temat pierogów. Lubicie morele??? Ja uwielbiam obojętnie czy są suszone czy świeże, po prostu jak dla mnie są bardzo smaczne. Dzisiaj pokażę wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Była już pizza, i chałka, było calzone , i były też drożdżowe rogaliki w wersji mini. Ale to po sukcesie drożdżowych pączków z piekarnika klik postanowiłam przygotować coś innego(...)postaci dwóch łyżeczek dodane na samym początku służy jako pożywka dla drożdży. To na tyle. Zapewniam że są Pyszne...Polecam. Składniki: Na ok. 10-12 sztuk Na ciasto drożdżowe : 15 g świeżych drożdży lub 30 g suszonych (instant) 1,5 łyżeczki cukru 70 ml ciepłego mleka ( w temperaturze ok 40 st C) szczypta soli 2 żółtka
vaniliowoczekoladowafilm , który zamieściłam na zakończenie wpisu krąży od jakiegoś czasu na grupach kulinarnych na FB. Ponieważ wzbudza bardzo duże zainteresowanie, ale jednocześnie wiele kontrowersji, postanowiłam go wypróbować. Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna, bo tak właśnie określane są przez osoby, które je piekły. Składniki: - 250 g mąki (dałam luksusową typ 550) - 120 ml ciepłej wody - 3 łyżeczki cukru - ¾ łyżeczki soli(...)oryginałem przepisu. - Dałabym mniej soli – nie 3/4 tylko 1/2 łyżeczki. - Uprzedzę pytanie odnośnie mleka w proszku. Nie można go zastąpić mlekiem płynnym. document.createElement('video'); http://www.mojewypiekiinietylko.com/wp-content/uploads/2017/07/Bułeczki-drożdżowe-puszyste-jak-bawełna.mp4 Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna są rewelacyjne. Przyznam, że zachwyty w internecie nie były na wyrost. Upieczone bułeczki przyciśnięte ręką (patrz mój film powyżej) wracają
mojewypiekiinietylkoJeden z popisowych numerów mojej Babci to drożdżowe jagodzianki. Smakują i latem i zimą. Idealne na śniadanie, jak i deser do kawy. Do napisania postu z przepisem na drożdżowe jagodzianki podchodziłam kilka razy. Nie było proste określić ilość użytych produktów, gdyż Babcia robi wszystko na oko. Przyznam, że jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to też tworzę(...)Pamiętajmy o zachowaniu odległości pomiędzy jagodziankami ułożonymi na blaszce. Bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20-25 min, aż się pięknie zarumienią. Artykuł Drożdżowe jagodzianki pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkSezon jagodowy w pełni, zatem czas na drożdżowe ciasto z jagodami. Nie ukrywam, ze drożdżowe ciasta to mój absolutny faworyt, nie tylko najsmaczniejsze, bardzo podzielne to także najzdrowsze ze wszystkich ciast. Dzisiejsze jest wyjątkowe - to jedna wielka, puchata, maślana drożdżówka z chrupiącą kokosową kruszonką. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, bo bez konieczności sporządzania zaczynu drożdżowego. Po prostu mieszam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepisów na ciasta drożdżowe mam sporo, ten jest moim pierwszym ciastem drożdżowym jakie w życiu upiekłam. Przepis dostałam (wieki temu...) od znajomej, w moim kajeciku widnieje jako drożdżowiec rożnowski, wszak przepis przywiozłam właśnie z Rożnowa. Kiedyś wyrabiałam ciasto oczywiście tradycyjnie w misce, drewnianą kopychą (a jakże), wtedy nie wpadłabym na to, by pomóc sobie mikserem - profanacja jak nic (ciasto drożdżowe(...)zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz stopione masło i wyrabiam gładkie ciasto. Ja swojego ciasta długo nie wyrabiam, dosłownie chwilę (mąka orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania, nawet gdy jest to ciasto drożdżowe). Gotowe ciasto wykładam na blachę (spód wyłożony papierem do pieczenia), wyrównuję (kiedyś smarowałam ciasto rotrzepanym białkiem, by owoce się nie zapadały, teraz już tego nie praktykuję, ale można tak zrobić
Smaczne Zdroweopracował szczepionkę przeciw wściekliźnie) odkrył, że za fermentację odpowiedzialne są organizmy żywe i że są to drożdże. Badając je dokładniej Pasteur udowodnił, ze komórki drożdżowe są w stanie żyć w środowisku tlenowym bądź beztlenowym. Odkrycie to zrewolucjonizowało wiele dziedzin: piekarnictwo, farmację, gorzelnictwo jak i przemysł browarniczy i winiarski. Puszyste racuchy drożdżowe. Składniki: - 70 g świeżych drożdży - 440 g mąki luksusowej(...)wewnątrz nie dosmażą). Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Podajemy z domową konfiturą, jogurtem, sezonowymi owocami oprószone cukrem pudrem lub… z czym kto lubi. Puszyste racuchy drożdżowe wyglądają niczym pączki. Dla dzieci i dorosłych, na każdą porę roku, na śniadanie, obiad, czy kolację. Na poprawę humoru… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoszczególnej okazji, by delektować się tym pysznym ciastem, bo smakuje cały okrągły rok. Piekłam na specjalne zamówienie męża. Był zachwycony i to chyba najlepsza rekomendacja. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe: 300 g mąki orkiszowej jasnej 50 ml mleka 100 ml śmietany 12-18% 40 g masła 1 jajko 1 żółtko 25 g drożdży 4 łyżki miodu/cukru 1/4 łyżeczki soli Składniki(...)masła 4 łyżki ksylitolu/cukru 1 żółtko Dodatkowo: 1 białko zmielony ksylitol/cukier puder Wykonanie: drożdże wymieszać w kubeczku z dwoma łyżkami mleka, aż się rozpłyną. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, lśniące ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości przygotowanie posypki: odmierzyć mąkę do misy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Drożdżowe ślimaczki z szynką pojawiają się u nas często zamiast tradycyjnej pizzy. Dlatego też nazywam je czasami pizza rolls . Są przepyszne. Lubią je dzieci i dorośli. Drożdżowe ślimaczki to super finger food na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Można je przyrządzić na wiele sposobów, choćby z szynką i serem. Małe i duże, smakują idealnie! Zawsze piekę podwójną porcję. Część serwuję(...)razu najczęściej na kolację, a reszta wędruje do zamrażalnika. Kiedy moje najmłodsze przychodzi ze szkoły wystarczy, że sobie podgrzeje “ślimaczka” w mikrofalówce. Drożdżowe ślimaczki Składniki: na 30 ślimaczków 900 g mąki 450 ml wody 1 łyżka miodu 100 ml jogurtu 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 20 plastrów szynki 3 łyżki musztardy 150 g utartej mozzarella
codojedzeniaMasz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci(...)pomidorków koktajlowych, kawałek czerwonej cebuli....i wiele, wiele więcej. Ale UWAGA - nie kładźcie tego wszystkiego na raz ! Ograniczcie się do 2 dodatków oraz ziół. Focaccia ma być prostym plackiem drożdżowym. Focaccia przygotujcie na kolację, jako dodatek do past kanapkowych lub jako pieczywo do lekkiej sałatki. Focaccia drożdżowa z dodatkami to także świetna przekąska na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdza
kolorowotorcikowoStrucla z marmoladą to drożdżowy zawijaniec, wykonany z klasycznego ciasta drożdżowego, upieczony w formie keksowej. Warstwa marmolady nie jest duża, aby za bardzo nie obciążać strucli i nie ma potrzeby dodawać więcej nadzienia, gdyż samo ciasto drożdżowe jest słodkie. Struclę można upiec w formie o wymiarach 30x11cm . Strucla z marmoladą Składniki: 350g mąki pszennej 165ml (2/3 szklanki) mleka 80g cukru
Smakołyki Berenikiprzygotowane frytki są lżejsze od frytek smażonych w głębokim oleju. Ponad to są trochę chrupiące i bardzo aromatyczne. A dodatek płatków drożdżowych nadał im delikatnego serowego posmaku, choć i tak myślałam, że płatki będą bardziej wyczuwalne, jednak dają o sobie znać tylko w niewielkim stopniu, ale mnie to w pełni zadowala. Ale jeżeli Wy jesteście miłośnikami serowych smaków(...)prostu dodajcie więcej płatków drożdżowych. Uwielbiam takie frytki dodawać jako porcja węglowodanów do obiadu czy czasami po prostu przygotować je sobie i zjeść bez żadnych dodatków 😏 Składniki: 1 duży batat 1 duży ziemniaki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka płatków drożdżowych szczypta soli i pieprzu czarnego oraz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój na kształt frytek. Wymieszaj
Zdrowie na języku :PNigdy nie ukrywam, że ciasta drożdżowe to nie moja bajka. Ani za nimi nie przepadam, ani nie potrafię ich przygotować. Od kiedy więc za wypieki w domu odpowiedzialna jestem ja, moja Mama, która ciasta drożdżowe bardzo lubi nie może się nimi odpowiednio nacieszyć;) Dlatego też postanowiłam przygotować tą gwiazdę z myślą o Niej:) i wiecie co? Nawet mi posmakowała:) Początkowo(...)chciało mi rosnąć, ruszyło po jakichś 2 godzinach i dopiero po upieczeniu, a raczej po spróbowaniu odetchnęłam z ulgą;) Wyszło bardzo smacznie, choć konsystencję miało inną niż ciasta drożdżowe jakie pamiętam – jak mówiłam, nie jestem żadnym ekspertem w tego rodzaju wypiekach i musiałam coś poknocić;) Myślę jednak, że kiedyś ponownie pokusze się o zrobienie tej gwiazdy, może w wersji
Smaki Na TalerzuBułeczki drożdżowe Bułeczki drożdżowe Puszyste bułeczki drożdżowe warto upiec w domu , są tak pyszne że w błyskawicznym tempie znikają , upiekliśmy je popołudniu , a wieczorem już ich nie było :) Najlepiej oczywiście smakują zaraz po upieczeniu , świeżutkie , pachnące :) w całym domu unosi się smak drożdży , ten zapach zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem , kiedy to babcia co weekend(...)piekła dla nas drożdżowe ciasta czy bułeczki , pychotka :) O to przepis : 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki letniego mleka 5 dkg świeżych drożdży 100 g margaryny 2 jajka cukier waniliowy 4 łyżki cukru Wykonanie : Mleko lekko podgrzać , do niego w kruszyć drożdże. Margarynę rozpuścić. Jajka , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystkie
Aromatyczne Podróżeszybko znikają. Jeśli uda Wam się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich, to możecie śmiało je przechowywać je w słoju na ciastka czy też metalowym pudełku. Ciasteczka są zrobione z ciasta drożdżowego topionego. To już drugi przepis na topione ciasto. Może Was trochę przerażać przepis, że ciasto drożdżowe (czy wyrośnie?) , a tu trzeba je topić ( na pewno nie wyrośnie!). A jest inaczej(...)czekoladą. Ja używam marmolady z tego względu, że zwykły dżem po prostu wypływa w czasie pieczenia. Marmolada trzyma się dobrze, można włożyć jej całkiem sporo do środka. Drukuj Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 0,5 kg maki 250 g masła 2 łyżeczki cukru 2 jajka + 1 do smarowania 5 dkg droźdży 0,5 szkl
Mieszam w Garnkuobkładania czymkolwiek gdyż wszystko jest ukryte w środku. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona postanowiłam parówkę (może być inna ulubiona kiełbasa” i ser ukryć w pysznym cieście drożdżowym. Upiekłam więc pyszne wytrawne rogale, które znikają w oka mgnieniu, nie pozwolono by ostygły. Rogaliki z parówką i serem (crescent rolls) są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything(...)drogą nazbierało się już tych „zwariowanych przepisów”, zarówno słodkich I wytrawnych! Wszystko o tym przepisie znajdziecie we wpisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . To ciasto sprawdza się w każdym drożdżowym wypieku. Muszę jeszcze zrobić Crazy pizza. Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić, ja przeważnie przygotowuję ciasto z 1 kg mąki, dzielę na pół, część wykorzystuję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię