już długi czas. W końcu zakupienie papierków do ich zapakowania zmobilizowało mnie bym je przygotowała. Za pierwszym razem nie wyczułam dobrze czasu gotowania i zbyt mi się skarmelizowały. Za drugim razem poszło lepiej i nadawały się do zjedzenia :). Dla kogo: dla miłośników "mordoklejek" dla fanów słodyczy domowej roboty dla lubiących karmelowe smaki Składniki: 500g mleka 250g(...)małe prostokąty. Można zawinąć w specjalne papierki do cukierków lub w pocięty na małe kwadraty papier do pieczenia. Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego wlać mleko, dosypać cukier, dać masło oraz ekstrakt. Podgrzać całość 5 min./98 stopni/ obr. 2. Potem zamiast miarki nałożyć koszyczek na pokrywę i gotować 35min./Varoma/obr. 4. Podczas gotowania warto ostrożnie zaglądać i zerkać
Mania Wypiekaniaziemniaczanej. Dodatek kalafiora oraz podsmażonych parówek nadaje jej troszkę nowego oblicza – przynajmniej wg mnie. Sałatka jest smaczna i sycąca. Sprawdzi się na imprezowym stole oraz jako kolacja lub drugie śniadanie do pracy. 1 mały kalafior 3-4 ziemniaki 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 6 parówek z szynki 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 ogórków konserwowych(...)Marchewkę oraz ziemniaki gotowałam w tym samym dużym garnku. Należy uważać, by warzywa zbyt mocno się nie rozgotowały – nie mogą się rozpadać. Przepis pochodzi z książki: Sałatki i dania z warzyw s. Marii
Smaki Na TalerzuUbiegłą sobotę spędziłam bardzo pracowicie, ale przy okazji dużo się nauczyłam i świetnie bawiłam ! W warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirpool, która mieści się w klimatycznym Soho Factory odbyła się druga część warsztatów z włoskim makaronem w roli głównej. Prowadzącą była Cristina, rodowita Rzymianka, przeurocza osoba z ogromem pozytywnej energii i oczywiście wiedzy kulinarnej. Z uczestnikami warsztatów dzieli się smakami(...)trakcie warsztatów przygotowaliśmy ciasto na płaty do lasagne, na makaron pappardelle i strascinati. Lasagne przygotowaliśmy w aluminiowych foremkach, które potem zabraliśmy do domu. Tam wystarczyło tylko włożyć danie do piekarnika, zapiec i pyszny włoski obiad był gotowy ! Na wynos dostaliśmy też świeże ciasto na makaron, który później mieliśmy za zadanie rozwałkować i pokroić w piękne tagialtelle
Kulinarne przygody Gatityjedno z moich popisowych dań. Uwielbiam je w wersji na słodko. Ich smak jest tak naprawdę lekko gryczany, ale też dzięki przyprawom i konfiturze ich smak i zapach jest po prostu oszałamiający. Dziś zrobiłam je z z dżemem z pomarańczy z nutą imbiru Owocowa Rozkosz;) uwaga! producent pisze: zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Stanowią(...)około pół godziny, ale może być i dłużej. Rozgrzewamy patelnię do naleśników. Nalewamy z kielicha odpowiednią porcję ciasta, rozprowadzamy je po powierzchni patelni i smażymy do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i powtórnie smażymy. Przed każdym nałożeniem ciasta na patelnie, wymieszać lub miksować chwilę
Życie zaczyna się w kuchnijajek 2 łyżki cukru 100 g stopionego masła nadzienie: 100 g maku 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów laska wanilii 70 g marcepana 1,5 szkl cukru pudru (dałam tylko 3/4 szkl) duża łyżka śmietany (jogurtu greckiego ok 1 szkl wrzącego mleka lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel gorącej wody ponadto: 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Drożdże rozpuścić(...)pokroić na długie trójkąty. Na każdy z nich na całości rozłożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 15 minut. (Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie!) Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C ok 20 minut, na złoty kolor. Udekorować lukrem i pokrojonymi orzechami włoskimi. Rogale
6nieboPrzygotowanie tej sałatki zajmuje niecałe 20 minut. Jest ona zdrowa i zawiera sporo kwasów omeg 3, bardzo potrzebnych naszemu organizmowi. Sałatka z wędzonym łososiem doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie, albo jako sałatka na spotkanie w gronie znajomych. Składniki na sałatkę z wędzonym łososiem: miks sałat 1 kulka mozzarelli 2 opakowania łososia sałatkowego (200g) 1 mała szalotka(...)dodaję, żadnego dressingu, bowiem pomidory i mozzarella puszczą odrobinę swoich soków i powstanie nam naturalny dressing. A może Wy macie jakiś pomysł na fajny dressing do tej sałatki, dajcie proszę znać w komentarzach, chętnie go wykorzystam następnym razem. Post Sałatka z wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc mogłam go jeść) i w 20 minut ciepły posiłek dla całej rodziny był gotowy. Kochałam to danie i dziś też często je robię, gdy jestem zapracowana, ale teraz już z bezglutenową parówką i z quinoą (gotowe w 5 minut jeśli ugotujemy quinoę dzień(...)ziele angielskie, trochę soli, pokrojona w grubą kostkę paprykę i cukinię, dusimy wszystko, mieszając co jakiś czas. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobna kosteczkę, przesmażamy na drugiej patelni i gdy się rozpadną, odparuje z nich trochę wody, a papryka i cukinia zmiękną (trzeba pilnować, żeby się nie rozgotowały) łączymy wszystko razem, doprawiamy papryką, majerankiem, solą
Quinoa Raz!oraz mąkę żytnią razową wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, serek mascarpone i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Polecam ten drugi sposób, gdyż ciasto będzie dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać letnie mleko, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać jeszcze ciepłe, ale nie gorące stopione(...)czasie ciasto podzielić na 12 równych części (ewentualnie 15 mniejszych). Każdą część spłaszczyć w dłoniach na owalny placuszek. Na środek nałożyć 2-3 łyżki jagód (im więcej damy ich do środka, tym jagodzianki smaczniejsze!) i zlepić ciasto jak pieroga, po czym uformować w podłużną bułeczkę. Jagodzianki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odległości
Nastoletnie Wypiekaniekacze piersi z jabłkami w soku pomarańczowym, przedstawiony w kolejnym odcinku "Okrasa łamie przepisy" pod tytułem "Polskie jabłko". Kupiłam więc piersi i wzięłam się do roboty. Przygotowanie tego dania nie trwa długo, a jest efektowne i smaczne. Ważne jest to, aby piersi nie przegotować, bo będzie wtedy twarda. Może przygotujecie taką pyszną kaczkę na nadchodzące(...)pieprzymy i nacieramy startą skórką. Mięso układamy na zimnej patelni skórką do dołu. Smażymy, aż tłuszcz ładnie się wytopi. Na patelnię wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, a mięso przekładamy na drugą stronę, aby lekko się zezłociło. Powinno to trwać dosłownie chwilę. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika na 8 minut. W międzyczasie na patelnię na której smażyło
Kulinarne przygody GatityMamy drugą połowę października, więc najwyższy czas na porcję polecanych blogów. Brulion spadochroniarza - skąd nazwa? poszperajcie u Magdy, znajdziecie odpowiedź :) Dlaczego polecam Magdę? bo przede wszystkim jest niezwykle ciepłą osobą, czytając jej wpisy i komentarze uśmiecham się do niej. Poza tym, oczywiście, fajnie gotuje, gdyby nie to, nie zaglądałabym przecież do niej :) Pożeraczkę znają(...)mojego pobytu w Londynie. Patrycja należy do tego wyjątkowego grona blogerek, które zawsze są sobą. Nie udaje, nie jest sztuczna, nie goni za popularnością za wszelką cenę. Patrycji nie da się nie lubić. Sami sprawdźcie. Na koniec coś dla prawdziwych mężczyzn :) Reaktor stylu tak pisze o sobie: To nie jest kolejny blog o modzie. To nie jest pompatyczny
Codzienna kuchnia niecodziennaBeskidzie Niskim na szczycie Zamczyska. Tak to będzie zimne ciacho pełne wspomnień. Zniknie zapewne w pół dnia. Połowa ,jak zwykle pójdzie na testowanie ,czy aby wszystko należycie stężało, a druga, no cóż, na normalną degustację- moją i moich gości. Kiedy piszę ten przepis, po zimnym ciasteczku pozostały wspomnienia zaledwie, gdyż Gość w dom Bóg w dom, a Włoch(...)brązowego lub cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody wierzch - 200 g jeżyn - 150 g soku z czarnej porzeczki - 150 g gorącej wody 1 galaretka czerwona ,ja dałam niebieską, o smaku owoców leśnych, ale w połączeniu z sokiem wiadomo, dały kolor bordo. Wykonanie bardzo proste,pamiętać należy, alby serek mascarpone był porządnie schłodzony. Zmiksuj ciasta z rozpuszczonym masłem
Z Kuchni Do Kuchnijuż drugi dzień błękitne i bez chmurki, ludzie jacyś tacy radośniejsi, aż chce się żyć! I mnie się więcej chce, znów piekę chleby na zakwasie, staram się chociaż co drugi dzień coś gotować, biegam prawie codziennie, nareszcie ciepło, słońce i rower! :) Czuję, że moje życie powoli wraca na spokojniejsze tory. No, może tylko pracy mogłoby być trochę mniej(...)kontrast. Jest też fantastyczna na upalne dni, można ją podawać jako chłodnik i podana z białym pieczywem lub chlebkiem naan będzie świetną letnia przekąską. Jeśli zrobicie sobie danie indyjskie, np. vindaloo , kormę albo tikka masala to koniecznie zróbcie sobie do tego raitę - gwarantuję Wam, że taki posiłek to będzie niezapomniana, kulinarna przygoda
Kuchnia PrezydentowejSprawdzony przepis na smaczne danie. Wypróbowałam i polecam przepis z opakawania ryżu Kupiec. Składniki: 200 g ryżu 1 główka kapusty 250 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 l bulionu warzywnego 1 mała cebulka 60 g tłuszczu: masło, smalec sól, pieprz 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki zioła wg uznania (prowansalskie(...)będą sie prażyły gołąbki. Na każdy liśćnakładaj porcję farszu i zwijaj dośćciasno od nasady. Zwiń brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym. Na zdjęciach gołąbki
prawdziwe jedzeniesię czy przygotowanie ryżu na mleku jest aby na pewno tak trudne, że nie możemy sprawić sobie własnego Belriso? Odpowiedź jest zdecydowanie jednoznaczna. Próby przygotowania "uzdrowionych" zamienników popularnych dań, szczególnie te zakończone sukcesem, należą do moich ulubionych eksperymentów kulinarnych. Mnóstwo produktów, podobnie jak w tym przypadku, zawiera całą masę zbędnych dodatków. Niektóre konserwanty są oczywiście konieczne(...)sprawa nie jest wcale skomplikowana i gwarantuję, że nie przeżyjecie rozczarowania pt. "znowu nie wyszło". Tak przygotowany ryż można pożywać na ciepło i na zimno, jednak osobiście preferuję opcję drugą. Ja przygotowałam deser bez żadnych słodzących dodatków, ale równie dobrze można dodać trochę miodu. Całość jest pysznie mleczna, kremowa i co najważniejsze- prawdziwie owocowa! Porcja to 356kcal
peanutbuttermonsterzwykle z bialej maki,bo moje racuchy zrobilam z maki orkiszowej.Mozesz je zrobic jednak z maki pelnoziarnistej w calosci lub wymieszac ze zwykla w dowolnej proporcji.Jedynym mankamentem tego dania jest stanie przy patelni w taki upal,choc to swietna lekka propozycja obiadowa na letnie upaly.Proponuje do racuchow lemoniade z bzowymi kwiatami z ogromna iloscia lodu,przepis tutaj:klik.Skladniki(...)ogonek,pomagajac sobie widelcem .Nadmiar ciasta delikatnie strzepnac. Ukladac na rozgrzanej patelni.Gdy tylko ciasto sie zetnie,obciac ogonki wraz z odgalezieniami .Gdy sie racuchy przyrumienia ,odwrocic i smazyc z drugiej strony.Usmazone ,ukladac na talerzu wylozonym papierowym recznikiem celem odsaczenia nadmiaru tluszczuJeszcze cieple,posypac cukrem pudrem.Podawac mozliwie zaraz po upieczeniu.Nie przetrzymywac za dlugo w cieple,lepiej pozniej upiec druga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Natomiast z braku chęci pójścia do sklepu po galaretki zmuszona byłam dać kaszę mannę aby jabłka się "trzymały". :) Ciasto orzechowo - jabłkowe Składniki: kostka margaryny 3,5 dag mąki -> dałam o wiele więcej, ponieważ było za mało według mnie (ok.4,5 - 5 dag) 150 dag cukru 2 łyżki śmietany (u mnie 24%) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodajemy cynamon i galaretki w proszku. Mieszamy i jeszcze przez chwilkę smażymy (ok.3min). 3. Składniki na masę orzechową gotujemy, często mieszając. 4. Pierwszy placek przykrywamy 1/2 masy jabłkowej, na drugi kładziemy resztę. Przykrywamy 3 plackiemi wylewamy masę orzechową. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce conajmniej na 1 godz. Smacznego
charlotte gotujesmażenia naleśników wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Czyli nadaje się dla tych co liczą kalorie, a zawartość tłuszczu w daniu staje się dla nich barierą nie do przejścia. Naleśnikarka jest bardzo lekka, ma dużą moc 1250 W, bardzo szybko się nagrzewa i równie szybko stygnie po wyłaczeniu. Do tego(...)powierzchni, bo to wymaga pewnej wprawy, miały w tym pomóc dołączone do zestawu drewniane gadżety, niestety tym przeznaczonym do rozsmarowywania ciasta nie potrafiłam się posługiwać, ale podczas smażenia drugiego naleśnika świetnie mi to już szło za pomocą silikonowej łopatki, ale drewniana łopatka do odwracania naleśników spełnia doskonale swoją rolę. Minusem naleśnikarki jest to, że potrzebuje niestety sporej powierzchni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest rabarbar!!! Hurra! Crumble, to obok deserów z jogurtem greckim i serników czekoladowych, moje najulubieńsze słodkie danie:) Choć słodkie to może za dużo powiedziane, te specjały smakują mi właśnie dlatego, że nie są jakoś specjalnie słodkie;) Składniki na 3 porcje: * 400-500 g rabarbaru pociętego na kawałki * 50 g fruktozy + 1 łyżeczka(...)posypuję równomiernie kruszonką, na wierzch dodaję orzechy i żurawinę. Zapiekam 25 min. Jem samo, albo z gałką lodów albo z bitą śmietaną, albo i z jednym i z drugim:) Koniecznie należy choć raz w życiu zrobić taki deser! Na jednym razie prawdopodobnie się nie skończy;) Na zdjęciu rabarbar jest słabo widoczny, bo było go mniej niż powinno być
Zdrowa Kuchnia SowyKrwawa Mary to klasyczny, ostro-słodki drink na bazie soku pomidorowego. Można go kochać lub nienawidzić, ale ciężko przejść koło niego obojętnie. Ja mam dla Was
Proste-przepisy.plDziś będzie odświeżająco, smacznie i jak zawsze z górą witamin!. 1 warstwa: truskawki, biała czekolada, ksylitol i granat. 2 warstwa: kiwi, limonka, jabłko, i ksylitol
Kuchnia PROzdrowotnaJednak ja chcę Wam pokazać również inne jej zastosowanie – mianowicie może ona być również bazą obiadu, w postaci sosu pesto. Przygotowałam pesto z dodatkiem jarmużu, jako że to drugie bardzo wartościowe warzywo zimowe. W ten sposób “połączyłam siły” zielonych roślin odżywczych i powstał super sos – bomba witaminowa, która w dodatku jest bardzo smaczna Klasyczne(...)słoiczku w lodówce przez ok. 7 dni. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie i pożywne dania. .sub_header *, .sub_header { color:#000000; font-size:11pt; text-align:center; } Email * Imię * Zapisz .freshmail_dialog .ui-dialog-titlebar-close { background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png);) } .message_error { color
Wiszniówkatrzy tygodnie niemal codziennie w mojej kuchni poddawałam patelnię testom Na pierwszy ogień poszły potrawy z jajek - po pierwsze dlatego, że bardzo lubimy i często jadamy, a po drugie - uznałam, że to najbardziej miarodajny test patelni. Komu kiedykolwiek przywarła jajecznica wie, co mam na myśli. Patelnia tytanowa poradziła sobie znakomicie! Efekt zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Smażone(...)tłuszczu do smażenia. Placuszki wyszły idealne, puszyste, równomiernie zarumienione z każdej strony. Czas na konkret - gołąbki z patelni WOLL Kolejną próbą dla mojej nowej patelni było danie obiadowe. Postanowiłam przygotować na niej gołąbki. Trochę się obawiałam, ponieważ patelnia nie jest zbyt głęboka, ale ponieważ posiada specjalnie profilowany rant udało się zachować czystość podczas gotowania
babka w formieSkładniki : 1 kg mięsa z indyka 3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku suszone pomidory 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 listki laurowe przyprawa do
Przepisy i porady kulinarnewykorzystywać zamrożone owoce ;) Sam sernik smakuje wspaniale - z mnóstwem truskawek, jest niski, na herbatnikach. Uwielbiam takie przepisy - szybkie, nieskomplikowane z cudownie pysznym efektem końcowym :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz herbatników). Zmiksować tylko do połączenia. Wykonanie - Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Masę serową przełożyć na herbatniki, na wierzch masy serowej wyłożyć truskawkowy mus, tworząc esy-floresy. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 - 50 minut. Sernik powinien być wypieczony
