Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte
Kulinarny Pamiętnikdokładnie wymieszałam i powstałą mieszanką obsypałam ziemniaczki z każdej strony. Ułożyłam na blaszce i piekłam ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Podawałam z keczupem i domowym sosem jogurtowo-czosnkowym
Kulinarny PamiętnikDobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce
Kulinarny Pamiętniknafaszerowałam ryby. Pstrągi ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą i posypałam solą, pieprzem i skórką cytryny. Piekłam około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawałam z domowymi frytkami i warzywami z patelni
Kulinarny Pamiętnikkiedy dopada człowieka ochota na coś słodkiego i akurat nic nie ma pod ręką. Dzisiaj prezentuję wam szybki i prosty przepis na domowej roboty kokosanki , które smakują każdemu . :) *** Kokosanki*** ( około 20 sztuk ) 1 białko 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny skórka z ćwiartki cytryny 1,5 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli 1. Białko z solą i cukrem ubić
ciemna strona patelnikurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli nie chcemy niepotrzebnych kalorii zrezygnujmy z dodatku pszennej tortilli, która widnieje na zdjęciu. Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól
OstryKęstarty chrzan, musztarda i mało popularny ogórek kiszony. Jak się dowiedziałam, czego nie byłam świadoma, że w moim domu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.." Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa z cebulą". " roladki z boczku, z wędzoną śliwką" okazały
Zainspiruj się kuchniąwakacyjnej podróży po Mazurach przywiozłam jedyny i niepowtarzalny ser z Wiżajn. Uwielbiam sery przygotowywane tradycyjną metodą, najlepiej w warunkach domowych, pachnące jeszcze świeżym mlekiem. Mam do nich wielki sentyment. Ser podpuszczkowy dojrzewający z Wiżajn zalicza się do żywności wytwarzanej według tradycyjnej receptury, którą opracowali mieszkańcy gminy Wiżajny i Rutka Tartak. Niepowtarzalny klimat oraz ukształtowanie terenu sprawiają
Sajkofanka smakuKolejny dzień upałów... Trzeba odpowiednio zadbać o gospodarkę wodną oraz chłodzenie organizmu :) Domowe , pyszne lody sorbetowe to idealny sposób na orzeźwienie . Łatwe w przygotowaniu i delikatne w smaku . Polecam :) ***Sorbetowe lody owocowe *** 300g mocno zmrożonych owoców ( użyłam truskawek ale maliny i jagody też będą idealne ) 250 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru 1. wszystkie produkty wrzucamy do blendera i miksujemy
ciemna strona patelnisznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub ziołowe. Dziś postawiłam na eksperyment - użyłam jabłka ( przepis - Masło jabłkowe ). Moim zdaniem eksperyment zupełnie udany- masło jabłkowe wchodzi na stałe do domowego menu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniFasolka szparagowa z masełkiem i bułką tarta jest pyszna i często gości na naszym stole. Ta którą dzisiaj proponuję również nam zasmakowała i zostaje na stałe wpisana w nasze domowe menu. Podajemy na ciepło ale na zimno również była smaczna. Składniki: 200 g fasolki szparagowej(żółta i zielone) 200 g pomidorków koktajlowych(czerwone i żółte) 1 cebula większa 2 ząbki
Ala piecze i gotujeNajbardziej popularny fast food czyli hamburgery z mięsa wołowego przygotowane domowym sposobem i usmażone na grillu. Składniki na 4 sztuki: 4 bułki hamburgerowe 500 g mięsa wołowego mielonego 2 łyżeczki musztardy łyżka majeranku sól morska, pieprz sałata pomidor cebula czerwona ketchup Do mięsa dodać musztardę, łyżkę wody i przyprawy. Pougniatać dokładnie i ewentualnie doprawić. Uformować 4 płaskie, okrągłe placki. Powinny
wyzwania kuchennePuszyste amerykańskie naleśniki podawane najczęściej z syropem klonowym lub ulubionymi słodkimi dodatkami. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Jak być domową boginią". Składniki na 12 sztuk: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 jajka Masło roztopić. Mąkę przesiać, dodać proszek
wyzwania kuchennerozpoczęłam współpracę. Byłam wielce zaskoczona ilością nadesłanych produktów : Dzięki firmie Skworcu , możemy zaopatrzyć się poprzez stronę internetową http://www.skworcu.com.pl/ w różnego rodzaju świetne przyprawy , mieszanki przypraw , które wzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki . W mojej paczce znalazłam : 1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się
Słodkości i nie tylko