efektowne drożdżowe różyczki zdecydowanie powinny przypaść wam do gustu. Przygotowanie ich nie jest zbyt skomplikowane. Ciasto jest bardzo wdzięczne w obróbce, nie klei się zbytnio do rąk i nie potrzebuje długiego wyrabiania, co jest jak dla mnie ogromną zaletą. Bułeczki świetnie się prezentują i są świetnym dodatkiem do filiżanki kawy lub mleka. Zapraszam:) DROŻDŻOWE „RÓŻYCZKI” Z SEREM CIASTO(...)DROŻDŻOWE 25 g świeżych drożdży (zamiennie 2 łyżeczki suszonych) 250 ml mleka 2 jajka 100 g cukru 100 g masła 600-700 g mąki cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE 500 g twarogu 1 jajko 100 g cukru rodzynki skórka starta z połowy cytryny Do podgrzanego ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić
Pieguskowa Kuchniawierni czytelnicy doskonale wiedzą, że kocham rabarbar 💓. Sezon na to fantastyczne warzywo niedługo się już kończy, więc trzeba koniecznie wykorzystać te ostatnie chwile. Dziś zapraszam Was puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione nadzieniem z rabarbaru z dodatkiem korzennych przypraw. Rabarbar kocha kardamon, goździki, imbir, cynamon... I przepięknie pachnie jak tylko ciacho zacznie się piec. W dzisiejszym wpisie poczytacie też troszkę o rabarbarze(...)Miedź 0.05 mg Mangan 0.16 mg Jod 2.3 mg Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego
Kulinarne przygody Gatityroku będzie Światowym Dniem Pieczenia z Kasią. I między innymi z tego powodu postanowiłam uczcić te wszystkie okazje i upiec ulubione przez wszystkich moich domowników pyszne drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem z dodatkiem kardamonu. Nawet sobie nie wyobrażacie jak one cudnie pachną podczas pieczenia ! Powiem Wam, że to niesamowita radość patrzeć jak rodzinka kręci się po kuchni, krąży wokół(...)niecierpliwością, aż będzie można wyjąć z niego upieczone specjalnie dla nich ciasto. Tak trudno jest im oprzeć się pokusie otworzenia drzwiczek, żeby zobaczyć czy już jest gotowe. Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, można z niego przygotować mnóstwo pysznych dań, tych wytrawnych i tych słodkich. I wcale nie należy się go bać - niektórzy uważają, że jest wymagające w przygotowaniu
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest(...)Zapraszam. Wieniec drożdżowy z bakaliami Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 25 minut Składniki Ciasto: -450 g mąki pszennej -50 g cukru -pół łyżeczki soli -1 szklanka mleka -20 g świeżych drożdży -70 g masła, rozpuszczonego Nadzienie: -100 g żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest(...)Zapraszam. Wieniec drożdżowy z bakaliami Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 25 minut Składniki Ciasto: -450 g mąki pszennej -50 g cukru -pół łyżeczki soli -1 szklanka mleka -20 g świeżych drożdży -70 g masła, rozpuszczonego Nadzienie: -100 g żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy
Marta GotujeZaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem – dzięki zaparzaniu mleka, baba jest dłużej świeża od tradycyjnych drożdżowych babek. Z czekoladą ciasto drożdżowe smakuje wybornie! Aby uzyskać waniliowy smak ciasta, użyłam naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru. Zaparzana babka jest nieco pracochłonna, ale zdecydowanie warto przygotować ją na Święta. Polecam w wersji z farszem, jak i pustą z dodatkiem(...)rodzynków. Zaparzana babka drożdżowa: 300 g mąki pszennej (2 szklanki + 2 łyżki) 40 g świeżych drożdży 200 ml mleka (3/4 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon (Dr. Oetkera) 4 żółtka ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru szczypta soli Farsz czekoladowo-cynamonowy: 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka) 80 g miękkiego masła 1 opakowanie cukru
Poezja smakuLubicie drożdżowe babki , ja bardzo! Zamarzyła mi się babka wielkanocna szafranowa. Jest to typowa drożdżowa babka z dodatkiem szafranu i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Puszysta, wilgotna, słodka i pachnąca szafranem. Babka drożdżowa to tradycyjny wielkanocny wypiek. Bardzo lubię drożdżowe babki nawet jeśli już trochę wyschną. Zawsze można zrobić z niej pudding lub francuskie tosty . Najlepsza babka wielkanocna. Pięknie zrumieniona
codojedzeniaPizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę(...)często moje wariacje na temat pizzy, gdyż moja pizza ma często wygląd inny niż tradycyjna pizza np. rollsy, paluchy, mini itp. ale wszystkie są pyszne i na drożdżowym cieście. Pizza caprese – mini pizza z pomidorami i serem mozzarella to idealna przekąska, Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętemperaturze pokojowej) 130 g roztopionego masła ok łyżeczki zapachu pomarańczowego lub smietankowego + ulubiona konfitura do nadziania, cukier puder i sok z pomarańczy + skórka kandyzowana Przygotowanie: Przygotowanie pączków drożdżowych rozpoczynamy od zrobienia drożdżowego rozczynu. Do kubka wkładamy drożdże, łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i wsypujemy 2 łyżki mąki. Wyrabiamy gładki rozczyn i odstawiamy(...)ciepłe miejsce pod ściereczka na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i połączyć z rozczynem. Dodać pozostałe (tłuszcz wlać ostatni). Wyrabiać rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak). Ja wyrabiam ciasto drożdżowe rękoma około 20 minut, rozciągając je. UWAGA! Ciasto drożdżowe aby było pulchne powinno być dobrze napowietrzone i dlatego należy je długo wyrabiać. Ciasto na pączki
ChilliJemyporównanie i dobry punkt odniesienia, postanowiłam w nim przygotować to, co najczęściej robię w TM, wybrałam więc: 🍵 zupę ogórkową 🍹 smoothie z jarmużu, banana i pomarańczy 🎂 ciasto drożdżowe 🍙 mielenie ryżu 🍞 gotowanie bucht na parze Efekty możecie zobaczyć na zdjęciach (nie ma jedynie bucht, ponieważ nie miałam już dziennego światła do zdjęć). Poniżej zamieszczam moje uwagi(...)podduszona na maśle. Później dodana marchewka (też rozdrobniona). Zupa ogórkowa - dzięki obrotom wstecznym nóż działa w drugą stronę, czyli nie miksuje zupy, tylko delikatnie ją miesza. Wyrabianie ciasta drożdżowego. Nie doczytałam w przepisie, że rodzynkami i skórką pomarańczową posypuje się ciasto, a nie zagniata z ciastem. Ale dzięki temu widać, że siła wyrabiania ciasta drożdżowego jest duża, bo rodzynki
bistro mamajabłka. Co do moreli, to mogę domniemywać, że również się nadadzą. Gorąco polecam i z jabłkami, i bez jabłek. Smacznego. Chętnych zpraszam do przejrzenia innych przepisów na racuchy: Racuchy drożdżowe jak pączki Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Bezglutenowe racuszki z twarogu Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoMiałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego. Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się. Uformowana bułka(...)Składniki: arkusz gotowego ciasta drożdżowego (450 g) 8 płaskie łyżki drobnego cukru 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich lub laskowych 50 g masła (1/4 kostki) 1 jajko - do posmarowania bułek Przygotowanie: Rozwinąć zrolowany arkusz ciasta drożdżowego . Rozpuścić masło, gdy lekko przestygnie posmarować ciasto drożdżowe. Następnie całą powierzchnię ciasta posypać cukrem, cynamonem i orzechami . Posypkę
Codziennik Kuchennysosu serowego, przypomniał mi się ten smak, bo jest identyczny. Serio! Przypuszczam, że to głownie zasługa wędzonej papryki słodkiej, dlatego nie możecie jej pominąć. Tak samo konieczne są płatki drożdżowe. Sos ma genialną gęstość, nie spływającą. Do domowych nachosów jest jak znalazł! Dlaczego warto? Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, dlatego możemy spożywać je na surowo, bo nie fermentują(...)cena, jednak paczka jest spora i starcza na długo. Składniki (ilość jaka jest na zdjęciu): 3 małe ziemniaki pół marchewki pół cebuli 1 ząbek czosnku 2 kopiate łyżki płatków drożdżowych łyżeczka papryki wędzonej słodkiej sól do smaku szczypta chili Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę umyj, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Cebulę również pokrój i chwilę podsmaż na natłuszczonej patelni
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńBrioszka z morelowym nadzieniem Od zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta, Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również(...)brakuje. Inspiracje do upieczenia brioszek znalazłam w książce "Wypieki" (moje ostatnie odkrycie) i na blogu Kwestia Smaku . Brioszka drożdżowa Leniwa niedziela :) Brioszka drożdżowa z morelowym nadzieniem Składniki: 3 jajka 370 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży 170 g miękkiego masła 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 50 g cukru ulubiony słoik
Aromatyczne PodróżePlacki i racuchy zawsze się cieszą ogromną popularnością. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Ziemniaczane, drożdżowe, z owocami, z twarogu – wszystkie znajdą swoich zwolenników. Przepis mojej Mamy – szybki, prosty i naprawdę wspaniały. Bezglutenowe racuszki z twarogu. Składniki: - 750g twarogu (nie z wiaderka) - 3 jaja - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - sól - olej kokosowy Twaróg z żółtkami rozgniatamy widelcem. Dodajemy(...)Pyszne na ciepło, ale ja nie pogardzę nimi też na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujace się na blogu : Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Racuchy drożdżowe jak pączki Przepyszne jabłka w cieście Bliny ziemniaczane Jabłka w cieście Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy
mojewypiekiinietylko