Składniki : 1 kg mięsa z indyka 3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku suszone pomidory 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 listki laurowe przyprawa do
Przepisy i porady kulinarnenajlepsza rekomendacja. Świadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną(...)naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i odrobiną soli. Przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec około 30-40 minut. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Wyjąć wykałaczki i podawać. Artykuł ROLADKI Z KARKÓWKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaZawieruszony przepis na bigosik z grzybkami suszonymi.. 1 kg kapusty kiszonej kawałek kapusty świeżej około 1 kg kiełbasy 1-2 marchewki 60 g suszonych grzybów
Moje domowe kucharzenieObawiam się trochę mięsa wołowego czy nie będą twarde, ale nie. Ku mojemu zaskoczeniu wyszły delikatne i pyszne. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę
Kuchnia Pokoleńwymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. P ieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. **** Fo derate con carta da forno una teglia rettangolare di 30x40 cm e versate l'impasto. Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 15-20 minuti. Una volta cotta(...)średnicy 7 cm. **** Dall'impasto ricaviamo dei cerchi di 7 cm di diametro. Torciki przekładamy dżemem morelowym. Układamy jeden na drugi. **** Spalmate le tortine con la marmellata di albicocche. Impilate le tortine una sopra l'altro. Torciki dekorujemy kremem czekoladowym, oprószamy czekolad ą i płatkami migdałowymi. **** Decorate le tortine
La grande e la piccola cuocaZdecydowanie mój faworyt. Pochodzi z Cypru i uważany jest za perłę wśród serów śródziemnomorskich. Nic dziwnego, że polubił się z moimi kubkami smakowymi - uwielbiam kozie sery, a za owcze dam się pokroić. Halloumi to właśnie najczęściej mieszanka mleka: owczego, koziego i krowiego. Nadzienie z mięty dodaje mu świeżości i sprawia, że jest naprawdę jedyny w swojej kategorii. Aby wydobyć jeszcze(...)pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, zmniejszamy ogień i redukujemy aż cała woda odparuje. W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony w plastry ser na złoty kolor. Gdy sos uzyska pożądaną gęstość, dodajemy oliwki, zioła, pieprz i sól. Na patelnie dodajemy
Cook&Lovepyszne ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Makarony uwielbiam w różnej postaci… Zapiekane, w zupach i te z sosami… Dlatego też przygotowałam właśnie to danie, delikatne a zarazem aromatyczne, które sprawdzi się na codzienny i niecodzienny obiad. Proste do przygotowania, smakowite, idealne dla zabieganych. Polecam " class="wp-smiley" style="height(...)czerwonym pieprzem (tylko od strony mięsa) i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i położyć łososia skórą do dołu. Smażyć przez 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 4 minut. Przełożyć na talerz (patelni nie myć). Na patelnię po łososiu wrzucić startą na dużych oczkach cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę
Oryginalny smakPyszny i szybki sposób na soczystego kurczaka. By go przygotować wiele nie potrzeba, wystarczy kawałek papieru do pieczenia, mięsko i nasze ulubione przyprawy. Gwarantuję, że wyjdzie
magiczna kuchnia KasiPrzepis pochodzi od Kasi [*], która była wielbicielką kuchni śląskiej. Kotlety są niesamowicie pyszne, soczyste i oczywiście bardzo sycące. Koniecznie spróbujcie. Składniki 2 kotlety schabowe (po
R'n'G Kitchenmnie 360g (masa Gostyń) - 125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy) - 500ml kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach rozsmarowujemy masę krówkową w temp.pokojowej lub lekko podgrzanej - gdy jest twarda(...)Jeszcze gorącą masą maślano-budyniową zalewamy warstwę krakersów. Na masie układamy kolejną (3 już) warstwę krakersów lub ciastek. Dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone i łyżką pudru i całość ubijamy. Ubitą masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy
Smaczne Zdroweprzyprawę do piernika i mieszamy a na końcu wsypujemy marchewkę i rozdrobnione orzechy. Jeszcze chwilę wszystko miksujemy by powstała gęsta gładka masa. Ja dokonałam drobnych zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone śliwki, rodzynki i migdały - tak aby zgadzała się gramatura z przepisu(...)jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Nie sposób mu się oprzeć :) Oto końcowy efekt. Powiedzcie, że całkiem smakowity kąsek:) Ciasto rzeczywiście jest mięciutkie i wilgotniutkie - nawet na drugi dzień. Smacznego
Ukojenie PodniebieniaW związku z tym, że nie mogę m.in. glutenu wszystko w moim życiu, czyli kuchni musiało ulec zmianie. Skończył się raj jedzenia wszystkiego. Nadal jednak lubię
Humanistka w kuchniSkładniki: 1/2 średniego brokuła 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżki mąki gryczanej 0,5
Łycha smakówmojego przepisu… to ten jest bardzo podobny. Różnica polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko(...)śmietany 30 % schłodzonej 400 gr malin Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia, narysować dwa okręgi, jeden o średnicy 15 cm, drugi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno. Uwaga, białka bardzo łatwo przebić, szczególnie jeżeli używacie mikserów planetarnych, dlatego warto co jakiś czas zatrzymać mikser i sprawdzić czy przy przechylaniu miski, białka
moj przepis nastołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu(...)łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLublinie . W bardzo miłej atmosferze wraz z dziewczynami : Marta, Karina, Gosia, Edyta, Eliza i Marlena. Podczas rozmowy z szefem dowiedziałyśmy się wiele o nowych w karcie dań stekach i ich przygotowywaniu, między innymi T-Bone, Flank (oba Black Angus Australia) i New York Strip (Black Angus USA). Nadal istnieje możliwość zamówienia steka argentyńskiego Na początek porozglądałyśmy się(...)się również ze sosy przygotowywane są na miejscu . Jako pierwszy na stole pojawił się stek T-Bone -z kością w kształcie litery T. Z jednej strony polędwica, z drugiej rostbef. Bardzo dobry chociaż trafiały się tam żyłki czy małe kosteczki ale tak to wygląda przy tego typu steku Ten juz oczyszczony bez kości. Następny był stek argentyński. Wersja
Gotowanie jest łatwe2 piersi z kurczaka 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka
Gotowanie jest łatwemiejsca , to pewnie hodowałabym krowy , kury i świnie .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego(...)płukamy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem . Upychamy w siatkę wędliniarską , obtaczamy w mieszance czosnku niedźwiedziego i papryki – gęsto oklejając mięso . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia parzymy wędlinę w piekarniku w temperaturze 100 C , obracając co jakiś czas . Czas wolnego pieczenia to około 1,5 godziny . Upieczony schab przekładamy po ostygnięciu do lodówki
Ogrodnik w podróżyMoże nie mają idealnego kształtu i wyszły bardziej kształtu drożdżówek, ale są przepyszne ! Zamrożenie malin w sezonie było dobrym pomysłem, teraz wzbogacają moje wypieki :) Składniki (8
Corner With Recipespieczenia (mama kazała mi wcześniej narysować na nim 2 kółka o średnicy 10 cm). Jeden blat zrobiłam prosty i dodatkowo rękawem naniosłam okrąg (miał służyć za spód), na drugim blacie zmieniając końcówkę tylki zrobiłam do okoła wzorek . Tak przygotowane blaty piekłyśmy z mamą 15 min w tem. 150 stopni, po czym mama zmniejszyłą tem do 80 stopni(...)duże uproszczenie dzięki temu potem będzie wam łatwiej kroić później tort bezowy i nie będzie się bardzo kruszył). Tak pokrojony blat ułożyłyśmy na masie, na środek dałyśmy resztę masy, udekorowałyśmy pozostałymi truskawkami i polałyśmy pozostałą 1/4 rozpuszczonej czekolady. SMACZNEGO
