać na jednym! :D SKŁADNIKI (ok 30 mini placuszków) 3-4 nieduże dojrzałe banany 1 szklanka mleka (krowie lub dowolne roślinne) 3/4 szklanki płatków owsianych 1,5 szklanki mąki gryczanej(...)rozrzaną i suchą patelnię przy pomocy łyżki nakładać i formować małe placuszki. Smażyć do momentu aż na powierzchni placuszka pokażą się wyraźne bąbelki, wtedy przekręcić placuszek na drugą stronę i smażyć jeszcze około minuty. Gotowe placuszki podawać z ulubionymi dodatakami. U mnie : kiwi, czerwone pomarańcze i gęsty jogurt. Smacznego
DefinicjaSmakuWiem co jem i dlatego pozwolę sobie na danie dla wielu kojarzące się tylko z fast foodem. Kojarzące, bo w tym wypadku to pojęcie jest mylące. Po pierwsze nie ma nic wspólnego z niezdrową żywnością – upiekłam bułki pełnoziarniste, usmażyłam kotlety siekane z łososia i dałam domowy majonez . Już po wstępie widać, że nie będzie(...)też) – smarujemy majonezem. Na posmarowany spód kładziemy liście sałaty rzymskiej, następnie kotleta z łososia, kolejno plastry pomidora. Posypujemy posiekanym szczypiorem oraz kładziemy krążki czerwonej cebuli. Smarujemy majonezem wnętrze drugiej połówki bułki, którą kładziemy na wierzchu i natychmiast podajemy. To najlepszy domowy fishburger - chyba nie ulega wątpliwości. Chrupiąca bułka, aromatyczny kotlet siekany z łososia i pozostałe dodatki złożone
mojewypiekiinietylkospróbować. Przygotuj śmietankę słonecznikową wg tego przepisu . Dodaj do niej 2 łyżki proszku kisielowego, wymieszaj i podziel na 2 części. Jedną zabarw 3 łyżkami soku z buraków, a do drugiej dodaj 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Wymieszaj. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Będzie ci potrzebny również krem kasztanowy. Ja użyłam przywiezionego z Węgier firmy Bonne Maman (można kupić(...)Durszlaku przez monjan . A oto ostatni naprawdę trafiony prezent - Kuchnia filmowa Pauliny Wnuk. Trafiony bo łączy 2 ulubione zajęcia: gotowanie i jedzenie. W środku mnóstwo przepisów na dania filmowe i piękne zdjęcia. W pierwszej kolejności pojawią się u mnie niebieska zupa porowa Bridget Jones (w 100% jadalna!), pudding z Shire i lembasy z Władcy Pierścieni , sos czekoladowy
Qlinarnie i Qlinarnieczym przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub odstawiamy na chwilę, żeby nieco przestygły i przeciskamy przez maszynkę (nie może być grudek). Zostawiamy masę, aby ostygła na tyle, że da się wyrobić rękami. Nastawiamy wodę na kluski - ok. 2,5 - 3l. (oczywiście powinna być osolona do smaku - ok. 1 płaskiej łyżki). Ciepłą ziemniaczaną masę wyrównujemy w misce i dzielimy nożem(...)woda się zagotuje, zmniejszamy ogień (woda powinna tylko lekko wrzeć) i pojedynczo wkładamy kluski (na 1 raz - tyle, ile pokrywa średnicę garnka, resztę klusek trzeba zostawić do ugotowania w drugiej turze). Po włożeniu klusek woda powinna być na granicy wrzenia, ale nie bulgotać, bo się rozgotują. Jeśli kluski opadają na dno garnka, trzeba je lekko podnieść łyżką, żeby
w mojej kuchniSerniki robię dość rzadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to receptura siostry Anastazji, więc każdemu, kto przepada
Kuchnia domowa AniUwielbiam dania, które mogę zrobić w mig ! Lekkie, sycące i smaczne ! Polecam risotto z kurczakiem i szparagami, w nieco odmienionej wersji. Moje risotto zyskało ciekawy kolor, dzięki pewnemu składnikowi ... Składniki: 1 szkl. ryżu arborio 450 ml ciepłej wody 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 ćwiartka z kurczaka 5-6 łodyg szparagów(...)bulion. Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm. Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wrzucić mięso - smażyć, aż mięso zmięknie i zarumieni się ( około 8 minut ). Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulę posiekać w drobną kostkę - podsmażyć na maśle, aż lekko zmięknie. Szparagi pokroić w plastry - najlepiej po skosie. Dodać do cebuli - podsmażyć 2-3 minuty. Szparagi
