drożdżowe - 16813 przepisów (strona:108/1121)

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 196

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką to oznaka tego, że lato jest w pełni. Latem częściej sięgam po ciasto drożdżowe i świeże owoce. Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe(...)porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek. To zestawienie świetnie się uzupełnia. Drożdżówki nie sa za słodkie więc dla wielbicieli słodkiego polecam oprószenie ich cukrem pudrem. Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 370 g mąki 2/3 szkl mleka 1/4 szkl cukru 1 jajko 1 żółtko

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe z serem 525

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ten wpis to jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe jakie jadłam. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Długo utrzymuje świeżość i znakomity smak. Świeżo upieczone znika w mgnieniu oka, nim się obejrzycie już go nie będzie i trzeba będzie robić następną porcję! Polecam zrobić(...)drożdżówkę na nadchodzący weekend Ciasto drożdżowe z serem Drukuj przepis Ilość porcji: 2 Składniki Ciasto: -1/2 kg mąki pszennej -20 g drożdży świeżych -1 szklanka mleka (250 g) -70 g rozpuszczonego masła -pół szklanki cukru -szczypta soli -2 duże jajka Nadzienie twarogowe: -600 g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) -1 jajko -90 g cukru -łyżka cukru wanilinowego

Marta Gotuje
TRADYCYJNE RACUCHY Z JABŁKAMI 141

sztuk jabłek szczypta soli olej roślinny odrobina masła roślinnego lub margaryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podgrzewamy od 3 do 4 szklanek mleka, z czego 1/2 szklanki przeznaczymy później do zaczynu drożdżowego. Zaczyn drożdżowy: łączymy 10 dag drożdży z 1 łyżeczką cukru i 1/2 szklanki zagrzanego mleka. Mieszamy tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jajka rozcieramy(...)cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie łączymy z ciepłym mlekiem, a później z zaczynem drożdżowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Racuchy nakładamy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny masła

wege i kropka
Ciasto drożdżowe 355

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiejszy przepis na ciasto drożdżowe przygotowałam w urządzeniu o nazwie Varmix 2, który niedawno recenzowałam na blogu tutaj . Ciasto z tego przepisu jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Polecam Ciasto drożdżowe Drukuj przepis Czas gotowania: 35 Składniki -300 g mąki(...)ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. --> Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Studzimy. --> Kruszonka: --> Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę. --> Smacznego Post Ciasto drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Nadziewany chlebek drożdżowy 127

Przepis na to drożdżowe ciasto znalazła w jednym z czasopism kulinarnych. Zaciekawiło mnie, ponieważ po raz pierwszy widziałam przepis na ciasto drożdżowe, w którym praktycznie wszystko się miksuje. Doszłam do wniosku, że skoro jest tak proste i szybkie do wykonania to szkoda go nie wypróbować. Jako farsz posłużyło mi to co akurat miałam w lodówce. Były to przede wszystkim marynowane(...)moim przypadku marynowane. Możecie eksperymentować także z mięsami, grzybami, czy różnymi rodzajami serów. Gwarantuję Wam, że ciasto jest tak neutralne, że każdy pomysł się sprawdzi. Nadziewany chlebek drożdżowy Składniki: Ciasto: 2 jajka 10 dag świeżych drożdży łyżka cukru 75 ml oleju 200 ml mleka około 600 g mąki sól Farsz: 200 g dowolnego żółtego sera (startego lub w plasterkach) około

PatiGotuje
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 127

Kobiety w mojej rodzinie mawiały, że ucierane ciasto z owocami jest najbardziej domowe. Wtedy z kuchni krzyczała prababka:  „Nie słuchaj ich! Najbardziej domowe jest ciasto drożdżowe!”  „Dlaczego” –  pytałam?  „Bo ono rodzi się w Twoich rękach…”- odpowiadała.  A kiedy mówiłyśmy jej, że jest ono z tych trudnych(...)pobliskich Balic. Dziecko usnęło głęboko, zmęczone upalnym dniem. Zaczyn na ciasto rośnie jak szalony. „Wystarczy ciepło” – słyszę słowa prababki i nie myśląc o moim  drożdżowym cieście, po prostu je robię. A nie od razu nauczyłam. Pierwsze próby z drożdżami kończyły się czasem płaskimi gniotami, wysychającymi już na drugi dzień. Może za dużo o nich myślałam

Raj dla Podniebienia
Mini pizza 166

Taka pizza jest idealna na spotkania w gronie przyjaciół. Pyszne ciasto drożdżowe i nadzienie. Przepis ten mam od wieków. Jest to jedno z pierwszych ciast drożdżowych jakie robiłam. Ciasto drożdżowe – do miski dodać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, drożdże pokruszyć. Zagnieść ciasto na gładką sprężystą masę. Miskę wysmarować olejem i włożyć wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym

Kuchnia Pokoleń
PO PROSTU CIECIERZYCA Z CUKINIĄ (DANIE WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 199

SIEMIENIA LNIANEGO - naszego lokalnego superproduktu , źrodła witaminy E, cynku, fitoestrogenów i, przede wszystkim, zdrowych kwasów omega 3 , prawdziwej, naturalnej odżywki dla mózgu, oraz fortyfikowanych witaminą B12 NIEAKTYWNYCH PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH.   Po wywodzie na temat wartości odżywczej tego dania, kilka słów w ocenie smaku... Neutralny smak ciecierzycy i cukinii został wyostrzony aromatycznym czosnkiem, dopieszczony słodkim syropem z agawy, urozmaicony(...)wyidealniony" orzechowo - serową posypką z siemienia lnianego i płatków drożdżowych. Suszony koperek został tu już tylko dodany w celach estetycznych. Powyższy mix smaków nie potrzebował bowiem dodatkowych udoskonaleń. Powstało danie niebanalne, bardzo oryginalne w smaku przy zachowaniu prostoty i szybkości wykonania. Wow! Polecam!  Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (moczonej przez 12 h, przepłukanej i ugotowanej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi 233

Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi Przepis na drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi parę tygodni po Świętach to trochę taka musztarda po obiedzie. Nie wyrobiłam się wcześniej, a ponieważ ciasto było takie smaczne, to szkoda, żeby przepis przeleżał w szufladzie do przyszłego roku. Ciekawostka to to, że ciasto drożdżowe jest bez jajek. Tak więc nie będzie

dolcevitainmykitchen
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 187

lepszego od szklanki mleka z drożdżówką. Mój poranny wypiek to drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Przepyszne, domowe pachnące bułeczki drożdżowe z kawałkami owoców i słodką lekko migdałową kruszonką.   Mój bazowy przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj: Ciasto drożdżowe babci Zosi  . Dodajcie dodatkową szklankę mąki pszennej, aby ciasto było gęściejsze i nie lepiło się do rąk. Dalej postępujcie(...)stopni około 25-35 min, aż się zarumienią. Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1 niepełna szklanka mąki kilka kropel aromatu migdałowego 1/2 szklanki cukru Składniki na ciasto drożdżowe: 6 szklanek mąki pszennej pół kostki masła i pół kostki margaryny ( 200 g tłuszczu) 10 dag drożdży 5 jajek w temperaturze pokojowej niepełna szklanka cukru aromat cytrynowy  cukier wanilinowy

Rusty Fork
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami 184

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na wielkanocnym stole. Polecam również mój ulubiony „ Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem „.     http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/d-3-wielkanocny-wieniec-drozdzowy-malinami-biala-czekolada-easter-yeast-wreath-cake-1170x874.jpg The post Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami appeared first

Moja Delicja
Deser z chałki 176

Deser z chałki drożdżowej                               Dziś zapraszam na bardzo smaczny deser z płatkami migdałowymi   Składniki : chałka drożdżowa - 1 szt dżem brzoskwiniowy - 1 słoik serek mascarpone - 250g śmietana kremówka - 80 ml cukier puder - 1 łyżka Polewa :Deser z chałki drożdżowej polewa czekoladowa - 1 opak migdały płatki(...)brzegi i boki ze skórki, pokroić  na kanapki. Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno, do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka mascarpone, dokładnie zmiksować. Smarować kanapki drożdżowe na przemian serkiem i dżemem brzoskwiniowym, dobrze zlepiać. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Kroić ciasto po skosie. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Drożdżówka odrywana z cynamonem 203

Dawno u mnie nie było nic drożdżowego. Na specjalne zamówienie rodzinki miałam zrobić odrywaną drożdżówkę z dużą ilością pachnącego cynamonu. Kiedyś już ją robiłam ale nie zdążyłam zrobić zdjęć. Jednak oni pamiętali o tym smakołyku. Uwierzcie mi smak i zapach w domu w trakcie pieczenia bezcenny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 450 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki(...)dodać łyżeczkę cukru, mąki i drożdże. Dobrze rozmieszać i odłożyć w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły pracować.  Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę cukru, jajka, sól, zaczyn drożdżowy, rozpuszczone letnie masło i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy na wolnych obrotach około 15 minut. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić

Ala piecze i gotuje
Chleb Pałanga (Litwa) 179

nawodnienie ciasta 60-63%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 16:00 Zakwas  21:00 Zaparka  0:00 Zakwaszona zaparka 10:00 Zaczyn drożdżowy 12:00 Ciasto właściwe 13:30 Formowanie 14:30 Pieczenie Zakwas (8 godzin w temp.pokojowej): 20 g aktywnego zakwasu żytniego 30 g woda 50 g mąka żytnia  jasna(...)zakwas (cały) Do garnka z ostudzoną!!! zaparką dodajemy wcześniej przygotowany zakwas, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 9-12 godzin  w temp. 28-32oС. Zaczyn drożdżowy (2 godziny w temp. 30oС): 150 g - mąka żytnia jasna typ 580 lub 720 5 g - drożdże świeże prasowane 150 g - woda (40oС). Ciasto właściwe (1,5 godziny w temp

Przepisy na domowy ser i chleb
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem 397

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych(...)rogali. Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Drożdżowe rogaliki z nadzieniem Składniki: 380g mąki pszennej 180ml mleka 120g cukru 100g masła 3 żółtka 30g drożdży 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 150g powideł śliwkowych lub innego nadzienia 1-2 białka do posmarowania wierzchu rogalików Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek

Smakołyki Bereniki