Lili w kuchniPieczona szynka z orzechowym pęczakiem Dziś na obiad proponuje pieczoną szynkę w imbirowo-paprykowej marynacie, podana z gotowanym pęczakiem z warzywami, chrupiącymi orzechami i żurawiną. Proste danie, ale bardzo smaczne. Osobiście mogłabym się najeść samym pęczakiem. Wychodzi tak pyszny, że na pewno się nie oprzecie. Lekko słodki, z wyczuwalną nutą orzechów włoskich, z maślanymi warzywami, pychota(...)Wykładamy szynkę, osuszamy. Wody po gotującej się szynce nie wylewamy, przyda nam się do podlewania pęczaku. Czosnek siekamy, rozgniatamy go z solą i imbirem w miseczce. W drugiej miseczce mieszamy paprykę i pieprz. Mięso najpierw dokładnie nacieramy czosnkiem z imbirem, a następnie mieszanką ziół. Skrapiamy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy
na moim stole...Mięso kurczaka lubi większość. W sosie słodko-kwaśnym smakuje wybornie. Składniki 1 kg udek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej
R'n'G KitchenPLACUSZKI KEFIROWE Z TRUSKAWKAMI Puszyste, delikatne, mięciutkie... placuszki na kefirze z dodatkiem soczystych truskawek. Ogromną ich zaletą jest to, że nie są smażone na tłuszczu
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepyszne rozpływające się w ustach ciasto tiramisu z mocnym akcentem kawy i kakao będzie wyśmienitym deserem dla amatorów słodkości i nie tylko. Z mojego stołu
Smakowite DaniaMakaron ze szpinakiem (też pappardelle) cieszy się na blogu dużym powodzeniem więc myślę, że i ten makaronik również Wam zasmakuje. Ta wersja jest nieco
Monia miesza i gotujeżołądku oprócz wódeczki znalazła się także pewna ilość tłuszczu (nie za dużo bo w połączeniu z alkoholem nie jest zbyt zdrowy dla wątroby) a także płynów. Przyczyna druga: odwodnienie (mózgu i organizmu) - radą na odwodnienie jest oczywiście picie dużej ilości płynów, przed, po i w trakcie spożycia alkoholu. Płyny należy pić powoli i często. Wybieramy napoje zawierające pewną ilość(...)Również bardzo tanie alkohole mogą zawierać większe ilości metanolu, polecam więc w miarę możliwości wybierać te o lepszej jakości. Przyczyna czwarta: wolne rodniki - to cząsteczki niszczące zdrowe komórki, nie da się uniknąć ich powstawania, można je jednak na bieżąco usuwać z organizmu. W tym celu stosujemy antyoksydanty (przeciwutleniacze). Duże ilości antyoksydantów znajdują się głównie w świeżych warzywach i owocach, (dlatego
Tanie przepisy studenckiedodatkowe ciepło, jednak zdecydowałam się na upieczenie czegoś na szybko. W numerze 2/2011 gazetki kulinarnej „Przepisy czytelników” znalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny. Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek. Wyszły naprawdę wspaniałe. Puszyste i delikatne z niespodzianką w środku ;-) Składniki(...)jedną łyżką cukru. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki. Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie na to jedną łyżeczkę budyniu i 1 – 2 maliny. Całość przykryć drugą częścią ciasta w takiej ilości aby przykryła nam budyń i maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 2 0 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego :-) Uczestniczę w akcji
Na słodko lub wytrawnieświeże, ale mogą być również rozmrożone( na pół oczyszczone) lub mrożone, to te z zamrażarki z supermarketu. Wbrew pozorom są łatwe w przygotowaniu i wręcz nie sposób zepsuć dania z ich wykorzystaniem. W jednym z poprzedich wpisów przygotowałam przegrzebki (click) , dziś czas na ośmiornicę i mątwę. Ośmiornica to jeden z najpopularniejszych i najcześciej wykorzystywanych w kuchni włoskiej(...)oraz po miłym, morskim zapachu. Wsród skał żyją ośmiornice z dwoma rzędami przyssawek, właśnie te mają cenniejsze smakowo mięso, piaszczyste dno zamieszkują te z jednym rzędem, mięso tych drugich nie jest tak dobre. Kupujac osmiornice zwróćcie uwagę na ten fakt. Jeśli kupicie świeżą, nieoprawianą ośmionicę, należy pozbyć się wnętrzności. W tym celu podcinamy worek ( przy styku
Mia Cucina Sofieta"Lubicie późne śniadania? Ja uwielbiam, chociaż czasem moje śniadanie przeobraża się we wczesny obiad. Czasem zbyt długo zwlekam :) No niestety, mam problem z regularnym jedzeniem i
Słodkie Przyjemnościdużą ilością wanilii oraz masła- i jest, krótko opisując- wyśmienita!Inspirowałam się moim ulubionym, obłędnie smacznym i rozpływającym się w ustach tortem bezowym z Castellarii :)Wypróbujcie sami i dajcie znać czy torcik smakował, bo ja i moja rodzinka byliśmy nim zachwyceni! :)Beza:* białka- 4 szt.* cukier- 200 g* mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka* odrobina soli* płatki migdałów- mała garść* Krem:* żółtka(...)dodać skrobię i dokładnie ubijać jeszcze przez minutę.Na koniec wmieszać uprażone płatki.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ukształtować 1 dosyć spory, okrągły kształt i odrobinę mniejszy drugi blat.Piec przez 20-25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez minimum 2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca
Kraina Miodem PłynącaZbliża się sezon grzybowy. Mamy nadzieję, że się zbliża. Pora grzybobrania to najwspanialszy moment jesieni, na który czeka się cały rok. Niesamowite, niepowtarzalne wrażenia. Tego nie da się opisać - to trzeba przeżyć. Zaczynamy od wyprawy do lasu. W drogę. Na miejscu oczom naszym ukazuje się niesamowity widok: Jakie wrażenia(...)ząbek czosnku Potrzebne będą 2 solidnej wielkości garnki, duże sitko, łyżka cedzakowa i chochelka. Jeden z garnków napełniamy wodą do 2/3 wysokości i zagotowujemy wodę. W drugim przygotowujemy zalewę octową: - 9 szklanek wody (ok. 1.8 litra) - 1.5 szklanki octu - 15 łyżek cukru - 3 czubate łyżki soli - listek laurowy - ziele angielskie Zagotowujemy zalewę. Do garnka
Maminek kulinarnyŁazanki to również jeden ze smaków dzieciństwa. Chociaż danie wygląda niepozornie, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Składniki: -40 dkg kapusty kiszonej -40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki -20 dkg pieczarek -1 cebula -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -liść laurowy i ziele angielskie -olej lub masło klarowane Do tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu(...)Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy. Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia. Placki tniemy na pasy, układamy jeden na drugim i odcinamy prostokąty. Na patelnię dokładamy kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i naturalnym oraz przyprawą warzywną. W miarę potrzeby możemy dodać kilka
Maminek kulinarnyJest to przepis zarówno na danie obiadowe, jak i na zimną przekąskę.Czasem nachodzi mnie ochota na kurczaka duszonego w mocnym i intensywnym sosie. Potrzebujemy: dla 3-4 osób - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości) - przyprawy : sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy - 2 szt. cebuli(...)przekładamy ją na talerz i podsmażamy na tej samej patelni kurczaka dodając troszkę oleju , jeżeli jest taka potrzeba.Mięso kładziemy od strony skórki. Po 5-7 min.przewracamy na drugą stronę i dalej podsmażamy drugą połowę na złoty kolor. Dodajemy szklankę wody, lub bulionu warzywnego, Rosół też może być. Zagotowujemy i dodajemy cebulę. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy
Pasje Jolkikażdej porcji serwowane są wyśmienite sosy robione na miejscu: sos salsa, sos z zielonego pieprzu i sos miodowo-musztardowy ( mój faworyt - zjadłam prawie cały ... taki był dobry :) ) Jako drugi, na stole pojawił się Angus , czyli stek z argentyńskiej wołowiny. I tu pojawiły się moje lęki ... Stek był CZERWONY ! To znaczyło, że jest słabo wysmażony, a ja takie zwyczajnie omijałam(...)aromatyczne. A polane sosem miodowo-musztardowym wynosiło me kubki smakowe na wyżyny ! Wszystkie steki są grillowane, doprawiane jedynie solą i pieprzem. w KUŹNI poza stekami zjecie jeszcze burgery, dania obiadowe, śniadania i dużo więcej. Ja tam na pewno wrócę i Wam także polecam skierować swe kroi w stronę ul. Północnej 30A w Lulinie. Kuźnia - solidna micha to miejsce
