Ciasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże. Gruszki oskrobać i pokroić na plasterki. Przygotowanie ciasta – mąkę, cukier, sól, drożdże i cynamon mieszamy razem. W małym garnuszku podgrzewamy masło z mlekiem na małym ogniu. Masło powinno się rozpuścić, nie zagotowywać. Letnie mleko wlać do suchych składników(...)Dokładnie wyrobić ciasto, jak każde ciasto drożdżowe. Około 4 minut, następnie włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. Thermomix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach
Kuchnia PokoleńPonieważ moja zasada brzmi: na rabarbar nigdy nie jest za późno, smakuje wspaniale o każdej porze roku, upiekłam ciasto drożdżowe właśnie z tym warzywkiem. Pamiętacie jeszcze że rabarbar to warzywo? Ciasto jest mega puszyste i przepyszne, polecam każdemu. Pamiętam jak upiekłam je na Dzień Matki i moja córka jeszcze ciepły zajadała bo tak kusząco pachniał w całym domu(...)mogła się doczekać kiedy ostygnie. Zapraszam zatem na pyszne ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię robi roladę. Rulon tniecie na szerokie paski, a tak uzyskane pizze - ślimaczki układacie ciasno na blasze do pieczenia. I to naprawdę wszystko! Po upieczeniu uzyskujecie pyszne drożdżowe bułeczki do odrywania z wybranym przez Was nadzieniem :) Bułeczki do odrywania są formą pizzy, dlatego spokojnie możecie przygotować je na tradycyjnym włoskim cieście do pizzy lub cieście do pizzy na drożdżowym zaczynie(...)bułeczek było jak znalazł. Jeżeli lubicie pizze z cukinią, może zainteresuje Was przepis na tureckie pide . A wielbicieli pizzy zwijanej odsyłam do przepisu na stromboli ze szpinakiem i pieczarkami . Drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i serem typu feta. Pizza zawijana. Składniki /na 12 bułeczek: ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży szczypta cukru 3,5 szklanki mąki do pizzy
Chilli Czosnek i Oliwarozpoczynamy serię przepisów na dania inspirowane World of Tanks. Wraz z patchem 9.13 do gry wprowadzone zostały pojazdy z linii czechosłowackiej oraz odpowiednie racje, czyli buchty. Są to tradycyjne drożdżowe, słodkie bułeczki, podawane najczęściej z nadzieniem w postaci powideł. Długo utrzymują świeżość więc idealnie nadają się jako skład racji żywnościowych. W przygotowaniu przepisu na buchty wzięliśmy pod uwagę tradycyjne receptury(...)pochodzące z kuchni czeskiej. Bułeczki wychodzą mega puszyste i mają delikatny, drożdżowy smak, który doskonale przełamuje nuta cytryny oraz wyraziste powidła śliwkowe. Doskonałe jako przekąska, zwłaszcza podczas „spokojnego” oczekiwania na powrót zniszczonego czołgu do garażu IT’S TIME TO ROLL OUT, ale tym razem w kierunku kuchni! Zobacz, jak buchty wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW
Nerds KitchenLekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy(...)mieszając. Gdy budyń będzie gęsty to rondelek zdjąć z ognia. Przykryć folią (należy położyć ją na budyń), aby nie powstał kożuch. Ostudzić. Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie wsypać sól, wbić jajko, dodać masło oraz mleko. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie i elastyczne
Ugotowaćwięc trzeba obowiązkowo zrobić jakieś wypieki. W pierwszej kolejności pyszna domowa drożdżówka ze sporą ilością rabarbaru i maślaną kruszonką. Zapach jaki roznosi się przy pieczeniu drożdżówki bezcenny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szkl cukru 4 żółtka 2/3 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 130 g masła sól szczypta 700 g rabarbaru 1 łyżka(...)cukru z wanilią 1-2 łyżki cukru Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Rabarbar pokroić w 1-1,5 cm kawałki dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczką cukru, mąki i rozmieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż drożdże się poruszają i powstanie zaczyn. Mąkę przesiać
Ala piecze i gotujePieczone pierogi drożdżowe to wspaniała przekąska, ale także element obiadu czy kolacji, jeśli przygotujemy je z wytrawnym nadzieniem. Przepis na pierożki znalazłam na stronie kotlet.tv , kiedy szukałam alternatywy dla klasycznych krokietów z kapustą i grzybami na wigilię. Przygotowałam pieczone pierogi, które okazały się hitem i świetną przekąską, gdyż większość z nich zamroziłam i w miarę potrzeby i chęci, wyjmowałam(...)kolejnych dniach należy je krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, lub tak jak napisałam wyżej - zamrozić. Z poniższej porcji składników przygotować można 20-25 sztuk . Pieczone pierogi drożdżowe z serem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 320g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody (lub mleka) 10g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub masła NADZIENIE 400g
Smakołyki BerenikiWykonanie majonezu sojowego jest niezwykle proste i szybkie. Owszem, po część składników trzeba będzie się nieco nachodzić po sklepach, ale sól kala namak czy płatki drożdżowe przydadzą się do innych przepisów kuchni wegańskiej. Jeśli brakuje Wam tego dodatku do kanapek, sałatek i innych obiadowych dań, to nie zwlekajcie i bierzcie się do roboty! Majonez sojowy Przepis(...)Potrzebujemy: 1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego 3/4 szklanki oleju rzepakowego (lub innego o łagodnym smaku) 2,5-3 łyżeczki musztardy 1 płaska łyżeczka soli kala namak 4 łyżeczki płatków drożdżowych 1-1,5 łyżeczki octu (u nas jabłkowy) 1/4 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: 1. Mleko sojowe, musztardę, sól, płatki drożdżowe i pieprz wlewamy do blendera. Miksujemy około 1-2 minuty
Bananowe PoleWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszną, tradycyjną babkę drożdżową, taką bogatą w smaku, idealną na Świąteczny,Wielkanocny stół. Przepis ten jest z nami bardzo długo, pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa, gdy babcia piekła ją w ogromnej formie. Dziś już takich dużych form nie ma, więc zmniejszyłam wszystkie składniki o połowę i tak, rokrocznie, na Wielkanoc powstaje(...)się przechowuje (gdyby było inaczej nie piekłabym jej co roku :). Gwarantuję jej świeżość do 3 dni (gdyż dłużej u nas nigdy nie stała). Pamiętajcie, żeby babkę drożdżową piec nie wcześniej niż w Sobotę Wielkanocną. Najlepiej przechowujcie ją w formie, w której się piekła, wyjmijcie i udekorujcie dopiero przed podaniem (ja po wyjęciu zawsze przechowuję ją w szklanej
Rozpustne gotowanieRogaliki krucho-drożdżowe z serem to świetna alternatywa dla rogali z klasycznego ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto kruche. Robi się je błyskawicznie, gdyż nie wymagają wyrastania i dłużej zachowują świeżość. Z poniższego przepisu przygotujecie 25-30 rogalików . Rogaliki krucho-drożdżowe z serem Składniki: CIASTO 500g mąki pszennej + do podsypywania 160g
Smakołyki Berenikiwoli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami używam :) O! I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam(...)więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe: na ok. 12 mniejszych lub 18 większych rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego
bistro mamawodze kulinarnej fantazji i zamiast iść na łatwiznę poszukać nowych smaków i ukazać potrawę w innej niż dotąd odsłonie. I tak dla wegan ser najczęściej występuje pod postacią płatków drożdżowych, które nadają wspaniałego aromatu. Zapiekanka, którą widzisz poniżej składa się z trzech składników i jest najprostsza pod słońcem. Składniki : 1 średni kalafior ½ puszki mleka kokosowego (dobrej jakości) 3 łyżki nieaktywnych(...)płatków drożdżowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć na wrzącą osoloną wodę i gotuj 3-4 minuty, po czym odcedź. Ugotowane i osuszone różyczki przełóż do naczynia żaroodpornego i rozłóż je na całej jego powierzchni. Wierzch równomiernie oprósz 2 łyżkami płatków drożdżowych, a następnie wszystkie różyczki kalafiora delikatnie polej mlekiem kokosowym
Roślinna - blog wegańskimnie nie ma nic lepszego od świeżego domowego ciasta drożdżowego. Mogą to być bułki, drożdżówki lub chleby. Uwielbiam je z dodatkiem mleka lub gorącego kakao. Ale tym razem zrobiłam odrywaną drożdżówkę i podałam z sosem budyniowym. Mówię wam, coś pysznego. Składniki: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej T500 250 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru(...)drożdży świeżych sól morska szczypta Sos budyniowy 750 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią cukier puder Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać i odłożyć by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, cukier waniliowy
Ala piecze i gotujeŻurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto korzenne Pierniczki z biało-niebieskim lukrem(...)Siostry Anastazji ze zmianami Sernik z rosą (z ricottą) Miodownik z orzechami Orzechowe kule śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie Piernik dojrzewający staropolski! Pierniczki dojrzewające Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami Pierniczki Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny
My Culinary Artjedną z wykwintniejszych zup. Tradycyjna francuska zupa serowa przed podaniem jest zapiekana z grzanką i żółtym serem. U mnie jednak stanowiła idealny dodatek do dania głównego, którym były pierogi drożdżowe ze szpinakiem i serem feta. A ponieważ za oknem coraz zimniej, przyda nam się coś, co nas ogrzeje i nasyci. I uważam, że ta propozycja świetnie spełnia te wymagania(...)wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę możemy zblendować i dodać jogurt naturalny. Dla smaku można dodać również kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera feta 1 ząbek
Jacob Tastes