Składniki : 50 dkg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki 750 ml czystej wódki 50 % 50 dkg cukru 500 ml wody Sposób wykonania : O woce porzeczki opłucz, osusz
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych wiśni 1 l spirytusu 70 % 250 ml wody 20 dkg cukru 1/2 laski wanilii Sposób wykonania : W iśnie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1/2 szklanki świeżych listków mięty 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 % 35 dkg cukru Sposób wykonania : L istki mięty wypłucz w
Przepisy i porady kulinarneJ eżeli lubicie zdrowe przekąski, które nie powodują wyrzutów sumienia, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Te batoniki śliwkowe to zdecydowanie jedne z moich ulubionych
Food Squaretych lodów zainspirowały mnie lody z reklamy (znowu. Nie będę wdawać się w szczegóły, o nich było w ostatnim wpisie o lodach): truskawkowe z bezami. Mmm... Truskawkowe uwielbiam (tylko domowe), z dodatkiem chrupiących, słodziutkich bez, byłam pewna, smakowałyby wyjątkowo. Ale żeby dodać coś od siebie, przygotowałam je z dodatkiem konfitury z płatków róży. Wyszło coś absolutnie wyjątkowego. Truskawki, okazuje się(...)rozmiękną.Te lody polecam Wam bardzo - smakują niebiańsko. Bez przesady.Lody truskawkowo-różane z bezamiSkładniki:(na 1,8 l lodów)500 g truskawek150 g konfitury z płatków róży2 łyżki syropu z płatków różysok z 1 cytryny250 g skondensowanego mleka słodzonego250 ml śmietany kremówki (38%)75 g bezTruskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Włożyć do większej miski, zmiksować na jednolitą masę. Dodać konfiturę, syrop
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas czytania: 2 min Chleb głównie z mąki pszennej pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej Masa waniliowa: 2 opakowani budyni waniliowych 0,5 litra mleka 250
Ciastka - domowe słodkościNa urodziny męża upiekłam ciasto z musem brzoskwiniowym. Robi się go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry
Kuchnia domowa AniPraliny to magia z czekoladą w roli głównej. To wyrób na jednego kęsa, który w sobie zawiera tak wiele smaku i aromatu, że nie sposób się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaAaaale pychota! Pankejki są z reguły delikatne, bardzo puszyste, rozpływające się w ustach, i te właśnie takie są, ale mają jeszcze jeden ważny atut: są zdrowsze
Domowa Cookierenka AgiJa nadal przetwarzam. Dziś przyszła kolej na gruszki. Obrodziły tego roku, podobnie jak czereśnie, bardzo obficie. To wkładam w słoiki ile tylko się da. Zima będzie
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki : 30 dkg suszonych lub 60 dkg świeżych owoców dzikiej róży 5 dkg świeżego korzenia imbiru 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 l wody
Przepisy i porady kulinarnesmakowały mi najmniej. Powodem była zbyt duża obecność cukru , co spowodowało, że chleby zamiast być pieczywem wytrawnym stały się słodkim wypiekiem . Oprócz cukru i melasy trzcinowej doszedł nieszczęsny syrop glukozowy :( Ponad to w składzie pojawiło się mleko w proszku, choć nie ono jest najgorsze, skład wzbogaciły także substancje zagęszczające, nawilżające i spulchniające oraz emulgatory . Także nic dobrego, dlatego też smak(...)dodatkami ten posmak znikał i przygotowane kanapki jadło się całkiem normalnie jak przy chlebach glutenowych . Podsumowując , sama nie kupię tego typu pieczywa. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie upieczenie własnego, domowego pieczywa bezglutenowego niż wydawanie nie małych pieniędzy na takie produkty. Wiadomo, że nie zawsze jest czas, chęci czy nawet umiejętności do własnych wypieków i czasami trzeba sięgnąć po gotowce
Zdrowie na języku :Ppewnie osoby, która nie znałaby tego przepisu, choćby za sprawą gotowych sosów słoikowych. Jednak domowa wersja nie dość, że jest o wiele zdrowsza, to i lepsza w smaku. Po prostu sprawdza się tutaj zasada - wiemy, co jemy. Pewnie jeszcze jakiś czas odkładałabym wstawienie tego przepisu na bloga, gdyby nie namowy koleżanki. Tak więc poniżej przedstawiam Wam swoją wersję na kurczaka(...)zielona ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszeczka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru ¼ papryczki chili lub ostra papryka w proszku Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Sos: ¾ szklanki syropu z ananasa z puszki 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 3 łyżki octu ryżowego 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę, paprykę
Fabryka pomysłówKakowe serniczki z patelni; z gorzką czekoladą i malinami (odrobiną syropu czekoladowego waldena) Tak mogę żegnać wakacje.. poranek idealny ^^ Dziwnie szybko zleciały mi te wakacje i może nie zwiedziłam połowy świata, nie przeżyłam mrożących krew w żyłach sytuacjach, czy tych niczym z jakiegoś filmu. To nie powiem, że nie były udane, bo były. Nauczyłam się trochę bardziej czym jest(...)matura, nie wiem jak to będzie, nie umiem powiedzieć, dużo niewiadomych ze sobą niesie ten rok, ale trzeba być dobrej myśli, prawda? :D Ps. Polecacie jakiś dobry przepis na domowy keczup? :) Przepis: 200g twarogu z kostki ok.20-30g mąki gryczanej łyżka mąki koksowej ok.20g kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ew. szczypta sody oczyszczonej jajko cynamon coś do posłodzenia Twaróg rozgniatamy
More food, love and dreamsWielkim plusem upałów (tak, tak, one też mają swoje plusy) jest możliwość kombinowania, czym tu się ochłodzić. Domowe lody, koktajle, shake'i, kawy mrożone, herbaty, bezalkoholowe drinki... Można wymieniać i wymieniać, a pomysły i tak nowe przychodzą z każdą kolejną upalną chwilą. Mamy lipiec. Wakacje, pełnia słońca i dla wielu młodych - wakacje. Dla wielu, ale nie wszystkich. Dlatego(...)choć tę małą, krótką chwilę dla siebie. HERBATA MROŻONA Z MANGO /własny;/ 4 porcje 1/2 melona żółtego 1 łyżka czarnej herbaty liściastej 400 ml wrzątku 8 łyżeczek syropu o smaku mango (może być inny) kilka kostek lodu kilka poziomek do ozdoby Melon obieram i kroję w niewielką kostkę. Herbatę parzę wrzątkiem i zostawiam, aby wystygła. następnie w szklankach
W kuchni Karmel-itkiCzyli takie czyszczenie zapasów - użyłam wisienek z zalewy i mrożonych borówek.Składniki:Ciasto kruche:250 g mąki250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia5 żółtek3 łyżki
Kuchnia domowa Ani100 g mąki pszennej220 ml jogurtu naturalnego1 jajko100g płatków owsianych2 jabłkaszczypta soliDzisiaj zaserwuję doskonały przykład, że nie zawsze zdrowe, znaczy nie smaczne. W przypadku tych
Świat Domowej Kuchni