ciemnych wiśni sokowych 1 litr spirytusu 0,5 litra ciemnego rumu 0,5 litra wody 500 g cukru lub 400 g miodu 1 laska wanilii Uwaga: w domowych warunkach nalewki z dodatkiem miodu jest znacznie trudniej przefiltrować, niż te z dodatkiem cukru i zazwyczaj pomimo kilkukrotnego filtrowania na dnie pozostaje osad. Jak zrobić wiśniak na rumie Dojrzałe, nieuszkodzone wiśnie przepłukać(...)wiśni, a owoce zasypać cukrem i odstawić na kolejne dwa tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby przyśpieszyć rozpuszczanie się cukru można co pewien czas potrząsać słojem. Zlać powstały syrop i dodać do niego nalew wiśniowy. Odstawić na kilka dni do sklarowania i "przegryzienia" się smaków, po czym przefiltrować i rozlać do butelek. Wiśniak na rumie powinien dojrzewać przez minimum
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAromatyczna i niezastąpiona. Do bab, mazurków, keksów, serników i do czego tylko chcecie. Domowa skórka pomarańczowa w najlepszej wersji- czyli bez konserwantów. Niezastąpiona w wypiekach świątecznych i codziennych. Składniki dla 4 osób: 3 pomarańcze najlepiej niepryskane (bio) ½ szklanki wody + woda do wstępnego gotowania 1 szklanka cukru Pomarańcze wyszorować, sparzyć. Skórkę naciąć na ćwiartki lub ósemki, zdjąć z pomarańczy. Warstwę białej(...)grubym dnem wymieszać szklankę wody z cukrem. Dodać odcedzoną skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 45-60 minut, aż większość wody wyparuje i powstanie gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista. Skórki rozłożyć na kratce, odstawić na kilka godzin do wyschnięcia. Suche pokroić w kostki. Przechowywać zamknięte w słoiczku. Smacznego
Pełny talerzWafle z galaretką mango – pyszny deser Lubicie domowe wafle? Dla mnie, to jeden z ulubionych deserów z mojego dzieciństwa. Dziś jednak polecam Wam wafle w lekko unowocześnionej wersji – z galaretką mango. Całość wyszła naprawdę pyszna. Takie wafle znikają z talerz w mgnieniu oka. Smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Spróbujcie, polecam. Na galaretkę mango położyłam perełki pomarańczowe(...)mnie Emix 1 szklanka pełnego mleka w proszku 1/3 szklanki mleka (np. 2-3%) 20 kwadratowych wafli (można też pokroić 10 prostokątnych) Na galaretkę mango: 80 g mango z syropu 4 łyżeczki galaretki truskawkowej – użyłam Emix 1/3 szklanki wody perełki pomarańczowe od NatureAndMe* *perełki wzbogacają smak swoją lekko kwaskowatą nutą Przygotowanie: Do garnka przekładamy masło i wsypujemy cukier
Słodkie okruszkiSkładniki : płatki róży cukrowej ( pomarszczonej ) czysta wódka 40 % cukier kryształ rafinowany woda Sposób wykonania: Z płatków odetnij białe końce, wsyp do 3/4 wysokości słoja. Zalej
Przepisy i porady kulinarneZapasy truskawek zrobione, kilka pojemników domowego dżemu zamrożonych i jeszcze delektujemy się wegańskim ciastem z kaszy jaglanej nadziewanym truskawkami. Jest to takie zwykłe, a jednocześnie niezwykłe ciasto Proste w składzie i wykonaniu, ma tylko kilka składników, ale nie ma w nim w ogóle oleju. Próbowałam je z olejem kokosowym, zrobiłam też i bez i, jak dla mnie, w ogóle(...)Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 2 szklanki suchej kaszy jaglanej (około 350 gram) 3 szklanki wody 2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 6 łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła do smaku) zamiennik jajka: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody truskawki (na wierzch) Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, wrzucamy do garnka razem
Lamarida.pldopełnione - kawałkami banana, fistaszkami i pokruszonymi ziarnami kakaowca. Nie rezygnujcie z tych trzech ostatnich składników. Miękki, słodki banan świetnie współgra z chrupiącymi kawałkami ziaren kakaowca i orzeszkami. Takie domowe ciacha jem bez wyrzeczeń, bowiem są pełne zdrowych składników. Niewiele się przy nich napracuję, a zaserwuję sobie, swojej rodzinie i znajomym rozkoszny deser. Wam też to polecam! Wypróbujcie poniższy przepis(...)oleju kokosowego RAW, 1 łyżeczka mielonej wanilii. Masa jaglano - kokosowa: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1,5 szklanki suchej)*, 1 puszka mleka kokosowego, 6 łyżek oleju kokosowego, 6 łyżek syropu daktylowego lub klonowego (więcej/mniej - w zależności od upodobań), 1 łyżeczka mielonej wanilii. Polewa: 10 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW, 4 łyżki karobu, 3 łyżki kakao surowego (mielonego), 1 kopiasta
Jeść, by żyć w zdrowiuProste i bardzo intensywne w smaku ciasto w którym masa budyniowa świetnie łączy się z kruchym spodem, owocami i cudownie przyrumienioną kruszonką :) Zapraszam! Kruche ciasto z
Tagebuch po polskuDomowa nalewka mandarynkowa... nie napiszę, że smaczna, bo koneserką nalewek nie jestem, ale uwielbiam je robić, a później obdarowywać bliskich. Oczywiście pełnoletnich :) Składniki: 6 dojrzałych mandarynek (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych) 1 l spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 szklanka wody 250 g cukru 1 łyżka miodu Przygotowanie: 1. Mandarynki dokładnie umyć, sparzyć i obrać ze skórek. Z mandarynek wycisnąć(...)umieścić skórki mandarynek, wlać litr spirytusu i sok z mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Po tym czasie nalewkę zlać. 3. Przygotować syrop z wody, cukru i miodu: do garnka wlać wodę, dodać cukier i miód, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do ciepłego syropu wlać
Domowa Cookierenka Agitradycyjna pizza wiejska - ogórek kiszony, cebula, kiełbasa, odrobina chili mielonego, zioła prowansalskie pizza Gyros - mięso mielone, papryka żółta, papryka czerwona, cebula, chili pizza hawajska - posiekana polędwica, kawałki ananasa z syropu (nie zakupiliśmy świeżego niestety), bazylia, zioła prowansalskie. Gotowe pizze odstawiamy na jakiś czas do ponownego wyrośnięcia ciasta. Pieczemy w temperaturze 215 stopni - 8 minut na dolnym ruszcie, kolejne(...)prostu poezja - połączenie, sera, pasty pomidorowej, ziół i szynki z nutą słodyczy ananasa.... mniam! To była prawdziwa uczta. Na dwa dni nawet. I zdania nie zmienię - pizza domowej produkcji jest o niebo lepsza niż ta zamawiana. Jedyną przewagą tej kupnej jest to, że nie ma przy niej pracy i zmywania. Ale czy warto ulec lenistwu
Kuchnia po mojemusurówkami, opiekany ser z frytkami i surówkami, do tego cztery wielkie desery i cztery oranżady - cena była zaskakująca. Obsługa w restauracji jest przesympatyczna, jedzenie smaczne, proste, domowe. Czystość na medal, a do tego przystępne ceny. Czego chcieć więcej? W restauracji nie wolno palić , więc jest to idealne miejsce na wypad razem z dziećmi. W letnich miesiącach można(...)jest to, że przy restauracji otwarty jest sklep , w którym można kupić m.in. piwo z lokalnego browaru, najróżniejsze alkohole, gotowe czeskie knedle czy choćby znany u nas rumowy syrop do herbaty. Poniżej mapka, jak dojechać do Otovic: Jeśli będziecie w okolicy, to podjedźcie na obiad, polecam z całego serca :) Najecie się do syta, ale Wasze portfele nie zbiednieją
Codzienna kuchnia niecodziennaWbrew pozorom taki tort jest prosty i w miarę mało czasochłonny w przygotowaniu. Ceny podobnych wypieków w cukierniach powodują zawrót głowy a taki domowy tort jest o niebo lepszy, więc do dzieła. 1. Jednym z najważniejszych przedmiotów jaki nam będzie potrzebny do przygotowania takiego prostokątnego tortu jest obręcz z regulowanymi bokami. Jeśli takiej nie macie, to radzę zainwestowanie w taką(...)duża butelka (900 ml) soku typu kubuś o smaku brzoskwini i marchwi 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki cukru Masa galaretkowa 2 puszki brzoskwini w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dekoracje owoce: winogrono, mandarynki, kiwi 1 galaretka pomarańczowa Przygotować dużą
Jadło i czytadłoradości i satysfakcji a i zaskoczy obdarowywana osobą :) Mi święta kojarzą się ze śliwkami suszonymi i marcepanem. Taki słodki upominek chciałam wam przedstawićSuszone śliwki z domowym marcepanem moczonym w rumie Moją inspiracją do tych śliwek był znaleziony latem w trakcie suszenia śliwek post o tej słodkiej możliwości a sposób dyktuję w całości za pomysłodawcą z tego bloga(...)namoczyłam w rumie i pozostawiłam na 1 godzinę do nasiąknięcia - cukier i wodę przełożyć do rondelka i gotować na niewielkim ogniu ok. 7-10 minut, aż powstanie gęstniejący syrop.- czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać aż będzie gładka i lśniąca.- każdą śliwkę nadziać kostką marcepanu, po czym zanurzyć w lekko ostudzonym cukrowym syropie (najlepiej pomagając
Basia w kuchnitego drinka piszemy mojito, natomiast wymawiamy mohito. A więc nie modżajto czy modżito - tylko Mohito. Mojito to jeden z najlepszych drinków na lato, doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Domowe mojito niczym nie różni się od tego, które zamówimy w hotelowym barze. Drink Mojito nie wymaga do przygotowania specjalistycznych akcesoriów - wystarczy muddler oraz łyżeczka do mieszania. Mojito zrobicie sami(...)zwykłą drewnianą łyżką. Prosty przepis na drinka Mojito Mojito przepis na najlepszy drink składniki na 1 drink mojito / mohito pół limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 20 ml klasycznego syropu cukrowego z cukru trzcinowego 8-10 listków mięty 50 ml lekkiego (białego) rumu 25 ml wody mocno gazowanej kruszony lód lub lód w kostkach Uwaga: Jeśli chcecie uzyskać klarowne
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapotrzebujemy to czas i dobry sprzęt - robot kuchenny Panasonic. SKŁADNIKI: - 1 bardzo duże mango około 500 g - 1 duży dojrzały ananas - 1 puszka mleka kokosowego 82% kokosa - 2 łyżeczki syropu a agawy Mango i ananasa obieramy ze skorki, kroimy na grubą kostkę i mrozimy. Następnego dnia kostki miksujemy na gładka masę robotem kuchennym, używając noża do siekania, i funkcji mrożonka(...)wieczną zmarzlinę ;-) Czynność siekania masy powtarzam około 3-4 razy, w odstępach czasu 2-3 godziny. Po tym czasie lody są gotowe do jedzenia! SMACZNEGO! Macie swoje ulubione smaki domowych lodów? Dajcie znać! Cudownego dnia Łobuziaki
SMYKWKUCHNIspotykanych na sklepowych półkach. Jako że cena granoli w wersji RAW, którą znalazłam w sklepie ze zdrową żywnością powaliła mnie na kolana, postanowiłam poświęcić troszkę czasu i przygotować własną, domową, tanią, a przypuszczam, dużo zdrowszą wersję. Dlaczego zdrowszą? Bo nasiona i orzechy, które posiadam są ze sprawdzonego źródła, z pewnością surowe i wysokiej jakości. Natomiast informacji o pochodzeniu poszczególnych składników(...)szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 1/2 szklanki sezamu, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki nasion konopi, 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych, 1/4 szklanki syropu klonowego, daktylowego lub innego słodzika, 1/2 łyżki cynamonu, 2 łyżki wanilii w proszku, 1/2 łyżeczki soli, 1 szklanka suszonych malin (opcjonalnie). Wykonanie: Wszystkie orzechy i nasiona moczymy przez kilka godzin
Jeść, by żyć w zdrowiu