Domowa cukiernia Ewynajlepsza rekomendacja. Świadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną(...)naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i odrobiną soli. Przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec około 30-40 minut. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Wyjąć wykałaczki i podawać. Artykuł ROLADKI Z KARKÓWKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaZawieruszony przepis na bigosik z grzybkami suszonymi.. 1 kg kapusty kiszonej kawałek kapusty świeżej około 1 kg kiełbasy 1-2 marchewki 60 g suszonych grzybów
Moje domowe kucharzenieObawiam się trochę mięsa wołowego czy nie będą twarde, ale nie. Ku mojemu zaskoczeniu wyszły delikatne i pyszne. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę
Kuchnia Pokoleńwymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. P ieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. **** Fo derate con carta da forno una teglia rettangolare di 30x40 cm e versate l'impasto. Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 15-20 minuti. Una volta cotta(...)średnicy 7 cm. **** Dall'impasto ricaviamo dei cerchi di 7 cm di diametro. Torciki przekładamy dżemem morelowym. Układamy jeden na drugi. **** Spalmate le tortine con la marmellata di albicocche. Impilate le tortine una sopra l'altro. Torciki dekorujemy kremem czekoladowym, oprószamy czekolad ą i płatkami migdałowymi. **** Decorate le tortine
La grande e la piccola cuocaZdecydowanie mój faworyt. Pochodzi z Cypru i uważany jest za perłę wśród serów śródziemnomorskich. Nic dziwnego, że polubił się z moimi kubkami smakowymi - uwielbiam kozie sery, a za owcze dam się pokroić. Halloumi to właśnie najczęściej mieszanka mleka: owczego, koziego i krowiego. Nadzienie z mięty dodaje mu świeżości i sprawia, że jest naprawdę jedyny w swojej kategorii. Aby wydobyć jeszcze(...)pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, zmniejszamy ogień i redukujemy aż cała woda odparuje. W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony w plastry ser na złoty kolor. Gdy sos uzyska pożądaną gęstość, dodajemy oliwki, zioła, pieprz i sól. Na patelnie dodajemy
Cook&Lovepyszne ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Makarony uwielbiam w różnej postaci… Zapiekane, w zupach i te z sosami… Dlatego też przygotowałam właśnie to danie, delikatne a zarazem aromatyczne, które sprawdzi się na codzienny i niecodzienny obiad. Proste do przygotowania, smakowite, idealne dla zabieganych. Polecam " class="wp-smiley" style="height(...)czerwonym pieprzem (tylko od strony mięsa) i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i położyć łososia skórą do dołu. Smażyć przez 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 4 minut. Przełożyć na talerz (patelni nie myć). Na patelnię po łososiu wrzucić startą na dużych oczkach cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę
Oryginalny smakprzychodzi to łatwo. Myślę sobie czasami, jak to będzie fajnie jak będzie już jadło to, co jemy my. A wiadomo, że dla malucha raczej nie będą to schaby co drugi dzień :). Dlatego z przyjemnością przeglądam już książki z propozycjami zdrowych i lekkich obiadów dla dzieci i dorosłych. Podoba mi się taka lekka kuchnia, która nie musi być nudna(...)jedna z wielu książek, które lubią kurzyć się na półce. Jest ona pięknie wydana: gruba okładka, wysokiej jakości papier i estetyczne zdjęcia, które przedstawiają rzeczywiście to danie, które opisane jest w przepisie . Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPyszny i szybki sposób na soczystego kurczaka. By go przygotować wiele nie potrzeba, wystarczy kawałek papieru do pieczenia, mięsko i nasze ulubione przyprawy. Gwarantuję, że wyjdzie
magiczna kuchnia KasiPrzepis pochodzi od Kasi [*], która była wielbicielką kuchni śląskiej. Kotlety są niesamowicie pyszne, soczyste i oczywiście bardzo sycące. Koniecznie spróbujcie. Składniki 2 kotlety schabowe (po
R'n'G Kitchenmnie 360g (masa Gostyń) - 125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy) - 500ml kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach rozsmarowujemy masę krówkową w temp.pokojowej lub lekko podgrzanej - gdy jest twarda(...)Jeszcze gorącą masą maślano-budyniową zalewamy warstwę krakersów. Na masie układamy kolejną (3 już) warstwę krakersów lub ciastek. Dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone i łyżką pudru i całość ubijamy. Ubitą masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy
Smaczne Zdroweprzyprawę do piernika i mieszamy a na końcu wsypujemy marchewkę i rozdrobnione orzechy. Jeszcze chwilę wszystko miksujemy by powstała gęsta gładka masa. Ja dokonałam drobnych zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone śliwki, rodzynki i migdały - tak aby zgadzała się gramatura z przepisu(...)jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Nie sposób mu się oprzeć :) Oto końcowy efekt. Powiedzcie, że całkiem smakowity kąsek:) Ciasto rzeczywiście jest mięciutkie i wilgotniutkie - nawet na drugi dzień. Smacznego
Ukojenie PodniebieniaW związku z tym, że nie mogę m.in. glutenu wszystko w moim życiu, czyli kuchni musiało ulec zmianie. Skończył się raj jedzenia wszystkiego. Nadal jednak lubię
Humanistka w kuchniSkładniki: 1/2 średniego brokuła 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżki mąki gryczanej 0,5
Łycha smakówmojego przepisu… to ten jest bardzo podobny. Różnica polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko(...)śmietany 30 % schłodzonej 400 gr malin Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia, narysować dwa okręgi, jeden o średnicy 15 cm, drugi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno. Uwaga, białka bardzo łatwo przebić, szczególnie jeżeli używacie mikserów planetarnych, dlatego warto co jakiś czas zatrzymać mikser i sprawdzić czy przy przechylaniu miski, białka
moj przepis nastołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu(...)łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLublinie . W bardzo miłej atmosferze wraz z dziewczynami : Marta, Karina, Gosia, Edyta, Eliza i Marlena. Podczas rozmowy z szefem dowiedziałyśmy się wiele o nowych w karcie dań stekach i ich przygotowywaniu, między innymi T-Bone, Flank (oba Black Angus Australia) i New York Strip (Black Angus USA). Nadal istnieje możliwość zamówienia steka argentyńskiego Na początek porozglądałyśmy się(...)się również ze sosy przygotowywane są na miejscu . Jako pierwszy na stole pojawił się stek T-Bone -z kością w kształcie litery T. Z jednej strony polędwica, z drugiej rostbef. Bardzo dobry chociaż trafiały się tam żyłki czy małe kosteczki ale tak to wygląda przy tego typu steku Ten juz oczyszczony bez kości. Następny był stek argentyński. Wersja
Gotowanie jest łatwe2 piersi z kurczaka 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka
Gotowanie jest łatwemiejsca , to pewnie hodowałabym krowy , kury i świnie .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego(...)płukamy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem . Upychamy w siatkę wędliniarską , obtaczamy w mieszance czosnku niedźwiedziego i papryki – gęsto oklejając mięso . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia parzymy wędlinę w piekarniku w temperaturze 100 C , obracając co jakiś czas . Czas wolnego pieczenia to około 1,5 godziny . Upieczony schab przekładamy po ostygnięciu do lodówki
Ogrodnik w podróżyMoże nie mają idealnego kształtu i wyszły bardziej kształtu drożdżówek, ale są przepyszne ! Zamrożenie malin w sezonie było dobrym pomysłem, teraz wzbogacają moje wypieki :) Składniki (8
Corner With Recipespieczenia (mama kazała mi wcześniej narysować na nim 2 kółka o średnicy 10 cm). Jeden blat zrobiłam prosty i dodatkowo rękawem naniosłam okrąg (miał służyć za spód), na drugim blacie zmieniając końcówkę tylki zrobiłam do okoła wzorek . Tak przygotowane blaty piekłyśmy z mamą 15 min w tem. 150 stopni, po czym mama zmniejszyłą tem do 80 stopni(...)duże uproszczenie dzięki temu potem będzie wam łatwiej kroić później tort bezowy i nie będzie się bardzo kruszył). Tak pokrojony blat ułożyłyśmy na masie, na środek dałyśmy resztę masy, udekorowałyśmy pozostałymi truskawkami i polałyśmy pozostałą 1/4 rozpuszczonej czekolady. SMACZNEGO
