domowa - 5588 przepisów (strona:257/373)

Cebulaczki 190

Jedno z popisowych dań Misia. Klękajcie narody! Oto Cebulaczki! Celowo pisane wielką literą – zasłużyły na to :) Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na domowe imprezki. Robiłem je w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, nawet kiedyś na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem. Niezależnie od „wkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki

Gotuj z Misiem
Sajgonki 961

wiem czemu wydawało mi się, że z tym daniem jest więcej zachodu. W moim osiedlowym sklepie nie było grzybów mun, więc zamiast nich kupiłem mieszankę chińską:) Polecam wszystkim domowe sajgonki. Składniki papier ryżowy 200 gram piersi z kurczaka mieszanka chińska mrożona – 1 opakowanie 6 liści kapusty pekińskiej 1 jajko 2 łyżki ketchupu 1 łyżka mąki kiełki – ½ opakowania 1 ząbek czosnku

Gotuj z Misiem
Sałatka z brokułów 188

czasu do czasu Misia, czyli żona Misia, też zrobi coś pysznego:) Najczęściej jest to jakaś sałatka. Ta prezentowana poniżej jest dość sycąca. W sam raz na domowe party. Składniki: brokuły – 0,5 kg jajka na twardo – 4 szt. suszone pomidory ser feta 200g oliwki majonez – 2 łyżki jogurt naturalny – 100 ml czosnek – 1 ząbek sól, pieprz Przygotowujemy sos z majonezu

Gotuj z Misiem
Grzane piwo 140

Jest to mój ulubiony domowy sposób na przeziębienie. Ponieważ dopadła mnie grypa postanowiłem trochę się podleczyć :) Jest wiele przepisów na grzane piwo. Kiedyś w knajpie dostałem piwo podgrzane w mikrofalówce, nawet bez dodatku soku – ohyda! Dobry grzaniec musi być z goździkami, miodem i cynamonem. Jeśli dodamy imbir, to efekt leczniczy będzie jeszcze lepszy. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Śledzie z jabłkami 165

Kolejna odsłona śledzi – tym razem z jabłkami. Jest to patent mojej Mamy. Takie śledzie zawsze pojawiają się na naszym stole na Wigilię. Dobrze sprawdzają się też jako przystawka na domową imprezę. Ładnie prezentują się na półmisku, a w smaku – sprawdźcie sami :) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Pomidorowa z kluseczkami 168

tego na drugie kotlety z piersi kurczaka w panierce, ziemniaczki i surówka z marchewki i jabłka – to jest ich wymarzony zestaw obiadowy :) Taką pomidorówkę najlepiej zrobić na bazie porządnego domowego rosołu, ale można też na bulionie z kostki. Tym razem dodałem do kluseczek trochę mąki kukurydzianej, bo miałem za mało mąki pszennej ;) Kluseczki pszenno–kukurydziane były bardzo dobre. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Quesadillas ze szpinakiem, indykiem i pomidorami 199

zapieczone z żółtym serem, podawane na ciepło. Często oprócz sera dodaje się opcjonalne składniki (np. grzyby, paprykę, kiełbasę, mięso). Bogaty w wiedzę teoretyczną postanowiłem zaserwować rodzinie quesadillas. Niedawno robiłem domowe placki do tortilli, co okazało się dość prostym zadaniem, więc tym razem też postanowiłem zrobić je samodzielnie. Oczywiście trochę zaszalałem z farszem :) Szkodniki były nastawione sceptycznie jak usłyszały nazwę: – Tato

Gotuj z Misiem
Batoniki z musli, czyli samo zdrowie 137

zrobienia domowych batoników zainspirował mnie ten przepis: klik . Jest to, jak na słodycze, dość zdrowa przekąska, a na pewno doskonały sposób na dostarczenie dzieciom sporej dawki błonnika. Moje małe szkodniki były błonnikiem zachwycone ;) Najfajniejsze jest to, że możemy sobie pozwolić na pełną dowolność jeśli chodzi o skład naszych batoników. Podane poniżej proporcje są przybliżone. Radzę tylko trzymać się ilości margaryny

Gotuj z Misiem
Gotowany schab 426

Wiele razy próbowałem zrobić dobrą wędlinę ze schabu. Niestety pieczony zawsze wychodził zbyt suchy – pewnie za długo go piekłem:) Dostałem kiedyś przepis, który zmienił moje podejście do domowej wędliny. Schab przygotowany w ten sposób jest soczysty i doskonale smakuje. Można tak samo ugotować dowolne inne mięso, ale najlepszy wychodzi właśnie schab. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Chili con carne 335

się okazuje moja wersja to nie jest chili, ale o tym opowie ekspert – Dr Sheldon Cooper z serialu "The Big Bang Theory": Priya: Czy chciałbyś trochę chili domowej roboty? Sheldon Cooper: A czy jest w nim fasola? Priya: Tak? Sheldon Cooper: Więc to nie jest chili. Prawdziwe chili jest bez fasoli, ale jesteś z zagranicy więc twoja ignorancja

Gotuj z Misiem
Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc CZERWIEC 2014 158

statystykach wyglądał tak : 299 polubień na FB       129 obserwujących       48 postów   46 ,696 wyświetleń     najpopularniejsze posty : Sałatka na grilla   Domowa lemoniada   Biszkopt z truskawkami i bezą    Dziękuje

Magiczne Życie Marty
Bułki śniadaniowe 174

mleka. Piec 15 minut w 210 stopniach a następnie 10 minut w 190 stopniach.  W wspólnym wyrabianiu bułek udział brali: Agnieszka z bloga Kuchniamaryny Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Joanna z bloga Różowa kuchnia  Daria z bloga Red and Pale Magdalena z bloga Czary - gary w kuchni Małgorzata na Fb Marzena z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi Rynn

Ala piecze i gotuje
Owocowe burgery z masłem orzechowym 244

Burger na deser? Proszę bardzo :) Domowa bułeczka drożdżowa z masłem orzechowym, jogurtem greckim i świeżymi sezonowymi owocami. Wydaję mi się, że nie muszę Was specjalnie przekonywać jakie to było pyszne :) na 10 bułek: 380 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego

Mienta blog
Mleczne bułki śniadaniowe z mąką pełnoziarnistą 223

Akcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało.  Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne

Ze smakiem i z pasją
Budyń z prawdziwą wanilią i sosem owocowym (słodzony stewią) 210

gotujemy aż do ich częściowego bądź całkowitego rozpuszczenia, jak kto woli :) Budyń wyjmujemy z foremek i podajemy z sosem. Smacznego! A może ktoś z Was ma sprawdzony (!) przepis na domowy budyń

Ze smakiem i z pasją