Makowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest bardzo szybki do przygotowania, gdyż nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili, że ten makowiec był tak pyszny, stwierdziłam więc, że nie będę z przepisem czekać do kolejnych Świąt 😉 Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze 2 dni po świętach. Gdy używam kupnej(...)zamaskować lukrem lub polewą 🙂 Ja zawijam ciasto przed pieczeniem w papier co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Jak zrobić lukier? Przepis znajdziecie TUTAJ. Przepis na Makowiec krucho-drożdżowy. Składniki na 1 roladę makową: 250 g mąki pszennej 1 op. suszonych lub 25 g świeżych drożdży 50 g cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięudziela się świąteczny klimat kulinarny. Gdybym miał wybrać bożonarodzeniową potrawę, która na naszym rodzinnym stole pojawia się cały rok z całą pewnością byłyby to paszteciki drożdżowe. Dlatego wprowadzając powoli klimat pachnącej choinki zaproponuję Wam wyśmienitą przekąskę z farszem z kapusty i pieczarek, która może być również niezależną potrawą podaną(...)czerwonym barszczem. Moje najmłodsze dziewczyny właśnie zacierają rączki na wspólne wyrabiane ciasta drożdżowego. Jest to ich ulubione zajęcie w kuchni, gniecenie, wałkowanie jednym słowem „maltretowanie” wszelkiego rodzaju ciast. A zniecierpliwiona, wygłodniała Bogusia nakrywa do stołu, na którym i tym razem nie zabraknie butelki Coca-Coli. Paszteciki drożdżowe z pieczarkami
kuron.com.plzapisków mojej mamy, z kryzysowego PRL'u, gdy nic nie było, a jednak gospodynie w Polsce Ludowej potrafiły w swych kuchniach wyczarować cuda. I takim cudem są te rogaliki drożdżowe, zupełnie różniące się od typowych drożdżowych wypieków, nie trzeba robić zaczynu ani wyrastać ciasta. Rogaliki też nie czerstwieją na drugi dzień jak każdy drożdżowy wypiek, z każdym dniem jakby nabierały(...)szlachetności. To jest zupełnie wyjątkowe ciasto drożdżowe. Do tych rogalików polecam szczególnie margarynę palmę (z murzynkiem), co może wiele osób zaskoczyć, ale ten przepis najlepiej wychodzi na margarynie, chociaż masła też można użyć. Ja wybieram margarynę, ze względu na sentyment, ale też ze względu na cenę, bo masło jest teraz zdecydowanie za drogie. Bardzo polecam ten przepis * * * Składniki (proporcje
Kawa z mlekiemOdrywane drożdżowe bułeczki z makiem to makowiec w innej formie. Nie wiem jak Wam, ale mi to zdjęcie wyjątkowo się podoba. Wprowadza mnie w świąteczny klimat, a ja uwielbiam Święta! Lubię tą pozytywną nerwówkę, ciągle zastanawiam się czy prezenty się spodobają, czy potrawy przypadną do gustu gościom. Święta to magiczny czas, czas który niech płynie wolno. Cieszmy się spotkaniem(...)mnie święta nie będą już takie same…zabraknie przy stole mojej ukochanej babci. Tej, która wszystkiego mnie nauczyła i zaszczepiła miłość do wypieków. Babcia była najlepsza w drożdżowych wypiekach. Bułeczki drożdzowe, ciasta, makowce….wszystko to było obłędne! Teraz ta odpowiedzialność spoczywa na mnie, mam nadzieje, że podołam. Problemem są proporcje, bo babcia robiła wszystko na oko, dosypując
Rusty Forkświeczek. Płacz i histerię zakończyła tutaj dopiero rozmowa telefoniczna z przedszkolanką :)) Dlatego nie jestem wielką fanką wróżb, ale spotkanie w miłych gronie dobrym jedzeniem zawsze przyjemna sprawa Dziś proponujemy drożdżowe kapuśniaczki Na pewno posmakują nawet najbardziej wybrednym gościom. Drożdżowe kapuśniaczki przepis na ok. 30 sztuk CIASTO: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka(...)wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, roztopione i przestudzone masło oraz 2 jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj elastyczne ciasto, powinno Ci to zająć ok. 10 minut. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1h). W tym czasie przygotuj farsz według
