tyle pysznego jedzenia a może dlatego, że pomimo, iż noc to dla mnie najlepsza pora na gotowanie to zwyczajnie nie mam na to sił. Jedno to właśnie to. A drugie to to, że nawet jeżeli coś pysznego zrobię w domu to rzadko kiedy zgra się to z odpowiednim światłem na robienie zdjęć a jeszcze rzadziej będzie(...)zamarynowałam w chili i winie wątróbkę. Dopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę w sosie. Cóż.. nie powiem Wam, że to było danie przeciętne bo było bezbłędnie smaczne i jeżeli lubicie pasty i lubicie słodko - pikantne dania to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Oleofarm ostatnio uraczył mnie kilkoma fajnymi
Mango Papajaresztek ryżu. Kotleciki są bardzo przyjemnie chrupiące i bezpretensjonalne, ja podałam do nich sos jogurtowy ale można je zjeść np. z surówkami albo też mogą posłużyć jako dodatek do dania mięsnego. Kotlety ryżowe z marchewką Drukuj Prep time 1 godzina Cook time 20 min Total time 1 godzina 20 min Lekkie i chrupiące kotlety ryżowe z marchewką(...)Wszystkie składniki sosu zmieszać i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, masę nabierać łyżką i rozpłaszczać na patelni na cienkie placki ( masa jest dość lepiąca więc ja rozpłaszczałam drugą łyżką, moczoną w wodzie). Podawać z sosem jogurtowym i ewentualnie skropione limonką Smażyć z obu stron aż będą rumiane i chrupkie. 3.5.3229 Inspiracja: Naturally Ella The post Kotlety ryżowe
Cooking for Emilymąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kajmakowa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki gotowej masy kajmakowej (ja dałam kopiate) Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Poncz: 120 ml ciepłej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru(...)obrotach do momentu połączenia się składników dosłownie kilka sekund. 2. Banany obieramy, kroimy w plasterki skraplamy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie. Banany układamy ciasno jeden przy drugim. 3. Na banany wykładamy masę kajmakową, na masę wykładamy ciastka petitki. 4. Pozostały kajmak przekładamy do miseczki i mieszamy, żeby stał się bardziej płynny i jednolity, następnie delikatnie rozsmarowujemy
kruche babeczkiczegoś mi brakowało. Długo szukałam odpowiednich przypraw podnoszących smak całej potrawy, aż do momentu, w którym przygotowałam domowy sos myśliwski. To był strzał w 10. Jak smakuje danie? Szczerze? Lubicie bigos? - To coś bardzo podobnego, ale... Dużo łatwiejszego. Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg kapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków(...)jeszcze przez 30 minut, co jakiś czas mieszkając. Na dnie naczynia żaroodpornego, blaszki (itp) ułożyć 1/3 część kapusty, polać sosem i położyć kilka plastrów mięsa. Czynność tę powielić drugi raz i przykryć ponownie kapustą oraz sosem, pamiętając, by mięso pozostało wewnątrz kapusty, a ostatnia warstwa (tak jak i pierwsza) była złożona z kapusty i sosu. Całość szczelnie zawinąć
Poezja Smaków - blog kulinarnymięsożerców i miłośników dziczyzny polecam tatar z sarny. Mięso jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach. Sposób podania również jest bardzo ciekawy. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro – Nowe trendy w kuchni polskiej. Składniki na 2 porcje • comber z sarny ok. 150 g • 1/2 cebuli białej(...)ogórkach położyć metalową obręcz, na spód chleb tostowy i kolejno 1/4 masy mięsnej, łyżkę cebuli, chleb tostowy, 1/4 masy mięsnej, łyżkę ogórka świeżego. Każdą warstwę mocno docisnąć. Drugi zrobić tak samo. • Wyjąć obręcz, po przeciwnych bokach przykleić skrzydełka z trójkątów chleba tostowego, na wierzch położyć jajko sadzone. • Boki talerza udekorować paskami ogórka konserwowego, pieczarek
To co kochamUwielbiam je robić i kocham je jeść :) Nie każde mi wychodzą ( nie martw się, nie dodaję je na blog :p) , ale za to staram się powtarzać, testować dany przepis lekko go modyfikując, aby uzyskać idealny smak i konsystencję babeczki. Muffiny wg mnie powinny być mięciutkie i delikatnie w środku, z wyraźnym, dominującym smakiem. Muffiny borówkowe(...)nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Do miski wlać roztopione masło, dodać mleko, wymieszać. Następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i ponownie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Powoli i delikatnie połączyć składniki z dwóch misek, dodać jagody (5 łyżek odłożyć na potem
