Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na wielkanocnym stole. Polecam również mój ulubiony „ Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem „. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/d-3-wielkanocny-wieniec-drozdzowy-malinami-biala-czekolada-easter-yeast-wreath-cake-1170x874.jpg The post Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami appeared first
Moja DelicjaDeser z chałki drożdżowej Dziś zapraszam na bardzo smaczny deser z płatkami migdałowymi Składniki : chałka drożdżowa - 1 szt dżem brzoskwiniowy - 1 słoik serek mascarpone - 250g śmietana kremówka - 80 ml cukier puder - 1 łyżka Polewa :Deser z chałki drożdżowej polewa czekoladowa - 1 opak migdały płatki(...)brzegi i boki ze skórki, pokroić na kanapki. Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno, do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka mascarpone, dokładnie zmiksować. Smarować kanapki drożdżowe na przemian serkiem i dżemem brzoskwiniowym, dobrze zlepiać. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Kroić ciasto po skosie. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiDawno u mnie nie było nic drożdżowego. Na specjalne zamówienie rodzinki miałam zrobić odrywaną drożdżówkę z dużą ilością pachnącego cynamonu. Kiedyś już ją robiłam ale nie zdążyłam zrobić zdjęć. Jednak oni pamiętali o tym smakołyku. Uwierzcie mi smak i zapach w domu w trakcie pieczenia bezcenny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 450 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki(...)dodać łyżeczkę cukru, mąki i drożdże. Dobrze rozmieszać i odłożyć w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę cukru, jajka, sól, zaczyn drożdżowy, rozpuszczone letnie masło i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy na wolnych obrotach około 15 minut. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić
Ala piecze i gotujenawodnienie ciasta 60-63%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 16:00 Zakwas 21:00 Zaparka 0:00 Zakwaszona zaparka 10:00 Zaczyn drożdżowy 12:00 Ciasto właściwe 13:30 Formowanie 14:30 Pieczenie Zakwas (8 godzin w temp.pokojowej): 20 g aktywnego zakwasu żytniego 30 g woda 50 g mąka żytnia jasna(...)zakwas (cały) Do garnka z ostudzoną!!! zaparką dodajemy wcześniej przygotowany zakwas, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 9-12 godzin w temp. 28-32oС. Zaczyn drożdżowy (2 godziny w temp. 30oС): 150 g - mąka żytnia jasna typ 580 lub 720 5 g - drożdże świeże prasowane 150 g - woda (40oС). Ciasto właściwe (1,5 godziny w temp
Przepisy na domowy ser i chlebDrożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych(...)rogali. Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Drożdżowe rogaliki z nadzieniem Składniki: 380g mąki pszennej 180ml mleka 120g cukru 100g masła 3 żółtka 30g drożdży 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 150g powideł śliwkowych lub innego nadzienia 1-2 białka do posmarowania wierzchu rogalików Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek
Smakołyki BerenikiWypieki drożdżowe to moja specjalność! A jak wiadomo nie mogą się one obyć bez przyjacielskich drożdży, które prawie zawsze mam w lodówce i trzymam do końca daty ważności. Zawsze używam świeżych drożdży. Wiem, że jest spora liczba osób która preferuje drożdże suszone, ale ja zdecydowanie stawiam na tradycyjne wyjście. Drożdże można mrozić lub przechowywać w lodówce. Na moim blogu znajdziecie(...)sporo przepisów z użyciem ciast drożdżowego. Nie wiem jak Wam, ale mi kojarzą się one z dzieciństwem. Uwielbiam zapach i smak ciasta drożdżowego, jak dla mnie nie do zastąpienia. Wbrew pozorom ciasto drożdżowe wcale nie jest ciężkie w przygotowaniu. Spróbujcie! Przepisy z użyciem drożdży znajdziecie tutaj ! Drożdżówki a la Pizza Przepis na NAJLEPSZĄ pizzę! Zapisz
rabarbarowoNasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). Ponieważ po ostatnim pieczeniu wieńca zostały mi drożdże postanowiłam upiec chałkę, a że pod choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy. Do prezentowanej(...)wieniec zniknął do rana :) Jeśli jednak wolicie trochę mniej się „zasłodzić” dajcie kremu mniej, bardziej cieniutką warstwą i smarujcie mniej szczelnie. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/drozdzowe-ciasto-z-nutella-wieniec-z-nutella-yeast-nutella-cake-1170x874.jpg The post Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjakoniec ubiegłego roku opatentowałam dla Was wspaniały przepis na idealne ciasto drożdżowe. Postanowiłam przygotować na nim pyszną focaccie czyli włoski placek drożdżowy, który stanowi bazę do pizzy. Dodatki to już Wasza inwencja twórcza. Ja postawiłam tym razem na jarmuż, szynkę parmeńską, suszone pomidory oraz anchois. Całość bardzo smaczna, idealnie z zewnątrz chrupiące ciasto a w środku delikatne, miękkie. Świetnie smakuje(...)oliwą z oliwek, z dobrym winem w gronie najbliższych. Polecam! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe: Przygotuj z połowy porcji! 500 gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oliwy z oliwek 1 jajko Dodatki: 2-3 plastry szynki parmeńskiej garść jarmużu oliwa z oliwek 2-3 suszone
Mango PapajaDosyć nietypowy przepis na babkę drożdżową, na który trafiłam w książce Anneki Manning. Musiałam wprowadzić pewne zmiany ponieważ nie posiadam formy do babki z zaokrąglonym dnem. Wykorzystałam więc formę podłużną. SKŁADNIKI Na babkę: 60 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 2,5 łyżki cukru 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny 150 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)momentu aż drożdże zaczną pracować. Jajka ubić dodając stopniowo cukier. Następnie dodać mąkę, sól, skórkę otartą z cytryny i zaczyn. Miksować całość około 7 minut końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po tym czasie miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do pierwszego wyrastania. Morele zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę do zmięknięcia. Formę o wymiarach 25x12
Passions hobbies lifemajonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami(...)Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake
Kulinarne przygody Gatityciasto jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia w moim domu. Uwielbiam smak piernika i cytryn. W ten sposób powstało cytrynowo - piernikowe nadzienie w postaci lemon curd. Obowiązkowo w drożdżowym cieście muszą pojawić się rodzynki i pachnące pomarańcze. Całość zwieńcza lśniący biały lukier. Ciasto jest obłędne w smaku. Czuć w nim całą magię nadchodzących Świąt. Dom przepełniony zapachem ciasta drożdżowego, pomarańczy, cytryn(...)korzennego piernika. Do tego ciepły koc, szklanka mleka, grono najbliższych, zapach choinki, blask światełek i świec. Czy można wymarzyć sobie lepszy obraz Świąt Bożego Narodzenia? Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 125 g margaryny lub masła 30 g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłego mleka Kilka kropel aromatu pomarańczowego Lemon curd: 50 g masła
VioletoweKucharzenietego są truskawki to więcej do szczęścia nie potrzebuję. Dzieciństwo moje kojarzy mi się właśnie z takimi drożdżówkami. Często lubiłam po szkole kupować podobne w cukierni która robiła najlepsze drożdżowe buły. 1/2 kg mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki cukru 4 żółtka szczypta soli 2 dkg drożdży 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka masła 1 szklanka mleka letniego nadzienie(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość. Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram. Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek który kroję na kawałki i formuję z nich kulki. Zostawiam na blasze wysmarowanej do wyrośnięcia. Szklanką robię wgłębienia w kulach. Dociskam dno szklanki prawie
wesoła kuchniaDrożdżowe placki wszyscy lubią, zwłaszcza te z owocami lub pizzę. Z ciasta drożdżowego można stworzyć wiele pyszności takich jak np. placek wytrawny z nadzieniem z paszteciku i warzyw. Zgodnie z moja wyobraźnią powstało ciasto z logo firmy Profi. Było to trudne zadanie, bo ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i trudno wycina się pewne kształty, zwłaszcza te drobne elementy, szczegóły(...)będzie elastyczne i miękkie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia masy. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z groszkiem i pasztetem. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Na dwóch plackach odrysować nożem talerz średniej wielkości. Na jednym wyłożyć farsz. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem i przykryć drugim
Kuchnia PaulettesNiedawno upiekłam adwentowy wieniec drożdżowy, który wzbudził ciekawość rodziny i wielu znajomych, a smakował też wybornie. Na imprezę mikołajkową, którą niedawno urządzałam, upiekłam z tego samego przepisu choinkę. Te same bułeczki drożdżowe, ale serek łososiowy i podobna dekoracja sprawiły, że moja choinka również wzbudziła spore zainteresowanie. Składniki: Bułeczki drożdżowe • 3 szklanki mąki(...)mleka • 2 łyżki oliwy • szczypta soli Krem łososiowy • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 1 serek śmietankowy Almette • 100 g łososia wędzonego Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki zielonego kalafiora Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem
To co kocham