365 dni dookoła kuchniChlebek drożdżowy , smaczny, najlepszy. Przepisów na domowe pieczywo na blogu jest bardzo dużo, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dzisiaj polecam Wam mini chlebek drożdzowy. Składniki na 10 mini chlebków drożdzowych: 900 g mąki 500 ml wody 25 g świeżych drożdży 1 ½ łyżki soli 2 łyżki cukru 4 łyżki oliwy Jak przygotować mini chlebek drożdżowy? Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem(...)stopni. Chlebki pieczemy od 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę z chlebkami z pieca, ściągamy je z blaszki z papierem i zostawiamy na kratce do wystudzenia. Zjadamy chlebek drożdżowy z apetytem, uwielbiam gdy jest jeszcze gorący! The post Chlebek drożdżowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto drożdżowe to coś co uwielbiam piec zwłaszcza jesienią i zimą Najlepsze jeszcze do zjedzenia tego samego dnia, bo kto może oprzeć się cudownemu zapachowi świeżej, pachnącej drożdżówki? Poniżej mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką Składniki: – 2 1/2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy(...)Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika . Piec w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić, Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEDziś proponuję coś puszystego i słodkiego Pyszny drożdżowy chlebek do odrywania z czekoladą i dużą ilością kremu czekoladowego z pewnością zachwyci całą rodzinę. Szczerze mówiąc, pochłonęliśmy jeszcze ciepły zaraz po wyjęciu z piekarnika, jest absolutnie przepyszny! Większość osób, jak tylko mówię im że ciasto jest drożdżowe, od razu załamuje ręce i od razu twierdzą, że to trudne, że nie wyjdzie(...)takie tam. Tutaj mam dobrą nowinę, w Tefal Cusine Companion ciasto drożdżowe robi się samo, dosłownie! Wrzuca się składniki, włącza odpowiedni program i po sygnale wyjmuje się piękne, jednolite i wyrośnięte ciasto drożdżowe. Podam poniżej przepis na to pyszne ciasto w wersji tradycyjnej i na Tefal Cuisine Companion. Sami oceńcie, która wersja jest łatwiejsza;) Zapraszam! Scroll down for recipe
karmelowywszelkie babki, ciasta, ciasteczka, muffinki, bułeczki, torty itp. których składnikiem jest masło orzechowe . Dozwolone jest również jego wykorzystanie w deserze na zimno. Ja postawiłam na klasykę, czyli pulchne bułeczki drożdżowe masłem orzechowym obficie nadziane . Do tego wierzch okraszony pistacjami i kamyczkami czekoladowymi - i tak oto jestem w kulinarnym niebie! :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła(...)stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1/2 dużego słoika masła orzechowego - choć tak prawdę mówiąc dokładna ilość zależy tu od indywidualnych preferencji
Grunt to przepis!przedłużająca się cisza w przypadku dzieci nie wróży nic dobrego Tak czy owak dzisiaj będzie na słodko. To makowiec, ale nie taki tradycyjny, a zrobiony z ciasta drożdżowego w kształcie gwiazdy. Właściwie to zamiast maku możecie użyć budyniu, nutelli (jak my dziś), czy konfitur- z tym, że wtedy nie będzie to już makowiec a Wasza wariacja smakowa- ale podpisuję się(...)obiema rękami- na pewno będzie Wam smakować Całość nie jest za słodka, a jedyna trudność to dobre wyrobienie ciasta drożdżowego. Niech Was nie zwiedzie ta plecionka na wierzchu (orłem w pieczeniu nie jestem)- jej zrobienie jest banalnie proste. Zaraz Ci wszystko pokażę Potrzebujesz: 30 g drożdży świeżych 60 g cukru 30 g masła nieco więcej niż połowy szklanki mleka