Calzonella.comzwartą konsystencję z powodu wyższej zawartości suchej masy i dłużej zachowują swoją świeżość. PO CZYM POZNAĆ PRODUKT EKOLOGICZNY? Przede wszystkim po cenie - ceny eko żywności zawsze są wyższe. Po drugie nie warto sugerować się samą nazwą - napisy pokroju bio czy eko nie dają nam gwarancji. Każdy opakowany produkt ekologiczny musi mieć odpowiedni certyfikat i to właśnie tym certyfikatem(...)część surowców wyprodukowano w krajach Unii, a część w kraju trzecim. „rolnictwo PL” – jeśli 98% składników pochodzi z Polski (z danego państwa UE) INNE SYMBOLE Produkty wytworzone na terenie UE muszą być oznakowane wyżej wspomnianym zielonym listkiem i to on przede wszystkich wskazuje nam na to, czy żywność jest ekologiczna. Warto jednak wiedzieć, że oprócz tego symbolu
Powiedz dietom niestron. Krem a'la nutella 4 łyżki serka jogurtu greckiego 1 łyżeczka kakao i 1 łyżeczka stewii Mieszamy na gładko. Placuszki przekładamy kremem i układamy jeden na drugim, dekorujemy ulubionymi owocami. A tutaj pankejki wegańskie, moje najnowsze odkrycie :) Tylko 3 składniki podstawowe i mamy zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie placuszki. Po przepis odsyłam do wcześniejszych wpisów(...)dzień bez względu na to, jak się dalej potoczy. Teraz jestem na końcowym etapie kuracji. Niedługo post podsumowujący. Więcej informacji o herbatkach znajdziecie na stronie www.helloslim.pl A ja niedługo dam wam znać jakie efekty przynosi kuracja :) HELLO SLIM -> STRONA INTERNETOWA HELLO SLIM - FACEBOOK Do następnego!!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisherizamrażalce. Już od dłuższego czasu chodziła za mną zupa warzywna, ale jakoś nie miałam ochoty na zwykłą śmieciówkę, więc postawiłam na chińskie smaki. Sorry za zdjęcia ale robione na drugi dzień i czerwona kapusta stała się już bezbarwna :) ale zupa smakowała jeszcze lepiej :) Składniki (średni garnek) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie ziemniaki 1 szklanka marchewki z groszkiem(...)dałam rade wyłowiłam warzywa i kurczaka wszystko przelałam przez sito do miski i w taki oto sposób pozbyłam się szumowin, później wszystko spowrotem do gara i już było ok). Jak już ogarniemy temat szumowin dodajemy warzywa czy to mrożone czy nie. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Przyprawiamy sosem sojowym, rybnym (gdzieś wyczytałam że idealnie nadaje się do dań
Piekielna Kuchnia Patikarkówka z marchewką i pieczarkami Danie równie proste w przyrządzeniu, co smaczne. Ponadto karkówka przygotowana w większej ilości, wprost idealnie pasuje na obiad, który możemy odgrzać w środku tygodnia, kiedy brak nam czasu ma gotowanie. składniki dla sześciu osób 1000 g ładnie przerośniętej karkówki 200 g pieczarek 3 marchewki 200 g zielonego groszku ( mrożonego(...)dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa dodać marchewki, obrane ze skóry i pokrojone w plastry, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy, drobno posiekaną, ostatnią cebulę, a kiedy się zeszkli na patelnię kładziemy pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażymy na dużym ogniu, przez pięć minut
Miód i pieprzgóra tłuszczu, no ale to nie jest mała porcja ciasta! Rozłóżcie na blacie grubą folię spożywczą lub papier do pieczenia, połóżcie na nią pokrojone w półcentymetrowe plastry masło, przykryjcie drugą warstwą folii. Masło trzeba płasko wywałkować na wymiar około 15 na 20cm. Możecie je ładnie przyciąć, odcięte kawałki dowałkować na wierzch. Moje nie było przy składaniu i wałkowaniu(...)godzin w lodówce, więc spokojnie możemy iść spać. Zawińcie szczelnie ciasto w folię spożywczą i pamiętajcie że mocno napuchnie – nie wkładajcie go na półkę, bo będzie je ciężko wyciągnąć, dajcie mu trochę miejsca. Z tej porcji ciasta wyjdzie około 20 średnich croissantów. Ale że nie karmimy od razu plutonu wojska, a sami nie zjemy takiej ilości… Po nocy możecie połowę
Karo in the Kitchenposiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme(...)posypanym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg o grubości ok. 3 mm. Następnie nałóż po 1/8 nadzienia na połowę okręgu, zwilż brzegi ciasta wodą i przykryj drugą połową ciasta. Mocno zlep brzegi. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Umieść na nim pierwsze gözleme i smaż przez 3 minuty, następnie odwróć na drugą stronę. Posmaruj przysmażoną
Chilli Czosnek i Oliwaktóra wnosi do farszu nie tylko wyjątkowy smak, ale też piękny, miętowy kolor. Do tego gęsty, pachnący oregano sos pomidorowy, przypominający ten dodawany do pizzy. Jedno jest pewne – to danie pełne aromatycznych ziół, więc jeżeli uwielbiasz ich smak - jest dla Ciebie. Składniki: Sos pomidorowy: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy(...)koniec dorzuć pokruszone tofu i zmiksuj całość na kremową pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Muszle nadziewaj zielonym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym połową sosu pomidorowego. Drugą połową sosu polej wierzch muszelek. Zapiekaj przez 30 minut. 2-3 porcje
Roślinna - blog wegańskiczęść ciasta rozwałkować i ułożyć na dnie formy ( 34 X 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówDanie to jest dobrym rozwiązaniem, gdy musimy zrobić coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie(...)garnka i gotować aż sos zgęstnieje. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuProste w wykonaniu danie, idealne na codzienny obiad. Dzięki długiemu marynowaniu mięso zyskuje podczas pieczenia niezwykły aromat, kruchość i soczystość. Składniki - 1 kg udek z kurczaka - ½ szklanki majonezu - ½ szklanki ketchupu - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal(...)może zastąpić pieprzem cayenne, majerankiem i kurkumą. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuJeszcze muszę dodać dwa zaległe świąteczne przepisy, których nie zdążyłam dodać przed świętami. Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Moje ulubione danie świąteczne ale oczywiście nie tylko świąteczne. składniki: 700 g filetów z morszczuka 5 dużych marchewek 1 pietruszka 1 duży seler 2 cebule 1 łyżka tymianku Kamis 1 łyżka(...)połączyły. Do naczynia (u mnie żarooporne owalne) przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki usmażonej ryby, przykryc pozostałymi warzywami. Można jeść od razu na ciepło ale najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno , gdy smaki się przegryzą
Monia miesza i gotujeEklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam
Oryginalny smakchałkę. Zdecydowałam się na upieczenie jej w foremce, żeby mieć idealną bazę do tostów francuskich :) Składniki: 480 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej) 1 duże jajko 60 g drobnego cukru (dałam 100 g.) 60 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka 3,2 % 25 g świeżych drożdży 30 g cukru waniliowego Dodatkowo: 1 łyżka roztopionego masła Kruszonka(...)równe części i uformować z nich wałeczki. Wszystkie wałeczki połączyć razem z jednej strony a następnie przeplatać je na przemian tworząc chałkę. Pierwszy wałeczek przełożyć nad drugim, pod trzecim i nad czwartym, i ułożyć go równo na samym końcu – jest to teraz czwarty wałeczek. W ten sam sposób zaplatamy kolejne warkocze, zaczynając ponownie od samego początku
Świat CiastaUdka gęsie pieczone w cydrze, podane z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. To danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę. Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli. Składniki: 2 udka gęsie 2 cebule 2 jabłka(...)pomocą łyżki wyjąć cebulę, jabłko (będą mocno rozgotowane) i kilka łyżek cydru spod mięsa. Przetreć przez sito i podgrzać w rondelku, aż powstanie gęsty sos. Drugie jabłko pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne, posmarować również miodem z cydrem i wstawić do piekarnika na 15 minut do upieczenia. Wymieszać miód i 2 łyżkami cydru, posmarować udka
Codziennik KuchennyPiec bułeczki na rumiano w temperaturze 200 stopni C. po ok. 20 minut. Po upieczeniu bułeczki posypać cukrem pudrem i odłożyć do ostygnięcia. Ostatnio - zgodnie z napisem na okładce - dałam się wciągnąć w sieć intryg i kłamstw. A to za sprawą "Sióstr" Claire Douglas . Półtora roku temu zginęła tragicznie bliźniacza siostra Abi. Dziewczyna wciąż nie radzi sobie z tą stratą(...)względy Bena - Abi, bo są z Benem parą, a Bea, bo łączą ją z Benem stosunki charakterystyczne dla bliźniaków. Z czasem okazuje się, że zarówno jednej jak i drugiej zaczynają ginąć różne przedmioty i cenne pamiątki. W dodatku Abi zaczyna otrzymywać groźby. Kobieta zaczyna czuć się naprawdę zagrożona. Ben z kolei znajduje się między młotem i kowadłem, czyli między
Weekendy w domu i ogrodzieNieśmiały groszek króluje w cannelloni :) Dryń. Dryyyń! Drrrrrryyyyyyńńńńń! Dryń, dryń, dryń, dryyyyyyyyyyyyyyń!!!Przeraźliwy dźwięk wrzeszczącego telefonu wyrwał mnie nieprzyjemnie z objęć Morfeusza. - Czego!!!?... - wdzięcznie
Grunt to przepis!Delikatny filet z łososia ze zdrowymi, suszonymi jagodami goji stanowią idealną kompozycję smaków. Suszone jagody goji pod wpływem temperatury stają się mięciutkie i rozpływają się w
Oryginalny smakpierwszy ogień poszło swojskie, proste danie - ziemniaki w talarkach smażone z grzybami i boczkiem, z dodatkiem cebulki, suszonego tymianku i zielonej pietruszki. Wiem, że wygląd dania nie powala i całość nie prezentuje się zbyt okazale, ale uwierzcie mi smak rekompensuje wszystko :) Mięciutkie plasterki ziemniaków, pachnące grzyby, piórka cebuli i rumiane skwarki z boczku komponują się(...)zrumienione i miękkie. Całość powinna zająć Ci około 20 minut. 2-3 minuty przed końcem smażenia zdejmij ziemniaki z ognia i odłóż na czas przygotowywania grzybów. Na drugiej patelni (lub tej po ziemniakach, jeśli przełożysz je np. do miski) rozgrzej 1 łyżkę oliwy i przesmaż na niej boczek pokrojony w słupki. Gdy boczek będzie zrumieniony, na lekki
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 30 dag mąki 1 jajko Nadzienie: około 1/2 kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatki: 5 dag masła 2 łyżki bułki tartej
Qchnia po prostuUsmażona cukinia z suszonymi pomidorami stanowi idealne połączenie. Długo zastanawiałam się z czym to połączyć. Upieczenie pysznej i chrupiącej focacci było bardzo dobrym rozwiązaniem. Do tego zapiekanego dania podaliśmy miskę z sałatką. To wspaniały pomysł na smaczny obiad. Składniki: Focaccia - 110 ml ciepłego mleka - 620g mąki - 8 g suchych drożdży instant - 5 łyżek oliwy - łyżeczka soli(...)pokrojonych suszonych pomidorów i dalej smażymy. Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Focaccie przecinamy wzdłuż, smarujemy ketchupem, wykładamy cukinię z pomidorami, przykrywamy plastrami mozzarelli. Posypujemy oregano i nakładamy drugą warstwę focacci. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około15 minut
Pan i Pani Smith w kuchniodsączonego i drobno pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego280 g maki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników)szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (można dać mielonej lub całkiem pominąć)SKŁADNIKI NA KREM:500 g waniliowego serka kremowego (użyłam Delfico - do kupienia np. w Netto)100 g miękkiego masłaskórka starta z 1 pomarańczyziarenka z 1 laski(...)zmiksuj wszystko na gładki krem. SKŁADANIE TORTU:Ciasto marchewkowe przekrój na pół. Dolny blat połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i posmaruj połową porcji kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj pozostałym kremem wierzch i boki tortu. Udekoruj wg uznania. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyDziś kolejne danie w stylu włoskim. Szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Jeśli chcemy aby było bardziej ekspresowe możemy oczywiście dodać gotowy sos pomidorowy. Polecam boloński z firmy Łowicz J Naprawdę miła odmiana dla typowych makaronowych zapiekanek. Polecam kupno dobrej jakości tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych paczkowanych(...)patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory, koncentrat lub przecier i przyprawy. Dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Na drugiej patelni usmażyć boczek. Ma być chrupiący. Pieczarki również podsmażyć. Brokuły podgotować lub (jeśli mamy mrożony) dodać do pieczarek i podsmażyć aby się rozmroził. Formę do zapiekania wysmarować oliwą, dodać ugotowane
Mania Gotowaniasmak. Dlaczego chadzamy na skróty? Żyjemy szybko, wciąż się spieszymy i dla mnie to nie ma sensu, poświęcamy swój czas na przygotowanie w jak najwyższym stopniu naturalnego i zdrowego dania, a na koniec i tak dodajemy szczyptę chemii, ja sobie dziś z tego zdałam sprawę i postanowiłam pracować nad tym i tą szczyptę zastępować naturalnymi przyprawami. Chciałam(...)kroimy w ćwiartki. Zeszkloną cebulę zestawiamy na minimalny ogień,a w tym czasie przyprawione kotlety obtaczamy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, z jednej i drugiej strony do lekkiego zrumienienia. Następnie wkładamy kotlety do cebuli i dusimy pod przykryciem, podlewamy odrobiną wody, wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Kiedy mięso będzie już miękkie wrzucamy pieczarki, doprawiamy
Blondynka Gotuje