drożdżowe - 16813 przepisów (strona:92/1121)

Pyzy na parze. 151

całodziennej zabawie na świeżym powietrzu wracałam do domu, a mama serwowała mi puchate, mięciutkie bułeczki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym.  Skąd pochodzi to danie? Pyzy drożdżowe są bez wątpienia potrawą charakterystyczną Wielkopolski. Ja sama po raz pierwszy jadłam je w Poznaniu, czyli mieście stołecznym tego regionu, który słynie nie tylko ze smacznej kuchni, ale i pięknego krajobrazu. Jest(...)zarówno na słodko (np. ze śmietaną, masłem i cukrem) jak i na wytrawnie (np. z sosem grzybowym). Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki praktycznie takie jak na podstawowe ciasto drożdżowe. Jeśli chcemy, możemy je również nadziać jagodami, czekoladą czy marcepanem. Polecam! Poniżej przedstawiam Wam przepis na ryżowe pyzy na parze. *** RYŻOWE PYZY NA PARZE Składniki ciasta drożdżowego (A): 1 łyżeczka

Poranek na słodko
Tofucznica, siostra jajecznicy 128

kilku przypraw. Za prawdziwie jajeczny smak i zapach tofucznicy odpowiada czarna sól, która wbrew nazwie jest różowa i ma bardzo intensywny zapach. Głębi smaku (lekko mięsnego) dodają płatki drożdżowe. Kurkuma i curry barwią potrawę na ładny żółty kolor i dodają smaku. Żeby usmażyć naprawdę smaczną tofucznicę należy użyć czarnej soli i płatków drożdżowych. Zdaję sobie sprawę, że nie można(...)wersją podstawową, tofucznicę robiłam również z cebulką, szpinakiem, pomidorami i pieczarkami. Składniki (porcja dla 1 osoby): 100 g tofu naturalnego 1 dymka ze szczypiorkiem 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych 1/4 łyżeczki czarnej soli (Kala Namak) 1/8 łyżeczki kurkumy w proszku 1/8 łyżeczki curry 1/3 szkl. wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Tofu rozgnieść widelcem na niewielkie kawałki. Pokroić dymkę, część

Codziennik Kuchenny
Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną 304

Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i niezwykle mięciutkie. Wzbogaciłam je dodatkiem kukurydzy, która lekko jest w nim wyczuwalna. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, którą wyjęłam z rosołu. Jest to jeden ze sposobów jak wykorzystać takie mięso. Dzieciom też smakowały pampuszki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g kukurydzy konserwowej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru(...)zalewy, przepłukać i włożyć do kielicha blendera. Zmiksować na gładko razem z jajkiem. Mąkę przesiać do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto i dodać sól, olej. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy i zmiksowaną kukurydzę. Ciasto wyrabiać przez około 10 min. Będzie trochę kleiste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto na pampuchy wyrasta można przygotować

https:KKuchniaMniam
Gofry drożdżowe 157

Moja gofrownica kupiona okazyjnie za 29 zł jako towar powystawowy, upiekła nam najlepsze gofry na świecie! Dopóki nie spróbowałam gofrów drożdżowych, nie sądziłam, że mogą one być aż tak pyszne! Przepisy, z których robiłam gofry na proszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady. Ten przepis Małgosimi jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe(...)również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy. Wieczorem mieszam składniki, wkładam miskę do lodówki, a rano piekę gofry. To wspaniałe niedzielne śniadanie. Dom pachnie ciastem drożdżowym z wanilią, co w połączeniu ze świeżo parzoną poranną kawą sprawia, że największe nawet śpiochy wyskakują z łóżek i z piskiem opon parkują w piżamach przy stole. Radzę od razu

Posadzone i zjedzone
Buchty drożdżowe na krupczatce 120

babcia. Raz naśladuje głos Ollego, raz Lassego, raz Britty, a później śmieje się, gdy wymaga tego scenka. Coś wspaniałego! Gdy Lisa w pewien deszczowy dzień z nudów piecze ciasto drożdżowe, nie wytrzymałam i też poszłam do kuchni coś upiec. Lisa piekła ciasto drożdżowe, z dwoma jajkami .... Szybko poszukałam przepisu na ciasto drożdżowe koniecznie z dwoma jajkami (w książce przy reszcie(...)Zapraszam! I polecam książkę, bo to nie tylko książka dla dzieci, ale również dla dorosłych. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki odgania wszystkie złe myśli i wyzwala pozytywne emocje :) Buchty drożdżowe na krupczatce 16 szt dwie tortownice 23 cm 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 250 ml letniego mleka 500 g mąki krupczatki 2 jajka szczypta soli 100 g roztopionego

Posadzone i zjedzone
Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami 255

Ciasto drożdżowe z lekką nutą kokosową i aromatycznymi leśnymi owocami. Jak na drożdżowca ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Dzięki polewie z mascarpone owoce zostały wciągnięte przez ciasto i są nie tylko na wierzchu, ale też w środku. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, nawet do paru dni. Pyszne, polecam! 1 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/3 szklanki cukru(...)ciepłe, ale nie może parzyć. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min, aż drożdże zaczną się pienić. Mąkę przesiać do misy, dodając sól i cukier. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone żółtka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Będzie luźne i klejące. Na początku może się wydawać jakby było zważone. Przełożyć

https:KKuchniaMniam
Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą 163

Uwielbiam ciasto drożdżowe za jego plastyczność i niesamowite formy jaki może przybrać. Najgorsze co może się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta, a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie(...)pełnozirarnistej też „Basia) 300 ml mleka sojowego 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego 100 ml oleju kokosowego opakowanie suchych drożdży (7-8 g) szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu nadzienie: około 400 g wydrylowanych wiśni 100 g cukru kilka goździków Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż na dużej patelni z dodatkiem goździków, które

greenscarf
Na Dzień Taty: drożdżówka z rabarbarem. I melasą 218

Zapach ciasta drożdżowego przenosi mnie w słodkie dni dzieciństwa, gdy babcina kuchnia wypełniała się tym aromatem niemal w każdy weekend. Oczywiście, tamta drożdżówka jest najlepsza na świecie: z dużą ilością kruszonki, czasami z rabarbarem. Miękka, puszysta i delikatna. I choć wszyscy doskonale znali zdanie Babci na temat jedzenia ciepłego ciasta drożdżowego ( ani mi się waż! Brzuch Cię będzie bolał(...)zdaniem, nie jest mocno wyczuwalna; ciasto jednak nabiera delikatnie karmelowego koloru i lekko dymnego posmaku melasy. Zdecydowanie jest to ciekawa opcja dla tych, którym znudziły się już klasyczne ciasta drożdżowe. Ja dodałam rabarbar i truskawki - wpasowały się tu idealnie. Soczyste owoce na nieco konkretniejszym cieście drożdżowym świetnie sprawdzą się jako podwieczorek, a nawet późne, weekendowe śniadanie.  Cóż, do pełni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka z wanilią 190

początku zrób sobie kruszonkę, czyli wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, najlepiej rozcierając je palcami. Kiedyś pokazałam na filmiku jak robiłam kruszonkę, znajdziecie go w przepisie na  Bułeczki drożdżowe "Stokrotka" . Gotową kruszonkę przesyp do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Teraz czas na ciasto. Na dno miski wsyp sól, na to przesiej mąkę pszenną. Zrób wgłębienie w mące, do którego wsyp(...)się do dłoni i teraz wlej olej i masło. Wyrabiaj do momentu, w którym ciasto przestanie się błyszczeć. Jeśli już kiedyś miałaś, miałeś do czynienia z moimi  ciastami drożdżowymi zauważysz, że to ciasto jest mniej luźne niż tamte, czyli bardziej zbite, ale miękkie. Takie ma być, więc nie panikuj. Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj ją ściereczką i odstaw

Blondynka Gotuje
Ciasto drożdżowe w truskawkami 185

piecze po nocach ten je takie śniadania. To ciasto to około 50 truskawek, każda otulona została ciastem drożdżowym, niby nic, ale to zupełnie inny wymiar drożdżówy, jest ciężka, wilgotna i wprost prosi się o zabranie na piknik. Składniki na dużą tortownicę (26 cm): 500 g mąki pszennej (można użyć w części innej mąki, ale nie więcej niż(...)można pominąć mleko w proszku, ale wtedy zamiast wody użyć 300 ml mleka roślinnego, do ciast polecam sojowe; śmiało można też uzyć świeżych drożdży Przygotowanie: Standardowo jak każde ciasto drożdżowe w przypadku użycia świeżych drożdży, czyli rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru, odstawiam na 20 minut, po czym zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez

greenscarf
Koperty Drożdżowe z Serem i Malinami 143

czytam i widzę zdjęcia jedzonka, to normalnie mnie zaczyna nosić, więc przerywam czytanie, coś upichcę i wracam do książki. Młody zadowolony, tym bardziej, że tym razem z piekarnika wyskoczyło drożdżowe z serem i malinami. Bo chwilę wcześniej na moich kolanach były "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barewicza. Wybrałam koperty z serem, które lekko zmodyfikowałam dokładając maliny, a ciasto doprawiając laską wanilii(...)stopni i piekłam około 15- 20 minut. Podczas pieczenia zawsze obserwuję pieczone bułeczki, czasami pieką się krócej, czasami dłużej.  *Jeśli chcesz zobaczyć na własne oczy jak wyrabiam ciasto drożdżowe zerknij na ten post, który opatrzyłam kilkoma krótkimi filmikami  Jak zrobić ciasto drożdżowe . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Drożdżówka ślimak bogato nadziana 196

Gęsty , owocowy, s ł odki farsz i pyszne ciasto drożdżowe oblane lukrem - czegóż chcie ć więcej?!   W aktualnej edycji Ciasta na niedzielę miałam przyjemność wybrać rodzaj s ł odkiego wypieku do wsp ó lnego pieczenia. P ostawiłam na klasykę i ukochane ciasto drożdżowe , bez którego nie wyobrażam sobie kulinar n ej egzystencji. Stąd tematem przewodnim akcji w ten weekend(...)jest Drożdżówka bogato nadziana . Miłego wypiekania i nadziewania sobie i wszystkim życzę! :) Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej   100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany LUKIER

Grunt to przepis!
Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami 173

Zapraszam Was na pyszne drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami. Taki wypiek jest idealny do kawy lub herbaty, możemy go też z powodzeniem zabrać w gości, bo kusi nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Spróbujcie. Ciastu możecie nadać dowolny kształt i dobrać ulubione (akurat dostępne) owoce. Takie ciasto drożdżowe daje naprawdę dużo możliwości. Wystarczy tylko uruchomić(...)swoją kulinarną wyobraźnię Przepis nagrodzony w konkursie zorganizowanym przez Drożdże Babuni „Czerwcowe wypieki”. Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami 2016-04-16 02:24:37 Write a review Save Recipe Print 616 calories 7 g 198 g 62 g 11 g 35 g 180 g 578 g 6 g 0 g 19 g Nutrition Facts

Słodkie okruszki
Ciasto drożdżowe 135

ciasto drożdżowe będzie puszyste decydują drożdże. Najlepsze są świeże, nie tylko z nazwy. Ciasto drożdżowe można przygotować na dwa sposoby. Jeśli używamy drożdży świeżych rozcieramy je z cukrem, mlekiem i częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość mieszamy go z pozostałymi składnikami. Ten sposób pozwala na uzyskanie bardziej pulchnego ciasta. Można też od razu(...)powstanie zakalec. O tym, jak smaczne będzie ciasto decyduje przede wszystkim tłuszcz i żółtka jaja. Im ich więcej, tym gorzej ciasto rośnie, ale jest smaczniejsze w smaku. Podstawowe ciasto drożdżowe: 500 g mąki 50-60 g drożdży świeżych lub 7-8 g suchych 150-300 ml mleka 2 jajka lub 3 żółtka 50-200 g masła 50-150 g cukru

Kucharzyca
Cynamonowe ślimaczki z jabłkiem, rodzynkami i solonym karmelem 149

śród wszystkich drożdżowych wypieków jeden darzę olbrzymim uwielbieniem. Nie wiem, czy to sprawa mojego ukochanego cynamonu, czy także jego zakręconej formy, ale wszelkie cynamonowe bułeczki od szwedzkich kanelbullar po amerykańskie sticky buns wprost ubóstwiam. Mój dzisiejszy przepis bazuje na tych ostatnich. Oprócz pysznego nadzienia z jabłek i rodzynek oblałem je glazurą z solonego karmelu, który potęguje cudowne wrażenia przy każdym(...)dwukrotnym wyrastaniu ciasta, ja trochę się tym razem spieszyłem i ślimaczki nie wyrosły tak bardzo, jak zawsze, ale nadal smakowały wyśmienicie. * SKŁADNIKI na około 24-30 sztuk Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej ¼  szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 2 żółtka 100 g rozpuszczonego masła ½  łyżeczki soli Nadzienie: 4 jabłka 100 g rodzynek

Food Square

Proponowane wyszukiwania