Słodkości na Tłusty Czwartek . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Przepisy na Tłusty Czwartek. Pączki przepisy. Pączek to wyrób cukierniczy przygotowywany z ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe powstaje z połączenia mąki z jajkami, cukrem, tłuszczem oraz drożdżami. Kolejno, ciasto drożdżowe formowane jest w kulki, które po wyrośnięciu smażone są na tłuszczu. Po usmażeniu pączki wypełnia się(...)tradycyjne Jeśli masz ochotę spróbować nieco innych pączków, aniżeli te tradycyjne to zachęcam do wypróbowania poniższych przepisów na pączki. Pączki dyniowe to puszyste pączki o pięknym pomarańczowym kolorze. Ciasto drożdżowe, z którego formowane są pączki przygotowywane jest z dodatkiem puree dyniowego. Po usmażeniu pączki oprószane są brązowym cukrem z odrobiną cynamonu. Przepis na pączki dyniowe znajdziesz: TUTAJ . Pączki Mini pączki
MeCooksDrożdżowe bułeczki z serem to przekąska, której nikt się nie oprze. Taka pulchniutka drożdżówka skusi każdego łakomczucha i nie tylko. Ciasto jest bardzo delikatne i długo zachowuje swoją świeżość. Nadzienie serowe nadaje całej drożdżówce jeszcze lepszego smaku. Zapraszam wszystkich miłośników drożdżówek na pyszne drożdżowe bułeczki z serem. To nasze ulubione bułeczki z dodatkiem twarogu, które są bardzo smaczne a dodatkowo(...)łatwe w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z SEREM Składniki CIASTO 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 100 g cukru 40 g masła 2 jajka szczypta soli NADZIENIE 500 g sera białego 4 żółtka 2 łyżki cukru
Alle Dobre!Kapuśniaczki nieodłącznie kojarzą mi się z zimą i okresem świątecznym. Tym razem postanowiłem przygotować przepis na drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. Wspaniale smakują w towarzystwie domowego barszczu, jak i tego torebkowego. Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami Cudownie puszyste ciasto, delikatna kapusta, aromatyczne grzyby leśne… Klasyczny, ale jednocześnie wyjątkowy i wciągający smak. Dodatek kminku(...)tylko sprawianie, że kapusta jest dla nas łatwiej strawna, ale również nadaje kapuśniaczkom wyjątkowego sznytu. Drożdżowe kapuśniaczki to obowiązkowa pozycja do zrobienia w okresie świątecznym! Szukasz innych świątecznych przepisów? Zobacz koniecznie przepis na wegański piernik , pierniczki bez jajek oraz wegański bigos . Są to zweganizowane klasyki, których nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole. Dodatkowo w okresie świątecznym świetnie sprawdza się
BlendmanSkładniki: Ciasto drożdżowe – 500 g mąki pszennej – 180 ml mleka – 50 g zwykłego cukru – 2 jajka – 30 g świeżych drożdży – 50 g masła – szczypta soli Nadzienie i lukier: – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżka gorącego soku z cytryny – 400 g gotowej masy makowej – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie(...)Przygotowujemy rozczyn do ciasta drożdżowego: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem
I LOVE LIFEmożemy dodawać składniki podczas gdy on pracuje. Teraz słów kilka o końcówkach :-) Końcówka do zagniatania: Specjalny hak do zagniatanie plus wysoka moc silnika pozwalają na sprawne przygotowanie ciasta drożdżowego, czy chlebowego. Dzięki niemu nie musimy zagniatać ciasta ręcznie, bo mikser wyrabia je szybko i sprawnie. Końcówka do mieszania: Jest ona precyzyjnie spasowana z metalową misą, co pozwala(...)bitej śmietany. Ja taką końcówką ucieram też żółtka z cukrem, oraz według mnie super przygotowuje ciasto na biszkopt. Mnie najbardziej zależało, żeby mikser poradził sobie z wyrobieniem ciasta drożdżowego, oraz kruchego. Dlatego też, na pierwszy ogień poszło właśnie drożdżowe z którym mój pomocnik poradził sobie genialnie. Ciasto było super wyrobione, ja tylko dodawałam składniki i czekałam na efekt końcowy
kruche babeczkiPONADTO 1 kg smalcu wieprzowego lub litr oleju rzepakowego 1 słoik prawdziwej konfitury z płatków róży cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PĄCZKI Z RÓŻĄ Przygotuj drożdżowy rozczyn – do miski wkrusz palcami drożdże babuni, dodaj 2 łyżki cukru i utrzyj łyżką do rozpuszczenia. Płynne drożdże przelej do 50 ml ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej(...)wymieszaj. Zaczyn drożdżowy przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu (np. w okolicy ciepłego kaloryfera) na 10 – 15 minut aż podwoi swoją objętość. Cukier, mąkę oraz mleko użyte do zaczynu odejmij z podanych składników przepisu, by zachować odpowiednie proporcje. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę bez wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec dodaj nasionka wydłubane z przekrojonej laski
ProstePesto.plPrzepis na CYNAMONKI , czyli przepyszne i łatwe w przygotowaniu bułeczki drożdżowe z cynamonem i lukrem cytrynowym . Idealne na każdą okazję. Polecam. Jak zrobić takie Cynamonki pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CYNAMONKI Z LUKREM CYTRYNOWYM SKŁADNIKI: Ciasto: mleko (220 ml. = prawie(...)dodajemy cukier, drożdże, mąka i mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 minut. Do dużej miski wsypujemy przesianąmąkę, sól, jajka, roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki zagniatamy około 10 minut najpierw szpatułką, a później mikserem przy użyciu świdrowo - hakowych końcówek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na około 40-50 minut. (ciepłym
Rita creativePrzepyszne ciasto drożdżowe z owocami. Nasze ulubione. Zrobiłam z czereśniami, ponieważ jest sezon na czereśnie. Uwielbiamy je , to nasze smaki z dzieciństwa. Ciasto smakuje cudownie. Drożżówka jest bardzo aromatyczna, puszysta i fajnie wigotna dzięki owocom. Serdecznie polecam, a owoce można dowolnie zmieniać wg. uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto drożdżowe z owocami – składniki: 3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru(...)masła 4 żółtka 60 dag czereśni cukier waniliowy SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ : pół szklanki mąki 1/3 kostki masła 1/3 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto drożdżowe z owocami – wykonanie: Rozpoczynamy od rozczynu. W tym celu pokruszyć drożdże do miski, wsypć 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i zalać letnim mlekiem. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Olcia gotuje!Sprawdzony przepis na pyszne domowe jagodzianki drożdżowe z kruszonką. Puszyste, subtelnie słodkie drożdżówki z jagodami bez wyrabiania. Z soczystym środkiem, posypane chrupiącą kruszonką. Idealne z mlekiem lub kakao. Wielu z Was zapewne szuka przepisu na jagodzianki jak u Babci, aby przywrócić we własnej kuchni smak i zapach tych pysznych bułeczek drożdżowych. Mamy nadzieję, że nasz przepis pozwoli to zrobić nawet(...)którzy nie mają dużego doświadczenia w tego typu wypiekach. Z pewnością nie raz słyszeliście tekst: Mamo zrób mi takie jagodzianki jak z cukierni Nasze bułeczki drożdżowe z jagodami świetnie sprawdzą się jako deser dla dzieci. Nam najlepiej smakują z zimnym mlekiem. Doskonale dopełnią smak popołudniowej kawy oraz kakao. Bułki z jagodami i kruszonką idealnie sprawdzą się w podróży oraz
Kuchnia Na WypasieSkładniki: ( na 16 bułeczek, szklanka 250 ml) Ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej ( w razie konieczności podsypać więcej mąki) + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy 30 g drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy 1 szklanka mleka 100 g masła Truskawkowe nadzienie: Truskawki ok. 300 g Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki Dodatkowo: Kruszonka Mąka 50 g, cukier(...)gotować na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Do miski dodajemy przestudzone mleko z masłem, cukier, żółtka, rozczyn drożdżowy i mieszam na koniec dodajemy partiami przesianą mąkę i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto rękoma . W razie konieczności podsypujemy mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Miskę podsypujemy
Kulinarne przygody