Lili w kuchniPieczona szynka z orzechowym pęczakiem Dziś na obiad proponuje pieczoną szynkę w imbirowo-paprykowej marynacie, podana z gotowanym pęczakiem z warzywami, chrupiącymi orzechami i żurawiną. Proste danie, ale bardzo smaczne. Osobiście mogłabym się najeść samym pęczakiem. Wychodzi tak pyszny, że na pewno się nie oprzecie. Lekko słodki, z wyczuwalną nutą orzechów włoskich, z maślanymi warzywami, pychota(...)Wykładamy szynkę, osuszamy. Wody po gotującej się szynce nie wylewamy, przyda nam się do podlewania pęczaku. Czosnek siekamy, rozgniatamy go z solą i imbirem w miseczce. W drugiej miseczce mieszamy paprykę i pieprz. Mięso najpierw dokładnie nacieramy czosnkiem z imbirem, a następnie mieszanką ziół. Skrapiamy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy
na moim stole...Mięso kurczaka lubi większość. W sosie słodko-kwaśnym smakuje wybornie. Składniki 1 kg udek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej
R'n'G KitchenPLACUSZKI KEFIROWE Z TRUSKAWKAMI Puszyste, delikatne, mięciutkie... placuszki na kefirze z dodatkiem soczystych truskawek. Ogromną ich zaletą jest to, że nie są smażone na tłuszczu
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepyszne rozpływające się w ustach ciasto tiramisu z mocnym akcentem kawy i kakao będzie wyśmienitym deserem dla amatorów słodkości i nie tylko. Z mojego stołu
Smakowite DaniaMakaron ze szpinakiem (też pappardelle) cieszy się na blogu dużym powodzeniem więc myślę, że i ten makaronik również Wam zasmakuje. Ta wersja jest nieco
Monia miesza i gotujeżołądku oprócz wódeczki znalazła się także pewna ilość tłuszczu (nie za dużo bo w połączeniu z alkoholem nie jest zbyt zdrowy dla wątroby) a także płynów. Przyczyna druga: odwodnienie (mózgu i organizmu) - radą na odwodnienie jest oczywiście picie dużej ilości płynów, przed, po i w trakcie spożycia alkoholu. Płyny należy pić powoli i często. Wybieramy napoje zawierające pewną ilość(...)Również bardzo tanie alkohole mogą zawierać większe ilości metanolu, polecam więc w miarę możliwości wybierać te o lepszej jakości. Przyczyna czwarta: wolne rodniki - to cząsteczki niszczące zdrowe komórki, nie da się uniknąć ich powstawania, można je jednak na bieżąco usuwać z organizmu. W tym celu stosujemy antyoksydanty (przeciwutleniacze). Duże ilości antyoksydantów znajdują się głównie w świeżych warzywach i owocach, (dlatego
Tanie przepisy studenckiedodatkowe ciepło, jednak zdecydowałam się na upieczenie czegoś na szybko. W numerze 2/2011 gazetki kulinarnej „Przepisy czytelników” znalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny. Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek. Wyszły naprawdę wspaniałe. Puszyste i delikatne z niespodzianką w środku ;-) Składniki(...)jedną łyżką cukru. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki. Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie na to jedną łyżeczkę budyniu i 1 – 2 maliny. Całość przykryć drugą częścią ciasta w takiej ilości aby przykryła nam budyń i maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 2 0 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego :-) Uczestniczę w akcji
Na słodko lub wytrawnieświeże, ale mogą być również rozmrożone( na pół oczyszczone) lub mrożone, to te z zamrażarki z supermarketu. Wbrew pozorom są łatwe w przygotowaniu i wręcz nie sposób zepsuć dania z ich wykorzystaniem. W jednym z poprzedich wpisów przygotowałam przegrzebki (click) , dziś czas na ośmiornicę i mątwę. Ośmiornica to jeden z najpopularniejszych i najcześciej wykorzystywanych w kuchni włoskiej(...)oraz po miłym, morskim zapachu. Wsród skał żyją ośmiornice z dwoma rzędami przyssawek, właśnie te mają cenniejsze smakowo mięso, piaszczyste dno zamieszkują te z jednym rzędem, mięso tych drugich nie jest tak dobre. Kupujac osmiornice zwróćcie uwagę na ten fakt. Jeśli kupicie świeżą, nieoprawianą ośmionicę, należy pozbyć się wnętrzności. W tym celu podcinamy worek ( przy styku
Mia Cucina Sofieta"Lubicie późne śniadania? Ja uwielbiam, chociaż czasem moje śniadanie przeobraża się we wczesny obiad. Czasem zbyt długo zwlekam :) No niestety, mam problem z regularnym jedzeniem i
Słodkie Przyjemnościdużą ilością wanilii oraz masła- i jest, krótko opisując- wyśmienita!Inspirowałam się moim ulubionym, obłędnie smacznym i rozpływającym się w ustach tortem bezowym z Castellarii :)Wypróbujcie sami i dajcie znać czy torcik smakował, bo ja i moja rodzinka byliśmy nim zachwyceni! :)Beza:* białka- 4 szt.* cukier- 200 g* mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka* odrobina soli* płatki migdałów- mała garść* Krem:* żółtka(...)dodać skrobię i dokładnie ubijać jeszcze przez minutę.Na koniec wmieszać uprażone płatki.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ukształtować 1 dosyć spory, okrągły kształt i odrobinę mniejszy drugi blat.Piec przez 20-25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez minimum 2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca
Kraina Miodem PłynącaZbliża się sezon grzybowy. Mamy nadzieję, że się zbliża. Pora grzybobrania to najwspanialszy moment jesieni, na który czeka się cały rok. Niesamowite, niepowtarzalne wrażenia. Tego nie da się opisać - to trzeba przeżyć. Zaczynamy od wyprawy do lasu. W drogę. Na miejscu oczom naszym ukazuje się niesamowity widok: Jakie wrażenia(...)ząbek czosnku Potrzebne będą 2 solidnej wielkości garnki, duże sitko, łyżka cedzakowa i chochelka. Jeden z garnków napełniamy wodą do 2/3 wysokości i zagotowujemy wodę. W drugim przygotowujemy zalewę octową: - 9 szklanek wody (ok. 1.8 litra) - 1.5 szklanki octu - 15 łyżek cukru - 3 czubate łyżki soli - listek laurowy - ziele angielskie Zagotowujemy zalewę. Do garnka
Maminek kulinarnyŁazanki to również jeden ze smaków dzieciństwa. Chociaż danie wygląda niepozornie, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Składniki: -40 dkg kapusty kiszonej -40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki -20 dkg pieczarek -1 cebula -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -liść laurowy i ziele angielskie -olej lub masło klarowane Do tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu(...)Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy. Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia. Placki tniemy na pasy, układamy jeden na drugim i odcinamy prostokąty. Na patelnię dokładamy kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i naturalnym oraz przyprawą warzywną. W miarę potrzeby możemy dodać kilka
Maminek kulinarnyJest to przepis zarówno na danie obiadowe, jak i na zimną przekąskę.Czasem nachodzi mnie ochota na kurczaka duszonego w mocnym i intensywnym sosie. Potrzebujemy: dla 3-4 osób - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości) - przyprawy : sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy - 2 szt. cebuli(...)przekładamy ją na talerz i podsmażamy na tej samej patelni kurczaka dodając troszkę oleju , jeżeli jest taka potrzeba.Mięso kładziemy od strony skórki. Po 5-7 min.przewracamy na drugą stronę i dalej podsmażamy drugą połowę na złoty kolor. Dodajemy szklankę wody, lub bulionu warzywnego, Rosół też może być. Zagotowujemy i dodajemy cebulę. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy
Pasje Jolkikażdej porcji serwowane są wyśmienite sosy robione na miejscu: sos salsa, sos z zielonego pieprzu i sos miodowo-musztardowy ( mój faworyt - zjadłam prawie cały ... taki był dobry :) ) Jako drugi, na stole pojawił się Angus , czyli stek z argentyńskiej wołowiny. I tu pojawiły się moje lęki ... Stek był CZERWONY ! To znaczyło, że jest słabo wysmażony, a ja takie zwyczajnie omijałam(...)aromatyczne. A polane sosem miodowo-musztardowym wynosiło me kubki smakowe na wyżyny ! Wszystkie steki są grillowane, doprawiane jedynie solą i pieprzem. w KUŹNI poza stekami zjecie jeszcze burgery, dania obiadowe, śniadania i dużo więcej. Ja tam na pewno wrócę i Wam także polecam skierować swe kroi w stronę ul. Północnej 30A w Lulinie. Kuźnia - solidna micha to miejsce
kolorowotorcikowo