Przepis na dziś jest równie prosty, co interesujący i rzadko spotykany. Chciałbym Was dziś zainteresować pastą brokułowo-serową, która nadaje się na kanapki, ale nie tylko
Proste-przepisy.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Połączenie muffinów i kawy to coś idealnego w trakcie niezbyt udanego dnia ;). Ważne, żeby kawa
Corner With Recipespodsmaż go dość mocno. Kiedy kalafior będzie miał już oznaki działania wysokiej temperatury, czyli będzie mieć złoto – brązowy kolor, wyjmij go łyżka z dziurami na talerzyk. Po drugie wrzuć do rondla cebulę, chwilę podsmaż, dodaj czosnek, chwilę podsmaż, teraz dodaj pomidorki, cynamon i kalafior, wlej kubek wody, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 25 minut(...)tylko z Polski, ale z całego świata. Świetne zdjęcie profesjonalistów, ale także amatorów. Zapraszam Cię w to jedyne w swoim rodzaju miejsce na FB Oczywiście to nie jedyne danie z Grecji , które znajdziesz na mojej stronie. Czy wiesz, że… Oliwa z oliwek ma wysoką temperatura „dymienia” (około 210ºC) i jest znacznie wyższa niż
RafalCookniezbyt śródziemnomorski składnik, ale do takich batoników pasuje bardzo). Wyszły przepyszne! - nie kruszą się i nie rozpływają i są odpowiednio słodkie. Jeśli macie ochotę, możecie modyfikować przepis - dać same suszone daktyle, czy migdały zamiast orzechów włoskich. Pilnujcie jednak proporcji pomiędzy suszonymi owocami i pozostałymi składnikami batoników. Domowe batoniki z orzechów i suszonych owoców Składniki / na 18 sztuk: 150 g suszonych(...)talerz i zostaw do ostygnięcia, a na patelnię wsyp orzechy włoskie i również praż je przez minutę lub dwie, aż zaczną intensywnie pachnieć. Orzechy przesyp na drugi talerz i zostaw do ostygnięcia. Gdy orzechy włoskie ostygną, drobno je posiekaj. Suszone owoce odsącz z wody, przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Do zmiksowanych suszonych owoców dodaj wszystkie
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiamy pizze pod wszelakimi postaciami, bo można dodać do niej ulubione składniki a potem zajadać pyszny obiad, kolację czy śniadanie. Dziś do ciasta dodałam pure z
Moje Małe Czarowaniekońcowy egzamin, więc jest niezwykle nerwowa i roztrzepana. Ostatnio musiałam ratować ją plastrami, nożyczkami do paznokci i czystymi skarpetkami... Ale to już nie jest historia na blog kulinarny. Z drugiej strony pogłębiam znajomości już nawiązane, wyznając starą, dobrą zasadę, że z ludźmi, którzy cię karmią, należy żyć dobrze. Więc żyję. Piwo nawet wypiję (ja w końcu mam końcowy egzamin(...)orzeszki . Kremowe nadzienie (na które trzeba uważać, bo lubi wypływać) smakuje obłędnie, a w połączeniu z lukrem kawowym to prawdziwa uczta. C. zabrał dwanaście sztuk do pracy; dali im radę we czterech. I jeszcze było im mało! Zostałam obwołana pączkową królową i obsypana taką ilością komplementów, że zarumieniłam się po same czubki uszu. Tego po prostu musicie spróbować! Pączki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki na 6 dużych naleśników (smażonych na patelni o śr. 28 cm): 1 szklanka (150 g) mąki gryczanej 2 lekko czubate(...)gorącą patelnię, kulistymi ruchami patelni równomiernie rozprowadzić ciasto cienką warstwą po całej powierzchni. Smażyć około minutę, kiedy brzegi naleśnika zaczną odchodzić, naleśnik delikatnie podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze około pół minuty. Kontynuować do wyczerpania ciasta. Na gotowe naleśniki wykładać rukolę lub np. listki młodego szpinaku oraz upieczone warzywa, składać w kieszonki lub zawijać
