domowa - 5588 przepisów (strona:266/373)

Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką 394

Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka faszerowane buraczkami 194

jajka. Na wielkanocnym stole będą u nas różne połączenia smakowe. Przepis na Jajka faszerowane buraczkami:   4 jajka sól z pieprzem w młynku 2 łyżeczki buraczków grubo tartych Nasze Domowe 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu wiosennego z koperkiem Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, ścinamy górną część i wydrążamy wyciągając żółtko. Odcięte białka wraz z żółtkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem 424

Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem: składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry żółtego sera 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki 219

mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Można do dekorowania ciasteczek wielkanocnych przygotować domowy lukier , ale ja tym razem wykorzystałam gotowy zielony lukier marki oraz złote kulki Dr. Oetker. Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik nowojorski 325

opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany 30% Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru 1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy serowej: W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz 3 łyżkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Testuję, próbuję, porównuję, eksperymentuję - SKWORCU 167

komponowanych potrawach. Chętnie podejmę też wyzwanie wykorzystania niekonwencjonalnej mąki w swoich wypiekach. Jako nałogowa herbaciara z pewnością będę miała dużo do powiedzenia na temat smakowicie brzmiących herbat .  Domowa kiełkownica też zostanie wykorzystana.   Od razu muszę wyrazić moją aprobatę dla starannego opakowania towaru . Poszczególne produkty były hermetycznie zamknięte w foliowe torebki oraz dodatkowo w woreczki strunowe.  Sprawiło

Grunt to przepis!
Kuskus Pełnoziarnisty z Chińską Mieszanką Warzyw 293

pyszny.  Podanie niepowtarzalne. Efekt wizualny osiągnęłam obręczami do potraw ze sklepu Przyjemne Gotowanie . Tak z tymi obręczami było przyjemne podawanie :) Od dawna marzyły mi się te obręcze. Kombinowałam domowymi sposobami układanie ryżu na kształt piramidek, używałam do tego plastikowych kubeczków, jednak nie zawsze wychodziło to jak chciałam, bo czasami coś przyklejało się do dna kubeczka i psuło to cały

Blondynka Gotuje
Smaki regionu 206

Regionalnych Warmii i Mazur. Wystawcy posiadający certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, prezentowali swoje niepowtarzalne wyroby.    Na stoiskach mnóstwo świeżych wędlin, kiełbas, pasztetów. Można kupić miód, domowy chleb na zakwasie, sery, ciasta. Zapachem przyciągają wędzone rybki. A dla koneserów alkoholi piwo regionalne z olsztyńskiego browaru.    Takie wydarzenia są potrzebne. Tradycja jest nieodłącznym elementem naszej kultury

Sajkofanka smaku
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 233

Sałatka z tuńczykiem  porcja dla dwóch osób   - 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym - mix liście rukoli i botwinki - 2 jaja ugotowane na twardo - 1 ogórek kiszony domowy - 4 pomidorki koktajlowe Sos: - 6 połówek pomidorów suszonych - łyżka musztardy - ząbek czosnku - oliwa z oliwek  - 1/3 papryki jalapeno - pieprz świeżo mielony  (składniki miksujemy blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji

Sajkofanka smaku
Sięgamy po wątróbkę 221

możliwość uczestniczenia w ciekawych wydarzeniach, w których mam szansę doskonalenia swoich możliwości i rozwoju swojej pasji. Dziś jednak miałam dzień wolniejszy od wszelkich zwariowanych akcji i zaszyłam się w domowym kąciku, by znów coś upichcić ;) Po piątkowych podrobach postanowiłam, że znów przygotuję coś o podobnej tematyce. Udało mi się dostać rano świeżutką wątróbkę cielęcą, której spory kawałek przyrządziłam według ulubionych

Sajkofanka smaku
Śniadanie mistrzów 212

smakiem ;)  Energia na cały dzień gwarantowana!  Placuszki owsiane  - szklanka płatków owsianych - 3 białka jaja - łyżeczka cynamonu - jabłko  - łyżka miodu - łyżka oleju dodatkowo: jogurt naturalny, domowe powidła śliwkowe, miód, owoce :) Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, wbijamy dwa białka i ścieramy na tarce o grubych oczkach jabłuszko. Doprawiamy cynamonem i miodem, mieszamy.  Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość

Sajkofanka smaku
Pęczotto z wędzonym pstrągiem 288

Takie przysmaki, jak wędzone świeże rybki, prosto z domowej wędzarenki, rzadko udaje mi się zdobyć. Lecz kiedy stanę się już ich szczęśliwą posiadaczką, nie zdążę ich nawet w żaden sposób wykorzystać, gdyż od razu dobieram się do nich i zajadam dłubiąc między mięskiem i ośćmi. Tak się jednak stało, iż tym razem na moim kuchennym blacie znalazło się nieco więcej

Sajkofanka smaku
Pierś z kurczaka z mango i agarowymi galaretkami 314

małe kawałeczki Na talerzu ułożyłam zieloną rukolę, a na niej naprzemiennie plastry świeżo krojonego mango i galaretki z zielonej herbaty i kawałeczki piersi z kurczaka. Z półeczki wyjęłam domową konfiturę malinową - słodko-kwaśną, która idealnie tu się wpasowała ;) Do tego odrobina octu balsamicznego i gotowe!  A poniżej dwie propozycje podania  - jedna z galaretką w postaci paseczków

Sajkofanka smaku
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 192

Pachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru

Ala piecze i gotuje
Jagodzianki na oleju 164

Latem to już obowiązek,domowe jagodzianki być muszą. Wypróbowałam jagodzianki na oleju i muszę przyznać że jestem z nich bardzo zadowolona. Wyszły puszyste,smaczne i dłużej zachowują świeżość. Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 70 ml oleju rzepakowego 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 300 ml jagód

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania