domowy syrop - 2453 przepisów (strona:109/164)

nalewka miętowa vel miętówka ze świeżej mięty 336

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 500 ml spirytusu 10 łodyg świeżej mięty (najlepiej z ogrodu) 500 ml wody 100 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
Mleczko sojowe 107

Czas czytania: 2 min Mleko sojowe przygotować może każdy we własnej kuchni. Jest to bardzo łatwy przepis i niewymagający wiele pracy. Dziś podaję dwie wersje, pierwsza

SprawdzonaKuchnia.pl
Herbata Genmaicha 69

Czas czytania: 2 min Japońska herbata Genmaicha przygotowana na bazie zielonej herbaty Sencha lub Bancha z dodatkiem prażonego ryżu. Herbata po zaparzeniu ma bardzo przyjemny delikatnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Odmienione Ciasto marchewkowe 111

razem jest to dla mnie bardzo wyjątkowy dzień. Pamiętam jak kilka lat temu upiekłam mamie sernik w kształcie serca, taki z truskawkami. Myślę, że pudełko trufli, czy dżem z domowej manufaktury  lub ładnie zapakowane ciasteczka będą doskonałą alternatywą dla wszystkich innych prezentów, które można kupić.  Jeśli jednak nie śpieszno wam do pieczenia i robienia takich smakołyków w domu(...)kawałek  świeżego imbiru  4 jajka  duże (L) 300 ml oleju arachidowego lub zwykłego słonecznikowego  200 g jasnego cukru trzcinowego  2  łyżki syropu z buraka cukrowego/klonowego/miodu Wykonanie: 1.Mąki przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, oraz sodą. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Do marchewki ścieramy również imbir ale robimy

vaniliowoczekoladowa
PIZZA HAWAJSKA 225

Dziś ulubiony obiad moich synów. Pizza Hawajska. Każdy z domowników ma tutaj swój ulubiony składnik ;) Przygotowanie zajmuje kilka chwila, a smak....podobno lepsza niż z pizzerii

Z Majeczką w kuchni
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 163

Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka(...)plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser

Gotujemy i jemy
Puchate placuszki z serem i bananami 187

banany, bo nie puszczają soku, albo po prostu smażymy bez żadnych owoców. Puchate placuszki z serem i bananami Potrzebujemy 500g białego serka śmietankowego, może być z wiaderka, albo ser domowy lekko wyciśnięty. 1 jajko, 3 żółtka, piana z 3 jajek, 80g miękkiego masła, 300g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 270ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 2,5 łyżeczki sody spożywczej(...)białek na sztywno. Dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Smażymy na suchej patelni dowolnej wielkości placuszki do zrumienienia z obu stron. Podajemy z musem owocowym, miodem lub syropem klonowym z dodatkiem owoców

Leśny Zakątek
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 140

Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka(...)plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser

Korniszonki
Schab dojrzewający czosnkowo - paprykowy 154

Najzdrowsze i najsmaczniejsze domowe wędliny!, a te dojrzewające to już w ogóle rarytas sam w sobie. Wystarczy odrobina chęci i cierpliwości. Składniki: - 1 kg schabu bez kości - cukier - sól morska - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1 do 2 łyżeczek ostrej papryki wędzonej - pieprz czarny mielony Przyprawy dobrej jakości znajdziecie na stronie  www.Skworcu.pl . Dodatkowo: - gaza - sznurek(...)warstwą, odkładamy do zamykanego woreczka lub pojemnika i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia nie myjemy mięsa tylko dłonią ścieramy nadmiar cukru, z naczynia wylewamy powstały syrop. Drugiego dnia mięso obtaczamy w soli morskiej i również odkładamy na 24 godziny do lodówki. 3. W trzecim dniu pozbywamy się nadmiaru soli, a w mięso wcieramy paprykę słodką i ostrą

Apetyczna babeczka
Ciastka jajka sadzone 150

Skoro dziś Prima Aprlis  i na dodatek Święta Wielkanocne to i jest psikuś nawiązujący troszkę do świąt...Ciasteczka ,które wyglądają jak jajka sadzone...Na pewno

Moje domowe kucharzenie
Domowej roboty konfitura z jarzębiny 124

czasochłonne): Zagotuj 2 litry wody z solą, do wrzątku wrzuć zamrożoną jarzębina na 3 minuty, odcedź na sicie, przelej zimną wodą, odsącz. 1 szklanki wody, cukru i goździków zagotuj syrop, na wrzący płyn wrzuć odsączoną jarzębinę, zagotuj i odstaw na godzinę do przestudzenia. Po tym czasie ponownie zagotuj jarzębinę, dodaje obrane i starte na tarce jabłka oraz skórkę cytrynową. Doprowadź(...)wystygnąć, ale dla pewności możesz dodatkowo zapasteryzować 15 minut (ja tego nie robię). Smacznego! Przepis na tą konfiturę pochodzi z ksiąski Ewy Aszkiewicz „Leśnie specjały” Artykuł Domowej roboty konfitura z jarzębiny pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Bagietki żytnio – piwne 78

Czas czytania: 2 min Bagietki zytnio-piwne Dziś proponuję wam bagietki z dodatkiem mąki żytniej, miodu i piwa . Bagietki smakują wyśmienicie , ciasto jest delikatne, sprężyste i

SprawdzonaKuchnia.pl
Seromakowiec na kruchym spodzie 223

pracy. Ja sobie zrobiłam krótką przerwę między sernikiem a strucla i piszę Wam przepis na sprawdzony od lat seromakowiec. Nigdy nie kupuję gotowego maku, zawszę dzień przed wypiekami przygotowuję domowy mak, mieszam biały z niebieskim, słodzę miodem i dodaję dużą ilość bakalii. Wierzch zostawiam do posypania cukrem pudrem lub robię cytrynowy lukier który daje kwaskowaty posmak.  Pięknych, rodzinnych(...)maku niebieskiego lub białego, można mieszać pół na pół - 3 jajka - 10 dag cukru - 10 dag płynnego miodu, ja w tym roku zamiast miodu i cukru użyłam 300 g syropu z agawy - 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu - bakalie ok. 30 dag drobno krojone: daktyle, figi, rodzynki, migdały, żurawina Masa serowa: - 1 kg dobrej jakości sera  białego, dwukrotnie mielonego

Apetyczna babeczka
Orzeźwiające, zdrowe lody o smaku awokado i limonki 153

Przyłapałam się na tym, że codziennie jem lody. Oblane czekoladą i kaloryczne. Jako że zrobienie domowych lodów zajmuje około dziesięć minut, to ochrzaniłam się w myślach i zabrałam się do roboty. Wystarczy się tylko zmobilizować! Padło na lody cudownie orzeźwiające, zdrowe, o egzotycznym posmaku limonki. Polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady i wzbogaciłam ją o Inkę, dla wzmocnienia smaku i dodatkowej(...)upał – nie tylko dla Lodarian Lody o smaku awokado i limonki: 2 dojrzałe awokado 2 limonki pół niedużego banana 250-300 g jogurtu greckiego 3 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 gorzka czekolada (100 g) 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 łyżeczki kawy Inki (u mnie z błonnikiem) wiórki kokosowe Za pomocą ręcznego lub kielichowego blendera miksujemy ze sobą

Poezja smaku
Pigwowiec do herbaty - do słoików na zimę 251

Spotkaliście się kiedyś z pigwowcem (potocznie zwanym polską cytryną), czyli niewielkimi owocami o żółtym kolorze, które są bardzo twarde i niejadalne na surowo, ponieważ zawierają trujące

Ugotować
Domowe mleko owsiane 234

Spośród wszystkich napojów roślinnych mleko owsiane jest moim ulubionym. Ma delikatny smak i jest dosyć gęste. Do tego można je w szybki i łatwy sposób przyrządzić

Dieta bez mleka
NUGATOWE PRALINKI (WITARIAŃSKIE, WEGAŃSKIE, BEZ CUKRU) 182

prędko nie zakupię. Pozostaje czekać na kolejną okazję do otrzymania ich w podarunku? O, nie! Po spojrzeniu na skład, wiedziałam, że wkrótce nadejdzie dzień, w który zajmę się ich domową produkcją. I tak oto splagiatowałam dziś sklepowe, uczyniwszy chyba nawet lepsze w smaku, a na pewno zdrowsze (bo bez cukru), pralinki o laskowo - czekoladowym smaku. Nazwa "nugat" pochodzi od francuskiego(...)surowego kakao w proszku + 1 do obtaczania, 4 łyżki karobu, 4 łyżki masła z orzechów laskowych (W wersji RAW - nieprażone orzechy. Lepiej sprawdzą się jednak prażone), 1 - 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżeczka mielonej wanilii.  Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Wkładamy do zamrażalnika na 30-40 minut. Wyciągamy

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania