Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Piernik to ciasto kojarzące się nieodmiennie z zimą i świętami za sprawą aromatu miodu, cynamonu i goździków. Zwykle bywa przełożone powidłami śliwkowymi, ale w tradycyjnych przepisach przekłada się je również masą maślaną z kaszy manny. Proponowany przeze mnie piernik drożdżowy to specjał kuchni rzeszowiackiej, który przełożony jest zarówno powidłami, jak i masą z kaszy manny. Jest(...)ilość składników by była bardziej odpowiednia do standardowych brytfanek 25x35 cm. Dzięki temu warstwy piernika będą odrobinę cieńcze niż zaprezentowane na zdjęciach, a wielkość piernika bardziej proporcjonalna.) Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Składniki: ciasto na 2 brytfanki 25x35 cm: ¾ szklanki oleju ¾ szklanki miodu 150 g cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta amoniaku
Trzeci talerzswój ulubiony, z kartonika. Tak, tak, z kartonika Ale trochę głupio tak sam gorący barszczyk konsumować, więc często w zimie goszczą u nas paszteciki w różnych odmianach. Najczęściej paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Taki zwykły klasyk, a po spacerze podgrzewamy barszczyk, wrzucamy do mikrofali lub piekarnika paszteciki i mamy całkiem sycący posiłek w kilkanaście minut. O walorach smakowych(...)sposób przygotowania farszu, nie pozostaje bez znaczenia. Ja lubię takie mięciutkie paszteciki, pełne nadzienia. W sumie nie ważne jakiego nadzienia, o ile jest ono dobrze przyrządzone i doprawione. Takie drożdżowe poduszeczki z barszczykiem…mniam. Ja zwykle robiłam takie bułeczki w postaci rulonu, który cięłam w poprzek i takie plastry kładłam na blaszce i piekłam. Przypadkiem w sumie, podejrzałam
Mieszam w GarnkuCiasto drożdżowe z kruszonką i wiśniami Ostatnio brakowało mi czasu na pichcenie w kuchni, ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie w końcu, będę mogła zabrać się za to co najbardziej lubię. A na rozgrzewkę przed tłustym czwartkiem i ogólnie karnawałowym pichceniem, stwierdziłam, że może powalczę trochę z ciastem drożdżowym i tak postało te proste ciasto z niewielkim(...)nakładem pracy. Składniki: Na ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej 30 g drożdży 65 g cukru 1 jajko 60 g masła 0,5 szkl. mleka szczypta soli Na kruszonkę: 250 g mąki 125 g cukru 125 g masła Dodatkowo: Dżem wiśniowy Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Masło roztopić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać (jednak
My sweet a lifeprzyjęło, że rodzice pary młodej dzielą się kołoczem, by podzielić się szczęściem z bliskimi i znajomymi. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki 20 dag cukru szczypta soli 400 ml mleka 90 g masła(...)posypkę): 250 g mąki 185 g cukru pudru 1 żółtko 65 g margaryny 100 g masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: Jajko do posmarowania Cukier puder Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: *Zaczyn Drożdże rozkruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżkę cukru, letnie mleko i połączyć. Następnie wsypać 1,5 łyżki mąki i przemieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
My sweet a lifeKruche rogaliki drożdżowe z jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do kawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień. Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu(...)podstawie jego receptur robiłam także Tartę szpinakową z truskawkami , Pampuchy drożdżowe czy w końcu Pancakes Ciekawa jestem jakie słodkości u Was sprawdzają się jesienią? Ja jestem przekonana, że ten przepis będzie jednym z tych, do których będę często powracać. Smacznego! Przepis na kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Drukuj przepis Porcji: 10 rogalików Czas gotowania: 2 godz Składniki 2 szklanki mąki
Kuchnia Bazyliiradości tej postanowiłam podjąć się wyzwania które niedawno sama sobie postawiłam. Wiecie że lubię ciekawe ozdoby stołów świątecznych. Pomyślałam więc sobie, że skoro można upleść z ciasta drożdżowego piękne warkocze do chałki, to czemu by nie upleść…koszyczka Wielkanocnego Jak pomyślałam tak zrobiłam, a efekt…hm, sami zobaczcie, ja jestem zadowolona To do dzieła Potrzebna będzie miska/forma(...)zginanie) części koszyczka spinacie ze sobą wykałaczkami. I włala! Gotowe Nie taki diabeł straszny…jak na pierwszy raz To jak, kto się pisze na zrobienie swojego? Drożdżowy koszyczek Wielkanocny was last modified: Kwiecień 6th, 2017 by arbuziaki Artykuł Drożdżowy koszyczek Wielkanocny pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
Arbuziakitylko brzmi strasznie! Robiłam już bezy z aquafaby i mus czekoladowy – w smaku świetne i szczerze polecam (przepisy poniżej) Majonez z mleka sojowego Majonez z tofu SER PŁATKI DROŻDŻOWE – smakiem przypominają ser, można nimi posypywać potrawy lub dodawać do panierki. dostępne raczej w sklepach ze zdrową żywnością, rzadziej w zwykłych marketach wegański parmezan z migdałów i płatków drożdżowych(...)czosnkiem. Gotuj aż sos zgęstnieje, pod koniec dodaj cieciorkę lub tofu i trzymaj jeszcze chwilę na ogniu. 4. Wyłóż makaron na talerz, polej sosem. Opcjonalnie możesz posypać płatkami drożdżowymi. wegańskie bolognese z cieciorką wegańskie bolognese z tofu DO CHILI CON CARNE – fasola (powstaje chili sin carne). Robimy podobnie jak chili con carne, ale mięso zastępujemy fasolą. POZOSTAŁE
Powiedz dietom nieCiasto drożdżowe smakuje wszystkim w naszej rodzinie. I chyba nie ma nikogo wśród znajomych, kto odmówiłby kawałka pysznej, domowej drożdżówki. Bardzo lubię bułeczki z ziemniakami, makowiec na drożdżowym cieście, czy małe drożdżowe ludziki na dzień Sw. Marcina. Zapach pieczonej drożdżówki rozchodzi się po całym mieszkaniu i wprowadza przytulny, domowy nastroj. Szczególnie teraz
dolcevitainmykitchenCiasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, to kwintesencja smaku lata. Piekę je tylko w sezonie na jagody. Mrożone jagody nie nadają się do tego ciasta. Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody. To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością. Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi(...)rządzi się ciasto drożdżowe. Jeśli będziesz je znać, drożdżowe zawsze się uda: mleko powinno być letnie, gorące ,,zabije" drożdże, roztopione masło należy wystudzić (z powodu jak wyżej), ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, pod przykryciem, zimno lub przeciągi źle wpływają na drożdże, warstwa owoców na cieście nie powinna być gruba, aby nie powstał zakalec. Składniki ciasta
Codziennik Kuchennysmakuje, i można zjeść jeszcze na ciepło - taka najsmaczniejsza. Dzieci i Pan mąż chcieli tylko spróbować i płowe zjedli, a to największy komplement dla mnie. Znaczy smakuje ;) Ciasto drożdżowe uniwersalne. Możecie użyć różnych owoców, ale ze śliwkami smakuje nam najbardziej. Nie jest pracochłonne. Możecie użyć do wyrabiania maszyny do chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka(...)Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. W tym sezonie nie raz jeszcze zapewne upiekę drożdżowe ze śliwkami i Was bardzo zachęcam. Przepis z bloga Moje Wypieki lekko zmodyfikowany Przepis na duża blachę 40 na 30 cm Ciasto drożdżowe 15g suchy drożdży instant lub 30 g świeżych 400-480 g mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 80 g rozpuszczonego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMoich eksperymentów z dzikimi drożdżami ciąg dalszy czyli tym razem postawiłam na ciasto drożdżowe a nie na chleb. Kombinowałam, wymyślałam i w rezultacie wyszło pyszne ciasto drożdżowe, puszyste, wilgotne od borówek i rewelacyjne do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie. Polecam zabawę bo do wyprodukowania drożdży użyłam tutaj dzikich jabłek, mirabelek i cynamonu. Dzikie jabłuszka zrywałam na zapomnianej jabłonce gdzieś(...)mnie też wystarczyło. Jabłka powinny być z niesypanych nawozami jabłonek, bo inaczej drożdże mogą się nie urodzić. Efekt wyszedł więcej niż zadowalający, pobawicie się ze mną? Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezaniemógł. Z tych powodów mój wpis został przełożony na po świętach – wybaczcie mi ten poślizg :). W tym roku z „nowinek” upiekłam bogato nadziany suszonymi owocami zawijaniec drożdżowy. Łatwy, efektowny i szybki zarówno w przygotowaniu, jak i w znikaniu z talerzy. Zdecydowanie do powtórzenia ale z niewielkimi zmianami, które już zawarłam w poniższym przepisie. P.S. w tle ozdoby(...)własnoręcznie wykonane przez Mamę i Siostrę-dziękuję za piękny prezent Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami Ciasto 2 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl cukru 30 g świeżych drożdży 50 g masła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka 8 łyżek
Pieguskowa KuchniaSzybki i nieskomplikowany przepis na rogale drożdżowe, który znam jeszcze w czasów dzieciństwa. W zasadzie to były chyba pierwsze rogaliki, które upiekłam gdy zaczynałam eksperymentować w kuchni. Nigdy jeszcze mnie zawiódł ten przepis i zazwyczaj piekę te rogaliki z podwójnej porcji. Najbardziej lubię, kiedy rogaliki są niewielkie (trzeba podzielić ciasto na więcej części) ale nie zawsze mam tyle czasu(...)się pobawić i wtedy robię je takie większe ja te na zdjęciach. Zachęcam Rogaliki drożdżowe 0,5 kg mąki 2 jajka 2 łyżki cukru 10 dkg drożdży 1 palma 6 łyżek mleka dżem porzeczkowy Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i delikatnie podgrzać. Palmę rozpuścić i przestudzić. Dodać do reszty składników i zagnieść. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe
Pieguskowa Kuchniajuż mój drugi Mikołaj z ciasta drożdżowego, pierwszy nie doczekał sesji zdjęciowej. Uznałam, że skoro tak nam posmakował to koniecznie trzeba ciasto powtórzyć. Bawiłam się jak dziecko razem z moimi synami formując Mikołaja. Mnóstwo radości nam przysporzył, więc Was również zapraszam do zabawy. MIKOŁAJ Z CIASTA DROŻDŻOWEGO 4 szkl mąki tortowej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soli(...)Przez pierwsze 15 minut dobrze jest przykryć luźno ciasto papierem do pieczenia, potem odkryć i dopiekać do złotego koloru. Artykuł MIKOŁAJ Z CIASTA DROŻDŻOWEGO pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaZapraszam Was na sprawdzony przepis na kapuśniaczki. Bez tych drożdżowych bułeczek nafaszerowanych kapustą kiszoną i grzybami nie wyobrażam sobie Wigilii. Od kiedy upiekłam je, naście lat temu, na stałe zagościły na naszym świątecznym stole. Z podanego przepisu kapuśniaczki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie. Piekę je zawsze w Wigilię z samego rana, ale jeżeli nie macie czasu można upiec je wcześniej(...)razu jak tylko przestygną zamrozić. Doskonale się odświeżają w mikrofali czy też w piekarniku. Przechowuję je zawinięte żeby nie stwardniały. Polecam! KAPUŚNIACZKI CIASTO DROŻDŻOWE 0,5 kg mąki 50 g świeżych drożdży 3 jajka 0,5 szkl mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli FARSZ 50 g suszonych grzybów 2 cebule 400 g kiszonej kapusty
Pieguskowa Kuchnia