Even Better FoodLeczo do słoików na zimę. Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza. A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Podaję Wam mój sprawdzony(...)duszone. Warzywa myjemy i osuszamy. 2 cebule pokrojone w piórka szklimy na oleju. 8 dużych pomidorów nacinamy na krzyż i parzymy wrzącą wodą, ściągamy skórę. Połowę pomidorów miksujemy, a drugą połowę kroimy w ósemki i całość dodajemy do cebuli, chwilkę dusimy (ok. 5 minut), dodajemy 1 dużą cukinię ze skórą, ale bez gniazdek nasiennych pokrojoną w kostkę, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDawno nie robiłam zapiekanek bo jakoś lepiej było mi przygotowywać dania z patelni np. takie jak risotto <--klik czy spaghetti <--klik :) Jak widać zapiekanka ta nie jest zbyt fotogeniczna ;) ale smakowała nam bardzo, a podałam ją w towarzystwie mizerii :) Składniki na 3-4 osoby: 5-6 ziemniaków 1/2 drzewka brokułowego 1/2 drzewka kalafiora duża garść(...)wykładamy dno plasterkami ziemniaków na nie wykładamy (posypujemy) połową, pokrojoną w kawałeczki fasolkę szparagową. Następnie dajemy część brokuła i część kalafiora. Skrapiamy oliwą obsypujemy całość koperkiem. Następnie wykładamy drugą warstwę, tak samo jak poprzednią skrapiamy całość oliwą i obsypujemy koperkiem. Wystające różyczki kalafiora i brokuła obsypujemy bułką tartą (możecie również całość posypać bułką, ja wolałam posypać tylko różyczki
Gotowanie...to proste !Jak już można się domyśleć, w weekendy kombinujemy ze śniadaniami :) Tym razem cukinia w roli głównej od dłuższego czasu z nami - nie wiem co będzie dzisiaj
Gotowanie z pasjąNie ma nic lepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:). 1 kg ziemniaków 300g kiełbasy 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1/2 puszki
Szefowa kuchniKrucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu. Deser nad deserami, na paterze prezentuje się przepięknie, wbrew pozorom przygotowanie wcale nie jest trudne! Składniki: 3 blaty bezowe(...)masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję. Dwie duże płaskie blachy-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, na jednej rysuję dwa okręgi o śr 20 cm na drugiej jeden, masę bezową dzielę na 3 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło. Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut
Wanilia i KardamonSzparagi, jakże zdrowe ❤, szkoda, że są sezonowe, dlatego teraz, jak najczęściej dania z ich udziałem przyrządzajcie 🍴 i nimi się zajadajcie. Ja 👩 szparagi w piekarniku zapiekałam, do których jajek 🍳 przepiórczych dodałam i z serkiem oraz prażonymi pinii podałam. Całość ekspresowo przygotowałam i jako przystawkę rodzinie 👪 podałam. Składniki na ok 4 porcje: pęczek szparagów zielonych, najlepiej cienkich, ok. 8 jajek(...)pieczenia i układamy na nim szparagi, które polewamy niewielka ilością oleju. Posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy je w oleju i układamy je tak, aby przylegały do siebie jeden koło drugiego. Piekarnik nastawiamy na 220°C i wkładamy blachę ze szparagami (na dolny poziom) i pieczemy ok. 6 min. Czas pieczenia powinien być uzależniony od grubości szparagów, mają być al dente
Moniki Smakołykidzięki nim - oprócz zaoszczędzenia czasu , zaoszczędzimy także pieniądze . Nie damy się złapać na wiele promocji, które kuszą atrakcyjnymi cenami i kolorowych etykietami. To również wygoda, gdyż bezpośrednio możemy porównać dany produkt z innymi, dostępnymi - nie tylko w ofercie konkretnego sklepu. W internetowym supemarkecie Frisco.pl można nabyć praktycznie wszystko, co jest niezbędne do zaoapatrzenia naszej lodówki i domu(...)ważności. Po Berlinki (a były w promocyjnej cenie) i lody poszłam już do osiedlowego sklepu... Dlaczego? Frisco stawia na świeżość i terminowość , więc nie wszystkie produkty są wysyłane na drugi koniec Polski. Z jednej strony to bardzo dobrze, ponieważ mamy pewność, iż nasze zakupy będą pewne i dobrej jakości. No cóż, oferta sklepu jest bardzo bogata , ceny atrakcyjne i dodatkowo
Di gotujeSzynka wieprzowa pieczona w otrzewnej, w niskiej temperaturze zachwyci nie jedno podniebienie. Jest delikatna, soczysta... po prostu pyszna. Warto zaprzyjaźnić się z rzeźnikiem i od czasu
królestwo garów