drugie danie - 14640 przepisów (strona:584/976)

Schabowy pod pieczarkami 153

Składniki: - 6 plastrów schabu bez kości - jajko - bułka tarta - ok. 10 pieczarek - 15 dag żółtego sera (u mnie gouda) - przyprawy - sól, pieprz, tymianek - olej Przygotowanie: Schab

Kulinarne blogowanie
Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych. 214

wylewamy na niego polewę. Przy użyciu dużej, płaskiej szpatuły usuwamy jej nadmiar z wierzchu.   Czekamy, aż nadmiar polewy ścieknie. Odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego! :) Zgodnie z obietnicą, druga część dzisiejszego postu będzie na temat kwiatów cukrowych. Dostaję tyle wiadomości z prośbami o instruktarz, że musiałam się w końcu zebrać! :P Pragnę podkreślić, że kwiaty robię od marca(...)tortów. ;) Lukier plastyczny uniwersalny i masa marcepanowa. Łatwo dostępne, nawet w większych sklepach spożywczych. Są bardzo miękkie i nadają się jedynie do obłożenia, podkładki, tortu, czy wykonania nieskomplikowanych dekoracji. Da się je rozwałkować maksymalnie do   4 mm. Po upływie 1-2 godzin wierzch lukru zaczyna obsychać, ale środek wciąż jest miękki. Co za tym idzie masy nie będą zachowywały

DominikaDolci
PĄCZKI DOMOWE Z NADZIENIEM 978

się niepotrzebnie palić. • Dokładną temperaturę oleju można sprawdzić termometrem cukierniczym, bardziej tradycyjny sposób to włożenie końca rączki drewnianej łyżki i gdy spod spodu wydobywają się bąbelki - olej jest gotowy. Druga metoda nie jest zbyt dokładna :-) • Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu, a nie krótko na dużym ogniu. • Pączki smażymy po około 1,5 - 2 minuty(...)garnek i wlejmy od razu cały olej (1 litr). Nadzienie : • Pączki najwygodniej nadziewać po usmażeniu za pomocą szprycy i rękawa cukierniczego. Nadziewanie pączków po usmażeniu trwa krótko i można dać tyle nadzienia ile się chce. Możemy nadziewać pączki przed smażeniem, ale trzeba uważać aby dokładnie zlepić ciasto. • Nadzieniem dla pączków może być: marmolada wieloowocowa lub marmolada różana czy truskawkowa. Dobre

KUCHNIA POLSKA
Szaszłyki z indyka z warzywami i lekkim sosem ziołowym 149

Indycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych

Karo in the Kitchen
zapiekanka a'la bolognese (na chlebie tostowym) 125

sosem takim jaki robię do makaronu. Jako bazy użyłam chleba tostowego a całość smakowała trochę jak lazania. Podałam jak wszystkie tego typu dania - z sosem czosnkowym. Pyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację.  Składniki na dużą blaszkę: ok 16 kromek chleba tostowego 500 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów(...)taka jak do ciasta) wyścielić papierem. Z chleba odkroić skórki (można zostawić ale będą trochę twarde) i skropić kromki mlekiem. Ułożyć jedną warstwę w blaszce. Przykryć połową sosu. Ułożyć drugą warstwę chleba a na niej sos. Paprykę i pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu. Całość posypać serem i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym 139

sobie bez kłopotu. Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym Składniki /na 20-25 sztuk: na churros: 240 ml wody 50 g masła 2 łyżki cukru brązowego (można dać biały) szczypta soli 220 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka ok. 1 l. oleju do smażenia na cukier cynamonowy: 50 g cukru pudru 1 łyżeczka mielonego(...)przestygnięcia na 15 minut. W tym czasie przygotuj cynamonowy cukier, mieszając ze sobą jego składniki w miseczce.  Do przestudzonego ciasta na churros wbijaj jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując je z ciastem przy pomocy miksera. Ciasto jest bardzo gęste, więc raczej trudno będzie zrobić to ręcznie. Gotowe ciasto jest gładkie, gęste i lepkie.   Wlej olej roślinny

Chilli Czosnek i Oliwa
Puszysty sernik 176

Bardzo puszysty sernik, który zawsze mi wychodzi. Wymaga on dużo czasu, ale nie jest zbyt skomplikowany. Czas wykonania: 2 h 30 min –

KuchniaWeDwoje.pl
Quesadillas z kurczakiem i kukurydzą 168

Quesadillas z kurczakiem i kukurydzą to danie dobre zarówno na obiad, jak i idealna przekąska na przyjęcie. Zbliża się wielkimi krokami długi weekend, czas spotkań ze znajomymi, więc możecie podać swoim gościom quesadillas z kurczakiem. Przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a z całą pewność będzie pyszne :) Quesadillas z kurczakiem i kukurydzą – składniki (porcja(...)tortilli układamy część kurczaka, odsączoną kukurydzę i posypujemy startym żółtym serem. Możemy również ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę (tylko uważajcie, bo niestety tortilla może zbytnio namięknąć). Całość przykrywamy drugą tortillą i zapiekamy przez ok. 7 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego! Post Quesadillas z kurczakiem i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuszki drożdżowe z truskawkami 145

Już chyba nie muszę mówić, że uwielbiam takie smaczki. Jest tu tego dużo na moim blogu Co ja na to poradzę, że jestem łasuch Drożdże pokruszyć

Kuchnia Pokoleń
KANAPKA Z SZYNKĄ I OGÓRKIEM - DRUGIE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 186

 Kiedyś myślałam ,że nigdy nie będę mogła  obyć się  bez smarowania kanapek masłem lub margaryną oraz cukru.Jak ja się zarzekałam ,że to nie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Aromatyczny karczek w sosie własnym 247

Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia

magiczna kuchnia Kasi
Salceson w osłonce termokurczliwej 392

sól,pieprz czarny,biały i ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy(...)miękkości ale żeby nie rozgotować to samo z chudym mięsem.Gdy mamy ugotowane mięso obieramy wszystko dokładnie z mięsa i skórek od kości.Połowę skórek kroje w paski a drugą miele sitko 2 lub 3.następnie łącze wszystkie mięso dodaje 100-150 mil wywaru,przyprawy i sól do smaku napełniamy osłonki lub żołądek i parzymy w wodzie 80 stopni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson 240

sól,pieprz czarny,biały i ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej z golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy(...)miękkości ale żeby nie rozgotować to samo z chudym mięsem.Gdy mamy ugotowane mięso obieramy wszystko dokładnie z mięsa i skórek od kości.Połowę skórek kroje w paski a drugą miele sitko 2 lub 3.następnie łącze wszystkie mięso dodaje 100-150 mil wywaru,przyprawy i sól do smaku napełniamy osłonki lub żołądek i parzymy w wodzie 80 stopni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zielone krokiety z pieczarkowym farszem. 135

Sesja połączona z remontem łazienki w domu; to nie sprzyja pisaniu bloga. Mogę to osobiście potwierdzić. Jednak udało mi się dzisiaj znaleźć chwilę na zrobienie czegoś

Kuba Gotuje
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 158

kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki(...)czekać w lodówce 24 godziny zanim zajmiecie się jego obróbką. Podzielcie ciasto na 2-3 porcje i wywałkujcie bardzo cienko na podsypanym mąką blacie lub w maszynie do makaronu. Dajcie płatom podeschnąć. Moment, w którym makaron można zacząć kroić jest łatwy do wyczucia – ciasto zaczyna wtedy przypominać w dotyku skórę a po złożeniu płata na płat – nie klei się

Karo in the Kitchen
Szybki omlet z jajek i cukinii 219

SKŁADNIKI 1 cebula 2 cukinie wielkości ogórka 6 jajek sól i pieprz 2 oliwy z oliwek do smażenia ( lub innego oleju ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z cukinii odciąć

zielonacukinka
Mazurek z masłem orzechowym, karmelizowaną pomarańczą, gorzką czekoladą i solą. 109

lata temu) nie miałam pojęcia ‚czym to się je’…dosłownie i w przenośni ; ). Mazurek, po prostu nie kojarzył mi się z niczym. Może właśnie dlatego, całkowicie dałam się ponieść fantazji i stworzyłam mazurek, który jest kompozycją prawie wszystkich moich ulubionych smaków. No, może brakuje jeszcze tylko tahini, ale na nią mam już inny, mazurkowy pomysł ; ). Składniki: Dół(...)180C. Myjemy pomarańczę i wyparzamy ją wrzątkiem. Obieramy skórkę z pomarańczy. Najlepiej w dwóch miskach, mieszamy ze sobą składniki na ‚dół’ mazurka – w jednej misce składniki suche, w drugiej mokre. Łączymy obydwie miski i dokładnie mieszamy. Masa będzie miała nieprzyjemną konsystencję – kleistą i trudną do opanowania ręcznie, dlatego najlepiej posługiwać się łyżką. Kwadratową formę do ciasta wykładamy papierem

Fill The Bowl
Pieczona szynka z kapustą 172

zimno jako przystawka, np. z dodatkiem domowego majonezu . Pieczona szynka z kapustą 2015-04-03 13:09:38 Pieczona szynka utrzymana w słodko-cytrusowych klimatach. Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej(...)stron mieszanką przypraw. Wkładamy do miski lub kamionkowego garnka, przykrywamy folią do żywności i umieszczamy w lodówce na 2-3 doby w lodówce. Co ok. 24 godziny odwracamy na drugą stronę. Mięso nacieramy równomiernie ze wszystkich stron 2 łyżkami oleju rzepakowego. Umieszczamy w brytfannie, do której wlewamy dodatkowo 3-4 łyżki wody. Naczynie albo zamykamy pokrywką, albo owijamy folią

Kulinarna Pokusa
Spaghetti z Mulami z Chili, Czosnkiem i Pietruszką 144

się otworzyły, pousuwałam bisiory. Ha! Tez kiedyś nie wiedziałam co to są bisiory :) Bisiory to te długie wąsy, którymi małże przyczepiają się do podłoża. Dobra, wracamy do gotowania. Na drugi palnik postawiłam garnek z osoloną wodą na makaron. W woku rozgrzałam oliwę z oliwek, zrumieniłam na niej posiekany czosnek i chili. Dodałam pomidory pokrojone w kostkę i dusiłam kilka minut(...)makaronu to 100 ml. Jedzenie to test na cierpliwość, bo z każdej skorupki trzeba sobie mięsko wydłubać :) Ja niebawem wrócę do nich i postaram się opracować lepsze danie, gdyż to była moja pierwsza próba, smak już znam i teraz wiem co i jak. To było pyszne, ale wiem, że stać mnie na więcej:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Kurczak z sałatką ryżową i warzywną 456

Kurczak to moje ulubione mięso, dlatego tak często gości w mojej kuchni. Dziś proponuję faszerowaną pierś z niebanalną sałatką ryżową. Połączenie trzech elementów składowych dania, zapewnia znakomite doznania smakowe. Jeśli chodzi o sam przepis, jego przygotowanie składa się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu(...)minut z każdej strony. 4. Na koniec wystarczy pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na środku talerza. Po jednej stronie kurczaka wykładamy sałatkę z ryżu. Po drugiej warzywa, które skrapiamy oliwą z oliwę. SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY 138

Ostatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto.Dziś mam dla Was golaski!Takie puste , bez

Ostra na Słodko
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 248

urzekł nas ostatnio przepisem na grillowane piersi z kurczaka z truskawkami. Koniecznie musiałyśmy wypróbować takie smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety z kurczaka z delikatnymi słodkimi truskawkami. Co ciekawe, danie najbardziej przypadło do gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie panom :) Składniki: 2 piersi z kurczak 5 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 2 łyżki(...)limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz truskawki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony i mniej więcej tyle samo z drugiej (na mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika

Kolizje Smaków
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 373

jest coś cudowniejszego niż obiad, który robi się sam? Wystarczy wszystkie składniki odpowiednio doprawić, wrzucić do rękawa i włożyć do piekarnika. Z tym daniem poradzi sobie dosłownie każdy, gdyż nie trzeba tu wyższych umiejętności kulinarnych. Ponadto, nasze mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przede wszystkim mało kaloryczne. Zadowoli ono nie tylko osoby dbające o linię, ale także kuchennych leni(...)kilka godzin lub całą noc. Uciąć odpowiednią długość rękawa do pieczenia. Jeden koniec związać. Wsypać warzywa. Posolić i posypać tymiankiem. Wymieszać. Na to ułożyć kurczaka wraz z marynatą. Drugi koniec rękawa zamknąć. Piec w temperaturze 200 stopni około 60 minut 15 minut przed końcem rozciąć rękaw. Uważać na gorącą parę. Spowoduje to, że skórka z kurczaka będzie chrupka. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zapiekanka warzywna z szynką 83

które mają w sobie mięso, ryby bądź owoce morza. Zapiekanki warzywne są idealne jako danie główne, są również fantastycznym dodatkiem do innych dań. Zapiekanki z mięsem czy rybą najlepiej sprawdzają się jako główne danie obiadowe . Dzisiejsza zapiekanka, na którą przepisem chcę się z Wami podzielić, bazuje na ziemniakach, cebuli, pomidorze(...)garnka, zalać wodą i dodać łyżeczkę soli. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 15 minut . Z podgotowanych ziemniaków odlać wodę i ułożyć talarki ziemniaczane jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub na mniejsze kawałki. Szynkę pokroić w małej wielkości kostkę lub paseczki. Natkę

MeCooks
Dorsz w płatkach migdałowych 74

jest najbardziej pożądany sposób obróbki cieplnej jeśli chodzi o zdrową dietę. Ale dla tego dania naprawdę warto zrobić wyjątek! Zresztą, od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na smażoną rybkę i nic złego się nie stanie. Dorsz w płatkach migdałowych to danie warte grzechu, zdecydowanie! Nie oszukujmy się jednak – jest to wersja dość(...)mniejsze części. Rybę doprawiam pieprzem zwykłym, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. W miseczce mieszam ze sobą składniki na panierkę, czyli otręby owsiane, mąkę kukurydzianą i płatki migdałowe. W drugiej miseczce rozbełtuję jajko. Później panieruję kawałki dorsza, to znaczy najpierw zamaczam każdy z nich w jajku, a następnie w suchej panierce. Tak przygotowane kawałki ryby smażę na rozgrzanym oleju

Natka Pietruszki
Sprawdzony przepis na pieczonego indyka w pomarańczach, czyli jak szybko zrobić udziec indyka z piekarnika 257

Jeśli jednak nie znajdziesz czasu, możesz po prostu przyprawić mięso z indyka przyprawami i sokiem. Porcja jest dość duża, bo warto sobie upiec więcej mięsa – część można zjeść jako danie obiadowe, reszta może być przepysznym, aromatycznym mięsem na kanapki.   Wykonanie Najpierw przygotuj marynatę do mięsa – jeśli masz taką możliwość to dzień lub kilka godzin przed(...)jednej pomarańczy. Ułóż mięso wraz z marynatą, dodaj sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy oraz ½ szklanki wody – lub jeśli lubisz odważne połączenia dodaj mleczko kokosowe. Mięso przykryj plasterkami z drugiej pomarańczy. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 1,5 godz. (obowiązuje zasada 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia). Po godzinie możesz zmniejszyć temp

Eat me! Fit me!
Pączki po niemiecku- berlinki 130

niemiecku. 50 dag mąki szczypta soli 2 łyżki cukru  1/2 szkl.mleka [ u mnie ciut więcej] 2 cukry wanilinowe 4 dag drożdży 10 dag masła 1 cytryna  [ nie dałam] 2 jajka 1 żółtko dowolne  nadzienie olej do smażenia Połowę mleka podgrzać, dodać cukry oraz pokruszone drożdże.Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli.W środku zrobić dołek i wlać mleko(...)wodą, w pozostałych robić dołki, do których wkładać konfiturę. Przykryć kółkami posmarowanymi wodą, mocno skleić brzegi i formować pączki. [ ja na połowie krążków układam malutką łyżeczką nadzienie , przykrywam drugim krążkiem i zlepiam brzegi ,nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką]. Smażyć w gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.Polukrować lub posypać

Moje domowe kucharzenie
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami 257

Danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Kulebiaczki z przewagą pieczarek, ponieważ takie nam bardziej smakują. Idealne do barszczyku.  Ciasto: 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 50 g drożdży 4 jajka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 100 g margaryny Farsz: 1 kg pieczarek 500 g kiszonej kapusty 2 cebule Sól Pieprz(...)rozwałkowujemy na stolnicy na placek. Dzielimy na 3 prostokąty o wymiarach 40x10 cm. Wzdłuż dłuższego boku układamy farsz, zawijamy do środka. Kroimy na małe prostokąty. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gdy zostaną nam jakieś odpadki ciasta możemy  cienko rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Kulebiaczki smarujemy roztopionym masłem oraz posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem

VioletoweKucharzenie
Śniadaniowa Quesadilla z jajecznicą i boczkiem 206

Jajecznica na boczku lub tortilla w tosterze z mozzarellą i szynką to moje śniadaniowe standardy. Gdzieś tam pomiędzy tym czasem pojawiały się pancakes lub wytrawne omlety. Jednak pierwsze dwa dania są u mnie 4-5 razy w tygodniu..  Wstając dziś rano nie miałam ochoty ani na tosty, ani jajecznicę ani nic słodkiego, ale bez śniadania z domu się(...)smażymy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i boczek aż się zarumienią. Wbijamy dwa jajka i mieszamy przy pomocy łopatki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy na grubych oczkach ser. Na drugiej suchej patelni układamy jedną tortillę i posypujemy połową startego sera. Nakładamy jajecznicę. Posypujemy ponownie serem i przykrywamy drugą tortillą. Smażymy ok. 2 min, zsuwamy quesadillę na talerz

Czarnawisienka
Chleb-Naan 98

ViolaPassion Chlebek Naan  Widziałam wiele receptur na dany chleb i nie wychodziło A znam świetnie ten smak, tylko nie szlo go otworzyć I przedstawiam wam sprawdzony sposób bez użycia specjalnych pieców czy kamieni pierwszym razem robiłam na zwykłej blaszce dziś już mam specjalną patelnię   Sposób: Na ta porcje : 1 szklanka mąki pszennej plus trochę do podsypywania(...)pozostawiamy nasze ciasto w misce na dwie trzy godziny przykrywając folia *nasze ciasto dzielimy na 4 porcje *rozgrzewamy specjalna patelnie do Naan Ja użyłam zwykła blachę. a za drugim razem specjalną płytką patelnię Nie.smarujemy.jej niczym Po prostu podgrzewamy na gazie Musi byc dobrze rozgrzana *formujemy 4 kulki robiąc ta.na blacie jedna ręka NIE FORMUJMY KULEK JAK NP. NASZE

Viola cooks with passion
Tarta z truskawkami 359

Składniki: ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego   krem: 1/2 kg mascarpone 3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 ml śmietanki 30%   truskawki (ok 500 g)   Wykonanie: Mąkę, cukier i masło posiekać, aż utworzą się grudki.  Dodać jajko i wanilię(...)ponownie do piekarnika na około 5 - 7 minut tak, aby ciasto się zezłociło.  Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.   Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier.  W drugiej misce ubić mascarpone z wanilią.  Przełożyć śmietaną do mascarpone i połączyć krem ubijając przez chwilę.  Krem przełożyć na ostudzony spód.  Na wierzchu położyć umyte, osuszone

Sto kolorów kuchni
Zielony mech 173

szklanki mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z 1 cytryny - 2 łyżki soku z cytryny - esencja cytrynowa Składniki na krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam double carem) - 250g serka mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - sok z ½ limonki Dodatkowo: - dżem jagodowy - owoce do ozdoby (owoce granatu, borówka, porzeczka…) Szpinak rozmrażamy i odciskamy na gęstym sitku. Ponieważ(...)jest gotowe). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Z wystudzonego ciasta ścinamy przyrumieniony wierzch (nie będziemy go używać – można zjeść). Pozostałą część dzielimy na dwie połowy – jedna będzie spodem, druga (pokruszona – wierzchem). Spód ciasta smarujemy dżemem jagodowym. Drugą część kruszymy do miseczki. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone oraz sok z ½ limonki – wyrabiamy robotem na najniższych obrotach

mojewypiekiinietylko
Tiramisu - dzień na włoska nutę 117

chwili obecnej, też się nie wybiorę, ale za to mogę się tam przenieść choć na moment smakowo. Włochy kulinarnie znane są nie tylko z  doskonałych makaronów czy innych dań wytrawnych, lecz też z pysznych deserów, a najlepszym i najbardziej znanym jest oczywiście tiramisu.  Ja wprost ubóstwiam smak biszkopcików nasączonych kawą i przełożonych aksamitnym kremem z mascarpone(...)się nie rozpadały. Nasączone biszkopty układamy na dnie foremki (mogą to być też pucharki), na biszkoptach układamy warstwę kremu, którą obficie posypujemy przez sitko kakao.  Następnie układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów,kolejną warstwę kremu i wierzch ponownie posypujemy kakao.  Deser najlepiej wstawić na całą noc do lodówki aby stężał. Voila! Nie dodaję do tiramisu śmietany, dzięki temu

Bon appetit mon amie
Sałatka z łososiem i granatem 185

przepisami z tej serii - od razu postanowiłam ją kupić i zacząć wypróbowywać nowe propozycje tej ikony brytyjskiej sceny kulinarnej. Jeżeli chcielibyście przeczytać coś więcej o tej książce, to koniecznie dajcie znać!  Nie byłabym jednak sobą, gdybym nieco nie zmodyfikowała tego przepisu;) W oryginale autorka poleca dodać awokado, ja jednak, aby ożywić kolorystycznie ten talerz, dodałam pięknych, soczystych i trzaskających(...)Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać zimną wodą, dodać dymkę, ziarna pieprzu, sok z cytryny i sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić filety na drugą stronę, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 7 minut. Wyjąć filety z wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy ryba będzie zimna - zdjąć skórę. W międzyczasie na suchej patelni

Codzienne Gotowanie
Szarlotka tatrzańska 148

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 2-3 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu ok. 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie można dać mniej) 3-4 czubate łyżki bułki tartej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ja na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą cześć zawijamy w folię i wkładamy(...)piekarniku przez ok. 15 minut. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (która wchłonie nadmiar soku z jabłek) i układamy plasterki jabłek. Starajmy się, aby ułożone były płasko, jedne na drugich, wówczas jabłka lepiej i ściślej ułożą się podczas pieczenia. Na jabłka ścieramy na tarce uprzednio włożone do zamrażarki ciasto. Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę. Po całkowitym

MyCookBook.pl
zupa z flądry 174

zupa z flądry z kwaśną śmietaną Dziś chciałbym zaprezentować trochę inną wersję zupy rybnej. Bardzo popularną na Kaszubach i Pomorzu ( tam dane mi było, spróbować jej po raz pierwszy), a raczej mało spotykaną w innych częściach kraju. A szkoda, ponieważ ta prosta,  pożywna zupa, warta jest szerszego uznania. Składniki  dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń(...)głowy, płetwy i ogony)  i całość gotujemy ok 15 minut.  W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy na złoty kolor, pokrojoną w plastry, drugą cebulę. Ugotowany wywar odcedzamy (odrzucając kawałki ryb i warzywa, pozostawiając jedną pietruszkę oraz marchew), a następnie mieszając łyżką lub trzepaczką dodajemy do wywaru sok z cytryny, mąkę, kwaśną śmietanę ( hartując

Miód i pieprz
Marchewkowe ciasto z orzechami 142

lubi marchewkowych ciast? Kto nie lubi to polubi po tym cieście ;) mniam mniam! :) i nawet mój upośledzony leszczyński piekarnik bez działającej dolnej grzałki dał radę ;) Wszystko co dobre szybko się kończy, jutro powrót do pracy, Poznań nigdy nie będzie moim miastem :( /inspiracja/ Składniki: 2/3 szklanki mąki migdałowej BIO 1/3 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)niesłodka masa idealnie przełamie smak ciasta) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, ksylitol, sól, proszek, sodę, przyprawy w drugim naczyniu miksujemy jajka z olejem łączymy zawartość obu naczyń dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy przekładamy ciasto do formy (prostokątnej lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temperaturze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną 139

kulki wylądowała suszona żurawina. Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową żurawiną, dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę.   Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy: 400 g korzenia pietruszki 1 serek śmietankowy Almette 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki suszonej(...)owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, w czasie smażenia należy je obrócić na drugą stronę. Kulki najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno również są bardzo dobre

Jadło i czytadło
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA W DWÓCH NOWYCH WERSJACH SMAKOWYCH 259

wystarczy prażyć ją ok.35 minut. Ja prażyłam 50 minut, bowiem moja Córcia uwielbia wszystko co chrupie i to nawet bardzo, a na jej wyraźną prośbę ostatnio często przygotowuję to danie. Ja przygotowuję od razu w dwóch wersjach na jednej blaszce (każda na oddzielnym papierze tak, by się ze sobą nie mieszały)Składniki:- ziarna suchej ciecierzycy(...)chili z młynka. Mieszam i wykładam na drugi papier na blaszce.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C (termoobieg) i prażę ok.35-50 minut, w międzyczasie kilkakrotnie mieszam każdą wersję na blaszce, uważając by się nie zmieszały.Idealna przekąska na długie filmowe wieczory ale nie tylko, również jako zdrowe drugie śniadanie lub ot tak sobie, do pochrupania

Smaczne Zdrowe
Tort czekoladowy z kremem miętowym - urodzinowy 300

lampkę szampana :)                            Na świątecznym stole tez będzie prezentował się wspaniale. Składniki : 14 dag cukru, ja dałam puder 10 dag mąki tortowej 5 jaj 3 dag kakao 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, mąkę wymieszać(...)masę Dodałam  krople i dokładnie ubiłam Przygotowanie tortu : Upieczony, przestudzony biszkopt przekroiłam na 3 części, jeden blat umieściłam na paterze, nasączyłam  Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową,  na ozdabianie

Proste Potrawy
Pełnoziarniste pancakes z malinami 216

choć nie wiem czy jakbym zmieszała po kolei nie wyszłoby na to samo; następnym razem tak spróbuję. W jednej misce wymieszałam mąkę z proszkiem, fruktozą i solą, a w drugiej najpierw ubiłam mikserem jajko ( może lepiej by było ubić tylko białko?) i dodałam do tego maślankę, olej i aromat. Zostawiłam na 1/2 godziny i po tym czasie nakładałam łyżką(...)każdym razie  placuszki zjadłyśmy z córką z wielkim smakiem. Tylko naiwnie sądziłam, że będzie z tego obiadek słodki, hehe. Tymczasem ledwo za deser obleciało;) Aby danie było zgodne z I fazą Montignac zamiast jajka należy dodać samo białko. Komentarze Gość: veggie, public79724.cdma.centertel.pl 2011/09/15 14:33:41 naleśników nigdy dość, uwielbiam pod każdą postacią, a twoje

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kurczak Tandoori 263

Popularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu. Składniki: 4 pałki lub podudzia z kurczaka 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 małe suszone chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki(...)godzin a najlepiej na całą noc.  Wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pałki ułożyć na ruszcie i piec 30 minut. Obrócić na drugą stronę, gdy mocno się przypieką. Podawać od razu po upieczeniu z ryżem jaśminowym i raitą ogórkową

wyzwania kuchenne