makaron z kurczakiem, z dodatkiem pysznego aromatycznego pomidorowego sosu. Możesz sterować ostrością makaronu dodając więcej lub mniej chilli, to zależy od Twoich upodobań. A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron . Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze(...)zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż posiekanego w niewielkie paseczki kurczaka. Po usmażeniu dodaj kurczaka do sosu, dodaj także ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą. Przykryj patelnię
nietylkopasta.plmakaron z kurczakiem, z dodatkiem pysznego aromatycznego pomidorowego sosu. Możesz sterować ostrością makaronu dodając więcej lub mniej chilli, to zależy od Twoich upodobań. A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron . Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze(...)zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż posiekanego w niewielkie paseczki kurczaka. Po usmażeniu dodaj kurczaka do sosu, dodaj także ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą. Przykryj patelnię
nietylkopasta.plszafce znalazłam zapomnianą puszkę ciecierzycy i przyszedł mi pomysł na placuszki z dużą ilością różnych przypraw. Do tego trochę konfitury z aronii, kasza jaglana, surówka z selera i danie w 40 minut gotowe 😊 Składniki (na 3 porcje): puszka ciecierzycy jajko 3 ząbki czosnku mała cebula pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku szczypta mielonej kolendry(...)Jeśli masz ciekawy przepis na zastosowanie nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, zgłoś go do mojej akcji kulinarnej (szczegóły po kliknięciu na baner niżej) "Ręka Fatimy" jest drugą książką, która wyszła spod pióra Ildefonso Falconesa i drugą, którą przeczytałam z jego dorobku. Akcja książki ciągnie się od roku 1568 do 1612 na terenie Hiszpanii. Jest epopeją
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wszystkie mokre składniki z dodatkiem przypraw korzennych i ksylitolu rozpuszcza się w rondelku na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej (ja wybieram ten drugi sposób) do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zmieszane suche składniki polewa się płynnymi i miesza aż wszystko dobrze się połączy. Tak przygotowaną mieszankę wykłada się na blachę i przyklepuje, żeby(...)osobna przekąska. Tak jak już wcześniej wspomniałam jest dość uzależniająca, więc może warto od razu przygotować podwójną porcję? U mnie po granoli ze zdjęć zostało już tylko wspomnienie. :) Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram , dołącz do mnie
Book of spellsmąką pszenną, tak aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Przygotuj dwie miski oraz rondelek. W pierwszej misce wymieszaj: miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawę piernikową, cynamon oraz kakao. W drugiej misce natomiast roztrzepane jaja, mleko, kawę zbożową oraz sodę. Rondelek (musi być na tyle duży aby pomieścił całe ciasto) postaw na kuchence. Wrzuć masło i je roztop, po czym(...)czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Szybki piernik – najlepszy pochodzi
nietylkopasta.plGotowaniezpasja.pl, to blog prowadzony przez Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Ich druga książka – “Retrowarzywa” opowiada o różnorodności warzyw, które kiedyś były jadane codziennie, ale potem stały się rzadkością. Dlaczego zniknęły? Bo łatwiej było produkować na skalę przemysłową mniej odmian, albo trudno się je obiera jak topinambur czy wężymord, albo dlatego, że inne odmiany miały więcej składników odżywczych, albo(...)sobie pyszne, oryginalne dania i móc spróbować tych starych warzyw jako ciekawych nowości. W swojej książce chłopaki z Gotowaniezpasja.pl sięgają nomen omen do korzeni i oprócz przepisów fundują nam też rys historyczny o tym jak spożywano to warzywo drzewiej. Przepisy są jednak całkiem nowoczesne i ciekawe, Z oryginalnych pomysłów można podpatrzeć dodawanie owoców do dań
Ugotowane pozamiataneprzepisów, które są na blogu, ale również przypominajki - żebyście mogli wrócić do jakiegoś przepisu - lub zapowiedzi przepisów wraz z wymienionymi składnikami - żebyście mogli, dzień wcześniej, kupić składniki na przygotowanie dania :) Traktuję moją stronę na FB jako mini pomocnik kucharski. Fanpage prowadzę przede wszystkim dla Was. Jeśli będziecie mieć jakieś sugestie, jestem szeroko otwarta na wszelkie propozycje :) Szczęśliwa(...)godzin Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki. Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem przygotowałam masę. Włożyłam na noc do lodówki i na drugi dzień miałam batoniki gotowe Na zdrowie
Szczęśliwa kuchniaprzepisów, które są na blogu, ale również przypominajki - żebyście mogli wrócić do jakiegoś przepisu - lub zapowiedzi przepisów wraz z wymienionymi składnikami - żebyście mogli, dzień wcześniej, kupić składniki na przygotowanie dania :) Traktuję moją stronę na FB jako mini pomocnik kucharski. Fanpage prowadzę przede wszystkim dla Was. Jeśli będziecie mieć jakieś sugestie, jestem szeroko otwarta na wszelkie propozycje :) Szczęśliwa(...)godzin Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki. Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem przygotowałam masę. Włożyłam na noc do lodówki i na drugi dzień miałam batoniki gotowe Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comParówki i ciasto na pizzę mój syn mógłby jeść każdego dnia, ale takiego połączenia codziennie się przecież nie da ! Postanowiłam mu coś wykombinować i 2 w 1 przygotować. Ciasto na pizzę wyrobiłam, ser pokroiłam, parówki poukładałam, przypraw dodałam, ciasto złączyłam i piekarnik na 200 ° C nastawiłam. Po upieczeniu w paski pokroiłam i ketchup dołożyłam. Dzieci po pasku zjadały(...)posypujemy pieprzem, bazylia i na połowi nakładamy ser pokrojony w kosteczkę lub starty. Parówki układamy w równych odległościach, na części z serem, po szerokości (na połowie ciasta) . Przykrywamy drugą połową ciasta, sklejamy brzegi, dociskamy ciasto między parówkami i przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź podsypaną mąką. Wierzch posypujemy startym serem. Piekarnik nastawiamy
Moniki Smakołykiomlet, ale podrasowany tak, że nawet sama Cesarzowa Sisi, obsesyjnie dbająca o figurę, nie mogła mu się oprzeć. Nie jest to z resztą jakoś szczególnie tuczące czy wybitnie niezdrowe danie, wręcz przeciwnie, moim zdaniem to jedno z lżejszych i najbardziej sytych śniadań jakie znam. Mała Tosia jest wielbicielką placków wszelkich, to ma po mamie, naleśniki kręcą(...)garść rodzynek. Ciasto wykładamy na dobrze rozgrzaną patelnię i na małym ogniu pod przykryciem smażymy aż spód będzie porządnie sztywny, a wierzch lekko się zetnie. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 1 minuty, po czym szpatułką dzielimy omlet na paski, później paski na mniejsze romby. Pociętego omleta obsypujemy cukrem kokosowym i mieszamy przez chwilę, aż cukier
Przepysznik - BLW i nie tylkotego małego niedociągnięcia ciasto skradło moje serce. Dzięki czekoladzie deserowej nie jest zbyt słodkie - dla mnie idealne :) Jeśli jednak preferujecie słodsze, wystarczy zmniejszyć ilość czekolady deserowej, a w zamian dać mleczną. Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 150 g masła 1/3 szklanki * tradycyjnego kakao 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii czubata szklanka mąki 3/4 łyżeczki proszku(...)Podczas miksowania dodać część rozpuszczonego masła z kakao (1/4 szklanki), zwiększyć obroty miksera. Następnie dodać resztę masła z kakao i już normalnie miksować do całkowitego połączenia składników. 4. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Mieszankę powoli wsypywać do ucieranej masy. Miksować do połączenia składników. 5. Gęste ciasto przełożyć do formy