kolorowotorcikowoPrawdziwe dania curry wymagają czasu . Spieszyłam się , a i składników był mały wybór. ale nic to- doprawione wyszły pyszne. Może mięsa to za dużo w tym daniu nie ma , ale za to pyszny sos rekompensuje ten brak. Czas: 45 minut Składniki: 3-4 skrzydełka 1/2 czerwonej dużej cebuli 1 mała biała cebula 1/2 dużego pomidora 4 łyżki oleju(...)grubym dnie rozgrzać olej i wsypać przyprawy po za cukrem i sokiem z cytryny. Mieszając smażyć przez 30 sekund. Dołożyć skrzydełka i niech się obsmażą lekko z jednej i drugiej strony. Dorzucić obie drobno pokrojone cebule i tak samo pokrojonego pomidora. Posypać cukrem. Zalać wodą i dusić 40 minut na średnim gazie. Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać
Buniabaje w kuchniskładników w osobnych naczyniach. Dane techniczne Thermomix TM31 Monsieur Cuisine Plus Silnik – moc 500 W 1200 W Pobór mocy - gotowanie 1000 W 1000 W Pobór mocy – miksowanie brak danych 800 W Obroty na minutę od 40 do 10200 od ok. 120 do 5200 Maksymalny pobór mocy 1500 W Waga od 0 g do 6 kg (z funkcj ą tarowania(...)ogórków, później siekanie. W tej samej misie rozdrobniona cebula (w kilka sekund) i podduszona na maśle. Później dodana marchewka (też rozdrobniona). Zupa ogórkowa - dzięki obrotom wstecznym nóż działa w drugą stronę, czyli nie miksuje zupy, tylko delikatnie ją miesza. Wyrabianie ciasta drożdżowego. Nie doczytałam w przepisie, że rodzynkami i skórką pomarańczową posypuje się ciasto, a nie zagniata z ciastem
bistro mamażyciem. Robi się coraz mroczniej i straszniej, każdy się boi, każdy wyjawia swoje tajemnice z przeszłości. Zaczynają się wspólne oskarżenia, każdy jest tak nakręcony, że jest w stanie zrobić drugiemu krzywdę. Czy uda się im rozwiązać zagadkę? Czy przeżyją? Czy wygrają wszyscy? A może wygrany może być tylko jeden? Książka, która od samego początku trzyma w napięciu. Jest mrocznie(...)zakończony, że ciekawość co będzie w kolejnym bierze górę. Koniecznie musicie tę książkę przeczytać. Te ponad 400 stron mnie mignęło nawet nie wiem kiedy. Tak wciągającego thrillera już dano nie czytałam. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam :-) Tytuł: "Rozgrywka" Autor: Allie Reynolds Oprawa: twarda Stron: 416 Cena okładkowa: 44,90 zł Wydawnictwo: Albatros
kruche babeczkiBurgery z domową bułką dyniową Jednym z ważnych elementów burgera jest bułka, a najlepsza jest taka upieczona w domu. Jesień to czas kiedy dynie królują w
Tajemnice SmakuOpis kurczak Teriyaki: Kurczak Teriyaki to świetny przepis na szybkie azjatyckie danie z kurczaka. Przepis uwielbiany na całym świecie, prosty i niezwykle smaczny. Można przyrządzać je na setki sposobów, korzystając ze składników, które akurat mamy pod ręką. Ja zapraszam na najbardziej klasyczny przepis. Kurczaka Teriyaki najczęściej podaję z brązowym ryżem z warzywami. Składniki: 500 g piersi(...)Filety kroimy w grubsze paski i dodajemy je do sosu. Na umiarkowanym ogniu dusimy całość przez kilka minut pod przykryciem (ok. 5 minut). Po tym czasie kurczaka przewracamy na drugą stronę i ponownie gotujemy pod przykryciem. Gotowe mięso na końcu przed podaniem posypujemy sezamem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Artykuł Kurczak Teriyaki pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePaszteciki krucho drożdżowe z farszem z soczewicy i pieczarek oraz z farszem z kapustą i pieczarkami Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Nowy rok przyniósł w
Mój pomysł naPaszteciki krucho drożdżowe z farszem z soczewicy i pieczarek oraz z farszem z kapustą i pieczarkami Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Nowy rok przyniósł w
Mój pomysł namożemy je także podawać jako przekąskę czy nawet główne danie obiadowe. Oczywiście porcja wtedy powinna być znacznie większa. Buraczek ćwikłowy fajnie sprawdza się w tym daniu. Jego lekko słodkawy smak komponuje się pysznie z sokiem z cytryny. Ja sos, którym polałam całość lekko dosłodziłam syropem z agawy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)jest użyć tarki. Możemy także kroić nożem ale plasterki mogą wtedy nie być tak cienkie jak te, jakie moglibyśmy uzyskać przy pomocy tarki. Cienkie plasterki buraczków ułożyć jeden obok drugiego, a nawet jeden lekko zachodzący na drugi. Ser feta pokroić w kostkę. Można go także delikatnie pokruszyć w palcach. Ułożyć na plastrach buraków. Wierzch posypać orzeszkami nerkowca. W miseczce wymieszać
mecooksmożemy je także podawać jako przekąskę czy nawet główne danie obiadowe. Oczywiście porcja wtedy powinna być znacznie większa. Buraczek ćwikłowy fajnie sprawdza się w tym daniu. Jego lekko słodkawy smak komponuje się pysznie z sokiem z cytryny. Ja sos, którym polałam całość lekko dosłodziłam syropem z agawy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)jest użyć tarki. Możemy także kroić nożem ale plasterki mogą wtedy nie być tak cienkie jak te, jakie moglibyśmy uzyskać przy pomocy tarki. Cienkie plasterki buraczków ułożyć jeden obok drugiego, a nawet jeden lekko zachodzący na drugi. Ser feta pokroić w kostkę. Można go także delikatnie pokruszyć w palcach. Ułożyć na plastrach buraków. Wierzch posypać orzeszkami nerkowca. W miseczce wymieszać
mecooksowoc obaj ponieśliby śmierć. Udało mu się wycelować w jabłko, jednak za chęć zabójstwa Geblera skazano go na dożywocie. W trakcie transportu Tella, udało mu się uciec i dać znak do powstania, które doprowadziło do uwolnienia spod władzy carskiej. Jak również Szwajcarzy wyhodowali odmianę musujących jabłek Paradis Sparkling. Są to pierwsze na świecie jabłka, które powstały niechcący. Przypadkowo połączono(...)cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Jabłka obieramy i wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy je w większą kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na całą noc, aby puściły sok. Na drugi dzień zlewamy powstały sok i gotujemy mieszając do czasu, aż płyn zredukuje się nam o połowę. Następnie dodajemy nasze pokrojone jabłka i gotujemy uzyskując konsystencję marmolady, która
Malinowe PocałunkiBardzo pyszne krokiety, dla naszych pociech będą idealne. Mój mąż który nie jest fanem słodkich dań powiedział że są wyjątkowe. Z góry są chrupiące w środku owocowo -serowe. Wychodzi z tej porcji 8 krokietów. Nadzienie – serek mascarpone wymieszać z cukrem do smaku. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć szypułki, przeciąć na pół. Naleśniki – do dzbanka wlać(...)pół. Zawinąć naleśnik, najpierw dwie równoległe strony. Następnie pozostałe brzegi, Położyć krokiety stroną złożenia do dołu. Przygotowanie krokietów do smażenia – w jednej miseczce widelcem rozbić jajka. W drugiej dużej misce ugnieść płatki i dodać wiórki kokosowe. Rękoma rozgnieść na drobne kawałeczki. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, a potem w płatkach. Strona złożenia krokieta musi być smażona pierwsza. Smażenie
Kuchnia PokoleńBitki schabowe w sosie myśliwskim to danie, które zachwyci każdego, bez wyjątku. To tylko schab, ale sos myśliwski czyni z niego danie w iście królewskiej stylu. Syte, pyszne, a obiad masz zapewniony na kilka dni. Smak leśnych grzybów, przełamany kiszonymi ogórkami, po prostu palce lizać! Zapraszam do przepisu! Składniki: 1 kg schabu(...)pokroić w 1,5-2 cm plastry. Lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i intensywnie obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w słupki boczek z cebulką posiekaną w piórka zawartość obu patelni przełożyć do niskiego, szerokiego rondla. Dodać namoczone, pokrojone na mniejsze cząstki grzyby, wodę z moczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kokos - egzotyczny owoc, który bardzo często pojawia się w różnych produktach spożywczych od ciast zaczynając, przez formę dodatku do dań, aż na uwielbianych szczególnie przez dzieci słodyczach kończąc. Przybiera różnorodne formy w gastronomicznym świecie, najczęściej kojarzony z dodatkiem kulinarnym. Jest to jednak dodatek bardzo zdrowy, a sam owoc w całej okazałości niezmiernie wartościowy. To samo można więc powiedzieć(...)dodatkiem mleczka kokosowego. Inspiracją do ugotowania zupy był dla mnie przepis znaleziony u pieprz czy wanilia. Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego Składniki: 1 cukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego) 3 świeże kukurydze 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki czerwonej soczewicy 1-2 łyżeczek czerwonej pasty curry ( ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy
Moja Mama Gotujejest nieziemski... :) Taki kawałek sernikobrownie i kubek gorącej herbaty lub kawy doda Wam energii i rozweseli w te chłodne dni :) Polecam! SKŁADNIKI: 200 g czekolady gorzkiej 70% (ja dałam pół na pół z mleczną) 200 g miękkiego masła 350 g cukru pudru 5 jajek 100 g maki pszennej 500 g serka kremowego z wiaderka (polecam Delfiko) 1 łyżeczka ekstraktu(...)Teraz wlej roztopioną czekoladę, zmiksuj masę dokładnie, a następnie wsyp mąkę i ponownie zmiksuj tylko do połączenia się składników. 3/4 masy przełóż do formy. Pozostałe odłóż na bok. W drugiej misce utrzyj serek kremowy z resztą cukru, ekstraktem (lub cukrem waniliowym) oraz 2 jajkami na gładką masę. Wylej masę serową na czekoladową. Na wierzch wyłóż niedbale (ja robiłam kleksy
Słodko-Słony Świat IlonyZorientowałam się ostatnio, że nie mam na blogu przepisu na zupę dyniową! Jako fanka zup i przede wszystkim jako fanka dyni czuję się w obowiązku szybko
Cooking for EmilyEfektowne, lekkie danie, a do tego nieskomplikowane. Wymaga poświęcenia nieco czasu i pracy, ale efekt jest tego wart :) Składniki: - podwójny filet z kurczaka - 2 bakłażany - plasterki koziego sera (tyle ile wyjdzie nam roladek) - pęczek szczypiorku (cieniutkiego) - puszka pomidorów - mała cebula - 4 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - bazylia - sól, pieprz - ryż do podania - oliwa Filety dokładnie umyć, osuszyć(...)posypać solą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości. Ostudzić. Teraz mamy czas na przygotowanie sosu: W rondlu na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną cebulę i drugą połowę czosnku, dodać pomidory z puszki i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie
Cook&Lovewysokości foremki), lekko dociskając wyrównaj powierzchnię ciasta. Odstaw foremki z ciastem do drugiego wyrastania pod przykryciem, na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Czas wyrastania zależy oczywiście od temperatury (drugie wyrastanie mo że odby wać się w lodówce, trwa wtedy około 8 godzin) i od siły drożdży Wyrastanie należy jednak zakończyć wczesniej, jeśli ciasto dotrze do górnych rantów(...)Jeśli nie , możesz wtedy wyj ę ty z foremek c hleb ws t awić na kratce do stygnacego piekarnika na 4 - 5 minut, aby „doszedł”. Zanim pokroisz chleb, daj mu całkowicie ostygnąć na kratce. S macznego. Dwa chlebki - dwie kromki Kromka chleba z semoliny Miękisz i chrupiąca skórka Inspirowała ksążka Chleb. Jeffrey Hamelman
Grahamka, weka i kajzerkaSezon na grilla się zakończył , ale to nie znaczy że nie możemy sobie przygotować smacznej kaszanki . Kaszanka ma swoich fanów ale i
Mój Smaksmak ajwaru - jego szczególną nutę smakową buduje pieczona papryka i bakłażan, choć klasyczny ajwar przygotowują Serbowie bez jego dodatku. Ma różnorodne zastosowanie w kuchni, uszlachetnia smak i zapach każdego dania. Służy do przygotowania sosów, zup, pizzy lub jako dodatek do mięs pieczonych, smażonych lub z grilla. Z jogurtem tworzy pyszny dip, a w połączeniu z białym serkiem pastę kanapkową(...)proszku Wykonanie: papryki umyć, przekroić wzdłuż, następnie usunąć gniazda nasienne i białe błonki. Ułożyć na blaszce skórą do góry. Bakłażana pokroić w 2- cm plastry, ułożyć na drugiej blaszce. Warzywa skropić olejem. Piec w 230`C około 35 minut upieczone papryki przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić do ostudzenia. Gdy się zaparzą skórę z papryki usuniesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie ostatnio dość dietetycznie, gdyż córa moja miała operację wycięcia wyrostka robaczkowego, więc nie tylko ona, ale cała moja familia spożywa lekkie dania, a to było strzałem w dziesiątkę :) Nie tylko dla tych, co na diecie :D Smacznie, zdrowo i pożywnie. Polecam ! Składniki : 2 podwójne piersi z kurczaka sól 3 ząbki czosnku słodka mielona papryka(...)przyprawami, zagotowuje i gotuje przez chwilę, na garnek nakładam sito do gotowania na parze, układam porcje kurczaka, przykrywam przykrywką i gotuje około 5-7 min, mięso odwracam na druga stronę i ponownie gotuję pod przykryciem. Gotowe zabezpieczam przed wystygnięciem Cebulę kroje w drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi się szklista, zalewam wywarem i gotuję
Bea(u)ty kitchenksiążce jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera zatytułowanej „Simple, honest food”, którą zresztą gorąco polecam. Można w niej znaleźć całą masę szybkich i pysznych dań, doskonałych na każdą okazję. Tym razem przygotowałam szybkiego kurczaka w glazurze karmelowej, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Soczyste mięso, obtoczone w słodko-słonej glazurze z nutą orientalną – bardzo(...)miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty z jednej strony, do lekkiego zarumienienia, odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Wyjmij z patelni i podsmaż tak resztę kurczaka. Zmniejszyć ogień do średniego i dodaj trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę
karmelowystołu ;) Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jest taki miękki i delikatny! Połówki jabłek z orzechami i cynamonem i nieco inny lukier - bajeczny smak! Bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki(...)Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do środka włożyć posiekane orzechy. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto, wydrążoną częścią z orzechami na dół. Oprószyć cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Cukier puder wymieszać ze śmietaną
Domowa cukiernia Ewynich jest również bogata w witaminy. Już kilka kwiatów dodanych do sałatki, czy deseru nada daniu orginalnego wyglądu i wyrafinowanego smaku. Nigdy nie jedz jednak kwiatów, które zostały opryskane środkami ochrony roślin, pochodzących z kwiaciarni lub centrów ogrodniczych. Największą pewność da własny ogródek lub zebranie dziko rosnących kwiatów na łące z dala od ruchliwych dróg. Teraz uroku serwowanym(...)powstania jednolitej emulsji na talerzykach rozłożyć sałatę, skropić przygotowanym winegretem, na końcu udekorować kwiatkami. W ten sposób sałatę można przygotować dużo wcześniej, a tuż przed podaniem skropić sosem. Drugi sposób to dokładne wymieszanie sałaty w salaterce z sosem winegret, tak by wszystkie listki oblepił sos. Wówczas sałatę podawać natychmiast po wymieszaniu z sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wolnego czasu dla siebie. Dziś doceniam chwile w kuchni, jednak nadal uwielbiam różne ciekawe kanapki, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, natomiast w smaku są lepsze niż niejedno wykwintne danie. Wystarczy kilka odpowiednich trików by oczarować nimi całą rodzinę. Kanapki również świetnie nadają się na wynos, np. do pracy lub szkoły. Składniki: 4 ciabatty (ja użyłam(...)odcedzam. Na posmarowaną majonezem część bułki układam jarmuż, plaster sera: brie lub cheddar w zależności od upodobań. Następnie kładę chipsa z szynki, plaster pomidora i fasolkę szparagową. Przykrywam drugą połową bułki i mocno przyciskam. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprzypomina mi czasy dzieciństwa. Oczywiście moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Podczas przygotowywania tej chrupiącej, grzybowej przekąski postanowiłam lekko poeksperymentować ze składnikami. Czy zawsze sos musi być tylko dodatkiem do dania? Oczywiście, że nie. Bardzo często udowadniam, to w moich kulinarnych propozycjach :) I tym razem mój pomysł okazał się smakowym sukcesem. Spróbujcie. Takie chrupiące pieczarki w delikatnie czosnkowej panierce(...)czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką. Na patelni rozgrzewamy
Słodkie okruszkiIndyk z kurkami w płatkach migdałowych Delitakne mięso z równie subtelnymi grzybkami i orzechami. Podprażenie migdałów wydobywa z nich głębię, która nadaje subtelny charakter całemu daniu. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Wartość kaloryczna: 290 kcal Składniki(...)dodaj do kurek w mleku, redukując sos na małym ogniu. Kotlety usmaż na dużym ogniu, wkładając ja na patelnię lekko skropioną oliwą. Po dwóch, trzech minutach, przerzuć na drugą stronę, poczekaj kolejną minutę i polej sosem kurkowo-migdałowym. Po kolejnych dwóch minutach można zajadać. Smacznego
Bazując na smakukolejna propozycja z wykorzystaniem szpinaku ( jest on ulubionym warzywem w moim domu ). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula(...)odrobiną oleju szklimy pokrojoną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dodajemy do tego odsączony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokruszony twaróg, fetę i śmietanę. Mieszamy. Na drugiej patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy
Smaki EwySzwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 100 g boczku parzonego 2 łyżki mleka Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem
R'n'G Kitchenśrodku) podany z melonem~ Dziękuję za wczorajsze życzenia powrotu do zdrowia :) Warzywa i owoce (+kurkuma) działają cuda i już czuje się o wiele lepiej :) Na tyle dobrze, że dałam radę usmazyć tego pysznego omleta ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~150g ugotowanej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~łyżka kakao ~30g mąki gryczanej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku (ja muszę(...)się, aby nie wyciekło poza omlet), przykrywamy pozostałą masą i smazymy na małym ogniu do momentu aż wierzch nieco się zetnie (można smażyć pod przykryciem). Następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Smacznego
breakfast of dreamsWiele razy przymierzaliśmy się do zrobienia tego dania i oto w końcu pojawiło się i u nas Ratatoille każdy przyrządza inaczej – jedni tną warzywa w plasterki a inni jeszcze w paseczki czy kosteczkę. Nasze ratatoille pokroiliśmy w kosteczkę Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 bakłażan - 4 pomidory - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa(...)się zeszkli wrzucamy posiekany czosnek a na koniec pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Jak wszystko nam się udusi miksujemy blenderem i odstawiamy. W dużym garnku roztapiamy drugą łyżkę masła i wrzucamy pozostałą cebulę a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Gdy lekko zmiękną dodajemy naszego bakłażana odsączonego z nadmiaru wody a potem cukinie pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy
Kuchenne WariacjePyszne kotleciki z selera z grzybowym nadzieniem. Potrzebujemy: 1 duży seler, grzyby suszone, świerze lub mrożone, 1 jajko, 1 cebula, bułka tarta 2
Jadło i czytadłoPyzy to idealna propozycja obiadowa. Okraszone skwarkami z boczku smakują wybornie. SKŁADNIKI: Farsz : 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, oliwa, sól
Tradycyjna kuchnia Kasijedno ma imię, jest tak samo pojęciem względnym, jak prawda, sprawiedliwość czy gust smakowy i muzyczny. Każdy z nas jest inny, posiada inne wartości i co innego rozumie pod danymi pojęciami. Ale nikt mi nie zaprzeczy, że szczęście smakuje świeżym ciastem. Najlepiej jeszcze upieczonym dla kogoś. BABECZKI KARPATKOWE /własny;/ na 13-15 sztuk 250g masła 4 szklanki mąki pszennej(...)gładkie, elastycznie ciasto, które łatwo odchodzi od rąk. Zawijam w folię spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Połowę mleka zagotowuję z obydwoma rodzajami cukru, a w drugiej części rozrabiam mąkę pszenną i ziemniaczaną. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodaję masę mączno-mleczną i wszystko trzymam na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej
W kuchni Karmel-itkidanie jest jednym z tych, które wyglądem nie powala, ale smak wszystko wynagradza :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie. Składniki: 1 filet białej ryby (u mnie dorsz) 1/4 małej główki kapusty pekińskiej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju(...)kapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać. 4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie rybę przewrócić na drugą stronę. 5. Ryba świetnie smakuje z duszonymi ziemniaczkami. Polecam i smacznego
Kuchnia domowa Anismakiem ale nie na tyle, żeby przygotowywać ją raz w tygodniu… Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońskuSkładniki:500 g fasoli Jaś400 g kiełbasy250 g boczku wędzonego3 cebule, pokrojone w kostkę1 puszka pomidorów lub 400 ml soku(...)powyżej poziomu fasoli. Są dwie szkoły: jedna mówi, żeby fasolę gotować w tej samej wodzie w której się moczyła aby skorzystać z wszystkich dobrodziejstw, które fasola oddaje do wody. Druga szkoła mówi, żeby po namoczeniu wodę z fasoli odlać, fasolę przepłukać i gotować w czystej wodzie aby uniknąć sensacji jelitowych. Każdy robi jak chce Do wody dodać listki laurowe
UgotujmyTo.plDynia z każdym rokiem staje się coraz bardziej sławna i bardzo słusznie, bo to wspaniałe warzywo o wielu "twarzach" :) Pomysłów na dania z dyni jest wiele, ja podzielę się z Wami moją wersją tarty z dynią, cukinią, fetą i pomidorami. Składniki:Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.htmlNadzienie: dynia, ok 0,5kg mała cukinia 2/3 opakowania sera feta pomidor 3 łyżki(...)stopni przez ok godzinę. Tarta jak niemal każdy inny wypiek tego rodzaju doskonale smakuje zarówno na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu, jak i na zimno czy odgrzewana na drugi dzień :) Na obiad, kolację, przystawkę czy przegryzkę. Zachęcam Was do spróbowania!Smacznego
Taste Of My DayRewelacyjny pomysł na szybkie i pyszne danie. Makaronu jak zwykle możemy użyc dowolnego, ja wybrałam grube wstążki. Składniki: - 200 g makaronu - pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory - kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka - olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju(...)przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie na lekko podsmażony (pilnujcie, by się nie przypalił!) czosnek wrzucamy szpinak i czekamy, aż brykiety się rozpadną. Tymczasem na drugiej patelni smażymy naszego kurczaka. Gdy szpinak jest już ładnie podsmażony, dodajemy do niego pomidory i mieszamy, czekając aż się rozpadną i puszczą sok. Gdy zaś kurczak się usmaży, zostawiamy
Kulinarne zapędy KokosaDrożdżówka, wszyscy ją lubią, a drożdżówka z jabłkami podana z zimnymi lodami, to prawdziwe niebo w gębie. Przepis naprawdę warty wypróbowania! Składniki: Nadzienie: 3 duże jabłka
Kuchnia Łukaszabazyliowym bulgurem i mozzarellą , z zielonym kuskus i mozzarellą , z pęczakiem , tabbouleh ) lub jako dania jarskie. I dziś chciałam Was zaprosić na takie właśnie jarskie danie, pyszny sycący pęczak z dodatnim szpinaku i pomidorów. Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego pęczaku(...)przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie. Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do czosnku dodajemy suszone pomidorki, sos rybny
Kulinarne przygody Gatity