Trwa karnawał, więc pora na pierwszą zwariowaną sałatkę – zobaczcie jak zrobić, krok po kroku, sałatka pizza z tortellini. Karnawał to świetna pora na odważne przepisy
Kuchennyviral.plSkładniki 1-1,2 kg ziemniaków 5 łyżek kwaśnej śmietany 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki) 2 cebule opcjonalnie
OliveandThymenadzieję będzie wciąż trwać. Wciąż pragnę dzielić się z Wami moimi kulinarnymi pomysłami. Wciąż chce to robić z pasją i sercem. Bo od zawsze uważałam, że najważniejszym składnikiem każdego dania jest właśnie serce. W stworzenie każdej, nawet najłatwiejszej, potrawy zawsze trzeba włożyć odrobinę miłości. Z tym składnikiem wszystko uda się wspaniale A jako, że 2 urodziny nie mogą odbyć(...)obsypanej kaszą manną tortownicy. Na ciasto wykładamy powoli łyżeczką konfiturą z borówki amerykańskiej. Staramy się ją rozłożyć po całej powierzchni (nie dajemy za dużo w jednym miejscu). W drugiej misce robimy szybką kruszonkę z 50 g mąki, 30 g masła i 25 g cukru (moja dziś nie wyszła idealnie ). Składniki wkładamy do miski, masło siekamy, a następnie wszystko rozcieramy
Słodkie okruszkiNie są dietetyczne, ani bogate w witaminy, są za to wyśmienite w smaku. Ślimaki z ziemniaków, mąki i parmezanu smażone na oleju rzepakowym. Chrupiące jak frytki
Kolizje SmakówChrupiąca, panierowana pierś kurczaka podana z salsą pomidorową z oliwkami i pikantnym szpinakiem jest doskonałym pomysłem na szybki obiad nawet w zabieganym tygodniu lub też ten leniwy weekendowy ;). Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu więc poradzi sobie z nim każdy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową(...)średnim ogniu przez około trzy minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Następnie przełóż je na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie rozgrzej resztę oliwy na drugiej patelni, wrzuć szpinak, czosnek i chilli, dopraw solą i smaż mieszając przez około cztery minuty, aż szpinak „zwiędnie”. Przełóż kurczaki na talerze, wyłóż na każdego po trzy
karmelowyKiedyś babkę ziemniaczaną robiła moja babcia i do dziś pamiętam jaka była smaczna. Potem na długo odeszła w zapomnienie, aż w końcu sama postanowiłam zmierzyć
Simply Foodzmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej. Śniadanie 5 g oliwy z oliwek 75 g chleba razowego 120 g pomidora 21 g sałaty Drugie śniadanie 100 g brzoskwini 100 g jabłka 100 g kiwi 24 g miodu pszczelego 200 ml mleka 2% Przepis: brzoskwinię, jabłko oraz kiwi pozbawić skórki, następnie pokroić(...)malin 15 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: do jogurtu dodać maliny i rozkrzuszone orzechy, całośc polać miodem Maliny mam “gdzieś” w zamrażalce, ale dałam świeże borówki. Kolacja 20 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 100 g sera twarogowego półtłustego 75 g chleba razowego 30 g rzodkiewki 36 g sałata 5 g szczypiorku Przepis: kronki chleba
KucharzycaOwoce morza w mojej Rodzince zajadają wszyscy, nawet moje 5-cio letnie Dziecię jest ich wielką fanką. Uwielbia poznawać nowe smaki, obserwuje co jedzą
Smaczne Zdrowenowym roku będzie mi szło lepiej, podjęłam bowiem wyzwanie na Good reads - w roku 2013 przeczytam przynajmniej 40 książek. Nie jest to liczba abstrakcyjna - wiem, że dam radę. Jednak będę musiała wygospodarować na czytanie troszkę więcej czasu - trzymajcie kciuki. A może ktoś z Was się skusi i też podejmie wyzwanie? Wydaje mi się, że może to być dobrą(...)patrzyła na półki zapełnione tomami dawno zapomnianych autorów. Lenny z kolei czuł się winny, że nie potrafi dostosować się do otaczającego go świata - chciał czytać, chciał realnych kontaktów z drugą osobą. Na przekór temu pracował w najbardziej nowoczesnej firmie - konsultant do spraw nieśmiertelności to nie byle co, prawda? Póki co dopiero pracowano nad najlepszym możliwym rozwiązaniem, ale jego szef
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam Kochani po świętach :) Przechodzimy do kulinariów :) Dziś zapraszam na pyszny klasyk-karpatkę. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Jest niezawodny-ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuZdecydowanej większości nie kojarzy się ona zbyt pozytywnie. "Kleista substancja bez smaku"- w taki sposób jest często opisywana, a szkoda bo nikt nie zwraca uwagi na
peanutbuttermonsterodmierzenie, odważenie, naszykowanie i pokrojenie wszystkich składników. To odpowiednio przygotowane, pokrojone i w odpowiedniej chwili dodane do woka elementy budują konsystencję i niesamowicie przyjemny smak tego naprawdę prostego dania. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy nożem na desce, łączymy ze startym na drobnej tarce imbirem. Szczypior drobno kroimy – białe części szczypioru odkładamy do miseczki z imbirem(...)średnio wysokim ogniu smażymy połowę mięsa przez 40-60 sekund – do zamknięcia i lekkiego przyrumienienia, stale mieszając. Wyjmujemy usmażone mięso do miseczki, powtarzamy operację z pozostałym olejem i drugą porcją mięsa. Łączymy obie porcje mięsa w woku, dodajemy czosnek, starty imbir i białe części szczypioru. Mieszamy i smażymy razem 10-20 sekund do czasu, aż czosnek straci mocny
Karo in the KitchenZupa pizza z kiełbasą, szynką i papryką to fantastyczne danie dla dzieci. Jak już pisałam wcześniej moje dzieci od małego lubiły jeść zupy stąd na blogu znajdziecie ich całe mnóstwo. Zupa to prosta potrawa ale czasami łatwo wpaść w stereotyp i gotować tą samą zupę na około. Oczywiście gotuję zupy ulubione przez nas wszystkich(...)paprykę pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle. Rozerwij flak i podziel kiełbasę na kawałki. Dodaj do cebuli i zrumień. Następnie pokrój szynkę w paski i dodaj do kiełbasy. Na drugiej patelni rozgrzej masło i zrumień pieczarki. Jeśli pieczarki są duże podziel je na pół lub jeszcze drobniej. Smaż w kilku podejściach tak aby grzyby nie gotowały się. Dodaj grzyby
codojedzeniasłodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania(...)olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Ser Do sera dodajemy jogurt naturalny, cukier i ekstrakt kokosowy. Wiórki kokosowe rozdrabniamy przy pomocy blendera
Wędrówki po kuchni