drugie danie - 14640 przepisów (strona:660/976)

Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 117

Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg Witamina B6 - 0.070 mg Kwas foliowy - 8 μg Witamina A – 42 IU Witamina E - 0.10 mg Witamina K - 11.0 μg   Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czerwona porzeczka w kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów(...)razem z proszkiem, sodą, kardamonem i goździkami. Dodajemy ją naprzemiennie z kefirem do masy, cały czas ucierając. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Czekoladową masę wylewamy na jasne ciasto i przy pomocy patyczka lub trzonka łyżeczki robimy esy-floresy. Na wierzchu układamy porzeczki. Pieczemy w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna lazania z mięsem mielonym 124

farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej, jest bardzo podzielna. Przepis(...)lazanii Praktyczna rada – Płaty przekładamy gorącymi sosami. • Na dno dużej blaszki wlać chochlę sosu beszamelowego – ok. 1/6 porcji, na to położyć płaty lazanii jeden obok drugiego. • Następnie znów sos beszamelowy (1/6), na to 1/3 startego sera żółtego i 1/2 sosu mięsnego. Sos mięsny przykryć sosem beszamelowym, na którym położyć płaty lazanii. • Czynność powtórzyć

To co kocham
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 185

kilku powodów.  Po pierwsze - bardzo modny i zgodny z obecnymi trendami w kuchni - dzięki niemu nie marnujemy i nie wyrzucamy resztek jedzenia, co bardzo mi się podoba! :) Po drugie - wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - to czas bardziej niż zwykle "intensywnego" kucharzenia, szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo(...)oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka. Jeśli zbyt mokra - zwiększ ilość pokruszonych ciast. Masa powinna ładnie się skleić i dać się formować, jednak nie powinna się kruszyć. Po dokładnym zmieszaniu włóż masę do lodówki na około godzinę.  Z masy formuj zgrabne kuleczki (jak to relaksuje, ja tam lubię kulać

Garniec Magalie
Zapiekanka z makaronem i owocami 173

Przepyszna zapiekanka na słodko z owocami. Super pomysł na śniadanie, słodki obiadek lub podwieczorek. Jestem fanem takich słodkich dań, uwielbiam je Mandarynki wyjąć z puszki i odsączyć. Winogrona, maliny umyć i osuszyć. Granata przeciąć na pół i wyjąć pestki. Owoce można dodać dowolne, nie muszą być koniecznie te które ja podałam Mleko wlać do garnka, dodać cukier waniliowy(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika masa u góry powinna być lekko złotawa i masa sprężysta w dotyku. Podawać na ciepło z dodatkiem dowolnego soku. Jak zostanie to na drugi dzień można podgrzać i też będzie pyszne. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Chałka 141

znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie chrzanowym czy serduszka w sosie koperkowym oraz wiele innych regionalnych, typowo łódzkich dań, takich jak zalewajka, prażoki czy właśnie chałka.  Jak możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach, chałka udała mi się wyśmienicie, mimo że robiłam ją po raz pierwszy. Nie tylko wygląda(...)części, jej zaplecenie jest bardzo łatwe. Wałki połączyć z jednej strony i nieco je rozsunąć, wziąć skrajny prawy wałek i przeplatać go przez pozostałe wałki - pierwszy wałek od góry, drugi od dołu, a trzeci znowu od góry i tak powtarzać z kolejnymi wałkami aż do końca. Końce ciasta zlepić i lekko podwinąć pod zaplecioną chałkę.  Zaplecioną chałkę przełożyć

Codzienne Gotowanie
Zakręcone drożdżówki z białym serem 557

125ml mleka - 12,5g drożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny(...)robiłam). Wałkujemy kształt prostokąta o wymiarach 30 x 60 cm. Nakładamy masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto składamy wzdłuż dłuższego boku, od jednej strony do połowy i przykrywamy drugą wolną częścią. Wyglada to tak, jakby było złożone z trzech części. Ostrym nożem dzielimy na 12 kawałków. Każdy chwytamy na końce i przekręcamy w połowie długości w przeciwległe strony