Domowa Cookierenka Agitaka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć, co zajmuję trochę czasu, no i druga kwestia: nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia, by babka nie upadła. Składniki: 35 dag margaryny lub masła 82% 1 ¾ szklanki cukru 7 dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki(...)koniec można jeszcze dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto można dać na wierzch babki lub do środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym dać ciemne
Smakowy RajKolejny mój drożdżowy wypiek, chyba szybko nie dam wam z nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który chodził już za mną od grudnia zeszłego roku ale przepisy świąteczne dominowały mi tamten czas na blogu więc dopiero teraz zaprezentuje wam mojego odrywańca. Smaczne proste ciasto, również można je zrobić w wersji cynamonowej(...)mieszamy i możemy poczekać aż cukier się lekko zeszkli. Następnie rozwałkowujemy ciasto i smarujemy go rozpuszczonym masłem z kakaem. Kroimy ciasto na paski i układamy je jeden na drugim. Ostatnim krokiem jest przekrojenie ciasta w poprzek w kwadraciki i ułożenie ich w pionie w podłużnej blaszce, jedno koło drugiego. Całość smarujemy białkiem z wierzchu i wkładamy
ciastkarnia na kruchym spodzieKuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana. Możemy w niej znaleźć zarówno mięsa, jak i owoce morza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z baraniny, jagnięciny i wieprzowiny, rzadziej z drobiu. Natomiast na wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające(...)uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę. Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem
W poszukiwaniu inspiracjiOd dawna chciałam upiec to ciasto.Te wuzetki ze sklepów nie bardzo mi smakują i myślałam,że trudno się je robi.Zaczęłam szperać w necie i znalazłam
Mała w garnku mieszaTagliatelle z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym to pyszny obiad dla całej rodziny, który robi się bardzo szybko – 30
KuchniaWeDwoje.plWitam wszystkich w Nowym Roku 2018 :) Dzisiaj fajny przepis na chrust :)można go piec teraz jak i na Tłusty Czwartek. Przygotowanie chrustu w tej wersji
Mała w garnku mieszaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna zupa brokułowa z serkiem topionym. Z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera. Zdrowa, kolorowa i aromatyczna. Doskonała na
Marta GotujeJest to mięsna potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem
KuchniaWeDwoje.plPewnie każdy z nas zna pieczone piersi z kaczki z jabłkami. Dzisiaj dla urozmaicenia potrawy zamiast jabłek – brzoskwinie. Niedawno trafiłam na promocję w sklepie piersi z
Smaki EwyPolędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami. Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie. Mięso jest
Wino Francja KuchniaMiłości do szpinaku nigdy się nie wypieram, lubię robić z nim wiele pysznych potraw. Dzisiaj przedstawiam roladę schabową ze szpinakiem. Można zabłysnąć przed rodziną a jakie
Smaki EwyW zeszłym roku publikowałam trzy rodzaje chłodników ( w dziale zupy ). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny już czwarty chłodnik pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i
Smaki EwyWielkanocne kurczaki z jajek to prosta i świetna ozdoba Wielkanocnego stołu, którą możemy wykonać razem z naszymi pociechami. Na dodatek ozdoba jadalna (za wyjątkiem pieprzu) i
Moja DelicjaDziś mam dla Was przepyszne naleśniki!Są świetnym pomysłem dla dzieci niejadków!Na takiego różowego z całą pewnością niejedno dziecko z przyjemnością się skusi!Kolor nie
