Ciepłe lody cytrynowe 227zrobienie tego deseru. W szafce już czekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka(...)rondelka z grubym dnem. Wsypać 330 g cukru i wymieszać. Zgarnąć, najlepiej pędzelkiem maczanym w wodzie cukier ze ścianek rondla – postawić na gaz i gotować, nie mieszać (!). Gdy syrop osiągnie temperaturę 100° C zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę dodając pod koniec 2 łyżeczki cukru. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118°C jest gotowy (nie mam termometru, gotowałam na wyczucie
mojewypiekiinietylko
Pyszne drożdżowe pierogi z morelą i migdałami 216jest idealnie miękkie wewnątrz. Kilka słów o nadzieniu. Jak wspomniałam we wstępie pierożki nadziane będą świeżymi morelami. Sama morela to dla mnie za mało, więc przyjdzie wam jeszcze zrobić domową pastę migdałową, lub jeśli jesteście leniwi (i bogaci) to możecie użyć kupnej. Migdały to kolejna moja ulubiona przekąska, a w połączeniu z morelami to po prostu bajka. Jeśli nie macie(...)masła (ew. dobrej jakości margaryny do pieczenia) 300 g mąki pszennej typ 650 Nadzienie: Pasta migdałowa: 100 g całych migdałów ze skórką 30 ml syropu barmańskiego amaretto lub miodu 2-3 krople ekstraktu migdałowego lub aromatu migdałowego ***(można pominąć) Ponadto: 4 morele świeże 1 białko cukier trzcinowy jasny Wykonanie : 1. Podgrzewamy mleko
vaniliowoczekoladowa
Nalewka z czerwonej porzeczki. 147Składniki : 50 dkg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki 750 ml czystej wódki 50 % 50 dkg cukru 500 ml wody Sposób wykonania : O woce porzeczki opłucz, osusz
Przepisy i porady kulinarne
Nalewka wiśniówka. 425Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych wiśni 1 l spirytusu 70 % 250 ml wody 20 dkg cukru 1/2 laski wanilii Sposób wykonania : W iśnie
Przepisy i porady kulinarne
Likier miętowy ( pobudza apetyt ,działa przeciwzapalnie ). 203Składniki : 1/2 szklanki świeżych listków mięty 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 % 35 dkg cukru Sposób wykonania : L istki mięty wypłucz w
Przepisy i porady kulinarne
Zdrowe batoniki śliwkowe 185J eżeli lubicie zdrowe przekąski, które nie powodują wyrzutów sumienia, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Te batoniki śliwkowe to zdecydowanie jedne z moich ulubionych
Food Square
Lody truskawkowo-różane. Z bezami. Czy może być coś lepszego...? 197tych lodów zainspirowały mnie lody z reklamy (znowu. Nie będę wdawać się w szczegóły, o nich było w ostatnim wpisie o lodach): truskawkowe z bezami. Mmm... Truskawkowe uwielbiam (tylko domowe), z dodatkiem chrupiących, słodziutkich bez, byłam pewna, smakowałyby wyjątkowo. Ale żeby dodać coś od siebie, przygotowałam je z dodatkiem konfitury z płatków róży. Wyszło coś absolutnie wyjątkowego. Truskawki, okazuje się(...)rozmiękną.Te lody polecam Wam bardzo - smakują niebiańsko. Bez przesady.Lody truskawkowo-różane z bezamiSkładniki:(na 1,8 l lodów)500 g truskawek150 g konfitury z płatków róży2 łyżki syropu z płatków różysok z 1 cytryny250 g skondensowanego mleka słodzonego250 ml śmietany kremówki (38%)75 g bezTruskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Włożyć do większej miski, zmiksować na jednolitą masę. Dodać konfiturę, syrop
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z mąki pełnoziarnistej 123Czas czytania: 2 min Chleb głównie z mąki pszennej pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny
SprawdzonaKuchnia.pl
ŚLIWKOWY PRZEKŁADANIEC 162Składniki: Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej Masa waniliowa: 2 opakowani budyni waniliowych 0,5 litra mleka 250
Ciastka - domowe słodkości
Przekładaniec biszkoptowo-jogurtowy 236Na urodziny męża upiekłam ciasto z musem brzoskwiniowym. Robi się go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry
Kuchnia domowa Ani
Pralinki, czyli kwintesencja czekoladowej rozkoszy 152Praliny to magia z czekoladą w roli głównej. To wyrób na jednego kęsa, który w sobie zawiera tak wiele smaku i aromatu, że nie sposób się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lekkie pancakes truskawkowe 221Aaaale pychota! Pankejki są z reguły delikatne, bardzo puszyste, rozpływające się w ustach, i te właśnie takie są, ale mają jeszcze jeden ważny atut: są zdrowsze
Domowa Cookierenka Agi
Kompot z gruszek na zimę. Domowe przetwory. 178Ja nadal przetwarzam. Dziś przyszła kolej na gruszki. Obrodziły tego roku, podobnie jak czereśnie, bardzo obficie. To wkładam w słoiki ile tylko się da. Zima będzie
Kuchnia z widokiem na ogród
Nalewka z dzikiej róży ( z wanilią i imbirem ). 226Składniki : 30 dkg suszonych lub 60 dkg świeżych owoców dzikiej róży 5 dkg świeżego korzenia imbiru 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 l wody
Przepisy i porady kulinarne
Bezglutenowe chleby Incola :) 194smakowały mi najmniej. Powodem była zbyt duża obecność cukru , co spowodowało, że chleby zamiast być pieczywem wytrawnym stały się słodkim wypiekiem . Oprócz cukru i melasy trzcinowej doszedł nieszczęsny syrop glukozowy :( Ponad to w składzie pojawiło się mleko w proszku, choć nie ono jest najgorsze, skład wzbogaciły także substancje zagęszczające, nawilżające i spulchniające oraz emulgatory . Także nic dobrego, dlatego też smak(...)dodatkami ten posmak znikał i przygotowane kanapki jadło się całkiem normalnie jak przy chlebach glutenowych . Podsumowując , sama nie kupię tego typu pieczywa. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie upieczenie własnego, domowego pieczywa bezglutenowego niż wydawanie nie małych pieniędzy na takie produkty. Wiadomo, że nie zawsze jest czas, chęci czy nawet umiejętności do własnych wypieków i czasami trzeba sięgnąć po gotowce
Zdrowie na języku :P