mojewypiekiinietylko
Wizyta w fabryce Lubelli 139

Lubellą na co dzień. Po krótkiej prezentacji przyszedł czas, by podzielić się na  grupy i zwiedzić fabrykę oraz młyn. Nasza rozpoczęła wycieczkę od "końca", czyli od produkcji, a druga grupa wybrała się w tym samym czasie do młyna. Żebyśmy mogli przekroczyć próg fabryki musieliśmy założyć szykowne wdzianka i niezwykle twarzowe czepki. Fabryka jak fabryka - głośno, dużo maszyn, wszędzie(...)Miasto do restauracji Browar Grodzka15 na obiad. Po niedawnej wizycie u nich byłam zachwycona jakością makaronu, więc miałam nadzieję na pyszną ucztę. Niestety widać różnicę w jakości zamawianych dań, a takich z cateringu. A szkoda, bo zapowiadało się naprawdę nieźle. Makarony albo rozgotowane albo niedoprawione. Desery przesłodzone - wiem, że dziwnie to brzmi - ale nawet moje koleżanki, które słodkie

Pasja Smaku
Śledzie po kaszubsku 508

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-)   Śledzie po kaszubsku – Składniki: 400g filetów śledziowych solonych w oleju(...)wymieszać i lekko przestudzić zalewę. Do naczynia wkładać warstwami śledzie i zalewę na przemian, tak by na samej górze śledzie były przykryte zalewą. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy filety dobrze się zamarynują.   The post Śledzie po kaszubsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 217

Człowiek cały rok czeka na ten magiczny wieczór a on tak szybko mija. Ale to nic przed nami jeszcze dwa cudownie wolne dni, więc korzystajmy z nich ile się da. A dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na pyszny i pulchniutki piernik. Przełożony powidłami. Bo oczywiście w święta bez niego ani rusz. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej(...)formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut. Następnie studzimy. Wystudzone ciasto przekrajmy na pół i smarujemy dżemem i nakrywamy górną częścią ciasta.  Piernik najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Tort z malinami i bitą śmietaną 458

Puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami.  Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić Składniki:Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą

Oryginalny smak
Śledź po polsku 179

Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych(...)oraz zile angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Odsączone śledzie wymieszać z masą pomidorowo-cebulową. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą

Pyry na Gaz
hash browns śniadaniowy amerykański food porn 155

popularne (pomijając boczek z jajkiem), a już w szczególności hash browns, czyli smażone tarte ziemniaki. Ale jak raz spróbujecie to na pewno Was zachwyci . Jest to mega sycące danie. My zazwyczaj przygotowujemy je jak wiemy, że obiad będzie dość późno. A teraz przenieśmy się do przydrożnej knajpki w Stanach, wiecie takiej typowej z filmów, gdzie siedzi(...)niej olej kokosowy. Na gorącą wrzucamy ziemniaki pamiętając, aby przykryły całą jej powierzchnię. Na brzegach w kilku miejscach dodajemy odrobinę masła. Po kilku minutach przewracamy ziemniaczany placek na drugą stronę. Pomożecie sobie dużym talerzem: kładziemy go na wierzch placka, odwracamy patelnię do góry nogami – placek zostaje na talerzu i z powrotem wrzucamy go na patelnię upieczoną stroną

PaleoLife
Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów 263

Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów. Pyszne bułeczki majonezowe ten przepis wpadł mi w oczy gdy nad ranem obudzona przez

Kuchnia na wzgórzu
Placki otrębowe 178

Dziś przedstawię Wam coś, co jest absolutnie podstawowym produktem na diecie Dukana, ale doskonale się sprawdza również na co dzień, jako alternatywa dla pieczywa. Placki otrębowe

Proste-przepisy.pl
fasolka jasiek z białą kiełbasą w pomidorach... 153

Składniki: fasola Jaś 1/2 kg, kiełbasa biała parzona 6 sztuk, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka

W Mojej Kuchni Lubię
WYTRAWNE CRUMBLE Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 125

Owocowe crumble czyli owoce pod kruszoną uwielbiają wszyscy. A co powiecie na crumble wytrawne?  Każdy kto je spróbuje pokocha je równie mocno jak ja. Soczysty

WYSPA SZCZĘSLIWA
Bezowo - kokosowa rolada z truskawkami za dwóje ;-P 160

próbuje sobie wyobrazić różne, idealne połączenia moich ulubionych smaków. Jednym z pożądanych jest kokos. Ma sobie ten aromat dalekich tropików, w połączeniu z bezą daje bardzo przyjemne wrażenia smakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone.  Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów(...)chowałam do teczki z kartkami do rysowania ;-). I mama miała problemy z odkryciem oceny. No ale babci, a że ona głównie w owym czasie ze mną odrabiała lekcje, nie dało się tak łatwo oszukać. Ale wiecie co w gruncie rzeczy nigdy mnie za to nie zrugała. Raczej zawsze na tzw. "pocieszenie" (nie wiem do dziś czy bardziej mnie czy mamy

SMYKWKUCHNI
Confit z kaczki 136

sposób może leżakować nawet kilka miesięcy i nie zepsuje. Jednak nie sądzę, żeby – biorąc pod uwage, jakie jest pyszne – wytrzymało tyle w jakiejkolwiek spiżarni :) Dziś bardzo wykwintne danie, kiedyś było potrawą mieszkańców wsi. Niezależnie od tego, czy uprzemy się traktować je jako super-hiper czy proste jedzenie, jedno jest pewne – delikatniejszej kaczki(...)zwiększyć do 200 stopni. Nogi kaczki wyjąć z tłuszczu, zlać tłuszcz. Nogi ułożyć z powrotem w naczyniu, skórką do dołu i piec jeszcze przez około 10 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. W międzyczasie do wrzącej osolonej wody wrzucić pokrojone w grube plastry ziemniaki i gotować przez około 5 minut. Odcedzić i osuszyć. Na duży

Pociąg Do Kuchni
COCO DREAMS - WYNIKI KONKURSU 161

szczęśliwa, ponieważ nie spodziewałam się ich w tak dużej liczbie! Wybór był naprawdę bardzo trudny, ponieważ z pośród 115 przepisów, wygrywaj jedynie dwa. Spędziłam pełną godzinę na przeglądaniu zgłoszonych dań, słodkości, lodów i koktajli, aż zadecydowałam (CO BYŁO NAPRAWDĘ TRUDNE!)   Pierwsze miejsce zajmuje " Tofurnik oreo " Składniki: Spód: 16 ciastek oreo 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka syropu(...)ciasteczek. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę wylewamy do tortownicy ze schodzoną ciasteczkową bazą, wygładzamy ją i dekorujemy pokruszonymi oreo. Umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę. DRUGIE MIEJSCE ZAJMUJĄ " Kokosowe leniwe " SKŁADNIKI: 250 g twarogu typu klinek 60-65 g   mąki kokosowej Tropicai jajko dowolny aromat 2 łyżki   cukru z kwiatu kokosa Tropicai 2 łyżki

healthy dreams
Pierogi z bialym makiem i bakaliamy podane z masłem pomarańczowym i granatem 167

Świetnie sprawdza się jako nadzienie do pierogów lub... dowiecie się niebawem. :) To danie to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy nie lubią nudnych i standardowych dań. Nie mniej jednak te pierogi idealnie pasują do klimatu zbliżających się Świąt. Składniki (na 25-30 pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram rozpuszczonego(...)zauważyć jego elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczkę, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część pozostawiamy w misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Masło rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem skórki z pomarańczy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na przygotowane kółka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy

Mango Papaja
SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 193

Czas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy

potrawyregionalne
Domowy przecier pomidorowy i sos słodko - kwaśny na zimę 175

napis na sklepieniu "Tu siedziałem  - 1946"), a później Urząd Stanu Cywilnego i Poczta Polska. Dzisiaj, w pierwszym pomieszczeniu stoją na regałach słoiki z przetworami i suszonymi grzybami, w drugim, na paletach warzywa i owoce. Na ścianach pozaplatane sznury cebuli i czosnku, a w woreczkach orzechy włoskie i laskowe. Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje, no chyba(...)bierząco, również do innych przetworów. A przetworów w tym roku robię znacznie więcej - moja najstarsza córa wyjeżdża na studia, więc jak to żaczek - wyciągała z domu będzie co się da :). Tak z rozmachu zrobiłam sos słodko - kwaśny na zimę . W tym roku z dodatkiem musztardy i sosu sojowego. Składniki: 3 kg pomidorów (najlepiej odmiany bawole serce lub malinówka), 5 słodkich

Nie tylko w kuchni
Lato zamknięte w słoiku - domowe dżemy truskawkowe 206

zimę. Mus w słoiku, mus mrożony, mus w kosteczkach i oczywiście pyszne, domowe dżemy. Postawiłam na klasyczny dżem z samych truskawek i małą modyfikację - dżem truskawkowy z cytrusami. Ten drugi jest kwaskowaty i super orzeźwiający. Podejrzewam, że nie doczeka zimy, bo świetnie sprawdzi się w upalne dni. Chodzi za mną jeszcze dżem truskawkowo-rabarbarowy, ale powoli zaczyna brakować słoików(...)Przygotowane owoce wrzucamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, aż truskawki zaczną puszczać sok. 3. Dodajemy żelfix i dokładnie mieszamy. 4. Dodajemy cukier (do tego dżemy trzeba dać go trochę więcej). 5. Wszystko mieszamy i gotujemy do zaniku piany. 6. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki stawiamy na zakrętkach i zostawiamy na kilka godzin

two broke sisters
napoleonka,kremówka --- napoleon, fondente 109

gotowej śmietany ciągle miksując dolewac  pomału rozpuszczona żelatyne .odstawić do lodówki do stężenia. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć zimną masę budyniową, a na wierzch ubitą śmietankę. Całość przykryć drugim blatem. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. gli ingredienti per una deliziosa pasta sfoglia(...)tazza di zucchero a velo          Di burro 3 cucchiai Panna montata          Di panna da montare 230ml          2 cucchiaini di estratto di vaniglia          Zucchero semolato 3-4 cucchiai

w mojej kuchni
razowa szarlotka z kratką II (lubelski kociołek IX) 196

jesienna deprecha...A co jest na nią najlepsze? Szarlotka! :) Szarlotka to ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z tą porą roku. Właściwie nie ma innego. Gdyby ktoś zapytał "Jakie danie kojarzy ci się z jesienią?", bez namysłu odpowiedziałabym, że właśnie szarlotka. Moja ulubiona to taka, gdzie jest masa jabłek, a mało ciasta. Wiem, że są osoby(...)posiekane w kosteczkę masło i żółtko, siekamy nożem starając się jak najbardziej połączyć składniki. Następnie jak najkrócej wyrabiamy ciasto rękami. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część rozwałkowujemy na wymiary formy i układamy na dno (jeśli wystarczy Wam ciasta można też lekko wyłożyć ciasto na bokach formy). Nakłuwamy widelcem i pieczemy

chili & sugar
Zupa z kapusty pekińskiej 125

opowiem wam historię-inspirację tego wpisu. A było to tak: jakiś czas temu byliśmy w piątkę (ja, Madzia, Lidka, Jingyao i Dan) na browarku na Pradze. Jingyao i Dan są Chinkami i chciałem im pokazać jaka piękna jest Praga. Finalnie wylądowaliśmy w "W Oparach Absurdu" popijając browarek. A browar jak to browar, napędza apetyt. Zatem moje Chinki wymyśliły(...)mosiądzu i ma palenisko, w którym pali się węglem drzewnym). Gar był podzielony na dwie części. Jak się po chwili dowiedziałem w jednej części był łagodny wywar, w drugiej pikantny (jak się kolejną chwilę później okazało: mega pikantny). Taki jakby rosołek się w tym garze gotował. A na drugi stół, obok nas zaczęły wjeżdżać talerzyki. Stół się po prostu

Marder&Marder Manufacture
Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami 242

wrażenie, że za oknami zrobił nam się październik, a nie maj, jeśli chodzi o temperature. Z jednej strony wita Cię rano piękne słońce i zagląda do łóżka a z drugiej to owe słońce jest chyba tylko dla ozdoby, bo bez kurtki ani rusz. I chciało by się jeszcze coś napisać, coś dodać, ale moja inwencja twórcza została chwilowo otępiona(...)wyrazistym zapachem i soczystym, śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna ryżu. Jest ceniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego doskonale sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Porcja na około 20 pierogów Składniki: Ciasto: 20 dag mąki około pół szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy Farsz

My simple kitchen
Chrupiąca sałatka z gruszką, orzeźwiającą miętą i serem śródziemnomorskim 165

znajomi serwują już ją na swoich stołach, zwłaszcza na plenerowych spotkaniach. Ja osobiście proponuję tę sałatkę postawić na pięknie nakrytym stole, przy którym zasiądziecie wraz z Waszą drugą połówką. Możecie też po prostu przygotować ją dla siebie na relaksujący wieczór. Spróbujcie, zapraszam. ... jeśli tak jak ja kochacie smak gruszki, słonych serów i piękną zieleń rukoli, ta sałatka jest(...)lodówki na kilka minut, aby smaki się "przegryzły". Taki zabieg wydobywa przede wszystkim orzeźwiający smak mięty, którym przechodzi cała sałatka. Schłodzoną sałatkę podajemy samą lub jako dodatek do dań. Smacznego

Słodkie okruszki
Jak przygotować do spożycia avocado? 134

względów smakowych jak i praktycznych. Wybierając owoc w sklepie spróbujmy ocenić jego twardość – nie powinien być specjalnie miękki, ale też nie twardy jak kamień. Pierwsze sugeruje, że jest przejrzały, drugie – że wręcz niedojrzały. W praktyce ocena taka wymaga jednak trochę praktyki i nie zawsze do końca się udaje. Obróbkę avocado zaczynamy od przekrojenia go na 2 części. Pamiętajmy(...)oddzielenie jednej z połówek od pestki, druga zaś pozostanie z osadzoną w niej pestką. Pierwszą z połówkę po prostu kroimy jeszcze raz na pół. Jeśli owoc jest dojrzały, pestka swobodnie wyjdzie również z drugiej połówki i również ją możemy swobodnie rozciąć. Przy mało dojrzałym owocu będziemy jednak musieli powtórzyć na drugiej z połówek tę samą operację, którą

Kulinarna Pokusa
Placek do barszczu 170

keczupem, a nawet popijając herbatą... Bo dla mnie to taki jakby pasztet w cieście :) Przepis na ciasto podaję zmodyfikowany, ponieważ (ja blondynka;)) zamiast pół kilo mąki z rozpędu dałam cały kilogram :) wszystkie składniki już były zmieszane i nie mogłam się cofnąć... musiałam improwizować, co zresztą na szczęście mi się udało. Farszu też robiłam ciut więcej, więc też podam zastosowane proporcje(...)małymi zakładkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu (na jeszcze ciepły spód) nakładamy farsz i równo rozprowadzamy, po czym przykrywamy rozwałkowaną na prostokąt drugą połowę ciasta. Nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Najlepiej podawać na zimno. Podczas pieczenia wytopi się trochę tłuszczu z mięsa, ale tłuszcz ten wsiąknie

Kolorowy Przepisownik
Chlebki pita 138

Chlebki przydadzą się Wam do wielu dań. Można je przekroić na pół i wypełnić farszem. My użyliśmy ich do hummusu. Chlebki pita Drukuj przepis Składniki 3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy zaczyn 1 szkl wody (ciepłej) 15g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki listonic_name = "Chlebki pita (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1(...)nich placki. Na każdej po 4. Jeśli się nie zmieszczą, to mogą troszkę na siebie nachodzić. Nic się nie stanie. Krok 5 Piec ok 10-15 minut przekładając na drugą stronę. Mój piekarnik nierówno piecze, dlatego musiałam przestawiać też blachy co nieraz oprócz przewracania chlebków.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest

CoolinarniePL
Karkówka po cygańsku 8307

Kolejna odsłona karkówki, tym razem po cygańsku :) z dużą ilością cebuli, ketchupem i ogórkami konserwowymi. Jest to chyba moje ulubione mięso - po długim pieczeniu lub duszeniu

My Culinary Art
Eklery z budyniowym kremem 171

Eklery zajmują specjalne miejsce w moim sercu, pamiętam, jak za licealnych czasów każdy pracowity tydzień musiał być zwieńczony choć jednym, z wybranej danego dnia wrocławskiej cukierni. Tak więc, w każdy piątek wraz z moją przyjaciółką wybieraliśmy się na spacer ulicami naszego miasta w poszukiwaniu tych najlepszych. Liczyło się dla nas wszystko: idealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać(...)energicznie mieszać, by się nie przypaliła. Gdy masa stanie się szklista i jednolita, ściągnąć ją z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Na koniec wbić jajka, jedno po drugim i mieszać, używając spiralnych końcówek miksera. Ptysie wyciskać na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec

Food Square