drugie danie - 14640 przepisów (strona:656/976)

grzybek - omlet z dzieciństwa 444

grzybek - omlet Taki grzybek, najbardziej, kojarzy mi się, ze śniadaniami, z mojego dzieciństwa. U mnie w domu, tego dania, nie nazywano grzybkiem, tylko po prostu omletem. Pamiętam jak robiła mi go babcia i mama, przed wyjściem do szkoły. Teraz taki omlet swojemu dziecku robię ja.... Składniki : 1 jajko 2 łyżki maki 4 łyżki mleka szczypta soli łyżka masła(...)masę. Przykręcamy ogień i smażymy na bardzo małym płomieniu.  6. Sprawdzamy jak się podsmażył nasz omlet. Jeżeli jego skorka się zbrązowiała przekładamy, za pomocą łopatki na druga stronę i smażymy dalej. W przypadku, gdy widzimy, że na naszej patelni nie ma już tłuszczu - dodajemy go. Możemy także ponakłuwać nasz omlet, na środku, by mieć pewność

Kulinarnie z Polką na Kresach
Mini pita z kurczakiem 170

.Witajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na chlebki Pita           Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy

Sama słodycz i szczypta chili
Chałka z mlekiem w proszku 203

Cukrowej Wróżki . Ona użyła jej do sernika, według mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka w proszku, zakochacie się w niej. Idealnie skomponowała się z ciastem drożdżowym Mówię Wam, niebo w buzi! Mleczna chałka z mleczną kruszonką Składniki(...)mąkę, mleko i cukier, dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dzisiaj drugi, a jednocześnie ostatni dzień mojego ulubionego, średniowiecznego festiwalu. Pełna wrażeń po dniu wczorajszym, nie mogę doczekać się kolejnych.  Więcej opowiem Wam w przyszłym tygodniu, jak już nieco ochłonę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIEROGI RUSKIE 139

okazuje się, że niepotrzebnie. W efekcie końcowym musiałam ją dosmażać, bo zabrakło...🙈 I choć mam podobną recepturę na ciasto, tym razem trzymałam się ściśle tej z przepisu. Zamiast oleju dałam tylko masło klarowane.  Moje poprzednie pierogi ruskie, z innej znanej strony, nie były tak dobre. Te są wprost genialne 👌😋😋😋 Składniki na ok. 60 sztuk: ciasto: - 500g mąki pszennej typ500(...)praską. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkim palniku do miękkości na maśle klarowanym. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie  połowę cebuli dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej (drugą połowę odstawiamy do polania pierogów), dosypujemy także pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Kawałki ciasta (ja odrywam nieduże kawałki) rozwałkowujemy na blacie, delikatnie podsypanym mąką, na grubość

Smaczne Zdrowe
Francuskie tosty z owocami 172

jajek. Jajka pojawiły się później w spisie składników, czasem dodawano je nie do mleka, ale pod koniec smażenia. Czerstwy najlepszy Gorąco zachęcamy Was do zrobienia tych tostów, bo to danie mega proste, a przy odrobinie inwencji może być nawet wykwintne (jeśli zostaną zgrabnie podane). Nam w bardzo podoba się ten przepis ze względu na możliwość wykorzystania(...)połowy. Krok 2 Chleb kroimy w nieco grubsze, centymetrowej grubości kromki. Układamy w naczyniu z masą mleczno-jajeczną. Moczymy około 30-45 sekund z jednej a potem z drugiej strony. Czas zależy od tego jak bardzo czerstwy jest chleb. Nie moczcie go za długo, bo zacznie się rozpadać. Pieczywo misie też jednak dobrze nasiąknąć płynem. Krok 3 Kiedy chleb

Niedzielny kucharz
Ciasto orzechowo-adwokatowe 256

Ciasto orzechowe przełożone kremem ajerkoniakowym i pyszną masą krówkową nie jest zbyt słodkie i dałam mniej alkoholu, niż w oryginalnym przepisie, więc krem nie ma bardzo intensywnego smaku.    Składniki: (blacha 24x24) Biszkopt orzechowy: 100 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mielonych orzechów włoskich Krem ajerkoniakowy: 100 g masła(...)stężała.  Masę krówkową lekko podgrzać we wrzątku, aby lepiej się rozprowadzała na cieście. Na pierwszy blat ciasta posmarować 3/4 kremu ajerkaniakowego, na to rozprowadzić masę krówkową, przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i udekorować startą czekoladą. Wstawić do lodówki, aby stężało. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Jesienne spaghetti w cieście francuskim 168

cukinia sprawiają, że smak jest obłędny. Moje ulubione spaghetti w pysznym sosie, dwie warstwy sera i kołderka z ciasta francuskiego. Brzmi rewelacyjnie prawda? Bo tak też smakuje! Takie makaronowe danie jest idealne na jesienne dni. U mnie było sobotnim obiadem. Po całym tygodniu pracy i szybkiego gotowania należało mi się coś nowego, świeżego, kolorowego i dodającego(...)Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty o wymiarach 25x15 cm. Na każdym płacie na połowie rozkładamy starty na drobnych oczkach ser, następnie spaghetti. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę sera.  Drugą połową ciasta przykrywamy spaghetti, tak aby wszystkie boki się łączyły. Boki dogniatamy widelcem, na wierzch każdej koperty robimy nacięcia. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez

VioletoweKucharzenie
Domowe nachosy o smaku pizzy (zdrowsza wersja nachosów ze sklepu) – bezglutenowe 192

zanim przejdziecie do przepisu, koniecznie przeczytajcie ważne wskazówki poniżej, tak żeby wszystko wyszło jak należy. Z podanych proporcji wyjdzie wam 6 cienkich placków, które przy podziale na 9 części dadzą 54 pyszne, chrupiące trójkąty (jeden ważący 5-7 g ma ok. 24 kcal) Domowe nachosy o smaku pizzy (zdrowsza wersja) 2017-09-19 13:53:42 Porcje 54 Oceń Zapisz(...)placka za pomocą pędzelka. Następnie przełóż trójkąciki na blaszkę z papierem do pieczenia (przyprawami do dołu) i posmaruj kolejnego placka. Kiedy zapełnisz całą blaszkę, posmaruj wszystkie trójkąty naraz z drugiej strony. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz kilka minut, aż trójkąty będą twarde i zaczną się charakterystycznie wywijać. Wyjmij i wystudź (nie wrzucaj wszystkich od razu

Powiedz dietom nie
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 549

łyżki posiekanych świeżych listków bazylii 1 płaska łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka oregano 1 szklanka bulionu warzywnego  (można użyć w kostce) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Całe danie wykonamy w dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę. Wszystkie składniki na pulpety umieszczamy w misce. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez(...)dusimy 15 minut. Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety (będą z niego wystawały) i całość dusimy pod przykryciem 40 minut. W połowie czasu duszenia pulpety przewracamy na drugą stronę. Gotowe. Jeśli lubicie sosy, w których nie widać warzyw, możecie na moment wyjąć pulpety,  a sos zmiksować lub rozdrobnić widelcem. Miksując sos, zwiększy się jego gęstość. Można wówczas

Smak mojego domu
pieczony szczupak z czosnkowo maślanym farszem 199

szczupak faszerowany Przygotowanie tej potrawa zajmie nam nieco czasu, ale nasz trud zostanie sowicie wynagrodzony w chwili kiedy na naszym stole pojawi się aromatyczne danie  wykonanie ze szczupaka. składniki dla czterech osób cały szczupak o wadze około półtorej kilograma 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo sznurek z naturalnego włókna na sporządzenie(...)wnętrza przygotowany farsz i związujemy rybę sznurkiem ( tak jak wiążemy szynki).   Sporą blachę wykładamy aluminiową folią, układamy na niej rybę obkładamy kawałkami masła i n akrywamy  drugim kawałkiem aluminiowej folii  Szczupaka wstawiamy, do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę  przykrytą folią pieczemy przez 30 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz folii, posypujemy

Miód i pieprz
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja 209

produktów przetworzonych (o mięsie nie muszę chyba wspominać). To weganka, która z przyrządzania posiłków uczyniła filozofię życia (dla jasności – nie jako pierwsza i pewnie nie jako ostatnia). Po propozycje dań na święta Pawlikowskiej sięgnęłam głównie z ciekawości. Bo o ile bez problemu wyobrażałam sobie podobną dietę na co dzień, to nie miałam absolutnie żadnego pojęcia, jak wygląda(...)Pawlikowska wykorzystuje więc w swoich przepisach najprostsze, najbardziej „pierwotne” składniki, starając się by były możliwie wolne od skażenia współczesnego świata. Zgodnie z zapowiedzią na początku książki proponowane przez autorkę dania nie są skomplikowane. Zazwyczaj składają się jedynie z kilku składników i garści niewymyślnych przypraw. Wbrew moim obawom nie są to propozycje, na których przygotowanie należałoby wydać majątek. Gdyby ktoś

Życie zamknięte w smaku
Brownie na wypasie 169

powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 minuty, delikatnie mieszając, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Najlepiej z drugiej strony domu, bo bardzo ciężko tego nie podjadać, to znaczy nie testować czy aby nie mdłe. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Natłuszczamy prostokątną formę (20x30cm). W garnku rozpuszczamy masło(...)zbliżać się do formy z łyżką, bo skończy się na niekontrolowanym podżeraniu z formy. KonQbek wziął wczoraj kawałek do pracy i na przykładzie koleżanki dowiódł, że nie da się poprzestać na jednym kęsie. Totalna czekoladowa magia. A te dwa białka, co zostały z custard? Można dodać jedno całe jajko, tyle mąki (pszennej i kukurydzianej) i mleka, żeby otrzymana masa miała

les mirabelles
.679. smoothie bowl & test naczyń EMAKO 110

sklepu  EMAKO.PL  paczkę z dwoma naczyniami żaroodpornymi do przetestowania. Przez owy wyjazd właśnie mogłam wypróbować je dopiero niedawno. Naczynia, które otrzymałam są ceramiczne, mają po 500 i drugie 1050ml. Ceramiczne naczynie do zapiekania 500ml Ceramiczne naczynie do zapiekania 1050ml Wielofunkcyjne naczynia żaroodporne nadają się zarówno do zapiekania, podgrzewania i podawania! Pyszne potrawy prosto z piekarnika mogą(...)odeszło bardzo ładnie ;) Szczerze polecam wszystkim te naczynia! PRZEPIS /1 porcja/ ~250g truskawek ~200ml mleka sojowego ~cukier/stevia/coś innego do posłodzenia ~20g odżywki białkowej waniliowej (mozna pominać i dać wtedy ok. 160ml mleka) ~dodatki do podania Wszystko razem zmiksować, podawać z ulubionymi dodatkami

breakfast of dreams
Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust 227

Ho ho ho, Święta za pasem! Nadszedł czas na planowanie świątecznego menu, a wiadomo jak święta to muszą być rybki. Jako, że nie wszyscy są fanami

karmelowy
Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym 156

Przepis wg Agaty Wojdy  Składniki 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko pół łyżeczki suszonego oregano 150 g sera feta sól pieprz

R'n'G Kitchen