Ostra na SłodkoCzasami potrzebujemy jakiejś fajnej, szybkiej przekąski dla naszej pociechy. Jednakże bardzo często, jest tak, że dziecko grymasi i nie chce jeść nic zdrowego, ani pożywnego. Zasadniczo
Kolizje SmakówSezon na kurki dopiero przed nami, ale jego przedsmak możemy poczuć już dziś :) Zapraszam na wieprzowe polędwiczki duszone w sosie kurkowym, wzbogaconym smakiem wędzonego twarogu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamoje chyba 3 podejście do makaronu z pesto z buraka. Zrobiłam jakiś czas temu, na spróbowanie, nie z myślą o publikacji. Wyszło spoko, ale brakowało mi jakiegoś dodatkowego smaku. Drugie podejście było takie, że wyszło już smaczniejsze, ale wyglądało okrutnie. Na talerzu miałam spaghetti w różowym kolorze, lśniące. Ślęczałam nad zdjęciami robali i za Chiny ludowe nie potrafiłam(...)sera, ja użyłam koziego w typie camemberta (piszę o smaku, nie o kształcie), ale w sumie każdy kozi się sprawdzi. A tak naprawdę sporo serów będzie do tego pasowało, dajcie taki jaki lubicie. Ten konkretny kozi został mi z imprezy urodzinowej, na której nie został zjedzony, bo nikt nie miał już siły jeść. Zabrałam go z powrotem do domu
Kardamonovytyle pysznego jedzenia a może dlatego, że pomimo, iż noc to dla mnie najlepsza pora na gotowanie to zwyczajnie nie mam na to sił. Jedno to właśnie to. A drugie to to, że nawet jeżeli coś pysznego zrobię w domu to rzadko kiedy zgra się to z odpowiednim światłem na robienie zdjęć a jeszcze rzadziej będzie(...)zamarynowałam w chili i winie wątróbkę. Dopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę w sosie. Cóż.. nie powiem Wam, że to było danie przeciętne bo było bezbłędnie smaczne i jeżeli lubicie pasty i lubicie słodko - pikantne dania to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Oleofarm ostatnio uraczył mnie kilkoma fajnymi
Mango Papajaresztek ryżu. Kotleciki są bardzo przyjemnie chrupiące i bezpretensjonalne, ja podałam do nich sos jogurtowy ale można je zjeść np. z surówkami albo też mogą posłużyć jako dodatek do dania mięsnego. Kotlety ryżowe z marchewką Drukuj Prep time 1 godzina Cook time 20 min Total time 1 godzina 20 min Lekkie i chrupiące kotlety ryżowe z marchewką(...)Wszystkie składniki sosu zmieszać i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, masę nabierać łyżką i rozpłaszczać na patelni na cienkie placki ( masa jest dość lepiąca więc ja rozpłaszczałam drugą łyżką, moczoną w wodzie). Podawać z sosem jogurtowym i ewentualnie skropione limonką Smażyć z obu stron aż będą rumiane i chrupkie. 3.5.3229 Inspiracja: Naturally Ella The post Kotlety ryżowe
Cooking for Emilymąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kajmakowa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki gotowej masy kajmakowej (ja dałam kopiate) Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Poncz: 120 ml ciepłej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru(...)obrotach do momentu połączenia się składników dosłownie kilka sekund. 2. Banany obieramy, kroimy w plasterki skraplamy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie. Banany układamy ciasno jeden przy drugim. 3. Na banany wykładamy masę kajmakową, na masę wykładamy ciastka petitki. 4. Pozostały kajmak przekładamy do miseczki i mieszamy, żeby stał się bardziej płynny i jednolity, następnie delikatnie rozsmarowujemy
kruche babeczkiczegoś mi brakowało. Długo szukałam odpowiednich przypraw podnoszących smak całej potrawy, aż do momentu, w którym przygotowałam domowy sos myśliwski. To był strzał w 10. Jak smakuje danie? Szczerze? Lubicie bigos? - To coś bardzo podobnego, ale... Dużo łatwiejszego. Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg kapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków(...)jeszcze przez 30 minut, co jakiś czas mieszkając. Na dnie naczynia żaroodpornego, blaszki (itp) ułożyć 1/3 część kapusty, polać sosem i położyć kilka plastrów mięsa. Czynność tę powielić drugi raz i przykryć ponownie kapustą oraz sosem, pamiętając, by mięso pozostało wewnątrz kapusty, a ostatnia warstwa (tak jak i pierwsza) była złożona z kapusty i sosu. Całość szczelnie zawinąć
Poezja Smaków - blog kulinarnymięsożerców i miłośników dziczyzny polecam tatar z sarny. Mięso jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach. Sposób podania również jest bardzo ciekawy. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro – Nowe trendy w kuchni polskiej. Składniki na 2 porcje • comber z sarny ok. 150 g • 1/2 cebuli białej(...)ogórkach położyć metalową obręcz, na spód chleb tostowy i kolejno 1/4 masy mięsnej, łyżkę cebuli, chleb tostowy, 1/4 masy mięsnej, łyżkę ogórka świeżego. Każdą warstwę mocno docisnąć. Drugi zrobić tak samo. • Wyjąć obręcz, po przeciwnych bokach przykleić skrzydełka z trójkątów chleba tostowego, na wierzch położyć jajko sadzone. • Boki talerza udekorować paskami ogórka konserwowego, pieczarek
To co kochamUwielbiam je robić i kocham je jeść :) Nie każde mi wychodzą ( nie martw się, nie dodaję je na blog :p) , ale za to staram się powtarzać, testować dany przepis lekko go modyfikując, aby uzyskać idealny smak i konsystencję babeczki. Muffiny wg mnie powinny być mięciutkie i delikatnie w środku, z wyraźnym, dominującym smakiem. Muffiny borówkowe(...)nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Do miski wlać roztopione masło, dodać mleko, wymieszać. Następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i ponownie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Powoli i delikatnie połączyć składniki z dwóch misek, dodać jagody (5 łyżek odłożyć na potem
Calzonella.comzwartą konsystencję z powodu wyższej zawartości suchej masy i dłużej zachowują swoją świeżość. PO CZYM POZNAĆ PRODUKT EKOLOGICZNY? Przede wszystkim po cenie - ceny eko żywności zawsze są wyższe. Po drugie nie warto sugerować się samą nazwą - napisy pokroju bio czy eko nie dają nam gwarancji. Każdy opakowany produkt ekologiczny musi mieć odpowiedni certyfikat i to właśnie tym certyfikatem(...)część surowców wyprodukowano w krajach Unii, a część w kraju trzecim. „rolnictwo PL” – jeśli 98% składników pochodzi z Polski (z danego państwa UE) INNE SYMBOLE Produkty wytworzone na terenie UE muszą być oznakowane wyżej wspomnianym zielonym listkiem i to on przede wszystkich wskazuje nam na to, czy żywność jest ekologiczna. Warto jednak wiedzieć, że oprócz tego symbolu
Powiedz dietom niestron. Krem a'la nutella 4 łyżki serka jogurtu greckiego 1 łyżeczka kakao i 1 łyżeczka stewii Mieszamy na gładko. Placuszki przekładamy kremem i układamy jeden na drugim, dekorujemy ulubionymi owocami. A tutaj pankejki wegańskie, moje najnowsze odkrycie :) Tylko 3 składniki podstawowe i mamy zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie placuszki. Po przepis odsyłam do wcześniejszych wpisów(...)dzień bez względu na to, jak się dalej potoczy. Teraz jestem na końcowym etapie kuracji. Niedługo post podsumowujący. Więcej informacji o herbatkach znajdziecie na stronie www.helloslim.pl A ja niedługo dam wam znać jakie efekty przynosi kuracja :) HELLO SLIM -> STRONA INTERNETOWA HELLO SLIM - FACEBOOK Do następnego!!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisherizamrażalce. Już od dłuższego czasu chodziła za mną zupa warzywna, ale jakoś nie miałam ochoty na zwykłą śmieciówkę, więc postawiłam na chińskie smaki. Sorry za zdjęcia ale robione na drugi dzień i czerwona kapusta stała się już bezbarwna :) ale zupa smakowała jeszcze lepiej :) Składniki (średni garnek) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie ziemniaki 1 szklanka marchewki z groszkiem(...)dałam rade wyłowiłam warzywa i kurczaka wszystko przelałam przez sito do miski i w taki oto sposób pozbyłam się szumowin, później wszystko spowrotem do gara i już było ok). Jak już ogarniemy temat szumowin dodajemy warzywa czy to mrożone czy nie. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Przyprawiamy sosem sojowym, rybnym (gdzieś wyczytałam że idealnie nadaje się do dań
Piekielna Kuchnia Patikarkówka z marchewką i pieczarkami Danie równie proste w przyrządzeniu, co smaczne. Ponadto karkówka przygotowana w większej ilości, wprost idealnie pasuje na obiad, który możemy odgrzać w środku tygodnia, kiedy brak nam czasu ma gotowanie. składniki dla sześciu osób 1000 g ładnie przerośniętej karkówki 200 g pieczarek 3 marchewki 200 g zielonego groszku ( mrożonego(...)dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa dodać marchewki, obrane ze skóry i pokrojone w plastry, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy, drobno posiekaną, ostatnią cebulę, a kiedy się zeszkli na patelnię kładziemy pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażymy na dużym ogniu, przez pięć minut
Miód i pieprzgóra tłuszczu, no ale to nie jest mała porcja ciasta! Rozłóżcie na blacie grubą folię spożywczą lub papier do pieczenia, połóżcie na nią pokrojone w półcentymetrowe plastry masło, przykryjcie drugą warstwą folii. Masło trzeba płasko wywałkować na wymiar około 15 na 20cm. Możecie je ładnie przyciąć, odcięte kawałki dowałkować na wierzch. Moje nie było przy składaniu i wałkowaniu(...)godzin w lodówce, więc spokojnie możemy iść spać. Zawińcie szczelnie ciasto w folię spożywczą i pamiętajcie że mocno napuchnie – nie wkładajcie go na półkę, bo będzie je ciężko wyciągnąć, dajcie mu trochę miejsca. Z tej porcji ciasta wyjdzie około 20 średnich croissantów. Ale że nie karmimy od razu plutonu wojska, a sami nie zjemy takiej ilości… Po nocy możecie połowę
Karo in the Kitchenposiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme(...)posypanym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg o grubości ok. 3 mm. Następnie nałóż po 1/8 nadzienia na połowę okręgu, zwilż brzegi ciasta wodą i przykryj drugą połową ciasta. Mocno zlep brzegi. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Umieść na nim pierwsze gözleme i smaż przez 3 minuty, następnie odwróć na drugą stronę. Posmaruj przysmażoną
Chilli Czosnek i Oliwaktóra wnosi do farszu nie tylko wyjątkowy smak, ale też piękny, miętowy kolor. Do tego gęsty, pachnący oregano sos pomidorowy, przypominający ten dodawany do pizzy. Jedno jest pewne – to danie pełne aromatycznych ziół, więc jeżeli uwielbiasz ich smak - jest dla Ciebie. Składniki: Sos pomidorowy: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy(...)koniec dorzuć pokruszone tofu i zmiksuj całość na kremową pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Muszle nadziewaj zielonym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym połową sosu pomidorowego. Drugą połową sosu polej wierzch muszelek. Zapiekaj przez 30 minut. 2-3 porcje
Roślinna - blog wegańskiczęść ciasta rozwałkować i ułożyć na dnie formy ( 34 X 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówDanie to jest dobrym rozwiązaniem, gdy musimy zrobić coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie(...)garnka i gotować aż sos zgęstnieje. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuProste w wykonaniu danie, idealne na codzienny obiad. Dzięki długiemu marynowaniu mięso zyskuje podczas pieczenia niezwykły aromat, kruchość i soczystość. Składniki - 1 kg udek z kurczaka - ½ szklanki majonezu - ½ szklanki ketchupu - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal(...)może zastąpić pieprzem cayenne, majerankiem i kurkumą. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smaku