drożdżowe - 16813 przepisów (strona:93/1121)

Babka drożdżowa 144

Babka drożdżowa nieodmiennie kojarzy mi się z Wielkanocą. U nas w domu rzadko występowała babka z lukrem, częściej z cukrem pudrem, który lubiłam podjadać palcem. Pamiętam jak w czasie świąt u cioci postanowiłam zasadzić się tak na jedną babkę, a raczej jej cukrową posypkę. I tutaj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Posypka okazała się być mąką. Ciocia jak się okazało, posypywała(...)wielkie było moje rozczarowanie, kiedy obśliniony paluch wylądował w dziecięcej buzi i oczekując słodkiego smaku, nadział się na gorzki smak mąki. Koniec prywaty, wracamy do babki. Zrobić dobrą babkę drożdżową, to nie lada sztuka Chodzi o to, aby ciasto nie było zbyt suche i szybko nie wysychało a jedzenie babki było przyjemnością również 2 i 3 dnia po pieczeniu

Mieszam w Garnku
Pełnoziarniste calzone z warzywami i kurczakiem 186

Zawsze się zastanawiam czy przepis z ciastem drożdżowym może być pomysłem na szybki obiad. Dla mnie to żaden problem, wrzucam kilka składników, zagniatam odstawiam do wyrośnięcia, a w tym czasie idę robić coś innego :) Wierzę jednak, że nie każdy ma zamiłowanie do drożdżowego, jednak zachęcam Was, pyszności! :) Lubię produkty pełnoziarniste za ich wyrazisty smak. Długo szukałam przepisu na dobre, pełnoziarniste(...)ciasto drożdżowe, w końcu się udało :) Do tej pory wychodziły mi jakieś twarde gnioty, na których można było stracić zęby ;/ Ale to ciasto robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi mięciutkie ;) Z racji zawrotnych cen warzyw, użyłam mieszanki mrożonych warzyw, ale Wy równie dobrze możecie wykorzystać świeże warzywa. Kupując mrożone mieszanki warzywne, wybierajcie te, które nie zawierają oleju palmowego

Czerwona Porzeczka
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 188

Czyli drożdżowe ćwiczenia relaksacyjne :) Pieczenie placka drożdżowego to idealny, jak dla mnie, środek odstresowywujący w przypadku utrzymującego się stanu permanentnego wkurzenia na Pana Męża .  Jak tak sobie pogniotę ciasto przy wyrabianiu, pozbijam je dosadnie pięścią po wyrośnięciu i pomacham wałkiem przy jego formowaniu, to od razu przechodzi mi chęć do natychmiastowej wiwisekcji małżonka, a buzująca furia wyraźnie się zmniejsza(...)wszystkich domowników.  Ja nadal jestem w posiadaniu żywego okazu małżonka . Zaś Pan Mąż dysponuje wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego

Grunt to przepis!
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 198

Odliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele!  Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta(...)drożdżowego – moje ulubione bożonarodzeniowe słodkości.  A jednocześnie jest to specjał do przygotowania którego naprawdę nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i czasu. Wystarczy raz dwa zagnieść ciasto, potem migiem nadziać bułeczki i gotowe! Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka maki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g

Grunt to przepis!
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami prażonymi 188

Puszyste drożdżowe, z pysznym nadzieniem, w aromacie przypraw korzennych   Obudziła mnie dziś bladym świtem przemożna ochota na słodki, drożdżowy wypiek. Z upartą "chcicą" się nie dyskutuje, więc zerwałam się z w te pędy z łóżka i natychmiast zabrałam się za pieczenie. Zainspirowałam się luźno pomysłem z bloga Moniki smakołyki , który pokazuje fajny sposób przygotowywania ciasta drożdżowego, poprzez ułożenie(...)formie obok siebie kilku zrolowanych ze słodkim nadzieniem zawijańców . Inny sposób na nietypowo robione ciasto drożdżowe, to wykorzystanie tzw. nadzianych bułeczek przytulonych , tak jak w tej Drożdżówce z dynią i powidłami śliwkowym .   Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: CIASTO: 40g drożdży świeżych 75g masła 200ml mleka + 1 łyżka do posmarowania ciasta przed pieczeniem 500g. mąki pszennej 100g cukru

Grunt to przepis!
Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami 252

Drożdżowe ciasto z dodatkiem kakao przełożone galaretką z jabłkami. Dzięki czemu ciasto zachowuje dłużej swoją świeżość i tak szybko nie wysycha. Można powiedzieć, że ciasto to jest zupełnie inna wersją drożdżówek z jabłkami, więc można zjeść na śniadanie :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka(...)jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i kiedy zacznie tężeć przełożyć masą ciasto drożdżowe. W garnuszku zagotować wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Można udekorować perełkami cukierniczymi

https:KKuchniaMniam
Drożdżowe 188

Najzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)masło, troszkę przestudzić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami. Nagrzać piekarnik do 180 st., na wyrośnięte ciasto wysypać kruszonkę, wstawić do piekarnika, piec około 30-35 min. Smacznego! Drożdżowe Drożdżowe

moj przepis na
Razowe rogaliki z jabłkami 147

przyjaciółkę. Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie u nas było dziś bardzo drożdżowo. Zresztą jak jesień idzie to chce się coś drożdżowego i nic na to poradzić się nie da. Postanowiłam zrobić coś(...)drożdżowego, coś zdrowszego, z małą ilością cukru, z jabłkami i z dodatkiem mąki razowej i otrębów – chyba zdrowsze byłoby zjedzenie samego jabłka W rogalikach nie ma jajek, masła, a mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, więc przepis jak najbardziej nadaje się dla alergików. [:Listonic] Składniki na 12 małych rogalików: 100 gr mąki pszennej (u mnie typ 650 z Biedronki

moj przepis na
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 219

rozpływające się w ustach ciasto nasiąknięte niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego drożdżowego makowca . Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto: 6 0 0 g mąki pszennej 25 0 ml mleka 100 g cukru(...)drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka pomarańczow a) Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 150 ml rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie

Słodka Strona
Racuchy drożdżowe 141

Racuchy drożdżowe. Z jabłkami. Albo konfiturami – z malin, porzeczek, jagód. Racuchy z samym cukrem pudrem. Albo takie, które zawsze kojarzą mi się z najlepszymi wakacjami dzieciństwa – z jagodami i bitą śmietaną, kupowane w Kołobrzegu pod latarnią morską. Udało mi się ten smak i wspomnienie odtworzyć. Lekkie, puszyste racuchy. I od razu mam przed oczami wakacje i lato. Składniki(...)żeby było ciepłe (nie gorące!!!). Wkruszyć drożdże, rozmieszać drewnianą szpatułką. Dodać cukier, dobrze rozmieszać. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką – do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30-40 minut (przykryć wilgotną ściereczką, postawić w ciepłym miejscu). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli robicie racuchy

Pociąg Do Kuchni
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 146

Drożdżowe, puszyste, pachnące! Wypiekanie na śniadanie po raz kolejny zainspirowało ciekawym przepisem. Piekliśmy tym razem bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda z książki "Czekolada" . Moja wersja jest zdeczko okrojona, bo z połowy oryginalnych składników, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz bez wykończenia lukrowego - i tak słodyczy w tych bułeczkach nie zabrakło :) Drożdżówki wyrosły jak szalone! Wyszły puszyste, wspaniale pachnące cynamonem(...)mleka - zmniejszyłam z pierwotnej ilości 250ml, bo obawiałam się zbyt lepkiego ciasta 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka pasty waniliowej 350g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych   150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 75g cukru  1 całe jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem szczypta soli   NADZIENIE

Grunt to przepis!
Wieniec drożdżowy z powidłami i migdałami 108

może być coś wspanialszego w jesienny wieczór niż kawałek drożdżowego ciasta z najwspanialszymi domowymi powidłami śliwkowymi? Do tego dobra książka, kubek herbaty lub kakao i nic więcej człowiekowi do szczęścia nie jest potrzebne. Jeśli tak jak ja, macie już domowej spiżarni kilka tuzinów domowych przetworów, to polecam dłużej nie czekać i otworzyć jeden słoiczek już dziś. A następnie(...)posmarować nim wyrośnięte drożdżowe ciasto, zapleść je w kształt wieńca, a na końcu upiec. Cudowny zapach rozniesie się po całym domu i sprowadzi uśmiech na twarzy wszystkich domowników. Na koniec odkrawamy kawałeczek ciasta dla siebie, zasiadamy w fotelu i cieszymy się słodkim zakończeniem dnia. Czy nie brzmi to jak świetny pomysł na dzisiejszy wieczór? :) * SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki

Food Square
Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem 278

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem. Tak, z rozmarynowym Dla niektórych może wydawać się to dziwne połączenie bo przecież rozmaryn przeważnie dodaje się do dań wytrawnych (głównie mięsa), ale w połączeniu na słodko z twarożkiem smakuje równie pysznie. Ciasto jest bardzo proste do wykonania(...)Wyrośnięte i schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt, następnie smarujemy je cienką warstwą rozmarynowego twarogu i układamy na nim pokrojone śliwki. Następnie ciasto zwijamy ściśle w roladę, którą kroimy na mniejsze części i układamy w tortownicy. W ten sposób powstaje zakręcone ciasto drożdżowe, które w trakcie pieczenia łączy się

Marta Gotuje
NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) 672

NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki. Ale pysznym ciastem, które praktycznie "robi się samo", nikt nie pogardzi :) Jest to przepis Ewy Wachowicz, który zaczerpnęłam ze strony Napiecyku.pl  Ciasto Drożdżowe z tego przepisu robiły moje dzieci, jest tak banalne :) Składniki należy(...)trzeba krótko, ale dokładnie wymieszać ręką, przelać do formy, posypać owocami oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około 35-40 minutach mamy całą formę pysznego, mięciutkiego ciasta drożdżowego! Możecie je zrobić z dowolnym rodzajem owoców, ja użyłam słodkich czereśni.  Takie ciasto warto zabrać ze sobą na piknik lub zapakować do kosza na plażę - gwarantuję Wam, że zniknie

Słodko-Słony Świat Ilony
Racuchy drożdżowe jak pączki 167

podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki.     Składniki: - 410g mąki luksusowej(...)wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe jak pączki – lekkie, puszyste z chrupiącą skórką. Na śniadanie, obiad, deser, czy też kolację. Dzieci uwielbiają takie potrawy, ale dorośli również nimi nie pogardzą. Z podanych proporcji wychodzi

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania