Drożdżowa strucla ze świeżymi malinami. Drożdżowe ciasta, to moja największa miłość, kocham je wypiekać. Ta drożdżowa strucla z totalnie nieprzyzwoitą ilością malin, skradnie Wasze serca. Do jej przygotowania użyłam tak dużą ilość świeżych malin, że wcale nie byłam pewna czy mi się to ciasto uda, a tutaj nie dość, że się udało to wyszło fenomenalne! Ciasto, nigdzie nie nasiąkło(...)potem termoobieg. Po upieczeniu kiedy wystygną ale będą jeszcze lekko ciepłe polej lukrem. Lukier: zmiel cukier na pył, dodaj sok z cytryny, aż masa będzie lejąca się, polej strucle drożdżowe z malinami. Możesz dodatkowo posypać płatkami migdałów! Smacznego
SMYKWKUCHNIOstatnio mam etap, że ciągle mogłabym piec i jeść ciasto drożdżowe , więc dziś przychodzę do Was z taką propozycją. Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi , co Wy na to? Pyszne, puszyste, miękkie ciasto pełne czekolady i orzechów. Wieczory są już chłodne, a takie ciasto doskonale nada się na jesienne popołudnia i wieczory z towarzystwem kubka ciepłego mleka(...)milusiego kocyka. Mnie taka opcja odpowiada :) Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi - składniki: Ciasto drożdżowe: * 340 g mąki pszennej * 150 ml letniego mleka * 25 g świeżych drożdży (zamiennie 7 g drożdży suchych) * 30 g cukru * 50 g roztopionego masła * 1 jajko Dodatkowo: * 3 łyżki masła czekoladowego * 40 g orzechów laskowych Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę
Zrób to smacznieDrożdżowe ciasto, kruszonka i owoce to idealny tercet! A dodatkowo zapach pieczonego ciasta to wspaniały sposób na poprawę nastroju. Cudowne jest też to, że do tego ciasta pasują wszystkie rodzaje owoców. Tym razem upiekłam drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Ostatnio borówki pojawiają się u mnie często, bo moje krzaczki ciągle owocują. W przepisie napisałam, że do środka bułeczek(...)wkładam po czubatej łyżce owoców, ale jeśli uda Ci się upchnąć ich więcej, to będzie jeszcze lepiej. Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką Składniki na 10 sztuk: Ciasto: 50 g cukru 15 g drożdży 120 ml mleka, letniego 300 g maki pszennej 550 60 g masła, roztopionego i chłodnego 1 jajko szczypta
Kulinarne przygody GatityParowańce z jagodami Przepis na parowańce z jagodami i śmietaną. Parowańce drożdżowe, inaczej pampuchy, pyzy na parze, buchty czy kluski na parze w wersji na słodko. Pyszne drożdżowe pyzy parowane. Puchate, delikatne lekko słodkie z dodatkiem sosu z jagód i kleksem śmietany. Pampuchy na parze z jagodami, można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to buchty nadziewane jagodami i to jest(...)wersja bardziej pracochłonna. I szybszy przepis na parowańce, to podanie ich z jagodowym sosem. Jak zrobić parowańce ? Buchty drożdżowe jak przygotować? Parzaki, parowańce, kluski na parze Kluski na parze inaczej parowańce można przygotować w wersji na słodko i na wytrawnie. Parowańce na słodko można podawać z jagodami, truskawkami i każdymi innymi owocami. A także z dżemem czy czekoladą. Wersja wytrawna
Dieta moja pasjalata bez jagodzianek, więc dziś mam dla Was przepis na najlepsze jagodzianki pod słońcem. Miękkie, puszyste bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem , to chyba jedne z moich ulubionych bułek na słodko. Co roku wyczekuję świeżych jagód, by móc przygotować najlepsze jagodzianki. To takie moje smaki z dzieciństwa , kiedy to z mamą chodziliśmy do lasu zbierać jagody , a potem mama szykowała(...)nich przeróżne dania. A jak jest u Was? Lubicie? Robicie? A może jednak nie przepadacie? Jagodzianki - składniki na około 14 jagodzianek: Ciasto drożdżowe: * 560 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580 Młyny Szczepanki ) * 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych * 60 g cukru * 2 jajka * 250 ml mleka * pół łyżeczki soli * 75 g rozpuszczonego masła
Zrób to smacznieZakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe. Różnego rodzaju drożdżówki z jagodami to u mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub podczas(...)wakacyjnej wycieczki. Sprawdź też przepis na ⇒ Drożdżówki z budyniem i malinami Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Nadzienie: ok. 500 g jagód 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 1/2 szklanki
Kuchnia MagdaLenyZakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe. Różnego rodzaju drożdżówki z jagodami to u mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub podczas(...)wakacyjnej wycieczki. Sprawdź też przepis na ⇒ Drożdżówki z budyniem i malinami Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Nadzienie: ok. 500 g jagód 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 1/2 szklanki
Kuchnia MagdaLenymakowiec zawijany, który mam już od wielu lat. Zobacz, jak zrobić makowca, z którego nie wypada masa makowa, który pięknie się kroi i do tego świetnie smakuje. Ciasto drożdżowe z makiem odpowiednie na co dzień i od święta. Ile było prób, aby powstał idealny przepis na makowiec zawijany to już i sama nie pamiętam. W końcu jednak odkryłam, jak zrobić(...)makowiec zawijany , który spełnił moje wszystkie oczekiwania. Makowiec zawijany jest umiarkowanie słodki, ciasto drożdżowe na makowiec jest lekkie i niezbyt tłuste, upieczony makowiec dobrze się kroi i nie rozpada, a masa makowa idealnie trzyma się ciasta i się nie klei podczas jedzenia. A i jeszcze nie wiem, czy nie najważniejsze, łatwe przygotowanie, chociaż po przeczytaniu przepisu może się wydawać dość
Kuchcik gotujeCiasto drożdżowe z dżemem i pokrzywą oraz zieloną herbatą Prosta drożdżówka , która świetnie sprawdzi się na deser do kawy ale też na śniadanie czy kolację. Prosta a jednak niezwykła, dzięki dodatkom. Tym razem wyrabiając ciasto dodałam do niego garść posiekanych świeżych listków młodej pokrzywy i niewielką ilość naparu z aromatycznej zielonej herbaty. Tych blaszek ciasta upiekłam od razu więcej. Nasza(...)jedną keksówkę na jeden posiłek a czasem i to za mało krzyczą jak im smakuje Ciasto świetnie się mrozi, więc od razu grzejąc piekarnik zróbcie więcej PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM I POKRZYWĄ Składniki na 2 bochenki: 600g mąki pszennej 175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych
Dorota SmakujeCiasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką jest tak smaczne, że zaczyna znikać jeszcze zanim ostygnie. Uwielbiam je cieplutkie z kubkiem mleka lub kakao. Ciasto jest miękkie, ładne wyrasta i zawsze się udaje! Lubicie ciasta drożdżowe ? Koniecznie wypróbujcie ten przepis na drożdżówkę z dżemem i kruszonką ! Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - składniki: (Keksówka(...)cukru 200 ml mleka 1 jako 100g roztopionego masła Kruszonka: 100g mąki 50g masła 50g cukru kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: gęsty dżem/marmolada jajko do posmarowania Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - przygotowanie: Zaczyn. Drożdże wkruszyć do 100 ml ciepłego mleka, dodać po 2 łyżki cukru i mąki. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut
Di gotujewirujące płatki śniegu na tle drzew to dla mnie chyba jedno najprzyjemniejszych zajęć ale nie jedyne, bo obok jest jeszcze wiele przyjemnych rzeczy, a wśród nich praca z drożdżowym ciastem :) Z racji zimowej aury, zaprosiłam Wiosnę do domu, żeby mogła przeczekać chłody, ogrzać się przy kuchennym stole, wypić filiżankę kawy i zagryźć to wszystko malinowymi bułeczkami w kształcie wiosennych, rozgadanych(...)jeśli macie ochotę przyrządzić je w słonej wersji, to dodajcie 1/2 łyżeczki soli więcej i zastąpcie maliny ulubionymi ziołami, a goździki ziarnami czarnego pieprzu i zajadajcie z przyjemnością! :) Zagniatajcie drożdżowe, supłajcie ptaszki i niech dzieje się Wiosna! Drożdżowe bułeczki ptaszki z malinami - wegańskie! na 10-12 sztuk Potrzebujesz: 20g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 300g mąki pszennej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNajzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)masło, troszkę przestudzić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami. Nagrzać piekarnik do 180 st., na wyrośnięte ciasto wysypać kruszonkę, wstawić do piekarnika, piec około 30-35 min. Smacznego! Drożdżowe Drożdżowe
moj przepis naprzyjaciółkę. Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie u nas było dziś bardzo drożdżowo. Zresztą jak jesień idzie to chce się coś drożdżowego i nic na to poradzić się nie da. Postanowiłam zrobić coś(...)drożdżowego, coś zdrowszego, z małą ilością cukru, z jabłkami i z dodatkiem mąki razowej i otrębów – chyba zdrowsze byłoby zjedzenie samego jabłka ;) W rogalikach nie ma jajek, masła, a mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, więc przepis jak najbardziej nadaje się dla alergików. [:Listonic] Składniki na 12 małych rogalików: 100 gr mąki pszennej (u mnie typ 650 z Biedronki
moj przepis naczasie świąt Bożego Narodzenia na stoły często podaje się paszteciki. U nas w tym roku będą to paszteciki z gęsiną , którą jak wiecie bardzo lubimy. Drożdżowe paszteciki z mięsem gęsi zrobiliśmy już teraz i jest to kolejna pyszna potrawa, która czeka na świąteczny czas w zamrażalniku. Będzie ona idealnym dodatkiem do świątecznego czerwonego barszczu zrobionego z zakwasu z buraków. Paszteciki(...)boczku surowego wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanki mleka 2 jajka wielkości M (w temperaturze pokojowej) 4 łyżki oleju Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta kminek
niecodziennikpary