Burger na deser? Proszę bardzo :) Domowa bułeczka drożdżowa z masłem orzechowym, jogurtem greckim i świeżymi sezonowymi owocami. Wydaję mi się, że nie muszę Was specjalnie przekonywać jakie to było pyszne :) na 10 bułek: 380 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego
Mienta blogAkcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne
Ze smakiem i z pasjągotujemy aż do ich częściowego bądź całkowitego rozpuszczenia, jak kto woli :) Budyń wyjmujemy z foremek i podajemy z sosem. Smacznego! A może ktoś z Was ma sprawdzony (!) przepis na domowy budyń
Ze smakiem i z pasjąsię spróbuje smaku domowego pieczywa to potem ciężko przestać je piec samemu :) Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne bułki z mąką pełnoziarnistą, który znalazłam na blogu Chleby.info . Ogromnym plusem jest to, że nie trzeba przygotowywać zaczynu, po prostu wsypujemy wszystkie składniki do miski (świeże drożdże także!) i zagniatamy ciasto. Nie da się niestety pominąć czekania aż ciasto podwoi
Ze smakiem i z pasjąWieki nie jadłam domowego wafla a, że jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu wczoraj pierwszy raz zrobiłam go sama. Masa przypomina mleczko z tubki, bo jest to mleko zagęszczone, do którego dodałam kawę rozpuszczalną i kakao. Konsystencja wyszła również bardzo podobna. Nadzienie jest słodkie - to fakt, ale raz na rok można sobie przecież pozwolić :P Składniki
Ze smakiem i z pasjądrobną kosteczkę lub rozdrobnij w blenderze. Twarożek i tuńczyka dokładnie wymieszaj w miseczce. Dodaj pokrojoną paprykę, chili oraz cebulę. Wymieszaj i dopraw do smaku. A jakie jest Wasze ulubione domowe smarowidło do chleba
Ze smakiem i z pasjąmięsem wołowym. Teraz coraz częściej można kupić fajitę przygotowaną na bazie kurczaka i taki przepis zaprezentuję poniżej. To jedzenie wyjątkowo polepszające nastrój. Przygotowałam je z sosem czosnkowym i tortillą domowej roboty . CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryBrat nauczył mnie robienia łatwej kawy latte. Domowym sposobem w parę minut można wyczarować naprawdę pyszną kawę :). Moja ulubiona jest z cynamonem :). Kawę parzyliśmy w kawiarce. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandrySałatka a'la Astor - Waldorf (artykuł) - Szarlotka a'la Carmen Sylva (artykuł) - Tournedos a'la Rossini (artykuł) - Zrazy a'la Nelson (artykuł) Eat.Read - Domowy sos prosto z wysp na St. Lawrence River - Sałatka Olivier po latach Emma Gotuje - Sałatka Waldorf Filozofia smaku - Sałatka Waldorf Green Plums - Sałatka Waldorf Kuchenne wędrówki Shinju - Sałatka Waldorf Life
Przepisy AleksandryProwadzi ją małżeństwo o swojsko brzmiącym nazwisku: Jaworski. Stephanie piecze, a jej mąż operuje kamerą :). Ich strona odwiedzana jest przez tysiące osób. Lubię w niej ogromny zbiór przepisów na domowe, proste wypieki. Od jakiegoś czasu do każdego przepisu nakręcony jest filmik instruktażowy. Stephanie wydaje się być coraz bardziej zrelaskowana :) (Podziwiam ją za to! Mnie nawet mówienie do mikrofonu stresuje!). Muuffinki
Przepisy AleksandryRzadko jadam chleb, a już na pewno nie tknę gliniastego chleba angielskiego. Naszła mnie ochota na domowe pieczywo (zatęskniłam za chlebem mamy :)). Niestety nie mam zakwasu, więc musiałam poratować się drożdżami. Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły
Przepisy AleksandryPrzeglądałam przepisy na rozgrzewające zupy i natknęłam się na zupę soczewicową. Na zdjęciach nie wyglądała zbyt pięknie, ale wydała mi się wyjątkowo "domowa". Zaczęłam szukać odpowiedniego przepisu. Wybrałam wersję Iny Garten, ponieważ połechtała mój kulinarny patriotyzm - na liście składników dumnie pręży się polskie słowo "kielbasa". CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrykilku dobrych lat moja Mama bardzo rzadko kupuje chleb. Praktycznie nigdy. Co dwa dni zamyka się w kuchni i piecze najlepszy domowy chleb pod słońcem. W domu roznosi się zapach ciepła, miłości i dobra. Z tymi trzema uczuciami kojarzy mi się ten wypiek. Tradycją mojej rodziny jest, że choćby chleb upiekł się i późno wieczorem, należy odkroić ciepłą piętkę
Przepisy Aleksandryserników, które robiłam wcześniej. Jest naprawdę delikatny, a smaki malin i cytryny dobrze ze sobą współgrają. Sernik z malinami i cytryną będzie pięknie wyglądał na wielkanocnym stole. Galaretka jest domowej roboty, więc możecie sami dostosować jej kwaśność do swoich upodobań. Webcam to gif CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry