drożdżowe - 16813 przepisów (strona:100/1121)

Ciasto drożdżowe z cynamonem 110

Zrobienie ciasta drożdżowego wydawało mi się strasznie trudne, ale mając dobry mikser i świeże drożdże to naprawdę nic trudnego. Do porannej kawy pycha. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto drożdżowe z cynamonem Składniki Składniki na ciasto: 400 g mąki 75 g cukru 50 g roztopionego masła 2 jajka 40 g drożdży 140 ml ciepłego mleka duża szczypta soli Składniki na nadzienie(...)piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 30-40 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania lejącego lukru. Ciasto_drożdżowe_z_cynamonem_To_co_lubie_gotuje_i_polecam Artykuł Ciasto drożdżowe z cynamonem pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. 124

Zapraszam Was dzisiaj po przepis na pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione pachnącymi truskawkami i posypane chrupiącą kruszonką. Oblane słodkim lukrem, przełamanym kwaśnym sokiem z cytryny. Po prostu pycha. Idealne na podwieczorek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Porcje 12 Składniki Składniki na drożdżówki: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych(...)ładnie się zrumienią. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika dlatego trzeba pilnować żeby się zbyt mocno nie przypiekły. Upieczone bułeczki przekładamy na kratkę i polewamy lukrem. Smacznego. Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką to co lubie gotuje i polecam Artykuł Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Jagodzianki z kruszonką 132

lekki ogień. Najważniejsze jednak, że drożdże zaczęły pięknie pracować i szybko podwoiły swoją objętość. Chyba sama muszę popracować z tym przepisem i zrobić kolejne jagodzianki z kruszonką lub inne drożdżowe bułeczki np. z borówkami. Udostępnij Jagodzianki z kruszonką – składniki Rozczyn: 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Drożdżowe ciasto(...)odstawić do wyrośnięcia. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę oraz cukier, dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrabniać między palcami, aby składniki się połączyły i powstała kruszonka. Wstawić do lodówki. Drożdżowe ciasto: W czasie wyrastania rozczynu żółtka oraz jajko ubić z cukrem na białą masę oraz rozpuścić masło. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, ubite jajko z żółtkami oraz wyrośnięty rozczyn

niecodziennikpary
Drożdżówki z budyniem agrestem i kruszonką 108

Bułki drożdżowe z budyniem i owocami Domowe drożdżowe bułeczki nadziane budyniem i agrestem z dużą ilością kruszonki. Drożdżówki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.   Ciasto drożdżowe możemy przygotować według podanego przepisu lub po wyrobieniu poczekać, aż wyrośnie i wstawić na noc do lodówki. Wystarczy wówczas na drugi dzień wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcje, uformować kulki i odstawić

Tajemnice Smaku
Drożdżówki z serem 287

Ciasto drożdżowe od zawsze jest jednym z moich ulubionych ciast. Kiedy chodziłam do szkoły pyszne drożdżówki można było dostać w pobliskim sklepie. Nic jednak nie pobije smaku własnych drożdżowych wypieków. Kremowy ser, kruszonka i to pyszne pulchne ciasto. Spróbujcie :)   Składniki (9 sztuk):   2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 60g roztopionego masła szczypta soli   1całe jajko + 1 żółtko(...)wykładamy na blachy w sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na około 15 minut do drugiego rośnięcia. Po tym czasie spodem szklanki wykrawamy wgłębienia w lekko spłaszczonych kulkach drożdżowych. Napełniamy je masą serową po brzegi.. Brzegi smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika na około 17-18 minut. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem

ChilliJemy
Kluski na parze Parowce – przepis 117

Kluski na parze Parowce Parowańce, parowce, pampuchy, bułeczki na parze, kluski na parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami(...)drożdży 1 łyżeczka soli Jak zrobić kluski na parze: Najpierw w ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy. Potem rozpuszczamy masło. Kiedy zaczyn drożdżowy „ruszy” dodajemy go do mąki. Dodajemy też jajko i masło. Następnie wyrabiamy ciasto (przynajmniej 5 min) aż będzie gładkie i będzie odchodzić od reki. Potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Dorota Smakuje
Rogaliki z suszonymi śliwkami 126

muszę mieć w zapasie i już. Lubię je mieć pod ręką, do zjedzenia przed TV, albo do owsianki. Ale te kupiłam z myślą, że część wykorzystam jako nadzienie do drożdżowych rogalików. 2 suszone śliwki stanowiły nadzienie 1 rogalika. Rogaliki z suszonymi śliwkami były pyszne, takie domowe! Można też upiec rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, te zrobiłam z lukrem i siekanymi(...)rogaliki na kolejne ok. 5-10 minut, aż się zarumienią mocniej. Wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy lukrem i posypujemy siekanymi migdałami. Ja uwielbiam nawet latem rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali drożdżowych. The post Rogaliki z suszonymi śliwkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi drożdżowe 117

Zazwyczaj ciasto drożdżowe kojarzy nam się ze słodkimi wypiekami. A tutaj taka smaczna ciekawa propozycja na pierogi drożdżowe z mięsno warzywnym farszem. Myślę, że nadzienia można komponować różne i będą również bardzo smaczne.Te doskonale smakują z sosem pomidorowym i czosnkowym. Składniki Ciasto 3 żółtka 1/2 kg mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg drożdży szczypta soli(...)kukurydzy 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę przyprawa do gyrosa 30 dkg pieczarek, drobno pokrojonych sól, pieprz Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe, ma być elastyczne jak na pierogi. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Filet z kurczaka posypać przyprawą do gyrosa, dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i podsmażyć

gotuj ze mną
Gwiazda truskawkowo makowa 134

mojej rodzinie ciasto drożdżowe jest pieczone z pokolenia na pokolenie. Babcia moja obowiązkowo piekła je co tydzień na niedziele. W czasie żniw koszyk z drożdżowym i kompotem zawsze nosiłam na pole. Nie wiem dlaczego ale nigdy tak to ciasto nie smakowało mi jak w okresie dzieciństwa. Drożdżowe piecze też moja mama a teraz ja. Do pieczenia gwiazdy wykorzystałam oliwę(...)wyjdzie tak pyszne. Ciasto jest wilgotne.  Jako nadzienie użyłam truskawki z których zrobiłam dżem. Dodałam mak biały i wyszło pyszne połączenie. Kuchnia polska kojarzy mi się z ciastem drożdżowym i makowym. Postanowiłam połączyć te dwa smaki i wyszła  gwiazda. ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży szczypta soli 70 g cukru 2 żółtka

wesoła kuchnia
Bułki z krzyżykiem 83

Czas czytania: 3 min Bułki z krzyżykiem, czyli Hot cross buns , to bardzo pyszne słodkie bułki drożdżowe! Ciasto jest bardzo delikatnie, puszyste i intensywnie pachnące skórką cytryny. Na wierzchu każdej bułeczki nakładamy krzyż z ciasta o smaku cytrynowo-waniliowym. Natomiast po upieczeniu jeszcze gorące bułeczki smarujemy syropem cukrowym, co nadaje im poza słodyczą piękny i błyszczący film. W oryginalnym przepisie(...)Naprawdę są pyszne . Polecam gorąco! Print Bułki z krzyżykiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe bułeczki, koniecznie wypróbujcie. Course Pieczywo Cuisine Angielski Keyword ciasto drożdżowe, rodzynki Prep Time 30 minutes Cook Time 16 minutes Total Time 46 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 190 g letniego mleka 9 g cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki malinowe 121

malinowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste i rozpływające się w ustach, tak można je określić. Koniecznie spróbujcie! Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, maliny Prep Time 30 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 55 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 370 g mąki pszennej + mąka do podsypania

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki św. Marcina 109

mozolnej pracy przy „produkcji” rogali, ale mam dla Was wspaniałą wiadomość. Można zrobić je inaczej! Myśląc nad uproszczeniem marcińskich smakołyków wpadłam na pomysł przygotowania ich z ciasta drożdżowego takiego jak na cynamonowe bułeczki . Nadzienie oczywiście jest takie samo jak do rogali marcińskich. Czyli z białego maku, rodzynek, migdałów i orzechów. Kiedy ciasto już wyrośnie, wystarczy rozwałkować(...)wcześniejszych przepisów . Print Bułeczki św. Marcina .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Rogale Marcińskie w mniej skomplikowanej formie. Pyszne! Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, orzechy Prep Time 1 hour Cook Time 25 minutes Total Time 1 hour 25 minutes Servings 16 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 560 g mąki pszennej 60 g cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki makowe 103

przez podgrzanie ich i podanie ciepłe z kubkiem gorącej czekolady smakują wybornie 🙂 Smacznego! Print Bułki makowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne bułki drożdżowe z nadzieniem makowym, prosty i szybki przepis. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, mak Prep Time 20 minutes Cook Time 18 minutes Total Time 38 minutes Servings 12 Author Anna

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki pyszne 116

ilością jagodowego nadzienia! Robiliście sami jagodzianki w domu, nie? Oj, to czas najwyższy zrobić porcję tych pyszności. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, zresztą tak, jak na wszystkie bułki drożdżowe, najważniejsze przy produkcji jagodzianek jest dokładne sklejenie ciasta po nafaszerowaniu ich jagodami. Jagód nie możemy żałować, bo co ta za jagodzianka z odrobiną jagódek. Jagodzianki pyszne [feast_advanced_jump(...)Jagodzianki klasyczne 📖 Przepis Print Jagodzianki pyszne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, puszyste ciasto wypełnione świeżymi jagodami, wspaniałe! Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, jagody Prep Time 30 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 50 minutes Servings 7 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 260 g mąki pszennej tortowej 4 g suchy drożdży

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym 124

truskawkami i lukrem kokosowym jest obłędne dobry i do tego jeszcze kokosowa kruszonka, mniam! Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto drożdżowe 280 g mąki pszennej 40 g cukru 1 szczypta soli 10 g świeżych drożdży 130 ml mleka 1 duże(...)dodatkiem kokosowych aromatów Course Bułki Cuisine Polska Keyword drożdżówki, truskawki, wiórki kokosowe Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 280 g mąki pszennej 40 g cukru 1 szczypta soli 10 g świeżych drożdży 130 ml mleka 1 duże jajko 40 g masła Składniki na kruszonkę 60 g cukru

SprawdzonaKuchnia.pl