ArbuziakiDziś polecam łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto na deser do kawy lub herbaty. Moja drożdżówka to miłe wspomnienie z dzieciństwa i beztroskich wakacji na wsi. Będąc już dorosłą, zawsze starałam się odtworzyć jej smak(...)właśnie drożdżówka z owocami smakuje prawie tak jak ta, którą pamiętam z dzieciństwa, może tylko brakuje tamtego klimatu i beztroski. Przygotowując ciasto drożdżowe, należy poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę
Kuchcik gotujetemat pierogów. Lubicie morele??? Ja uwielbiam obojętnie czy są suszone czy świeże, po prostu jak dla mnie są bardzo smaczne. Dzisiaj pokażę wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Była już pizza, i chałka, było calzone , i były też drożdżowe rogaliki w wersji mini. Ale to po sukcesie drożdżowych pączków z piekarnika klik postanowiłam przygotować coś innego(...)postaci dwóch łyżeczek dodane na samym początku służy jako pożywka dla drożdży. To na tyle. Zapewniam że są Pyszne...Polecam. Składniki: Na ok. 10-12 sztuk Na ciasto drożdżowe : 15 g świeżych drożdży lub 30 g suszonych (instant) 1,5 łyżeczki cukru 70 ml ciepłego mleka ( w temperaturze ok 40 st C) szczypta soli 2 żółtka
vaniliowoczekoladowafilm , który zamieściłam na zakończenie wpisu krąży od jakiegoś czasu na grupach kulinarnych na FB. Ponieważ wzbudza bardzo duże zainteresowanie, ale jednocześnie wiele kontrowersji, postanowiłam go wypróbować. Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna, bo tak właśnie określane są przez osoby, które je piekły. Składniki: - 250 g mąki (dałam luksusową typ 550) - 120 ml ciepłej wody - 3 łyżeczki cukru - ¾ łyżeczki soli(...)oryginałem przepisu. - Dałabym mniej soli – nie 3/4 tylko 1/2 łyżeczki. - Uprzedzę pytanie odnośnie mleka w proszku. Nie można go zastąpić mlekiem płynnym. document.createElement('video'); http://www.mojewypiekiinietylko.com/wp-content/uploads/2017/07/Bułeczki-drożdżowe-puszyste-jak-bawełna.mp4 Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna są rewelacyjne. Przyznam, że zachwyty w internecie nie były na wyrost. Upieczone bułeczki przyciśnięte ręką (patrz mój film powyżej) wracają
mojewypiekiinietylkoJeden z popisowych numerów mojej Babci to drożdżowe jagodzianki. Smakują i latem i zimą. Idealne na śniadanie, jak i deser do kawy. Do napisania postu z przepisem na drożdżowe jagodzianki podchodziłam kilka razy. Nie było proste określić ilość użytych produktów, gdyż Babcia robi wszystko na oko. Przyznam, że jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to też tworzę(...)Pamiętajmy o zachowaniu odległości pomiędzy jagodziankami ułożonymi na blaszce. Bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20-25 min, aż się pięknie zarumienią. Artykuł Drożdżowe jagodzianki pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkSezon jagodowy w pełni, zatem czas na drożdżowe ciasto z jagodami. Nie ukrywam, ze drożdżowe ciasta to mój absolutny faworyt, nie tylko najsmaczniejsze, bardzo podzielne to także najzdrowsze ze wszystkich ciast. Dzisiejsze jest wyjątkowe - to jedna wielka, puchata, maślana drożdżówka z chrupiącą kokosową kruszonką. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, bo bez konieczności sporządzania zaczynu drożdżowego. Po prostu mieszam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!