kolorowotorcikowochłopcy wręcz uwielbiają skrzydełka! Dlatego od czasu do czasu serwuję im ich ulubione danie;) najczęściej skrzydełka przyprawiam w taki właśnie sposób, są wtedy bardzo pikantne. Do tego mocno je przypiekam. Synek stwierdził, że te skrzydełka są "charakterne":)) Składniki: 1kg skrzydełek z kurczaka, 3 łyżki soku z limonki, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku(...)około 2-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnie mięso ułożyć na blasze i piec około 70-80minut, w między czasie obracając mięso na drugą stronę
Z miłości do słodkościsatysfakcjonował musicie zwrócić uwagę na kilka kwestii: • czas parzenia - każdorazowo jest zamieszczony na opakowaniu herbaty, zbyt krótkie parzenie spowoduje, że herbata nie uwolni całego swojego aromatu, a zbyt długie da nam jedynie gorzki posmak. Z przykrością muszę stwierdzić, że wielokrotnie dostawałam w restauracjach wybitnie przeparzone herbaty, tak gorzkie, że nawet kilka łyżeczek cukru nie było w stanie im pomóc. Pamiętajcie(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki drobno zmielonej herbaty TET Lord Grey 1 duża gruszka Wykonanie: Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu, w drugim mokre. Następnie do mokrych składników dodajemy stopniowo suche i mieszamy do połączenia się. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Na koniec do ciasta dodajemy herbatę
Pora coś zjeśćtylko te zaniedbane, ciemne zaułki miasta, ale także ma okazję pojawić się na imprezie w rezydencji Boyle’ow czy przybytku przyjemności „Golden Cat”, gdzie znaleźć można bardziej wyrafinowane dania, a w tym morelowe tartaletki. Niestety w grze próżno szukać wskazówek co do składników, więc posłużyliśmy się tradycyjnym połączeniem – kruchego spodu z migdałami, słodkiej masy z mascarpone oraz kawałków dojrzałych(...)dół. 4. WAŁKOWANIE CIASTA + NAPEŁNIANIE FORM (10 min) Schłodzone ciasto umieszczamy na blacie lub papierze od pieczenia posypanym mąką i wałkujemy na grubość ok. 3mm (można też wałkować przez drugi arkusz papieru). Następnie wykrawamy z ciasta kółka o 2 cm większe niż średnice foremek do tartaletek. Ciasto nakładamy na formy i dociskamy je palcami do dna oraz boków. Nadmiar
Nerds Kitchenzaplanowana jest np. sałatka jarzynowa, wtedy trzeba zastanowić się ile jej potrzeba i orientacyjnie wyliczyć: np. kilogram marchwi, pół kilograma pietruszki, 2 puszki kukurydzy...i tak dalej. Przy każdym daniu zrobić podobną listę, a na końcu zsumować wszystko. Trudne? Proste, prawda? :) Kiedy lista zakupów będzie gotowa, wtedy pozostanie już tylko zdecydowanie kiedy i co będziemy przygotować. Niektóre potrawy powinny(...)ponad tygodniowe...ja jednak uważam, że ciasto najsmaczniejsze jest do maksymalnie 3 dni od przygotowania. Pieczywo - kupione w sklepie ma zawsze określoną trwałość, jednak wiadomo, ze już na drugi dzień rzadko które jest świeże. Pieczywo upieczone własnoręcznie wystarczy owinąć w bawełnianą lub lnianą ściereczkę i wytrzyma w zależności od rodzaju od 2 do 5 dni. Sałatki owocowe - powinny być
Codzienna kuchnia niecodziennaSmakowita szarlotka na kruchym cieście z budyniem to znakomity dodatek do kawy. Przepis na nią dostałam od koleżanki wydał mi się interesujący więc postanowiłam go wypróbować
Smakowite DaniaChyba nie ma nikogo, kto nigdy nie próbował nutelli lub przynajmniej o niej nie słyszał. Czekoladowo-orzechowy krem to słabość wielu osób, również i moja. Jednak
peanutbuttermonsterpięciu dniach deszczu padającego cięgiem. Śliwa zaatakowana w kwietniu przez mszycę urodziła kilkanaście owoców wielkości winogrona, które bardzo szybko opadły. To samo brzoskwinia – jedno wielkie, smutne nic… Jabłoń dała nam jabłek na całe dwie szarlotki i porządną porcję crumble. Bida. Ale pomidorów miałam (i jeszcze mam!) ponad 40 odmian i to z nich w tym sezonie powstał dżem – mój(...)jego gotowania będzie się różnić w zależności od wielu czynników – decyduje o tym to ile płynu puszczą pomidory po zasypaniu cukrem, jak jest ich dużo, jak wiele pestek ma dana odmiana a także od tego, jak szerokie jest naczynie w którym szykujecie dżem i jak szybko odparowuje z niego płyn. Średnio to 2-3h. OPCJA
Karo in the Kitchenszybkie w przygotowaniu, zachwycające smakiem i zapachem . Smacznego :) **** Buon sabato a Tutti! Iniziamo il weekend con dei golosi muffin al cocco con cioccolato bianco e mirtilli rossi, un dolcetto da realizzare in poco tempo, che delizierà il palato di tutta la famiglia. Buon appetito :) SKŁADNIKI (12 babeczek) 250 g m ąki 100 g suszonej żurawiny(...)Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia; dodajemy szczyptę soli, żurawinę oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem. Stopniowo dodajemy olej oraz rozpuszczon ą czekoladę z mlekiem. Do mlecznej masy stopniowo dodajemy mąkę z żurawiną i wiórkami
La grande e la piccola cuocapierniki przystało 😉), a i zabawa z tym ciastem to sama przyjemność więc nie ma się co zastanawiać tylko działać! Z dekoracją można zaszaleć do woli, a najlepiej dać dzieciom i niech same szaleją! 😊 Ponieważ zachowują świeżość nawet ponad 2 tygodnie, to można upiec je już teraz, schować do pojemniczka, a potem- w świątecznym okresie- cieszyć się ich smakiem 🎄 Około(...)włożyć na 2 godziny do lodówki, aby ciasto dobrze się schłodziło (to bardzo ważne, inaczej ciasteczka się rozleją!). Następnie jedną część ciasta wyjąć na stolnicę podsypaną delikatnie mąką- druga część spokojnie musi czekać w lodówce na swoją kolej. Ciasto lekko rozpłaszczyć, a na wierzchu położyć folię spożywczą, aby ewentualnie nie przyklejało się do wałka. Rozwałkować na grubość
Kraina Miodem Płynącacynamonowe. Jednak gdy znalazłam przepis na dyniowe ślimaczki postanowiłam zaryzykować! Pierwsza próba poskromienia ciasta drożdżowego nie wyszła najlepiej – drożdżówki okazały się nie dopieczone. Za drugim razem, według oceny specjalistki od ciasta drożdżowego, były nie wyrośnięte! Przy ostatnim podejściu, gdy ciasto po długim wyrabianiu i leżakowaniu pięknie wyrosło, wiedziałam(...)wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Jeśli ciasto będzie bardzo kleić się do rąk dodajemy trochę mąki, uważając, aby nie dać jej za dużo. Ciasto powinno być trochę klejące. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lekko oprószonej mąką miski. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe
Słodki Pomysłleniwe śniadanie wpisuje się w Wasz weekendowy plan dnia ? To dobrze ! Tosty, niby zwykłe, a jednak nie. Tosty można przygotować w sposób niebanalny i "na wypasie". Wówczas zyskują miano dania wyrafinowanego. Proponuję Wam śniadaniowe tosty z pysznymi dodatkami. W moich tostach znalazły się: ser camembert, szynka dojrzewająca ( parmeńska lub inna ), czerwony buraczek oraz dżem z rokitnika. Tosty z serem(...)osuszyć i obrać ze skróy. Następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ser kamember pokroić w plastry. Kromki chleba tostowego smarować masłem i dżemem z rokitnika ( jedna kromka masłem, druga dżemem ). Na kromce posmarowanej masłem układać 2-3 plasterki buraczka, plaster szynki oraz kawałki sera camambert. Przykryć kromką posmarowaną dżemem z rokitnika. Kanapki opiekać w opiekaczu, aż chleb się
kolorowotorcikowoTemperatura na zewnątrz drastycznie spadła i do tego nieprzyjemnie wieje. Ważne jest zatem rozgrzewanie się po powrocie do domu. Poza przyprawami zrobi to w tym aromatycznym daniu piwo, w którym upieką się pałki. Składniki (na 2 porcje): 4 pałki (podudzia) kurczaka płaska łyżeczka mielonej kozieradki pieprz mielony płaska łyżeczka ostrej papryki czosnek suszony sól 150 ml piwa olej Rano(...)serię "Zakręty losu" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . Na razie przeczytałam tom pierwszy i drugi ( "Braterstwo krwi" ). W pierwszym tomie poznajemy głównych bohaterów: Kasię i Krzysztofa, którzy wpadają na siebie podczas treningu w parku. Oboje mają 18 lat. Kasia właśnie przeprowadza się do nowego domu do drugiej żony ojca. Zyskuje przez to przyrodnią siostrę, Małgośkę, ich rówieśnicę. Dziewczyny nie przypadają sobie
Weekendy w domu i ogrodziedzień, jak i „od święta”. Sandacz z kurkami 2016-09-04 00:21:52 Szlachetny sandacz z sosem kurkowo-śmietanowym, czyli niebanalne, choć mało wymagające w przygotowaniu danie dla prawdziwych smakoszy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g fileta z sandacza 150g kurek 1/2 łyżeczki owoców kolendry (startych) 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (startych) 1/4 łyżeczki(...)rozgrzewamy łyżkę masła. Kurki podsmażamy przez 2-3 minuty często mieszając. Patelnię lub rondel przestawiamy na mały ogień. Dodajemy 5-6 łyżek śmietany, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drugą połowę przypraw. Gotujemy powoli pod przykryciem przez ok. 10 minut, czasami mieszając. Na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy po 2 łyżki masła i oliwy
Kulinarna Pokusato znika u mnie w tempie ekspresowym. Wszystkim smakuje co mnie bardzo cieszy. Lasagne z mięsem mielonym możecie zobaczyć tutaj Może i Wy skusicie się na danie z kuchni włoskiej w moim wydaniu? Składniki: Sos boloński 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)doprawić solą i pieprzem. Chwilę wszystko razem dusić. Sos beszamelowy W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem
O kuchni z uczuciemkulki i układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub sylikonową matą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 50 minut, w połowie czasu pieczenia obracamy kuleczki na drugą stronę, żeby się równomiernie spiekły. Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Fioletowe ziemniaki obieramy ze skórki i wydzielamy z nich kulki za pomocą wykrawacza. Następnie kuleczki gotujemy na parze(...)razu serwujemy (jeśli sałatka postoi dłużej to "falatelki" zmiękną, też będą smaczne, ale jednak chrupiące są lepsze). Smacznego :) * Mąka kokosowa wykazuje właściwości higroskopijne, wchłonie nadmiar wilgoci, ale gdy damy jej zbyt dużo, masa zrobi się za sucha i nie będzie można uformować kuleczek. http://warzywneinspiracje.pl
Quinoa Raz!zadowolą kubki smakowe moje i Dominika. Może to nie do końca Włochy na talerzu, ale na pewno smaczna propozycja zamiast nudnego schabowego. ;) Oryginalne przepisy Buddy'ego Valastro na to danie i jego składniki możecie znaleźć TUTAJ i TUTAJ . Panierowane kotlety: 0,5 kg piersi z kurczaka (2 piersi) ok. 1 szklanki bułki tartej(...)śniadaniową i drobno rozbijamy. Rozbicie piersi zapewni im niesamowitą chrupkość. Następnie każdą część doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Przygotowujemy 4 talerze: na pierwszy wsypujemy mąkę, na drugim rozbijamy jajka i dodajemy połowę startego sera i mieszamy, na trzeci wsypujemy mąkę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do pizzy oraz natkę pietruszki i resztę startego
Cooking MonsterDrugi tom „Rywalek”. Do pałacu przybyło trzydzieści pięć dziewcząt. Teraz zostało ich tylko sześć. Ami i książę Maxon stają się sobie coraz bliżsi, jednak dziewczyna wciąż pamięta o Aspenie, chłopaku, którego darzyła szczerą miłością jeszcze zanim trafiła do pałacu. Tytuł: Elita Tytuł oryginalny: The Elite Seria/cykl wydawniczy: Rywalki #2 Autor: Kiera Cass Wydawnictwo: Jaguar Liczba stron: 328 Data premiery(...)poślubienie księcia i tytuł księżniczki Ilei. „Rywalki” fantastycznie wprowadzają czytelnika w świat wyborów i reguł nim rządzących. Pierwsze decyzje zostały już podjęte. W „Elicie” została już jedynie szóstka młodych dam. Staną w obliczu niełatwych wyborów, trudnych zadań oraz śmiertelnych niebezpieczeństw. „Elitę” podobnie jak „Rywalki” pochłonęłam bardzo szybko. Niewątpliwie jest to zasługa niezwykle lekkiego stylu Kiery Cass. Autorka postawiła na nieskomplikowane
Tetiisherikości i mięciutka kapusta. Takie właśnie jest to danie choć przyznam szczerze, że jak je robiłam po raz pierwszy nie do końca byłam przekonana. Danie bardzo zasmakowało mojej rodzince i wpisało się na listę tych ulubionych. Żeberka z kapustką padałam z pieczywem ale można też podać z innymi dodatkami. składniki(...)kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu. Przyprawione wcześniej żeberka obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Na kapuście ułożyć obsmażone żeberka. Przykryć drugą częścią kapusty. Kapustę na wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać wodą. Naczynie przykryć, jeśli nie mamy pokrywki można naczynie dokładnie przykryć folią aluminiową tak ayb nie uciekała para
Monia miesza i gotujedrugi i niestety w tym sezonie ostatni przepis na bób. Tak jak pisałam we wcześniejszym - za rok muszę się sprężyć i wykorzystać sezon jeszcze bardziej! Dzisiaj proponuję pastę kanapkową z bobu. Jest to coś a'la hummus - ponieważ dodałam do niej olej sezamowy, tahini oraz sok z cytryny. Wyszło przepysznie! Pół pasty wyjadłam za jednym razem w towarzystwie surowej marchewki(...)cytryny ~60ml przegotowanej wody ~sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki oprócz wody i przypraw miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dodajemy wodę, do otrzymania pożądanej konsystencji (można dać nawet więcej niż 60ml jeśli wolicie rzadszą pastę, ale wtedy smak będzie mniej intensywny) oraz doprawiamy do smaku. Pastę przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku/słoiczku maksymalnie tydzień. Smacznego! :) Przepis dodaję
chili & sugarabsolutnie to nie jest wpis sponsorowany- za mała jestem do cery mieszanej serię Bielendy skin clinic profesional/zieloną na olejek do demakijażu, serum i krem (z każdego to moje drugie opakowanie) a zamiast toniku używam wody różanej tez z Bielendy i robi cuda z twarzą. Serum i krem są świetne, jeżeli zdarzają się wam niespodzianki hormonalne na twarzy(...)ciało i podstawowe kryterium czyli wzrost bym miała, tak więc mam 174 cm!). Znalazłam też koreańskie kosmetyki, za 6,99 zł kupiłam 30 płatków kolagenowych pod oczy- przetestuję i dam znać czy warte wypróbowania
greenscarfintensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe. Szpinakowe naleśniki Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju ok.1(...)smażymy z obu stron, Z reguły jest tak, że pierwszy naleśnik nie wychodzi, ale nie należy się tym przejmować, kolejny już będzie piękny. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugi na talerzu, żeby zbyt szybko nie wystygły i nie wyschły, chyba, że jemy je od razu na bieżąco
Kulinarne przygody GatityProste, szybkie i zdrowe danie na wiosenny obiadek. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, który świetnie łączy się on z rozpływającym się żółtkiem jajka w koszulce. 400 g makaronu (ja użyłam kokardek) ser z pleśnią (np typu blue) opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka łyżeczka octu łyżka masła, sól, pieprz(...)solimy). Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie zamieszajmy ją łyżką w jedną stronę, jajko wbijamy do miseczki i powoli wlewamy je w środek „wiru”. Za chwilę podobnie postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy je tak przez ok. 2,5 minuty. Jajko ułożyć na makaronie z sosem... i można zacząć delektowanie się wypływającym żółtkiem :D Smacznego
MarciochaKucharzydogotowałam) -,- ale co tam :P Uwielbiam tą wersję serniczka, którego swoją drogą, dawno u mnie nie było :P Tym razem wyszedł trochę suchy, ale to pewnie dlatego, że nie dałam żółtka, mądra Natala zaczęła robić serniczek, otwiera lodówkę, a tu surprise nie ma jajek, dobrze, że były jeszcze białka po wczorajszym pieczeniu ciasta :P Zostawiam was z tym śniadaniem(...)będę już robić sobie sama jak chce. A aparat i tak biorę. Nie wiem tylko, czy opublikuje je od razu, czy też dopiero po powrocie. Stawiam na to drugie, ponieważ, raczej nie można zgrać zdjęć z aparatu na tableta(przynajmniej ja nic o tym nie wiem) a laptopa czy czegoś takiego nie mam. :P (ale komputer stacjonarny
More food, love and dreams