drożdżowe - 16813 przepisów (strona:86/1121)

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 128

dobrze komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy. Udostępnij Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki Owoce: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 1 łyżka cukru Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 70 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 / 3 łyżeczki soli(...)masła skórka starta z połowy cytryny Kruszonka: 50 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru Dodatkowo: 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzane do ok. 30 o C mleko, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce

niecodziennikpary
Chlebek cynamonowy krojony 106

kolejny drożdżowy wypiek - słodki chlebek cynamonowy. Łatwy, prosty i szybki do przygotowania. Chlebek najlepiej smakuje podany na ciepło, np. posmarowany masłem. Wierzch ciasta posypałam cynamonem cejlońskim, który jest o wiele bar dziej aromatyczny niż tradycyjny cynamon.   Składniki: ciasto drożdżowe 2 niepełne szklanki mąki pszennej (około 280 g) 1/2 szklanki mleka (125 ml) 1/4 kostki świeżych drożdży(...)płaska łyżka cynamonu, np. cejlońskiego Na początku przygotować rozczyn . Mleko lekko podgrzać. Do mleka wsypać łyżkę cukru, łyżkę mąki (cukier i mąką ze składników na ciasto drożdżowe) i dodać pokruszone drożdże. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą i masę pozostawić do wyrośnięcia.  Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego . W rondelku rozpuścić 50 g masła. Do miski wsypać pozostałą ilość

Ugotować
147. Warzywny miks, czyli zupa krem z pomidorów, marchewki i ciecierzycy z mleczkiem kokosowym, kalafiorem i płatkami drożdżowym 157

najczęściej dobieram je w wersji kolorystycznej. Kremy zielone, pomarańczowe, czerwone i białe - wszystkie są zawsze przepyszne. Najczęściej zabielam je właśnie mleczkiem kokosowym, a ostatnio zakochałam się w płatkach drożdżowych nieaktywnych, które świetnie imitują smak sera.  W przedszkolnej kuchni używam ich również do makaronów i wegańskich kotlecików - np. z kaszy gryczanej (to moje ulubione!). Płatki drożdżowe to coś to zdecydowanie(...)passata pomidorowa (200ml) - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - puszka mleczka kokosowego - papryczka chili (opcjonalnie) - olej roślinny do smażenia (1-2 łyżki) - różyczki z połowy kalafiora - świeża natka pietruszki i płatki drożdżowe do posypania -gorąca woda ( tyle, aby zakryć wszystkie warzywa w garnku) - przyprawy:  mielony kumin, gałka muszkatołowa, cynamon, garam masala, suszony czosnek, imbir i słodka papryka - świeżo zmielona sól

Symfonia Smaków
Bułeczki drożdżowe z orzechami i cynamonem 105

papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki odstawić na kolejne 25 minut, następnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut. Smacznego Bułeczki drożdżowe z orzechami i cynamonem Bułeczki drożdżowe z orzechami i cynamonem Bułeczki drożdżowe z orzechami i cynamonem Artykuł Bułeczki drożdżowe z orzechami i cynamonem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
KRANTZ Z KREMEM ORZECHOWYM – kuchnia Izraelska 170

nawet nie wiem jak opisać to słowami. To ciasto było …. było wręcz nieziemskie! Dobrze wiecie, że uwielbiam ciasto drożdżowe , a ciasto drożdżowe uwielbia mnie, ale nie sądziłam, że w połączeniu z kremem orzechowym stworzę coś tak absolutnie genialnego! GE-NIA-LNE-GO! Idealnie puszyste ciasto drożdżowe i obłędnie, orzechowo-waniliowy krem stworzyły połączenie, któremu absolutnie nikt się nie oprze

Ostra na Słodko
Drożdżowe 124

Najzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)masło, troszkę przestudzić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami. Nagrzać piekarnik do 180 st., na wyrośnięte ciasto wysypać kruszonkę, wstawić do piekarnika, piec około 30-35 min. Smacznego! Drożdżowe Drożdżowe

moj przepis na
Razowe rogaliki z jabłkami 95

przyjaciółkę. Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie u nas było dziś bardzo drożdżowo. Zresztą jak jesień idzie to chce się coś drożdżowego i nic na to poradzić się nie da. Postanowiłam zrobić coś(...)drożdżowego, coś zdrowszego, z małą ilością cukru, z jabłkami i z dodatkiem mąki razowej i otrębów – chyba zdrowsze byłoby zjedzenie samego jabłka ;) W rogalikach nie ma jajek, masła, a mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, więc przepis jak najbardziej nadaje się dla alergików. [:Listonic] Składniki na 12 małych rogalików: 100 gr mąki pszennej (u mnie typ 650 z Biedronki

moj przepis na
Rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą 113

Rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą Rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą Składniki na 16 rogalików: 200 g mąki pszennej 75 g masła 10 g cukru pudru jajko 20 g drożdży 25 g śmietany 18% marmolada (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna) cukier puder do posypania Rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą Wykonanie: Mąkę przesiać(...)rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 -200 stopni do momentu aż się zarumienią (ok 10 -15 minut). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem (ja posypałam cukrem pudrem kakaowym). Artykuł Rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Drożdżówki z makiem 89

upieczeniu zastanawialiśmy się, czy nie powinniśmy lekko rozpłaszczyć roladę, aby drożdżówki z makiem były niższe i szersze. Na szczęście wygląd nie miał w zupełności wpływu na smak, słodkie drożdżowe bułeczki z makowym nadzieniem szybko zostały spałaszowane. Udostępnij Składniki na drożdżówki z makiem Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka(...)łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 białka rum do namaczania rodzynek kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego Dodatkowo do posmarowania ciasta: 1 jajko 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko podgrzane do ok. 30 o C, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić

niecodziennikpary
Bułeczki drożdżowe 126

nimi (około 1-1,5cm) i odstawić na kolejne 10 minut. Posmarować bułeczki rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego Bułeczki drożdżowe Bułeczki drożdżowe Bułeczki drożdżowe Artykuł Bułeczki drożdżowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Różyczki drożdżowe 119

Ciasto drożdżowe może wydawać się takie zwyczajne, ale w tym wydaniu zyskuje niesamowity kształt i estetykę. Właśnie dlatego różyczki drożdżowe wydają mi się świetnym nawiązaniem do książki „Dżentelmen w Moskwie”, w której główny bohater pozbawiony majątku, piękna i wszystkiego, co kochał do tej pory, stara się odnaleźć piękno w zwyczajnych rzeczach i budować na nowo swój świat, wierząc że… „prawdziwe(...)bogactwo nosimy w sobie”. Mam skromną nadzieję, że moje różyczki drożdżowe przypadłyby do gustu naszemu bohaterowi. Polecam Wam i książkę i różyczki Składniki na 14 różyczek: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka (z białek możecie zrobić kokosanki ) ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli 16 łyżeczek ulubionego dżemu (u mnie

Słodki sentyment
Drożdżówka z makiem i kruszonką. 137

Miały być, bułeczki drożdżowe z makiem i kruszonką, ale z lenistwa powstało, takie oto, ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką :) Muszę przyznać, że to był eksperyment. Nigdy wcześniej, nie robiłam ciasta drożdżowego z makiem w takiej formie. Powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Rodzinka się zajadała. Na pewno to ciasto, zostanie u nas na stałe. Następnym razem, zrobię(...)łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło roztopić i wystudzić. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Przykryć ściereczką

Agusiowe smakołyki
Domowe pszenne bagietki z dodatkiem wędzonej papryki - miękkie i delikatne, długo zachowujące świeżość 157

Skoro pizza wychodzi tak cudownie, to dlaczego nie spróbować upiec bagietek? No dobrze, może nie jest to w 100% bagietka, ale jak inaczej nazwać? Długie i cienkie bułki? Paluchy drożdżowe wędzone? Wiecie co? Nieważne. Ważne, że są pyszne! Przepis na bagietki z wędzoną papryką Składniki na 4 bagietki: 500 g mąki pszennej - użyłam typ 450 1 i 1/2 łyżeczki drobnej(...)skórka jest delikatnie chrupiąca. Bagietki pieczone z parą wodną są dłużej świeże. Mąka przesiana przed pieczeniem jest bardziej napowietrzona, a ciasto po upieczeniu jest pulchniejsze. Kawałków surowego ciasta drożdżowego nie odrywamy lecz odcinamy. Odrywanie niszczy łańcuchy glutenowe, które nadają ciastu pulchność. Surowe ciasto drożdżowe wyrastające w lodówce można przechowywać nawet do 3 dni. Jest to więc dobry sposób na codziennie

Codzienna kuchnia niecodzienna
PLACEK DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI 167

pamiętam, kiedy ostatnio piekłam placek drożdżowy z owocami. Dwa lata temu? Trzy? Bardzo dawno! Musiało minąć sporo czasu, żeby przypomnieć sobie, jakie wspaniały jest to wypiek. W szczególności, kiedy spożywamy go na ciepło, zaraz po upieczeniu ze szklanką mleka. O taaaaak! Więcej do szczęścia nie potrzeba :) Ciasto drożdżowe to kapryśny zawodnik. Lubi przerosnąć, lubi nie urosnąć wcale, lubi stać się(...)Dzisiejszą wersję przygotowałam z jabłkami, cynamonem i kardamonem, a więc idziemy typowo w jesienne smaki. Polecam również wersję z truskawkami - PRZEPIS . Najlepiej jednak smakuje w sezonie na truskawki. PLACEK DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI (blaszka 25x 40 cm) Składniki na placek 0,75 szklanki ciepłego mleka 0,5 kostki świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru   2 jajka rozm

W kuchni Karmel-itki
Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege) 88

Ciasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej. Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem na stole musiało pojawić się też wegańskie ciacho. I takim sposobem powstało ciasto drożdżowe z truskawkami. Pyszne, naprawdę Spróbujcie, bo warto Składniki: ½ kg mąki 150 ml mleka roślinnego 1 szczypta soli 5 łyżek musu(...)ciasto, na górze układam truskawki i posypuję kruszonką. Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania