cieszyć ciastami z owocami. Wprawdzie rabarbar to warzywo, jednak drożdżówką z nim w roli głównej otwieram sezon na owocowe wypieki :) Od jakiegoś czasu nie kombinuję za dużo z ciastem drożdżowym - stawiam na jeden, sprawdzony przepis i zmieniam tylko dodatki. Tak było i tym razem. Ciasto drożdżowe znane jest Wam np. z tego ( klik ) przepisu. Składniki na dużą blachę: Ciasto(...)drożdżowe: 500 g mąki 30 g drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 150 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 kg rabarbaru (waga po obraniu) Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru
My simple kitchenWypiekanie na śniadanie i smaczne bułeczki metodą solno-drożdżową , przepis z Grupy Piekarnicza Brać na FB. Moje nie wyszły idealne, zapomniałam naciąć i oprószyć mąką no i zapomniałam o naczyniu z wodą, ale i tak zjedzone ze smakiem. S kładniki: 12 sztuk roztwór solno-drożdżowy: 100g wody 10g soli 10g świeżych drożdży ciasto: 500g mąki pszennej(...)200g wody 15g miodu płynnego 10g masła roztwór solno-drożdżowy Dzień wcześniej Do zakręcanego słoiczka wlać letnią wodę, dodać sól, zamknąć słoik, wstrząsnąć nim do rozpuszczenia soli.Dodać drożdże,wymieszać do rozpuszczenia. Słoik wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać roztwór solno-drożdżowy, miód, rozpuszczone i przestudzone masło, dolać wodę.Wymieszać i wyrobić ciasto
Moje domowe kucharzenieChleb domowy Przepis na chleb z boczkiem rozpoczynamy od przygotowania podstawowego ciasta. Ciasto drożdżowe na ten chleb jest delikatne. Drożdżowe ciasto na mleku zawsze wychodzi odrobinę bardziej delikatne i słodsze niż na wodzie. Chleb na drożdżach nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, wcześniejszych przygotowań, regularności, jak w wypadku chleba na zakwasie. Można go zrobić zawsze, o każdej porze, nie pamiętając(...)niebieską pleśnią - 20 g ser żółty - 130 g 1 cebulka dymka Jak upiec chleb? Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy je do maki z solą. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Wyrabianie robotem potrwa około 3 minuty. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 30 minut w ciepłe miejsce. Boczek kroimy w kosteczkę, ser pleśniowy również
MamaOskarkaktóry idealnie sprawdzi się jako przekąska w plenerze, przystawka na grillu czy też drugie śniadanie zamiast kanapki. Börek to wywodzący się z Turcji placek z ciasta yufka lub drożdżowego z nadzieniem, które u mnie jest bardzo wiosenne, na bazie sera i liści botwinki, które możecie też zastąpić szpinakiem. Börek może przybierać bardzo różne kształty. Czasem jest to prostokątny(...)borek robi się na bazie ciasta yufka, który w naszych warunkach zastępuję się greckim ciastem filo. Choć filo jest coraz lepiej dostępne w sklepach, to jednak uważam, że ciasto drożdżowe ma nad nim przewagę w tym przepisie. Niestety filo bardzo się kruszy i przez to nie do końca sprawdza się w na wycieczce czy pikniku. Mam nadzieję więc, że podejmiecie
Chilli Czosnek i OliwaWitam Was cieplutko :) Uwielbiam domowe pieczywo, ten zapach i ten smak. Nie ma co ukrywać, że domowy chleb czy bułki są najlepsze. Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, wyrabiać go i patrzeć jak rośnie. Jeżeli ciasto drożdżowemu damy ciepło swoich rąk i serce to pięknie nam się odwdzięczy i wyrośnie takie jak chcemy. A dzisiaj mam dla Was pyszny chlebek drożdżowy
Izabelawkuchnirozmrażały się. Ciasta wilgotne typu szarlotka najlepiej położyć na talerzu, który wymościliśmy wcześniej papierowym ręcznikiem czy bawełnianą ściereczką – by wchłaniały nadmiar wilgoci. Ciasta „suche” typu babeczki, drożdżowe nie wymagają specjalnych sposobów. Drożdżowe ciasto jeśli przed zamrożeniem pokroimy w plastry – będziemy mogli w każdej chwili wyjąć sobie plaster, wrzucić do tostera i w minutę cieszyć się pyszną(...)drożdżówką! Rozmrożonych ciast nie można ponownie zamrażać! JAKIE CIASTA MOŻNA MROZIĆ Mrozić można praktycznie wszystkie ciasta: drożdżowe, babeczki, bułeczki, serniki, kruche, szarlotkę, biszkoptowe, ciasteczka nawet torty, ciasta z kremem i ciasta z bitą śmietaną. Mrozić można również surowe ciasta: drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie. JAKICH CIAST NIE MOŻNA MROZIĆ Nie mrozimy ciast z galaretką, ciast bezowych, makaroników. Artykuł Jak mrozić ciasta
Dorota SmakujeDziś przepis na pyszną drożdżową świąteczną babkę z aromatem cytryny polaną lukrem i udekorowaną płatkami migdałowymi od HELIO . Prosta babka skradła moje serce! Idealna babka drożdżowa na Wielkanoc! Na moim stole nie może jej zabraknąć Udekorowałam ją lukrem i płatkami migdałowymi, można posypać ją także skórką pomarańczową lub innymi bakaliami, polać polewą czekoladową ciemną lub z białej czekolady. Pycha! Babka(...)drożdżowa z cytrynową nutą Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny – limonki lub pomarańczy 3/4 kostki masła (150 g) lukier: 3/4 cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + płatki migdałów HELIO do posypania (można je lekko pokruszyć
Zasmakuj Kuchnidania Wielkanocne z których każdy wybierze coś dla siebie. Przede wszystkim są tu potrawy Wielkanocne jajeczne, jak i te na słodko. Na przykład między innymi baby, serniki i ciasta drożdżowe.Ponadto także pasztety czy choćby nadziewane na mnóstwo sposobów jajka. Dania wielkanocne, które warto wypróbować: Przystawki i sałatki Jajka faszerowane Jajka faszerowane: rzodkiewkami i zielonym ogórkiem, pieczarkami, awokado, kiełkami, łososiem(...)Zdrowo i pysznie! Sałatka z kaszy bulgur – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Przyznam że osobiście nigdy nie wykorzystywałam w kuchni kaszy bulgur, ale to zastosowanie bardzo mi się podoba. Drożdżowe wypieki Drożdżowy koszyczek wielkanocny Przepis na niego znajdziecie na naszym blogu w tym wpisie- klik . Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest szczególnie trudne. Babka drożdżowa z boczkiem i pieczarkami
ArbuziakiDrożdżowe bułeczki z cynamonem są mięciutkie, przepyszne i kryją w sobie mały sekret. Bułeczki są bez jajek. Moja babcia pewnie byłaby przerażona. Drożdżowe bez jajek? Pamiętacie dawniejsze przepisy na ciasto drożdżowe. W składnikach podawano kopę jaj na szklankę maki. Ciasto było ciężkie, wilgotne i żółciutkie. Było to w czasach, kiedy nie słyszano o alergii na gluten, laktozę
dolcevitainmykitchenWitam Was bardzo cieplutko :) Od czasu do czasu lubię na obiad przygotować coś drożdżowego, czy to pizzę czy to cebularze. Tym razem padło na pizzeriny z nadzieniem ze szpinaku, a szpinak bardzo lubimy. I żeby było bardziej wiosennie podałam je z jajkiem i zieleniną własnoręcznie wyhodowaną na parapecie okiennym. Taki domowy szczypiorek jest najlepszy i rzeżucha oczywiście. Do przygotowania farszu(...)użyłam szpinaku mrożonego i rozdrobnionego od HORTEX, który zawsze mam w zamrażalniku, bo nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie nam na niego ochota. Napiszę, że takie drożdżowe pizzeriny to super pomysł na obiad, wychodzi ich dużo, są bardzo sycące i pięknie się prezentują na talerzu...tak wiosennie. Lubię dbać o to, żeby jedzenie wyglądało apetycznie. Jeśli macie smak na takie pizzeriny
IzabelawkuchniWypiekaniu na śniadanie" zaproponowano tym razem rogaliki drożdżowe z puree bananowym i z nadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste i pysznie smakują. Przepis z bloga Candy Company. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 25 świeżych drożdży 50 g cukru kokosowego 170 g puree z bananów 2 jajka 120 ml letniego mleka 100 g masła szczypta(...)włoskich Do smarowanie: 1 jajko 1 łyżka mleka Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki wody ok 200 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odłożyć na około 10 minut, aż powstanie zaczyn. Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajka, puree
Ala piecze i gotujeKlasyczne placki z jabłkami to danie, które możemy podać zarówno na obiad, ale również jako deser dla dzieciaków. No i nie tylko… przygotowanie placków z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świetna propozycja na śniadanie, czy propozycja na kolację, jak kto woli. Domowy fast food nie musi być do końca niezdrowy. Bez bułki to i parówka nie ma domu Bułki drożdżowe do hot dogów jakie ostatnio przygotowałam to tak zwane bułki preclowe, które mają piękną brązową skórkę dzięki temu w jaki sposób zostały przygotowane, ale o tym opowiem Wam już podczas(...)ciepłą wodą. Temperatura mleka, ani wody nie może przekraczać 37 stopni. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy miękkie masło, rozrobione w mleku i wodzie drożdże, po czym wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrabianie ciasta drożdżowego to jedna z najważniejszych czynności jakie musimy wykonać przy jego przygotowaniu. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około
MamaOskarkaKiedy po raz pierwszy zobaczyła tę przystawkę od razu zapisałam sobie na nią przepis. Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi idealnie sprawdzi się na zbliżające się Walentynki, jak również na spotkanie w gronie przyjaciół. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto. Zwłaszcza jeśli, tak jak ja, jesteście fanami serów pleśniowych. Pyszne drożdżowe skrętki z szynką, które moczymy w roztopionym i ciągnącym(...)się serze podbiją Wasze serce Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi Składniki: 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu 5-6 plastrów włoskiej gotowanej szynki 5-6 plastrów prosciutto 2 łyżki białego wytrawnego wina świeżo mielony pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy łyżka cukru sól Rozpoczynamy od ciasta
PatiGotujeciemniejszą od reszty usmażonego pączka 😉 Podejrzewam, że w tym karnawale te pączki usmażę jeszcze raz i dla porównania nadzieję po usmażeniu. Wtedy zachowam też swój sposób wyrabiania ciasta drożdżowego, bo przyznaję, że mam inny w porównaniu z Weganonem. Podejrzewam, że większość z nas ma swój sprawdzony sposób przygotowania ciasta drożdżowego. Ja do swojego dochodziłam latami, głównie zarabiając ciasto na chleby(...)drożdżowe . Składniki (na ok. 40 pączków): pół szklanki mleka roślinnego 25 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka ok. 4 szklanek mąki pszennej + 2 łyżki (mus dyniowy miałam dość wilgotny, więc użyłam 5 szklanek mąki) 1 szklanka musu dyniowego 3 łyżki spirytusu olej do smażenia marmolada Mleko podgrzać. Do miski, w której będzie wyrabiane ciasto wlać ciepłe mleko
Weekendy w domu i ogrodzie